Ιορδανία Ιορδανία 2021. Ταξίδι στην εποχή της πανδημίας

gzour

New Member
Μηνύματα
2
Likes
37
Γεια σας δυνητικοί μου ταξιδιώτες!
Μόλις επέστρεψα από Ιορδανία και επειδή βοηθήθηκα αρκετά από άλλες ιστορίες ταξιδιωτών που διάβασα στο φόρουμ για να οργανώσω μόνος μου το ταξίδι μου, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ την εμπειρία μου, για να βοηθήσω και εγώ λίγο με την σειρά μου όποιον σκέφτεται να κάνει αυτό το ταξίδι..
Αρχικά να πω ότι αξίζει τον κόπο να κάνει κάποιος αυτό το ταξίδι, έχει να σου δώσει πολλά και τώρα μαλιστα που η Ryanair έχει βάλει απευθείας 2 πτήσεις την εβδομάδα (Δευτερα και πεμπτη) προς Άκαμπα (το λιμανι της Ιορδανίας και το πιο νότιο σημείο της χωρας, αρα και το πιο θερμό) έχει γινει αρκετά εύκολο ταξίδι αφού σε 2,5ωρες και με λίγα χρήματα για αεροπορικά βρίσκεσαι σε αυτήν την υπέροχη χώρα της μέσης ανατολής..

Ξεκινάμε με κάποιες Γενικές πληροφορίες και μετά θα περιγράψω το πρόγραμμα μου..

1) Απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα: Επειδή είμαστε σε εποχή πανδημίας για να ταξιδέψεις στην Ιορδανία απαιτείται να είσαι εμβολιασμένος ή αν δεν είσαι, να έχεις PCR 72 Ωρών, επίσης χρειάζεται να έχεις συμπληρώσεις το PLF (Passenger Locator Form) (ή στα ελληνικα Ψηφιακή φόρμα εντοπισμού επιβατων).. Είναι μια διαδικασία ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, μπαίνεις στον σύνδεσμο https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/ συμπληρώνεις την φόρμα και σου έρχεται στο mail ένα QR code το οποίο είτε το εκτυπώνεις, είτε το δείχνεις ηλεκτρονικά για να περάσεις.. Και για την επιστροφή στην Ελλάδα απαιτείται να φτιάξεις το αντίστοιχο PLF από τον ελληνικο σύνδεσμο https://travel.gov.gr/ . Είναι απαραίτητο έγγραφο χωρίς αυτό απλά δεν ταξιδεύεις..
Τέλος σε θεωρητικό επίπεδο το επίσημο site της Ιορδανίας ζητάει να έχεις κάνει και ταξιδιώτικη ασφάλιση (όλες οι αεροπορικές στο προτείνουν όταν κλείνεις εισιτήρια), εγώ έβγαλα 20€ το άτομο με διάρκεια ένα μηνα περίοδο κάλυψης, δεν μου ζητήθηκε πουθενά (βεβαια ήταν ενσωματωμένο στο αεροπορικό μου) δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο, εγώ την έκανα για να έχω το κεφαλι μου ήσυχο καθώς άκουσα ότι έχει τύχει να μην αφήνουν να πετάξεις χωρίς ασφάλεια..

Περίοδος Ταξιδιού: Νοέμβριος 2021 Ισοτιμία: 1JD (δηνάριο Ιορδανίας) = 1.24 ευρώ

Βίζα χρειάζεσαι μόνο αν μπεις στην χώρα από το Αμμάν (την πρωτεύουσα), αν εισέλθεις στην χωρα από Άκαμπα (όπου είναι και οι απευθείας πτήσεις της Ryanair όπως είπαμε και πιο πάνω) δεν χρειάζεσαι βίζα..
Τώρα για αυτούς που θα εισέλθουν στην χωρα μέσω Αμμάν το κόστος βίζας είναι 40 JD (είναι visa on arrival).

Jordan Pass: Η πιο σωστή επιλογή ομως ανεξάρτητα από το που θα μπεις στην χωρα, είναι να βγάλεις το έγγραφο JORDAN PASS που για συντομία θα το λέω JP από τον ιστότοπο Jordan Pass το οποίο είναι ένα επίσημο έγγραφο της Ιορδανίας που σου παρέχει στην τιμή των 70 JD, την βίζα σου αλλά και τις εισόδους για όλα όσα θα επισκεφτείς (περιλαμβάνει πάνω από 40 αξιοθέατα και στην ουσία παντού περνάς δείχνοντας αυτό το έγγραφο).. Κάνει σίγουρα απόσβεση των χρημάτων που θα δώσεις και σε γλιτώνει από τυχόν ουρές..

Τηλέφωνο-Κάρτα SIM: Η Ιορδανία ανήκει στην Β΄ζωνη χρεώσεων των ελληνικων εταιριών κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι για να έχεις τα προνόμια του προγράμματος σου (Λεπτά-μηνύματα- ΜΒ) θα σε χρεώνει η εταιρία σου (εν προκειμενω η vodafone που έχω εγώ) 13,50€ την μερα, θεωρώ πως αν το ταξίδι σου είναι παραπάνω από 3-4 μέρες είναι καλύτερα να αγοράσεις στο αεροδρομιο μια ιορδανική κάρτα sim είτε από την zain είτε από την orange, έχουν τουριστικά πακέτα που ξεκινούν από 8 jd θα βρεις τα γκισέ τους εύκολα σε όποιο και από τα 2 αεροδρόμια προσγειωθείς (Αμμάν ή Άκαμπα) και θα ξεγνοιάσεις με το θέμα του τηλεφωνου σου..

Συνάλλαγμα: Το να βγάλεις χρήματα από ΑΤΜ δεν φάνηκε καλη ιδέα γιατί έχει στάνταρ χρέωση τόσο από την τραπεζα της Ιορδανίας τόσο και από την ελληνική και οριο τα 250 JD, αρα ήταν η πιο ακριβή επιλογή.. Τα ανταλλακτήρια χρημάτων ήταν η πιο συμφέρουσα επιλογή με την εξαίρεση των ανταλλακτηρίων των αεροδρομίων που είχαν ληστρική ισοτιμία..Αρα η πρόταση μου είναι τα ανταλλακτήρια μέσα στις πόλεις (ακόμα καλύτερα όχι στα πιο τουριστικά σημεία ) και κάποια χρήματα σε κάρτες για πληρωμές σε POS εγώ το έκανα με κάρτα της revolut και είχε 1% προμήθεια ανά συναλλαγή.

Η χώρα είναι πανέμορφη και ασφαλής, οι δε άνθρωποι καταπληκτικοί πολύ φιλικοί, χαμογελαστοί κι εξυπηρετικοί (ακόμα κι αν σε προσεγγίζουν κάποιες φορές γιατί κάτι θέλουν να σου πουλήσουν/προωθήσουν). Πάντα να παζαρεύετε τις τιμές, το κάνουν και οι ίδιοι οι πωλητές από μόνοι τους το έχουν στην κουλτούρα τους..

Οι δρόμοι είναι καλοί αλλά οι οδηγοί είναι τρελοί και γενικά τρέχουν, οδηγούν λίγο επικίνδυνα (προσπεράσεις, σφήνες, μονιμα κόρνες, κλπ). Υπάρχουν επίσης πολλά σαμαράκια που καμιά φορά δεν διακρίνονται εύκολα. Τέλος, γίνονται αρκετοί έλεγχοι- σε μεγάλους κυρίως οδικούς άξονες- τους οποίους εμείς περάσαμε χωρίς καθυστέρηση επειδή ο οδηγός μας έδειχνε την επαγγελματική του κάρτα. Αρα συμπερασματικά δεν θα πρότεινα την ενοικίαση αυτοκινήτου..

Πάμε τώρα στο πρόγραμμα:
To ταξίδι μου είχε διάρκεια Μια εβδομάδα, προσγειώθηκα στο αεροδρομιο του Αμμάν (πρωτεύουσα) όπου έμεινα για 2 βράδια και μετά άρχισα να κατηφορίζω μέχρι να φτάσω στο νοτιότερο σημείο Ακαμπα για να πάρω την πτήση επιστροφής για αθηνα..

1ημερα: Αμμάν. Ξεκινήσαμε με επίσκεψη στην Ακρόπολη, το Amman Citadel, χωρίς είσοδο αν έχεις το JP που λέγαμε πιο πάνω και 5 JD αν δεν έχεις.. Να σημειώσω ότι στην Ακρόπολη φτάσαμε χρησιμοποιώντας ταξί μέσω της πλατφόρμας UBER είναι εξαιρετικά οικονομικά, σε ότι διαδρομή κάναμε ήταν απο 2-4€, κρίμα που δεν υπήρχε κάλυψη UBER και στην υπόλοιπη χώρα παρά μόνο στο Αμμάν. Είναι όμορφα στην Ακρόπολη καθώς πέρα από τα μνημεία που θα δεις εκεί έχεις και πανοραμική άποψη για όλη την Πόλη που είναι χτισμένη σε λόφους..
tempImageCbxc5X.jpg

tempImage39hJQ2.jpg
Υστερα επισκεφτήκαμε το ρωμαικο θέατρο που είναι κοντα στην ακροπολη πας με τα ποδια και αυτό χωρίς είσοδο αν έχεις JP.
Υστερα κάναμε μια στάση για φαγητό στο πολυσυζητημένο Hashem ένα vegetarian εστιατόριο (σε λογική όπως είναι τα δικά μας κεμπαμπτζιδικα στο μοναστηρακι Μπαϊρακτάρης κτλ) με πλαστική καρέκλα, χωρίς καταλογο -έχει λίγα και καλα, χούμους, φοβερά crispy φαλαφελ, εκπληκτικό μπαμπαγκανούς και κάτι κουκια αλεσμενα μαζι με ρεβυθια, όλα αυτά τα συνοδεύουν μαζι με αραβικες πιτες κ τσάι. Συνολικα πληρωσαμε το αστρονομικό ποσο των 5 JD (δηλαδή 6€ για 2 άτομα)..
Υστερα επιβάλλεται να πας απέναντι στο ξακουστό Habibah, για κιουνεφε (κιουναφ όπως το λένε αυτοί) το οποιο το σερβίρουν σε δύο εκδοχές: soft και crunchy. Δοκίμασα και τα δυο και κατέληξα Crunchy δαγκωτό.
Η νύχτα είχε πέσει και για να πάρουμε ενα ωραίο άρωμα πόλης επισκεφθήκαμε το κοντινό Jafra cafe για ναργιλέ..
Υστερα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο Down Town Hotel Apartments
το οποίο να σημειώσω οτι ήταν σε μια από τις καλύτερες γειτονιές του Αμμάν μεσα σε ένα νέο εμπορικό στο κεντρο του Αμμάν στην γειτονια Abdali το λεγόμενο Boulevard οπου λόγω των ουρανοξυστών και της πολυτέλειας νομίζεις ότι δεν είσαι σε χώρα της μεσης ανατολής αλλά κάπου πιο "δυτικά".
tempImageqxYZi7.jpg


Αλλα μερη που πρέπει να επισκεφτείς στο Αμμάν είναι σίγουρα το Βασιλικό μουσείο Αυτοκινήτου.
Πρόκειται για μια φανταστική συλλογή αυτοκινήτων και μηχανών, η οποία αποτελούσε κατά τα αντίστοιχα χρόνια, προσωπικές επιλογές του βασιλιά Hussein της Ιορδανίας και εδώ δεν πληρώνεις είσοδο με JP..
tempImageZj3xky.jpg



tempImagekrTnwH.jpg

Επίσης πρέπει να κανεις την βόλτα σου στην αγορά να πιεις τους φυσικούς χυμούς που υπάρχουν σε αφθονία εκεί(συνιστώ χυμό ροδι) και ύστερα να περπατήσεις την Rainbow street και να ανέβεις σε κάποια από τις ταράτσες των μαγαζιων για να πιεις κοκτέιλ την ώρα του ηλιοβασιλέματος...
ΤΕΛΟΣ πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε για φαγητό από το http://fakhreldin.com είναι ότι καλύτερο έφαγα στην Ιορδανία έχει παραδοσιακό φαγητό, απαιτείται κράτηση, είχε φοβερό φαγητό, τέλειο σερβις σε έναν πανέμορφο χώρο που σαφώς είναι κάπως ακριβό αλλα πιστέψτε με αξίζει τον κόπο...

Την επομενη μερα 3η μερα του ταξιδιού μου, φύγαμε από το Αμμάν με προορισμό την νεκρά Θάλασσα (περίπου 1 ώρα διαδρομη)..
Για τις μετακινήσεις μας είχαμε έναν σύνδεσμο τον Ali (What's app number:+962776138982) πολύ διαδεδομένο το whatsApp στην Ιορδανία όλες οι συνεννοήσεις μέσα από εκεί) ο οποίος μας έβρισκε οδηγούς ταξί με χαμηλότερες φιξ τιμές για να κάνουμε τις μακρινές αποστάσεις.. Έτσι λοιπόν μας βρήκε έναν οδηγό που μας πήρε από το Αμμάν μας άφησε σε ένα Resort στην Νεκρα θαλασσα για μπάνιο, σπα με λάσπη και φαγητό και το βράδυ θα ερχόταν να μας πάρει για να μας πάει στην Πετρα (3 ώρες δρόμος) όπου ήταν και το κατάλυμα που είχαμε κλείσει για διανυκτέρευση .. Στην νεκρά θάλασσα είναι μεγάλη εμπειρία η επισκεψη, ήμουν σε δίλημμα αν θα κάνω διανυκτέρευση ή όχι, τελικά αποφάσισα να μην διανυκτερεύσω στο Resort για να μην έχω την 3ωρη διαδρομή το πρωί και να μπω στην πετρα που έχει πολύ περπάτημα από νωρίς το πρωί.. Ίσως αυτό να το άλλαζα αλλα σε κάθε επιλογή κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις.. Στην νεκρα θαλασσα υπάρχουν σημεία όπου η πρόσβαση είναι δωρεάν!! Επίσης υπήρχε και η "δημοσια" οργανωμένη παραλια που λέγεται amman beach-dead sea η οποια είναι πολύ οικονομική αλλα την βρήκα κλειστή λόγω covid..
Έτσι πήγα σε ένα resort και έκανα όλο το πακέτο...

tempImageI8QHlo.jpg


tempImagebdPT5N.jpg

Το βραδυ φτάσαμε στην πετρα οπου σαν χωριο είναι πολύ τουριστικό καθώς περνούν ορδές τουριστών για να δουν το ένα από τα εφτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου.. Αν έχετε όρεξη επισκεφτείτε το 'The cave bar" για ένα ποτό ή τσάι ο χώρος που είναι μέσα σε σπηλια θα σας εντυπωσιάσει..

Την επόμενη 4η μερα ξυπνήσαμε αρκετά νωρίς γιατί μας περίμενε μεγάλη πεζοπορία στον αρχαιολογικό χώρο της πετρας..
Είσοδος 50JD ή 55JD (αν θέλεις να την επισκεφτείς 2 μέρες) ή free αν έχεις αγοράσει όπως είπαμε αρχικά JP.
Φροντίστε να φοράτε άνετα παπούτσια και ελαφριά ρούχα... Μέχρι την είσοδο του φαραγγιού (Siq) θα περπατήσετε περίπου 1,5χλμ και θα συναντήσετε πολλούς ντόπιους που θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να σας μεταφέρουν με άλογα ή γαϊδουράκια, μάλιστα το κόλπο τους είναι να σας πουν ότι είναι μεσα στη τιμή εισόδου η μεταφορά και στο τέλος όταν σε αφήνουν σου ζητούν λεφτά.. Προσωπικά πιστεύω οτι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο γιατί η μαγεία της φύσης φαίνεται καλύτερα όταν περπατάς και απολαμβάνεις τις όμορφες εικόνες δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να οικοιοποιηθει αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον.
Απο την είσοδο του Siq εως το Θησαυροφυλάκιο η φύση κανει θαύματα! μοναδικά χρώματα στα τοιχώματα των βράχων!
Η απόσταση απο το φαράγγι ως την είσοδο της πόλης είναι περίπου 1,2 χλμ αλλά είναι τόσο ευχάριστη η διαδρομή που δεν το καταλαβαίνεις!
Στο τέλος του φαραγγιού, σε μια σχισμή θα αντικρίσετε το μεγαλοπρεπές Θησαυροφυλάκιο. Το φως του Ήλιου πέφτει πάνω του και σίγουρα θα μείνετε έκπληκτοι και θα σταθείτε να το θαυμάσετε για ώρα πριν πλησιάσετε κοντά!
Η Πέτρα χρειάζεται-απαιτεί πολύ περπάτημα για να ευχαριστηθείτε κάθε μονοπάτι της.
Το Θησαυροφυλάκιο είναι το απόλυτο highlight νομίζεις ότι από κάπου θα πεταχτεί ο indiana jones, εικάζεται οτι κατασκευάστηκε περίπου το 85 πΧ. Η πόλη της Πέτρας ανακαλύφθηκε το 1812 απο τον Ελβετό εξερευνητή Johann Ludwig Burckhardt.
Από το Θησαυροφυλάκιο ξεκινάει το βασικο μονοπατι (main path) εως το Μοναστήρι (Ad Deir) και σε ολη τη διαδρομή θα συναντήσετε τον δρόμο με τις προσόψεις (street of facades),το ρωμαίικο θέατρο, και απο εκει ξεκινά και η κεντρική οδός της πόλης με τους κιονες,το Νυμφαιο,τις τρεις αγορές,το ανάκτορο και το τέμενος.
Το Μοναστήρι ειναι ενα απο τα πιο όμορφα και απομακρυσμένα μνημεία της πόλης και το δεύτερο πιο επισκέψιμο μετα το Θησαυροφυλάκιο. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι και τα 2 μνημεία είναι απλά προσόψεις δεν μπαίνεις μέσα..
Όταν φτάσαμε στο Μοναστήρι κάναμε μια στάση εκεί στο μαγαζί του βεδουίνου να πιούμε το τσάι μας να φάμε ένα σνακ και να ανακτήσουμε δυνάμεις.. Ύστερα αφού πήραμε το δρόμο της επιστροφής, συνεχίσαμε στο μονοπάτι με την θέα του θησαυροφυλακίου απο ψηλά, το Al-Khubtha trail. Η διαδρομή ξεκινάει απο τους ρωμαίικους τάφους και ακολουθήσαμε το μονοπάτι απο τα αριστερά των τάφων. Η διαδρομή είναι ανηφορική και δύσκολη καθώς έχει πολλά απότομα σκαλοπάτια ομως είναι το καλύτερο σημείο για φωτογραφιες..

Για να βγάλεις τις γνωστές φωτογραφίες πάνω στο χαλάκι με θεα το θησαυροφυλάκιο θα χρειαστεί να μπείτε στο μαγαζί που βρίσκεται εκεί και να πιείτε κάτι προκειμένου να έχετε θεα...Τα μάτια δεν χορταίνουν εικόνες και παρά την κούραση μας (20 χιλομετρα πεζοπορία) ήμασταν ενθουσιασμένοι.
Κατά τις 17:00 επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο που ήταν σχεδόν στην πόρτα του visitor center για αυτό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα
https://www.petramoonhotel.com όπου χαλαρώσαμε κάνοντας μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου και φάγαμε στον πολύ πλούσιο μπουφέ του με κόστος 12 jd το άτομο.. Δεν υπήρχε πολύ χρόνος γιατί στις 20:30 μας περίμενε το Petra by night (με κόστος 17 JD αποκλειστικά με μετρητά χρήματα δεν περιλαμβάνεται αυτό στο JP) ένα Event που γίνεται κάθε Δευτέρα -τέταρτη-πέμπτη, όπου
όλη η διαδρομή από το visitor center ως το θησαυροφυλάκιο φωτίζεται με τα φαναράκια..
Το σοου ξεκιναει στις 21.00 με ωραία παραδοσιακή μουσική και μετά ακούς για την ιστορία της Πετράς, προσφέρουν τσάι στο κόσμο που κάθεται οκλαδόν στο έδαφος ανάμεσα σε εκαντονταδες κεράκια και με το Θησαυροφυλάκιο να φωτίζεται διακριτικά σε διάφορα χρώματα. Το θέαμα μοναδικό πραγματικά, καθώς αυτά που είδες το πρωί στην ξενάγηση σου τα βλέπεις τώρα υπό το φως των κεριών, το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό το σόου έρχεται μετά από μια μέρα πολύ κουραστική που έχεις κάνει τόσα χιλιομετρά και πρέπει να κανεις και τώρα κάποια ακόμη (4-5 χιλιόμετρα)..

tempImageeRUlpZ.jpg
tempImagekNrL85.jpg
tempImagekfrOI5.jpg
tempImageyUvkOo.jpg
tempImagewP6w0P.jpg
tempImage0By5lk.jpg



Την επόμενη μέρα (5η του ταξιδιού) ξυπνήσαμε πρωί για να φύγουμε από την πέτρα, ήρθε ο ίδιος ο Αli (αυτός που μας κανόνιζε τις μετακινήσεις) μιας και είναι κάτοικος Πέτρας να μας μεταφέρει στην έρημο wadi rum όπου είχαμε κλείσει να μείνουμε σε ένα "παραδοσιακό"camp βεδουίνων..Μετα την Πέτρα ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Ιορδανία είναι να μείνεις για τουλάχιστον ένα βράδυ στην έρημο..Η απόσταση είναι 1,5 ώρα από την Πέτρα (πιο νοτια) και μας στοίχισε 35 JD.. H διαδρομή είναι μια χαρα, φτάνεις σε ένα visitor center όπου δίνεις τα στοιχεία σου, το που θα μείνεις και για πόσο μιας και η περιοχή είναι προστατευμένη και έχει και είσοδο 5JD (αν δεν κάνω λάθος) αλλα είναι free αν έχεις JP..
Μετα το visitor center όπου γίνεται η απογραφή, έχει αλλά 6 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσεις στο χωριό και εκεί έρχονται να σε παραλάβουν από το camp που θα μείνεις καθώς μεσα στην ερημο οδηγούν μονο αυτοί από τα camp και όχι κάποιος απ έξω..
Φτάσαμε στο camp που εκτός από τις παραδοσιακές σκηνές είχε και την νέα μόδα των camp με τις σκηνές bubble που λόγω της διάφανης οροφής τις λένε "full of stars" έχουν κλιματιστικό, ιδιωτικό μπάνιο (δεν είναι δεδομένο αυτό στις απλές σκηνές) και όλες τις ανέσεις και θεα "διαστημική" καθώς όντως νομίζεις ότι δεν είσαι στην γη κι όμως είσαι μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Ελλάδα αλλά το τοπίο είναι τόσο μα τόσο διαφορετικό σχεδόν απόκοσμο.
Καλό είναι να έχετε κλείσει από πριν τις όποιες δραστηριότητες έχετε σκοπό να κάνετε (βόλτες με καμήλα, ξενάγηση στην ερημο με jeep κτλ) καθώς στα camp δεν υπάρχει πρόσβαση σε ιντερνετ ούτε τα τηλέφωνα έχουν σήμα..
Το https://www.wadirumdesert.com προσφέρει και οργανωμένα πακέτα διαμονής και δραστηριοτήτων.. Εγώ δεν είχα κλείσει από πριν τις δραστηριότητες οπότε αναγκαστικά χωρίς να έχω επιλογή δέχτηκα αυτόν που μου πρότεινε το camp που έμενα και ήταν και ακριβός και όχι αρκετά πρόθυμος να με ξεναγήσει παντού.. To camp που διανυκτέρευσα http://www.mlc.jo ήταν φοβερή εμπειρία και σαφώς το φαγητό το κάνεις μόνο μέσα στο camp, η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να φάω τόσο πολύ και τόσο νόστιμα μέσα στην έρημο.. Αφού εγκατασταθήκαμε στo bubble ήρθε κατά τις 12:00 o οδηγός για να ξεκινήσουμε το jeep tour (αγροτικά toyota έχουν οι περισσότεροι ) στα διαφορα σημεία της ερήμου.. Το tour διαρκεί τουλάχιστον 4 ώρες και στα διάφορα σημεία που σε πηγαίνει υπάρχουν μαγαζιά βεδουίνων και συνήθως έχεις και πρόσβαση σε δίκτυο αρα έχεις και ίντερνετ (για τα απαραίτητα stories), τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν αυτό το τοπίο το σχηματισμό των βράχων και αυτήν την απεραντοσύνη της ερήμου, το tour καταλήγει σε ένα σημείο υπερυψωμένο όπου βλέπεις το ηλιοβασίλεμα και ύστερα σε επιστρέφει στο camp για την ιεροτελεστία του βραδύνου φαγητού..
Το δείπνο μας, από μόνο του μια εμπειρία, αφού το φαγητό μας έχει σιγοψηθεί κάτω από το έδαφος. Το μαριναρισμένο κρέας με κομμάτια λαχανικών, ψημένο σε μαντεμένιο σκεύος το οποιο το τοποθετούν σε μια τρυπα στο έδαφος πάνω από κάρβουνα και καλύπτουν την τρυπα με καπάκι και με άμμο. Όταν το κρέας βγει από το έδαφος μετά από πολλές ώρες ψησίματος, πέρα ότι αποτελεί ιεροτελεστία, το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, η τρυφερή σάρκα του κρέατος θα πέφτει από τα κόκαλα. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!
Το βράδυ χαλαρώσαμε στο όμορφο καθιστικό γύρω από μία φωτιά μετά το υπέροχο δείπνο και κάναμε μια ωραία συζήτηση περί θρησκείας, πολιτικής κτλ με έναν βεδουίνο και άλλους επισκέπτες του καμπ. Τα ξημερώματα όταν άρχισε ο ηλιος σιγά σιγά να ξεπροβάλει ξυπνήσαμε να δούμε αυτήν την μοναδική ανατολή που θα την περιγράψω ως τον απόλυτο θρίαμβο της φύσης..
Υστερα κάναμε πάλι ένα μικρο tour σε κάποια σημεία της ερήμου που έζησε ο Λώρενς της Αραβίας και στο τέλος καταλήξαμε στο χωριό έξω από την έρημο που θα ερχόταν ο οδηγός για να μας μεταφέρει στον τελευταίο μας προορισμό την Aqaba..
tempImageqtKxWt.jpg
tempImageRLkyP6.jpg
tempImageJtn3As.jpg
tempImageyQIarU.jpg


Η Ακαμπα είναι το παραθαλάσσιο θέρετρο της Νότιας Ιορδανίας είναι ο κόλπος της Ερυθράς Θάλασσας και απέχει γύρω στα 45 λεπτά από την έρημο της wadi rum. Ειναι γνωστή για τις αμμώδεις παραλίες της και τα πολυτελή της ξενοδοχεία και προσελκύει πολλούς τουρίστες. Ειναι ιδανική για θαλάσσια σπορ, χαλάρωση και ξεγνοιασιά. Το καλοκαίρι (Ιούλιο -Αύγουστο) δεν μπορείς να την επισκεφτείς καθώς πιάνει θερμοκρασίες 48-49 βαθμούς αλλά για μήνα Νοέμβριο που την επισκεφτήκαμε εμείς είχε την ιδανική θερμοκρασία 32-33 βαθμούς..
Η Ακαμπα, το μοναδικό λιμάνι της χώρας, είναι ελεύθερη οικονομική ζώνη αλλά και κέντρο καταδυτικού τουρισμού. Από την παραλία με τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά βλέπει κανείς στα δεξιά το Ισραήλ. Λίγο πιο κάτω είναι η Αίγυπτος και από την άλλη μεριά η Σαουδική Αραβία.
Βρισκόμαστε πια στην 6η μερα του ταξιδιού και αφού τακτοποιηθήκαμε στο τελευταίο ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει για τις 2 τελευταίες μέρες του ταξιδιού μας, καλέσαμε ένα ταξί που θα μας μετέφερε στην ξακουστή οργανωμένη παραλία της Βερενίκης (Berenice Beach Club) με είσοδο 9JD το άτομο.. Στην τιμή σου δίνει ξαπλώστρες και πετσέτες η παραλια έχει τα πάντα, bar και εστιατόρια, χώρο με πισινες, ντουζιέρες και χώρους για να αλλάξεις.. Αυτή ήταν η πρωτη μας επαφή με τα νερα της ερυθράς θάλασσας- που πήρε το όνομά της από τα κοράλλια που καλύπτουν το βυθό της και είναι όντως εντυπωσιακά..
Το απόγευμα κάναμε την βόλτα μας στην πολη αγοράσαμε τα απαραίτητα σουβενίρ αλλά και τα μπαχαρικά μας και κλείσαμε για την επομενη μερα να κάνουμε scuba diving..Δεν μπορεί να είσαι σε ένα μέρος συνώνυμο της κατάδυσης και να μην το τολμήσεις ακόμα και αν δεν το έχεις ξανά κάνει... Εμείς κλείσαμε στο καταδυτικό κέντρο MrFrogman με [What's app number:+962795694980] η συνεννόηση έγινε μέσω whatsapp που ήρθε και μας πήρε από το ξενοδοχείο και μετά την απαραίτητη θεωρία μας μετέφερε στην ακτη για να ξεκινήσει η κατάδυση..
Η κατάδυση ειναι απο τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στην Ιορδανια και δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος, άλλωστε και εγώ αρχάριος ήμουν ! Το κόστος ειναι 45jd αν βουτήξετε απο την ακτή και 75jd αν πάτε με το σκάφος! .Μαζι μας ηταν πάντα και ένας εκπαιδευτής που είχε υπο την επίβλεψη του τα όργανα της πλευστότητας και εμείς το μόνο που είχαμε να κάνουμε ηταν να το απολαύσουμε!!!
Ο βυθός εκεί και τι δεν έχει, απο πολύχρωμα ψάρια και απίστευτα όμορφα κοράλλια, μέχρι αεροπλάνο, τανκς και ναυάγιο! Μοναδικές εικόνες που δεν περιγράφονται, πραγματικά μην χάσετε μια τέτοια εμπειρία!!! Μην ανησυχειτε αν δεν εχετε action camera,ο εκπαιδευτής που ειναι μαζι σας τραβάει φωτογραφίες και σας τις στελνει μεσω whats app. Στο τελος της κατάδυσης ο ιδιοκτήτης μας εξήγησε οτι δεν υπάρχει άλλος βυθός με τόση ζωή!
Μετά την κατάδυση είχαμε κανονίσει να πάμε σε μια ακόμη οργανωμένη παράλια πρόκειται για ένα καινούριο συγκρότημα, βασικά είναι πολιτεία ολόκληρη με ότι μπορείς να φανταστείς Ayla Oasis | Experience Luxury Seaside Living in Aqaba ξενοδοχεία, μαρίνα για yaghts, ακριβά εστιατόρια, γήπεδα γκολφ και τένις, η παράλια λέγεται Β12 beach club, βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα έχει είσοδο 20JD τις καθημερινές και 30 jd Παρασκευή και σαββατο (που είναι οι 2 αργίες τους) και είναι συνώνυμο της χλιδής και των υψηλών υπηρεσιών.. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.. Κάτσαμε μέχρι το ηλιοβασίλεμα, φάγαμε και ήπιαμε τα κοκτειλς μας και το βράδυ που θα ήταν το τελευταίο μας στην Ιορδανία το περάσαμε στην ταράτσα του ξενοδοχείου μας που είχε ένα event με live μουσική και θεα όλη την πολη.. Ήταν ότι καλύτερο για κλείσιμο..
f5b36b3c-a0f7-4ad7-803e-81acc0a0f963.JPG
IMG_8722.JPG


Αυτά σε γενικές γραμμές! Συγνώμη για το σεντόνι αλλά νομίζω ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον που σκέφτεται να κάνει αυτό το ταξίδι..
Ευχαριστώ θερμά τους χρήστες του φόρουμ για τις χρήσιμες συμβουλές που διάβασα πριν πραγματοποιήσω αυτό το ταξιδι . Ελπίζω αυτό το κείμενο να μπορέσει να προσφέρει σε κάποιους ανάλογη βοήθεια.

Καλό Ταξίδι!



tempImagedj0ffi.jpg
tempImage5cKxGN.jpg
tempImagem6Irvq.jpg
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.963
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Πολύ ωραίος, συνοπτικός και με χρήσιμες πληροφορίες. Ντεμπούτο μάλιστα με ιστορία, για ένα προορισμό που κι εμένα με συγκινεί πολύ και θέλω να επισκεφτώ.
Καλώς ήρθες!
 

viktoria

Member
Μηνύματα
168
Likes
435
Καλησπερα σε ολους ,εγω ημουνα στην Ιορδανια 15με 20 Νοεμβρη πηγα και εφυγα απο την ακαμπα .Μια υπεροχη και ευρωπαικων προδιαγραφων πολη ,με αραβικο χρωμα ομως(εχθες ξαναπηγαινα).Φιλικοτατοι και πολυ ευγενικοι με το χαμογελο ανθρωποι,ολα πολυ ωραια το μονο που κατα την γνωμη μου ειναι υπερεκτιμημενο ειναι το Petra by night ,πηγα στην χωρα κατα 80% για αυτο αλλα με απογοητευσε οικτρα , απο την διαδρομη που χωρις φακο, σε ορισμενα σημεια εχει φαγωμενο πλακοστρωτο,μπορει να σκοτωθεις ετσι οπως γλυστραει (φορουσα ορειβατικα),ολοι καταχαμα (λιγα χαλακια κι οποιος προλαβει)πολυ τσαι χωρις τουαλετες.Και ενα θεαμα που 20 λεπτα ενας βεδουινος?σε ψελνει ,15 λεπτα ενας με ενα φλαουτο που στηνεις αυτι γιανα ακουσεις και 6 λεπτα εναλλαγη χρωματων στην προσοψη αυτα !!!και τελος α!και κανα 5λεπτο καποιος με σπασμενα σιγανα αγγλικα λεει μαλλον την ιστορια του μνημειου!δηλ για μενα πολυ κακο για το τιποτα !απογοητευση!κατα ταλλα οπως γραφει και ο αλλος συμφορουμιτης ομορφη χωρα με ωραια σημεια!ακομα πιο ομορφα τα bubble στην ερημο εξω απο την Πετρα (μειναμε 2 βραδια μαγεια)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
Καλησπερα σε ολους ,εγω ημουνα στην Ιορδανια 15με 20 Νοεμβρη πηγα και εφυγα απο την ακαμπα .Μια υπεροχη και ευρωπαικων προδιαγραφων πολη ,με αραβικο χρωμα ομως(εχθες ξαναπηγαινα).Φιλικοτατοι και πολυ ευγενικοι με το χαμογελο ανθρωποι,ολα πολυ ωραια το μονο που κατα την γνωμη μου ειναι υπερεκτιμημενο ειναι το Petra by night ,πηγα στην χωρα κατα 80% για αυτο αλλα με απογοητευσε οικτρα , απο την διαδρομη που χωρις φακο, σε ορισμενα σημεια εχει φαγωμενο πλακοστρωτο,μπορει να σκοτωθεις ετσι οπως γλυστραει (φορουσα ορειβατικα),ολοι καταχαμα (λιγα χαλακια κι οποιος προλαβει)πολυ τσαι χωρις τουαλετες.Και ενα θεαμα που 20 λεπτα ενας βεδουινος?σε ψελνει ,15 λεπτα ενας με ενα φλαουτο που στηνεις αυτι γιανα ακουσεις και 6 λεπτα εναλλαγη χρωματων στην προσοψη αυτα !!!και τελος α!και κανα 5λεπτο καποιος με σπασμενα σιγανα αγγλικα λεει μαλλον την ιστορια του μνημειου!δηλ για μενα πολυ κακο για το τιποτα !απογοητευση!κατα ταλλα οπως γραφει και ο αλλος συμφορουμιτης ομορφη χωρα με ωραια σημεια!ακομα πιο ομορφα τα bubble στην ερημο εξω απο την Πετρα (μειναμε 2 βραδια μαγεια)
Μη σας δελεάζουν τέτοιες καταστάσεις, γι αυτό ενημερώνουμε μέσω των ιστοριών. Petra by night δεν αναφέρω.
 

andre30

Member
Μηνύματα
84
Likes
33
Επόμενο Ταξίδι
Ισλανδία
Καλησπερα σε ολους ,εγω ημουνα στην Ιορδανια 15με 20 Νοεμβρη πηγα και εφυγα απο την ακαμπα .Μια υπεροχη και ευρωπαικων προδιαγραφων πολη ,με αραβικο χρωμα ομως(εχθες ξαναπηγαινα).Φιλικοτατοι και πολυ ευγενικοι με το χαμογελο ανθρωποι,ολα πολυ ωραια το μονο που κατα την γνωμη μου ειναι υπερεκτιμημενο ειναι το Petra by night ,πηγα στην χωρα κατα 80% για αυτο αλλα με απογοητευσε οικτρα , απο την διαδρομη που χωρις φακο, σε ορισμενα σημεια εχει φαγωμενο πλακοστρωτο,μπορει να σκοτωθεις ετσι οπως γλυστραει (φορουσα ορειβατικα),ολοι καταχαμα (λιγα χαλακια κι οποιος προλαβει)πολυ τσαι χωρις τουαλετες.Και ενα θεαμα που 20 λεπτα ενας βεδουινος?σε ψελνει ,15 λεπτα ενας με ενα φλαουτο που στηνεις αυτι γιανα ακουσεις και 6 λεπτα εναλλαγη χρωματων στην προσοψη αυτα !!!και τελος α!και κανα 5λεπτο καποιος με σπασμενα σιγανα αγγλικα λεει μαλλον την ιστορια του μνημειου!δηλ για μενα πολυ κακο για το τιποτα !απογοητευση!κατα ταλλα οπως γραφει και ο αλλος συμφορουμιτης ομορφη χωρα με ωραια σημεια!ακομα πιο ομορφα τα bubble στην ερημο εξω απο την Πετρα (μειναμε 2 βραδια μαγεια)
ααα κι εμεις αυτες τις μερες ειχαμε παει

Νομιζω πως εκανες την καλυτερη επιλογη, να μεινεις Πετρα για να ξεκινησεις πιο ξεκουραστος την επομενη μερα. Νεκρα θαλασσα περα απο το κομματι του μπανιου,βολτας, περισσοτερο της εμπειριας αυτης, δεν νομιζω πως θα αξιζε για περισσοτερο (αποψη μου παντα), οποτε μια χαρα!
 

Kyriakao

Member
Μηνύματα
237
Likes
1.231
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ονειρεμένο Ταξίδι
ματσου πιτσου,περου
Φιλε εισαι άψογος, καλύτερος και απο ταξιδιωτικος οδηγός η ιστορια σου!!! Πολύ χρήσιμη σε εμας που θέλουμε να κάνουμε αυτο ταξίδι! Όνειρο μεγάλο η Πετρα!
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.701
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom