ΗΠΑ Η δικιά σου κοντινή Αμερική

Ninu

Member
Μηνύματα
80
Likes
41
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινή,Αυστραλία
Η ιστορία σου με έχει συνεπάρει. Νιώθω ότι ταξιδεύω κι εγώ μαζί σας, ακολουθώ κάθε σας βήμα. Μου έχεις ξυπνήσει όμορφα συναισθήματα και μια νοσταλγία μοναδική. Για μέρη που δεν έχω δει, κι όμως νιώθω ότι τα ξέρω. Πολύ περίεργο για να το εξηγήσω. Θα περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια.
 

YBONNH

Member
Μηνύματα
234
Likes
115
Ονειρεμένο Ταξίδι
γυρος του κοσμου
Εδω και μια εβδομαδα "φλερταρω" με την ιστορια ,και αφηνω να την διαβασω αργοτερα- αυριο που δεν εχω δουλεια, το απογευμα που θα ειμαι σπιτι.;)
Αλλα δεν μπορω να αντισταθω στις σεκοϊες , και φυσικα ο "στρατηγος σερμαν" ειναι ενα δεντρο που θελω να αγκαλιασω.

Getting my kicks, ευχαριστω πολυ!:)
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ταξίδι στο χρόνο
7. Καλιφόρνια Pacific Coast: “End of the Trail”

18 και 19/4 2011
San Francisco

Το San Francisco είναι και γαμώ τις πόλεις!!! Ζωντανή, μαζεμένη, γραφική με Ευρ… αλλά... μισό λεπτό, πριν πάμε στις 18 Απριλίου, να σας πω κάτι για το προηγούμενο βράδυ….

Μπαίνοντας στο San Francisco βρεθήκαμε σε σκηνικό βγαλμένο από αστυνομικό θρίλερ στη σκηνή του φόνου… με τις δυνάμεις μας σε ιστορικό χαμηλό, κάπου στις δυο τα ξημερώματα η ευγενική φωνή του GPS και μερικοί ατυχείς αυτοσχεδιασμοί του οδηγού που εκείνη την ώρα ήμουν εγώ, μας οδήγησαν στην πιο κακόφημη γωνιά της πόλης. Δεξιά και αριστερά σκαμμένες φάτσες καμουφλαρισμένες στο χρώμα της νύχτας, ντίλια σε κοινή θέα και όπλα να ξεπροβάλλουν μέσα από καμπαρντίνες, πουτάνες, άστεγοι, ζητιάνοι, το αμερικάνικο σκοτάδι διάστικτο από άσπρα βλέμματα που γυρνούσαν προς το μέρος μας καθώς το λευκό μας 4Χ4, σαν το γάλα μες στις μύγες, διέσχιζε τα στενά της περιοχής Tenderloin γύρω από την O’ Farel, ανάμεσα σε καπνίζοντες υπονόμους και καχύποπτους παρανόμους. Στη μούγκα εμείς… Βρήκαμε ένα Super 8, κατέβηκα από το αυτοκίνητο, μαζεύτηκαν γύρω-γύρω κάνα δεκαριά ζητιάνοι, μέσα από ένα δάσος απλωμένων χεριών έφτασα στην κλειδαμπαρωμένη είσοδο, χτύπησα το κουδούνι σε λίγα δευτερόλεπτα ένα ζευγάρι μάτια με σκάναρε πίσω από τα σιδερένια κάγκελα, με ρώτησε τι θέλω « δωμάτιο για τρεις και parking για το αυτοκίνητο» του είπα σε στυλ «μια γωνιά για μένα και νερό για το άλογό μου», η πόρτα άνοιξε, τακτοποιήθηκαν όλα, ο τυπάκος, ένας Πορτορικανός, ο Ντάνι, πήρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και έφυγε και δεν τον ξαναείδαμε εκείνο το βράδυ… Αυτά… Την άλλη μέρα λοιπόν αφού βρήκαμε άλλο δωμάτιο σε άλλη γειτονιά, συγκεκριμένα μείναμε στο Inn on Broadway στη διασταύρωση της λεωφόρου Van Ness με την οδό Broadway, 80 ευρώ το τετράκλινο και δωρεάν parking στο χώρο του motel, ξεκινήσαμε την ανακάλυψη της πόλης.
Πάμε πάλι από την αρχή…
Το San Francisco είναι και γαμώ τις πόλεις!!! Ζωντανή, μαζεμένη, γραφική, με Eυρωπαϊκό αέρα…



Οι βόλτες στην πόλη είναι μια πραγματική απόλαυση! Ξεκινάμε με το Pier 39, την αγορά που έχει στηθεί πάνω στο ξύλινο μόλο. Ευχάριστη βολτίτσα ανάμεσα σε καρουζέλ, φαγάδικα, μαγαζάκια, street artists και πλανόδιους… τη παράσταση όμως κλέβουν οι θαλάσσιοι λέοντες που κάνανε κατάληψη στη μαρίνα από το Σεπτέμβριο του 1989, εκτοπίζοντας τις βάρκες και τους ψαράδες που άραζαν εκεί σε διπλανές μαρίνες…



Η δρόμος σε φέρνει στην παραλιακή και περνάμε από τα ψαράδικα γνωστά με το όνομα Fisherman Wharf, όπου μπορείς να φας σε τιμές φαστφουντάδικου, στο χέρι -ή στο πόδι- λουκούλια γεύματα σε χωνάκι ή πιατάκια από χαρτί, γεμισμένα με γαρίδες, καθαρισμένο καβούρι, μύδια, στρείδια, καραβίδες και άλλα οστρακόδερμα φρεσκοψαρεμένα από τον Ειρηνικό… επιτέλους πραγματικά ιδιαίτερο, εξαιρετικό φαγητό!



Στο τέλος της παραλιακής, βλέπεις ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης, λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της φυτρωμένο λες πάνω στο βράχο, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας του Alcatraz που στην κυριολεξία σημαίνει στα αραβο-ισπανικά το νησί των πελεκάνων, το σύμβολο της θέλησης του ανθρώπου για ελευθερία και του φυλακισμένου για απόδραση. Αν προτιμάτε πιο αργκό ονομασία το παρατσούκλι του είναι το «The Rock» και από το 1972 λειτουργεί ως μουσείο και άρα αρκεί να κλείσετε ένα τσουχτερό εισιτήριο για να βρεθείτε εκεί και δε χρειάζεται να κάνετε κάτι πιο σοβαρό, παράνομο ή κάτι πιο ενδιαφέρον τέλος πάντων. Πιο κει, ακόμα ένα Αμερικάνικο σύμβολο στέκει και γεφυρώνει τις όχθες του κόλπου… Η χρυσή πύλη προς τον Ειρηνικό η γέφυρα Golden Gate.



Ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείς τη Golden Gate, είναι με ποδήλατο. Δε θα δυσκολευτείτε να νοικιάσετε από κει που τελειώνει η Fisherman Wharf προς 20$ περίπου για κάμποσες ώρες… σε λιγότερο από μισή ώρα ποδηλασία βρίσκεσαι να διασχίζεις τη γέφυρα των δυο περίπου χιλιομέτρων. Αν έχεις τύχη στα κουλά, μπορεί να βρεθείς και παρέα με καμιά εικοσαριά γυμνούς ποδηλάτες όλων των ηλικιών (και όλων των φύλων), που κάτι σε στυλ διαμαρτυρίας κάνανε και αν εξαιρέσεις τα παπούτσια και τις κάλτσες τους δε φοράγανε τίποτα άλλο. Άβολο μου φάνηκε όπως το είδα… αλλά σταματήστε να το κάνετε εικόνα -αυτό που κάνετε εικόνα τώρα- και ας ξαναγυρίσουμε στη γέφυρα. Τη γέφυρα λέω, που ξεκίνησε να χτίζεται το 1928 αλλά έπεσε πάνω στο κραχ και λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση σταμάτησε μέχρι το ’33, και τελικά ήταν έτοιμη το 1937. Έχει χαρακτηριστεί ως κατασκευαστικό θαύμα και αξίζει να αναφερθεί ότι στην εποχή της ήταν η γέφυρα που είχε χρειαστεί περισσότερο χρόνο από κάθε άλλη γέφυρα στο κόσμο για να ολοκληρωθεί, πρωτιά που προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι τότε στην Ελλάδα δε χτίζαμε γέφυρες… ε, και σίγουρα θα πεινάσεις διασχίζοντάς τη με το ποδήλατο, οπότε είναι ώρα να κατευθυνθούμε προς τα μέσα της πόλης και στην China Town, ένα αυθεντικό κομμάτι Κίνας στη καρδιά της πόλης. Κυκλοφορούν κινέζοι, τα μαγαζιά είναι κινέζικα, οι πινακίδες κινέζικες και αυτές, η γλώσσα που μιλιέται κινέζικη… εκεί, σε ένα κινέζικο λοιπόν που δε ξέρω το όνομά του γιατί ήταν γραμμένο στα κινέζικα, αλλά το καταλαβαίνεις από τα κρεμασμένα ροδοψημένα κοτόπουλα και τις πάπιες στη βιτρίνα, σε ένα μαγειρειό χωρίς ντεκόρ και περιττά, με πελάτες αποκλειστικά κινέζους, έφαγα το καλύτερο φαγητό του ταξιδιού, και μάλιστα με 11 ευρώ ανά άτομο… α, μόνο με ξυλάκια τρως εκεί.



Οι βόλτες δε τελειώνουν, και τα βήματά σου σε φέρνουν πότε δίπλα στη θάλασσα και πότε στις κορυφές των λόφων από όπου ένα βλέμμα χωράει όλη την πόλη και τις θάλασσές της, το γραφικό τραμ ανεβοκατεβαίνει τους δρόμους τις με τις παράλογες κλήσεις, περνάς από ιστορικές πλατείες (όπως η Union Square με βαριά ιστορία γύρω από το εργατικό κίνημα), άλλοτε πάλι απλά αράζεις σε κάποια από τα πάρκα της… υπέροχη η διαμονή στην φιλόξενη πόλη της δύσης, καταπληκτικό το φαγητό και τα κρασιά της από τη Napa Valley, ανοιχτοί οι κάτοικοί της έτοιμοι να ανοίξουν κουβέντα ακόμα και να σε καλέσουν στο σπίτι τους , να σε γνωρίσουν και να τους γνωρίσεις… όταν ξημέρωσε η 20η Απριλίου, οπότε και έπρεπε να φύγουμε, αποχαιρέτισα μια πόλη στην οποία ελπίζω να ξαναβρεθώ…



Αλλά είχαμε δρόμο μπροστά μας… για το τελευταίο μέρος αυτού του ταξιδιού, από το San Francisco στο Los Angeles θα μας οδηγούσε μια από τις πιο γραφικές διαδρομές του κόσμου…

20 με 23/4/2011
San Francisco-Big Sur-Santa Barbara (650 Km, 8h drive) και
Santa Barbara - Los Angeles (170 Km, 2 h drive)



Δυο ώρες νότια από το San Francisco βρίσκεται η παραλιακά πόλη Carmel και εκεί κοντά το Monterey, όμορφα και προσεγμένα παραθαλάσσια θέρετρα, μια χαρά στάση για τον πρώτο καφέ της ημέρας μπροστά στην αχανή αμμουδιά που βρέχουν τα νερά του Ειρηνικού… και μετά και πάλι στο δρόμο…
Δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα «γραφική» η διαδρομή του Highway “1” ή αλλιώς το Big Sur, ο δρόμος που διασχίζει την δυτική ακτή της Καλιφόρνια δίπλα από τον Ειρηνικό ωκεανό (μέρος και αυτός του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της PanAmericana που ενώνει την Αλάσκα με την Παταγονία).



Καταπράσινες απότομες βουνοπλαγιές σα κομμένες με μαχαίρι γκρεμίζονταν δεκάδες μέτρα μέχρι τα κύματα του ωκεανού, αμμουδερές παραλίες φωλιάζανε μέσα σε βράχια, τοξωτές γέφυρες ενώνανε απότομες εκβολές φαραγγιών, και ο Ωκεανός των Ωκεανών, ο Ειρηνικός, εκεί δίπλα από το δρόμο να βρυχάται και να χάνεται ως το τέλος της δύσης, μέχρι τις παρυφές της μακρινής ανατολής… ώσπου φτάνουμε σε μια ταμπέλα που ορθά κοφτά μας δήλωνε ότι ο δρόμος είναι κλειστός από κει και κάτω και η μόνη εναλλακτική ήταν να ξανασκαρφαλώσουμε τα βουνά, και να βρούμε την εθνική οδό που βρισκόταν ανατολικά αρκετά χιλιόμετρα από δρόμο με δύσκολα ανηφορικά εσάκια… αυτά όμως είναι τα απρόοπτα που αξίζουν σε ένα ταξίδι. Αφήνοντας πίσω μας το Big Sur αρχίσαμε να ανεβαίνουμε ένα φιδίσιο, αγροτικό, στενό δρομάκι γεμάτο γούβες, και μετά από κάποια ώρα (ή ώρες) βρεθήκαμε να διασχίζουμε ένα καταπράσινο οροπέδιο βγαλμένο από παραμύθι, με δέντρα, ποταμάκια να τρέχουν και ελαφάκια να πίνουν νερό στις όχθες να μας κοιτάνε και να το βάζουν στα πόδια… δε θα φτάναμε στο Los Angeles βέβαια εκείνη τη μέρα, αυτό το απρόοπτο πρόσθεσε χιλιόμετρα και χρόνο στη προγραμματισμένη διαδρομή, αλλά η παράκαμψη μας αποζημίωσε με όμορφες εικόνες… Όταν αργά το βράδυ φτάσαμε στη Santa Barbara αποφασίσαμε να μείνουμε… Η Santa Barbara δεν είναι καθόλου άσχημη, είναι ένα πλούσιο παραθεριστικό θέρετρο, αγαπημένος προορισμός και για σχολικές εκδρομές, παραθαλάσσια, με φοίνικες μια χαρά δηλαδή για ποτάκι, ύπνο και πρωινό καφέ…

Ο δρόμος από την Santa Barbara μέχρι το Los Angeles είναι σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με διάζωμα στη μέση και πολλές λωρίδες ανά κατεύθυνση όλες πηγμένες από την πρωινή κίνηση… με μποτιλιάρισμα λοιπόν μας υποδέχτηκε η πόλη των αγγέλων.
Το Los Angeles είναι μια μητρόπολη με όλη τη σημασία της λέξης… αμέτρητες λεωφόροι διασχίζουν την πόλη από όλες τις κατευθύνσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, και είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσεις ποιο είναι το “downtown”… εξάλλου δεν προλάβαμε ούτε καν να την «αντιληφθούμε» μέσα σε δυο μόνο μέρες. Τον ελάχιστο χρόνο που είχαμε για μια τόσο μεγάλη πόλη τον διαθέσαμε στα πιο γνωστά αξιοθέατα, το walk of fame (το δρόμο με τα αστέρια που γράφουν ονόματα διάσημων της showbiz) που βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά υπογραμμίζοντας τη ματαιότητα της λάμψης, φωτογραφίες κάτω από την τεράστια πινακίδα του Hollywood, αυτοκινητάδες στη Mulholland και στο Beverly Hills, επίσκεψη στα studio της Universal, ποτάκι το βράδυ σε κάποιο club… Τελευταίο απόγευμα κατεβήκαμε στην παραλιακή Santa Monica, εκεί στην προβλήτα της, όπου τελειώνει και η ιστορική Route 66, σα τελευταίο ραντεβού με τη Μητέρα όλων των Δρόμων, πριν χωρίσουμε με το δρόμο-ιδέα που πριν από όλα τα άλλα μας ενέπνευσε να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι, τότε, σε εκείνο το πλοίο που πήγαινε από το Πειραιά στη Σύρο…



Εκεί στην άκρη της ξύλινης αποβάθρας, στην αιχμή των ατέλειωτων δρόμων της Αμερικάνικης ενδοχώρας, χαζεύουμε τον ήλιο να βουτάει στον Ειρηνικό, και το μυαλό μας έχει πάρει τώρα το τιμόνι… Ο νους μας γίνεται το νερό του Μισισιπή που περνάει από τη γλυκιά Νέα Ορλεάνη, ένα άγριο άλογο ινδιάνου πολεμιστή που καλπάζει στις απέραντες ερημιές της Αριζόνα, αετός και πετάει πάνω από τα άγρια δάση της Sierra Nevada, καβαλάει μια Χάρλεϊ και ξεχύνεται στο Route 66, είναι η μπίλια στη ρουλέτα που «κάθεται» στο εντυπωσιακό Las Vegas πριν ανηφορίσει σαν τραμ στην κορυφή κάποιου λόφου του φιλόξενου San Francisco. Δε μιλάμε, ο καθένας μας έχει χαθεί σε κάποιο από τα 5.500 χιλιόμετρα που βρίσκονται πίσω μας… σε κάποιο από τα 5.500 χιλιόμετρα που τώρα βρίσκονται μέσα μας…

Road trip είναι να χάνεσαι μέσα σου για ώρες σε γειτονιές που μόλις ανακάλυψες, να σταματάς σε διασταυρώσεις στη μέση του πουθενά και να απλώνεις τον χάρτη πάνω στο καπό του αυτοκινήτου για να αποφασίσεις ποιο άγνωστο πεπρωμένο θα ακολουθήσεις, να τσακώνεσαι για ασήμαντα και να γελάς για σημαντικά με τους κολλητούς σου, να στρίβεις λάθος και να καταλήγεις στο «σωστό» μέρος, να κλείνεις τα μάτια σου κάθε βράδυ και να «βλέπεις» τις γραμμές στο οδόστρωμα να μετράνε το χρόνο και να ορίζουν το χώρο, να γνωρίζεις ανθρώπους που σου ανοίγονται και τους ανοίγεσαι –με την ειλικρίνεια που μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μεταξύ αγνώστων που ξέρουν πως δε θα ξανασυναντηθούν ποτέ- να ξεκινάς τη μέρα σου χωρίς να σε νοιάζει που θα σε βγάλει -και αυτό να είναι το μεγαλύτερο kick για να ξεκινάς τη μέρα σου. Είναι οι ατέλειωτες κουβέντες και οι κουβέντες που δεν τέλειωσαν, οι διάσπαρτες εικόνες και οι στροφές που σε διάλεξαν για να τις ζήσεις, οι λέξεις που βρήκαν διέξοδο και έγιναν ήχος στο στόμα σου, η νοσταλγία και οι ελπίδες που σε ακολουθούν πιστά τόσα χιλιόμετρα, είναι το ηλιοβασίλεμα που από όλα τα άλλα κατάφερε εκείνο να τυπωθεί στο μυαλό σου… είναι ο δρόμος που γλυκά σε καλεί να αφήσεις πίσω σου όμορφες πόλεις και να χαθείς ξανά στην υποσχόμενη αβεβαιότητά του, είναι ο δρόμος που θα σε οδηγήσει στην επόμενη διασταύρωση, είναι ο δρόμος που θα δικαιώσει την κάθε σου επιλογή αρκεί να διαλέξεις κάποιο δρόμο, είναι ο δρόμος που θα σε φέρει στο τέλος του, είναι ο δρόμος ο μόνος δρόμος… Φαντάσου αυτό, σαν αλληγορία για τη ζωή…


 

Attachments

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Να είσαι καλά που μας ταξίδεψες με τη γλαφυρότητα της περιγραφής σου και τις θαυμάσιες φωτογραφίες!
 

Nedelja

Moderator
Μηνύματα
1.773
Likes
3.136
Ονειρεμένο Ταξίδι
Whole Africa,Cuba
Είναι κάποιες ιστορίες που απλά να πατήσεις το κουμπάκι του ''ευχαριστώ'' σου φαίνεται πολύ λίγο...αυτή η ιστορία διαβάστηκε με συνοδεία καφέ, πήζοντας καλοκαιριάτικα στο γραφείο και υπό τους ήχους τηλεφώνων να μου σπάνε τα νέυρα...κάτι μου λέει όμως οτι την επόμενη θα τη διαβάσω πίνοντας πόρτο και ακούγοντας fado...:)
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ταξίδι στο χρόνο
...αυτή η ιστορία διαβάστηκε με συνοδεία καφέ, πήζοντας καλοκαιριάτικα στο γραφείο και υπό τους ήχους τηλεφώνων να μου σπάνε τα νέυρα...
χαχαχαχα!!! κάπως έτσι γράφτηκε κι όλας...
 

va5ilis

Member
Μηνύματα
125
Likes
1.251
Ονειρεμένο Ταξίδι
Το Εβερεστ
Φοβερό ταξίδι και πολυ ωραία η περιγραφή σου. Έκανα πέρυσι το ίδιο ταξίδι με μικρές διάφορες. Πρέπει να βρω τον χρόνο να κάτσω να γράψω καμία ιστορία. Και πάλι ευχαριστώ, μου θύμησες ωραία πράγματα.
 

nicole.g.<3

Member
Μηνύματα
398
Likes
455
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυν.-Καραϊβική!
Σ'ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την εμπειρία ζωής..Ό,τι και να πω θα είναι λίγο! Απίστευτη η ιστορία σου και μοναδικές οι φωτογραφίες σου! Και εις άλλα με υγεία αγαπητέ μου :clap:...
 

Eftichia

Member
Μηνύματα
858
Likes
1.285
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ονειρεμένο Ταξίδι
καραιβικη
τόσο συγκινητικός και νοσταλγικός επίλογος!!
ευχαριστούμε για την όμορφη ιστορία!
 

phoenix

Member
Μηνύματα
69
Likes
46
Πάαρα πολύ καλός! Εκπληκτικός! Εύχομαι να συνεχίσεις να γεμίζεις όμορφες εικόνες τη ζωή σου :clap::clap:
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.813
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom