Ενοικιάζοντας ΙΧ στο εξωτερικό - Τι προσέχουμε;

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Θέμα: «Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή: Πως θα αποφύγουμε τις παγίδες όταν νοικιάζουμε αυτοκίνητο στο εξωτερικό»

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε την έκδοση νέου ενημερωτικού εντύπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, με τίτλο: «Ταξιδεύω στην Ευρώπη...... Θα νοικιάσω αυτοκίνητο..... Τι πρέπει να προσέχω;»

Σκοπός του φυλλαδίου είναι η ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή για όλα όσα πρέπει να προσέχει όταν υπογράφει σύμβαση ενοικίασης αυτοκινήτου εκτός Ελλάδος, σε χώρα Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματά του και να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις μετά την παράδοση του οχήματος στην εταιρία.

Το φυλλάδιο βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή το Νοέμβριο του 2005, με βάση τις καταγγελίες που υπέβαλλαν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και τις υποθέσεις που χειρίστηκαν τα Κέντρα στον τομέα αυτόν. Στόχος της έρευνας ήταν η ανάλυση των προβλημάτων που καταγράφηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα στον τομέα των Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων, καθώς και η διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών (το πλήρες κείμενο της μελέτης διατίθεται από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή www.eccefpolis.gr).
Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που έχει καταγραφεί είναι οι πρόσθετες χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες των καταναλωτών, οι οποίες εμφανίζονται στους αναλυτικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων καταναλωτών μετά το τέλος της ενοικίασης και την παράδοση του οχήματος, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση από την εταιρία για την αιτιολογία της χρέωσης.

Προς αποφυγή των δυσάρεστων εκπλήξεων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή ενημερώνει τον Έλληνα πολίτη μέσω του νέου έντυπου αρχικώς με 16 χρήσιμες γενικές συμβουλές και στη συνέχεια με αναλυτικές οδηγίες ανάλογα με το στάδιο ενοικίασης του αυτοκινήτου.
Πιο συγκεκριμένα ο καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί για αυτά που πρέπει να προσέξει:

• Πριν την ενοικίαση αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα τους όρους της σύμβασης που καλείται να υπογράψει, τις πρόσθετες χρεώσεις για ασφάλιση και φόρους, τους όρους ασφάλισης, κλπ.
• κατά την παραλαβή αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο της κατάστασης του οχήματος που παραλαμβάνει,
• κατά τη διάρκεια της περιόδου ενοικίασης, όπως για παράδειγμα τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής σε περίπτωση βλάβης του οχήματος ή ατυχήματος,
• κατά την επιστροφή αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο οχήματος κατά την παράδοση μετά το πέρας της περιόδου ενοικίασης, κλπ.

Το έντυπο πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να διανεμηθεί σε κεντρικά ΚΕΠ σε όλη τη χώρα, καθώς και σε Νομαρχίες, Επιμελητήρια και Καταναλωτικές Ενώσεις, προς ενημέρωση των πολιτών και των φορέων σε θέματα προστασίας καταναλωτή, ενώ επίσης διατίθεται και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με το θέμα ή υποβολή καταγγελίας για πρόβλημα που αντιμετωπίζετε σε καταναλωτική διασυνοριακή συναλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή στα τηλέφωνα: 210. 38.93.104 - 210.38.47.253 (καθημερινά από τις 8.00-20.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής), τηλεομοιοτυπία: 210.38.47.106, e-mail: [email protected].

πηγή bloka.com
 
Last edited by a moderator:

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
:clap:Χρησιμες και χρηστικές οι πληροφορίες.
Ευχαριστούμε ..
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.971
Likes
9.390
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Να πω την αληθεια μου οταν νοικιαζω αυτοκινητο στο εξωτερικο το μονο που προσεχω ειναι
τα τοπια που περναμε οδηγωνταs.:lol:
Εχω ακουσει για καποια 'φουσκωματα' πιστωτικων καρτων απο αλλουs.
Ευτυχωs δε μου εχει τυχει κατι τετοιο.
Ειδικα στο Μεξικο ειχα στειλει τον αριθμο τηs καρταs μου με fax για να κλεισω αυτοκινητο και να μου το φερουν στο αεροδρομιο.Ημουν πολυ διστακτικη , αλλα εμπιστευτηκα τον Ron που μου συστησε -και ειχε νοικιασει πολλεs φορεs - το συγκεκριμενο γραφειο.
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Τουλαχιστον οταν επιστρεφεις Ελλαδα,να παρακολουθεις το λογαριασμο της πιστωτικης σου για μερικους μηνες για τυχον διπλοχρεωσεις.
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο στο εξωτερικό

Ολο και περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν να νοικιάζουν αυτοκίνητο αντί να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να περιοδεύσουν στο εσωτερικό μιας χώρας. Οι λόγοι: περισσότερη αυτονομία, μεγαλύτερη ασφάλεια (αν θέλετε βραδινές μετακινήσεις), εξοικονόμηση χρημάτων (αν θέλετε να κάνετε πολλά χιλιόμετρα) και κανένα άγχος ότι δεν θα προλάβετε το τρένο ή το λεωφορείο.

Το μόνο που πρέπει να φροντίσετε είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή της προσφοράς και το κλείσιμο της συμφωνίας για το αυτοκίνητο που έχετε επιλέξει.

Προτού κλείσετε τη συμφωνία
Μια έξυπνη κίνηση (εφόσον η τιμή του "πακέτου" το επιτρέπει) είναι να "κλείσετε" το αυτοκίνητο από την Ελλάδα με συμφωνία η οποία να τα περιλαμβάνει όλα (φόρους, ασφάλεια κλπ.) ούτως ώστε να παραλάβετε κατευθείαν το αυτοκίνητο μόλις φθάσετε, χωρίς καθυστέρηση.

Αν πρόκειται να νοικιάσετε αυτοκίνητο για κάποια ευρωπαϊκή χώρα, συνήθως η ασφάλεια κλοπής, φθοράς και κατά τρίτων περιλαμβάνεται στη συνολική τιμή αλλά εσείς για καλό και για κακό διασταυρώστε το.

Για να είστε σίγουροι ότι πετύχατε την καλύτερη δυνατόν τιμή, εκτός από τις Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, απευθυνθείτε και σε ταξιδιωτικά γραφεία, πολλά από τα οποία έχουν διάφορα πακέτα προσφορών.

Μόλις φθάσετε
Συνήθως κατά την παραλαβή το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου είναι γεμάτο. Ρωτήστε αν πρέπει να το επιστρέψετε στην ίδια κατάσταση (συμφέρει περισσότερο να είναι γεμάτο).

Προτού επιβιβαστείτε στο αυτοκίνητο επιθεωρήστε το για τυχόν γρατσουνιές και βαθουλώματα, τσεκάρετε τα λάστιχα, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες και τις ζώνες ασφαλείας.

Ρωτήστε αν η ασφάλεια καλύπτει τυχόν ζημιές στα λάστιχα, στο παρμπρίζ ή στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου (το οποίο συνήθως δεν καλύπτεται).

Γενικά:

Το μυστικό για να νοικιάσετε αυτοκίνητο δεν είναι η τιμή αλλά όσα περιέχονται στην τιμή. Αν, λοιπόν, βρίσκεστε στο εξωτερικό και πρέπει να νοικιάσετε αυτοκίνητο, για να μην τρέχετε και δεν φτάνετε, διαβάστε τα παρακάτω προσεκτικά.

Είστε σίγουροι για το τι καλύπτει η ασφάλεια του αυτοκινήτου; Πέρα από τυχόν ατύχημα, τι γίνεται σε περίπτωση φωτιάς ή κλοπής; Ή στην περίπτωση όπου τρίτοι σας το "τσαλακώσουν"; Φροντίστε να απαντηθούν οι ερωτήσεις αυτές από τον αρμόδιο υπάλληλο.

Και προσέξτε στη συνέχεια τα εξής:

Αν έχετε μυωπία, καλό θα ήταν να φορέσετε τα γυαλιά σας. Κάτω κάτω, στο τέλος της σελίδας, κρύβονται κάτι ψιλά γράμματα που αν δεν τα προσέξετε μπορεί να το πληρώσετε ακριβά.

Και οι βαλίτσες στο πορτ μπαγκάζ; Καλύπτει η ασφάλεια κλοπή τους; Ρωτήστε και μάθετε δεν θα χάσετε.

Πληροφορηθείτε ποιο είναι το χρηματικό όριο κάλυψης της ασφάλειας. Δηλαδή αν (κούφια η ώρα) τρακάρετε, για ποιο ποσό είστε καλυμμένοι. Μην το αμελήσετε... Τα λάθη πληρώνονται.

(πηγή: BHMA)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.225
Μηνύματα
884.334
Μέλη
38.918
Νεότερο μέλος
Gvar

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom