Πολωνία Μίνι road trip στην Πολωνία.

vasiliss

Member
Επόμενο Ταξίδι
;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Εισαγωγή.

Ξεκίνησα να καταγράφω το ταξίδι αυτό στα τέλη του καλοκαιριού με σκοπό να το παρουσιάσω εδώ. Κατάφερα να το φτάσω μέχρι τη μέση, αλλά μετά το παράτησα. Σήμερα είπα να ξαναδώ τι είχα γράψει και αποφάσισα να ξεκινήσω την δημοσίευση, με την ελπίδα ότι αυτό θα με αναγκάσει να ολοκληρώσω όλη την ιστορία. Ίδωμεν…

Τα νότια της Πολωνίας, είχαν μπει σε σχεδιασμό οδικού πρόπερσι το καλοκαίρι. Το σχέδιο έλεγε ότι θα το συνδυάσουμε με μία συναυλία της Taylor Swift που θα παρακολουθούσαν τα κορίτσια μου στην Βιέννη. Όμως οι κόρες αποφάσισαν ότι ήθελαν να το κάνουν όλο αυτό μόνες, το ταξίδι έως την Βιέννη δηλαδή, αλλά και να μην χάσουν το road trip, οπότε αρχές καλοκαιριού ξηλώθηκε όλο αυτό το σχέδιο και στήθηκε ένα άλλο οδικό μέχρι την λίμνη Κόμο, που ούτε κι αυτό βέβαια πραγματοποιήθηκε αυτούσιο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Η συνήθης καραβανική παρέα είχε ήδη από δύο χρόνια ξεκόψει ένεκα πολλών οικονομικών και άλλων βασάνων. Έτσι αυτά τα δύο χρόνια ακολουθήσαμε διαφορετικούς δρόμους. Μόνο μία οικογένεια ήταν πολύ θετική να συμμετέχει στο φετινό ταξίδι, όμως τελικά δεν μπόρεσε.

Η φετινή ιδέα λοιπόν ήταν να πάμε αεροπορικώς στην χώρα το καλοκαίρι και να κάνουμε ένα οδικό ταξίδι στις πιο προβεβλημένες πόλεις της.

Στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην Κρακοβία είχα πάει πριν λίγα χρόνια μόνος, όμως δεν γινόταν να αφήσω την πόλη αυτή έξω από την εκδρομή μας, γιατί όντας μία από τις πιο τουριστικές, έπρεπε να την δουν και οι γυναίκες της οικογένειας.

Μετά από πολύ ψάξιμο, κυρίως στα αεροπορικά, κλείσαμε πτήση έως την Κρακοβία όπου θα μέναμε 2 βράδια, από εκεί την τρίτη μέρα θα νοικιάζαμε αυτοκίνητο, για να πάμε στο Βρότσλαβ, όπου θα μέναμε 1 βράδυ, κατόπιν θα πηγαίναμε στο Γκντανσκ όπου θα μέναμε 2 βράδια και τέλος θα καταλήγαμε στην Βαρσοβία, όπου θα παραδίδαμε το αυτοκίνητο και θα μέναμε 3 βράδια. Από την Βαρσοβία θα επιστρέφαμε στην Ελλάδα.
Αυτός ήταν ο σκελετός του ταξιδιού μας. Πολλά ήθελα να χώσω μέσα σε αυτό το οδικό, αλλά δυστυχώς δεν μας έβγαιναν οι μέρες και κυρίως το μπάτζετ.

Το επόμενο βήμα ήταν να βρω αυτοκίνητο. Εν τέλη έκλεισα με την Goldcar απευθείας, με παραλαβή από το αεροδρόμιο της Κρακοβίας και παράδοση στο αεροδρόμιο τη Βαρσοβίας (Σοπέν). Για 5 ημέρες και πλήρη ασφάλιση στα 170€, μέσα στα οποία ήταν και η επιβάρυνση της παράδοσης του αυτοκινήτου σε άλλη πόλη, νομίζω γύρω στα 30€. Το παράξενο ήταν ότι δεν μου κράτησε καθόλου χρήματα, και τις τελευταίες μέρες πριν το ταξίδι με είχε πιάσει μια ανησυχία μήπως δεν βρω αυτοκίνητο όταν πάω εκεί, όμως τελικά όλα πήγαν καλά.

Σε αυτό το ταξίδι ήταν η πρώτη χρονιά που έκλεισα σχεδόν όλα τα διαμερίσματα μέσω της airbnb από την οποία δεν είχα κλείσει ποτέ κατάλυμα και είχα μια ανησυχία για την εξυπηρέτηση σε περίπτωση “στραβής”, που δεν μου έτυχε ευτυχώς και έτσι δεν χρειάστηκε να μάθω τι βοήθεια προσφέρει η Airbnb.

Λίγες εβδομάδες πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού, προσπάθησα να κόψω μια μέρα από την Βαρσοβία και να την προσθέσω στην περιοχή της Ματζουρίας, όμως η αλλαγή των διαμερισμάτων ήταν πια ασύμφορη, οπότε μείναμε στον υπάρχον σχεδιασμό.

Αυτά λοιπόν είναι τα πριν του ταξιδιού. Για να δούμε τι είδαμε ή δεν είδαμε σε αυτό μας το οδικό, που αποφάσισα να παρουσιάσω αρκετά αργά είναι η αλήθεια. Σίγουρα πάντως δεν είδαμε τίποτα τόσο διαφορετικό από όσα έχουν περιγράψει πριν από εμένα τόσοι άλλοι. ;)

IMG_20250730_111033.jpg
IMG_20250730_122647.jpg
IMG_20250731_114029.jpg
IMG_20250731_144651.jpg
IMG_20250731_210448.jpg
IMG_20250801_092720.jpg
IMG_20250801_133633.jpg
IMG_20250801_133945.jpg
IMG_20250802_122621.jpg
IMG_20250802_205046.jpg
IMG_20250802_211818.jpg
IMG_20250803_113221.jpg
IMG_20250803_145743.jpg
IMG_20250804_132032.jpg
IMG_20250804_200417.jpg
IMG_20250805_134212.jpg

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
σε αυτό μας το οδικό, που αποφάσισα να παρουσιάσω αρκετά αργά είναι η αλήθεια.
Και ευτυχώς το έκανες! Δεύτερη ευχάριστη έκπληξη! Νόμιζα οτι δεν θα ξανα διαβάσω ιστορία σου... Μου έλειψαν τα όμορφα οδικά σας!!! Αναμένω τη συνέχεια :)

vasiliss

Member
Επόμενο Ταξίδι
;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Νόμιζα οτι δεν θα ξανα διαβάσω ιστορία σου...
Κι εγώ το ίδιο νόμιζα, ότι δεν θα ξαναβρώ την όρεξη και τον χρόνο να γράψω ολοκληρωμένη ιστορία, αλλά τελικά ποτέ μη λες ποτέ. :)

Μου έλειψαν τα όμορφα οδικά σας!!!
Η αλήθεια είναι ότι δεν μοιάζει τόσο με τα υπόλοιπα οδικά μας, τόσο από πλήθος αυτοκινήτων και κόσμου, όσο και από τον τρόπο που παλιότερα κινούμασταν και την ποικιλία των εικόνων που αποκομίζαμε.
Οι περισσότεροι από όσους έγραψαν για την Πολωνία κινήθηκαν με τα μέσα ή έμειναν σε μία, δύο, τρεις το πολύ πόλεις. Ε εμείς είπαμε να κάνουμε αυτές τις διασυνδέσεις μεταξύ των πόλεων με αυτοκίνητο, τόσο για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους ευελιξίας.
Κάτι που μου έλειψε σε αυτό το οδικό ήταν η φύση, γιατί επικεντρωθήκαμε κυρίως στις μεγάλες και τουριστικές πόλεις, αλλά έτσι ήταν να γίνει και έτσι έγινε...

vasiliss

Member
Επόμενο Ταξίδι
;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Ημέρα 1η: Έως την Κρακοβία.

Ένας από τους λόγους που έχουμε οργώσει την νότια Ευρώπη με το αυτοκίνητό μας, είναι η άρνηση της συζύγου να μπει σε αεροπλάνο. Αν και είχε μπει κάποιες φορές στο παρελθόν, όταν μπορούσε το απέφευγε σαν ο διάολος το λιβάνι. :)
Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της να μπει τελικά σε αεροπλάνο ήταν το εράσμους που έκανε η μεγάλη κόρη πέρυσι στις Αζόρες και η απόφασή της ότι θα πηγαίναμε να δούμε το παιδί. Τελικά το παιδί δεν πήγαμε να το δούμε εκεί στην μέση του Ατλαντικού, αλλά πάνω σε αυτή την απόφαση στηρίχτηκα και έκλεισα όλα τα προπέρσινα αεροπορικά για την Ιταλία. Εεεε ήταν να μην γίνει η αρχή, ποιος την πιάνει τώρα. :haha:

Η πτήση για την Κρακοβία ήταν με την Ράιαν, η οποία αποφάσισε και μας άλλαξε για λίγες ώρες την αναχώρηση, με αποτέλεσμα να χάσουμε κανά δυο ώρες στην πόλη, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κι αλλιώς.
Πολύ, πολύ, πολύ, πρωινό ξεκίνημα από την πόλη μας για να φτάσουμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος και από εκεί να βρεθούμε στη συννεφιασμένη Κρακοβία το μεσημέρι. Εύκολα φτάσαμε με το τραίνο έως το κέντρο της πόλης, αφού βγάλαμε τα εισιτήρια μέσω της εφαρμογής Jakdojade, που πολύ μας βόλεψε για τις μετακινήσεις μας με τα μέσα μεταφοράς σε όλο το ταξίδι στην Πολωνία.

Mπήκαμε στο ωραιότατο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και αμέσως φύγαμε για φαγητό. Κοντά μας ήταν το milk Bar Tomasza, και είπαμε να κάνουμε μια δοκιμή στα milk bar, όμως η ουρά ήταν μεγάλη και βολευτήκαμε με κάτι πρόχειρο από το διπλανό Zabka, γιατί βαρεθήκαμε να ψάξουμε παραπάνω και να χάσουμε χρόνο. Κάναμε μια σύντομη βόλτα στην πλατεία και επιστρέψαμε για μικρή ξεκούραση καθώς ήμασταν στο πόδι από τις 4 το πρωί.

Αφού ξεκουραστήκαμε, ξεκινήσαμε για την απογευματοβραδινή μας βόλτα στην παλιά πόλη. H οποία πόλη είναι εξαιρετική, αλλά για εμένα που την έβλεπα για δεύτερη φορά, ήταν απλά οκ. Αν δεν ήταν η οικογένεια, σίγουρα δεν θα την έβαζα πάλι στο οδικό αυτό, αλλά θα έβαζα το Ζακοπάνε και κάποια πραγματάκια που είχα υπόψιν μου από τα νότια. Κατά τις 9 αποφασίσαμε να ψάξουμε για φαγητό γιατί το μεσημέρι την είχαμε βγάλει πολύ σπαρτιάτικα. Τον χειμώνα που είχα πρωτοπάει εγώ, βρίσκαμε εύκολα εστιατόριο χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάποια κράτηση. Όμως σε όσα πήγαμε, από αυτά που είχαμε σημειώσει, ήταν όλα γεμάτα, με αρκετούς να περιμένουν στην ουρά. Πράγμα που δεν θέλαμε να κάνουμε, να περιμένουμε στην ουρά δηλαδή, οπότε μετά από καμιά ώρα ψαξίματος δεξιά και αριστερά, τελικά καταλήξαμε στο Przystanek Pierogarnia, μια αλυσίδα τύπου φαστ φουντ με μόνο όμως φαγητό τα πιερόγκι σε 4-5 γεύσεις και μορφές. Είχε και κάτι άδεια τραπεζάκια απέξω οπότε βολευτήκαμε εκεί και φάγαμε τα πρώτα πιερόγκι της εκδρομής, που ήταν αρκετά καλά και οικονομικά.

Συνεχίσαμε με μια μικρή βραδινή βόλτα και καταληξαμε για μια μπύρα σε μια μπυραρία έξω από την Bunkier - Gallery of Contemporary Art. Τα παιδιά μας είναι αρκετά μεγάλα πια ώστε να μπορούν να πιουν ένα ποτό και να ξενυχτήσουν κι αυτά μαζί μας. Μπα λάθος το έγραψα. Τα παιδιά μπορούν να ξενυχτήσουν, εμείς πλέον όχι και τόσο πολύ. :rolleyes: Έτσι κατά τις 12 ξεκινήσαμε για το διαμέρισμα, ευχαριστημένοι από την πρώτη μας ημέρα στην Πολωνία και με ανυπομονησία για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες.

IMG_20250729_193618.jpg
IMG_20250729_193824.jpg
IMG_20250729_194552.jpg
IMG_20250729_195157.jpg
IMG_20250729_195445.jpg
IMG_20250729_195902.jpg
IMG_20250729_200637.jpg
IMG_20250729_211054.jpg
IMG_20250729_231222.jpg
IMG_20250729_231828.jpg

Last edited:

Εκπομπές Travelstories