Ιταλία Μάλτα Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα… σε Μάλτα και Σικελία!

nikostheo

New Member
Μηνύματα
1
Likes
7
2η ημέρα: Η Mosta και το highlight η ''Σιωπηλή Πόλη'' Μdina!

Από τη στάση του λεωφορείου Ghajn Tuffieha στην Golden Bay, πήραμε το αστικό 44 και σε 25-30 λεπτά κατεβήκαμε στη στάση Nicolo στην πλατεία της όμορφης πόλης της Mosta. Η επίσκεψη και στάση στη συγκεκριμένη πόλη έγινε για έναν και μόνο σκοπό. Για να θαυμάσουμε τον Ενοριακό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου κοινώς γνωστή ως η Ροτόντα της Μόστα (Ir-Rotunda tal-Mosta) ή ο τρούλος της Μόστα.


Ο σχεδιασμός της Εκκλησίας βασίζεται στο Πάνθεον της Ρώμης και έχει τον τρίτο μεγαλύτερο τρούλο στον κόσμο! Η εκκλησία απέφυγε την καταστροφή κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν τον Απρίλιο του 1942 μια βόμβα των Γερμανών, διαπέρασε το τρούλο και έπεσε μέσα στην εκκλησία όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι ήταν μέσα, αλλά τελικά απέτυχε να εκραγεί. Αυτό ερμηνεύτηκε από τους Μαλτέζους ως θαύμα.

Στην πλατεία επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Είπα να μπω στη Ροτόντα να βγάλω μερικές φωτογραφίες το εσωτερικό και τον θόλο αλλά υπήρχε κόσμος που εκκλησιάζονταν και επειδή είδα γραμμένη προειδοποίηση ότι απαγορεύονται αμάνικες μπλούζες κτλ, στάθηκα για λίγο στην είσοδο, κοίταξα και αποχώρησα γιατί μια θεία με κοίταξε κάπως περίεργα! Έβγαλα μια γρήγορη αποτυχημένη φωτό υπό το αυστηρό βλέμμα της θείας!






Την είδαμε και την Ροτόντα. Από την οδό Constitution πήγαμε στη στάση Isouard για να πάρουμε το αστικό 186 με κατεύθυνση τη Mdina. Σε πόση ώρα περνάει το αστικό? Σε 20 λεπτά. Πάρα πολύ ωραία. Προλαβαίνω να αλλάξω μπλούζα και να σενιαριστώ μην είναι σαν τον λέτσο από τη θάλασσα! Άσε που έχω και φωτογράφιση στη Mdina!
View attachment 209086

Το λεωφορείο ήρθε και σε κάνα 20λεπτο κατεβήκαμε στη L-Imdina λίγα μέτρα πριν την κεντρική πύλη της πόλης. Η είσοδος μας στο παρελθόν ξεκινάει!






Αξίζει ένα χορταστικό φωτογραφικό αφιέρωμα στο highlight της Μάλτας. Σαφέστατα αποτελεί το διαμάντι του νησιού γι’ αυτό δεν θα τσιγκουνευτώ με τις φωτογραφίες. Η Mdina είναι ένα υπερθέαμα και θέλω το αφιέρωμα μου να είναι σημείο αναφοράς για το travelstories! Να με συγχωρέσετε που θα σας αποκαλύψω λεπτομερώς κάθε γνωστή και άγνωστη γωνιά της. Όμως μην ανησυχείτε. Σαν βρεθείτε κι εσείς εκεί, να είστε σίγουροι ότι θα ανακαλύψετε και μόνοι σας πολλά σημεία και θα διαπιστώσετε πως όσες φωτογραφίες και να δείτε, είναι άλλη η αίσθηση το να τριγυρνάς live στους δρόμους της και να μεταφέρεσαι νοερά αιώνες πριν στον μεσαίωνα!

Με το που μπήκαμε μέσα ήταν σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Η Μεδίνα (Medina) ήταν η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας πριν οι Ιωαννίτες Ιππότες χτίσουν το οχυρό τους κοντά στη θάλασσα. Την αποκαλούν ''Σιωπηλή Πόλη'' για τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που την περιβάλλει και γιατί μετά την αποχώρηση των τουριστών μόνο η σιωπή διασχίζει τα λιθόστρωτα στενά της! Το απόγευμα είναι η ομορφότερη στιγμή για να επισκεφτείς τη Mdina και το διαπιστώσαμε με το που πατήσαμε το πόδι μας εκεί!


Αν και είχε αρκετή κίνηση από τους επισκέπτες, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν σαν χαθήκαμε στα δαιδαλώδη στενάκια της. Η πόλη μέσα από τα τείχη είναι ονειρική και ο χρόνος σταματά! Στο βάθος ακουγόταν ο ήχος των αλόγων που σέρνουν τις άμαξες και είχαμε την ψευδαίσθηση ότι ξαφνικά από κάποια γωνιά θα εμφανιστούν Ιππότες! Σεργιανίσαμε στα υπέροχα στενά σοκάκια και θαυμάσαμε τη μπαρόκ αρχιτεκτονική που είναι όμως συνδυασμένη με αραβικά στοιχεία. Πυργόσπιτα, πετρόχτιστα παλάτια, περίτεχνα φαναράκια, πράσινες και λουλουδιασμένες αυλές, κρυμμένες γωνιές και όλα αυτά χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Με λίγα λόγια ένα εξαιρετικό σκηνικό παραμυθιού!








Η περιοχή αυτή των 300 κατοίκων ζει περισσότερο στο ένδοξο παρελθόν της παρά στο παρόν, ενώ τα αυξανόμενα πλήθη των επισκεπτών δεν έχουν αλλοιώσει τη μοναδική ατμόσφαιρα της Mdina. Και όλα αυτά με τη βοήθεια της Unesco που με προσεκτική συντήρηση και ελεγχόμενη αναπαλαίωση διατήρησε και ανέδειξε τα χαρακτηριστικά αυτής της μαγικής πόλης!








Χωρίς χάρτες και gps αφεθήκαμε στη γοητεία αυτής της καταπληκτικής πόλης με τη μεσαιωνική της αύρα να μας συνεπαίρνει! Ανακαλύψαμε κάθε γωνιά και κάθε κρυμμένη αυλή και ρίξαμε μια ματιά στο ένδοξο παρελθόν. Ήταν σίγουρα από τους ομορφότερους περιπάτους που έχουμε κάνει ποτέ!




Κάποια στιγμή βγήκαμε στον Καθεδρικό Ναό της Mdina St. Paul's στην Pjazza San Pawl






View attachment 209089

Λίγο μετά φτάσαμε στη Bastion Square (Triq Is Sur). Στο βόρειο άκρο των τειχών του φρουρίου είδαμε την εξαιρετική θέα της ευρύτερης περιοχής. Χωράφια, στο βάθος η θάλασσα και η πόλη της Μόστα όπου ξεχώριζε ο τρούλος της Ροτόντα και το μάτι μας έφτανε σχεδόν μέχρι την Βαλέτα!




Και οι εικόνες του θεατρικού σκηνικού δεν είχαν τελειωμό!


View attachment 209090



View attachment 209091

Ξαφνικά σε ένα στενό πέσαμε πάνω σε μια πόρτα, και προς έκπληξή μας είδαμε μια πινακίδα που γράφει στα ελληνικά ''Το παλειό Ελληνικό Μπουρδέλο'', ενώ πάνω στην παλιά καφέ πόρτα έχει γραμμένο με μπογιά ένα ποίημα πάλι στα ελληνικά! ''Με τι καρδιά με τι πνοή, τι πόθους και τι πάθος, πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή''! Προβληματισμός και σκέψεις. Τι ακριβώς είναι αυτό? Τι κρύβει από μέσα αυτή η κλειστή πόρτα? Μπορεί να φαίνεται εγκαταλελειμμένο το οίκημα, όμως η πινακίδα μοιάζει φρέσκια και γραμμένη σχετικά πρόσφατα στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά. Δεν μάθαμε ποτέ!


View attachment 209088

Πριν την ολοκλήρωση της περιήγησης μας στη σιωπηλή πόλη, επιβαλλόταν μια στάση για ξεκούραση και φαγητό σε ένα εμβληματικό μαγαζί της Mdina στο καλύτερο σημείο. Fontanella tea garden!
Το καλύτερο διάλειμμα από τη βόλτα μας!


Η είσοδος είναι διαμορφωμένη ως ένας κήπος με πολύχρωμα λουλούδια. Ανεβήκαμε στον επάνω όροφο, στον ανοιχτό χώρο και βρήκαμε τραπέζι ακριβώς μπροστά στο μπαλκόνι.


Η εξυπηρέτηση ήταν πάρα πολύ καλή. Ευγενέστατος ο σερβιτόρος και χιουμορίστας και όλο το προσωπικό γρήγορο και με επαγγελματισμό. Πήραμε μια πεντανόστιμη πίτσα, μπύρες καθώς και ένα κέικ από τη μεγάλη ποικιλία που διαθέτει το κατάστημα που όμως ήταν μέτριο. 21 ευρουλάκια ο λογαριασμός!
View attachment 209092

Αυτό που απολαύσαμε όμως περισσότερο στο εξαιρετικό καφέ πάνω στα τείχη, ήταν η καταπληκτική πανοραμική θέα σχεδόν στο μισό νησί! Αξίζει!






View attachment 209093

Ο ήλιος έδυσε και η Mdina γινόταν ακόμα πιο σιωπηλή και ακόμα πιο σαγηνευτική! Δεν υπήρχε δρόμος να μη μας τραβήξει που να μη μας γοητεύσει. Κι ενώ είναι μικρή διαπιστώσαμε πως δεν είχαμε περάσει από αρκετά σημεία, έτσι η περιήγηση συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον! Η Mdina προκάλεσε τον απόλυτο θαυμασμό μας!


View attachment 209094

View attachment 209095

Pjazza San Pawl


Πλατεία Triq Inguanez, το κτίριο του Τοπικό Συμβουλίου της Mdina




View attachment 209096



Η πλατεία Triq Mesquita είναι από τα ομορφότερα σημεία της πόλης. Κι εδώ ολομόναχοι. Μια πλατεία μόνο για μας και το σκηνικό χρησιμοποιήθηκε καταλλήλως για την φωτογράφιση μου υπό τις οδηγίες του Rose!
View attachment 209097

View attachment 209100



Αυτή η πόλη δεν χορταίνεται. Μετά από αρκετή ώρα στα σοκάκια της Mdina και ο ίδιος θαυμασμός για κάθε τι που βλέπαμε. Ήμασταν στην τελική ευθεία για την έξοδό μας από την πύλη. Λίγο ακόμα!




View attachment 209098









Αυτή ήταν η Mdina. Η πόλη που αγάπησα στη Μάλτα. Δεν έχετε παράπονο, σας την ανέλυσα και κυρίως σας την έδειξα με κάθε λεπτομέρεια! Χαρούμενοι για την εξαιρετική μας περιήγηση στη Mdina αλλά και για την τόσο γεμάτη και επιτυχημένη 2η ημέρα στο νησί, από τη στάση έξω από την κεντρική πύλη πήραμε το λεωφορείο 202 και απευθείας επιστρέψαμε στη Σλιέμα. Είχε βραδιάσει και ήμασταν κουρασμένοι κι εγώ στην κυριολεξία ηλιοκαμένος και ταλαιπωρημένος! Μετά το ντους όμως βάλαμε τα καλά μας και κάναμε μια τσάρκα στη Σλιέμα με σκοπό τι άλλο, το φαγητό. Αν και είμαστε τρομερά party animals :p αδιαφορήσαμε για την έξαλλη νυχτερινή διασκέδαση στο Σεντ Τζούλιανς που ήταν σχετικά κοντά μας και πήγαμε για την πραγματική δική μας διασκέδαση που είναι το φαγητό.

Επιλέξαμε το Surfside Bar & Grill στην Tower Road ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.
Ωραίος πολυχώρος σε 3 επίπεδα, κόσμος όλων των ηλικιών και ωραίο μενού με πολύ μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα. Τσιμπημένες όμως οι τιμές αφού σχεδόν όλα τα πιάτα ακόμα και οι σαλάτες έχουν πάνω από 10-12€. Τα παιδάκια με Jack Daniels sauce που πήραμε έκαναν 19€! Φάγαμε, ευχαριστηθήκαμε, απολαύσαμε τη θέα και κλείσαμε την ημέρα μας υπερπλήρεις!
View attachment 209099

Η επόμενη ημέρα θα ήταν ακόμα καλύτερη!
Το "παλειό ελληνικό μπουρδέλο" που αναφέρεις ήταν εστιατόριο με ελληνική κουζίνα. Στη φώτο μπορεις να το δεις με την πόρτα ανοιχτή...
DSC00267.JPG
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
Τι φανταστικό μέρος η Μάλτα, και δεν της το είχα η χαζή! Αχ να ξαναρχίσουμε τα ταξιδάκια επιτέλους!

όσο διαβάζω, τόσο ενθουσιάζομαι!

Όμως συνεχίσαμε να βλέπουμε σε διάφορες γωνιές τους Αφρικανούς μυστήριους παρκαδόρους. Η παρουσία τους με έκανε να μη τραβάω με τη μηχανή μου
ίσως ήταν οι "προστάτες" των κοριτσιών...
 
Μηνύματα
137
Likes
125
Ευχαριστω πολυ, μας βοηθησε πολυ η ανταποκριση σου!
Είμασταν στη Μάλτα πριν 10 ημέρες και μέναμε στο σπιτάκι με κόκκινα παντζουρια που πόσταρες στην παρακάτω φώτογραφια στα αριστερα. Ηταν καταπληκτικη εμπειρεια! ειμασταν 2 βηματα απο Upper Barraka gardens!
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.114
Μηνύματα
880.827
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom