Η ιστορία του αγάλματος του Στάλιν.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ

Το θωρακισμένο βαγόνι, με το οποίο ο Στάλιν ταξίδεψε στην περίφημη Διάσκεψη Κορυφής της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 1943) . Γεωργία- Η ιστορία του αγάλματος του Στάλιν, στη γενέτειρά του Γκόρι - από την ανέγερση, στην αποκαθήλωση , Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010 . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR Η ιστορία του αγάλματος του Στάλιν

Η ιστορία του αγάλματος του Στάλιν, στη γενέτειρά του Γκόρι - από την ανέγερση, στην αποκαθήλωση

Το Γκόρι είναι η γενέτειρα του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Στάλιν (ατσαλένιος). Στις τρεις τα ξημερώματα, με άκρα μυστικότητα, στήθηκε από τις αρχές της Γεωργίας η επιχείρηση αποκαθήλωσης του μοναδικού, σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση, αγάλματος του αμφιλεγόμενου ηγέτη από την κεντρική πλατεία της πόλης.
«Οι κάτοικοι της πόλης έχουν χωριστεί σε δύο "στρατόπεδα", μετά τη μυστική αποκαθήλωση του αγάλματος του Στάλιν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και διαδήλωση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Τιφλίδα, ο ομογενής Πλάτων Μιτιτανίδης, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Γκόρι.
«Όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκα Ρουρούα, το άγαλμα του "φοβερού δικτάτορα", όπως τον αποκάλεσε, θα μεταφερθεί έξω από το μουσείο του Στάλιν, που επίσης σχεδιάζουν να αλλάξουν. Εκεί, όπως είπε ο κ. Ρουρούα, θα υπάρξει ειδικό τμήμα για τα εκατομμύρια θύματα των Σταλινικών διώξεων», μας ανέφερε ο κ. Μιτιτανίδης.
Στην πλατεία του Γκόρι, των 68.000 κατοίκων, στη θέση του αγάλματος του Στάλιν θα στηθεί μνημείο των θυμάτων του «πολέμου» της Γεωργίας με τη Ρωσία, το 2008.


Με αίμα υπερασπίστηκαν το άγαλμα οι Γεωργιανοί το 1956
Το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 6 μέτρων, τοποθετημένο πάνω σε μια πελώρια μαρμάρινη βάση, ήταν έργο των Γεωργιανών γλυπτών Νικανίτζε και Ματσαμπέλι και στήθηκε το 1952 στο σημείο που το φιλοξενούσε μέχρι σήμερα. Μετά το θάνατο του Στάλιν, το 1953, επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, κάποιες φορές η αποκαθήλωση του αγάλματος. Μία απ' αυτές ήταν το 1956, όταν γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ ήταν ο Νικήτα Χρουστσόφ.
«Χύθηκε αίμα τότε, καθώς ο κόσμος, σύσσωμος, υπεραμύνθηκε του αγάλματος του Στάλιν», θυμάται ο Πλάτων Μιτιτανίδης και προσθέτει: «Στην πόλη τότε συγκεντρώθηκε σύσσωμος ο πληθυσμός του Γκόρι, αλλά και από την Τιφλίδα και πολλές άλλες πόλεις της Γεωργίας, που ήρθε αντιμέτωπος με τανκς και ένοπλους φαντάρους, που έριχναν στο "ψαχνό"».
Υπήρξαν πολλά ανθρώπινα θύματα, τότε, το άγαλμα όμως παρέμεινε στη θέση του, για να θυμίζει σε όλους τον άνθρωπο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Ευρώπης. Άλλη μια απόπειρα αποκαθήλωσης του αγάλματος είχε γίνει και τη δεκαετία του ΄70.


Μεταξύ ανθρώπου και Θεού

Το μουσείο Στάλιν, πλάι στο πατρικό σπίτι του, ιδρύθηκε το 1952, αρχικά ως Μουσείο της Επανάστασης, ενώ μετά το θάνατο του, στις 5 Μαρτίου 1953, πήρε το όνομά του.
Ακόμα και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών, που έρχονται εκεί απ΄ όλη τη Ρωσία, κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, κατά την επίσκεψή μας στο Γκόρι, στις αρχές Ιουνίου. Με πολύ ενδιαφέρον, μικροί μαθητές, με τους δασκάλους τους, προσέρχονταν για να δουν από κοντά κειμήλια και ντοκουμέντα από τη ζωή του Στάλιν.
Όπως μας είπαν επισκέπτες του μουσείου, παρ΄ όλη την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση να σπιλωθεί το όνομα του Στάλιν, οι Γεωργιανοί και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι του Γκόρι, τιμούν την προσφορά του σημαντικότερου ηγέτη του 20ού αιώνα, που νίκησε το φασισμό, και τον τοποθετούν "κάπου μεταξύ ανθρώπου και Θεού". Μας θυμίζουν ότι, όσοι πήγαιναν στο πόλεμο ζητωκραύγαζαν, "Για τον Στάλιν, για την Πατρίδα", αλλά και την άρνησή του να ανταλλάξει το γιο του, απλό φαντάρο, με στρατηγό του Χίτλερ.
Την προσοχή του επισκέπτη τραβά και το θωρακισμένο βαγόνι του Στάλιν, που έχει στηθεί στην αυλή του μουσείου. Μ' αυτό, όπως μας είπαν, ο Στάλιν ταξίδεψε στην περίφημη Διάσκεψη Κορυφής της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 1943). Το βαγόνι μεταφέρθηκε στο Γκόρι το 1979 από το Ροστόφ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν.
Στο εκθετήριο του μουσείου, μεταξύ των πολλών σουβενίρ-αναμνηστικών με τη μορφή του Στάλιν -σε τιμές όχι και τόσο προσιτές- πωλείται, εμφιαλωμένο, και το αγαπημένο κρασί του Γεωργιανού στην καταγωγή ηγέτη, που ακόμα και σήμερα «μεθάει» κόσμο με τις ιδέες και τα οράματά του.
ana-mpa.gr
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
"πωλείται, εμφιαλωμένο, και το αγαπημένο κρασί του Γεωργιανού στην καταγωγή ηγέτη, που ακόμα και σήμερα «μεθάει» κόσμο με τις ιδέες και τα οράματά του"

γελάσαμε και σήμερα :haha::haha:
 

tai

Member
Μηνύματα
290
Likes
87
Ταξίδι-Όνειρο
το τελος του δρομου
δεν κατάλαβα ποτέ, γιατι μια ανάμνηση πρέπει να διαγράφεται
Υπήρξε αυτή η Ιστορία και εναι κακό να προσπαθείς να την ξεχάσεις με αποκαθήλωση ενος αγάλματος.
Οι λαοί οφείλουν να διατηρούν τα μνημεία και τα αγάλματα για να μην ξεχνάνε
και τα καλα και τα κακα
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Αυτό που "οφείλουν" οι λαοί, είναι να συντηρούν την δημοκρατία και τις αξίες, τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Η αποκαθήλωση ενός αγάλματος -αν δεν αποτελεί έργο τέχνης της γλυπτικής- είναι καθαρά συμβολική. Οι λαοί επίσης έχουν κάθε δικαίωμα όχι να ξεχνούν, αλλά να ξορκίζουν και αυτό δεν μπορεί να τους το αρνηθεί κανείς. Για πληροφορίες kathimerini.gr | 38.000 Ελληνες στα γκούλαγκ της Σιβηρίας Προφανώς αυτά ήθελαν να ξεχάσουν και οχι τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Στάλιν στην ιστορία που κανείς άλλωστε δεν αμφισβητεί
 

maris-lou

Member
Μηνύματα
134
Likes
46
Επόμενο Ταξίδι
Ρωμη-Φλωρεντια
Ταξίδι-Όνειρο
περου
Κι εμεις δεν μπορουμε να ξεφορτωθουμε εναν...Τρουμαν,απεχθη και κακοριζικο,
τρεις φορες βιαιως γκρεμοτσακισμενο και την επομενη με ...τιμες αποκατεστημενο. Μπαστακας ενα πραμα...:mad:
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική

tai

Member
Μηνύματα
290
Likes
87
Ταξίδι-Όνειρο
το τελος του δρομου
dim kyr θα μου επιτρέψεις να σου θυμίσω, οτι οι λαοί που ξεχνάνε την ιστορία τους, ειναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν.
Γιαυτο τον λόγο δεν κρύβουμε την Ιστορία. γιαυτο πρεπει να υπαρχουν ΟΛΑ τα αγάλματα.
Για να μην χρειαστεί να τα ξαναστήσουμε;)
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
95
Ο αντικομμουνισμός καλά κρατεί αλλά δεν θα εμποδίσει την ανατροπή γιατί όπως και να το κάνουμε είναι νομοτελιακή !!!

Παραθέτω μια παλιότερη δήλωση για τον αντικομμουνισμό του αρμόδιου Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΡΟ για τις διεθνείς σχέσεις, Λεονίντ Καλάσνικοφ:

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Ο αντικομμουνισμός είναι το «καύσιμο» των αντιλαϊκών καθεστώτων


και ένα άρθρο του Αναστάση Γκίκα:

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Ενα φάντασμα από το παρελθόν με παρόν δίχως μέλλον
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Προειδοποιώ : Θα αστειολογήσω και παρακαλώ να κριθώ επ'αυτής της βάσης.

Διαβάζοντας τον τίτλο του παραπάνω άρθρου του Αναστάση Γκίκα, σκέφτηκα - μάλλον αφελώς - ότι θα ανέφερε τις απόψεις του συντάκτη του περί Στάλιν : "Ένα φάντασμα από το παρελθόν με παρόν δίχως μέλλον". Άλλωστε περί αυτού η συζήτηση. Βεβαίως απογοητεύτηκα, αναφερόταν απλά στον αντικομμουνισμό.

Και τώρα σοβαρά προς τον φίλο Christian : Κανένα link με τις απόψεις του Ριζοσπάστη περί Στάλιν, μπορεί να μας δώσει;

Υ.Γ. Επί του συζητούμενου θέματος θέλω να πω, ότι ανεξαρτήτως των καταδικαστικών απόψεων, που έχω περί Στάλιν, αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό την αποκαθήλωση του αγάλματός του από την γεννέτειρά του και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο.
 

tai

Member
Μηνύματα
290
Likes
87
Ταξίδι-Όνειρο
το τελος του δρομου
Ο αντικομμουνισμός καλά κρατεί αλλά δεν θα εμποδίσει την ανατροπή γιατί όπως και να το κάνουμε είναι νομοτελιακή !!!
εχεις δικιο !!
ο κουμουνισμός κάποτε θα έρθει
αυτό φοβόταν και ο Στάλιν:bleh:

:lol::lol:
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.223
Μηνύματα
884.241
Μέλη
38.915
Νεότερο μέλος
katsanas1962@gmai

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom