Ιμπεριαλιστική «ευαισθησία» κατά της Κούβας

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
95
Με αφορμή θάνατο μισθοφόρου των ΗΠΑ​
ΑΒΑΝΑ.--
Σύσσωμοι οι μηχανισμοί του ιμπεριαλισμού έσπευσαν να καταγγείλουν τη σοσιαλιστική Κούβα για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καλώντας την Αβάνα να απελευθερώσει τους λεγόμενους «πολιτικούς κρατούμενους», δηλαδή μισθοφόρους, με αφορμή το θάνατο του Ορλάντο Σαπάτα Ταμάγιο την περασμένη Τρίτη σε νοσοκομείο της Κούβας όπου νοσηλευόταν, ύστερα από 85 μέρες απεργίας πείνας. Ανάμεσα στους «ευαίσθητους» οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και η ισπανική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ο Καναδάς, κ.ά. Επίσης, ο γνωστός αντικομμουνιστής, πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, κάλεσε όλους τους κατόχους Νόμπελ Ειρήνης να αναλάβουν «κοινή δράση προκειμένου να ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς».
Σημειώνεται ότι ο Ορλάντο Σαπάτα ήταν ένας από τους 75 που είχαν συλληφθεί το 2003 από τις κουβανικές αρχές και στη συνέχεια καταδικάστηκαν καθώς αποδείχθηκε με αδιάσειστα στοιχεία ότι λάμβαναν χρήματα από τις ΗΠΑ για υπονομευτική δράση, είχαν συναντήσεις με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, Τζέιμς Κέισον, έκαναν προπαγάνδα υπέρ του οικονομικού αποκλεισμού (πράγμα που τιμωρείται με ποινές φυλάκισης σύμφωνα με τα άρθρα 5.1 και 6.1 του νόμου Νο. 88 για την Προστασία της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Οικονομίας) και οι 75 είχαν στην κατοχή τους ταυτότητες ελεύθερης πρόσβασης στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους είχαν στα χέρια τους χιλιάδες δολάρια... Από τους 75 λεγόμενους «αντιφρονούντες» οι 37 δήλωναν «δημοσιογράφοι ξένων πρακτορείων», όμως μόνο 4 εξ αυτών είχαν ασκήσει έστω και μια φορά το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Τα παραπάνω στοιχεία συγκεντρώθηκαν όταν μέλη της κουβανικής αντικατασκοπίας διείσδυσαν στις αντεπαναστατικές οργανώσεις.
Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, εξέφρασε την Τετάρτη τη λύπη του για το θάνατο του φυλακισμένου μισθοφόρου, τονίζοντας πως αποτελεί συνέπεια της ακολουθούμενης πολιτικής των ΗΠΑ. Απέρριψε τους όποιους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης στη φυλακή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοια να αναζητήσουν στο Γκουαντάναμο». Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αβάνα.
  • Στις συνομιλίες τους οι Πρόεδροι της Κούβας και της Βραζιλίας, Ραούλ Κάστρο και Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αντίστοιχα, εξέφρασαν την ικανοποίηση για την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, κυρίως στον οικονομικό. Ο Λούλα, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο νησί, δήλωσε επίσης ότι θα εξετάσει την πρόταση της Κούβας για τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος στον τομέα της Υγείας για τη στήριξη των σεισμόπληκτων Αϊτινών.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Με αφορμή θάνατο μισθοφόρου των ΗΠΑ
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
95
«Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα με πράξεις»
Ψήφισμα από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση για το απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου​


awww1_rizospastis_gr_getImage_do_ced21fc287c333779ae9da2657a20dc3._.jpg

Η κουβανική νεολαία στην πρώτη γραμμή υπερασπίζεται το σοσιαλισμό

ΑΒΑΝΑ.--
Εντονη ήταν η αντίδραση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τις 11/3 (καταψήφισε το ΚΚΕ και υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ) που καταδικάζει το Νησί της Επανάστασης, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον πρόσφατο θάνατο φυλακισμένου μισθοφόρου και αναμασώντας τα γνωστά περί «παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσης (11/3), το ψήφισμα αυτό χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση, για την εξάπλωση ψευδών και την απόκρυψη της πραγματικότητας.
«Η Κούβα δε χρειάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα λόγια» για το αν θα μπορούσε ή όχι να αποφευχθεί ο θάνατος του συγκεκριμένου φυλακισμένου καθώς έχει στην πράξη δείξει πως αγωνίζεται για να σώσει ζωές ανθρώπων, είτε είναι γεννημένοι στην Κούβα είτε σε άλλες χώρες. «Ενα παράδειγμα - προστίθεται - είναι η παρουσία Κουβανών γιατρών στην Αϊτή για πάνω από 11 χρόνια πριν το σεισμό του Γενάρη, ένα γεγονός που έχει αποσιωπηθεί από τον κυρίαρχο Τύπο».
«Εμείς οι Κουβανοί αισθανόμαστε προσβεβλημένοι καθώς προσπαθούν να μας δώσουν ένα μάθημα τη στιγμή που μετανάστες και άνεργοι είναι θύματα καταστολής στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή, εδώ, σε συνελεύσεις γειτονιάς, ελεύθερα και χωρίς διαμεσολαβητές, ο λαός προτείνει τους υποψηφίους του για τις τοπικές εκλογές».
«Αυτές οι χώρες που συμμετείχαν ή επέτρεψαν τη μυστική μεταφορά φυλακισμένων, τη δημιουργία παράνομων φυλακών, τη χρήση βασανιστηρίων, δεν έχουν καμία ηθική εξουσία να κάνουν μαθήματα ηθικής σε ένα λαό που βρίσκεται υπό επίθεση και αποκλεισμό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Μια τέτοια συγκεκριμένη καταδίκη απορρέει από την αποτυχημένη πολιτική που δεν κατάφερε να γονατίσει τον ηρωικό λαό, σημειώνεται. «Ούτε ο νόμος Χελμς Μπάρτον ούτε η Κοινή Ευρωπαϊκή Θέση - και οι δύο υιοθετημένες την ίδια χρονιά κάτω από παρόμοιες συνθήκες με τον ίδιο σκοπό - έχουν κάποιο μέλλον, καθώς οι Κουβανοί αρνούνται την επιβολή, τη μισαλλοδοξία και την πίεση στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : «Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα με πράξεις»
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.767
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom