Λειψοί, πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο να ‘χεις στο ταξίδι συντροφιά……………

Dr Snoopy

Member
Μηνύματα
810
Likes
10.189
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Ζηλανδία
Υπάρχει, ένα νησάκι στο Αιγαίο, που δεν είναι στα top νησιά για να το επισκεφτείς, αλλά μόλις το επισκεφτείς θα το λατρέψεις. Οι Λειψοί. Ψάχνοντας λοιπόν να το βρεις στον χάρτη το μάτι σου θα βρει μία κουκίδα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στην πραγματικότητα οι Λειψοί είναι μία συστάδα νησιών που βρίσκονται βόρεια της Λέρου και ανατολικά της Πάτμου. Αυτή η συστάδα παίρνει το όνομα της από το μεγαλύτερο, και το μοναδικό νησί που κατοικείται, που ονομάζεται Λειψοί ή Λειψώ και βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος. Το νησί αποτελείται από δυο όγκους ξηράς, που ενώνονται με έναν στενό λαιμό πλάτους 400 μέτρων. Κατά τη μυθολογία, οι Λειψοί είναι η μυθική Ωγυγία, το νησί της θεάς Καλυψώς, όπου σύµφωνα µε τη µυθολογία η νύμφη υποδέχτηκε τον Οδυσσέα ως ναυαγό και τον κράτησε εκεί για επτά χρόνια απελευθερώνοντας τον μόνο μετά από διαταγή του Δία.

Το νησί έχει έναν μόνο οικισµό που είναι χτισµένος αµφιθεατρικά στη µέση ενός προστατευόµενου όρµου. Πίσω από το λιμάνι απλώνεται ο γραφικός οικισμός των Λειψών με τα λευκά σπίτια και τα μπλε πορτοπαράθυρα. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου με τον γαλάζιο τρούλο της και τα δύο καμπαναριά.

DSC09856.JPG

DSC09860.JPG


Tο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής ζωής του νησιού εξελίσσεται στον μοναδικό οικισμό και στο λιμάνι. Το μέγεθος του νησιού είναι τέτοιο που δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Μπορείτε να καλύψετε τις περισσότερες αποστάσεις με τα πόδια, μηχανάκι ή να πάρετε ταξί. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει δημοτική συγκοινωνία που συνδέει τον οικισμό με 3 παραλίες. Κάνει 2 δρομολόγια, ένα προς τις παραλίες Χοχλακούρα και Κατσαδιά και ένα προς την αντίθετη πλευρά στον Πλατύ Γιαλό. Μειονέκτημα της χρήσης του λεωφορείου είναι ότι το πρώτο δρομολόγιο είναι στις 10.30 το πρωί και το τελευταίο στις 5.30 το απόγευμα. Αρα αν θελήσετε να πάτε νωρίτερα στην παραλία, για εξασφάλιση κάποιας σκιάς από τα αρμυρίκια (δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες), θα πρέπει να πάτε νωρίτερα με άλλο μέσο και βέβαια θα χρησιμοποιήσετε πάλι άλλο μέσο για την επιστροφή εάν θελήσετε να μείνετε πιο πολύ στην παραλία.

Στις θετικές εκπλήξεις του νησιού για μένα ήταν 1) Το σύστημα ανακύκλωσης με διαχωρισμό υλικών. Θα πείτε ότι υπάρχει και σε άλλα νησιά αλλά πρώτη φορά είδα να είναι τόσο οργανωμένο,ως και σε απομακρυσμένα δρομάκια υπάρχουν μεγάλες σακούλες κρεμασμένες στα συρματοπλέγματα με τις ενδείξεις για ανακύκλωση ούτως ώστε να μην κουβαλάει κάποιος τα υλικά μέχρι τον οικισμό 2) Το water kiosk, το μηχάνημα που μετατρέπει το υφάλμυρο νερό που του νησιού σε πόσιμο 3) Το ότι το νησί έχει βιολογικό καθαρισμό, ΧΥΤΑ και μονάδα αφαλάτωσης. Μάλιστα πέρσι τον Αύγουστο διάβασα και το “έπαιξε” και η τηλεόραση ότι «με πρωτοβουλία του δημάρχου Λειψών και μετά από συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, αποφασίστηκε ομόφωνα και δρομολογήθηκε άμεσα η κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης και η αντικατάσταση τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού.»Μπράβο τους.

Οσον αφορά την διαμονή υπάρχουν αρκετές επιλογές, οι περισσότερες βέβαια μέσα στον οικισμό. Εμείς μείναμε έξω απ'αυτόν,σε μία μονοκατοικία στην περιοχή της παραλίας Ξηρόκαμπος έχοντας θέα το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και βλέποντας μια υπέροχη ανατολή κάθε πρωί.

DSC09844.JPG

DSC09909.JPG

DSC09849.JPG

DSC09880.JPG


Οι παραλίες στους Λειψούς είναι άλλες αμμώδεις και άλλες με βότσαλο, οι περισσότερες όμως έχουν ρηχά κρυστάλλινα νερά. Οι παραλίες με άμμο στους Λειψούς είναι οι 1) Λιεντού,η παραλία του οικισμού με αρμυρίκια και αρκετό κόσμο 2) Κάμπος,λίγο μετά την Λιεντού, 10-15΄ με τα πόδια. Σ’αυτές τις παραλίες πηγαίνουν όσοι δεν θέλουν να μετακινηθούν έξω από τον οικισμό. 3) Κατσαδιά,αρκετά μεγάλη και στενή, με αρμυρίκια και με την γνωστή ταβέρνα Ντιλάιλα

DSC09846.JPG

DSC09847.JPG

DSC09899.JPG


4) Πλατύς Γιαλός, εκπληκτικά νερά, με αρμυρίκια, κολυμπάς μαζί με πάπιες και τρως συμπαθητικά στο ταβερνάκι που είναι πάνω από την παραλία

DSC09943.JPG

5)Τουρκόμνημα,δίπλα από τον Ξηρόκαμπο,κάτω από τον Άγιο Νικόλαο,με αρμυρίκια και λίγους κολυμβητες,χωματόδρομος για να πας
Οι παραλίες του νησιού με βότσαλο είναι1)Χοχλακούρα ,με αρμυρίκια αλλά σχετικά δύσκολη με τα βότσαλα που έχει

DSC09889.JPG

DSC09892.JPG


2) Ξηρόκαμπος, περίπου 15-20΄με το αυτοκίνητο,χωματόδρομος,λίγος κόσμος.

DSC09883.JPG


3) Μονοδένδρι, πιο δύσκολη μετάβαση και πιο ερημική ,έχει ένα μόνο δένδρο που δίνει και το όνομα στην παραλία, κατάλληλη για γυμνισμό 4) Παπαντριά (και σ’αυτήν δεν πήγαμε)

Εμείς επειδή είχαμε και μέσο μεταφοράς (προσφορά του ιδιοκτήτη του καταλύματος μας) προτιμούσαμε την Κατσαδιά και τον Πλατύ Γιαλό (πηγαίναμε κατά τις 10 το πρωί και ήταν υπέροχα). Το απογευματάκι κάναμε και μια βουτιά στην δικιά μας παραλία, τον Ξηρόκαμπο.

DSC09952.JPG


Οσον αφορά το φαγητό το καλύτερο το φάγαμε στην Κατσαδιά,στη Ντιλάιλα. Χαλαρός χώρος με φοβερή θέα την θάλασσα μπροστά σου και ιδιαίτερα πιάτα (όπως καρπάτσιο καλαμαριού με σάλτσα εσπεριδοειδών,καρπουζοσαλάτα,τρελόφετα, ”χορτόψαρο”).

DSC09900.JPG



Στον Πλατύ Γιαλό στην ομώνυμη ταβέρνα φάγαμε απλά, συμπαθητικά, καλούτσικα πιάτα και με θέα την παραλία. Στου Ασπράκη (γνωστό και ως "mezes street" ή "οδός μεζέ και ούζου γωνία" ή "στης Βάσως του Ασπράκη") στο λιμάνι φάγαμε ωραιότατο φρέσκο χταπόδι, λιασμένο στον ήλιο και ψημένο μπροστά σου.

6.jpg


Από εκεί είχαμε και την ωραία νυκτερινή θέα του οικισμού.

DSC09862.JPG

DSC09863.JPG


Καλός και ο Σοφοκλής, ουζερί στο λιμάνι που συχνάζουν οι ντόπιοι κάποιας ηλικίας καθώς επίσης αξιοπρεπές φαγητό βρήκαμε στο λιμάνι στο Nick’s & Louli’s.Αντιθέτως οι γεύσεις του Μανώλη δεν μας έκαναν κανένα κλικ.

Για βραδινές εξορμήσεις υπάρχει μόνο η Ντιλάιλα, στην παραλία της Κατσαδιάς, που λειτουργεί την ημέρα ως ταβέρνα και έχει δίπλα μπαράκι για το βράδυ. Μην περιμένετε να βρείτε άλλο συναρπαστικό μέρος για νυκτερινή διασκέδαση. Το μοναδικό μαγαζί που είναι ανοικτό όλο το 24ωρο είναι ο παραδοσιακός φούρνος Καΐρη που έχει και γλυκά, καφέ, παγωτά κλπ

Στο νησί υπάρχει τυροκομείο και οινοποιείο. Το κρασί δεν το δοκιμάσαμε, παρά τις συμβουλές των ντόπιων που μας είπαν μάλιστα ότι επί Ιταλοκρατίας χρησιμοποιούνταν ως νάμα για τη θεία Κοινωνία στο Βατικανό. Δοκιμάσαμε την μυζήθρα από γιδίσιο γάλα και θαλασσινό νερό, η οποία αφού βράσει σε ειδικό καζάνι, τοποθετείται σε μικρά κοφινάκια έως ότου "ψηθεί".Καλούτσικη.

Αλλα αξιοθέατα στο νησί είναι η εκκλησία της Παναγίας του Χάρου. Χτισμένη το 1600 από μοναχούς της Πάτμου φιλοξενεί μία μοναδική εικόνα, στην οποία απεικονίζεται η Παναγία που δεν κρατά αγκαλιά της το βρέφος αλλά τον Ιησού επάνω στον σταυρό.

DSC09873.JPG

DSC09874.JPG


Για τους λάτρεις των φυσικών δραστηριοτήτων και της πεζοπορίας προτείνεται το πλακόστρωτο µονοπάτι από την εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου µέχρι το ναό της Άνω Κοίµησης, ή η ανάβαση στο Μύλο του Αραβή, που βρίσκεται στο ψηλότερο σηµείο της χώρας με υπέροχη θέα στη θάλασσα και τον γύρω ορίζοντα. Μπορείτε να ανεβείτε επίσης και στο ψηλότερο σηµείο του νησιού, στο Κάστρο, όπου υπάρχουν και τα αποµεινάρια της Ακρόπολης. Εκεί μάλιστα βρέθηκαν όστρακα από αγγεία και ερείπια από την αρχαιότητα.

Συνοπτικά οι Λειψοί είναι ο κατάλληλος προορισµός για τους ταξιδιώτες που αναζητούν την ηρεµία και την γαλήνη που εξασφαλίζει το νησί, τόσο µε το φυσικό του τοπίο όσο και με τους φιλόξενους κατοίκους του.Τα νερά στις παραλίες του είναι καταγάλανα και καθαρά, τα καλντερίμια του μικρού οικισμού γραφικά και ήσυχα και το φαγητό πολύ καλό. Ένα νησί το οποίο δεν έχει γνωρίσει ακόμα έντονο τουρισμό αλλά έχει φανατικούς fans,Ελληνες και ξένους. Δεν κάνει βέβαια για όσους θέλουν κοσμοπολίτικο νησί ,οργανωμένες παραλίες με beach bars και νυκτερινή ζωή. Εάν κάποιος πάει μια φορά, σίγουρα θα ξαναπάει. Οι Λειψοί είναι ένα κρυφό διαμαντάκι του Αιγαίου, που θα σε γοητεύσει.





.
 

Attachments

Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Προσυπογράφω τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας γράφεις.
Για μένα οι Λειψοί αποτελούν σίγουρα ξεχωριστό σταθμό στη ταξιδιωτική μου ζωή και ένα από τα πιο ξεχωριστά σίγουρα νησιά που έχω δει. Έχω αναφερθεί άλλωστε πολλές φορές από τη πλευρά μου.
Δεν είναι μόνο η ομορφιά του μέρους που περιγράφεις. Δεν είναι τα αρκετά ξεχωριστά πράγματα που θα βρει να κάνει κανένας στο νησί.
Είναι πάνω απ' όλα η φιλοξενία που σε τραβάει σ' αυτό το μέρος.
Είναι οι άνθρωποι με τους ρυθμούς τους που σε καλωσορίζουν από τη πρώτη στιγμή.

Στους Λειψούς πήγα δύο φορές τα τελευταία τρία καλοκαίρια. Μακάρι να καταφέρω να πάω πολλές ακόμα.
Ευχαριστούμε για την ωραία ιστορία!
 

Dr Snoopy

Member
Μηνύματα
810
Likes
10.189
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Ζηλανδία
Προσυπογράφω τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας γράφεις.
Για μένα οι Λειψοί αποτελούν σίγουρα ξεχωριστό σταθμό στη ταξιδιωτική μου ζωή και ένα από τα πιο ξεχωριστά σίγουρα νησιά που έχω δει. Έχω αναφερθεί άλλωστε πολλές φορές από τη πλευρά μου.
Δεν είναι μόνο η ομορφιά του μέρους που περιγράφεις. Δεν είναι τα αρκετά ξεχωριστά πράγματα που θα βρει να κάνει κανένας στο νησί.
Είναι πάνω απ' όλα η φιλοξενία που σε τραβάει σ' αυτό το μέρος.
Είναι οι άνθρωποι με τους ρυθμούς τους που σε καλωσορίζουν από τη πρώτη στιγμή.

Στους Λειψούς πήγα δύο φορές τα τελευταία τρία καλοκαίρια. Μακάρι να καταφέρω να πάω πολλές ακόμα.
Ευχαριστούμε για την ωραία ιστορία!
Ευχαριστώ psilos3 για τα καλά σου λόγια.Χαιρομαι που η ομορφιά και η ηρεμία του τόπου καθώς και η φιλοξενία των κατοίκων του νησιού άγγιξαν και την δική σου ψυχή.Μακαρι να μπορέσουμε να ξαναπάμε.
 

Dr Snoopy

Member
Μηνύματα
810
Likes
10.189
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Ζηλανδία
Και γι'αυτούς τους λόγους αγαπάμε τους Λειψούς..........................

Δύο νέα σημαντικά έργα για το ακριτικό νησί της θεάς Καλυψούς, εγκαινίασε ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο της νέας, διαφορετικής λόγω κορωνοϊού, τουριστικής σεζόν.

Το πιο πρόσφατο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 25 Ιουλίου και αφορά στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής ώστε μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, η πανέμορφη παραλία της Λιεντού που βρίσκεται μόλις 5 λεπτά από το λιμάνι, να είναι προσβάσιμη σε ΑμΕΑ, έργο που θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων αλλά και των τουριστών των Λειψών με αναπηρίες.

Tο δεύτερο σημαντικό πρόσφατο έργο αφορά στο νέο αυτόνομο οικολογικό φωτιστικό δρόμου Phillips που για πρώτη φορά σε πανελλήνια κλίμακα τοποθετήθηκε στους Λειψούς! Πρόκειται για ένα καλαίσθητο και απόλυτα οικολογικό φωτιστικό, με αισθητήρα κίνησης που ανιχνεύει και αυξάνει το φωτισμό όταν διέρχονται πεζοί ή αυτοκίνητα και χαμηλώνει στο 30% όταν δεν είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίζει μεγαλύτερο χρόνο ζωής της μπαταρίας, εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αυτονομία.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/leipsoi-enas-oikologikos-proorismos-filikos-se-amea
 

alvadi

Member
Μηνύματα
553
Likes
2.806
Επόμενο Ταξίδι
Μπέργκαμο
Ταξίδι-Όνειρο
Μεξικό
Πολυ ωραία η περιγραφή καθώς και οι φωτογραφίες. Ευχαριστούμε!
 

orck

Member
Μηνύματα
662
Likes
1.011
Εξαιρετικη περιγραφη. Ενα απο τα σημεια που θελω να επισκεφτω ειναι οι Λειψοι και φυσικα οι Αρκιοι που ειναι εκει διπλα.
Τι νοημα εχει το ονειρο χωρις μικρες νοθειες;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.753
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom