Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κροατία Μαυροβούνιο Κροατία - Βοσνία - Μαυροβούνιο: Μέρη γνωστά και άγνωστα για πολλούς σε ένα ταξίδι.. διαφορετικό..

mariaj

Member
Μηνύματα
319
Likes
414
Ονειρεμένο Ταξίδι
Bali
Κεφάλαιο Δέκατο:

Σήμερα θα εξερευνούσαμε το Split, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας. Για να δει ολόκληρη την πόλη κάποιος και με την ησυχία του πρέπει να έχει δύο γεμάτες μέρες στη διάθεσή του. Εμείς είχαμε μόνο μία και δώσαμε βάση στο μεγαλύτερο αξιοθέατο της πόλης που δεν είναι άλλο από το Ανάκτορο του Διοκλητιανού. Περάσαμε μία από τις πύλες και μπήκαμε στον χώρο του ανακτόρου που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Αρχικά ανεβήκαμε στο καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Δόμνιου για να θαυμάσουμε την πανέμορφη θέα, εκεί πάνω γινόταν το αδιαχώρητο βέβαια από τον κόσμο αλλά χαλάλι, είχαμε όλη την πόλη στα πόδια μας.. Κατεβαίνοντας μπήκαμε και μέσα στην εκκλησία που πριν ήταν το Μαυσωλείο του Διοκλητιανού.

aimageshack.us_scaled_large_842_by89.jpg


aimageshack.us_scaled_large_266_67zj.jpg


aimageshack.us_scaled_large_513_5sm4.jpg


aimageshack.us_scaled_large_208_ybui.jpg


aimageshack.us_scaled_large_818_veex.jpg


aimageshack.us_scaled_large_856_jsln.jpg


aimageshack.us_scaled_large_24_gvxa.jpg


Στη συνέχεια πήγαμε στο Εθνογραφικό μουσείο του Split που περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή κυρίως από κοσμήματα και στολές καθώς και στην κρύπτη του Μαυσωλείου του Διοκλητανού. Πριν φύγουμε από το Ανάκτορο επισκεφθήκαμε και το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη που παλαιότερα ήταν ο Ναός του Δία.

Μουσείο του Split
aimageshack.us_scaled_large_96_f5nx.jpg


aimageshack.us_scaled_large_834_bzg3.jpg


aimageshack.us_scaled_large_546_8q7n.jpg


aimageshack.us_scaled_large_842_5lu3.jpg


aimageshack.us_scaled_large_833_3gb5.jpg


Κρύπτη Μαυσωλείου Διοκλητιανού
aimageshack.us_scaled_large_163_g9ik.jpg


Βαπτιστήριο Αγίου Ιωάννη
aimageshack.us_scaled_large_23_qzvg.jpg


Στον χώρο του ανακτόρου σήμερα στεγάζονται εστιατόρια, καφέ και καταστήματα και είναι πολύ ωραία για να κάνεις την βόλτα σου. Αφού είχε φτάσει μεσημέρι κάτσαμε να φάμε σε ένα από τα πολλά εστιατόρια που βρίσκονται κατά μήκος του παραθαλάσσιου δρόμου του Split και φύγαμε για το δωμάτιό μας περνώντας από την πανέμορφη Πλατεία της Δημοκρατίας που βρισκόταν πολύ κοντά σε αυτό.

aimageshack.us_scaled_large_577_7xyl.jpg


Πλατεία Δημοκρατίας
aimageshack.us_scaled_large_62_b679.jpg


aimageshack.us_scaled_large_33_ffm.JPG


Το απογευματάκι είχαμε προγραμματίσει να πάμε για μπάνιο. Επιλέξαμε μία παραλία που βρίσκεται με το αμάξι λίγα λεπτά μακριά από την πόλη, την Kasuni. Δεν ήταν οργανωμένη αλλά μας άρεσε η τοποθεσία γιατί είχε αρκετό πράσινο τριγύρω. Χαλαρώσαμε απολαμβάνοντας μία από τις τελευταίες ημέρες του ταξιδιού μας μέχρι που έπεσε ο ήλιος, ήταν πολύ όμορφο σκηνικό.

aimageshack.us_scaled_large_34_cqg.JPG


aimageshack.us_scaled_large_534_dfyy.jpg


aimageshack.us_scaled_large_534_a3cd.jpg


Γυρίσαμε πια βραδάκι πίσω, κάναμε το μπάνιο μας, στολιστήκαμε και βγήκαμε για μία τελευταία βόλτα στην πόλη. Κάτσαμε να φάμε σε ένα εστιατόριο μέσα στο Ανάκτορο αυτή τη φόρα και φεύγοντας συναντήσαμε μία μίνι συναυλία λόγω του καλοκαιρινού φεστιβάλ. Όλοι είχαν γίνει μία μεγάλη παρέα, είχαν κάτσει κάτω και τραγουδούσαν όλοι μαζί. Κάτσαμε κι εμείς για λίγο μέχρι που νυστάξαμε και αποχωρίσαμε και πάλι για το δωματιάκι μας.

aimageshack.us_scaled_large_690_z22q.jpg


aimageshack.us_scaled_large_42_refj.jpg


aimageshack.us_scaled_large_196_3qhw.jpg


aimageshack.us_scaled_large_209_r4jo.jpg


Το Split μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, είναι μία πολύ ωραία πόλη με πολύ καλές τουριστικές υποδομές και αυτό δικαιολογεί και τον τεράστιο αριθμό τουριστών που φιλοξενεί κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η αυριανή μέρα ήταν και η τελευταία του ταξιδιού μας..
 

Attachments

greco

Member
Μηνύματα
1.144
Likes
3.315
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος Τουρκιας
Τι ομορφο ταξιδι!Και τι ωραια περιγραφη!Περιμενουμε το φιναλε!
 

aspa

Member
Μηνύματα
580
Likes
1.561
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος του κοσμου
Πολύ όμορφο ταξίδι με πολλές εναλλαγές. Ευχαριστούμε που το μοιράζεσαι μαζί μας.
 

mariaj

Member
Μηνύματα
319
Likes
414
Ονειρεμένο Ταξίδι
Bali
Κεφάλαιο Ενδέκατο:

Το πρωί ξυπνήσαμε, μαζέψαμε και πάλι τα πράγματά μας γιατί θα αλλάζαμε ξανά ξενοδοχείο και φύγαμε από το Split με κατεύθυνση τις Λίμνες Plitvice. Οι Λίμνες ήταν ένα από τα top αξιοθέατα που θέλαμε να επισκεφθούμε στο ταξίδι μας, και πώς να μην ήταν άλλωστε αφού είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα τις Κροατίας και φιγουράρουν σε όλα τα πακέτα των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Το Εθνικό Πάρκο των Λιμνών Plitvice λέγεται ότι είναι ένα από τα ωραιότερα παγκοσμίως και το διαπιστώσαμε και οι ίδιοι κατά την επίσκεψή μας εκεί.

Η απόσταση από το Split μέχρι τις λίμες ήταν αρκετά μεγάλη και φτάσαμε γύρω στις 12 το μεσημέρι. Η ουρά αναμονής για τα εισιτήρια ήταν μεγάλη και χάσαμε μισή ωρίτσα κι εκεί. Είχαμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε με τις μικρές λίμνες και μετά να πηγαίναμε και στην μεγάλη αλλά ο χρόνος αποδείχτηκε λίγος και ο καιρός το πήγαινε για βροχή, έτσι περιοριστήκαμε μόνο στις μικρές λίμνες.

Αρχικά μπήκαμε στο πάρκο και περπατήσαμε μέχρι να φτάσουμε στην μικρή ξύλινη προβλήτα από όπου έφευγε το καραβάκι που πήγαινε στις μικρές και μεγάλες λίμνες. Όταν ήρθε η σειρά μας και χωράγαμε κι εμείς στο καραβάκι μπήκαμε και περάσαμε απέναντι που ξεκινούσε το μονοπάτι. Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε σιγά σιγά το μονοπάτι και δεν ξέραμε που να πρωτοκοιτάξουμε και τι να πρωτοφωτογραφίσουμε. Περνούσαμε δίπλα από μικρές λιμνούλες με υπέροχα χρώματα και κάποια πεσμένα δέντρα μέσα.













Δεξιά και αριστερά μας κυλούσαν πολλά μικρά ρυάκια και η φύση σε όλο τον χώρο ήταν ανέγγιχτη. Το μόνο πράγμα στο οποίο είχε βάλει το χέρι του άνθρωπος ήταν τα ξύλινα μονοπάτια και οι πινακίδες προς αυτά. Όλος ο υπόλοιπος τόπος τριγύρω ήταν απόλυτα φυσικός, τα δέντρα, τα ρυάκια, οι λίμνες, το χορτάρι, τα πάντα.. Περπατήσαμε για λίγη ώρα μέχρι που φτάσαμε σε ένα πιο ανοιχτό σημείο και περπατούσαμε πια δίπλα σε μεγάλες λίμνες

















και καταρράκτες άλλους μικρότερους















και άλλους μεγαλύτερους.

















Όση ώρα περπατούσαμε και όπου κι αν κοιτάζαμε η φύση μας αποζημίωνε, ήταν πραγματικά πανέμορφο τοπίο και δεν το χορταίναμε με τίποτα. Ακολουθήσαμε όλη την διαδρομή των μονοπατιών στις μικρές λίμνες και αφού η ώρα είχε πάει γύρω στις 4 το απόγευμα είπαμε να πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού. Καταλήξαμε στο σημείο που είχαμε πάρει αρχικά το πλοιαράκι για να μας γυρίσει πίσω αυτή τη φορά, αλλά περίπου 600 μέτρα πριν η ουρά ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να περιμένουμε γύρω στα 3 τέταρτα για να μπούμε και να περάσουμε απέναντι. Ήταν η μοναδική φορά στη ζωή μας που δεν μας ένοιαζε το ότι περιμέναμε σε ουρά γιατί απλά απολαμβάναμε το τοπίο που και παραπάνω ώρα να ήταν δεν θα μας χάλαγε. Όταν γυρίσαμε πίσω κοντά στα εκδοτήρια των εισιτηρίων υπήρχαν 1-2 εστιατόρια και κάτσαμε να φάμε κάτι στα γρήγορα.

Φύγαμε υπό βροχή με προορισμό το Trogir που θα διανυκτερεύαμε απόψε, το τελευταίο βράδυ του ταξιδιού μας. Ο μόνος λόγος που αλλάξαμε ξενοδοχείο ήταν γιατί στο Trogir υπήρχαν πιο οικονομικά καταλύματα σε σχέση με το Split και αφού είχαμε αμάξι δεν μας ένοιαζαν οι συχνές μετακινήσεις. Κάναμε μία ενδιάμεση στάση στο Sibenik που θέλαμε να δούμε, αλλά είχε νυχτώσει και κάναμε μόνο μία πολύ μικρή βόλτα κοντά στο σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Δεν πήγαμε στο κέντρο της πόλης αλλά απ’ότι είχα δει είναι όμορφη και γραφική πόλη αν τη δεις πρωί.







Φύγαμε και προχωρήσαμε προς το Trogir και μπαίνοντας στην πόλη είδαμε ότι γινόταν κάτι σαν τα δικά μας πανηγύρια καθώς ήταν παραμονή 15Αύγουστου αλλά λόγω κούρασης πήγαμε κατ’ ευθείαν στο δωμάτιό μας. Ήμασταν πολύ κουρασμένοι και δεν είχαμε ακόμα συνειδητοποιήσει ότι αυτό το ταξίδι έφτανε στο τέλος του, θέλαμε μόνο να ξεκουραστούμε. Την επομένη το πρωί που γινόταν η αναχώρηση το καταλάβαμε μια και καλή..

Κεφάλαιο Δωδέκατο – Επίλογος:

Ξυπνάμε λοιπόν και η πρώτη μου σκέψη ήταν ‘ωχ φεύγουμε’. Πώς να μαζέψω τα πράγματά μου για τελευταία φορά; Πώς να δεχτώ ότι το ταξίδι μας είχε φτάσει στο τέλος του; Με έπιασε μελαγχολία. Αφήσαμε το δωμάτιο και πήγαμε με τα πόδια στην παλιά πόλη του Trogir για να την δούμε λίγο μιας και το προηγούμενο βράδυ δεν είχαμε προλάβει. Περπατήσαμε κατά μήκος του όμορφου παραλιακού δρόμου και φτάσαμε μέχρι το Κάστρο Καμερλένγκο. Μπήκαμε μέσα στην παλιά πόλη και χαζέψαμε στα γραφικά σοκάκια της. Είναι πολύ όμορφη πόλη και πολύ γραφική, με τα σπίτια, τις εκκλησίες της.. Ακόμα ήταν αρκετά πρωί και δεν κυκλοφορούσε πολύς κόσμος. Ακούγονταν μόνο οι καμπάνες των εκκλησιών που γιόρταζαν για τον 15Αύγουστο. Η ώρα πέρασε και έπρεπε να φύγουμε. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο μας πήραμε το αμάξι και φύγαμε κατ’ευθείαν για το αεροδρόμιο του Dubrovnik.







Κάστρο Καμερλένγκο






Η διαδρομή από το Trogir μέχρι το Dubrovnik ήταν πολύ ωραία, σε όλο τον δρόμο βλέπαμε θάλασσα και περνούσαμε από μικρές παραθαλάσσιες πόλεις. Θέλαμε να επισκεφτούμε κάποιες από αυτές αλλά ο χρόνος δεν το επέτρεπε. Η μόνη μας στάση ήταν στο Dubrovnik, είχαμε ένα τεταρτάκι περιθώριο και φτάνοντας εκεί λέμε, αφού είμαστε εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουμε μία τελευταία βόλτα στην Stradun.. Περπατήσαμε για μία ακόμα φορά αυτή την πανέμορφη πόλη και φύγαμε για το αεροδρόμιο. Παραδώσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε για το check-in. Μπαίνοντας στο αεροπλάνο καταλάβαμε ότι το ταξίδι αυτό είχε πλέον τελειώσει.

Αυτό το ταξίδι μας ήταν το καλύτερο που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Γυρίσαμε γεμάτοι καινούργιες εικόνες και συναισθήματα που μας συντροφεύουν ακόμα και θα μας συντροφεύουν για πολύ περισσότερο. Ανακαλύψαμε και είδαμε από κοντά μέρη που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν, ζήσαμε πολλές ωραίες στιγμές, στιγμές ευτυχίας. Γιατί τι άλλο να ζητήσει κανείς όταν βρίσκεται σε ένα πανέμορφο μέρος αγκαλιά με τον άνθρωπό του.. Ήταν το πρώτο μας ταξίδι που περιελάμβανε και οδικό ταξίδι μαζί και όλα είχαν πάει μια χαρά. Καταλάβαμε ότι με τα οδικά ταξίδια και σαν ανεξάρτητοι ταξιδιώτες που πάντα πάμε, μπορείς να δεις πολλά παραπάνω μέρη και να κάνεις πολύ όμορφες διαδρομές που κανένα ταξιδιωτικό γραφείο δεν θα σε πάει ποτέ και θέλουμε να το ξανακάνουμε και σε άλλες χώρες. Με πολύ καλή οργάνωση και προετοιμασία μπορεί να βγει ένα θαυμάσιο ταξίδι. Κάποια στιγμή θέλουμε να επιστρέψουμε οδικώς σε αυτά τα υπέροχα μέρη και να γυρίσουμε παραπάνω την Κροατία κυρίως που αφήσαμε ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω το μέλος galat για την πολύ καλή ιστορία του ‘βαλκανικό τουρλού’ από την οποία εμπνευστήκαμε και εμείς το δικό μας ταξίδι και αποφασίσαμε να κινηθούμε και εκτός Κροατίας, σε Βοσνία και Μαυροβούνιο. Ελπίζω και η δική μου ιστορία με τη σειρά της να δώσει καινούργιες ιδέες για μέρη που δεν έχουν αναφερθεί ξανά και αξίζουν σε όσους σκοπεύουν να επισκεφτούν αυτές τις χώρες.

Λίγες Πληροφορίες -Tips

- Φαγητό: Και στις 3 χώρες δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το φαγητό, μοιάζουν αρκετά οι κουζίνες τους με την δικιά μας. Βρίσκαμε παντού πίτσα, κυρίως στην Κροατία, κοτόπουλο φιλέτο και πολύ κεμπάπ, cevapcici στην δική τους γλώσσα. Δοκιμάσαμε και ένα ωραίο λευκό τυρί στο Sarajevo που ονομαζόταν Travnik και προερχόταν από το ομώνυμο χωριό. Στην Βοσνία και το Μαυροβούνιο υπάρχουν πάρα πολλοί φούρνοι, pekara, που θα βρείτε ψωμί και τυρόπιτες, σπανακόπιτες και πολλά άλλα. Όταν τους ρωτούσαμε για τις τυρόπιτες μας έλεγαν παντού ότι ήταν τοπικό φαγητό. Που να ήξεραν ότι είμαστε από Ελλάδα και το έχουμε κι εμείς αυτό το ‘τοπικό’. Ακόμα και λουκουμάδες βρήκαμε και φάγαμε στο Split, ‘τοπικοί’ και αυτοί! Από εστιατόρια δεν έχω να σας προτείνω πολλά καθώς δεν φάγαμε σε κάποιο πολύ ιδιαίτερο, παντού ήταν ωραίο φαγητό και νορμάλ οι τιμές. Αυτό που σας προτείνω μόνο και αξίζει με χίλια είναι το εστιατόριο Dubravka, στο Dubrovnik, δίπλα από την πύλη Pile στην οδό Brsalje 1. Έχει καταπληκτική θέα προς το φρούριο Lawrence και τα τείχη της πόλης, καλό σέρβις, καλό φαγητό, ζωντανή μουσική και πολύ προσιτές τιμές. Το καλύτερο είναι να βρείτε τραπέζι έξω-έξω για καλύτερη θέα και ενδείκνυται για μία ρομαντική βραδιά με το έτερον ήμισυ.

-Για να ταξιδέψετε και στις 3 χώρες (Κροατία- Βοσνία- Μαυροβούνιο) αρκούν οι αστυνομικές ταυτότητες νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.

-Νόμισμα: Κροατία- Το νόμισμα της Κροατίας είναι το Kuna(HRK). 1E~=7,65Kn.

Όπως σε όλα τα αεροδρόμια καλό είναι να αποφεύγετε τα ανταλλακτήρια έτσι και σε αυτό του Dubrovnik. Εμείς φτάναμε βράδυ και επειδή δεν ξέραμε αν θα βρούμε μέσα στην πόλη ανοιχτό ανταλλακτήριο, κάναμε εκεί συνάλλαγμα και χάσαμε πολλά στην ισοτιμία. Υπάρχουν ανταλλακτήρια στην Stradun με πολύ καλή ισοτιμία που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά και atm για να κάνετε συνάλλαγμα, οπότε αποφύγετε τα ανταλλακτήρια του αεροδρομίου.

Βοσνία- Το νόμισμα της Βοσνίας είναι το Βοσνιακό Μάρκο(ΒΑΜ). 1Ε~=2 BAM. Μπαίνοντας στην Βοσνία από το Μαυροβούνιο, σε όλα τα μέρη που αναφέρω στην ιστορία μου ότι πήγαμε μέχρι να φτάσουμε στο Mostar, δεν βρήκαμε πουθενά ανταλλακτήριο ή atm, μάλλον γιατί ήταν πολύ μικρές πόλεις. Παρόλα αυτά όταν αγοράζαμε κάτι ή έπρεπε να πληρώσουμε κάποια είσοδο δεχόντουσαν ευρώ και μάλιστα μας έδιναν ρέστα στο ίδιο νόμισμα και όχι στο δικό τους. Στο Mostar και στο Sarajevo υπήρχαν atmπου μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα.

Μαυροβούνιο- Το Μαυροβούνιο χρησιμοποιεί ευρώ και δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποιο συνάλλαγμα εκεί.

-Ενοικίαση αυτοκινήτου: Το δικό μας αμάξι το νοικιάσαμε στο αεροδρόμιο του Dubrovnik από την uniline που είναι αντιπρόσωπος της europcar στην Κροατία. Η κράτηση είχε γίνει από το internet και τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για ενοικίαση αυτοκινήτου στην Κροατία είναι: νέου τύπου δίπλωμα(κάρτα), πιστωτική κάρτα ή αν δεν έχετε η μόνη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από τις χρωστικές είναι η debit card της alpha bank με ανάγλυφα γράμματα που την δέχονται παντού για ενοικίαση. Εμείς δεν μπορούσαμε να βγάλουμε πιστωτική και με την κάρτα που αναφέρω κάναμε μια χαρά τη δουλειά μας. Για να ταξιδέψετε εκτός συνόρων της Κροατίας θα σας ζητηθεί να πληρώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για να αγοράσετε μία ασφάλεια που θα σας καλύπτει και εκεί, κάτι σαν την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου.

-Βενζίνη: Παντού η τιμή της βενζίνης ήταν φθηνότερη από την Ελλάδα. Στην Κροατία γύρω στο 1,45-1,50 το λίτρο, στην Βοσνία γύρω στο 1,30-1,35 και στο Μαυροβούνιο γύρω στο 1,40-1,45.

-Parking: Το parking ήταν φθηνό παντού ακόμα και στα πιο τουριστικά μέρη, ξεκινούσε από 0,50 cent την ώρα και έφτανε το πιο ακριβό στο 1-1,20 ευρώ την ώρα. Βέβαια αν δεν έχει Parking το ξενοδοχείο σας θα σας βγει ένας λογαριασμός γι’αυτό να κλείνετε πάντα με δικό του Parking. Είδαμε διάφορους τύπους parking, αλλού ήταν ένας άνθρωπος και σου έδινε χαρτάκι με την ώρα που πάρκαρες και τον πλήρωνες φεύγοντας ανάλογα με την ώρα που είχες μείνει στο μέρος, αλλού είχε παρκόμετρο που πάταγες ένα κουμπί, έπαιρνες το χαρτάκι με την ώρα που μπήκες στον χώρο και πλήρωνες φεύγοντας στο μηχάνημα, και αλλού αγόραζες από σούπερ μάρκετ μία κάρτα, σημείωνες μήνα, μέρα και ώρα που πάρκαρες, πλήρωνες στην αρχή και έπρεπε να έχεις την κάρτα σε εμφανές σημείο στο αμάξι για να φαίνεται ότι έχεις πληρώσει και να μην σε γράψουν οι υπεύθυνοι. Κάποιους τρόπους δεν τους είχαμε ξανασυναντήσει αλλά αν ρωτήσετε θα σας βοηθήσουν όλοι.

-Διόδια: Στο Μαυροβούνιο και την Βοσνία δεν πληρώσαμε πουθενά απολύτως διόδια. Είχα διαβάσει ότι μπαίνοντας στο Μαυροβούνιο σου ζητάνε να πληρώσεις στα σύνορα 10Ε κάτι σαν φόρο ρύπανσης αλλά δεν μας ζητήθηκε τίποτα τέτοιο. Στην Κροατία έχουν ένα πολύ ωραίο και δίκαιο σύστημα διοδίων που πληρώνεις ανάλογα με τα πόσα χλμ οδήγησες σε εθνική οδό. Δηλαδή, συναντάς τα πρώτα διόδια στα οποία πατάς ένα κουμπί και παίρνεις ένα χαρτάκι με την ώρα και το σημείο που μπήκες στην εθνική οδό, αν βγεις από την εθνική μέσα σε χρονικό διάστημα 15 λεπτών τότε δεν πληρώνεις τίποτα, αλλιώς συνεχίζεις και κοντά στην έξοδο που είναι να βγεις υπάρχουν πάλι διόδια που είναι υπάλληλος και πληρώνεις ανάλογα με τα πόσα χλμ έχεις διανύσει μέσα στην εθνική. Όσα περισσότερα, τόσο μεγαλύτερο και το ποσό.

-Οδικό δίκτυο: Στην Κροατία το οδικό δίκτυο ήταν πολύ καλό σε όλα τα σημεία. Στο Μαυροβούνιο οι δρόμοι που περνούσαν από τα παραλιακά μέρη ήταν καλοί αλλά όσο ανέβαινες προς τα βουνά γίνονταν στενοί και με πολλές στροφές. Οι ντόπιοι οδηγούσαν με μεγάλη ταχύτητα γι’αυτό εσείς να είστε προσεκτικοί. Στη Βοσνία οι δρόμοι ήταν καλοί. Και στις 3 χώρες υπήρχε πολύ καλή σήμανση με πινακίδες και όρια ταχύτητας, που για εμάς που έχουμε μάθει να τρέχουμε σαν τους τρελούς μπορεί να μην είναι φυσιολογικά αλλά ίσως γι’αυτό στα 2.500χλμ που κάναμε δεν συναντήσαμε ούτε ένα τροχαίο ατύχημα. Τροχαία συναντήσαμε σε Κροατία και Βοσνία αλλά δεν μας σταμάτησαν ποτέ. Αν ακολουθείτε τα όρια ταχύτητας δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

-Ντόπιοι: Οι Κροάτες και οι Βόσνιοι μας φάνηκαν αρκετά ζεστοί σαν άνθρωποι, οι Μαυροβούνιοι πάλι κάπως κρύοι. Όπου κι αν ζητήσαμε βοήθεια πάντως όλοι ήταν εξυπηρετικοί. Από άποψη ασφάλειας, πουθενά δεν συναντήσαμε πρόβλημα. Και οι 3 χώρες είναι πολύ ασφαλείς για τους ταξιδιώτες, αν και ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν αυτές τις χώρες όχι και τόσο ασφαλείς λόγο της πρόσφατης ιστορίας τους από τους πολέμους.

-Αξιοθέατα: Κροατία- Στο Dubrovnik συμφέρει να αγοράσετε την Dubrovnik Card. Ανάλογα με τις μέρες που θα μείνετε έχει ημερήσια, 3 ημερών και εβδομαδιαία. Εμείς είχαμε πάρει την 3 ημερών με 162Kn. Η τιμή αυτή είναι για κράτηση από το internet με 10% έκπτωση. Περιλαμβάνει 10 επιβιβάσεις στα λεωφορεία της πόλης, είσοδο στα τείχη της πόλης και το φρούριο Lawrence, είσοδο στο ναυτικό μουσείο, είσοδο στο Rector’sPalace και στο εθνογραφικό μουσείο. Περιλαμβάνει και κάποια άλλα αξιοθέατα αλλά αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα που πρέπει να επισκεφτείτε.

Είναι ακριβή η κάρτα αλλά σας συμφέρει αν δείτε τις τιμές των αξιοθέατων μεμονωμένες. Επίσης περιλαμβάνει έναν χάρτη με όλα τα αξιοθέατα της πόλης καθώς και ένα βιβλιαράκι με πληροφορίες, τιμές και ώρες λειτουργίας.

-Κάντε μία βόλτα με μία από τις πολλές glass boats που υπάρχουν στο παλιό λιμάνι του Dubrovnik και απολαύστε την πανέμορφη πόλη από μία άλλη οπτική γωνία.

-Πάρτε το τελεφερίκ και ανεβείτε στο λόφο Srd πίσω από το Dubrovnik. Επιλέξτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να δείτε την πόλη με όμορφα χρώματα αλλά και φωτισμένη. Εκεί κοντά είναι και το Μουσείο με την έκθεση Dubrovnik during the homeland Warπου αξίζει πολύ την επίσκεψή σας.

-Στο Split επισκεφθείτε το Ανάκτορο του Διοκλητιανού. Υπάρχουν εισιτήρια με διαφορετικές τιμές ανάλογα με το τι θέλετε να δείτε.

-Επισκεφθείτε τις Λίμνες Plitivice. Γνωστές σε όλους και πανέμορφες. Ώρες λειτουργίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο 8π.μ. – ηλιοβασίλεμα.

Βοσνία- KraviceFalls. Βρίσκονται κοντά στο χωριό Studenci. Δεν υπάρχει τιμή εισόδου, μόνο μία μικρή χρέωση για το parking του αυτοκινήτου.

-Blagaj Tekke. Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Τιμή εισόδου περίπου 1,60Ε

-Επισκεφθείτε το Pocitelj, περπατήστε στα πέτρινα δρομάκια του και νιώστε την μεσαιωνική ατμόσφαιρα αυτού του όμορφου χωριού.

-Mostar: Τζαμί Koski Mehmed Pasha- Ώρες λειτουργίας 9π.μ.- 10μ.μ. Ανεβείτε και στον μιναρέ για να θαυμάσετε την θέα της πόλης από ψηλά.

-Travnik: Φρούριο- Ώρες λειτουργίας: 8π.μ.-8μ.μ. Τιμή εισόδου: 1,50ΚΜ

-Jajce: Φρούριο- Ώρες λειτουργίας: 9π.μ.-7μ.μ. Τιμή εισόδου περίπου 1,50Ε

Κατακόμβες: Ώρες λειτουργίας: 9π.μ.-7μ.μ. Τιμή εισόδου 1ΚΜ

-Επισκεφθείτε τους παλιούς νερόμυλους της λίμνης Pliva κοντά στο Jajce.

Μαυροβούνιο: HercegNovi- Φρούριο Kanli Kula: Τιμή εισόδου 1Ε.

Φρούριο Forte Mare: Τιμή εισόδου 1Ε

-Risan: Ρωμαϊκά Ψηφιδωτά- Τιμή Εισόδου 2Ε

-Perast: Ανεβείτε στο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου για όμορφη θέα. Τιμή εισόδου 1Ε.

Μουσείο του Perast: Ώρες λειτουργίας Καθημερινές 9π.μ. – 7μ.μ., Κυριακές 9π.μ.-2μ.μ. Τιμή εισόδου περίπου 2,50Ε.

-Kotοr: Αν αντέχετε το περπάτημα αξίζει να περπατήσετε τα τείχη της πόλης μέχρι το φρούριο για να απολαύσετε την πανέμορφη θέα που προσφέρει σε ολόκληρο τον κόλπο. Τιμή εισόδου 3Ε.

-Αν έχετε ανάγκη από ηρεμία, νοικιάστε ένα καγιάκ στη Rijeka Crnojevica και κάντε βόλτα στη λίμνη Skadar, το μέρος με την φύση τριγύρω προσφέρετε για ηρεμία και χαλάρωση.

-Budva: Φρούριο- Τιμή εισόδου 2Ε.

-Μονή Ostrog: Ώρες Λειτουργίας 6π.μ. – 5μ.μ. Ελεύθερη είσοδος.

-Κάντε μία βόλτα μέχρι την Tara Bridge για να απολαύσετε την φύση και το πανέμορφο σκηνικό που συνθέτει με το ομώνυμο φαράγγι.

-Επισκεφθείτε την Μαύρη λίμνη του Εθνικού Πάρκου Durmitor. Εκεί μπορείτε να κάνετε μία ωραία βαρκάδα ή και μία αναζωογονητική βουτιά στα παγωμένα νερά της. Τιμή Εισόδου στη λίμνη 3Ε.

-Διαμονή: Από τα ξενοδοχεία στα οποία μείναμε σας προτείνω το Apartments Magdalena στο Split, τα δωμάτια βρίσκονται σε ένα πέτρινο γραφικό σπίτι της περιοχής και είναι πλήρως ανακαινισμένα και εξοπλισμένα. Βρίσκεται λίγα λεπτά με τα πόδια μακριά από το Ανάκτορο του Διοκλητιανού και το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν έχει δικό του parking. Προτείνω το Downtown Apartments στο Sarajevo, τα δωμάτια που ενοικιάζονται βρίσκονται σε ένα κτίριο που μένει και η κυρία που τα νοικιάζει. Είναι κοντά με τα πόδια στην παλιά πόλη και έχει χώρο στάθμευσης. Προτείνω το Rooms Carija στο Trogir, άνετο δωμάτιο σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την παλιά πόλη και δικό του parking. Τέλος προτείνω το Apartments Lucic στο Dubrovnik, είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές και τα δωμάτια δεν είναι μεγάλα αλλά έχει μεγάλο ατού το ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Stradun. Επίσης αν θέλετε να κλείσετε εκεί ζητήστε του να σας κρατήσει συγκεκριμένο δωμάτιο από αυτά που δείχνουν οι φωτογραφίες του booking γιατί εμάς μας έδωσε ένα που δεν ήταν το ίδιο ωραίο και απογοητευτήκαμε.

Υγ1. Οι ώρες λειτουργίας των αξιοθέατων που αναφέρω είναι για τους καλοκαιρινούς μήνες που τα επισκεφθήκαμε εμείς. Τον χειμώνα μάλλον ισχύουν διαφορετικά ωράρια.

Υγ2. Όσοι θέλετε να επισκεφθείτε αυτά τα μέρη και ψάχνετε πληροφορίες, ευχαρίστως να βοηθήσω αν μπορώ. Για τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω πληροφορίες για όλα αυτά τα μέρη γιατί δεν κυκλοφορούν ταξιδιωτικοί οδηγοί και μάλιστα στα ελληνικά, έτσι έκατσα και μετέφρασα τις πληροφορίες που βρήκα στο internet και έκανα τους δικούς μου οδηγούς για τα μέρη που ήθελα να επισκεφτώ. Αν δεν βρίσκετε τις πληροφορίες που θέλετε ρωτήστε εδώ και ίσως γνωρίζω κάτι.

ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!
 

kokoui

Member
Μηνύματα
369
Likes
486
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινικη Αμερικη
Πολύ καλη ιστορια. Μου εβαλες ιδέες με την Κροατια:)
 

Kanel28

Moderator
Μηνύματα
1.431
Likes
2.428
Επόμενο Ταξίδι
Εδιμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Ευχαριστούμε πολύ mariaj για την καταπληκτική ιστορία και τα πολύ χρήσιμα tips ;)
Εύχομαι να κάνετε πάντα τόσο όμορφα ταξίδια :)
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
'Ομορφο το ταξίδι σας! Πάντα τέτοια! :)
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Μαρία, ευχαριστούμε για την πολύ ωραία ιστορία.
Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου και πολύ χρήσιμες οι χρηστικές πληροφορίες στο τελευταίο κεφάλαιο.
 

mariaj

Member
Μηνύματα
319
Likes
414
Ονειρεμένο Ταξίδι
Bali
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που σας άρεσε η ιστορία μου και εύχομαι να βοηθήσει όσους από εσάς έχετε στο πλάνο να πάτε προς εκείνα τα μέρη.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Πραγματικά η ιστορία είναι απ τις καλύτερες που υπάρχουν στο φόρουμ για την περιοχή.Αν κάνω κάποια στιγμή το ταξίδι αυτό που τόσο θέλω είναι σίγουρο ότι θα είναι ο οδηγός μου.
 

eleng

New Member
Μηνύματα
4
Likes
1
Πραγματικά καταπληκτική ιστορία!!!Σκέφτομαι και εγώ ένα αντίστοιχο ταξιδάκι και πιθανότατα θα χρησιμοποιήσω το δικό σου ταξίδι σαν οδηγό!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.528
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom