Νορβηγία Κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας...

Giwrgos10

Member
Μηνύματα
219
Likes
926
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Κάτι ΜΗ τουριστικό
Ωραία αναλυτική ιστορία με πολύ ωραίες φώτος που και για μένα η φωτογραφία είναι όπως ακριβώς το έγραψες στην αρχή. Συνέχεια ανακαλύπτεις κάτι που δε το είχες δει νωρίτερα. Αλλα δε νομίζω ότι τελείωσε η ιστορία σου. Περιμένω λεπτομέρειες και για τη φύση, τη ζωή, τους ανθρώπους του μαγευτικού Τρόμσο
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Τελικά πόσα είναι τα πράγματα που οπωσδήποτε πρέπει να κάνει κάποιος πριν πεθάνει; 100, 200, 1000; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία τέτοια λίστα σαν έναν οδικό χάρτη προσωπικής ευδαιμονίας και αυτοβελτίωσης ή είναι ένα (ακόμα) καλυμμένο μαρκετίστικο κόλπο που θέλει τα λεφτά μας; Επειδή πάντα θεωρούσα πως κάθε ένας από μας ορίζει αυτά που θέλει να δει, να επισκεφθεί ή να κάνει στη ζωή διαφορετικά, δεν είχα πειστεί πως υπάρχουν παγκόσμια αποδεκτά σημεία αναφοράς. Ούτε είχα πειστεί πως κάθε φορά που εμφανιζόταν μπροστά μου μια τέτοια λίστα, δεν χρησιμοποιούταν σαν ένας κράχτης του μέσου για να τραβήξει την προσοχή μου.

Με τον καιρό κατάλαβα πως αυτού του είδους η αναζήτηση είναι ατελέσφορη και παράλογη, τουλάχιστον για μένα. Πάντα έβλεπα τον κόσμο σαν ένα μεγάλο σπίτι, με πολλά δωμάτια και εγώ ένιωθα πως ήμουν κλεισμένος στο υπόγειο. H μοναδική μου επιδίωξη εφεξής θα ήταν να ανοίξω όλες αυτές τις κλειστές πόρτες και να δω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ από τον υπέροχο κόσμο που είναι εκεί έξω. Σ’ αυτή την διαδρομή δεν μπορεί να υπάρχουν προτεραιότητες και δεύτερες θέσεις, δεν είναι άλλωστε αγώνας δρόμου αλλά μαραθώνιος. Και η μεγαλύτερη ικανοποίηση σε έναν μαραθώνιο είναι πάντα η συμμετοχή και αν τα καταφέρεις, ο τερματισμός.

Έχω κάνει αρκετά ταξίδια. Για κάποιους αυτή η συγκομιδή παραστάσεων και εμπειριών είναι ήδη εντυπωσιακή, για πολλούς εδώ στο travelstories.gr απλά στοιχειώδης. Για μένα, αρκετά ικανοποιητική και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον. Ταυτόχρονα με το ταξίδεμα, αναπτύχθηκε και μία έτερη αγάπη που ενίοτε λειτουργεί και σαν ψυχοθεραπεία. Η αγάπη για την ταξιδιωτική φωτογραφία. Ο σκοπός λοιπόν εδώ και μερικά χρόνια αναβαθμίστηκε τρόπον τινά. Θα έπρεπε τις ομορφιές αυτού του κόσμου να τις καταγράψω και με τον φωτογραφικό φακό, και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερα. Ίσως κάποιος ρωτήσει, τί είναι η ταξιδιωτική φωτογραφία; Κατά τη γνώμη μου είναι το αμέσως επόμενο εξελικτικό στάδιο από την απλή snapshot, όταν αρχίσεις να «ψάχνεις» το θέμα σου από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όταν αφιερώνεις λίγο περισσότερο χρόνο να φωτογραφίζεις απ’ ότι συνήθως. Και φυσικά, όταν συλλέγεις φωτογραφικές πληροφορίες για το μέρος που θα επισκεφθείς πριν από οτιδήποτε άλλο, όπως εστιατόρια, μπαρ, διαμονή, εισιτήρια :).

Τα υποψήφια θέματα λοιπόν είναι ανεξάντλητα, απεριόριστα. Κανονικά θα έπρεπε να είμαι υπομονετικός, μεθοδικός και να εύχομαι να έχω την δυνατότητα να επισκεφτώ και να δω όσα γίνεται περισσότερα από αυτά. Όμως είχα την αίσθηση ότι όσα και αν έβλεπα στη ζωή μου κάτι θα μου διέφευγε, κάτι θα ξεγλιστρούσε μέσα από τα χέρια μου. Αυτός ο φόβος επιβεβαιώθηκε όταν πριν καιρό ξαναείδα φωτογραφίες αυτού του κάτι, με την ματιά του ενθουσιώδη - ερασιτέχνη φωτογράφου. Από τη φύση του φευγαλέο και απρόβλεπτο ανέτρεψε όλα τα σχέδια και τα συμπύκνωσε στο εξής ένα, το οποίο έλαβε απόλυτη προτεραιότητα: Να δω και να φωτογραφίσω ένα ασύλληπτο φυσικό φαινόμενο, το Βόρειο Σέλας.
Για τούτο το πρώτο μέρος σου βγάζω το καπέλο. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα εκτός από τη φωτογραφία. Σε κάθε μου ταξίδι τραβώ χιλιάδες φωτογραφίες, αλλά σπανίως σπαταλώ χρόνο για μια ποιοτική φωτό. Όμως στο Τρόμσο θα πήγαινα ίσως και μονο για τη φωτογραφία.
Πολύ χαίρομαι που τα λεφτά μου τα τρώνε οι αεροπορικές εταιρίες και τα ξενοδοχεία. Σίγουρα εκείνοι που μας διαχειρίζονται (τις ζωές μας εννοώ) βρίσκουν τρόπους να τα παίρνουν πίσω. Θα στα πάρουν έτσι κι αλλιώς. Απόλαυσέ το λοιπόν!
 

gioske

Member
Μηνύματα
172
Likes
1.090
Ταξίδι-Όνειρο
Θιβετ
Τρίτη 15-03-2016

Η μέρα που ξημέρωσε ήταν γεμάτη. Το πρόγραμμα είχε πρωινή βόλτα στα φιόρδ (και συγκεκριμένα τον γύρο του νησιού Kvaloya) και το απόγευμα εκ νέου εξόρμηση για το ΒΣ (το πακέτο που αγοράσαμε περιλάμβανε τρεις νυχτερινές εξορμήσεις και μία πρωινή περιήγηση στα φιόρδ).

20160315_124017.jpg

Ο ξεναγός για την πρωινή εκδρομή (η αναχώρηση ήταν γύρω στις 10:00) θα ήταν ο Λεονάρντο, ένας Ναπολιτάνος έξω καρδιά που μαζί με την σύζυγό του δούλευαν σε αυτό το γραφείο την χειμερινή περίοδο και το καλοκαίρι κατέβαιναν πιο νότια, στα νησιά Λοφότεν. Μας συστήθηκε σαν συνονόματος του Νταβίντσι, του Ντι Κάπριο και του Λεονάρντο από τα Χελωνονιντζάκια. Καλά ξεκινήσαμε, σκέφτηκα, αυτός ο τύπος είναι περιβόλι! Επειδή μάλιστα καθόμασταν στις δύο μπροστινές θέσεις δίπλα του, είχαμε την άνεση να μιλάμε μαζί του συνεχώς και να μαθαίνουμε πράγματα για αυτόν και τον τόπο που ζούσε. Μας έδωσε πολλές πληροφορίες για τους Νορβηγούς, για τις συνήθειές τους και τον τρόπο ζωής τους. Μας έκανε εντύπωση πως μία αγαπημένη τους συνήθεια είναι να περνούν τς διακοπές τους απομονωμένοι σε μικρές ξύλινες καλύβες, τις hytte, πολλές από τις οποίες ήταν χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό ή τουαλέτα, στη μέση του πουθενά ή δίπλα σε μια λίμνη για ψάρεμα. Και η αραιοκατοικημένες αυτές περιοχές προσφέρονταν για τέτοιες περιπέτειες. Το άλλο που μας είπε και το διαπιστώσαμε και εμείς στην πόλη, πως πολλά καροτσάκια με μωρά ήταν παρκαρισμένα έξω από καφετέριες, εστιατόρια ή εμπορικά καταστήματα. Οι γονείς τους φρόντιζαν να είναι καλά ντυμένα και αυτοί απολάμβαναν το γεύμα τους ή συνέχιζαν τα ψώνια τους! Συμφωνήσαμε πως αυτό για ένα Έλληνα ή ένα Ιταλό είναι αδιανόητο και παράλογο, και πως τόσο "προχωρημένα" πράγματα είναι για άλλους λαούς. Ανά τακτά διαστήματα σταματούσαμε στην άκρη του δρόμου για να θαυμάσουμε το τοπίο και και να βγάλουμε φωτογραφίες. Πολλές επίσης μας έβγαλε και ο Λεονάρντο και μας τις έστειλε την επόμενη ημέρα.

Tromso-43.jpg Tromso-44.jpg Tromso-45.jpg Tromso-47.jpg Tromso-48.jpg Tromso-49.jpg Tromso-50.jpg

Τα τοπία που συναντήσαμε ήταν απίστευτης ομορφιάς και το αρκτικό φως που ήταν πιο απαλό και διαχεόμενο από το μεσογειακό που έχουμε συνηθίσει, έδινε ακόμα και το καταμεσήμερο μια γλυκύτητα στις φωτογραφίες μας. Ρωτήσαμε για τα κρεμασμένα ψάρια και μας είπε ότι είναι ένας τρόπος διατήρησης κυρίως του μπακαλιάρου που έρχεται κατευθείαν από τους Βίκινγκς. Επειδή λόγω του κλίματος δεν μπορούσαν να παράγουν αλάτι από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, βρήκαν έναν πιο πρόσφορο τρόπο να διατηρούν επί μακρό διάστημα τις ψαριές τους. Τα κρεμούσαν σε μεγάλες κατασκευές και ο θαλασσινός αέρας έκανε τα υπόλοιπα!

Tromso-51.jpg Tromso-52.jpg Tromso-53.jpg Tromso-54.jpg

Περάσαμε από παγωμένες λίμνες και ποτάμια,

Tromso-55.jpg Tromso-56.jpg Tromso-60.jpg Tromso-61.jpg Tromso-72.jpg Tromso-73.jpg Tromso-74.jpg

από πανέμορφα ψαροχώρια χωμένα μέσα σε δαντελωτά φιόρδ,

Tromso-57.jpg Tromso-58.jpg Tromso-59.jpg

ακόμα και από παραλίες όπου το καλοκαίρι οι ντόπιοι κάνουν τα μπάνια τους.

Tromso-62.jpg Tromso-63.jpg Tromso-65.jpg Tromso-66.jpg

Ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε ο φωτογραφικός μου φακός να απαθανατίσει. Τοπία παγκόσμιας κλάσης, με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Στον γυρισμό ο Λεονάρντο μας είπε να προσέχουμε μήπως δούμε και ταράνδους ελεύθερους, που όπως μας είπε μόνο η φυλή tων Σάμι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να εκτρέφει. Οι Σάμι είναι φινλανδικά φύλα που επεκτάθηκαν σε όλη την Σκανδιναβία και πλέον αναγνωρίζονται σαν οι μοναδικοί αυτόχθονες κάτοικοι, διεκδικώντας έτσι δικαιώματα και γη από την πολιτεία.
Tromso-75.jpg

Η παρέα του Λεονάρντο ήταν υπέροχη και δεν δυσαρεστηθήκαμε καθόλου όταν αφού μας είχε κεράσει σάντουιτς, διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει το ζεστό νερό για να μας φτιάξει σοκολάτα για ρόφημα. Του τονίσαμε ότι δεν υπήρχε θέμα από μέρους μας αλλά αυτός για να επανορθώσει μας έκανε μεγαλύτερη διαδρομή στο γυρισμό προς την πόλη, όπου είδαμε και άλλες ωραίες εικόνες.

Tromso-67.jpg Tromso-68.jpg Tromso-70.jpg Tromso-71.jpg

Λίγο πριν φτάσουμε στο Τρόμσο μας πήγε και στο αγαπημένο του σημείο λίγο έξω από την πόλη. Μας είπε πως του άρεσε να έρχεται εδώ για ηρεμία και περισυλλογή και πως όταν το επιτρέπει και ο καιρός είναι και ένα ωραίο μέρος για να δε κάποιος το ΒΣ.

Tromso-76.jpg Tromso-77.jpg

Όταν φθάσαμε στο ξενοδοχείο η ώρα είχε φτάσει 3 το μεσημέρι. Έπρεπε λοιπόν να φάμε καλά και να ξεκουραστούμε μιας και στις 6 είχαμε παραλαβή για την δεύτερη νύχτα αναζήτησης του ΒΣ. Είχαμε κρατήσει τον εξοπλισμό μας από το πρώτο βράδυ οπότε όταν έφτασε η ώρα είμαστε εξοπλισμένοι πλήρως και περιμέναμε στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Στις 18:10 μπήκε μια χαμογελαστή κοπέλα που όταν μας είδε με τις αστείες, χοντροκομμένες στολές κόντεψε να βάλει τα γέλια. Ήταν η Μάφι, από το Μπιλμπάο της χώρας των Βάσκων. Μας είπε και το βασκικό όνομά της αλλά σιγά που θα το συγκρατούσαμε οπότε το Μάφι ήταν αρκετό. Ήταν μια πολύ γλυκιά, πρόσχαρη κοπέλα που από την πρώτη στιγμή σε έκανε να νιώσεις άνετα και να την συμπαθήσεις. Το γκρουπ για εκείνο το βράδυ ήταν ακόμα πιο ετερόκλητο: Ένα ζευγάρι μεσήλικων Γάλλων που τους άρεσαν τα ελληνικά νησιά, μία μάνα και κόρη από το Τέξας που ασχολούνταν με την προστασία απειλούμενων ειδών ζώων και δυο γλυκές κυριούλες από το Λονδίνο με οξφορδιανή προφορά. Πόσο πιο ενδιαφέρουσα μπορεί να γίνει η βραδιά, σκέφτηκα! Δεν πρόλαβα να τελειώσω την σκέψη μου και μου φάνηκε πως άκουσα ένα πνιχτό,απόκοσμο γέλιο και κάποιον να λέει: "Περίμενε και θα δεις! "

Όταν βγήκαμε στο δρόμο η Μάφι μας είπε πως ο καιρός ήταν πολύ άσχημος σε μεγάλη ακτίνα γύρω από την περιοχή μας και θα έπρεπε να οδηγήσουμε πολλά χιλιόμετρα για να βρούμε καθαρό ουρανό. Δεν ακύρωσαν την εκδρομή γιατί και σήμερα η δραστηριότητα του ΒΣ ήταν υψηλή. Ξεκάθαρα όμως, μας είπε ήταν μια βραδιά Φινλανδίας. Όλοι καταλάβαμε τι σήμαινε αυτό, οπότε βολευτήκαμε στα καθίσματα, χαλαρώσαμε τις στολές μας και ξεκινήσαμε για το ταξίδι. Όντως ο καιρός ήταν πολύ χειρότερος από χτες. Έβρεχε και όσο πέρναγε η ώρα και συνεχίζαμε στην ενδοχώρα η βροχή γινόταν χιόνι και σε πολλά σημεία χιονοθύελλα. Επειδή όλα τα γκρουπάκια εκείνο το βράδυ θα ήταν στην Φινλανδία, το μεγάλο αφεντικό, ο Oystein, προπορευόταν με το δικό του αυτοκίνητο γα να διασφαλίσει ότι όλα θα πήγαιναν κατ'ευχήν. Μας συνόδευσε μέχρι τα σύνορα και μας είπε πως 15 λεπτά μετά τα σύνορα και το Kilpisjarvi, στις όχθες μιας παγωμένης λίμνης είχε αστέρια. Όντως όλοι ήταν μαζεμένοι σε εκείνη την περιοχή και ο ουρανός ήταν σχετικά καθαρός, με έντονο αέρα και αρκετό κρύο.

Παρκάραμε στο πλάι ενός παγωμένου δρόμου και ετοιμάσαμε τις φωτογραφικές μας. Οι ηλικιωμένες κυρίες του γκρουπ μην αντέχοντας τον παγωμένο αέρα, προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου και έβγαιναν μόνο για τις αναμνηστικές φωτογραφίες :). Ποιο κρύο όμως είναι αρκετό να σε καταβάλει όταν τα φώτα ξεκινούν να χορεύουν; Και τι χορογραφία που ήταν! Ενώ οι περισσότεροι προσπαθούσαν να αποφύγουν την επαφή με το κρύο, εμείς με την ξεναγό προσπαθούσαμε να χορτάσουμε τα μάτια μας. Όπως μας είπε, αν και έχει δει το ΒΣ αμέτρητες φορές, κάθε επόμενη είναι όπως η πρώτη της. Και δώστου φωτογραφίες, και δώστου γέλια και δώστου πολεμικές ιαχές σε κάθε κορύφωση της χορογραφίας.
Tromso-80.jpg Tromso-81.jpg Tromso-82.jpg Tromso-83.jpg Tromso-84.jpg Tromso-85.jpg Tromso-86.jpg Tromso-87.jpg Tromso-88.jpg Tromso-89.jpg Tromso-90.jpg Tromso-91.jpg Tromso-92.jpg Tromso-93.jpg Tromso-94.jpg Tromso-95.jpg Tromso-96.jpg Tromso-97.jpg


_MG_0918.JPG _MG_0919.JPG _MG_0920.JPG _MG_0927.JPG _MG_0930.JPG (στην τελευταία είναι η αφεντιά μου :D)


Για μια στιγμή αισθάνθηκα άτρωτος, απρόσβλητος από οτιδήποτε θνητό και εφήμερο. Σαν να άγγιξα το
προσωπείο της αιωνιότητας πριν διαλυθεί και χαθεί σαν άμμος ανάμεσα στα δάχτυλά μου. Σαν να σταμάτησα για μια στιγμή τον τροχό του Χρόνου, τόσο μικρή όσο το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων...
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Δε γίνεται να μην αρέσουν αυτές οι φωτογραφίες, είναι μαγικές!
Δε ξέρω αν το έχω ομολογήσει ποτέ αλλά πολύ σας ζηλεύω εσάς τους ταλαντούχους που οι φωτογραφίες σας είναι πορτραίτα.
Εύγε νεανία!
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Τρίτη 15-03-2016

Η μέρα που ξημέρωσε ήταν γεμάτη. Το πρόγραμμα είχε πρωινή βόλτα στα φιόρδ (και συγκεκριμένα τον γύρο του νησιού Kvaloya) και το απόγευμα εκ νέου εξόρμηση για το ΒΣ (το πακέτο που αγοράσαμε περιλάμβανε τρεις νυχτερινές εξορμήσεις και μία πρωινή περιήγηση στα φιόρδ).

View attachment 145251

Ο ξεναγός για την πρωινή εκδρομή (η αναχώρηση ήταν γύρω στις 10:00) θα ήταν ο Λεονάρντο, ένας Ναπολιτάνος έξω καρδιά που μαζί με την σύζυγό του δούλευαν σε αυτό το γραφείο την χειμερινή περίοδο και το καλοκαίρι κατέβαιναν πιο νότια, στα νησιά Λοφότεν. Μας συστήθηκε σαν συνονόματος του Νταβίντσι, του Ντι Κάπριο και του Λεονάρντο από τα Χελωνονιντζάκια. Καλά ξεκινήσαμε, σκέφτηκα, αυτός ο τύπος είναι περιβόλι! Επειδή μάλιστα καθόμασταν στις δύο μπροστινές θέσεις δίπλα του, είχαμε την άνεση να μιλάμε μαζί του συνεχώς και να μαθαίνουμε πράγματα για αυτόν και τον τόπο που ζούσε. Μας έδωσε πολλές πληροφορίες για τους Νορβηγούς, για τις συνήθειές τους και τον τρόπο ζωής τους. Μας έκανε εντύπωση πως μία αγαπημένη τους συνήθεια είναι να περνούν τς διακοπές τους απομονωμένοι σε μικρές ξύλινες καλύβες, τις hytte, πολλές από τις οποίες ήταν χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό ή τουαλέτα, στη μέση του πουθενά ή δίπλα σε μια λίμνη για ψάρεμα. Και η αραιοκατοικημένες αυτές περιοχές προσφέρονταν για τέτοιες περιπέτειες. Το άλλο που μας είπε και το διαπιστώσαμε και εμείς στην πόλη, πως πολλά καροτσάκια με μωρά ήταν παρκαρισμένα έξω από καφετέριες, εστιατόρια ή εμπορικά καταστήματα. Οι γονείς τους φρόντιζαν να είναι καλά ντυμένα και αυτοί απολάμβαναν το γεύμα τους ή συνέχιζαν τα ψώνια τους! Συμφωνήσαμε πως αυτό για ένα Έλληνα ή ένα Ιταλό είναι αδιανόητο και παράλογο, και πως τόσο "προχωρημένα" πράγματα είναι για άλλους λαούς. Ανά τακτά διαστήματα σταματούσαμε στην άκρη του δρόμου για να θαυμάσουμε το τοπίο και και να βγάλουμε φωτογραφίες. Πολλές επίσης μας έβγαλε και ο Λεονάρντο και μας τις έστειλε την επόμενη ημέρα.

View attachment 145252 View attachment 145253 View attachment 145254 View attachment 145255 View attachment 145256 View attachment 145257 View attachment 145258

Τα τοπία που συναντήσαμε ήταν απίστευτης ομορφιάς και το αρκτικό φως που ήταν πιο απαλό και διαχεόμενο από το μεσογειακό που έχουμε συνηθίσει, έδινε ακόμα και το καταμεσήμερο μια γλυκύτητα στις φωτογραφίες μας. Ρωτήσαμε για τα κρεμασμένα ψάρια και μας είπε ότι είναι ένας τρόπος διατήρησης κυρίως του μπακαλιάρου που έρχεται κατευθείαν από τους Βίκινγκς. Επειδή λόγω του κλίματος δεν μπορούσαν να παράγουν αλάτι από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, βρήκαν έναν πιο πρόσφορο τρόπο να διατηρούν επί μακρό διάστημα τις ψαριές τους. Τα κρεμούσαν σε μεγάλες κατασκευές και ο θαλασσινός αέρας έκανε τα υπόλοιπα!

View attachment 145259 View attachment 145260 View attachment 145261 View attachment 145262

Περάσαμε από παγωμένες λίμνες και ποτάμια,

View attachment 145263 View attachment 145264 View attachment 145265 View attachment 145266 View attachment 145267 View attachment 145268 View attachment 145269

από πανέμορφα ψαροχώρια χωμένα μέσα σε δαντελωτά φιόρδ,

View attachment 145270 View attachment 145271 View attachment 145272

ακόμα και από παραλίες όπου το καλοκαίρι οι ντόπιοι κάνουν τα μπάνια τους.

View attachment 145273 View attachment 145274 View attachment 145275 View attachment 145276

Ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε ο φωτογραφικός μου φακός να απαθανατίσει. Τοπία παγκόσμιας κλάσης, με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Στον γυρισμό ο Λεονάρντο μας είπε να προσέχουμε μήπως δούμε και ταράνδους ελεύθερους, που όπως μας είπε μόνο η φυλή tων Σάμι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να εκτρέφει. Οι Σάμι είναι φινλανδικά φύλα που επεκτάθηκαν σε όλη την Σκανδιναβία και πλέον αναγνωρίζονται σαν οι μοναδικοί αυτόχθονες κάτοικοι, διεκδικώντας έτσι δικαιώματα και γη από την πολιτεία.
View attachment 145277

Η παρέα του Λεονάρντο ήταν υπέροχη και δεν δυσαρεστηθήκαμε καθόλου όταν αφού μας είχε κεράσει σάντουιτς, διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει το ζεστό νερό για να μας φτιάξει σοκολάτα για ρόφημα. Του τονίσαμε ότι δεν υπήρχε θέμα από μέρους μας αλλά αυτός για να επανορθώσει μας έκανε μεγαλύτερη διαδρομή στο γυρισμό προς την πόλη, όπου είδαμε και άλλες ωραίες εικόνες.

View attachment 145278 View attachment 145279 View attachment 145280 View attachment 145281

Λίγο πριν φτάσουμε στο Τρόμσο μας πήγε και στο αγαπημένο του σημείο λίγο έξω από την πόλη. Μας είπε πως του άρεσε να έρχεται εδώ για ηρεμία και περισυλλογή και πως όταν το επιτρέπει και ο καιρός είναι και ένα ωραίο μέρος για να δε κάποιος το ΒΣ.

View attachment 145282 View attachment 145283

Όταν φθάσαμε στο ξενοδοχείο η ώρα είχε φτάσει 3 το μεσημέρι. Έπρεπε λοιπόν να φάμε καλά και να ξεκουραστούμε μιας και στις 6 είχαμε παραλαβή για την δεύτερη νύχτα αναζήτησης του ΒΣ. Είχαμε κρατήσει τον εξοπλισμό μας από το πρώτο βράδυ οπότε όταν έφτασε η ώρα είμαστε εξοπλισμένοι πλήρως και περιμέναμε στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Στις 18:10 μπήκε μια χαμογελαστή κοπέλα που όταν μας είδε με τις αστείες, χοντροκομμένες στολές κόντεψε να βάλει τα γέλια. Ήταν η Μάφι, από το Μπιλμπάο της χώρας των Βάσκων. Μας είπε και το βασκικό όνομά της αλλά σιγά που θα το συγκρατούσαμε οπότε το Μάφι ήταν αρκετό. Ήταν μια πολύ γλυκιά, πρόσχαρη κοπέλα που από την πρώτη στιγμή σε έκανε να νιώσεις άνετα και να την συμπαθήσεις. Το γκρουπ για εκείνο το βράδυ ήταν ακόμα πιο ετερόκλητο: Ένα ζευγάρι μεσήλικων Γάλλων που τους άρεσαν τα ελληνικά νησιά, μία μάνα και κόρη από το Τέξας που ασχολούνταν με την προστασία απειλούμενων ειδών ζώων και δυο γλυκές κυριούλες από το Λονδίνο με οξφορδιανή προφορά. Πόσο πιο ενδιαφέρουσα μπορεί να γίνει η βραδιά, σκέφτηκα! Δεν πρόλαβα να τελειώσω την σκέψη μου και μου φάνηκε πως άκουσα ένα πνιχτό,απόκοσμο γέλιο και κάποιον να λέει: "Περίμενε και θα δεις! "

Όταν βγήκαμε στο δρόμο η Μάφι μας είπε πως ο καιρός ήταν πολύ άσχημος σε μεγάλη ακτίνα γύρω από την περιοχή μας και θα έπρεπε να οδηγήσουμε πολλά χιλιόμετρα για να βρούμε καθαρό ουρανό. Δεν ακύρωσαν την εκδρομή γιατί και σήμερα η δραστηριότητα του ΒΣ ήταν υψηλή. Ξεκάθαρα όμως, μας είπε ήταν μια βραδιά Φινλανδίας. Όλοι καταλάβαμε τι σήμαινε αυτό, οπότε βολευτήκαμε στα καθίσματα, χαλαρώσαμε τις στολές μας και ξεκινήσαμε για το ταξίδι. Όντως ο καιρός ήταν πολύ χειρότερος από χτες. Έβρεχε και όσο πέρναγε η ώρα και συνεχίζαμε στην ενδοχώρα η βροχή γινόταν χιόνι και σε πολλά σημεία χιονοθύελλα. Επειδή όλα τα γκρουπάκια εκείνο το βράδυ θα ήταν στην Φινλανδία, το μεγάλο αφεντικό, ο Oystein, προπορευόταν με το δικό του αυτοκίνητο γα να διασφαλίσει ότι όλα θα πήγαιναν κατ'ευχήν. Μας συνόδευσε μέχρι τα σύνορα και μας είπε πως 15 λεπτά μετά τα σύνορα και το Kilpisjarvi, στις όχθες μιας παγωμένης λίμνης είχε αστέρια. Όντως όλοι ήταν μαζεμένοι σε εκείνη την περιοχή και ο ουρανός ήταν σχετικά καθαρός, με έντονο αέρα και αρκετό κρύο.

Παρκάραμε στο πλάι ενός παγωμένου δρόμου και ετοιμάσαμε τις φωτογραφικές μας. Οι ηλικιωμένες κυρίες του γκρουπ μην αντέχοντας τον παγωμένο αέρα, προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου και έβγαιναν μόνο για τις αναμνηστικές φωτογραφίες :). Ποιο κρύο όμως είναι αρκετό να σε καταβάλει όταν τα φώτα ξεκινούν να χορεύουν; Και τι χορογραφία που ήταν! Ενώ οι περισσότεροι προσπαθούσαν να αποφύγουν την επαφή με το κρύο, εμείς με την ξεναγό προσπαθούσαμε να χορτάσουμε τα μάτια μας. Όπως μας είπε, αν και έχει δει το ΒΣ αμέτρητες φορές, κάθε επόμενη είναι όπως η πρώτη της. Και δώστου φωτογραφίες, και δώστου γέλια και δώστου πολεμικές ιαχές σε κάθε κορύφωση της χορογραφίας.
View attachment 145284 View attachment 145285 View attachment 145286 View attachment 145287 View attachment 145288 View attachment 145289 View attachment 145290 View attachment 145291 View attachment 145292 View attachment 145293 View attachment 145294 View attachment 145295 View attachment 145296 View attachment 145297 View attachment 145298 View attachment 145299 View attachment 145300 View attachment 145301


View attachment 145302 View attachment 145303 View attachment 145304 View attachment 145305 View attachment 145306 (στην τελευταία είναι η αφεντιά μου :D)


Για μια στιγμή αισθάνθηκα άτρωτος, απρόσβλητος από οτιδήποτε θνητό και εφήμερο. Σαν να άγγιξα το
προσωπείο της αιωνιότητας πριν διαλυθεί και χαθεί σαν άμμος ανάμεσα στα δάχτυλά μου. Σαν να σταμάτησα για μια στιγμή τον τροχό του Χρόνου, τόσο μικρή όσο το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων...
Απίθανο το πακέτο που κάνατε. Για άλλη μια φορά μπράβο! Και οι φωτογραφίες, η μια καλύτερη από την άλλη.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
@KLEOPATRA Αν και φιλοξενεί περί τους 10.000 φοιτητές στο πανεπιστήμιο, σε αυτό το μέρος ταιριάζει η ηρεμία

Μήπως ξέρει κανείς πώς μπορώ να εμφανίζω τις φωτογραφίες σε διάταξη landscape;
Αν εννοείς να φαίνονται σε μεγάλη εικόνα, απλά ξεκλικάρεις την εμφάνιση σε μικρογραφίες που σου προτείνει από κάτω, την ώρα που ανεβάζεις τις φωτογραφίες.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.714
Likes
11.275
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Είναι μεγάλο μου όνειρο να δω το Σέλας!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπέροχη ιστορία και τις μοναδικές φωτός! :)
 

Despinna

Member
Μηνύματα
174
Likes
163
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Ινδία, Αργεντινή,
τί όμορφα! τί εμπειρία να δείτε το Σέλας δυο νύχτες συνεχόμενα!
Μαγεία!
Αναμένουμε και τη συνέχεια!:)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.673
Μέλη
38.900
Νεότερο μέλος
Arte_miss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom