• Χριστουγεννιάτικος Ρετρό Διαγωνισμός 2007-2009 !

Ιστορίες από τον Πόντο

georgi d

Member
Θα τους αποφεύγω πάντα. Το έπαθα με Transavia. Αφού έκλεισα μετά από 2 ημέρες ακύρωσαν την επιστροφή. Είχα κλείσει 3,5 μήνες πρίν. Το ακύρωσαν και σε μια βδομάδα μου επέστρεψαν όλα τα χρήματα.
Κάποτε και εγώ έτσι σκεφτόμουν για την ryanair (λίγο πριν ξεκινήσει πτήσεις προς Ελλάδα) όμως μια κοπέλα από την Ισπανία αν δεν κάνω λάθος μου έγραψε : Γιώργο εγώ με τα λεφτά που παίρνω δεν θα μπορούσα να κάνω τόσα πολλά ταξίδια και όμως μέχρι τώρα έχω ταξιδέψει σε 12 διαφορετικά κράτη.
Από ότι έχω καταλάβει η Wizz air είναι πιο καλύτερη από τις άλλες ryanair η transavia. Εδώ και πολλά χρόνια είχε πτήσεις Κουταιση - Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι ένας από την Γεωργία είχε πετάξει από Κουταισι μέσω Θεσσαλονίκης προς Αθήνα και πλήρωσε μόνο 60 ευρώ. Για εκείνα τα χρόνια η τιμή ήταν πολύ καλή.
Τώρα ότι ακυρώθηκε πτήση από Κουταισι προς Αθήνα νομίζω καλά έκανε γιατί η πτήση ήταν πρωινή και θα ήταν επικίνδυνη .

Μια φορά μου έτυχε να πάω Μόσχα με τρένο από Ελλάδα και όταν φτάσαμε στην Μόσχα μας είπαν εδώ και τρεις ημέρες δεν έχει πετάξει ούτε ένα αεροσκάφος . Για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας και να πάμε η Καζαχστάν η Ουζμπεκιστάν μόνο με τρένο μπορούμε να το κάνουμε . Όλοι αυτό κάνανε όμως εγώ είχα άλλη γνώμη γιατί με είχε κουράσει το τρένο και είπα μόνο αεροπορικώς θα πάω. Τελικά όλοι φύγανε και έμεινε ένα μόνο ταξί(ένα μέτρο χιόνι είχε από ότι θυμάμαι) . Μου έλεγε ο οδηγός : κάνεις δεν γνωρίζει ποτέ θα αρχίσουν να πετάνε και αφού υπάρχει επιλογή με το τρένο τι το θέλεις το αεροπλάνο. Εγώ σκέφτηκα στο κάτω κάτω θα μείνω μια ή δύο ημέρες στην Μόσχα και μετά σίγουρα θα υπάρχει πτήση. Ο οδηγός μου λέει εντάξει θα σε πάω στο αεροδρόμιο Domodedovo γιατί κάποια λεφτά πρέπει να βγάλω για σήμερα και άλλη επιλογή δεν έχω έκτος από εσένα. Συμφωνήσαμε να με πάει με 60 ρούβλια. Ήταν ακριβώς 31 Δεκεμβρίου. Όμως όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο και πήγα να αγοράσω εισιτήριο για Τασκενδη η κοπέλα μου λέει ότι μόνο μετά από τρις ημέρες έχει εισιτήρια. Πήγα στην άκρη και προσπάθησα να σκεφτώ τι πρέπει να κάνω. Σκέφτηκα να αγοράσω το εισιτήριο και ότι πράγματα είχα να τα δώσω στον χώρο φύλαξης αποσκευων. Όμως οι τρις ημέρες ήταν πολλές για αυτό έπρεπε κάτι άλλο να σκεφτώ. Το θέμα είναι ότι ήμουν πολύ τυχερός γιατί κάποια στιγμή ακούω κάποιον να μου λέει το όνομα μου. Γυρνάω και βλέπω έναν γνωστό μου Τουρκο από την πόλη μας. Του λέω ότι δεν βρίσκω άκρη και ότι εισιτήρια δεν υπάρχουν. Μου λέει δώσε μου το διαβατήριο και βάλε μέσα τα λεφτά και 10 ρούβλια παραπάνω. Σε λίγα λεπτά επιστρέφει και μου δίνει ένα εισιτήριο για Τασκενδη. Παίρνει κάποια δικιά μου βαλίτσα και μου λέει πάμε μαζί μου. Μετά πήγε σε ένα χώρο που εκεί μπαίνουν μόνο αυτή που εργάζονται στο αεροδρόμιο. Μου λέει μην φοβάσαι για τις βαλίτσες εγώ εδώ και τρεις ημέρες αναγκαστικά περιμένω ποτέ θα μπορέσω να πετάξω και τους γνωρίζω όλους . Τελικά αργότερα ακούμε να λένε ότι σε λίγες ώρες θα πετάξει το αεροσκάφος για Τασκενδη. Στο αεροσκάφος μπήκαμε στις έντεκαμιση το βράδυ όμως οι πιλότοι περίμεναν μέχρι της δώδεκα να γιορτάσουν τον καινούριο χρόνο. Νομίζω θα ηπιαν και λίγη Σοβιετικη σαμπάνια. Μετά από ένα τέταρτο απογειωθηκε το IL 86 για Τασκενδη (μεγάλο αεροσκάφος κάπου για 300 άτομα). Μετά από 40 λεπτά μας φέρνουν κοτόπουλο ζεστό. Ήταν ένα τέλειο φαγητό που μαζί με κάτι δικά μου ελληνικά γιαούρτια το φάγαμε με τον φίλο μας τον τουρκο. Τότε πριν διαλυθεί η Σοβιετικη Ενωση εμείς οι Έλληνες του Ποντου με κανένα λαό δεν είχαμε πρόβλημα εκτός από τους Τσετσενους(ήταν τα πρώτα χρόνια που μας έστειλαν στην εξορία, τότε είχαν στείλει και τους Τσετσενους όμως σε λίγα χρόνια αυτή γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους. Και με αυτούς τα βρήκαμε γιατί πήραν ένα καλό μάθημα από του δικούς μας και μεταξύ μας μετά δεν υπήρχαν προβλήματα. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις όμως όταν ήμουν νέος δεν γνώριζα το λόγο. Εδώ τα έμαθα από έναν Πόντιο που ζούσε στο Κενταου. Μια μικρή όμως όμορφη πόλη που πραγματικά με τόσους πολλούς Έλληνες που είχε ήταν Ελληνική.
Πρέπει γράψει πολλά και σε λάθος νήμα.)

Το χειμώνα προς αυτά τα μέρη δεν θα προγραμμάτιζα κάποιο ταξίδι.

Last edited:

vasiliss

Member
Επόμενο Ταξίδι
;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Κάποτε και εγώ έτσι σκεφτόμουν για την ryanair (λίγο πριν ξεκινήσει πτήσεις προς Ελλάδα) όμως μια κοπέλα από την Ισπανία αν δεν κάνω λάθος μου έγραψε : Γιώργο εγώ με τα λεφτά που παίρνω δεν θα μπορούσα να κάνω τόσα πολλά ταξίδια και όμως μέχρι τώρα έχω ταξιδέψει σε 12 διαφορετικά κράτη.
Από ότι έχω καταλάβει η Wizz air είναι πιο καλύτερη από τις άλλες ryanair η transavia. Εδώ και πολλά χρόνια είχε πτήσεις Κουταιση - Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι ένας από την Γεωργία είχε πετάξει από Κουταισι μέσω Θεσσαλονίκης προς Αθήνα και πλήρωσε μόνο 60 ευρώ. Για εκείνα τα χρόνια η τιμή ήταν πολύ καλή.
Τώρα ότι ακυρώθηκε πτήση από Κουταισι προς Αθήνα νομίζω καλά έκανε γιατί η πτήση ήταν πρωινή και θα ήταν επικίνδυνη .

Μια φορά μου έτυχε να πάω Μόσχα με τρένο από Ελλάδα και όταν φτάσαμε στην Μόσχα μας είπαν εδώ και τρεις ημέρες δεν έχει πετάξει ούτε ένα αεροπλάνο. Για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας και να πάμε η Καζακστάν η Ουζμπεκιστάν μόνο με τρένο μπορούμε να το κάνουμε . Όλοι αυτό κάνανε όμως εγώ είχα άλλη γνώμη γιατί με είχε κουράσει το τρένο και είπα μόνο αεροπορικώς θα πάω. Τελικά όλοι φύγανε και έμεινε ένα μόνο ταξί(ένα μέτρο χιόνι είχε από ότι θυμάμαι) . Μου έλεγε ο οδηγός : κάνεις δεν γνωρίζει ποτέ θα αρχίσουν να πετάνε και αφού υπάρχει επιλογή με το τρένο τι το θέλεις το αεροπλάνο. Εγώ σκέφτηκα στο κάτω κάτω θα μείνω μια ή δύο ημέρες στην Μόσχα και μετά σίγουρα θα υπάρχει πτήση. Ο οδηγός μου λέει εντάξει θα σε πάω στο αεροδρόμιο Domodedovo γιατί κάποια λεφτά πρέπει να βγάλω για σήμερα και άλλη επιλογή δεν έχω έκτος από εσένα. Συμφωνήσαμε να με πάει με 60 ρούβλια. Ήταν ακριβώς 31 Δεκεμβρίου. Όμως όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο και πήγα να αγοράσω εισιτήριο για Τασκενδη η κοπέλα μου λέει ότι μόνο μετά από τρις ημέρες έχει εισιτήρια. Πήγα στην άκρη και προσπάθησα να σκεφτώ τι πρέπει να κάνω. Σκέφτηκα να αγοράσω το εισιτήριο και ότι πράγματα είχα να τα δώσω στον χώρο φύλαξης αποσκευων. Όμως οι τρις ημέρες ήταν πολλές για αυτό έπρεπε κάτι άλλο να σκεφτώ. Το θέμα είναι ότι ήμουν πολύ τυχερός γιατί κάποια στιγμή ακούω κάποιον να μου λέει το όνομα μου. Γυρνάω και βλέπω έναν γνωστό μου Τουρκο από την πόλη μας. Του λέω ότι δεν βρίσκω άκρη και ότι εισιτήρια δεν υπάρχουν. Μου λέει δώσε μου το διαβατήριο και βάλε μέσα τα λεφτά και 10 ρούβλια παραπάνω. Σε λίγα λεπτά επιστρέφει και μου δίνει ένα εισιτήριο για Τασκενδη. Παίρνει κάποια δικιά μου βαλίτσα και μου λέει πάμε μαζί μου. Μετά πήγε σε ένα χώρο που εκεί μπαίνουν μόνο αυτή που εργάζονται στο αεροδρόμιο. Μου λέει μην φοβάσαι για τις βαλίτσες εγώ εδώ και τρεις ημέρες αναγκαστικά περιμένω ποτέ θα μπορέσω να πετάξω και τους γνωρίζω όλους . Τελικά αργότερα ακούμε να λένε ότι σε λίγες ώρες θα πετάξει το αεροσκάφος για Τασκενδη. Στο αεροσκάφος μπήκαμε στις έντεκαμιση το βράδυ όμως οι πιλότοι περίμεναν μέχρι της δώδεκα να γιορτάσουν τον καινούριο χρόνο. Νομίζω θα ηπιαν και λίγη Σοβιετικη σαμπάνια. Μετά από ένα τέταρτο απογειωθηκε το IL 86 για Τασκενδη (μεγάλο αεροσκάφος κάπου για 300 άτομα). Μετά από 40 λεπτά μας φέρνουν κοτόπουλο ζεστό. Ήταν ένα τέλειο φαγητό που μαζί με κάτι δικά μου ελληνικά γιαούρτια το φάγαμε με τον φίλο μας τον τουρκο. Τότε πριν διαλυθεί η Σοβιετικη Ενωση εμείς οι Έλληνες του Ποντου με κανένα λαό δεν είχαμε πρόβλημα εκτός από τους Τσετσενους(ήταν τα πρώτα χρόνια που μας έστειλαν στην εξορία, τότε είχαν στείλει και τους Τσετσενους όμως σε λίγα χρόνια αυτή γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους. Και με αυτούς τα βρήκαμε γιατί πήραν ένα καλό μάθημα από του δικούς μας και μεταξύ μας μετά δεν υπήρχαν προβλήματα. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις όμως όταν ήμουν νέος δεν γνώριζα το λόγο. Εδώ τα έμαθα από έναν Πόντιο που ζούσε στο Κενταου. Μια μικρή όμως όμορφη πόλη που πραγματικά με τόσους πολλούς Έλληνες που είχε ήταν Ελληνική.
Πρέπει γράψει πολλά και σε λάθος νήμα.)

Το χειμώνα προς αυτά τα μέρη δεν θα προγραμμάτιζα κάποιο ταξίδι.
Γιατί δεν ανοίγεις ένα καινούργιο "νήμα" με θέμα ιστορίες από τον Πόντο, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον για πολλούς από εμάς. Εγώ πάντως σίγουρα θα την διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον.

georgi d

Member
Γιατί δεν ανοίγεις ένα καινούργιο "νήμα" με θέμα ιστορίες από τον Πόντο, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον για πολλούς από εμάς. Εγώ πάντως σίγουρα θα την διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Λίγα γνωρίζω. Εδώ σε αυτό το φόρουμ θυμάμαι πολύ καλά ένας Έλληνας Πόντιος ιστορικός νομίζω μας έχει γράψει πως είχε ταξιδέψει στην Τουρκία για να δει το σπίτι που ζούσαν οι γονείς του. Ενα φοβερό ταξίδι πώς τον δέχτηκαν οι Τούρκοι και ποιους Ποντιους συνάντησε εκεί.
Από Θεσσαλονίκη ξεκίνησε και στην Τουρκία κάποιο πρόβλημα είχε το αμάξι του και γιαυτό πήγε σε κάποιο συνεργείο να το φτιάξουνε οι τουρκοι.

Last edited:

georgi d

Member
Εγώ πάντως σίγουρα θα την διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Το βρήκα μέσω google γιατί θυμάμαι καλά ότι συνάντησε στην Τουρκία έναν δικό μας τον Βασίλη.

Εάν δεν το έχετε διαβάσει τότε διαβάστε το. Είναι από το ιστορίες που διαβάζεις και τα δάκρυα βγαίνουν μόνα τους.

Τουρκία - Οδοιπορικό στον Πόντο

Να πονάει η ψυχή σου να βλέπεις την ποντιακή ενδυμασία και τα ποντιακά όργανα κάτω από τη σημαία της Τουρκίας! Σου έρχεται να φωνάξεις με όλη σου τη δύναμη, «δεν έχετε καμιά απολύτως σχέση με τους Τούρκους και την Τουρκία εσείς, μοίρα κακή και δίσεκτα χρόνια σας κράτησαν σ’ αυτήν κι αφού σας πήραν πίστη και πατρίδα οικειοποιήθηκαν τα πάντα μήπως και ξεχάσετε την ιστορία κι απαρνηθείτε την ίδια σας τη ψυχή».

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.357
Μέλη
40.005
Νεότερο μέλος
moon_child

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom