Νέα Υόρκη Η Νέα Υόρκη από το Man-a-hatt-a μέχρι σήμερα

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Αν πεις σε έναν αμερικάνο ότι θα πας στην Νέα Υόρκη, η στάνταρτ ερώτησή του, θα είναι, NY City or State?

Λογικό, γιατί η Νέα Υόρκη είναι Πόλη (city) αλλά και Νομός (state). Ο Νομός της Νέας Υόρκης, όσο και να μην το πιστεύετε, δεν έχει πρωτεύουσα την πασίγνωστη μεγαλούπολη, αλλά το λιγότερο φανταχτερό, έως καί άγνωστο ΄Αλμπανυ, στις βορειοδυτικές περιοχές.

Ταξίδι λοιπόν στην Νέα Υόρκη.

Και όταν οι ταξιδιώτες μιλάνε για Νέα Υόρκη, αναφέρονται σχεδόν πάντα στο Μανχάτταν. ΄Οχι πως και οι γύρω από την πόλη περιοχές δεν έχουν ομορφιές, κάθε άλλο θα έλεγα.

Το Long Island και οι εξοχές του Upstate New York, εντυπωσιάζουν όποιον έχει το χρόνο να τις επισκεφθεί.

Οι επισκέπτες των λίγων ημερών, θα μείνουν στο Μανχάτταν, θα περπατήσουν στο Μαχάτταν, θα διασκεδάσουν στο Μανχάτταν και όταν θα φύγουν, θα νοιώθουν ότι σχεδόν δεν είδαν τίποτε. ΄Ολοι όσοι επισκέπτονται για πρώτη φορά αυτή την πόλη, έχουν ακριβώς αυτό το συναίσθημα. Ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι πιστεύουν ακράδαντα ότι η Νέα Υόρκη έχει να δώσει κάτι καινούριο κάθε μέρα και κρατά μυστικές γωνιές και πολιτισμικές εκπλήξεις για τους… εξερευνητές της.

Το Μανχάτταν, το «Man-a-hatt-a» των ιθαγενών, είναι κατ΄ ουσίαν ένα νησί, της νησιωτικής αλυσίδας Πομωνόκες και βρίσκεται στο δυτικό άκρο του αρχιπελάγους. ΄Ολα αυτά βέβαια την εποχή του 1600 μχ. Το Μανχάτταν ήταν η πρώτη περιοχή που εισήχθη το ποτό στους λαούς τούτης της ακτής και εδώ εγκατέστησε έναν μικρό εμπορικό σταθμό, η Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών, το 1614.

Οι Ολλανδοί άποικοι άλωσαν σιγά σιγά τους ντόπιους πληθυσμούς, Η φυλή των ιθαγενών Μανχάτταν επέτρεψε στου Ολλανδούς να κατοικήσουν στις νότιες περιοχές του νησιού, παίρνοντας, το 1626, ως αντάλλαγμα μια μικρή ποσότητα ρούμι και διάφορα άλλα μπιχλιμπίδια, που οι ευρωπαίοι ευφυώς θεώρησαν ως συναλλαγή και αγορά. Η αμερικανική ιστορία αναφέρει ότι η περιοχή αγοράστηκε έναντι 24 δολλαρίων, (προέρχεται από την ελληνική ρίζα τάλαρο), μόνο που το δολλάριο δημιουργήθηκε και εφαρμόστηκε ως νομισματική μονάδα της χώρας, έναν αιώνα αργότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ινδιάνοι ήταν παντελώς ανίκανοι να αντιληφθούν την έννοια της αγοραπωλησίας, γιατί ήταν πέραν των δικών τους κοινωνικών συνηθειών.

Οι Ολλανδοί ονόμασαν την πόλη που έφτιαξαν Νέο ΄Αμστερνταμ. Με τον καιρό τους φάνηκε μικρή η περιοχή και άρχισαν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα μέρη. ΄Ολα τα νησιά Πωμοκόνες «εξερευνήθηκαν» και πήραν νέα ονόματα. Η Ακουεχόνγκα στο νότιο δυτικό άκρο, πήρε το όνομά της από το Στάτεν Γκενεράλ, από τη Βουλή της Ολλανδίας και έγινε Στάτεν ΄Ευλαντ, (Staten Island), ήτοι Νήσος της Βουλής.

Το κεντρικό νησί των Πωμοκόνες, που ήταν και το μεγαλύτερο, ονομάστηκε Λόνγκε ΄Ευλαντ και μας έμεινε ως LongIsland.

O Πλοίαρχος Μπλοκ που «εξερεύνησε» τα νησιά είδε την Ακουιντνέκη και την βάφτισε Ρόοντε ΄Ευλαντ, δηλαδή κόκκινο νησί, το νυν Red Island.

Ο ποταμός Σετεμούκ πήρε το όνομα Χούντσον, από τον Ερρίκο Χούντσον, που δήθεν τον ανακάλυψε. Μεγάλα υποστατικά γέμισαν τις πέριξ του του ποταμού περιοχές, μέχρι ψηλά, πάνω στην πόλη των ιθαγενών Ιρόκων, τη Σκετετάντη, που την είπαν Νέο Ρόττερνταμ, νυν ΄Αλμπανυ, την πρωτεύουσα της Πολιτείας.

Λόγω των «ανακαλύψεων» από τους Ολλανδούς, οι ιθαγενείς του Μανχάτταν και των άλλων νησιών, πέρασαν στη στεριά. Αν και είχε συμφωνηθεί να τηρηθεί η «Πίππα της Ειρήνης», ο ολλανδός κυβερνήτης τους κατασφάγιασε. Μερικοί ιθαγενείς σώθηκαν, μετέφεραν τις τραγικές ειδήσεις στις άλλες φυλές των ιθαγενών, το μίσος γιγαντώθηκε και εφράστηκε με συχνές και σφοδρότατες επιθέσεις εναντίον των εισβολέων.
Οι Ολλανδοί για να κρατήσουν έξω από το Νέο ΄Αμστερνταμ τους ιθαγενείς έφτιαξαν ένα διπλό τείχος, που παρέμεινε για αρκετό διάστημα ως το βόρειο σύνορο της πόλης. Το κενό διάστημα ανάμεσα των δύο τοιχείων, ονομάστηκε Οδός Τείχους, η γνωστή μας Wall Street.

Μετά τους Ολλανδούς ήρθαν οι Βρεττανοί. Τούτοι ονόμασαν τη Νέα πόλη, Νέα Υόρκη, από την δική τους York.
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.871
Μέλη
38.905
Νεότερο μέλος
ntsironis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom