Μαλαισία Κουάλα Λουμπούρ-Λανγκάουι:οδηγίες προς μεμονωμένους

kype

Member
Μηνύματα
15
Likes
9
Το κείμενο αυτό αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο για όσους ενδεχομένως θα ήθελαν να ακολουθήσουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα εκδρομής και προϋποθέτει ότι θα οργανώσετε μόνοι σας το πακέτο κάτι που σημαίνει αρκετές ώρες στο ίντερνετ (πολύ λιγότερες από μένα εφόσον ακολουθήσετε τις οδηγίες μου)και φυσικά πιστωτική κάρτα για να κλείσετε ξενοδοχεία,εισιτήρια κλπ. Ολες οι πληροφορίες που θα δείτε είναι αποτέλεσμα ημερών ψαξίματος σε διάφορα φόρουμ και ταξιδιωτικά sites και είναι πολύ αναλυτικές και επιβεβαιωμένες με όση υποκειμενική άποψη βέβαια χωράει πάντα στο θέμα των εντυπώσεων.

Το πακέτο λοιπόν που έφτιαξα είναι διάρκειας 10 ημερών.

Αφορά 4 διανυκτερεύσεις στην Κουάλα Λουμπούρ και 4 στο Λανγκάουι και είναι ενδεικτικό αφού ο καθένας μπορεί να το μετατρέψει κατά το δοκούν.

Η περίοδος που έλαβε χώρα είναι μεταξύ 25/03 και 4/04 2011.

Ξεκινάμε λοιπόν Παρασκευή 25 Μαρτίου με την Singapore από Ελ Βενιζέλος στις 13.00 με προορισμό την Σιγκαπούρη. Διάρκεια ταξιδιού 10.30 ώρες άφιξη στην Σιγκαπούρη τοπική ώρα στις 530πμ.Kόστος εισιτηρίου με επιστροφή μέσω airtickets.gr 632 ευρώ το άτομο μαζί με φόρους κλπ. Αν είστε τυχεροί και πετύχετε καλύτερη τιμή ή βρείτε προσφορά με άλλη αεροπορική συνυπολογίστε και την ποιότητα εξυπηρέτησης της Singapore και ότι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να πάτε και στην Κουάλα Λουμπούρ τράνσιτ με ένα επιπλέον κόστος από ότι θυμάμαι πάνω από 100 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε ως μέσο μεταφοράς από την Σιγκαπούρη για την Κουάλα Λουμπούρ τα πολυτελή πούλμαν της Aeroline που πραγματοποιούν το ενδιάμεσο ταξίδι σε 5 ώρες με συνθήκες που σου δίνουν τη δυνατότητα να πάρεις μια γεύση και από την ενδοχώρα της Μαλαισίας φτάνοντας στο προορισμό σου ακριβώς την ώρα που κάνουν check in τα ξενοδοχεία δηλαδή στις 2.

Παίρνοντας λοιπόν τις βαλίτσες από το Changii της Σιγκαπούρης χρησιμοποιείτε taxi που στοιχίζει 15-20 $ Σιγκαπούρης (γύρω στα 8-10 ευρώ)για να σας πάει σε 20-30 λεπτά στο harbour front που βρίσκεται δίπλα στο vivo city και ακριβώς απέναντι από το νησί Sentosa.Μέσα στο εμπορικό κέντρο harbour front που βρίσκεται και ο σταθμός επιβίβασης στα πλοία εσείς θα αναζητήσετε το γραφείο της Aeroline προκειμένου να κάνετε check in τις θέσεις που ήδη θα πρέπει να έχετε κλείσει από το ίντερνετ και θα έχετε επιλέξει εσείς. Εμείς συγκεκριμένα τις είχαμε κλείσει 2 εβδομάδες πριν και είχαμε διαλέξει τις 2 πρώτες του πάνω ορόφου του πούλμαν που είναι ιδανικές για να απολαύσετε την διαδρομή ξεκούραστα με απρόσκοπτη θέα. Να σημειώσω ότι όλες οι θέσεις είναι τρομερά άνετες αφού όλο το πούλμαν ενώ είναι μεγάλο είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να εξυπηρετεί καμιά 25αριά επιβάτες όλους κι όλους ,ενώ το κάτω επίπεδο είναι σαλόνι και δεν χρησιμοποιείται. Έχει βέβαια τουαλέτα, πραγματοποιεί και μία στάση ενώ προσφέρει ακόμα και ένα light φαγητό και όλα αυτά στην τιμή των 25 ευρώ ανάλογα και με την ώρα αναχώρησης. Κάθε μισή ώρα υπάρχει αναχώρηση οπότε ανάλογα με την πτήση σας μπορείτε να κλείσετε και το αντίστοιχο πούλμαν. Εγώ για να είμαι σίγουρος είχα κλείσει με το πούλμαν των 9 ενώ είχα φτάσει στο Shangii από τις 530,με τις βαλίτσες είχαμε τελειώσει στις 545 και θα μπορούσαμε να είμαστε στο σταθμό των πούλμαν από τις 630.Βέβαια το πρώτο δρομολόγιο είναι στις 8 οπότε αν δεν θέλετε να χάσετε χρόνο θα μπορούσατε άνετα να κλείσετε με το πρώτο δρομολόγιο χωρίς άγχος ότι δεν θα το προλάβετε ή θα αργήσετε να το βρείτε. Στη Σιγκαπούρη αλλά και στην Κουάλα Λουμπούρ όλα είναι σωστά οργανωμένα και θα εξυπηρετηθείτε εύκολα και γρήγορα χωρίς να ταλαιπωρηθείτε πουθενά και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.

Αφού λοιπόν βολευόμαστε στις αρχοντικές πρώτες θέσεις ξεκινάμε με προορισμό τα σύνορα Σιγκαπούρης Μαλαισίας σε κανα μισάωρο περίπου. Κατεβαίνουμε πρώτα και περνάμε από τον έλεγχο της Σιγκαπούρης για να δώσουμε και την immigration card που μας έχει χορηγηθεί στο αεροπλάνο και την έχουμε ήδη συμπληρώσει. Εν συνεχεία επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν και μετά από 10 λεπτά σταματάμε στα σύνορα της Μαλαισίας από όπου περνάμε και τις βαλίτσες από έλεγχο όπως και τα διαβατήρια. Ασήμαντες διατυπώσεις αντίστοιχες με αυτές των αεροδρομίων και καθόλου κουραστικές αν σας φαίνονται έτσι. Μία ώρα λοιπόν μετά την αναχώρηση μας από το Harbour front έχουμε τελειώσει και με τα τελωνεία και προχωράμε ακάθεκτοι για την Κουάλα Λουμπούρ. Ο δρόμος που διανύουμε είναι εθνική 3 Λωρίδων ανά κατεύθυνση υψηλών προδιαγραφών με καταπράσινη νησίδα που ήταν φροντισμένη τέλεια ενώ τα φυτά ήταν κλαδεμένα για ατελείωτα χιλιόμετρα σε διάφορα σχήματα. Δεξιά και αριστερά φυτείες με φοίνικες και πυκνά δάση. Ένας ύπνος που θα τον χρειαστείτε για να αναπληρώσετε αυτές του αεροπλάνου δε θα σας στερήσει και πολλά από την διαδρομή αφού το ίδιο μοτίβο διατηρείται για το σύνολο σχεδόν των 350 χιλιόμετρων που πρέπει να διανύσετε. Μια στάση στο ενδιάμεσο σε ένα καφέ θα ανακουφίσει όσους ανησυχούν για τις 5 ώρες παραμονής στο πούλμαν. Ο χρόνος λοιπόν περνάει γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε φτάνουμε στα περίχωρα της Κουάλα Λουμπούρ .Σύντομα διακρίνουμε στο βάθος και τα χαρακτηριστικά της κτίρια τον τηλεπικοινωνιακό Πύργο Μενάρα και τους Πετρόνας που δεσπόζουν και φαίνονται από παντού. Τα πρώτα σημάδια της ανάσχεσης της κυκλοφορίας φαίνονται αφού η Κουάλα είναι γνωστή για τα μποτιλιαρίσματα της ειδικά σε μέρες βροχής αλλά τελικά τίποτα δεν μας βγάζει από το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα και στις 2 η ώρα φτάνουμε στον σταθμό αποβίβασης που βρίσκεται σε πολύ βολικό σημείο μπροστά από το hotel Corus στην Jalan Ampang 5 λεπτά περπάτημα από τους Πετρόνας. Εμείς Εϊχαμε κλείσει στο ξενοδοχείο

Renaissance που χρησιμοποιείται και από γνωστό γραφείο που κάνει το πακέτο της Μαλαισίας ,και απείχε 1 χιλιόμετρο από το τέρμα του Λεωφορείου. Με τις βαλίτσες βέβαια δεν έχεις και πολλές επιλογές από ότι το ταξί το οποίο είναι πραγματικά τσάμπα αν ξέρετε να το χρησιμοποιείτε σωστά. Και όταν λέμε σωστά εννοούμε ότι ή θα επιμείνετε να χρησιμοποιήσετε ταξίμετρο οπότε πραγματικά οι διαδρομές σας θα είναι τσάμπα ή θα πρέπει να διαπραγματευτείτε με τον ταξιτζή προκαταβολικά και αφού ήδη έχετε αποκτήσει μια εξοικείωση σχετικά με τα κόστη των διαδρομών. Εμείς φτάνοντας και με την αγωνία να πάμε στο ξενοδοχείο δώσαμε άνετα τα 10 rm που μας ζήτησε ο πρώτος ταρίφας που μας πήρε και που αντιστοιχούσαν σε 2.5 ευρώ για μια διαδρομή 1.2 km που πραγματικό κόστος με ταξίμετρο δεν θα ήταν πάνω από 3rm άντε 4 με τις βαλίτσες. Για τις τιμές των ταξί θα αναφερθούμε και πιο μετά για να έχετε εικόνα σχετικά με τα κόστη.

Φτάνουμε λοιπόν στο ξενοδοχείο που είναι πραγματικά πάρα πολύ καλό 4-5*. Ζητάμε ένα καλό δωμάτιο και μας δίνουν πραγματικά ένα εξαιρετικό με θέα στους Πετρόνας και στον Μενάρα Tower στον 5 όροφο στην ανατολική πτέρυγα του ξενοδοχείου και από την μπροστά του πλευρά επί της Jalan Ampang. Η πίσω πλευρά του ξενοδοχείου βλέπει στην πισίνα που και αυτή είναι εντυπωσιακή.To κόστος μέσω του Agoda.com είναι μόλις 75 ευρώ τη βραδιά πραγματικά τσάμπα για το επίπεδο του ξενοδοχείου αλλά και του δωματίου που μας δόθηκε, το οποίο εκτός από την απόλυτη θέα είχε king size κρεβάτι και σαλονάκι κι έμοιαζε με junior suite. Η τιμή αυτή δεν περιλάμβανε πρωινό κάτι πραγματικά που είναι περιττό σε μια πόλη που μπορείς να φας τα πάντα παντού και τσάμπα!!Να σημειώσω επίσης ότι η θέση του ξενοδοχείου είναι προνομιακή αφού ακριβώς απέναντι έχει το tourist information από το οποίο μπορείτε να κλείσετε όλες σας τις εκδρομές πολύ φτηνότερα από οπουδήποτε αλλού, σταθμό μετρό (Dang Wangi),την στάση του Hop on bus,και τους Petronas στα 15 λεπτά με τα πόδια, το ίδιο και τον Μενάρα Tower.Αν θέλετε κάτι φτηνότερο θα βρείτε πολλά αλλά η επιλογή μου για τα δικά μας δεδομένα αποδείχτηκε η καλύτερη δυνατή σε θέμα value for money.Φυσικά μπορείτε να ζητήσετε και αναβάθμιση δωματίου για τους δύσπιστους ότι με αυτή την τιμή μπορείς να έχεις δωμάτιο 5*με προσφορές για σπα,πρωινό κλπ. Αν είστε και honeymooners μην διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε γιατί θα σας προσέξουν και θα σας φέρουν και τούρτα!!!

Μετά από ξεκούραση στο δωμάτιο ξεκινάμε το απόγευμα για μια βόλτα στους Πετρόνας και το πάρκο που βρίσκεται μπροστά τους. Η επίσκεψη στην γέφυρα που τους ενώνει δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο της ταλαιπωρίας να προμηθευτείς εισιτήριο στην ουρά πρωί πρωί και αν βρεις τελικά αφού ο αριθμός είναι περιορισμένος. Την ίδια θέα και από πιο ψηλά θα έχετε από τον Menara tower.Επανερχόμαστε λοιπόν στους Πετρόνας που μετά από αμέτρητες φωτός από διάφορα σημεία στον εξωτερικό τους χώρο ,θα χρειαστεί να διασχίσετε το εντυπωσιακό εμπορικό Syria klcc που βρίσκεται στην βάση του και να χαζέψετε αν ενδιαφέρεστε τις ατελείωτες βιτρίνες. Βγαίνοντας από την άλλη πλευρά θα αντικρύσετε ένα εντυπωσιακό πάρκο με λίμνες και χώρους με δέντρα και γκαζόν για ξεκούραση και φωτός. Προς το βραδάκι κι αφού περάσαμε από το hotel για να ετοιμαστούμε σειρά είχε το δείπνο που είχαμε κλείσει μερικές μέρες πριν μέσω του ίντερνετ στο εντυπωσιακό revolving restaurant στον πύργο Μενάρα. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που έχει τραπέζια σε 2 σειρές μπροστά από την τζαμαρία που περιστρέφεται πολύ αργά δίνοντας σου τη δυνατότητα να δεις όλη την πόλη από ψηλά ενώ χαλαρώνεις τρώγοντας ένα εντυπωσιακό δείπνο. Κι επειδή θα διαβάσετε πολλές αρνητικές αναφορές αν ψάξετε, σχετικά με την ποιότητα του φαγητού και την τιμή του να σας πω απλά ότι πρόκειται για μενού αξίας 150 rm το άτομο που μαζί με τα ποτά μπορεί να σας πάει 200 δηλαδή γύρω στα 50 ευρώ. Βέβαια σερβίρεστε από μπουφέδες που έχουν τα πάντα, όσες φορές θέλετε και αν υπολογίσετε και τα γλυκά αποκλείεται να μην βρείτε κάτι που να σας ικανοποιεί και να σας κάνει να νοιώσετε εξαπατημένοι. Είναι πραγματικά μια εμπειρία που αξίζει να την ζήσετε στα 280 μέτρα. Αν παρ όλα αυτά δεν θέλετε να δειπνήσετε μπορείτε νωρίτερα από τις 7 να πιείτε το τσάι σας στον ίδιο χώρο ή απλά να επισκεφτείτε το observation desk για να δείτε την πανοραμική θέα πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο. Για την κράτηση σας για το δείπνο θα χρειαστεί λίγες μέρες πριν να κλείσετε μέσω ίντερνετ το τραπέζι σας ενώ για την ώρα σας αφήνουν ένα περιθώριο μεταξύ 7-10 να πάτε χωρίς να σας ζητάνε ακριβή ώρα. Εκτυπώστε όλες σας τις reservation forms και να τις έχετε μαζί σας για κάθε ενδεχόμενο ή έστω απλά για να διαβάσουν το όνομα σας αν είναι δύσκολο να το καταλάβουν όταν το προφέρετε. Αν πάτε με τα πόδια μέχρι τον πύργο Μενάρα υπάρχει suttle bus που σας μεταφέρει δωρεάν στην βάση του Πύργου από την εξωτερική είσοδο, εφόσον έχετε κράτηση στο εστιατόριο, αλλιώς νομίζω ότι πληρώνετε κάτι ελάχιστο. Αν πάτε με taxi δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί σας πηγαίνει μέχρι την είσοδο του πύργου.

Με αυτή λοιπόν την εντυπωσιακή εμπειρία κλείνει ευχάριστα έστω και αν είναι κουραστική η πρώτη μέρα μεγάλης διάρκειας στην Κουάλα Λουμπούρ που είχε αρχίσει ούτε λίγο ούτε πολύ 30 ώρες πριν όταν ξεκινούσαμε για το Ελ Βενιζέλος.30 ώρες λοιπόν σε κίνηση για αυτό κοιτάξτε να εκμεταλλευτείτε όσο καλύτερα γίνεται τις δυνατότητες για ξεκούραση σε αεροπλάνο ή λεωφορείο αφού έτσι και κάνετε το λάθος να ξαπλώσετε κάποια στιγμή στο ξενοδοχείο όταν φτάσετε είναι σίγουρο ότι θα ξυπνήσετε την άλλη μέρα κατευθείαν και θα χάσετε κάποια από τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε.

Ξημερώνει η δεύτερη μέρα λοιπόν και το πρόγραμμα έχει Hope on bus.Η στάση όπως ανέφερα είναι απέναντι από το ξενοδοχείο και το κόστος για 24 ώρες 38 ringgits.Είναι μια καλή δυνατότητα για να δείτε τα βασικότερα αξιοθέατα και να πάρετε μια γεύση σχετικά ξεκούραστα αν βαριέστε να κατεβαίνετε σε κάθε στάση και να βλέπετε τα πάντα. Σε διάφορες αναφορές διάβασα ότι πολλές φορές το λεωφορείο κολλάει στην κίνηση και ότι αργεί να πάει στις στάσεις. Εμείς που το χρησιμοποιήσαμε Κυριακή ήταν άνετα δεν χρειάστηκε πάνω από 20 λεπτά να το περιμένουμε, οπότε το προτείνω ανεπιφύλακτα. Σημειώστε ότι τα hope on bus είναι κλειστά με γυάλινη οροφή και κλιματιζόμενα εξαιτίας της αφόρητης ζέστης που μπορεί να επικρατεί οπότε καταλαβαίνετε ότι αν ήσασταν σε ανοικτό λεωφορείο μάλλον με ηλίαση θα καταλήγατε και εγκαύματα. Ακόμα και αυτά που έχουν ένα μικρό μέρος ακάλυπτο μην το δοκιμάσετε γιατί θα το μετανιώσετε!!

Από τις στάσεις εμείς επιλέξαμε να κατεβούμε στην Garden Lake για ένα μεγάλο περίπατο στο καταπληκτικό αυτό χώρο που έχει μεταξύ άλλων ελάφια, πάρκο με πεταλούδες, πάρκο με λουλούδια καθώς και μια μεγάλη λίμνη χώρους αναψυχής και ξεκούρασης. Εν συνεχεία μπορείτε να δείτε το φημισμένο και μεγαλύτερο στον κόσμο bird park που περιλαμβάνει πάρα πολλά είδη πουλιών ελεύθερα στο περιβάλλον τους από το οποίο περνάτε εσείς και τα βλέπετε δίπλα σας τα περισσότερα ενώ κάποια λίγα είναι σε κλουβιά. Όλος αυτός ο τεράστιος χώρος είναι περιορισμένος από ψηλά, με δίχτυα για ευνόητους λόγους αλλά χωρίς να νοιώθετε ότι είστε σε ένα κλειστό πάρκο όπως τα καθιερωμένα. Απαιτούνται αρκετές ώρες παραμονής αν θέλετε να το περπατήσετε όλο οπότε θα σας είναι χρήσιμα και τα σημεία που μπορείτε να κάτσετε για να φάτε και να πιείτε κάτι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το εθνικό μνημείο της πόλης που είναι πολύ εντυπωσιακό και βρίσκεται πίσω από το lake garden.

Στη συνέχεια θα πρέπει να κατεβείτε στη στάση Merdeka square για να δείτε την γνωστή πλατεία ανεξαρτησίας με την σημαία της χώρας στον ψηλότερο ιστό του κόσμου καθώς και το πολυφωτογραφημένο κτίριο sultan abdul samad που αξίζει να το δείτε ιδιαίτερα το βράδυ έτσι όπως είναι φωτισμένο. Γενικά ανάλογα με το κουράγιο σας αλλά και με τον τουριστικό προσανατολισμό σας υπάρχουν αξιοθέατα για όλα τα ενδιαφέροντα .Οπότε μια επίσκεψη στο site του KL HOP-ON HOP-OFF θα σας δώσει να καταλάβετε που είναι οι προορισμοί με καταναλωτικό ενδιαφέρον, που με ιστορικό, με φυσιολατρικό και ακόμα καλύτερα που βρίσκονται τα διάφορα θεματικά πάρκα για ατελείωτη διασκέδαση. Η πόλη είναι όμορφη,ανθρώπινη εύκολα προσβάσιμη χάρις στο μετρό αλλά και για τον τουρίστα η εύκολη λύση του ταξί είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Μετά το τουρ λοιπόν μια βουτιά στην ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και ευκαιρία για να συμπληρώσουμε το μαύρισμα που μας έχει κάνει να φαινόμαστε σας εργάτες οικοδομής. Κόκκινα χέρια,πρόσωπα,και λαιμός πολύ εύκολα μετά από λίγες ώρες περιήγηση στην πόλη.

Το βράδυ μας περιμένει το δεύτερο highlight της εκδρομής το γνωστό skybar ξενοδοχείου TRADERS.Πρόκειται για ένα μπαρ στον 23 όροφο που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα λογω της θέας του απευθείας στους φωτισμένους Πετρόνας. Εχει μια εσωτερική πισίνα και γύρω της είναι τα τραπεζάκια στην τζαμαρία με την μοναδική θέα. Πρέπει κι εδώ να κλείσετε αρκετά έγκαιρα μπορεί και 2 εβδομάδες πριν προκειμένου να πετύχετε ελεύθερα τα γωνιακά καναπεδάκια στα οποία χαλαρώνετε πίνοντας ποτό ή τρώγοντας αξιόλογο fingerfood. Μια εβδομάδα πριν που έκανα την κράτηση υπήρχαν μόνο καρέκλες σκαμπό σε ψηλό τραπέζι το οποίο είναι κι αυτό πολύ καλό βέβαια αν δεν βρείτε τα άλλα που σας είπα και οι τιμές είναι αρκετά νορμάλ. Με ποτά και 4 πιάτα δώσαμε γύρω στα 150 rm ούτε 40 ευρώ δηλαδή για 2 άτομα και φάγαμε πάρα πολύ ικανοποιητικά σε ένα χώρο πολύ προσεγμένο και ιδιαίτερο. Μια ματιά στο site τους θα επαληθεύσει αυτά που σας περιγράφω

3η μέρα και σειρά έχουν οι φημισμένες Batu Caves. Ινδουιστικός ναός μέσα σε κάτι τεράστιες σπηλιές που χρειάζεται 272 σκαλιά να ανέβεις για να έχεις πρόσβαση. Στη διαδρομή εκτός από το εντυπωσιακό χρυσό άγαλμα που δεσπόζει θα σας συνοδεύουν οι μακάκοι που θα ψάχνουν ευκαιρία να σας αρπάξουν κάτι αν τους φανεί ενδιαφέρον. Προσοχή μόνο γιατί ειδικά οι πίθηκοι μακάκοι οι καφέ είναι επιθετικοί και δεν σηκώνουν αστεία και χάδια ούτε βέβαια και μαγκιές. Οπότε από απόσταση… και αν έχετε κάτι να τους δώσετε να φάνε μην το κρατάτε στο χέρι σας όλο μαζί γιατί θα σας περικυκλώσουν σε χρόνο μηδέν και θα σας το αρπάξουν μόνοι τους.!!Ακόμα και τα γυαλιά σας ή τα καπέλα σας μπορεί να αρπάξουν, ακόμα και πράγματα από τις τσάντες σας αν τις έχετε προκλητικά ανοικτές. Η ανάβαση είναι εύκολη και το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα των σπηλαίων σας αποζημιώνει. Μικροί ινδουιστικοί ναοί βρίσκονται μέσα και πολλοί ινδουιστές εκτός από τους πολυάριθμους τουρίστες προσέρχονται καθημερινά εκεί για να πάρουν μια ευλογία ενώ κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ σε αυτό τον πολύ σημαντικό ινδουιστικό θρησκευτικό τόπο μπορεί να συγκεντρωθούν πάνω από 1 εκατομμύριο πιστοί. Για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μπορείτε να πάρετε μια ιδέα αν δεν παραλείψετε να επισκεφτείτε τις σπηλιές που υπάρχουν στην βάση και αριστερά της κύριας σκάλας . Εκεί έναντι μικρού εισιτηρίου μπορείτε να δείτε σπηλιές στις οποίες έχουν γίνει εικαστικές παρεμβάσεις, υπάρχουν πολλά αγάλματα από θεότητες της θρησκείας, αναφορές στους μύθους της , φωτογραφίες από τις τελετές κατά την διάρκεια των εορτασμών με ανθρώπους που υποβάλλονται σε διάφορα βασανιστήρια προκειμένου να υποδηλώσουν την πίστη τους, ακόμα και μια έκθεση ερπετών. Μια λίμνη με άπειρα κόι περιβάλλει την είσοδο των σπηλιών ενώ και ένα τουριστικό σόου με παραδοσιακούς χορούς λαμβάνει χώρα κάθε 2 ώρες σε έναν υπαίθριο χώρο διάρκειας καμιά 15αριά λεπτά. Μαγαζάκι με τουριστικά είδη και αναψυκτικά και μερικοί δύσμοιροι εγκλωβισμένοι μακάκοι σε ένα κλουβί που ήταν άτυχοι και αιχμαλωτίστηκαν σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που κυκλοφορούν ελεύθεροι γύρω συμπληρώνουν το σκηνικό.

Οι σπηλιές απέχουν γύρω στα 13-15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Με ταξί με μετρητή η απόσταση στοιχίζει 15 rm δηλαδή ούτε 4 ευρώ για αυτό μην μπείτε στην διαδικασία να χρησιμοποιήσετε συγκοινωνία δεν αξίζει τον κόπο ενώ σίγουρα δεν χρειάζεται να πάτε και με οργανωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει και κάτι επισκέψεις σε μέρη για να δείτε και μετά να ψωνίσετε από μπατικ μέχρι άλλα τεχνουργήματα. Ούτε 30 λεπτά δεν θα κάνετε να πάτε και τα προγράμματα που σας χρεώνουν από 25-60rm το άτομο για να σας κάνουν το tour είναι κοροιδία. Για να φύγετε από εκεί οι ταξιτζήδες που περιμένουν μέσα στο πάρκιν θα σας ζητήσουν όσα θέλουν, εμάς μας ζήτησαν μέχρι και 60 rm.Οταν βγείτε στο δρόμο υπάρχουν κι άλλοι που περνάνε που ακόμα και αν δεν βάλουν μετρητή έστω με 20 rm κάποιος θα σας πάρει και είναι το μάξιμουμ που πρέπει να δώσετε. Απλά ποντάρουν στο ότι είναι συνεννοημένοι να ζητάνε πολλά, αλλά αν ξέρετε την πραγματική αξία μην ανησυχείτε και μην υποκύψετε σε παράλογες απαιτήσεις.

Το απόγευμα της ημέρας είχαμε κλείσει από το information center που βρίσκεται σε ένα αποικιακό κτίριο απέναντι από το ξενοδοχείο την κλασσική εκδρομή που γίνεται στην Kuala Selangor για τις περίφημες πυγολαμπίδες σε ένα μαγκρόβιο δάσος γύρω στη 1.30 ώρα από την Πόλη.

Το πρόγραμμα στοιχίζει 90 rm και διαρκεί 6-7 ώρες. Συγκεκριμένα σε παραλαμβάνει από το ξενοδοχείο σου βανάκι που σε πηγαίνει αρχικά σε μια τοποθεσία με ένα φάρο κι ένα πάρκο με μαιμούδες από το οποίο μπορείς να δεις την θέα προς τα στενά της Μελάκας. Το σόου είναι με τις silverleaf μαιμούδες οι οποίες είναι πολύ πιο φιλικές από τους μακάκους και όλοι κάθονται και τις ταίζουν, ανεβαίνουν πάνω σου και κάνουν διάφορα. Εκεί μένεις καμιά ώρα και είναι ωραία. Εν συνεχεία σε πηγαίνουν στο ποτάμι που έχει εστιατόρια με θαλασσινό φαγητό σε προσυμφωνημένο μενού. Πλούσιο κι εύγευστο, δίπλα στο ποτάμι την ώρα που δύει ο ήλιος είναι αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία. την ώρα που έχει νυχτώσει σε μεταφέρουν στο πάρκο με τις fireflies.Μπαίνεις ανά 4 σε βάρκες και ο βαρκάρης σε πηγαίνει στην όχθη του ποταμιού στα μαγκρόβια δέντρα που είναι γεμάτα με πυγολαμπίδες που αναβοσβήνουν ρυθμικά σαν λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πολύ υποβλητικό θέαμα που σε συνδυασμό με την απόλυτη ησυχία δημιουργούν μια εμπειρία που θυμάσαι. Εν συνεχεία παίρνεις το δρόμο της επιστροφής και κατά τις 10 είσαι στο ξενοδοχείο σου. Συμβουλευτικά σας λέω να μην διανοηθείτε να κλείσετε κανένα πρόγραμμα από το ξενοδοχείο σας γιατί θα σας φεσώσουν με την προμήθεια τους επιπλέον, ούτε από το ίντερνετ προκαταβολικά γιατί οι τιμές έχουν μεγάλη διαφορά. Την ίδια εκδρομή που πήγαμε εμείς, το hotel την έδινε 50 rm παραπάνω. Το γραφείο tourist Information βρίσκεται στην Jalan Ampang 109 ή στην πρώτη στάση του Hop-on bus αν έρχεστε από αλλού, κλείστε από εκεί τις δραστηριότητες που θα κάνετε στην Κουάλα Λουμπούρ εκτός αν βρείτε κάποιο γραφείο από μόνοι σας και τις κάνετε ακόμα φθηνότερα. Μέσω ιντερνέτ θα βρείτε ποια άλλα πακέτα συνήθως παρέχονται όταν βρίσκεστε στην Κουάλα Λουμπουρ ενώ αν είχα επιπλέον μέρες εγώ θα έκανα την εκδρομή στην πόλη Μελάκα με το αποικιοκρατικό χρώμα για120 rm και την εκδρομή στα Genting Higlands μια θεματική πόλη λουνα παρκ καζίνο και ξενοδοχείο σε ένα βουνό που ανεβαίνεις με τελεφερίκ γύρω στα 45 λεπτά από την πόλη.

Η επόμενη μέρα και τελευταία μας στην Κουάλα Λουμπούρ είναι λίγο πιο χαλαρή και περιλαμβάνει μια επίσκεψη στο πάρκο της Titiwagsa lake.Ο ταξιτζής που μας πήρε ήταν από τους λίγους που χρησιμοποιούσαν μετρητή κι έτσι είδαμε ότι η διαδρομή για το πάρκο από το hotel Renaissance στοίχιζε λιγότερο από 10 rm.Εκεί φιλοξενείται συνήθως και ο μύλος γνωστός ως Eye of Malaisia οποίος είχε όμως μετακομίσει αυτή την περίοδο στην πόλη της Μελάκας όπως μας ενημέρωσαν. Το πάρκο είναι μεγάλο και έχει λίμνες χώρους αναψυχής, ένα στίβο ιππασίας για όσους θέλουν να κάνουν, ακόμα και δραστηριότητες μέσα στη λίμνη με κανό και ποδήλατα. Όταν πήγαμε εμείς ίσως επειδή ήταν καθημερινή πρωί υπήρχε μια αδράνεια για τις δραστηριότητες αφού όλα ήταν κλειδωμένα και δεν μπορούσες να νοικιάσεις τίποτα. Έτσι αρκεστήκαμε σε ένα υγιεινό περίπατο μέχρι να έρθει ο ίδιος ταξιτζής να μας πάρει όπως είχαμε κανονίσει. Επόμενη στάση το περίφημο δάσος Bukit Nanas που βρίσκεται γύρω από το Menara Tower. Έχει ανά 2ώρο, τραινάκι που σου κάνει μια ξενάγηση στον χώρο τις ώρες 1030,1230,230,430 το τελευταίο. Εμείς δεν το προλάβαμε και μπήκαμε μόνοι μας μέσα στο δάσος που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη της χλωρίδας της χώρας. υπάρχουν μονοπάτια να ακολουθήσεις με ενδείξεις σχετικά με τα είδη των φυτών. Προσέξτε μόνο να έχετε εφοδιαστεί με αντικουνουπικό γιατί περάσαμε δραματικά από τα τσιμπήματα σε όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες του σώματος!!!

Τέλος και με το πάρκο όσο αντέξαμε δηλαδή και επιστροφή στο hotel.Βουτιά στην πισίνα για να ξορκίσουμε με το χλώριο την φαγούρα από τα τσιμπήματα και φαγητό από το snack bar που ήταν άκρως χορταστικό.

Το απόγευμα το πρόγραμμα περιλάμβανε μια βόλτα στην περίφημη Chinatown και την Petaling street. Ένας δρόμος για να κάνετε τις φτηνές σας αγορές σε υπαίθριο παζάρι με άπειρα μαγαζάκια που πουλάνε ότι μπορεί να χρειαστείτε για δώρα, ενθύμια, ακόμα και για παροδοσιακό φαγητό. Η αγορά είναι σκεπαστή από πάνω και αυτό μας γλύτωσε από μια καταρρακτώδη μπόρα που έκανε τους μαγαζάτορες να τρέχουν να καλύψουν την πραμάτεια τους υπό τον φόβο διαρροών από την οροφή. Κανά τέταρτο όλο κι όλο το σκηνικό ενώ ακουγόταν εντυπωσιακός ο θόρυβος της βροχής πάνω στο στέγαστρο. Όπως είπα λοιπόν εδώ θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε τα πάντα :ρολόγια μαϊμούδες, ρούχα, αξεσουάρ, σουβενίρ, παπούτσια όλα συγκεντρωμένα .Οπλιστείτε με τις καλύτερες διαπραγματευτικές σας ικανότητες και ρίξτε το στο παζάρι. Αγοράστε μόνο ότι σας φαίνεται πραγματικά φτηνό γιατί οι πωλητές δεν έχουν το θεό τους. Αν θέλετε να το αποφύγετε αυτό πάντως υπάρχει στην αρχή του πεζόδρομου ένα μαγαζί κανονικό (όχι πάγκος) που πουλάει σουβενίρ σε τιμές αδιαπραγμάτευτες μεν αλλά πολύ καλύτερες από αυτές που μπορείτε να πετύχετε και μετά από κουραστικό παζάρι, οπότε με κλειστά μάτια αγοράστε από εκεί ότι θέλετε και δεν θα πιαστείτε κορόιδα. Εκεί βρήκα τις φτηνότερες τιμές σε σουβενίρ από ότι είδα σε οποιοδήποτε μαγαζί κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Μαλαισία και είναι δίπλα στην πιάτσα των ταξί από την δεξιά πλευρά του δρόμου όπως θα αρχίσετε να τον κατεβαίνετε.

Τέλος και με την china town ,ένα τελευταίο παζάρι με τους ταξιτζήδες που σαν αρπακτικά προσπαθούν να πάρουν την κούρσα σε τιμές όπου σε πιάσουν. Εφόσον πια έχετε αποκτήσει εμπειρία για τις ταρίφες δώστε μέχρι 10rm για να σας πάνε στον προορισμό σας χωρίς να το διαπραγματεύεστε. Σίγουρα κάποιος θα δεχτεί να σας πάρει.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο γιατί την επόμενη μέρα έχουμε αναχώρηση για Λαγκάουι

Οι εντυπώσεις από την Κουάλα Λουμπούρ ήταν πάρα πολύ καλές. Μια πόλη ανθρώπινη με πάρκα χώρους αναψυχής μοντέρνα αλλά και παραδοσιακή, οργανωμένη εύκολη να την γυρίσεις ,πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες και σίγουρα 6μέρες θα ήταν για μένα το ιδανικό να είχα για να δω τα βασικότερα. Το μουσουλμανικό στοιχείο είναι αυτό που ξενίζει σε μια τέτοια ασιατική χώρα όπου βαρεθήκαμε να βλέπουμε μπούρκες και μαντήλες ακόμα και σε πολύ νέες κοπέλες.

Πρωινό ξύπνημα για να προλάβουμε την πτήση των 12 και να είμαστε νωρίς για το check in στις 10.Δεν συζητάμε την περίπτωση του ταξί γιατί το αεροδρόμιο απέχει πολύ γύρω στη 130 ώρα. Εμείς αρκούμαστε να πάμε μέχρι τον κεντρικό σταθμό KL Sentral από όπου μπορείτε με το SKYBUS να πάτε μόνο με 9 rm στο LCCT το terminal που εξυπηρετεί τις πιο budjet εταιρείες όπως την Air Asia που θα χρησιμοποιούσαμε εμείς για να πάμε στο Λαγκάουι.

H αναχώρηση του SKYBUS στο -2 επίπεδο του σταθμού είναι ανά 30 λεπτά και θα σας φέρει στο αεροδρόμιο σε λιγότερο από 45 λεπτά. Εισιτήρια σε αυτό βγάζετε μέσα στο λεωφορείο οπότε δεν θα χρειαστεί να αγχωθείτε για εκδοτήρια κλπ.

Στο αεροδρόμιο LCCT κάνουμε εύκολα web check in στα ειδικά κιόσκια για τις θέσεις μας στο αεροπλάνο αφού έχουμε εκτυπωμένα τα ηλεκτρονικά μας εισιτήρια. Μετά από λίγο όταν ανοίγουν τα γκισέ δίνουμε και τις βαλίτσες μας και όλα φαίνονται να λειτουργούν ρολόι. Η πτήση στην ώρα της, η Air Asia απόλυτα αξιόπιστη με πολλούς προορισμούς στο πρόγραμμα της, τα αεροπλάνα της καινούρια και οι αεροσυνοδοί της διαλεγμένες από διαγωνισμούς ομορφιάς. Το κόστος allez-retour για την πτήση στο Λαγκάουι γύρω στα 390 rm αλλά βέβαια αυτή η τιμή ποικίλλει ανάλογα με το πόσο γρήγορα έχετε κάνει την κράτηση και τι ώρα της ημέρας είναι αυτή. Οι πολύ πρωινές ή οι βραδινές πτήσεις είναι ακόμα πιο φτηνές και εξαρτάται από τις αντοχές σας για το αν θα τις προτιμήσετε.

1 ώρα διάρκεια η πτήση. Προσγείωση σε ένα χαλαρό αεροδρόμιο όπως αρμόζει στο Λαγκάουι. Εφοδιάζεστε με ένα πάκο τουριστικές πληροφορίες που σας δίνουν, καθώς βγαίνετε και που περιλαμβάνουν όλες τις εκδρομές στο νησί, χάρτες κλπ. Για το ταξί δεν θα έχετε άγχος αφού περνάτε από ένα γκισέ να πάρετε και να πληρώσετε κουπόνι με την αξία του δρομολογίου σας, οπότε ούτε παζάρια ούτε άγχος. Για το δικό μας ξενοδοχείο στην Tengah beach η αξία ήταν 20 rm

Το ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει είναι το Holiday villa resort and spa.Το ίδιο ξενοδοχείο χρησιμοποιεί στα πακέτα του και γνωστό τουριστικό γραφείο. Μας στοίχισε 85 ευρώ την ημέρα χωρίς πρωινό και το κλείσαμε πάλι από το Agoda μέσω ιντερνετ.

Πολύ καλό και αυτό το ξενοδοχείο χωρίς να συναγωνίζεται σε πολυτέλεια το Renaissance της Κουάλα Λουμπούρ. Το δωμάτιο που μας έδωσαν ήταν στο ισόγειο του κτιρίου με βεράντα που έβλεπε στον τροπικό κήπο. Το δωμάτιο είχε στοιχεία ανακαίνισης αλλά πολλές λεπτομέρειες έδειχναν ότι ήταν λίγο κουρασμένο. Δεν μας προβλημάτισε τίποτα ιδιαίτερα γιατί και η παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο ήταν αξιόλογη αλλά και η τοποθεσία του ξενοδοχείου γενικότερα ήταν πολύ καλή.

Αφού ταχτοποιηθήκαμε λοιπόν ξεκινήσαμε για να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε το υπόλοιπο της ημέρας. Ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο νοικιάσαμε ένα scooter για 18 rm για 5 ώρες και με την επίδειξη διπλώματος οδήγησης μηχανής και φύγαμε για την βορειοδυτική πλευρά του νησιού .Στόχος ήταν το πασίγνωστο τελεφερίκ του νησιού που έχει πάρει πολλά βραβεία και πρωτιές για το σχεδιασμό του το μήκος των συρματόσκοινων ,την sky bridje κλπ.

Η οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου οπότε για τα πρώτα λεπτά και τις πρώτες διασταυρώσεις η προσοχή μας ήταν τεταμένη για να μην βρεθούμε στο αντίθετο ρεύμα. Η διαδρομή εύκολη και χαλαρή με έναν απλό χάρτη δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Εγώ σε όλο το ταξίδι χρησιμοποίησα τους εξαιρετικά χρήσιμους ovimaps της νόκια στο κινητό κι επειδή είχα προφορτώσει και την δορυφορική τους έκδοση σε συνδυασμό με το gps ήξερα ανα πάσα στιγμή που βρισκόμαστε. Πραγματικά ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος να κινηθείτε.

Στάσεις όπου νομίζετε ότι υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για φωτογραφία, αγελάδες που διασχίζουν το δρόμο με το πάσο τους, μερικές απότομες στροφές γύρω από το αεροδρόμιο που έχουν στείλει κόσμο στα θυμαράκια δεν θα σας δυσκολέψουν αν δεν τρέχετε.

Μετά από κανά μισάωρο φτάνουμε λοιπόν στο Orental village στην βάση του Cable car. Ενας τουριστικός χώρος με μαγαζάκια για ψώνια,φαγητό,σουβενίρ,μια λίμνη με άπειρα ψάρια και κάπου εκεί και τα εκδοτήρια για την πολυπόθητη άνοδο στο τελεφερίκ. Μπαίνουμε σε κλειστές καμπίνες ανά 4 όπως αυτές των χιονοδρομικών και προσπαθούμε να δούμε την θέα γύρω μας όπως εμφανίζεται ανάμεσα από τα σύννεφα που έχουν πυκνώσει αρκετά. Το πρώτο που βλέπουμε σε μια πλαγιά είναι οι καταρράκτες Telaga tujuh που μπορεί να τους επισκεφτεί κανείς και με μικρή πεζοπορία μέσα από το δάσος. Πρώτη στάση του τελεφερίκ σε μια εξέδρα όπου κατεβαίνουμε για να δούμε την απεριόριστη θέα γύρω μας. Ευτυχώς η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει αφού είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ώρες καταρρακτώδης βροχή που είχε σταματήσει και τη λειτουργία του τελεφερικ. Είμαστε τυχεροί γιατί βρισκόμαστε εκεί την κατάλληλη στιγμή. Απαραίτητες φωτογραφίες και συνεχίζουμε ακόμα πιο ψηλά για τον δεύτερο σταθμό του τελεφερίκ στα 705 μέτρα. 2 εξέδρες για να περπατήσεις και να χαζέψεις την θέα προς την θάλασσα από την μία μεριά και την οργιώδη βλάστηση παρθένων δασών από την άλλη .Μετά από μια μικρή διαδρομή με σκαλάκια ανάμεσα από δέντρα έχουμε την ευκαιρία να πατήσουμε την skybridje που συνδέει τις 2 πλευρές μιας χαράδρας και χαρίζει απεριόριστη θέα προς όλο το νησί και τον γκρεμό από κάτω. Μακάρι να μπορούσε να κάνει bungee jumping κανείς από αυτό το σημείο ,θα ήταν καταπληκτική εμπειρία. Στο βάθος του ορίζοντα τα σύννεφα έχουν μαζευτεί απειλητικά και φαίνεται ότι έρχεται καταιγίδα.

Αφού ολοκληρώνουμε την βόλτα μας παίρνουμε το τελεφερίκ για την κάθοδο μας στο oriental village μήπως βρούμε τίποτα να καθήσουμε για φαγητό,αλλά επειδή πλησιάζε η ώρα που θα έκλεινε το τελεφερίκ στις 6 ήδη τα περισσότερα μαγαζιά είχαν κλείσει από τις 530.Φεύγουμε με το μηχανάκι και σταματάμε στο δίπλα λιμανάκι σε ένα εστιατόριο με θέα τη θάλασσα που θύμιζε ελληνική ταβέρνα της επαρχίας. λίγο χύμα δηλαδή αλλά με ωραία ασιατικά φαγητά μας κάλυψε τις ζωτικές ανάγκες. Εντωμεταξύ βέβαια μας πρόλαβε και η καταιγίδα η οποία ήταν πολύ δυνατή και σε λίγο δεν βλέπαμε γύρω μας από την έντασή της. Αναρωτιόμασταν πως θα γυρίσουμε με το μηχανάκι μισή ώρα δρόμο με αυτές τις συνθήκες. Μόλις κόπασε λίγο η καταιγίδα και έγινε απλή βροχή τα μαζέψαμε και φύγαμε. Γίναμε βέβαια λούτσα ,τα κράνη δεν είχαν προστατευτικές ζελατίνες για το πρόσωπο και η βροχή εμπόδιζε να βλέπουμε καλά αλλά τα καταφέραμε και γυρίσαμε σώοι στο ξενοδοχείο .Ξεκούραση και προετοιμασία για την επόμενη μέρα.

Είχαμε κλείσει στο ίδιο μαγαζί που νοικιάσαμε και το μηχανάκι την πιο αξιόλογη ίσως δραστηριότητα που μπορεί να κάνει κάποιος στο νησί το Tour στο Μαγκρόβιο δάσος. Το κλείσαμε με 130 rm ενώ όλα τα πακέτα συμφέρει να τα κλείνει κανείς όπως είδαμε και όπως αναμενόταν στην δίπλα περιοχή την πολυσύχναστη Cenang που οι τιμές λόγω ανταγωνισμού ήταν αισθητά χαμηλότερες. Το ίδιο πακέτο δηλαδή το βρήκαμε και 100 rm εκεί, τις επόμενες μέρες που κλείσαμε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες μας. Αν δε, έχετε και δικό σας μέσο για να πάτε στο σημείο εκκίνησης των tour, μπορείτε να το κάνετε και με ακόμα λιγότερα αρκεί να μπείτε σε κάποια από τις πολλές βάρκες που ξεκινάνε από εκεί και να πληρώσετε μόνοι σας το φαγητό σας αν θελήσετε βέβαια να φάτε στην στάση που κάνει το πρόγραμμα.

Σε μια ταχύπλοη βάρκα λοιπόν μπαίνουμε καμιά 10αριά άτομα όλων των εθνικοτήτων και ξεκινάμε την βόλτα με την έξοδο στο αρχιπέλαγος του νησιού που έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις καταπράσινες νησίδες που βρίσκονται παντού γύρω μας .Κάνουμε μια στάση για να ταΐσουμε ένα κοπάδι τροπικά ψάρια τα οποία με το που τους ρίχνεις λίγο ψωμί παθαίνουν ντελίριο και μαζεύονται κατά εκατοντάδες. Μπορείς άνετα να τα πιάσεις καθώς τρώνε τα ψωμιά που τους πετάμε. Στη συνεχεία επανερχόμαστε στην είσοδο ενός κόλπου που οδηγεί σαν ποτάμι όλο και πιο βαθειά στο υδρόβιο δάσος του νησιού. Πηγαίνουμε σε ένα σημείο που 10άδες αετοί πετούν από πάνω μας γιατί ξέρουν ότι είναι η ώρα που οι τουρίστες πάνε να τους χαζέψουν και να τους ταΐσουν. Πράγματι με το που πέφτουν τα πρώτα φαγώσιμα στο νερό αρχίζουν τις βουτιές με τον χαρακτηριστικό τρόπο που εφορμούν οι αετοί στο θήραμα τους. εντυπωσιακό θέαμα από μια ποικιλία καφέ αετών αρκετά μικρών σε μέγεθος που τρέφονται κυρίως με ψάρια. Το τουρ μας στο υδρόβιο δάσος μόλις αρχίζει, ο ανοικτός κόλπος αρχίζει και γίνεται φιορδ .Τα δέντρα με τις εκτεθειμένες τους ρίζες στο νερό είναι πολύ πυκνά και ανάμεσα τους μπορείς να δεις αν προσέχεις διάφορα είδη της τοπικής πανίδας. Είδαμε μακάκους που έσπευσαν κοντά μας ακόμα και κολυμπώντας για να τους ταίσουμε, είδαμε ενυδρίδα,φίδι να κρέμεται από ένα δέντρο, βαράνους και πολλά ψάρια με τα needle fish να ξεχωρίζουν πάνω στην επιφάνεια. Το φιορδ γίνεται όλο και πιο στενό και σε κάποια σημεία πρέπει να παραμερίζουμε τα κλαδιά για να περάσει η βάρκα. Το τοπίο εντυπωσιακό με το παρθένο δάσος να μας κατακλύζει από παντού. Σε κάποιο σημείο επιχειρούμε να μπούμε σε μια σπηλιά που λόγω της παλίρροιας χωράμε οριακά να περάσουμε στο εσωτερικό της. Μια άλλη βάρκα κόλλησε και έκανε αρκετή ώρα να απεγκλωβιστεί, εμείς βγήκαμε με μια σκισμένη τέντα από την άλλη πλευρά και συνεχίσαμε το τουρ. Σειρά είχε η επίσκεψη σε μια πλατφόρμα ιχθυοκαλλιέργειας στην οποία είχαμε τη δυνατότητα να δούμε μεγάλα ψάρια, σαλάχια και μια ποικιλία προϊστορικού καβουριού. Ενα σνακ στο χέρι και συνεχίζουμε για την περίφημη σπηλιά των νυχτερίδων. Μετά από μια διαδρομή στο δάσος με τα πόδια με τον οδηγό μας να μας εξηγεί την ιδιομορφία των υδρόβιων δέντρων περνάμε στην σκοτεινή σπηλιά των νυχτερίδων που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας. Αρκεί ένας χαρακτηριστικός ήχος για να τις αναστατώσει και να αρχίσουν να πετάνε, αλλά ευτυχώς ο συναγερμός ήταν περιορισμένος .Βγαίνουμε από την σπηλιά παίρνουμε πάλι την βάρκα και κατευθυνόμαστε σε ένα πλωτό εστιατόριο που έχει και τις χαρακτηριστικές δεξαμενές για ιχθυοκαλλιέργεια. Τρώμε το γεύμα που αναλογούσε στο τίμημα που είχαμε πληρώσει που ήταν ανέλπιστα πλούσιο και καλό και συνεχίζουμε για την τελευταία μας στάση. Βγαίνουμε πάλι στην θάλασσα από νοτιότερο σημείο του νησιού και έχουμε την ευκαιρία να δούμε την παράκτια πλευρά του πάρκου με την χαρακτηριστική επιγραφή που έχουν αναρτήσει πάνω σε μια πλαγιά.Kilim Geoforest Park. Η βόλτα μας τελειώνει σε μια ωραία και ερημική παραλία την Tanjung rhu.τεράστια αμμουδιά με άσπρη άμμο αλλά κι εδώ τα νερά δεν διακρίνονται για την διαύγεια τους όπως και παντού στο Λανκγάουι. Τέλειες παραλίες αλλά με το ζόρι μπορείς να διακρίνεις το πόδι σου μέσα στο νερό κι ευτυχώς που ο βυθός είναι αμμώδης αλλιώς δεν θα ξέραμε που μπορεί να πατήσεις. Τέλος πάντων αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το γνωρίζει κανείς πριν έρθει για να μην απογοητευτεί αν έχει δει φωτός από ψηλά με ονειρικά κρυστάλλινα νερά .Μόνο οι αμμουδιές είναι εκπληκτικές με λευκή άμμο και τροπική βλάστηση που θα κάνουν τις φωτογραφίες σας να μοιάζουν πραγματικά εξωτικές.

Κατά τις 3 λοιπόν το βανάκι, μας μοιράζει στα ξενοδοχεία μας κι έχουμε αρκετές ώρες μπροστά μας να εκμεταλλευτούμε, τουλάχιστον μέχρι τις 8 που νυχτώνει. Νοικιάζουμε πάλι μηχανάκι για μερικές ώρες και πηγαίνουμε στην πρωτεύουσα Kuah για να δούμε την περιβόητη Eagle Square.Γύρω στα 30 λεπτά η διαδρομή με χαμηλή ταχύτητα για να χαζεύουμε και την καταπράσινη διαδρομή. Η πόλη δεν λέει τίποτα ιδιαίτερο αφού παρ όλο που είναι χτισμένη πάνω από τη θάλασσα όλο το παραλιακό της μέτωπο είναι αναξιοποίητο και απροσπέλαστο. Την προσπερνάμε γρήγορα για να φτάσουμε στο ανατολικό της άκρο που βρίσκεται και το λιμάνι για τις τοπικές μετακινήσεις. Το μηχανάκι το βάζουμε στο παρκινγκ γιατί δεν υπάρχει σημείο να το αφήσεις πουθενά χύμα και σπεύδουμε να δούμε από κοντά τον τεράστιο αετό που είναι το σύμβολο του νησιού και δεσπόζει στο λιμάνι. Πραγματικά εντυπωσιακός και ακόμα περισσότερο το βράδυ που φωτίζεται ιδιαίτερα. Απαραίτητες φωτογραφίες και συνεχίζουμε τη βόλτα στο Lagenda park που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Ελεύθερη η είσοδος και αφιερώστε λίγη ώρα για να το περπατήσετε γιατί είναι πραγματικά πολύ περιποιημένο και όμορφο με πολλά θέματα από μύθους και παραδόσεις της θρησκείας, λίμνες, βαράνους να πετάγονται μέσα από την πυκνή βλάστηση αλλά και πολλά πολλά κουνούπια στο κομμάτι της διαδρομής δίπλα στο ποταμάκι. Το αντικουνουπικό είναι απαραίτητο αξεσουάρ και να το έχετε πάντα μαζί σας για να μην γίνετε όπως γίναμε εμείς μέσα σε 10 μόλις λεπτά.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και την Tengah beach.

Την επόμενη μέρα 8η συνολικά του προγράμματος μας περιμένει άλλη μια από τις δημοφιλείς δραστηριότητες του ταξιδιού που είναι το island hop on tour,που σε απλά ελληνικά σημαίνει εκδρομή σε διάφορα νησάκια κοντά στο Λαγκάουι.

Την εκδρομή αφού βάλαμε μυαλό μετά την πρώτη μας στο Mangrove tour , την έχουμε κλείσει από τουριστικό γραφείο στην Chenang. Κόστος 25 rm το ότομο, ούτε 7 ευρώ δηλαδή.

Ερχεται κλασσικά βανάκι από το ξενοδοχείο,στις 9 το πρωί και μας πηγαίνει σε ένα κοντινό λιμανάκι για επιβίβαση σε μια από τις χαρακτηριστικές μακρόστενες ταχύπλοες βάρκες. Μαζί με τους υπόλοιπους τουρίστες κατευθυνόμαστε μέσω της ανοικτής θάλασσας που έχουμε την ευκαιρία να δούμε πάρα πολλά μικρά νησάκια και κατάφυτους βράχους στον πρώτο μας προορισμό.Το νησί Dayang Bunting νότια του Λανγκάουι.Εκεί μετά από μια διαδρομή μέσα στο δάσος που μας συνοδεύοθν οι μακάκοι που καιροφυλακτούν για λάφυρα φτάνουμε στο αξιοθέατο του νησιού που ειναι μια μεγάλη λίμνη πολύ γραφική που περιβάλλεται από όρθια βράχια πνιγμένα στα δέντρα. Μην χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο αφού έχει ακόμα και ηλιακά που δεν χρειάζεται να κάνετε πεντάλ . Το νερό της λίμνης θεωρείται ευλογημένο σύμφωνα με κάποιο μύθο και βοηθάει στην γονιμότητα των γυναικών. Από εκεί και το όνομα της Pregnant Maiden lake. Γι αυτό όσοι τολμηροί ας δοκιμάσουν μια βουτιά από τις ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες.

Συνολικός χρόνος παραμονής στο νησί 1 ώρα, οπότε σύντομα πρέπει να γυρίσουμε στην βάρκα. Οι Μακάκοι μας περιμένουν πάλι αφού ορδές τουριστών έχουν ήδη αρχίσει να ανεβοκατεβαίνουν το μονοπάτι που οδηγεί στη λίμνη.

Άλλη μια στάση με την βάρκα σε ένα σημείο που μαζεύονται πάλι οι χαρακτηριστικοί καφέ αετοί για τάισμα και συνεχίζουμε για την τελευταία μας στάση. Το νησί λέγεται Beras Basah και είναι ιδανικό για μπάνιο. Η παραμονή μας κι εδώ θα είναι σύντομη μόνο μια ώρα αλλά προλαβαίνουμε άνετα να χαρούμε την ωραία κάτασπρη παραλία του. Τα νερά βέβαια παρουσιάζουν την ίδια θολή εικόνα αλλά η δροσιά τους κάτω από τον καυτό ήλιο είναι ευεργετική. Απλώστε τις πετσέτες σας κοντά στην θάλασσα γιατί όσο πιο κοντά είστε στο πίσω μέρος στο δάσος κινδυνεύετε από τις επιθέσεις των μακάκων που καραδοκούν για σακούλες με τρόφιμα. Κάποιοι τουρίστες που προτίμησαν την σκιά από τους φοίνικες δέχτηκαν την επίσκεψη τους και έκαναν αγώνα να συγκρατήσουν τα πράγματα τους!!

Το μέρος αρκετά τουριστικό αφού πολλές εκδρομές περιλαμβάνουν αυτό τον προορισμό στο πρόγραμμά τους, αλλά η παραλία μεγάλη ώστε να μην νοιώσετε άβολα από την πολυκοσμία. Το μόνο αρνητικό η μία ώρα μόνο παραμονή που δεν είναι αρκετή.

Αναχώρηση λοιπόν και επιστροφή στο λιμανάκι μετά από 3 ώρες συνολικά προγράμματος.

Ευκαιρία για μια ακόμα βουτιά στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο κι ενώ η μέρα είχε ξεκινήσει με μια τέλεια λιακάδα, ήδη ο ορίζοντας έχει γεμίσει σύννεφα καταιγίδας που έρχονται απειλητικά προς το μέρος μας. Τα πάντα μαυρίζουν σύντομα και μέχρι να μαζέψουμε τις πετσέτες μας από τις ξαπλώστρες ξεκινάει μια καταρρακτώδης μπόρα που μας κάνει μούσκεμα μέχρι να μπούμε στους στεγασμένους χώρους του ξενοδοχείου. Βέβαια επειδή ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται ,καθόλου δεν μας πτόησε το γεγονός αφού ξέραμε ότι όλο το σκηνικό θα ήταν διάρκειας λίγης ώρας.

Πράγματι το απόγευμα που ετοιμαστήκαμε για μια βόλτα στην Cenang όλα είχαν καθαρίσει και στεγνώσει σαν να μην είχε γίνει τίποτα.

Ο περίπατος προς την Cenang από το ξενοδοχείο μας στην Tengah beach διαρκεί περίπου κανά μισάωρο. Διαλέξτε μια μέρα χωρίς παρα πολύ ζέστη για να τον κάνετε ή πηγαίντε με ταξί που στοιχίζει 6 rm και γυρίστε με τα πόδια το βράδυ που είναι πιο ευχάριστα. Η παραλία Cenang με την ομώνυμη πόλη είναι το πιο τουριστικό μέρος του νησιού.

Ενας κεντρικός δρόμος με άπειρα τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια εκατέρωθεν αλλά λίγα από αυτά έχουν μέτωπο στην θάλασσα. Δεν υπάρχει παραλιακός δρόμος κι έτσι πρέπει να βρείτε μια από τις λίγες διόδους ανάμεσα από σπίτια ή μαγαζιά για να βγείτε στην παραλία και να δείτε επιτέλους την θάλασσα την οποία αγνοείτε όσο κινείστε στον κεντρικό δρόμο. Το θέαμα της παραλίας είναι αρκετά απογοητευτικό λόγω της πολυκοσμίας και ιδιαίτερα των άπειρων θαλάσσιων δραστηριοτήτων που είναι απορίας άξιο πως μπορεί να κάνει κανείς μπάνιο ανάμεσα από τόσα ταχύπλοα jet ski κλπ.Περπατήστε παράλληλα με τα κτίσματα για να εντοπίσετε κάποιο μαγαζί που να σας κάνει για να κάτσετε και να απολαύσετε την ώρα της δύσης του ηλίου. Είναι και η ώρα που αρχίζουν να φεύγουν όσοι έχουν τα θαλάσσια σπορ οπότε όταν νυχτώσει επικρατεί μια ησυχία που πραγματικά δεν μοιάζει σε τίποτα με την κατάσταση που επικρατούσε λίγη ώρα πριν. Λίγα μαγαζιά είχαν αξιοπρεπή εμφάνιση και άξιζε να κάτσει κανείς και εμείς επιλέξαμε το yellow café που είχε εξαιρετικό φαγητό και ωραία ζωντανή μουσική με καλές τιμές. Μια άλλη επιλογή είναι το εστιατόριο cliff το οποίο δεσπόζει σε μια εξέδρα πάνω από τη θάλασσα ακριβώς πίσω από το Underwater world το ενυδρείο της πόλης. Δεν είχαμε την ευκαιρία να πάμε και δεν ξέρω και καθόλου τι παίζει από τιμές σε αυτό, αφού απέξω ήταν παρκαρισμένα από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα που συναντήσαμε στο νησί.

Τέλος και για σήμερα και μας περιμένει η 9η και τελευταία μέρα δραστηριοτήτων της εκδρομής.

Εχουμε κλείσει την εκδρομή στο Pulau Payar ή Coral island.H τιμή ιδιαίτερα οικονομική σε σχέση με τις αναγραφόμενες τιμές στα διαφημιστικά έντυπα στα 125 rm,έναντι άνω των 200 που τις είχαμε δει Δεν ξέρω αν αυτές οι προσφορές ήταν λόγω εποχής ή κάτι άλλο πάντως ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη γιατί αυή η εκδρομή λόγω της διάρκειας της ήταν από τις πιο ακριβές. Θα προσθέσω ότι ήταν και από τις πιο καλές.

Αναχώρηση 8 το πρωί από το ξενοδοχείο.Με πούλμαν αυτή τη φορά αφού έχουμε να μαζέψουμε αρκετό κόσμο από αρκετά ξενοδοχεία.Αφιξη στο λιμάνι της Kuah δίπλα από την Eagle square και αναχώρηση με ένα κλειστό ταχύπλοο για το νησί που φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά του . Μια ώρα διαδρομής προς τα νότια γύρω στα 20 ναυτικά μίλια απόσταση για να φτάσουμε σε μια κουκίδα στον χάρτη μέρος ενός μικρού συμπλέγματος νησιών.

Εκεί μας περιμένει μια μεγάλη βάρκα για να μας μεταφέρει από το ταχύπλοο στην προβλήτα του νησιού και στην παραλία που θα περάσουμε τις επόμενες ώρες μας. Από ψηλά από την προβλήτα τα καταπράσινα νερά πραγματικά έχουν άλλη διαύγεια. Εδώ πραγματικά μπορείς να δεις τα πάντα και όταν λέμε τα πάντα ενοούμε τα χιλιάδες ψάρια που περιτριγυρίζουν όλους τους αφιονισμένους επισκέπτες.Η παραλία βέβαια μικρή και σε μήκος και ιδιαίτερα σε πλάτος αφού με το ζόρι βρήκαμε ένα σημείο να αφήσουμε τα πράγματα μας. Οι περισσότεροι τα αφήνουν στην ταβέρνα ακριβώς πάνω από την παραλία και αμεσως βουτιά με τις μάσκες που σου παρέχουν οι διοργανωτές της εκδομής. Το σκηνικό είναι η χαρά της υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής. Απειρα ψάρια όλων των ειδών να περιφέρονται γύρω από τα πόδια σου μέχρι εκεί που σκάει το κύμα στην παραλία. Όταν τα ταίζες κιόλας γινόταν το αδιαχώρητο. Ενδιαφέρον είχε όταν μετά από ώρα εμφανίστηκαν και τα πρώτα καρχαριάκια που περιφέρονταν και αυτά ανάμεσα στον κόσμο παρόλο που πολλοί όταν τα είδαν βγήκαν έξω. Τελείως ακίνδυνοι φαίνονταν εξοικειωμένοι με την ανθρώπινη παρουσία που θα είχαν συνδυάσει με το τάισμα και το καλύτερο θέμα για υποβρύχιες φωτογραφίες.

11-3 ήταν η παραμονή μας στο νησί και περιλάμβανε κι ένα μικρό γεύμα.Ωστόσο την περισσότερη ώρα την περάσαμε μέσα στην θάλασσα αφού και ο ήλιος ήταν ιδιαίτερα καυτός. Μια μικρή βόλτα μπορείτε να κάνετε επίσης από ένα ξύλινο μονοπάτι γύρω από την παραλία και προς τα ενδότερα του νησιού αν βαρεθείτε να χαζεύετε τα ψάρια. Τις καλύτερες φωτογραφίες της εκδρομής ίσως τις βγάλετε πάντως εδώ αφού το τοπίο και τα χρώματα των νερών προσφέρονται για εξωτικές αναμνήσεις.

Αναχώρηση λοιπόν και επιστροφή με τον ίδιο τρόπο στο ξενοδοχείο μας κατά τις 5 το απόγευμα.Μας έχει μείνει το τελευταίο βράδυ να περάσουμε στο Λαγκάουι πριν τον επίπονο και μακρύ δρόμο της επιστροφής.

Αποφασίζουμε να περπατήσουμε μέχρι το τέλος της tengah beach ακριβώς εκεί που αρχίζει η cenang. YΥπάρχει ένα εστιατόριο που λέγεται Lighthouse και είναι σε μια εξέδρα πάνω στην άμμο με θέα τη θάλασσα και τα απέναντι νησιά.Ωραία επιλογή για ηλιοβασίλεμα επίσης αλλά μέχρι εκεί. Μην το προτιμήσετε για φαγητό γιατί ο γνωστός στην περιοχή chef με τις gourmet επιλογές του δεν πρόκειται να ικανοποιήσει ούτε την γεύση σας αλλά πολύ περισσότερο την τσέπη σας. Υπερτιμημένο φαγητό το χειρότερο από όσα είχαμε δοκιμάσει όλες τις μέρες και με λίγες επιλογές. Ωστόσο κρατάμε την γεύση που μας άφησε η θέα και η ηρεμία του τοπίου.

Ξημερώνει η 10η και τελευταία μέρα της παραμονής μας. Η μέρα ηλιόλουστη και προσφέρεται για μια τελευταία βουτιά στην παραλία μέχρι τις 12 που πρέπει να αφήσουμε το δωμάτιο.

Οι εντυπώσεις μας από το Λαγκάουι άριστες.Τα αξιοθέατα και οι δραστηριότητες πολλές, χρειάζεσαι τουλάχιστον 6 μέρες κι εδώ για να τα κάνεις όλα άνετα και χαλαρά. Αυτό που σε ξενίζει κι εδώ είναι το μουσουλμανικό στοιχείο που είναι πολύ έντονο τόσο στην εμφάνιση των ανθρώπων όσο και στην εν γένει συμπεριφορά τους που έχει να κάνει από την ευγένεια μέχρι την καθαριότητα. Δυστυχώς η ατμόσφαιρα που συναντάς για παράδειγμα στο μπαλί ή στην ταυλάνδη λόγω ινδουισμού ή βουδισμού αντίστοιχα κάνουν την διαφορά που είναι εις βάρος της Μαλαισίας. Μιας κατά τα άλλα ευλογημένης χώρας από πλευράς φυσικών ομορφιών.To service που συναντήσαμε παντού ήταν άψογα επαγγελματικό δείγμα ότι ο τουρισμός τους κινείται σε απόλυτα προγραμματισμένα πλαίσια και πραγματικά η πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες ήταν υποδειγματική. το ίδιο και τα αεροδρόμιο τους με αρχή αυτό του Λανγκάουι που έπρεπε να πάμε για την πρώτη μας πτήση προς Κουάλα Λουμπούρ. Με την Air Asia σε μια ώρα είμασταν πίσω στην Κουάλα Λουμπούρ στο LCCT όπου μετά από λίγη ώρα ξεκινούσε το check in με την άλλη low budjet εταιρεία την Tiger airways που θα μας γύριζε στην Σιγκαπούρη για την τελική μας πτήση στην Αθήνα. Άλλη μία αξιόπιστη χαμηλού κόστους εταιρεία που μας στοίχισε μόλις 100 rm το άτομο για την πτήση μιας ώρας στην Σιγκαπούρη. Όσο δηλαδή μας είχε στοιχίσει και το λεωφορείο από Σιγκαπούρη για Κουάλα Λουμπούρ.

H tiger airways χρησιμοποιεί το low budjet terminal του Shangii airport αλλά αυτό δεν θα σας προβληματίσει αφού υπάρχει εσωτερικό shuttle bus που θα σας πάει στο terminal που θέλετε για την τελική σας πτήση.

Στην Σιγκαπούρη φτάσαμε στις 730 κι ευτυχώς που η Singapore έχει early check in οπότε ξεφορτωθήκαμε νωρίς τις βαλίτσες μας από τις 830 περίπου χωρίς να χρειαστεί να τις αφήσουμε σε lockers ή να τις κουβαλάμε μαζί μας .Η αναχώρηση της πτήσης μας για Αθήνα ήταν στη 1 τη νύχτα οπότε είχαμε αρκετές ώρες να καλύψουμε μέσα στο αεροδρόμιο. Το Shangii κατά τη γνώμη μου είναι από τα πιο όμορφα αεροδρόμια και τα πιο φιλικά προς τον ταξιδιώτη.Χαζέψτε τις λίμνες με τα τεράστια κόι,αράξτε στο σαλόνι με τις πολυθρόνες μπροστά από την τεράστια plasma tv με τα ντοκιμαντέρ, δείτε ταινία στο σινεμά, επισκεφτείτε το πάρκο με τις πεταλούδες ή ρίξτε μια ματιά στα άπειρα μαγαζιά. Ότι και να κάνετε η ώρα περνάει γρήγορα μόνο να λάβετε υπόψη σας ότι κάποιες gates απέχουν μέχρι και 20 λεπτά περπάτημα (κάτι λιγότερο με τους κυλιόμενους διαδρόμους) οπότε μην ξεχαστείτε και τρέχετε τελευταία στιγμή.

Τέλος η πτήση της επιστροφής διαρκεί σχεδόν 11.30 ώρες. Αρκετές αλλά το άψογο service της Singapore τις κάνει όσο γίνεται πιο ευχάριστες. Αφιξη στην Αθήνα γύρω στις 630 το πρωί και άλλο ένα ταξίδι τελειώνει ευτυχώς με καλές μόνο εντυπώσεις.

Μια ανακεφαλαίωση του ταξιδιού με κόστη και διαμονή για όσους ενδιαφέρονται

Συνολικό κόστος 1122 ευρώ το άτομο που περιλαμβάνουν

Αεροπορικό με την Singapore από Αθήνα –Σιγκαπούρη-Αθήνα 632 ευρώ

25/03-4/04 2011

4 διανυκτερεύσεις στην Κουάλα Λουμπούρ στο hotel Renaissance 75 ευρώ την μέρα το δωμάτιο 37,5x4=150 ευρώ το άτομο

4 διανυκτερεύσεις στο Λανγκάουι στο hotel Hooliday Villa Resort and spa 85 ευρώ την μέρα το δωμάτιο 42,5x4 =170 ευρώ το άτομο

Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι μέσω του Agoda περιλαμβάνουν φόρους και δεν έχουν πρωινό

Αεροπορικό με Air Asia Κουάλα Λουμπούρ-Λανγκάουι-Κουάλα Λουμπούρ 98 ευρώ το άτομο

Αεροπορικό με Tiger airways Κουάλα Λουμπούρ-Σινγκαπούρη 25 ευρώ το άτομο

Μεταφορές

Shangii airport-Aeroline (harbor front) 20 $ Σιγκαπούρης 5 ευρώ το άτομο

Aeroline : Σιγκαπούρη (Harbour front)-Κουάλα Λουμπούρ (Corus Hotel) 25 ευρώ το άτομο

Corus Hotel-Renaissance Hotel taxi 3 ευρώ (1,5 ευρώ το άτομο)

Renaissance hotel-Central terminal taxi 6 ευρώ (3 ευρώ το άτομο)

Central Terminal-LCCT airport με SKYBUS (2,5 ευρώ το άτομο)

Αεροδρόμιο Λανγκάουι-Hotel Holiday villa taxi 5 ευρώ (2,5 ευρώ το άτομο)

Hotel Holiday villa-Αεροδρόμιο Λανγκάουι taxi 5 ευρώ (2,5 ευρώ το άτομο)

Σε όλες τις εξτρα δραστηριότητες έχω αναφερθεί αναλυτικά.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορίες για πράγματα που αναφέρθηκαν μπορείτε να τις αναζητήσετε μέσω του google φυσικά ενώ εξαιρετικά χρήσιμο είναι το trip advisor.gr που έχει τις γνώμες των ταξιδιωτών για τα πάντα.. από τα ξενοδοχεία μέχρι τα αξιοθέατα

χρήσιμα επίσης links είναι τα εξής

-Abckuala lumpur.com(για day trips)

-Viator.com (daytrips)

-Tourism-melaka.com

-Travel-malaysia.info

-www.tourism.gov.my

-www.airasia.com

-www.tigerairways.com

-www.aeroline.com.my

-http://wikitravel.org/en/Kuala_Lumpur

-http://langkawi.malaysiatrekker.com
Καλησπέρα ! Μια ερώτηση θέλω να κάνω σχετικά με την aeroline . Είχε καποιο περιορισμό στις αποσκευές ως προς τον αριθμό ή τα κιλά ; κι επίσης μήπως παρατήρησες ή ξέρεις αν υπάρχουν lockers για φύλαξη αποσκευών ;; έχω στείλει μνμ αλλά δε μου έχουν απαντησει. ...
 

Akiskab

Member
Μηνύματα
7
Likes
3
Καλησπέρα έχω κλείσει 10-23 Δεκεμβριου για Κουάλα Λουμπούρ κι σκέφτομαι να πάω και 4 μέρες λαγκαουι και 2 ταμάν νεγκαρα αξίζουν αυτά τα δυο να τα επισκεφτώ;
 

dimis87

Member
Μηνύματα
125
Likes
45
Επόμενο Ταξίδι
Καραιβικη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνια
Καλησπέρα έχω κλείσει 10-23 Δεκεμβριου για Κουάλα Λουμπούρ κι σκέφτομαι να πάω και 4 μέρες λαγκαουι και 2 ταμάν νεγκαρα αξίζουν αυτά τα δυο να τα επισκεφτώ;
Πηγές τελικά;άξιζε κάτι ;
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
ωραία γραμμένη ιστορία με πολύ ενδιαφέρον. τελικά όμως σαν τις ελληνικές θάλασσες, πουθενά!
 

dimis87

Member
Μηνύματα
125
Likes
45
Επόμενο Ταξίδι
Καραιβικη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνια
ωραία γραμμένη ιστορία με πολύ ενδιαφέρον. τελικά όμως σαν τις ελληνικές θάλασσες, πουθενά!
Δεν είναι μόνο οι θάλασσες όταν πας σε τέτοιο προορισμό φαντάζομαι,είναι ένα σύνολο πραγμάτων που κάνει ένα μέρος ωραίο.καλή η Ελλάδα αλλά δενννννν
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.692
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom