Βουλγαρία Θεσσαλονίκη – Μπουργκάς (Sunny beach) Οδικώς 610Km

aik7

Member
Μηνύματα
15
Likes
59
Έχοντας αποκομίσει θετικές εμπειρίες από τα πρόσφατα ταξίδια μας στην γειτονική Βουλγαρία σε Σόφια και Φιλιππούπολη, αποφασίσαμε μαζί με την σύζυγο μου να εξερευνήσουμε τον δημοφιλέστερο θερινό προορισμό της χώρας.

Κλείσαμε με airbnb διαμέρισμα λίγο έξω από την Sunny beach μόλις με 222€ για 9 βράδια. Με λιγότερο από 25€/βράδυ μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι από τις παροχές (χωριστή κρεβατοκάμαρα, πλήρη κουζίνα, κλιματισμός, wifi και θέα στην θάλασσα και το θέρετρο)

Ξεκινήσαμε το πρωί στις 10 από Θεσσαλονίκη και φτάσαμε στις 18:00
Μέχρι Κομοτηνή κινούμασταν άνετα επί της Εγνατίας οδού (250χιλ). Από εκεί στρίψαμε προς τα σύνορα όπου φτάσαμε σύντομα μετά από 24χιλ.
Επιλέξαμε εργάσιμες μέρες, για να πάμε και να έρθουμε, ώστε να αποφύγουμε την κίνηση και την καθυστέρηση στα σύνορα. Εκεί περάσαμε απλώς δίνοντας τις ταυτότητες μας και άμεσα προμηθευτήκαμε την βινιέτα (κάτι σαν διόδια) των 2 εβδομάδων με 15€. Την αγοράσαμε από εκεί που γράφει custom πληρώνοντας σε euro – καλό είναι να έχεις το ακριβές ποσό. Άλλες επιλογές βινιέτας είναι η εβδομαδιαία με 8€ και η ετήσια με 50. Δεν υπάρχει ημερήσια, το λιγότερο που θα πληρώσεις είναι η εβδομαδιαία με 8.

Το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής είναι τα επόμενα 110χιλ μέχρι τον αυτοκινητόδρομο κοντά στην Στάρα Ζαγόρα καθώς είναι μιας λουρίδας και διέρχεται από αρκετά χωριά. Τηρούσαμε φυσικά τα όρια ταχύτητας και εντός των οικισμών θέλει προσοχή τα σαμαράκια.

Μια παρένθεση για μερικές οδικές συμβουλές:
- Στις διαβάσεις πεζών σταματάμε όταν βλέπουμε πεζό! Θα περάσει πρώτος
- Στους κυκλικούς κόμβους προτεραιότητα (όπως παντού στον υπόλοιπο κόσμο) έχει αυτός που κινείται εντός, όχι αυτός που εισέρχεται!
- Στα φανάρια υπάρχει πολλές φορές μετρητής χρόνου. Επίσης πριν γίνει πράσινο, ανάβουν ταυτόχρονα κόκκινο και πορτοκαλί
- Οι θέσεις πάρκινγκ είναι οριοθετημένες με ακρίβεια. Στην μπλε γραμμή που είναι με πληρωμή, θα υπάρχει αυτόματο μηχάνημα ή θα έρθει ένας υπάλληλος
- Η οδική συμπεριφορά τους είναι αρκετά καλή, εξαίρεση αποτελούν κάποιοι κάτοχοι ακριβών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού που κινούνται επικίνδυνα με μεγάλη ταχύτητα, αφήστε τους να σας περάσουν

Κάναμε αρκετές στάσεις ενδιάμεσα αλλά την μεγαλύτερη, για ξεκούραση και φαγητό, την κάναμε στο Χάσκοβο
Αφήσαμε το αμάξι στο άγαλμα της Παναγίας (Sveta Bogoroditsa) το ψηλότερο του κόσμου αυτού του είδους.
Κατεβήκαμε τα σκαλιά μέχρι τον πεζόδρομο και φάγαμε στο Uno Piu pizza & restaurant, που το συστήνω ανεπιφύλακτα. Έχει το μενού και στα Ελληνικά.
Το κέντρο της πόλης το είχαμε επισκεφτεί από το προηγούμενο ταξίδι μας στην Φιλιππούπολη. Μετά την επίσκεψη στο άγαλμα μπορείτε να παρκάρετε στο κεντρικό πάρκινγκ ή στο δρόμο με 1lev/ώρα.
Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει στο ταξίδι του την επίσκεψη στην Φιλιππούπολη όπου θα πρότεινα να μείνει έστω μια μέρα.
Αφού ήπιαμε και τον καφέ μας, συνεχίσαμε βόρεια άλλα 50χιλ μέχρι τον αυτοκινητόδρομο που στρίψαμε δεξιά.
Μετά από 160χιλ άνετης οδήγησης φτάσαμε Μπουργκάς. Στην διαδρομή μας έκανε εντύπωση οι τεράστιες καλλιέργειες ηλιοτρόπιων που κιτρίνιζαν το τοπίο.

Από Μπουργκάς οδηγήσαμε 40χιλ ακόμη για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Πήραμε τηλέφωνο στον ιδιοκτήτη όπου μας περίμενε για να μας δώσει το κλειδί και να μας δείξει το σπίτι. Όπως προανέφερα το διαμέρισμα ήταν καινούργιο όπως και τα έπιπλα. Μέναμε στον 4ο όροφο. Ανεβάσαμε και τακτοποιήσαμε τα πράγματα μας. (Είχε ασανσέρ) Ήμασταν όλη την μέρα στους δρόμους αρκετά κουρασμένοι και αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρώτη περιήγηση με το αυτοκίνητο και να προμηθευτούμε κάποια βασικά είδη από το super market.

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε την αναζήτηση παραλίας. Δεν καθόμαστε ποτέ σε ξαπλώστρες και γενικά δεν μας αρέσει η πολυκοσμία στην θάλασσα.
Το γνωρίζαμε βέβαια ότι εδώ θα έπρεπε να συμβιβαστούμε.

Το θέρετρο sunny beach είναι το δημοφιλέστερο στην Βουλγαρία. Μοιάζει με πόλη καθώς τα ξενοδοχεία είναι πολυώροφα. Η παραλία είναι αμμώδης, γεμάτη με ομπρέλες και ξαπλώστρες με πληρωμή. Ενδιάμεσα υπάρχουν free zones όπου μπορεί να καθίσεις βάζοντας τα δικά σου πράγματα. Σε όλο το μήκος επικρατεί το αδιαχώρητο. Πρώτη φορά είδα τόσο πολύ κόσμο σε παραλία!
Τελικά στην βόρεια πλευρά της, βρήκαμε τρόπο να παρκάρουμε κοντά, σε ένα άδειο οικόπεδο και να μην είναι ασφυκτικά γεμάτα. Εδώ κάναμε τα 4/8 μπάνια μας.
Η θάλασσα γενικά ήταν αρκετά καθαρή. Εντύπωση μας έκανε η μικρή αλμυρότητα.
Για φαγητό επιλέξαμε τα παίρνουμε από έτοιμα μαγειρεμένα που είχε το μεγαλύτερο super market της περιοχής, το janet. Είχε μεγάλη ποικιλία φαγητών, πολλών όμοιων με τα δικά μας! Η πλήρης κουζίνα μας επέτρεπε να τρώμε στο σπίτι μετά το μπάνιο.

Το βράδυ καταλάβαμε γιατί λένε την περιοχή το “Las vegas” της Βουλγαρίας!
Όποιος έχει επισκεφτεί το Φαληράκι της Ρόδου ή τον Λαγανά στην Ζάκυνθο θα έχει μια ιδέα της διασκέδασης εκεί. Σε πάρα πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα προαναφερόμενα μέρη. Οι τουρίστες ήταν από όλη την Ευρώπη, πολλοί Άγγλοι.
Η κύρια περιοχή με μαγαζιά εκτείνεται από την flower street μέχρι την παραλία και από εκεί προς τα βόρεια για άλλο 1,5χιλ πεζόδρομου. Εστιατόρια και μπαρ υπάρχουν και στους ενδιάμεσους δρόμους αλλά και μακριά από το κέντρο.
Οι επιλογές διασκέδασης είναι πρακτικά άπειρες. Εμείς επιλέγαμε να παρακολουθήσουμε live μπάντες. Όπως για παράδειγμα στην funny pub που έπαιζαν από τις 7:30μμ Οι τιμές αν και ακριβότερες από τις πόλεις της χώρας, ήταν φθηνά για Ελληνικά δεδομένα.

Η περιοχή παρουσιάζει έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον. Νότια του θέρετρου είναι η Μεσημβρία ή Νεσέμπαρ με την τωρινή ονομασία. Όλη η παλιά πόλη ανήκει στα μνημεία της UNESCO. Μόλις περάσαμε το στενό πέρασμα όπου βρίσκεται ο ξύλινος ανεμόμυλος, στρίψαμε αριστερά όπου υπάρχει το κεντρικό πάρκινγκ (2lev/ώρα)
Από εκεί ανεβήκαμε τα σκαλοπάτια όπου βρεθήκαμε στα αξιοθέατα της πόλης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες καθώς είναι εύκολο κανείς να τα βρει και να διαβάσει γι’ αυτά στο ιντερνέτ. Μας άρεσε πολύ και το επισπευτήκαμε και 2η φορά.

Η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής είναι η Μπουργκάς ή Πύργος. Ανάμεσα στην αστική περιοχή και την θάλασσα υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο. Κοντά στην βόρεια είσοδο επισκεφτήκαμε το Sand Fest όπου είδαμε γλυπτικές δημιουργίες από άμμο. Κάθε χρόνο το θέμα είναι διαφορετικό, φέτος ήταν τα τέρατα. Συνεχίζοντας με το αμάξι τον παραθαλάσσιο δρόμο, παρκάραμε λίγο μετά την είσοδο του πεζόδρομου ‘Αλέκος Βογορίδης’. Περπατήσαμε το κέντρο για 2 ώρες περίπου. Είναι εμφανής – όπως και στις άλλες πόλεις – η προσπάθεια αναβάθμισης που επιχειρείται.

Αρκετά πλησιέστερα βρίσκεται μια ακόμη Ελληνική αποικία, η Αγχίαλος με την νέα ονομασία Pomorie. Δεν διαβάσαμε κάτι που να μας ενδιέφερε και απλώς περάσαμε μια φορά με το αμάξι.

Στα 70χιλ νότια από εκεί που μέναμε βρίσκεται η Σωζόπολη οποία κρατάει το όνομα της (Sozopol) Μοιάζει αρκετά με την Μεσήμβρια. Μας άρεσε πολύ η βόλτα μας στην παλιά πόλη όπου περάσαμε ένα τρίωρο.
Βόρεια της πόλης υπάρχει μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κάμπινγκ. Μπορέσαμε εύκολα να παρκάρουμε και να απολαύσουμε την θάλασσα με λίγο κόσμο (σε σχέση με την δικιά μας ακτή) Σε συνδυασμό με την επίσκεψη μας στο Μπουργκάς ήρθαμε και δεύτερη φορά εδώ.

Η ποιο παρθένα παραλία κοντά μας είναι η Hercules beach. Κινούμενοι βόρεια προς Βάρνα, σε 27χιλ βρίσκεται μια όμορφη, μεγάλη σε μήκος παραλία. Στο ένα άκρο υπάρχει κάμπινγκ, εμείς κινηθήκαμε από τον χωματόδρομο και μέσω μερικών σκαλοπατιών κατεβήκαμε στην ακτή. Υπήρχε κόσμος αλλά όχι νοικιαζόμενες ομπρέλες, τέτοιες υπηρεσίες είχε κοντά στο κάμπινγκ. Όλη η ακτογραμμή είναι μέσα στο πράσινο. Σίγουρα ήταν η αγαπημένη μας. Υπάρχουν ορισμένοι γυμνιστές για να μην σοκαριστούν κάποιοι σεμνότυφοι.

Ακόμη 10 χιλ βορειότερα βρίσκεται το Obzor ένα ακόμη τουριστικό θέρετρο. Κάναμε μπάνιο στην νότια πλευρά όπου παρκάραμε σε ένα οικόπεδο. Είχε και εδώ πολύ κόσμο. Το πάρκινγκ μέσα στο χωριό είναι με πληρωμή. Στο βόρειο άκρο δημιουργήθηκαν νέες κτηριακές εγκαταστάσεις στις οποίες ανήκει αποκλειστικά η θάλασσα μπροστά τους καθώς σε κανένα σημείο δεν επιτρέπεται η στάθμευση, ούτε με πληρωμή. Αυτό δεν μας άρεσε καθώς οι παραλίες ήταν άδειες. Κάποιοι άφηναν παρανόμως τα αμάξια τους αλλά δεν είχαμε καμία διάθεση να το ρισκάρουμε.

Σε γενικές γραμμές το ταξίδι μας άρεσε και θα ξαναπάμε καθώς είναι ένας προορισμός με λίγα έξοδα και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να κάνεις.
Σε αυτό το ταξίδι δεν πήγαμε Βάρνα επειδή ήταν αρκετά μακριά (100χιλ) και ο δρόμος στενός. Πιθανώς να την επισκεφτούμε σε μελλοντικό μας ταξίδι.
Όσον αφορά την ασφάλεια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα ούτε σε αυτό το ταξίδι ούτε στα 2 προηγούμενα. Ίσως πριν μερικά χρόνια να ήταν διαφορετικά τα πράγματα αλλά τώρα είναι το ίδιο ασφαλές με την χώρα μας.
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.110
Likes
20.338
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Σε αυτό το ταξίδι δεν πήγαμε Βάρνα επειδή ήταν αρκετά μακριά (100χιλ) και ο δρόμος στενός. Πιθανώς να την επισκεφτούμε σε μελλοντικό μας ταξίδι.
Όμορφα :)
Όχι μόνο είναι φθηνός καλοκαιρινός προορισμός, αλλά έχει και πολλά σημεία ενδιαφέροντος (κάποια τα ανέφερες) και η διαδρομή κατα μήκος των ακτών είναι πανέμορφη!!!

Υ.Γ. Όταν με το καλό πάτε Βάρνα, να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό της μουσείο!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.162
Μηνύματα
882.493
Μέλη
38.878
Νεότερο μέλος
pennykk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom