Ολλανδία Ζώντας για ένα χρόνο στο Ρόττερνταμ

paefstra

Member
Μηνύματα
12.941
Likes
40.787
Απο εικονα που εχω πηγαινοντας για τουρισμο, πετυχα ελληνιδες και ελληνες γκαρσονια. Απο εικονα που εχω απο δυο φιλες που η μια εκανε μεταπτυχιακο και η αλλη διδακτορικο στην Ολλανδια με αριστη γνωση Ολλανδικων, και οι δυο εφυγαν Αγγλια για δουλεια. Οι λογοι που ανεφεραν ταυτιζονται με τον @Señor_Nada . Οι ισες ευκαιριες ειναι για δουλειες χαμηλου κυρους.
 
Μηνύματα
116
Likes
980
Επόμενο Ταξίδι
Χαβάη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαγαδασκάρη
Απο εικονα που εχω πηγαινοντας για τουρισμο, πετυχα ελληνιδες και ελληνες γκαρσονια. Απο εικονα που εχω απο δυο φιλες που η μια εκανε μεταπτυχιακο και η αλλη διδακτορικο στην Ολλανδια με αριστη γνωση Ολλανδικων, και οι δυο εφυγαν Αγγλια για δουλεια. Οι λογοι που ανεφεραν ταυτιζονται με τον @Señor_Nada . Οι ισες ευκαιριες ειναι για δουλειες χαμηλου κυρους.
Ζω και δουλεύω στην Αγγλία και οι ίσες ευκαιρίες και ειδικά η εκτίμηση των ευρωπαίων επαγγελματιών από την κοινωνία είναι και εδώ περίπλοκο εως και τοξικό θέμα😶 . Το αν οι Ολλανδοί αξίζουν επαίνους ή κατακρίσεις για την μεταχείρηση του ξένου εργατικού δυναμικού ( εγώ από όσα είδα νιώθω ότι ισχύει το πρώτο) ίσως εξαρτάται από την εμπειρία, πορεία και στόχους του καθενός αλλά είμαι σίγουρος ότι κάπου θα υπάρχουν κάποια σχετικά νούμερα και στατιστικές που θα μας λύσουν αυτή τη φιλική αυτή διαφωνία. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για την ανάγνωση!
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.532
Likes
8.474
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Για να μην παρεξηγηθώ με το προηγούμενο ποστ που έγραψα, στην Ολλανδία υπάρχει ασύγκριτικα περισσότερη αξιοκρατία σε σχέση με Ελλάδα. Απλά έχει κι εκεί φωτογραφικές θέσεις, φανερές αδικίες κλπ.

Πάντως οι εργασιακές συνθήκες είναι φοβερές. Είχα κάνει εξάμηνο συμβόλαιο με εταιρεία καθαρισμού
(παράλληλα με το μεταπτυχιακό) και είχα πληρωθεί και δώρο Χριστουγέννων. Θυμάμαι όταν είδα τα λεφτά τους πήρα τηλέφωνο για να βεβαιωθώ ότι δεν έχουν κάνει λάθος!

Είχαν απίστευτα επιδόματα, ειδικά για φοιτητές που δουλευουν παράλληλα, τα οποία μπορούσες να πάρεις ανεξάρτητα καταγωγής και πόσο καιρό ζούσες στην Ολλανδία.

Οι μισθοί για κάποιον μεταπτυχιακό συνήθως είναι πάνω από 3000ε όταν ξεκινάς. Οι Ολλανδοί τελειώνουν γύρω στα 23, σκεφτείτε ποια είναι η οικονομική τους κατάσταση στα 30 τους.

Επίσης για τους μισθούς που παίρνουν είναι και σχετικά φθηνή η χώρα. Είναι σίγουρα καλή περίπτωση για κάποιον που θέλει να φτιάξει την ζωή του οικονομικά.

Συν ότι αν δεν κάνω λάθος έχουν τις περισσότερες μέρες άδειας τον χρόνο στην Ευρώπη.
 
Μηνύματα
116
Likes
980
Επόμενο Ταξίδι
Χαβάη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαγαδασκάρη
Πολυ ωραία εμπειρια συνάδελφε :)!Πολύ όμορφα και τα ολλανδικά μέρη!Αν δεν γινομαι αδιακριτη τι μεταπτυχιακο εκανες Ροτερνταμ και τωρα η ζωη που σε εχει οδηγησει?
Το μεταπτυχιακό μου ήταν στα οικονομικά υγείας. Τελικά κατέληξα φαρμακοποιός στην Αγγλία :rolleyes:
 

agmi

Member
Μηνύματα
496
Likes
2.319
Kαλησπερα, πετάγομαι στην κουβέντα ΣΥΜΦΩΝΟΝΤΑΣ σε πολλά σημεία με τον @Señor_Nada εξηγώντας μερικά και ανοίγοντας πληγές/ξύνοντας γιατρεμένες πληγές σε άλλα!

Για τις ελεύθερες μερες: Στην Ολλανδία εργάζεσαι 36 ώρες, από οτι θυμάμαι. Στην κάρτα/στο ρολοϊ είναι 40. ΤΩΡΑ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Δουλεύεις 40, έχεις 2Χ15' για καφέ & 30' για μεσημεριανό. O καφές βγαίνει από τις ώρες αυτές, το lunch break στο κάνει δώρο το αφεντικό/εταιρεία, δλδ 2 1/2 ώρες την βδομάδα. 2 ώρες την βδομάδα που περισσεύουν από τις 4 εξτρα που δούλεψες, δεν θυμάμαι και πολύ καλα, μεταφέρονται στο τέλος του μηνά Χ 4 βδομάδες ο μήνας=8 ώρες, δλδ μια εξτρα μερα ελευθερος! Αυτες λεγονται atv dagen! Eιναι βεβαια στην κριση του εργοδοτη πως θα ξοδευτουνε! Και ο καθε εργοδοτης το κανει διαφορετικα, αλλοι παλι δεν εχουν, σε αλλους φευγεις την Παρα/σκη νωριτερα. Στο τελος του χρονου εχεις 12! Μερικες εταιρειες κλεινουν μεταξυ Χριστουγεννων και πρωτοχρονιας 😢 μείον 5 μέρες πχ, και για μερικές αργίες που κάθεσαι πχ Πεντηκοστής/Αγίου Πνεύματος, γενέθλια του βασιλιά κλπ στις αφαιρούν από τις atv dagen. To συμπέρασμα είναι πχ 23 μέρες αδείας + 5 υπόλοιπο atv dagen = 28 εργάσιμες, άδεια! Ε μα! Τυφλα να'χει η χωρα απο την αλλη μερια του ωκεανου με τις 10 εργασιμες, η τις 15 μετα απο 5ετια η τις 20 μετα απο 15 ετια! Το δημοσιο/στρατιωτικοι εξαιρουνται!

Αναφορά γίνεται από τo @Γιαννης Σαρτο κάπου προηγουμένως ότι δεν ήξερε την γλώσσα και τελικά κατέληξε στην Αγγλία & και άλλοι πάλι τους λένε αλαζόνες κλπ. Προσωπικά, ενας ξένος ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ πάντα ΞΕΝΟΣ στην Ολλανδία! Allochtoon, buitenlander! Και πολύ περισσότερο αν δεν είσαι δυτικός, δλδ Γερμανός, Σουηδός, Ελβετός κλπ. Μπορεί ακαδημαϊκά να είσαι ανώτερος του αλλά στο τέλος του δρόμου υπάρχει κάποια δυσπιστία και κάποια αμφιβολία. Ακόμη περισσότερο μετά την κρίση...
Ας μιλήσομε και κάτι άλλο. Ναι μεν έχουνε άλλη μεταναστευτική πολίτικη, ανοίγουν τις πόρτες τους πιο εύκολα από άλλους, αφθονία παροχών, επιδοτήσεων, βοηθημάτων, άψογο σύστημα υγειας (με την σειρα και οχι φακελακι), προνοια, επιδοματα ενοικιου, δανεια σπουδων, επ. προνοιας, τεκνων, κοινωνικη κρατικη ασφαλιση, & κρατικη συνταξιοδοτηση (βασικη συναξη) ολοι οι υπηκοοι ΑΛΛΑ ο ΞΕΝΟΣ και ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ κρατιεται σε μια αποσταση! Καλα ειναι εκει που ειναι, του πεταμε ενα κοκαλο και ας κουναει την ουρα του απο ευγνωμωσυνη.

Η λέξη apartheid είναι Νότια Αφρικάνικη (Afrikaans), oι λευκοί που κάνανε κουμάντο ήταν οι μπουρηδες (γεωκτημονες) boers ή boeren. Ποιοι ήταν αυτοί; Ολλανδοι, Γερμανοί, Αγγλοι. Τα υπολοιπα τα λεει η ιστορια. Μερικοι θα θυμουνται και την παλιά σημαία της Νότιας Αφρικής.
Για να μη γίνω κουραστικός διαβάστε και το αποικιακο καθεστως στην Ινδονησια, οπως ποιοι και που πουλησανε τους πρωτους μαυρους στην Νεα Υορκη. Τοτε λεγοτανε New Amsterdam. Ακομα το θυμαμαι το μαθημα της αμερικανικης ιστοριας, πρωτο καλοκαιρινο τμημα Ιουνιος του 1981. Καθηγης μου ητανε ο Kawashima (Dr. Yasuhide Kawashima)! Εκει εμαθα και ακομα θυμαμαι οτι οι πρωτοι σκλαβοι πουληθηκαν απο Ολλανδους στην ΝΥ που τους ειχαν αγορασει απο Πορτογαλλους.

Εγώ τα βλέπω έτσι, βέβαια ο καθένας έχει την γνώμη του και είναι σεβαστή! Σαν χωρα σου δινει τα εφοδια και τις παροχες αλλα ως εκει. Καλιτερα, στην αλλη μερια του ωκεανου, που ναι μεν ο ρατζισμος και οι φυλλετικες διακρισεις αναβραζουν τωρα, αλλα εκει πας πιο ευκολα μπροστα και διαπρεπεις οπως τοσοι απο ολες τις φυλες του κοσμου τοσα χρονια και θα συνεχισουν!

Τελειώνοντας, μην με πάρετε ρατσιστή η αντι-Ολλανδο, και 2 γυναικες που'ναι στο σπιτι μου είναι Ολλανδεζες 😇. Αλλα επειδη εχω δυο ζησει και εχω δει ενα δυο τοπους μ'αρεσει να λεω το μελι-μελι και τα συκα- συκα.
 
Last edited:

agmi

Member
Μηνύματα
496
Likes
2.319
Μου φαίνεται λογικό σε μια χώρα που υπάρχει φτώχεια και οικονομική κρίση να υπάρχει και σκεπτικισμός ως προς την εε. Σε μια χώρα που ευημερεί αντίθετα είναι λογικό όλα να τους φαίνονται καλά. Στην εε που οραματίζονται οι Ολλανδοί πάντως δεν πιστεύω ότι θέλουν χώρες σαν την Ελλάδα. Το βλέπουν σαν ξεπεσμό της εε. Προσωπική άποψη αυτή φυσικά.

@Señor_Nada : Eδω το διατυπώνεις ΛΑΘΟΣ! Δεν είναι "προσωπική άποψη", δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα! Είμαστε τα κακά παιδιά, μαζί με τους Πορτογάλους, Ισπανούς, Ιταλούς απο την οικ. της ΕΕ, αλλα στο ιδιο τσουβαλι ωρες ωρες με τους Μαροκινους, Αρουμπενιους (Αντιλιάνους), Σουρινάμους . Μας εξισωνουν με τους γειτονες απο την αλλη μερια του Αιγαιου δυστυχως😢.
 
Μηνύματα
116
Likes
980
Επόμενο Ταξίδι
Χαβάη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαγαδασκάρη
Εγώ εδώ διαφωνώ. Είναι προσωπική άποψη του senor_nada γιατί εγώ έχω άλλη άποψη επίσης προσωπική. Καλά θα έιναι να μην λέμε απόλυτα πράγματα και ούτε εγώ ισχυρίζομαι πως ξέρω απ έξω και ανακατωτα τι εστι Ολλανδική κοινωνία μετά από ένα χρόνο σπουδών εκεί. Επιπλέον όντως οδηγεί τη συζήτηση σε μονοπάτια πολιτικά που δεν ήταν και ο αρχικός σκοπός του κειμενού μου. Είχα κάνει πολλές παρόμοιες συζητήσεις με έλληνες στην ολλανδία όπου και αυτοί διαχωρίζανε λαούς εντός της ΕΕ σε 'καλούς' και 'κακούς' και άλλα τέτοια διχαστικά τα οποία δεν εξυπηρετούν τίποτα.

Όσο για την εξίσωση μας με τους Τούρκους, πολιτιστικά ίσως να μην βρεις έναν λαό στην γη που να μοιάζουμε σε τέτοιο βαθμό όσο και αν δεν μας αρέσει. Τόσα χρόνια διαβίωσης σε κοινό γεωγραφικό χώρο έχουν σαφώς διαμορφώσει και τους μεν και τους δε. Μπορεί να υπήρξαμε ιστορικοί εχθροί, αλλά όπως οι Πακιστανοί και οι Ινδοί μισιούνται μεταξύ τους ενώ στα μάτια τρίτων φαίνονται τόσο παρόμοιοι, έτσι και εμείς με τους γείτονες έχουμε περισσότερες πολύ περισσότερες ομοιότητες από όσες θα θέλαμε να παραδεχθούμε. Εγώ με την Τουρκία δεν θέλω να ταυτιζόμαστε στον έντονο κοινωνικό συντηριτισμό, στην ανελευθερία πολιτική και δημοσιογραφική κλπ. Για τα αλλα πραγματικά και να μου πουν ότι μοιάζω με Τουρκο δεν με ενοχλεί.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.732
Likes
14.351
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Τα περισσότερα απο όσα έγραψε ο Γιάννης ειναι ακριβή, (ζώ στην Ολλανδία εδώ και 8+ χρόνια, όχι σαν φοιτητής). Και πολύ καλογραμμένα, Συγχαρητήρια!
Μπορεί να έκανες δέκα χρόνια να φανείς με γραπτό λόγο στο φόρουμ, αλλά η αναφορά σου θεωρώ ότι είναι πολύτιμη στην κουβέντα μας. Εγώ προσωπικά είμαι χαρούμενος για την παρέμβασή σου.
 
Μηνύματα
116
Likes
980
Επόμενο Ταξίδι
Χαβάη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαγαδασκάρη

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.532
Likes
8.474
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Μου φαίνεται παράξενο αυτό: Παρόλο που μοιράζεται το δράμα πολλών για εξεύρεση διαμονής «Έψαχνα κάπου για να μείνω για 1,5 μήνα και πήγαινα από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, ξοδεύοντας περίπου 1.200 ευρώ»

Εγώ θυμάμαι ότι αν ήθελες να μείνεις σε εστία, έμενες προσωρινά σε μια αρκετα φθηνή εστία μέχρι να σου βρουν διαθέσιμο δωμάτιο. Αυτή η φθηνή εστία υπήρχε μόνο γι'αυτό το λόγο. Για προσωρινή διαμονή μέχρι να βρεις που θα μείνεις. Σε άλλη πόλη βέβαια, αλλά νόμιζα ότι ισχύει σε όλη την Ολλανδία.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η ζωή στο Άμστερνταμ είναι "άθλια και βαρετή" που μου φαίνεται επίσης παράξενο (αν όχι τραγελαφικό).

Με τα υπόλοιπα σχόλια πάνω κάτω συμφωνώ. Ειδικά με το πόσο διαφορετική είναι η κουλτούρα/νοοτροπία των 2 χωρών η κάθεμια με τα θετικά-αρνητικά της.
 

Kanel28

Moderator
Μηνύματα
1.431
Likes
2.428
Επόμενο Ταξίδι
Εδιμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Βρήκα αυτό που νομίζω ότι συμβάλλει στη όλη συζήτηση περι μετανάστευσης στην Ολλανδία που εξελίχθηκε παραπάνω:
Καλές δουλειές, δύσκολη ζωή. Το δίλλημα των Ελλήνων στην Ολλανδία | +31mag
Μετά από ένα περίπου χρόνο δουλειάς και ζωής στην Ολλανδία και 7 αντίστοιχα στην Βρετανία, (γιαυτό και θα κάνω σύγκριση με την Βρετανία) θα άλλαζα τον παραπάνω τίτλο με τον εξής:
"Kαλές δουλειές πιο εύκολη/ποιοτική ζωή από την Βρετανία.
Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα" (άσε που δεν υπάρχει ούτως ή άλλως δίλλημα με δυο -λ). Και φυσικά αρκετά πράγματα είναι υποκειμενικά.

Περίμενα να εξελιχθεί και άλλο η συζήτηση για να συμμετέχω, δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω τα περί ισότητας, ρατσισμού, ευκαιριών στην Ολλανδία καθότι θέλω και άλλο χρόνο να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη. Πάντως για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε για μετανάστευση, ζωή, ακρίβεια, κοινωνία, ασφάλειες κ.λπ εδώ είμαι. Τα έχω και αρκετά πρόσφατα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.818
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom