Γερμανία Εντυπώσεις από Βερολίνο

pinelopi

Member
Μηνύματα
265
Likes
43
Επόμενο Ταξίδι
Βρεττάνη , Λίγηρας
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού..αρκεί να φεύγω
Αυτό ήταν ...Γύρισα χθές βράδυ από το κρυο Βερολίνο στη θερμή ( από όλες τις απόψεις )Αθήνα. Να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας και τις προτάσεις σας.
Το Βερολίνο ήταν κρύο σε σχέση με την αθήνα και λίγο μουντό , αλλά άνετα περπατούσες όλη ημέρα έξω χωρίς πρόβλημα. Ούτε έβρεχε ούτε χιόνιζε. Από άποψη καιρού σταθήκαμε πάρα πολύ τυχεροί.
Λοιπόν παρ΄όλο που οι περισσότεροι μου προτείνατε το ανατολικό βερολίνο για διαμονή , εγώ έμεινα στο δυτικό ( όχι ότι το επιδίωξα επί τούτου αλλά βρήκα πολύ καλύτερη τιμή στο ξενοδοχείο). Έχω να πω ότι δεν ήταν καθόλου κακή επιλογή. Το ξενοδοχείο μας ήταν δίπλα από το ζωολογικό κήπο( μέ όλα τα τρένα και τα λεωφορεία), δίπλα στο Κούφιο Δόντι , με στάση λεωφορείου ακριβώς απέναντι για το Charlottenburg , με την Kurfurstendamn στον κάτω δρόμο , τη Chevigny Platz δυο δρόμους πιο πέρα και δύο από τα καλύτερα μπαράκα Jazz ( το Quasimodo και A-trane) σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια. Από άποψη θέσης λοιπόν και σύνδεσης με τις υπόλοιπες περιοχές ήταν εξαιρετική επιλογή. Από το σταθμό στο ZOO εκτός από τα τρένα φεύγαν και πολλά λεωφορεία . Το σημαντικότερο το 100 που σε έβγαζε ατην Alexanderplatz περνώντας από όλα τα αξιόλογα μέρη του κέντρου ( διασχίζει την Unter Der Linden, σταματά έξω από το Νησί των Μουσείων και καταλήγει στην Alexanderplatz) και το 200 που σε έβγαζε στην Potzdamer Platz . Το ανατολικό έχει άλλη ατμόσφαιρα αλλά νομίζω ότι δεν θα ήταν πολύ καλή ιδέα έχοντας μαζί την κόρη μας (12 ετών)( κατά τα άλλα το ξενοδοχείο αν και 4 αστέρων δεν έλεγε και πολλά) .
Από αξιοθέατα πήγα στο μουσείο της Περγάμου , στο μουσείο Φυσικής ιστορίας ( με το μεγαλύτερο δεινόσαυρο) στην βομβαρδισμένη εκκλησία ( Κούφιο δόντι) στην πύλη του Βραδεμβούργου, το Reighstag ,την Potsdamer Platz, στο ζωολογικό κήπο και το Aquarium , στη Nikolaiviertel και περπάτησα πολύ στην ανατολική πλευρά. Φυσικά διέσχισα την Karl- Marx-Alee για να πιω ένα καφεδάκι στο Cafe Sibylle (Traveller βλέπεις ότι δίνω μεγάλη βάση στις προτάσεις σου.....Δυστυχώς όμως ήταν κλειστό και ήπιαμε καφέ απέναντι...)
Τώρα για Χριστουγεννιάτικές αγορές ....πολλές και όμορφες όταν τις βλέπεις το βράδυ με τα φωτάκια τους αναμμένα και περιπλανηθήκαμε σχεδόν σε όλες πίνοντας Gluhwein και τρώγοντας Currywurst ...να πώ όμως ότι οι χριστουγεννιάτικές αγορές της βαυαρίας ( Μόναχο , Νυρεμβέργη κ.λ.π.) ήταν ανώτερες σε χριστουγεννιάτικά είδη. Εδώ πουλούσαν σε πολύ όμορφα κιόσκια διάφορα είδη ( από ρούχα , είδη για το σπίτι ως τρόφιμα ) Τα κιόσκια με τα Χριστουγεννιάτικά δεν ήταν τόσα πολλά όπως στις αγορές της Βαυαρίας και οι τιμές μου φάνηκαν ακριβότερες.
Ο ζωολογικός κήπος , αν και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στο φόρουμ, κατά τη γνώμη μου είναι καταπληκτικός. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε παιδί μαζί δεν θα πήγαινα αλλά για τα παιδιά είναι πολύ καλή εμπειρία και η κόρη μου το ευχαριστήθηκε πάρα πολύ.
Να επισημάνω δύο καταπληκτικά καφέ που πήγα και μακάρι να έφθαναν οι ημέρες για να ξαναπήγαινα. 1)Το Cafe Wintergarden am Literhaus(στο Δυτικό στη Fasanenstrasse δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς τον αριθμό αλλά τον έχω στο σπίτι κοντά στην περιοχή του Zoo πάντως). Στεγάζεται σε μία παλιά βίλα και έχει ένα ωραιότατο κήπο έξω. Φαντάζομαι ότι το καλοκαίρι θα βγάζουν έξω καθίσματα . Στο ισόγειο - υπόγειο της βίλας στεγάζεται βιβλιοπωλείο και φυσικά είναι στέκι λογοτεχνών , συγγραφέων κ.λ.π. Φανταστείται λοιπόν την ατμόσφαιρα. Μιλάμε για πολύ κουλτούρα γύρω γύρω( πάντα με την καλή έννοια) Άλλοι διάβαζαν , άλλοι έγραφαν.... ( πολύ καλή η τάρτα με τα φρούτα του δάσους...). Μένει ανοιχτό ως τις 1 μ.μ. και σερβίρει και φαγητό.
2) Cafe Eisenstein στην Curfunstenstrasse 58.( Προσοχή όχι στην Curfustendammm. Αλλη είναι η Curfustenstrasse ) Εκεί πάτε για το περίφημο στρούντελ μήλου. Παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα και αέρας άλλης εποχής. Σερβίρουν και φαγητό.
Για φαγητό ...Φάγαμε σε εστιατόρια που σερβίριζαν αποκλειστικά γερμανική κουζίνα . Δύο από αυτά ήταν πολύ καλά . Το Mutter Hopper , απέναντι από το νησί των Μουσείων στη Nikoaiviertel (τεράστιες μερίδες γερμανικής κουζίνας) και το Μarkthaller στο Kreutzberg με τρομερή ατμόσφαιρα και τεράστιο σνίτσελ ( τεράστιο όμως....) Το Markthaller είναι χαμένο σε κάτι σκοτεινές γειτονιές του Kreutzberg και τόσο βερολινέζικο..... Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.... Δυστυχώς δεν έφαγα τούρκικο που ήθελα πολύ (Traveller μη με μαλώσεις , δεν βόλεψε...Την επόμενη φορά..)
Δυστυχώς με τη μικρή δεν μπορέσαμε να βγούμε το βράδυ σε μπαρ καθώς το Βερολίνο έχει τρομερή μουσική σκηνή . Τα περισσότερα από τα μπαρ ήταν στο ανατολικό μέρος πολύ μακριά από τό ξενοδοχείο για να αφήναμε τη μικρή. Πήγαμε μόνο στο Quasimodo που ήταν δίπλα και στο Α-trane . Κλασικά Jazz μπαράκια . Το ποτό 3 € . Μη γελαστείτε από την τιμή ...Ελάχιστη η ποσότητα...Καμμία σχέση με την ποσότητα στα δικά μας μπαρ. Αν θέλεις περισσότερο το πληρώνεις διπλάσια ή τριπλάσια .
Πήγα και στην κατάληψη του Tacheles. Παλιό εμπορικό κτίριο που το έχουν καταλάβει καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται εκεί και πουλούν και τα έργα τους. Γεμάτο γκραφιτι , αφίσες , σκουπίδια και παλιοπράγματα ( καλά δεν διαφέρουν και πολύ τα ελληνικά πανεπιστήμια εδώ που τα λέμε....)Στο ισόγειο υπάρχει και ένα καφέ .
Ποιπόν οι εντυπώσεις μου αυτές σε γενικές γραμμές. Φεύγοντας μου έμεινε η εντύπωση ότι παρ΄όλο ότι πήγα σε αρκετά από τα μέρη που έπρεπε να πάω, μου έχει ξεφύγει κατι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι είναι το εναλλακτικό κομμάτι του Βερολίνου. Εννοώ το κομμάτι της τέχνης και της μουσικής. Δεν ακούμπησα καν ότι έχει να κάνει με μοντέρνα τέχνη , εναλλακτική μουσική σκηνή και όλο αυτό που κάνει το βερολίνο να είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μητροπόλεις. Την επόμενη φορά .....
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
Ήμουν κι εγώ Βερολίνο πριν λίγες μέρες, δυστυχώς μόνο για ένα τριήμερο, οπότε δεν μπόρεσα να δω πολλά πράγματα..

Το κρύο ήταν τσουχτερό, αλλά ευτυχώς κι εμείς γλυτώσαμε τη βροχή και το χιόνι... Απλά έπρεπε να δεχθούμε ότι -από εκεί που είμασταν στους 20 βαθμούς στην Ελλάδα- στο Βερολίνο έπρεπε να φοράμε 3-4 στρώσεις ρούχων :p, γάντια, σκούφους και όλα τα σχετικά για να κυκλοφορούμε, αλλά και να βγάζουμε τα 2/3 όσων φοράμε άμεσα!!! στους εσωτερικούς χώρους, όπου παντού υπήρχε τρομερή ζέστη.

Ένα μαγαζί με τρομερά γλυκά που βρήκα εγώ (δυστυχώς, δε θυμάμαι όνομα) είναι μέσα στο Sony Center στην Potsdamer Platz. Εκεί υπάρχει ένα καφέ σε ένα κτίριο που έχει ανακαινιστεί εξωτερικά με γυαλί, διατηρώντας όμως και το χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική του παλιού κτιρίου. Είναι πραγματικά ιδιαίτερο. Έφαγα φοβερά γλυκά και υπέροχη ζεστή σοκολάτα, πολύ πιο εύγευστη από οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Φαγητό έφαγα στο Maximilians (αν λεω σωστά το όνομα) ένα βαυαρέζικο κοντά στην Friedrichstrasse, το οποίο ήταν συμπαθέστατο.. (Ωραίο γκούλας -καθόλου καυτερό για όσους δεν είναι λάτρεις- συμπαθητικό φιλέτο με σως από μανιτάρια και πατάτες, καθώς και τα κλασικά λουκάνικα + μπύρα...) Δεν είχα, βέβαια, δυνατότητα να ψάξω περισσότερο για εστιατόρια, καθώς ο χρόνος ήταν λίγος και τα πράγματα που είχα να κάνω πολλά. Επίσης, έφαγα σε μία από τις γωνιές του gourmet floor του KaDeWe, όπου μπορούν να σου ψήσουν κάτι από αυτά που πουλάνε και να τα φας επιτόπου (αν και δε με τρέλανε το περιβάλλον για φαγητό μέσα στο πολυκατάστημα, η ιδέα να το δοκιμάσει κανείς μια φορά, δεν είναι κακή).
Πολύ καλή και η περιοχή Nikolaivierte που αναφέρεις,αν και μετά τις 10 νέκρωνε εντελώς -κλασικά- και δυσκολευόσουν να βρεις μέρος έστω για μια μπύρα..

Α.. επίσης έμενα κοντά στην Alexanderplatz (αν και τα τετράγωνα είναι μεγάλα και δεν απέφυγα ένα 8λεπτο περπάτημα από πλατεία σε hotel) μια περιοχή πολύ βολική για μένα, καθώς είναι κομβική σε ανταποκρίσεις προαστιακού και μετρό...

Αν πάντως ξαναπήγαινα στην πόλη, θα ήταν άνοιξη (και αργότερα) ώστε να μπορώ να κινούμαι πιο άνετα...
 

MIAT

Member
Μηνύματα
417
Likes
1.125
Ταξίδι-Όνειρο
Svalbard, Κίνα, Αλάσκα
Ήμουν κι εγώ Βερολίνο 23-27 Νοέμβρη!Πόλύ κρυο και χιόνι.Σωστή η παρατήρηση οτι την άνοιξη θα είναι πολυ ομορφότερο μιας και με τόσο πράσινο θα είναι λες και βρίσκεσαι μέσα στη φύση.Εγώ έμενα στην Alexanderplatz και με εξυπηρέτησε παρα πολυ όσο αναφορα τη συγκοινωνία και το μετρό αλλά και τα λεωφορεία 100 και 200 τα οποία περνούσαν από όλα σχεδόν τα σημεία με τα αξιοθέατα.Η welcomecard του Βερολίνου (24.50 euro για βερολίνο και potsad για 72 ώρες)μας έλυσε τα προβλήματα των μετακινήσεων και είχε αρκετα καλή έκπτωση σε όλα τα αξιοθέτα και τα καραβάκια που διέσχιζαν το spree.Επίσης είχε έκπτωση και σε διάφορα εστιατόρια αν και εμείς εκει δεν τη χρησιμοποιήσαμε.Εμείς μετακινηθήκαμε και με ταξί το οποίο δε μας φάνηκε και ιδιαίτερα ακριβό.π.χ από το αεροδρόμιο του tegel στην Alexanderplatz πληρώσαμε 18 ευρώ και από την Alexanderplatz στο αεροδρόμιο του Scoenefeld 28ευρώ 5.00 το πρωι με διπλή ταρίφα.Από φαγητό όπου και να καθίσαμε ήταν πολύ καλό και οικονομικό (περίπου 15-20 ευρώ το άτομο).Το μόνο που με χάλασε λιγάκι ήταν ότι ενώ είχαμε ακούσει πολλά για την αγορά του Βερολίνου τελικά απογοητευτήκαμε.Μόνο στην kurfurstedam και στη friedrichstasse ότι βρήκαμε αλλά και πάλι δεν μας ικανοποίησε πολύ.Μας άρεσαν πολύ τα σπιτάκια που είχαν στηθεί για τα Χριστούγεννα (σ' αυτά φάγαμε πολλά bratwurst- πάρα πολλά όμως!- και ήταν όλα τέλεια).Τέλος αυτό που μας έκανε πολυ εντύπωση ήταν η ευγένια και η καλοσύνη των ανθρώπων.Ό,τι και να χρειαστήκαμε ήταν πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν.Εγώ μιλάω Γερμανικά και δεν είχαμε πρόβλημα αλλά και στα αγγλικά ο συντροφός μου μπορούσε να συνεννοηθεί άψογα.Αυτά!Μετά από Βερολίνο πήγα Βαρκελώνη και μπορώ να πω ότι το ξέχασα τελείως!Ξετρελάθηκα με τη δεύτερη.Παρ'όλα αυτά το Βερολίνο έχει πολλα αξιοθέατα να δεις , μαθαίνεις πολλα για τη σύγχρονη ιστορία και είναι μια πολυ όμορφη Ευρωπαϊκή πόλη με πολυ πράσινο και πολλα πράγματα να κάνεις.Επισκεφθτείτέ τη την άνοιξη και μην ξεχάσετε να πάτε στο ζωολογικό κήπο (tierpark)!
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
Καλά και για μένα η Βαρκελώνη έχει άλλη θέση... :p Θα συμφωνήσω μαζί σου ΜΙΑΤ!

Στο Βερολίνο, πήρα κι εγώ Welcome Card 72 ωρών για Berlin+Potsdam.. Νομίζω όμως ότι σε σχέση με την αντίστοιχη κάρτα της Βαρκελώνης, οι εκπτώσεις είναι σημαντικά λιγότερες, και οι δωρεάν προσφορές ανύπαρκτες...

Παρ' όλα αυτά, αξίζει να την πάρεις για να μην παιδεύεσαι με εισιτήρια και λοιπά...
 

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
ηρθε η ωρα να γραψω κεγω τις εντυπωσεις μου απο το βερολινο!γυρισα πριν10 μερες!η καθυστερηση οφειλεται στο οτι οταν γυριζω απο καποιο ταξιδι ειναι ολα μπερδεμενα στο μυαλο μου και χρειαζομαι λιγο χρονο για να προσαρμοστω και να ταξινομησω μεσα μου ολες τις εντυπωσεις!οντας πλεον ετοιμη, ξεκιναω!
το βερολινο μου αρεσε παρα πολυ!εχει κατι το διαφορετικο απο τις αλλες ευρωπαικες πολεις!συνδυαζει αψογα το συγχρονο και το μοντερνο με το κλασικο!εγω πηγα δεκεμβριο, οποτε ενα συν παραπανω λογω του οτι ηταν στολισμενο για τις γιορτες!ο καιρος ηταν αρκετα καλος για την εποχη, ειχε κρυο, αλλα οχι αερα, οποτε μπορουσαμε να περπαταμε ανετα!βροχη εριξε 3 μερες μονο, αλλα ηταν ψιλοβροχο και αν ειχες κουκουλα αρκουσε, ομπρελλα δεν ανοιξαμε καθολου!το μονο αρνητικο για την εν λογω εποχη(χειμωνας) ειναι οτι σκοτεινιαζει νωρις (4 το απογευμα ειναι ηδη νυχτα)!!!εμεις ηταν να μεινουμε 7 ημερες, αλλα λογω απεργιας στο αεροδρομιο της αθηνας, μειναμε 9!ετσι καταφεραμε να δουμε αρκετα πραγματα!σας γραφω σε γενικες γραμμες τι καναμε και που πηγαμε για να σας δωσω μια εικονα και ο,τι διευκρινισεις χρειαστειτε ειμαι στην διαθεση σας!
-την πρωτη μερα ξεκινησαμε απο την alexanderplatz και περπατησαμε μεχρι το reichstag!η διαδρομη αυτη ειναι υπεροχη!συναντησαμε στον δρομο μας πολλα αξιοθεατα, συμβουλευτηκαμε τον οδηγο μας και τα βρηκαμε ολα(ειδαμε εκκλησιες,οπερα,θεατρο,παλατια,μουσεια,γεφυρες,βιβλιοθηκη κτλ.).σε καποια απο αυτα μπηκαμε και σε καποια οχι!στο δρομο συναντησαμε και πολλες χριστουγεννιατικες αγορες!
-καθεδρικος(berliner dom).μπηκαμε, ειδαμε το εσωτερικο του, επισκεφτηκαμε το μουσειο του, κατι ταφους που εχει στο υπογειο και στο τελος ανεβηκαμε στην κορυφη απο οπου απολαυσαμε την υπεροχη θεα(αξιζει πραγματικα τον κοπο)!!
-πυλη βραδεμβουργου
-reichstag(το ειχα διαβασει στο φορουμ οτι εχει ουρες για να μπεις και ετσι πηγα προετοιμασμενη!!κατα τις 7 το απογευμα που φτασαμε εκει γινοταν ο κακος χαμος!πιανοντας κουβεντα με εναν φυλακα μου ειπε οτι η εισοδος επιτρεπεται μεχρι τις 10 το βραδυ και οτι απο τις 9 και μετα δεν παταει ψυχη!ετσι, και αφου ειχαμε ηδη δει την θεα απο ψηλα απο τον καθεδρικο με το φως του ηλιου,αποφασισαμε να ανεβουμε στον θολο του reichstag βραδυ!9 και τεταρτο το βραδυ πραγματι δεν ειχε ψυχη!μπηκαμε αμεσως!για να ειμαι ειλικρινης, δεν τρελαθηκα κιολας!καλα που δεν ειχα στηθει με τις ωρες σε ουρα για να μπω γιατι τοτε θα το χα μετανιωσει σιγουρα!παντως, ηταν δωρεαν η εισοδος, οποτε δεν εχετε να χασετε κατι πηγαινοντας)
-μνημειο εβραικου ολοκαυτωματος και μουσειο που βρισκεται απο κατω(αφου περασετε την πυλη του βραδεμβουργου βρισκεται στα αριστερα!ειναι πολυ κοντα!προκειται για ενα μνημειο μοντερνο, που σχηματιζει "κυματα",περιπλανηθειτε αναμεσα στα μεγαλα παραλληλογραμμα, στην συνεχεια περαστε τον δρομο και ανεβειτε σε μια ταρατσουλα-στο απεναντι κτιριο-για να δειτε το μνημειο και απο ψηλα και τελος αφιερωστε 1,5 ωρα περιπου στο μουσειο που βρισκεται απο κατω απο το μνημειο.εχει δωρεαν εισοδο,προετοιμαστειτε για αυστηρο ελεγχο κατα την εισοδο σας-σε ολα τα εβραικα κτιρια ισχυει αυτο..)
-μουσειο περγαμου(υπεροχο μουσειο, αξιζει οπωσδηποτε να το επισκεφθει κανεις και να αφιερωσει εκει πολλες ωρες!προσοχη προσοχη!ολες τις μερες κλεινει 6 το απογευμα, εκτος πεμπτης που κλεινει 10 το βραδυ..εμεις την πατησαμε, μπηκαμε 4 παρα και νομιζαμε οτι μεχρι τις 6 επιτρεπεται η εισοδος και λεμε "οκ, αφου μπηκαμε δεν θα μας διωξουν"..που να ξερα?6 παρα τεταρτο αρχισαν να κλεινουν τα φωτα στις αιθουσες και οι υπαλληλοι μας εβγαλαν σχεδον σηκωτους..!!tip: το audio guide ειναι μεσα στη τιμη και υπαρχει και επιλογη για ξεναγηση στα ελληνικα!! )
-κοκκινο δημαρχειο και ολη η περιοχη πισω απο αυτο(πραγματικα πανεμορφη περιοχη!πολλες επιλογες για φαγητο και ωραια τουριστικα μαγαζακια!τα κτιρια υπεροχα!παρτε τον οδηγο ανα χειρας και δειτε ο,τι αξιοθεατο υπαρχει εκει!)
-εβραιοπεριοχη(hackescher markt):αλλη μια ενδιαφερουσα περιοχη!εκει βρισκεται η συναγωγη-επειδη μπηκα σας λεω οτι δεν αξιζει ουτε να μπειτε, ουτε και να ανεβειτε στην κορυφη της-, εξωτερικα ομως ειναι εντυπωσιακη,το νεκροταφειο στο οποιο βρισκεται ο ταφος του brecht και της συζυγου του(αν εχετε τρελα οπως εγω με το θεατρο πηγαιντε), το tacheles,το οποιο βρηκα πολυ ενδιαφερον(εχει και φοβερη καφετερια στην αυλη του-καποια κοπελα απο το φορουμ το ειχε γραψει!!), εκκλησιες και μνημεια για τους εβραιους.η βολτα σας εκει δεν θα σας παρει πολυ χρονο!!
-berliner ensemble (προκειται για πασιγνωστο θεατρο το οποιο ιδρυσε ο brecht με την συζυγο του, εξω απο το οποιο υπαρχει ενα μεγαλο αγαλμα του brecht!!!)
-στηλη της νικης (περπατησαμε πολυ,παρα πολυ για να φτασουμε μεχρι εκει!!πηγαμε με τα ποδια απο την πυλη του βραδεμβουργου!!!μπηκαμε στην στηλη και ανεβηκαμε στην κορυφη!!πολλα τα σκαλια και κουραστηκαμε αρκετα!η ταρατσουλα που εχει ειναι στενη,αλλα η θεα υπεροχη!αν εχετε καλη φυσικη κατασταση, τοτε τολμηστε το!!)
-2 σοβιετικα μνημεια:το ενα βρισκεται λιγο μετα την πυλη και το αλλο,που ειναι το μεγαλυτερο σοβιετικο μνημειο που υπαρχει στην ευρωπη, βρισκεται στο triptow park!ειναι τεραστιο και εντυπωσιακοτατο!!
-east side gallery(η ιδεα μου αρεσε πολυ!ζωγραφικη απο καλλιτεχνες απο διαφορες χωρες πανω στο μεγαλυτερο εναπομενον κομματι τειχους?ακουγεται υπεροχο..δυστυχως ομως ολα τα εργα εχουν υποστει μεγαλες ζημιες!γκραφιτι και συνθηματα εχουν εξαφανισει τα παλια εργα..διαβασα οτι τον σεπτεμβρη του 2009, οι ιδιοι καλλιτεχνες θα ξαναπανε να ζωγραφισουν το τειχος!τωρα αν και παλι θα διατηρηθουν τα εργα τους δεν το γνωριζω!παντως οπως και να εχει εγω απολαυσα την βολτα μου εκει!κοντα στον σταθμο του μετρο υπαρχει και μια υπεροχη γεφυρα, σε στυλ γοτθικο, απο την οποια περναει το τρενο, λεγεται Oberbaumbrücke)
-checkpoint charlie :ειχα διαβασει στο φορουμ οτι αποτελει παγιδα για τουριστες, αλλα η περιεργεια μου δεν με αφησε να αντισταθω!και τελικα δεν το μετανιωσα!θεωρω οτι το μουσειο ειναι οντως ακριβο, αλλα εμεις το ευχαριστηθηκαμε πολυ!καταρχην μενει ανοιχτο καθε μερα μεχρι τις 10 το βραδυ!οποτε, μας βολεψε πολυ!στο μουσειο αυτο θα βρειτε πολλες ιστοριες για το τειχος και κυριως ιστοριες αποδρασεων απο το ανατολικο στο δυτικο βερολινο(το μουσειο φιλοξενει αμετρητο φωτογραφικο υλικο καθως και τα ιδια τα μεσα διαφυγης πχ.αεροστατα, ανεμοπτερα, αυτοκινητα κτλ)!ολα αυτα σε εμας φανηκαν πολυ ενδιαφεροντα!
-topography of chaos:σε μικρη αποσταση απο το check point charlie, βρισκεται αυτη η υπαιθρια εκθεση, την οποια αξιζει να επισκεφτειτε!προσοχη προσοχη!κλεινει στις 4 το απογευμα!να σημειωσω οτι στο σημειο αυτο βρισκονταν τα αρχηγεια της γκεσταπο και εκει υπαρχει και ενα μεγαλο τμημα τειχους(80μετρα)!
-τελευταιο φυλακιο:προκειται πραγματι για το τελευταιο φυλακιο που διατηρειται ορθιο, παλαιοτερα φιλοξενουσε μια "εκθεση απαγορευμενων τεχνων", τωρα που πηγα εγω ηταν κλειστο και ετσι το ειδα απεξω μονο!βρισκεται κοντα στο triptow park!
-Bernauer Straße : ιστορικοτατος δρομος!εκει βρισκεται ενα μεγαλο κομματι τειχους, το οποιο εχει διατηρηθει οπως ακριβως ηταν και τοτε.επισης, εκει βρισκοταν η εκκλησια της συμφιλιωσης(Church of Reconciliation),η οποια επειδη ηταν ακριβως διπλα στο τειχος και ο κοσμος πηδαγε απο τα παραθυρα της για να βρεθει στην αλλη πλευρα του τειχους,γκρεμιστηκε.σημερα στην θεση της υπαρχει ενα παρεκκλησι και ενα υπεροχο μνημειο!υπαρχει ακομη ενα μουσειο που λεει την ιστορια του συγκεκριμενου δρομου και αν ανεβεις στην ταρατσουλα του εχεις υπεροχη θεα στην περιοχη!πολυ κοντα ειναι και το mauer park, στο οποιο καθε κυριακη γινεται μεγαλο παζαρι!
-κουφιο δοντι
-sony center
-madame tussaud's berlin :ανοιξε φετος!!ο λογος που το επισκεφτηκαμε ειναι οτι δεν εχουμε παει ακομη λονδινο και μας ετρωγε η περιεργεια!ειναι ανοιχτο μεχρι τις 7 το απογευμα και ακομη και αν μπεις στις 7 δεν σε διωχνουν,εχεις τον χρονο σου!ειναι σιγουρα πολυ ακριβο, εμεις πληρωσαμε 18 ευρω νομιζω φοιτητικο!!ειναι σχετικα μικρο(αν και δεν εχω μετρο συγκρισης με του λονδινου) αλλα εμεις το διασκεδασαμε πολυ!!
-berliner zoo :αξιζει σιγουρα να πατε!!ειναι απλα υπεροχο!τεραστιο παρκο, οργανωμενο αψογα!εγω ειδα πολλα ειδη ζωων εκει για πρωτη φορα στην ζωη μου!!πιγκουινους(ερωτας με την πρωτη ματια), καγκουρο, panda και τοσα αλλα!!ενθουσιαστηκα!!ενιωσα παιδι και ας μην ειμαι πια!!εδαμε ολα τα ζωα και χρειαστηκαμε 5 ωρες περιπου!!tip απο εμενα για εσας!!μπαινοντας στους κλειστους χωρους-κτιρια που φιλοξενουν τα ζωα ανα κατηγοριες, αναζητειστε το χαρτι που γραφει την ωρα του ταϊσματος!πραγματικα ειναι κατι που αξιζει να παρακολουθησετε!εμεις διαλεξαμε να δουμε το ταισμα των σαρκοφαγων και ηταν το κατι αλλο!!να βλεπεις την υπευθυνη να περνα με το καροτσακι μπροστα απο τα κλουβια με τα λιονταρια, να τα χαϊδευει(ακομη ανατριχιαζω..!) και να τους δινει κομματια ωμο κρεας!!
ηρθε η ωρα του κνουτ!οπως σας ειχα πει,επισκεφτηκα το παρκο την μερα των γενεθλιων του μεγαλου σταρ, του πολικου αρκουδου κνουτ!ο κοσμος πολυς, υπερβολικα πολυς!δημοσιογραφοι, φωτογραφοι, μικροι και μεγαλοι σκαρφαλωμενοι παντου..ακομη και στην ταρατσα γειτονικου κτισματος!!και πανω στην τσουληθρα της παιδικης χαρας που ηταν παραπερα!εγω χωρεσα με το ζορι και ανεβηκα σε ενα παγκακι μαζι με 4 φωτογραφους, διαφορετικα δεν θα εβλεπα τιποτε!η τελετη ηταν λιτη γιατι οπως εμαθα εκει, τον σεπτεμβριο πεθανε ξαφνικα ο εκπαιδευτης του κνουτ, ο ανθρωπος που τον μεγαλωσε και τον φροντιζε!οι ανθρωποι του παρκου ειχαν ετοιμασει "τουρτα" ειδικη για τον κνουτ!του τραγουδησαμε το happy birthday, την εφαγε και μετα ποζαρε για ωρα στους φωτογραφους!
να σας πω και για το aquarium που ειναι μεσα στο zoo την γνωμη μου!δεν μου αρεσε και το βρηκα εντελως βαρετο!ισως ομως να μην ειμαι απολυτα αντικειμενικη γιατι το αφησαμε για το τελος και ειχαμε ηδη κουραστει απο το zoo!
-dresden(μονοημερη εκδρομη) :στην δρεσδη πηγαμε με πουλμαν(25 ευρω το ατομο νομιζω),το οποιο πηραμε απο τον κεντρικο σταθμο(http://www.professionaltravelguide....nd/Bus/Zentraler-Omnibus-Bahnhof-p1786578)!τα τρενα ηταν πανακριβα γιαυτο τα αποφυγαμε!η διαδρομη ηταν 2,5 ωρες!η δρεσδη κουκλα!παραμυθενια!φθανοντας περαστε απο το γραφειο τουρισμου για να παρετε πληροφοριες ή αγοραστε απλα εναν χαρτη της πολης με σταμπαρισμενα τα αξιοθεατα!εμεις τα ειδαμε ολα οσα ειχε ο χαρτης!χονδρικα σας λεω οτι ειναι τα ανακτορα, το ιαπωνικο παλατι, η οπερα, το δημαρχειο, η ιταλικη περιοχη, ο καθεδρικος και η church of our lady(στα 2 τελευταια υπαρχει δυνατοτητα να ανεβει κανεις στην κορυφη, απο οπου η θεα ειναι υπεροχη, εμεις ανεβηκαμε και στα 2, αλλα ξεθεωθηκαμε!!)και αλλα!!
- ποτσνταμ(μονοημερη εκδρομη): εκει πηγαμε με το τρενο, εχει συχνοτατα δρομολογια και απεχει μιση ωρα περιπου απο το βερολινο!επειδη την μερα που πηγαμε ειχε τσουχτερο κρυο, ειμασταν και ψιλοαρρωστοι, αποφασισαμε να παρουμε ενα τουριστικο λεωφορειο για να δουμε οσο το δυνατον περισσοτερα αξιοθεατα σε λιγοτερη ωρα!τελικα καναμε το πιο σωστο, γιατι στο ποτσνταμ τα βασικα αξιοθεατα απεχουν πολυ μεταξυ τους και οι συγκοινωνιες δεν ειναι πολυ καλες!πηραμε το λεωφορειακι ακριβως εξω απο τον σταθμο και μας γυρισε σε ολα τα αξιοθεατα!ειχε ξεναγηση στα ελληνικα απο ακουστικα, αλλα και ξεναγο που τα ελεγε εκεινη την ωρα σε γερμανικα και αγγλικα!στα 3 παλατια κατεβηκαμε και η ξεναγος μας εκανε ξεναγηση στους εξωτερικους χωρους και μας εδειξε φωτογραφιες απο τους εσωτερικους(και να ειχαμε χρονο δεν θα εμπαινα μεσα, γιατι θεωρω οτι ολα τα παλατια ειναι ιδια στο εσωτερικο τους!!!)!μειναμε πολυ ευχαριστημενοι γιατι μεσα σε 3μιση ωρες πηραμε μια ωραια γευση απο την πολη!

αυτα σε πολυ γενικες γραμμες!!να πω οτι θελω να ξαναπαω οπωσδηποτε βερολινο γιατι εχω αφησει πολλες εκρεμμοτητες..(και κυριως την πινακοθηκη που πολυ με θλιβει που δεν την τιμησα-ατιμα ωραρια!-αλλα οσο ειχε φως εξω δεν μου εκανε καρδια να κλειστω σε καποιο κτιριο, ακομη και πινακοθηκη και μολις νυχτωνε δεν προλαβαιναμε γιατι εκλειναν..και την τελευταια μερα που υπηρχε χρονος αρρωστησα και δεν ειχα αντοχες!!!)!περπατησαμε πολυ, παρα πολυ, οσο αντεχαν τα ποδια μας!ετσι ανακαλυψαμε πολλα πραγματα που δεν ανεφερε ο ταξιδιωτικος οδηγος(πχ. πλατειες, γεφυρες, αγαλματα..κτλ)!αν το κρυο δεν ειναι απαγορευτικος παραγοντας προτεινω και εσας να δειτε την πολη περπατωντας την!!ελπιζω να μην σας κουρασα!:p
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.199
Μηνύματα
883.648
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom