Φινλανδία Η δική μου Φινλανδία..

zaniko

Member
Μηνύματα
117
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Ντουμπρόβνικ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νοτια Αμερικη-Ανδεις
...........
Τραβήξαμε λοιπόν δυτικά, για την αγαπημένη περιοχή των Φινλανδών, την ακροδυτική περιοχή των λιμνών. Είναι και η πιο «πονεμένη» τους περιοχή, που τη διεκδικούσε πάντα και η Ρωσία, τράβαγαν ο ένας από δω, ο άλλος από κει, την ξέσκισαν τη γή και.. μπήκε το νερό ανάμεσα.. κι έγιναν οι λίμνες.. (δική μου βερσιόν της γεωφυσικής εξέλιξης, διεκδικώ τη μητρότητα!!). Το Κόλι είναι κοντά στα σύνορα Φιν-Ρωσίας.

Hδιαδρομή Τούρκου-Κόλι είναι 500 χλμ. Πρώτος σταθμός έγινε στο Lahti, όμορφη σύγχρονη πόλη, αλλά κυρίως έδρα της άλλης φίλης από τα παλιά, της Merja. Μας δρόσισαν με τον άντρα της στον πλούσιο και δροσερό τους λαχανο-λουλουδόκηπο, με άγριες φράουλες με σαντυγί, καφεδάκι, χαμόγελο… (αχ καλέ μου grigris.. πόσο άδικο έχεις για τα συναισθήματα των φινλανδών…) και ξενάγηση στο «χωριάτικο» σπίτι τους με τις απίθανες συλλογές παγκόσμιας τέχνης.
Δεύτερη στάση στη Savonlina. Να πάτε!! Εντυπωσιακά όμορφη πόλη, στεφανωμένη με το μεσαιωνικό της κάστρο μέσα στη λιμνη, γραφικές γέφυρες, αλέες, μαρίνες, χαριτωμένα παραλίμνια καφέ! Υπέροχη!
Ακολούθησαν άλλα 200 κουραστικά χιλιόμετρα. Η οδήγηση στη θερινή Φ είναι φοβερά μονότονη. Κινείσαι σε ένα λούκι καταπράσινο, πανομοιότυπο, με πανύψηλα δέντρα που σου κρύβουν ότι ενδιαφέρον υπάρχει γύρω… Εβλεπα στο χάρτη οτι κοντά στο δρόμο έχει λίμνη, χωριό, ποταμάκι, όμως όλα ήταν αόρατα πίσω από τα πυκνά πράσινα τείχη…

Φτάσαμε στο συγκρότημά μας 7μμ. Απομονωμένο, μακρυά απ τον κόσμο. Κοντινότερο σούπερ μαρκετ 12 χλμ (στο Kilinporta), κοντινότερη πόλη το Joensu, στα 70 χλμ!!!!.... Μια μικρή καντίνα και ξύλινα βαθυκόκκινα σπιτάκια το συγκρότημα, αραιά σπαρμένα μεσα σε δάσος με πανύψηλα ευθυτενή δέντρα, κοντά μας λίμνη χωρίς όχθες, πνιγμένη στις καλαμιές. Μέσα, καταπληκτικό το σπίτι μας. Οοολο ντυμένο με ξύλο, μαιζονετάκι με εξώστη επάνω, καθιστικό με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, σάουνα (φυσικά!), πλυντήριο, στεγνωτήριο στο μπόϊ μου (!;!).. Με τζαμαρία προς το δάσος, τέλειο, τέλειο, τέλειο!
Καθότι όμως το τέλειον είναι…ο εχθρός του καλού, πισω είχʼ η αχλάδα την ουρά..

Ξημέρωσε μια ηλιόλουστη Κυριακή και πήραμε από νωρίς τους δασικούς δρόμους. Ενώ το πλείστο της φινλανδικής γής είναι επίπεδο, εδώ η περιοχή ήταν κυματιστή, όλο μικρολοφάκια, με οφιοειδείς χωματόδρομους να διακόπτουν το δάσος που οι μόνες πινελιές στον καμβά του ήταν τα διάσπαρτα εξοχικά κουκλόσπιτα. Βγήκαμε στη δημοσιά και κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Κόλι, 12 χλμ από μας. Εκεί, μας είπαν, χτυπάει η καρδιά της περιοχής!! Το λοιπόν: Ένα (μόνο) αξιολάτρευτο Cafe; με σπιτικές τάρτες, σούπερ μάρκετ, ένα μακρουλό μπεζ κτήριο με κίτρινες κουρτίνες στη σειρά των παραθύρων του (ανακαλύψαμε πως ήταν η εκκλησία!), ..ννναι. Αυτά.. Το χωριό όμως πού ήτανε;;;;;;;;; Τα σπίτια; Οι κάτοικοι; Το σχολείο; Τα δημόσια κτήρια τελοσπάντων;.. Αφαντα! Όλα κρυμμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση, σε τεράστιες για τα δικά μας δεδομένα αποστάσεις, 3-5 λεπτά δρόμο το ένα κτήριο απ το άλλο! Δεν υπήρχαν εστιατόρια, σινεμά, κλαμπάκια. Η μετακίνηση γίνεται με ποδήλατα, αυτοκίνητα ή ..σκί, ανάλογα με τον καιρό. Πλούσια κοινωνική ζωή μιλάμε!...
Όμως, μια διακλάδωση του δρόμου ανέβαινε προς το HotelUkkoKoli! Ένα μεγάλο, θαυμάσιο ξενοδοχείο μας ξάφνιασε μόλις φτάσαμε. Από κει, με τελεφερίκ και σκαλιά ανεβήκαμε στην κορυφή του ψηλού λόφου και …!!… μια εκπληκτική θέα μας έκοψε την ανάσα! Μπροστά και κάτω να απλώνεται η λίμνη Parainen καταγάλανη και μέσα νʼ αρμενίζουν εκατοντάδες βαθυπράσινες φουντίτσες-νησάκια, κάθε σχήματος και μεγέθους! Ένα όνειρο, απίστευτη ομορφιά! Καθήσαμε στα λευκωπά, λεία βράχια της κορυφής και ρουφούσαμε για ώρα πολλή το θαύμα της φύσης, αμίλητοι και εκστασιασμένοι!..


Στο κατέβασμα επισκεφθήκαμε την έκθεση οικοσυστήματος της περιοχής, εμπλουτισμένη με βίντεο, εικόνες και ήχους από όλες τις εποχές του χρόνου.

Την επόμενη μέρα ψιλόβρεχε. Βρήκαμε ενδιαφέρον σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας soapstone για κατασκευή τζακιών, στην κοντινή αδιάφορη πολίτσα Juuka.. Υπόλοιπη μέρα με διάβασμα, μουσική (ευτυχώς έχουμε πάντα μαζί μας) και ψήσιμο makkara (τα ρόδινα λουκάνικα των φοιτητικών μου χρόνων, αχ..) στο τζάκι.

Την επόμενη μέρα ξαναψιλόβρεχε.. Από το λιμανάκι Kolinstalaτης λίμνης πήραμε το φερρυ και με ένα ενδιαφέρον σλάλομ ανάμεσα στα νησάκια φτάσαμε στην απέναντι πόλη, τη Lieksa, πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Είχαμε 2 ώρες καιρό για να χαρούμε υπό ψιλόβροχο τους κήπους της, τα κομψά γεφυράκια, το όμορφο ποτάμι της. Το απόγευμα διάβασμα, μουσική, μάκκαρα..

Την επομένη ξανα-ξαναψιλόβρεχε… Μπουφφ! Τσουλήσαμε ως το Κόλι για να δούμε τη φανταστική θέα και υπό βροχήν, ρουφήξαμε νόστιμη ψαρόσουπα στο (μοναδικό, επαναλαμβάνω) Cafe; Koli και επιστρέψαμε για διάβασμα, κλπ, κλπ. Το απόγευμα, κουκουλωμένοι τα αδιάβροχά μας, περπατήσαμε 10 λεπτά ως το πλαϊνό κάμπινγκ (ευτυχώς το είχαμε σταμπάρει στην πρώτη μας εξερεύνηση του χώρου) και ρίξαμε μερικές παρτίδες μπιλιάρδο. Το βράδυ διάβασμ……

Την επόμενη μέρα (δεν το λέω ότι ματαξανάβρεχε, έτσι;) επισκεφθήκαμε το Joensu (του φίλου Grigrisvgl). Ωραία πόλη. Λιμάνι, παλιά γραφική συνοικία με ξύλινα πολύχρωμα σπίτια με ξυλόγλυπτα κεντίδια, σύγχρονος τομέας με αραιές πολυκατοικίες ως 4 ορόφους, φαρδείς δρόμοι και πεζόδρομοι, θαυμάσιο πολιτιστικό κέντρο – πολυχώρο, το Carellicum, στην κεντρική πλατεία. Το βράδυ.. τα ξέρετε.. Να λοιπόν γιατί το τεράστιο στεγνωτήριο.

Την επόμενη μέρα ΔΕΝ ψιλόβρεχε! Εριχνε καντάρια! Με αυτοκτονικές διαθέσεις το ρίξαμε στο σκράμπλ κλπ. Το απόγευμα, ώ του θαύματος, άνοιξε ο καιρός!! Τρέξαμε περιχαρείς στην καντίνα για να νοικιάσουμε κανα ποδήλατο, όσο προλάβουμε να κουνήσουμε το αγκυλωμένο από την υγρασία κορμί μας. Είχε μόνο κάτι τεράστια αντρικά, χωρίς το γνωστό μου πίσω φρένο. Θα φρενάρεις μου είπανε με ανάστροφο πεντάλ. Ο σύντροφός μου ενθουσιασμένος πηδάει σʼ ενα ποδήλατο και μου χαμογελάει πανευτυχής. Τι να κάνω η γυναίκα, να χαλάσω καρδιές; Σκαρφαλώνω κι εγώ σε ένα άλλο, φτάνουν οι μύτες μου στα πεντάλ, ευτυχώς, και ξεκινάμε να εξερευνήσουμε τα χωμάτινα μονοπάτια του δάσους μας. Στο ίσιωμα θαύμα ήτανε. Ελα μου όμως, που όπως σας είπα η περιοχή ήτανε κυματιστή; Και πώς να κάνω η άτυχη ανάστροφο πεντάλ, που ίσα τοʼφτανα, στην βαραθρώδη κατηφόρα;;.. Εφαγα τα μούτρα μου, το χερι, το γοφί μου, την αξιοπρέπειά μου, την αυτοεκτίμησή μου, τη γυναικεία μου αυταρέσκεια.. άσε τι έφαγα..

Ειρωνία της τύχης,.. φεύγαμε την άλλη μέρα, κι ήταν ηλιόλουστη, χαρά θεού! Γυρίσαμε στο Ελσίνκι με στάση στο Porvoo, τη Βενετία της Φ. Το καλοκαίρι είναι πολύχρωμο, πνιγμένο στο πράσινο, με ελκυστικά cafe σε εξέδρες μέσα στο ποτάμι, κανώ και βαρκάκια να σουλατσάρουν, κόσμο πολύ! (είχε γυρίσει το μάτι μας για λίγο κόσμο, μετά την απομόνωση του Κόλι!) Να μην πόναγα κιόλας..

συνεχίζεται......
 
Last edited by a moderator:

pazoozoo

Member
Μηνύματα
10
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Βαρκελώνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΧΙΛΗ
Moy Moy

Moy Moy....

Που λεν και οι Φινλανδοί...
Με συγκινήσατε...

Ο δικός μου έρωτας με τη Φινλανδία άρχισε το 2000 όταν απελπισμένη απο 1002 θέλησα να φύγω όσο πιο μακριά μπορούσα...
Χωρίς να το σκεφτώ μπήκα στο γραφείο Erasmus της σχολής μου και έκανα αίτηση για την τελευταία κενή θέση...
Όταν με ρώτησαν που θέλω να πάω, μια παιδική μνήμη ξύπνησε μέσα μου και θυμήθηκα το Niels Holgersson (ένα παιδικό που εβλεπα μικρή, για ένα μικρό αγόρι που μαζί με την Άκα τη βασίλισσα των χηνών ταξίδεψε για τη μακρινή Λαπωνία)... Φινλανδία είπα και έτσι...
1 μήνα αργότερα προσγειώθηκα στο "εξωτικό" Turku...
Ερωτεύτηκα αυτή τη χώρα...
Την ηρεμία, το τοπίο, το χιόνι, την οργάνωση....

Έμεινα 6 μήνες.... Απο τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου....
1η φορα σε αεροπλάνο... 1η φορά στο εξωτερικό....
Δημιούργησα σχέσης ζωής με ανθρώπους που δυστυχώς δεν βλέπω συχνά αλλα κ στην άλλη άκρη της Ευρώπης ξέρω ότι είναι εκεί και πάντα θα μας ενώνουν... οι παγωμένες και σκοτεινές μέρες στην πανέμορφη Φινλανδία...

Υ.Γ.
Τον άλλο μήνα φεύγω για Βερολίνο για να γνωρίσω την μελλοντική μου βαφτιστήρα
(που μόλις γεννηθηκε), καρπό ενός Γερμανο-Σλοβακικού έρωτα που ξεκίνησε στο turku και κατέληξε σε γάμο...
 

zaniko

Member
Μηνύματα
117
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Ντουμπρόβνικ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νοτια Αμερικη-Ανδεις
Τι γλυκόοο! Ενα μωρό το δώρο της Φ!!!!!!!!!!!
Kippis για το σχόλιο. Διάβασε και τον προφέσσορα Dimosf πάνω στο θέμα και μετά κάτσε γράψε, παρακαλώ, τη δική σου Φ. 6 μήνες! και τι δε θάχεις ζήσει εσύ!! περιμένουμε!!!!
 

zaniko

Member
Μηνύματα
117
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Ντουμπρόβνικ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νοτια Αμερικη-Ανδεις
30 Ιουνίου: αρχίζει η εβδομάδα… διάψευσης του Grigrigsvg (στο «Γενικά δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους τα οποία ειναι μία ευθεία γραμμή και έχουν μεγάλο bubble space, δεν τον αγγιζεις τον φιλανδό ακόμα και αν είναι κολλητός σου!») και ταυτόχρονα ..επιβεβαίωσης του (στο «Αν θέλετε να γνωρίσετε τη Φιλανδία πηγαίνεται σε ένα kotage στην εξοχή και επιδοθείτε στις χειμερινές τους δραστηριότητες, γνωρίστε τους φιλανδούς και τις συνηθειές τους.»)!!

Βολευόμαστε στο γκαρσονιεράκι της θαλερής Kaisu (μητέρας της επί 30 χρόνια φίλης μου Eira, θυμίζω) στο Ελσίνκι. Το διατηρεί, γιατί άλλη χάρη έχουν τα πολιτιστικά δρώμενα της Πρωτεύουσας! Καλό το Τούρκου, λέει, αλλά επαρχία βρέ παιδί μου… Άλλο αέρα έχει η Πρωτεύουσα.!.. (82 ετών, θυμίζω).
Η γκαρσονιέρα βρίσκεται σε πολυκατοικία, σε συνοικία με πολυκατοικίες 3-4 ορόφων, κολλητές μεταξύ τους, με φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά και πολύ φαρδύ για τα δικά μας δεδομένα δρόμο ανάμεσα. Εκτός από τις διαφορές στα μεγέθη (χαμηλές πολυκατοικίες, άπλα), ανακαλύψαμε και άλλη διαφορά με την Αθήνα μας: τεράστιοι ακάλυπτοι χώροι πίσω και ανάμεσα στα κτίσματα, με παιδική χαρά, χώρους για τους κάδους σκουπιδιών, πάρκιγκ ποδηλάτων, πράσινο.
Κοντά μας εντοπίσαμε τα επιβλητικά κτήρια των ΤΕΙ, σε πλατεία με ανοιχτή λαική αγορά κάθε Κυριακή και μια όμορφη κλειστή αγορά που μας επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη: ελληνικό καφενείο μέσα, πολλά κιόσκια με ελληνικά προϊόντα ανάμεσα στα φινλανδικά και λαλίστατες φιλικότατες πωλήτριες!
Η συνάντηση με τη φίλη μου και τα παιδιά της (τα γνωρίζαμε από παλιότερη επίσκεψή τους στην Ελλάδα) ήταν η αποθέωση της συγκίνησης!! Από δω και πέρα θα γινόμασταν αχώριστοι για 5 μέρες, με πρόγραμμα οργανωμένο ώστε να δούμε τα καλύτερα! Να τα απαριθμήσω για τους επίδοξους κατακτητές του Helsinki;

1. Esplanada, ο δρόμος περιπάτου με τις καφετέριες και τα χάπενινγκς
2. Κεντρική αγορά, ως κτήριο και ως χρώματα και «αρώματα» μέσα, τόσο διαφορετικά από τις αγορές της ανατολής, με τη δική τους χάρη.
3. Νησάκι Torvo, κουκλίστικο, καταπρασινο, κοσμείται και απ την εικαστική κατοικία αγαπητού λογοτέχνη τους.

Συνδέεται με την ακτή με πλωτά γεφυράκια, μέσω ενδιάμεσου μικρού νησιού. Γεμάτο πουλιά, παπάκια, αραχτά ζευγαράκια και ρολλερ σκεϊτερς.
4. Suommenlina: μη χάσετε την επίσκεψη με καραβάκι στο όμορφο καστρονήσι. Ενδιαφέρουσα και η διαδρομή, όπου χαζεύεις παλιά πλοία σαν ποταμόπλοια να κινούνται με φτερωτές, γέφυρες να ανοίγουν με ότι ιδιόρρυθμο τρόπο δεν φαντάζεστε για να περνάνε τα πλεούμενα, νησάκια σκόρπια γύρω!..

5. Η σκαμμένη στο βράχο υπόγεια εκκλησία Temppeliaukio, τόσο απλή, τόσο κατανυκτική, τόσο ιδιαίτερη! Μη χάσετε κάποιο απογευματινό κοντσέρτο για εκκλησιαστικό όργανo!

6. Πλωτό ταξίδι ανάμεσα στα νησάκια του φινλανδικού αρχιπελάγους, προς το Porvoo ξανά.
Υπέροχο, όσο και το ίδιο το Πόρβο με τα ξύλινα παλιά κουκλόσπιτα, άλλοτε μέσα στο νερό του ποταμού κι άλλοτε στημένα πάνω στους λείους βράχους που σχηματίζουν παραποτάμια λοφάκια. Και πως φυτρώνει τόσο πράσινο απάνω στα βράχια;!.. Παραμυθένια ατμόσφαιρα στο καλοκαιρινό Πόρβο!

Για τα υπόλοιπα αξιοθέατα παραπέμπω στον Dimosfκαι λοιπούς τράβελερς.
Η συνέχεια της ελληνο-φιν συνεύρεσης παίχτηκε στο εξοχικό της φίλης μου, στα παράλια του αρχιπελάγους προς το Τούρκου. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για συγκρότημα εξοχικών της οικογένειας! ξύλινα μελιά σπιτάκια με μεγάλες τζαμαρίες προς το δάσος ή τη θάλασσα, σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων το ένα απ το άλλο, φυτεμένα μέσα στο παραθαλάσσιο δάσος. Τα δέντρα ψηλά, με ίσιους κορμούς και φύλλωμα που πύκνωνε προς τα πάνω. Το έδαφος καλυμμένο με χαλί από έρπουσες αγριοφτέρες, αγριοφραουλιές, μπλούμπερυς.

Εμας μας βάλανε στο καλύτερο! Στο.. σαλόνι της σάουνας του.. οικισμού, πάνω στο κύμα (τρόπος του λέγειν, λάδι ήτανε..)! Τεράστια τζαμαρία προς τη θάλασσα, ξύλινη βεράντα μπροστά, ξύλινη εξέδρα σαν συνέχειά της μες στο νερό. Φανταστήκατε ελληνική αμμουδια, ε;; Καμμιά σχέση. Μέσα στο νερό, σαν συνέχεια του γύρω δάσους, χαμηλές πυκνές καλαμιές γεφύρωναν την απόσταση από το απέναντι μίνι νησάκι, στα 200-300 μέτρα.

Καμαρωτοί κύκνοι και παπάκια κυλούσαν νωχελικά στον καθρέφτη του νερού.
Και όταν έπεσε το σκοτάδι, άλλη αίσθηση το μολυβένιο στραφτάλισμα των νερών μέσα στη γαλάζια νύχτα του βορρά..


Την επόμενη το πρωϊ το συνεργείο Eira-καλός μου-μαμά της-κλπ μαζέψανε ξερά κλαδιά και φτιάξανε μια ράμπα για να τσουλήσουν τα καγιάκ, που θα ξυπνούσαν απ τη χειμερία νάρκη τους, τραβηγμένα στη στεριά. Εγώ απαλλάχτηκα ως τραυματίας ποδηλάτου…

Μετά φορτώσαμε πρώτο και καλύτερο τον καλό μου, με πλήρη εξάρτηση μέλλοντος ναυαγού και τον κατευοδώσαμε μέσα απ τις καλαμιές,στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι δυό μέρες στη φινλανδική εξοχή κύλισαν με καγιάκ, σάουνα - δρόσισμα με βουτιές στη θάλασσα, βόλτες για αγριες φράουλες στο δάσος, κουβεντούλα για τα παλιά και τα νεότερα.
Τα γεύματά μας λιτά, μικρούτσικες φρέσκες βραστές πατατούλες με βούτυρο κι αλάτι, καπνιστά διάφορα, φρούτα του δάσους και φυσικά ψητή makkara! Ιεροτελεστία ο καφές (kahvea) το απόγευμα, με θαυμάσια «άγλυκα» γλυκάκια και τόνους φράουλες.

Και ξαφνικά την τελευταία μέρα, ξεσπάει καταιγίδα στο δάσος! Άλλη αίσθηση!! Σκοτείνιασε, η μουσική των νερών στο φόρτε, μοσχομύρισε, άλλαξαν τα χρώματα, γέμισαν οι αισθήσεις… Με αναμμένα κεράκια και μια τούρτα φράουλα μπροστά μας, σήκωνε ενδοσκόπηση και εξομολογήσεις εκ βαθέων…

Δεν αποχαιρετάει κανείς τη Φιλανδία και ιδιαίτερα τους φίλους που χει κάνει εκεί. Απλά τους αγκαλιάζει ζεστά και δίνει υποσχέσεις για την επόμενη συνάντηση.!..

Σαν ταξιδιώτης, το συμπέρασμα από δυο επισκέψεις στη Φινλανδία είναι ότι το καλοκαιρινό της πρόσωπο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Εχει απίστευτες ομορφιές η φύση της, που το χειμώνα κρύβονται απ το λευκό χιτώνα του χιονιού. Είναι γεμάτη χρώματα η χώρα. Κάθε μια απ τις 60.000 λίμνες της έχει και τη δική της χάρη. Το κλίμα, με τις συννεφιές και τις βροχούλες, που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες χωρίς διακοπή, είναι ενοχλητικό. Τα εστιατόρια είναι απλησίαστα, σε πολλά έχει… facecontrol και ντύσιμο control (!). Εναλλακτικά βρίσκει κανείς πάμπολλες ανοικτές αγορές το καλοκαίρι (οι πλουσιότατες κλειστές παίζουνεπισης) για να δοκιμάσει του κόσμου τους μεζέδες. Τα καφές ήταν οικονομικά ανεκτά, χαριτωμένα και με νόστιμα γλυκάκια. Και δεν τρώς πόρτα αν δε φοράς κοστούμι…
Αν έχετε timesharing, προτείνω να μην πάτε σε πολύ απομονωμένο μέρος (όπως το Κόλι) χωρίς μεγάλη παρέα. Θα πλαντάξετε έτσι κι αποφασίσει να κατουράει επʼ αόριστον. Αντίθετα, τα παράλια του αρχιπελάγους ή μέρη με κάποια πόλη κοντά, θα σας ικανοποιήσουν σίγουρα.
Οι άνθρωποι ίσως φανούν ντροπαλοί ή κλειστοί σε πρώτη επαφή. Κρύβουν πολύ συναίσθημα όμως, που το απελευθερώνουν λίγο λίγο και που διαρκεί πολύ πολύ!...
Καλά να περάσετε!

Τέλος
 
Last edited by a moderator:

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.341
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ομορφη η δικη σου Φινλανδια Zaniko ειδικα το διημερο στο δασος :).
Ωραιες φωτο!
 

zaniko

Member
Μηνύματα
117
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Ντουμπρόβνικ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νοτια Αμερικη-Ανδεις
Ομορφη η δικη σου Φινλανδια Zaniko ειδικα το διημερο στο δασος :).
Ωραιες φωτο!
Ευχαριστώ
Ανακάλυψα όμως καθυστερημένα πώς μπαίνουν οι φωτο στο κείμενο κι έτσι το πρώτο μέρος είναι ορφανό.. Για να δείς τις φιν beaches θα πρέπει να ανατρέξεις στις φωτογραφίες. Καμμιά σχέση με το Μαυρίκιό σου, οκ;
Δες όμως και την Αρούμπα, οι παραλίες της (άν βγάλεις τα μεγαθήρια
) αξίζουν!!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.341
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Δες όμως και την Αρούμπα, οι παραλίες της (άν βγάλεις τα μεγαθήρια
) αξίζουν!!
Τωρα που τελειωσε η Φινλανδια μπορουμε να παμε σε θερμοτερα κλιματα..να ελπιζω σε ενα Aruba travelstory?
 

zaniko

Member
Μηνύματα
117
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Ντουμπρόβνικ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νοτια Αμερικη-Ανδεις

candyman

Member
Μηνύματα
107
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στην Ευρώπη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Ειρηνικού
πολύ ωραία ιστορία!! μπράβο!
 

zaniko

Member
Μηνύματα
117
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Ντουμπρόβνικ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νοτια Αμερικη-Ανδεις
Ευχαριστώ, με μια μικρή καθυστέρηση ...4 μηνών!:(
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Κι από μένα. Ήταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό με ιντερρέιλ.
Kiitoksia paljon!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.505
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom