Γενικά Κάστρα και παλάτια στην Ευρώπη

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.963
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
επειδή είμαι άσχετη στο να ανεβάζω φωτογραφίες, παρακαλώ κάποιο μέλος -αν γίνεται- να βάλει φωτογραφίες από το αγαπημένο μου κάστρο των Κυθήρων. Επίσης Κορώνη-Μεθώνη δεν είδα
Ελήφθη! :cool:

Κάστρο Χώρας Κυθήρων:

kit1.JPG

kit2.JPG

kit3.JPG


Κορώνη:

kor1.JPG

kor2.JPG

kor3.JPG


Μεθώνη:

meth1.JPG

meth2.JPG

meth3.JPG
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
To Kάστρο της Αστυπάλαιας

Κάστρο (1).JPG


Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του Κάστρο, πολύ διαφορετικό από τα καστέλια στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Λέγεται και Κάστρο της Αστροπαλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι. Χτίστηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα. Είναι δομημένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχίζεται από άσπρα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Με έντονο φρουριακό χαρακτήρα, για να προστατεύει τους κατοίκους από τους πειρατές, έχει ορατότητα στoυς δύο φυσικούς κόλπους του νησιού.

Κάστρο (6).JPG


Το 1207, η Αστυπάλαια δόθηκε ως φέουδο από τον Μάρκο Σανούδο, Δούκα της Νάξου και Κύριο των Κυκλάδων, στον Κόμη Giovanni Querini ή Ιωάννη Κουερίνι. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Κουερίνι είχαν πράγματι εγκατασταθεί στο νησί από τις αρχές του 13ου αιώνα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το 1269 το έχασαν όταν το κατέλαβε ο ιππότης Λικάριο (Ελληνοϊταλός τυχοδιώκτης από την Εύβοια) για λογαριασμό των Βυζαντινών.

To 1310, o Ιωάννης Κουερίνι o B’ κατόρθωσε να ξαναπάρει το νησί, πιθανόν με τη βοήθεια του Μάρκο Γριμάνι (οι Γριμάνι εμφανίζονται αργότερα να έχουν δικαιώματα στο νησί). Όμως, ο 14ος αιώνας είναι εποχή έξαρσης της πειρατείας. Το 1341 η Αστυπάλαια έγινε στόχος Τούρκων πειρατών που επέδραμαν από τη Μικρά Ασία με επικεφαλής τον εμίρη του Αϊδινίου Ομάρ μπέη. Η καταστροφή ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα το νησί να εγκαταλειφθεί τελείως για πολλά χρόνια.

IMG_9613.jpg


Το 1413, η Βενετία διόρισε κυβερνήτη στην Τήνο και στη Μύκονο τον Ιωάννη Δ’ Κουερίνι ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία ώστε να αξιοποιήσει το προγονικό του φέουδο στην Αστυπάλαια και μετέφερε πληθυσμό από την Τήνο και τη Μύκονο για να κατοικήσουν το έρημο νησί. Η Βενετία αντέδρασε, έπαυσε τον Κουερίνι από κυβερνήτη και απαίτησε την ακύρωση της μετοίκησης, καθώς τα άλλα δύο νησιά είχαν αδειάσει από κόσμο. Παρόλα αυτά η εγκατάσταση των κατοίκων δεν ματαιώθηκε και ο Κουερίνι παρέμεινε άρχοντας της Αστυπάλαιας. Εκείνη την περίοδο, με την οικονομική συμπαράσταση των Γριμάνι, άρχισε να ανοικοδομεί το Κάστρο.

Από το 1540 έως τον 19ο αιώνα, η Αστυπάλαια ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Τουρκικός στόλος κατέβαινε μια φορά τον χρόνο από την Κωνσταντινούπολη για να εισπράξει τους φόρους, αλλά τον υπόλοιπο καιρό άφηνε τους νησιώτες να τα βγάζουν μόνοι τους πέρα με τους πειρατές. Έτσι, οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας έπρεπε να συμβιώνουν με τους πειρατές, στη συνεργασία με τους οποίους έβρισκαν σχετική ασφάλεια, αλλά και οικονομικά οφέλη. Το Κάστρο ήταν απόλυτα προσαρμοσμένο σε αυτόν τον τρόπο ζωής και φαίνεται ότι παρέμεινε το κύριο μέρος του οικισμού για εκατοντάδες χρόνια. Μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε τον μοναδικό οικισμό του νησιού. Όλα τα σπίτια έξω από αυτό τα έλεγαν «σταύλους».

Κάστρο (2).jpg


Το 19ο αιώνα η πρώτη μετεπαναστατική Ελληνική κυβέρνηση, του Ιωάννη Καποδίστρια, βάζει ως πρώτο μέλημά της την καταπολέμηση της πειρατείας. Τα Ελληνικά πολεμικά πλοία, εξαπολύουν συστηματικά έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής των συνόρων του νεοσύστατου κράτους. Μαζί με τα ελεύθερα νησιά, ωφελούνται και τα σκλαβωμένα, η πειρατεία παρακμάζει και σταδιακά αφανίζεται. Έτσι, τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου, όταν υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια, τα ανοίγματα στον οχυρό περίβολο διευρύνθηκαν και σε πολλά προστέθηκαν ξύλινοι εξώστες.

Κάστρο (16).JPG



Κάστρο 18.jpg



Κάστρο 17.JPG


Το Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή υψώματος γύρω από το οποίο αργότερα αναπτύχθηκε η Χώρα, σε πλάτωμα με έκταση τεσσάρων στρεμμάτων. Η μοναδική είσοδός του βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του και οδηγεί στο εσωτερικό του μέσα από ένα χαμηλό, στεγασμένο με σταυροθόλια, χώρο.

Κάστρο (2).JPG



Κάστρο (3).JPG



Κάστρο (15).JPG


Μέσα στο Κάστρο υπήρχαν δύο γειτονιές: της Παναγιάς του Κάστρου ή Ευαγγελίστριας

Κάστρο (10).JPG



Κάστρο (4).JPG


και του Αϊ-Γιώργη ή «Γλυκαυλή» που χτίστηκε το 1790. Ο ελεύθερος χώρος μπροστά από την εκκλησία αποτελούσε τη μπλάτσα (πλατεία) όπου γίνονταν τα πανηγύρια και οι χοροί της καστροπολιτείας.

Κάστρο (5).JPG



Κάστρο (7).JPG



Κάστρο (12).JPG



Κάστρο (8).JPG



Κάστρο (9).JPG


Το Kάστρο κατά καιρούς ήταν πυκνοκατοικημένο. Στα τέσσερα στρέμματά του ζούσαν κατά μέσο όρο 2.500 άτομα, ενώ φαίνεται ότι οι κάτοικοί του έφτασαν και τις 4.000. Η ύδρευση των σπιτιών γινόταν από στέρνες. Κάποτε, το Κάστρο της Αστροπαλιάς είχε κλειδί και κλείδωνε για να μην φανερώσει τα όμορφα κορίτσια του, όπως λέει ένα παραδοσιακό τραγούδι. Σήμερα, μας καλεί να το εξερευνήσουμε και να απολαύσουμε το όμορφο ηλιοβασίλεμα από το ψηλότερο σημείο του.

Κάστρο (11).jpg



Κάστρο (14).JPG



Κάστρο (13).JPG



Πηγή ιστορικών πληροφοριών: Κάστρο Αστυπάλαιας
 
Last edited:

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
Ονειρο το κάστρο της Αστροπαλιας! Σ ευχαριστώ που μου θύμισες όμορφες μέρες του 1982. Έχω γράψει κάτι σαν σχόλια στις ταξιδιωτικές ιστορίες Ελλαδα αν θες να γελάσεις!
 
Last edited:

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Ονειρο το κάστρο της Αστροπαλιας! Σ ευχαριστώ που μου θύμισες όμορφες μέρες του 1982. Έχω γράψει κάτι σαν σχόλια στις ταξιδιωτικές ιστορίες Ελλαδα αν θες να γελάσεις!
Το διάβασα. Τι ωραίες αυτές οι ρετρό πινελιές!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Φρούριο Γκόλουμπατς, Σερβία

Χτισμένο τον μεσαίωνα (14ο αιώνα) στην είσοδο των σιδηρών πυλών του Δούναβη, το φρούριο του Γκόλουμπατς προσφέρει μία πανέμορφη εικόνα σε όποιον περνάει απο εκεί.
DSC07622.JPG


Χτίστηκε σταδιακά και έχει διάφορες επιδράσεις στην ανοικοδόμηση του ανα τους αιώνες, καθώς άλλαξε πολλές φορές χέρια. Κατείχε στρατηγική θέση και η τοποθεσία του το καθιστούσε δύσκολο στην κατάκτηση του.
DSC07636.JPG


Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί χρήματα για την συντήρηση και ανοικοδόμηση του και έχει γίνει πολύ καλή δουλειά! Πριν την ανοικοδόμηση του ο δρόμος, που αυτή τη στιγμή περνάει έξω απο το κάστρο, περνούσε απο μέσα...
DSC07730.JPG


Για όποιον θέλει να το επισκεφτεί εσωτερικά υπάρχουν 4 διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει και το εισιτήριο είναι ανάλογο της επιλογής των διαδρομών.
DSC07650.JPG


Εμείς κάναμε την πράσινη και την κόκκινη διαδρομή. Η πράσινη είναι αυτή που κάνουν όλοι, ενώ οι υπόλοιπες είναι αυτές που επιλέγεις για να δεις τα ψηλότερα τμήματα του φρουρίου. Η κόκκινη διαδρομή φαίνεται στη παρακάτω φώτο και σηματοδοτείται απο τα κολονάκια χαμηλά μέχρι τον επάνω δεξιό πύργο έως και τη διαδρομή απέναντι στον αριστερό πύργο.
DSC07655.JPG


Η θέα απο ψηλά είναι όλα τα λεφτά!
20231005_131044.jpg

20231005_131727.jpg


Στη πράσινη διαδρομή βλέπεις όλο το κάτω μέρος του φρουρίου μαζί με το μουσείο που υπάρχει σε ένα μέρος του και συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο.
DSC07659.JPG

DSC07673.JPG


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον επίσημο ιστότοπο του φρουρίου
Golubac Fortress | Golubac Fortress
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.116
Μηνύματα
880.708
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom