Θα χαθεί η διάλεκτος ''ζοκ'' του Μεξικού?

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Μια από τις διαλέκτους του Μεξικού φαίνεται ότι πεθαίνει επειδή οι τελευταίοι δύο ηλικιωμένοι που τη γνωρίζουν τσακώθηκαν και έπαψαν να μιλιούνται. Οι γλωσσολόγοι προειδοποιούν ότι, με ή χωρίς μικρές τραγωδίες, πολλές από τις 350 τοπικές γλώσσες της χώρας απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι δύο ηλικιωμένοι στο χωριό Αγιαπάν, στην πολιτεία του Ταμπάσκο, είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που μιλούν τη συγκεκριμένη διάλεκτο της γλώσσας «ζοκ».
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν είναι και εχθροί, αλλά τώρα πια δεν επικοινωνούν. Γνωρίζουμε ότι είναι άνθρωποι με ελάχιστα κοινά», εξήγησε ο Φερνάντο Νάβα, επικεφαλής του Μεξικανικού Ινστιτούτου Τοπικών Γλωσσών. «Υπάρχουν πραγματικά προσωπικοί λόγοι για τους οποίους δεν μιλιούνται», είπε.
Η διάλεκτος του χωριού Αγιαπάν προέρχεται από τη φυλή των Ζοκ η οποία πιστεύεται ότι κατάγεται από τους Ολμέκους και εξαπλώθηκε στο νότιο Μεξικό. Αλλες διάλεκτοι της ζοκ παραμένουν ακόμα ζωντανές στις πολιτείες Βερακρούζ, Οαζάκα και Τσιάπας.
Οι επιστήμονες ευτυχώς πρόλαβαν να ηχογραφήσουν τη ζοκ του Αγιαπάν, όπως και αρκετές ακόμα διαλέκτους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα χάνει μία τοπική γλώσσα ανά δύο εβδομάδες.

Πηγή: in.gr
 

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
Από ότι φαίνεται, σε κάμποσα χρόνια, θα απομείνει μόνο μία γλώσσα. Τα Αγγλικά.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.973
Likes
9.401
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Θυμαμαι στην Πλαγια δελ Καρμεν , ερχοντουσαν καθε απογευμα γυναικεs των Μαγια για να πουλησουν φετεs απο τροπικα φρουτα φιαγμενα σαν λουλουδια μεσα σε πλαστικα ποτηρια και δε μιλουσαν ουτε καν Ισπανικα , μονο τη διαλεκτο τουs.

Ελπιζω να μην μιλιεται μονο μια γλωσσα σε καμποσα χρονια.Θα ειναι θλιβερο για την ανθρωποτητα.Αλλα αν ειναι να μιλαμε ολοι μια γλωσσα , τουλαχιστον αs επιλεξουμε μια πιο ομορφη απο τα αγγλικα , οπωs τα Ισπανικα
awww.skyscrapercity.com_images_smilies_xyxthumbs.gif
χαχα
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.254
Μηνύματα
885.066
Μέλη
38.933
Νεότερο μέλος
athgouletas

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom