Λεττονία Λιθουανία Λετονία - Λιθουανία: road trip στη χιονισμένη βαλτική

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Δεν είχαμε πολλά περιθώρια. Ο φίλος μας θα μείνει μέχρι τον Μάη στη Λετονία και στη δουλειά δεν προβλέπεται δυνατότητα "καλής" άδειας μέχρι το καλοκαίρι!:xmas_sad: Να την πω την αμαρτία μου, ψηνόμουν και για λίγο χιονάκι σε συνδυασμό με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Ήταν βέβαια λίγο παραπάνω από όσο υπολόγιζα!!!:xmas_razz:
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα, Ιαπωνία
Εγώ σ' αυτές τις χώρες θέλω να πάω καλοκαίρι...
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Χαζεύοντας το χιόνι στο Βίλνιους

Πέμπτη πρωί...Εγκαταλείπω με το ζόρι το ζεστό παπλωματάκι μου και κατευθύνομαι γεμάτη προσμονή στο παράθυρο. Και ναι...Χιονίζει! Για μερικά λεπτά δεν μπορώ να ξεκολλήσω το βλέμμα μου από το τζάμι. Ο ενθουσιασμός μου είναι μεγάλος μιας και το τελευταίο χιόνι που θυμάμαι στην Πάτρα ήταν πριν 6-7 χρόνια (ένα φτωχικό χιονάκι βράδυ τσικνοπέμπτης!;)). Αναφωνώντας "χιονίζει, χιονίζει!!!" ξυπνάω και τα αγόρια (ίσως ήταν ο μοναδικός τρόπος να σηκωθούν από το κρεβάτι:p). Φοράμε ισοθερμικά, σκουφιά, γάντια, κασκόλ, μπότες, παλτά και είμαστε έτοιμοι για εξερεύνηση. Δύο γεμάτες μέρες στο Βίλνιους θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά του! Εγκαταλείπουμε το διαμέρισμα κι αρχίζουμε το περπάτημα. Μετά από ένα δεκάλεπτο κλείνω την ομπρέλα μου (τέρμα τα ξενέρωτα!). Μέχρι το τέλος του ταξιδιού παρέμεινε καταχωνιασμένη στη βαλίτσα. Δεν θα ξεχάσω πότε την πρώτη μας βόλτα με τις απαλές νιφάδες χιονιού να μας τυλίγουν με την παραμυθένια τους αύρα! Ονειρικό σκηνικό!

Οι περιηγήσεις μας και τις 2 ημέρες ξεκινούσαν και τελείωναν στην παλιά πόλη, την μεγαλύτερη παλιά πόλη της ανατολικής Ευρώπης. Τι καλύτερο από την περιπλάνηση στα σοκάκια της και την αποκάλυψη μικρών, κρυφών γωνιών και φωτογραφικών εμπνεύσεων...Ένα πρωτότυπο μπρούτζινο αγαλματάκι, μια εντυπωσιακή εκκλησία, ένα κτίριο που "κουβαλάει" χρόνια ιστορίας, ένα "ζεστό" μαγαζάκι...Τα σοκάκια που έκλεψαν την καρδιά μου! Pilies gatve, ο δρόμος πίσω από το πανεπιστήμιο, τουριστικός μεν, όμορφος και γεμάτος μικρούς θησαυρούς δε! Ausros Vartu gatve, o παλαιότερος δρόμος της παλιάς πόλης, γεμάτος υπέροχα κτίρια με αρχοντική λάμψη. Καταλήγει στις εντυπωσιακές Gates of dawn, τις μόνες διατηρημένες από τις 9 πύλες της παλιάς πόλης του 16ου αιώνα. Vokieciu gatve, μεγάλος δρόμος με εστιατόρια, μπυραρίες κλπ με 2 δυνατά σημεία. Το Contemporary Art Centre με ενδιαφέροντα εκθέματα και την εντυπωσιακή πλατεία δημαρχείου στην οποία καταλήγει. Η μεγαλύτερη μαγεία βρίσκεται όμως στην εξερεύνηση των μικρών μεσαιωνικών στενών όταν πια το πέπλο της νύχτας έχει τυλίξει την πόλη, ο διακριτικός φωτισμός δημιουργεί ατμόσφαιρα μυστηρίου και το χιόνι σκορπίζει μαγεία και μοναδικότητα στις στιγμές!

Μέσα στην παλιά πόλη βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Βίλνιους, το παλαιότερο στην ανατολική Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1579, έκλεισε από τους Ρώσους το 1832 και επαναλειτούργησε το 1919. Αποτελεί ένα λαβύρινθο από εντυπωσιακά κτίρια, 13 προαύλιους χώρους και μια εξαιρετική βιβλιοθήκη. Η περιπλάνησή μας διήρκησε αρκετή ώρα καθώς τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά. Αίθουσες με πολυελαίους και τοιχογραφίες, ξύλινες σκάλες, πολλαπλά επίπεδα..Δίκτυο προαύλιων χώρων (έκαστος με ξεχωριστή γοητεία) με το Grand Courtyard να κλέβει τις εντυπώσεις (ο κεντρικός προαύλιος χώρος με την όμορφη εκκλησία του St John)..Kαι φυσικά η ξακουστή βιβλιοθήκη στην οποία δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε τουρίστες. Φυσικά παρεισφρήσαμε παριστάνοντας τους Λιθουανούς φοιτητές! Και φυσικά εντυπωσιαστήκαμε "κλέβοντας" εικόνες από διάφορες γωνιές του επιβλητικού κτιριού. Τα ερεθίσματα που δεχτήκαμε ήταν ποικίλα. Συνδυασμός παράδοσης και τεχνολογίας, κλασσικού και μοντέρνου, ιστορίας και εξέλιξης! Αίθουσες που πιο πολύ θύμιζαν σάλες ανακτόρου συνυπήρχαν με ντιζαϊνάτα δωμάτια γεμάτα ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μεγάλα αναγνωστήρια που παραπέμπουν σε ταινίες μυστηρίου βρίσκονταν δίπλα σε μικρά δωματιάκια προορισμένα για πριβέ μελέτη. Κι όλα αυτά αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό. Εκατοντάδες φοιτητές, φρέσκες λιθουανικές φατσούλες χάριζαν ενέργεια και παλμό στο ιστορικό κτίριο. Αυτό είναι το σημείο που γεννιέται η φαντασίωση...##Ξανά φοιτήτρια να μελετάω σε μια τέτοια βιβλιοθήκη...:rolleyes:## Το συννεφάκι διαλύεται γρήγορα κι εμείς συνεχίζουμε την εξερεύνηση!


Περπατώντας λίγα λεπτά προς τα βορειοανατολικά η μετάβαση από την παλιά στη σύγχρονη πόλη γίνεται με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η πλατεία του καθεδρικού λάμπει από το λιωμένο χιόνι και μια εκτυφλωτικά λευκή αίσθηση χαρίζει στην ατμόσφαιρα μια μαγεία παραμυθιού! Ο καθεδρικός ναός είναι επιβλητικός εξωτερικά και ατμοσφαιρικός εσωτερικά. Η σημερινή του μορφή αποτελεί απόσταγμα αλλαγών, προσθήκεων, καταστροφών και τροποποιήσεων που τον διαμόρφωσαν τους τελευταίους 6 αιώνες. Highlight του αποτελεί το παρεκκλήσι του St Casimir (προστάτη Αγίου της Λιθουανίας), με μπαρόκ στοιχεία, χρωματιστό μάρμαρο, γρανιτένια αγάλματα και υποβλητική ατμόσφαιρα. Πριν αφήσουμε πίσω μας την απαστράπτουσα αυτή πλατεία αναζητήσαμε το miracle tile, ένα ξεχωριστό, χρωματιστό πλακάκι που διαφέρει από τα υπόλοιπα. Αυτό το πλακάκι ορίζει το τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας που σχημάτισαν το 1989 δύο εκατομμύρια Λιθουανοί, Λετονοί και Εσθονοί ενώνοντας το Ταλίν με το Βίλνιους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έναντι της ρωσικής κατοχής. Η παράδοση προστάζει το να μην αποκαλύπτεται η ακριβής του θέση κι ο καθένας να το ανακαλύπτει μόνος του!:p


Δίπλα στην πλατεία του καθεδρικού βρίσκεται ο 48 μέτρων ύψους λόφος, Gediminas Hill στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το κάστρο του Βίλνιους το οποίο πλέον λειτουργεί σαν μουσείο (εύκολα προσβάσιμο με τελεφερίκ). Αυτό το οποίο αξίζει περισσότερο είναι η μαγευτική θέα από την κορυφή του. Η παλία πόλη, ο ποταμός Neris, η σύγχρονη πόλη, ο γειτονικός λόφος των 3 σταυρών...Με το που πατήσαμε το πόδι μας στην κορυφή του όλη η γοητεία του Βίλνιους απλώθηκε πανοραμικά τριγύρω μας... Παρά τους -10° C δεν χορταίναμε να απολαμβάνουμε καταπληκτικές εικόνες της πόλης. Οι απαλές νιφάδες του χιονιού και η γλυκιά ώρα του απογεύματος (λίγο πριν το σκοτάδι "αγκαλιάσει" την πόλη) ανήγαγαν την εμπειρία σε μια από τις ομορφότερες του ταξιδιού!


Και η εξερεύνηση του Βίλνιους συνεχίζεται με 3 ακόμα πόλους έλξης του. Κεφάλαιο πρώτο: εκκλησίες! Σε κάθε γωνιά της πόλης υπάρχει μια εκκλησία να ανακαλύψει κανείς. Άλλες μεγάλες, άλλες μικρές, άλλες λιτές, άλλες πομπώδεις, άλλες μεγαλεπίβολες, άλλες κουκλίστικες! Μία τέτοια είναι και η εκκλησία της Αγίας Άννας, παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένη από 33 διαφορετικούς τύπους κόκκινου τούβλου. Πραγματικά υπέροχη!


Κεφάλαιο δεύτερο: Uzupis! Στα ανατολικά της παλιάς πόλης αν κανείς διασχίσει τα μικρά γεφυράκια του καναλιού Vilnia θα βρεθεί στη συνοικία Uzupis, την μποέμ, αρτιστίκ και "ανήσυχη" γειτονιά της πόλης. Οι κάτοικοί της (καλλιτέχνες, διανοούμενοι κλπ) το 1998 αυτοανακύρηξαν την περιοχή τους ανεξάρτητη, σύνταξαν δικό τους σύνταγμα και κάθε χρόνο την πρωταπριλιά γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους (με χιουμοριστική διάθεση βέβαια!). Η βόλτα στην περιοχή δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα πέρα από λίγες εξαιρέσεις (κάποια γλυπτά και street art). Φαντάζομαι όμως πως το καλοκαίρι και την άνοιξη θα αλλάζει τελείως όψη και θα αποκτά άλλο παλμό που στους -10° C ήταν δύσκολο να διακρίνω...:p


Κεφάλαιο τρίτο: Snipiskes! Ή αλλιώς: η απέναντι όχθη! Στην άλλη πλευρά του ποταμού Neris, απέναντι από την παλιά πόλη βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι ουρανοξύστες της πόλης δημιουργώντας μια εικόνα αντίθεσης η οποία γίνεται πιο γοητευτική το βράδυ.


Φυσικά η εξερεύνηση της πόλης δεν περιορίζεται στα αξιοθέατα, επομένως...

Something more than coffee spots

Skonis ir Kvapas: μικρά δωμάτια με 2-3 τραπεζάκια το καθένα, αίσθηση παλιού αρχοντικού, παράθυρα για να χαζεύεις το χιόνι, μεγάλη ποικιλία από τσάγια, πεντανόστιμα σαντουιτσάκια, τραγανά μπισκότα ginger! Kαι ναι...Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις τη μέρα σου!

Pilies kepyklele: κουκλίστικη, ζεστή διακόσμηση, τέλειες κρέπες, γευστικά γλυκά, ζεστός καπουτσίνο. Ό,τι πρέπει για μια γευστική στάση!

Cozy: πραγματικά cozy μαγαζάκι, ιδανικό για καφέ, γλυκό ή μπύρα σε ένα χαρούμενο, ζεστό, νεανικό περιβάλλον.

Al sokoladas: γλυπτά από σοκολάτα στη βιτρίνα, λιγοστά τραπεζάκια στο αριστοκρατικό εσωτερικό και τα πιο νόστιμα σοκολατάκια του Βίλνιους!

Tasting Vilnius

Zemaiciu Smukle: υπόγειο κελλάρι, μοναστηριακά τραπέζια, ατμοσφαιρικός φωτισμός, παραδοσιακή λιθουανική κουζίνα με αρκετά νόστιμα πιάτα (π.χ. το ζεπελίνε, πατάτα στο φούρνο γεμιστή με λουκάνικο ή πικάντικο χοιρινό κρέας).

Βistro 18: ρομαντικός χώρος, υπέροχη ατμόσφαιρα, μίξη λιθουανικής - σύγχρονης κουζίνας (τέλειες σούπες, πεντανόστιμα πιάτα!), πλούσια κάβα! Dont't miss it!

Sorrento: ιταλικό εστιατόριο, ρομαντική ατμόσφαιρα, γευστικά πιάτα, εξαιρετικές τιμές!

Something to drink

Savas Kampas: συμπαθητική μπυραρία-εστιατόριο, ιδιαίτερα δημοφιλής σε ντόπιους και τουρίστες. Ευχάριστη ατμόσφαιρα!

Skybar: στην περιοχή των ουρανοξυστών, στον τελευταίο όροφο του Radisson Hotel. Υπέροχη θέα στο βραδινό Βίλνιους, πολλές, καλές επιλογές για ποτό και για συνοδευτικές νοστιμιές! Προτιμήστε να πάτε απογευματινή-πρώιμη βραδινή ώρα για να εξασφαλίσετε τραπέζι με προνομιακή θέα.


Διόμησι μέρες στο Βίλνιους ήταν αρκετές για να μας κερδίσει η μικρή αυτή λιθουανική πόλη με τη ζωντάνια της, τις μικρές, γοητευτικές γωνιές της και τις εξαιρετικές τιμές στις ποιοτικές επιλογές που προσφέρει. Παρασκευή βράδυ ξαπλώνω στο κρεβάτι μου με το μυαλό μου γεμάτο παραμυθένιες εικόνες χιονιού. Νιώθω ευτυχισμένη και ικανοποιημένη! Το Βίλνιους ήταν μια υπέροχη εκκίνηση του ταξιδιού...Η ανυπομονησία μου όμως είναι μεγάλη...Η λιθουανική φύση με περιμένει να την γνωρίσω...
 

Eftichia

Member
Μηνύματα
858
Likes
1.285
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ονειρεμένο Ταξίδι
καραιβικη
η ωραια σου αφηγηση pattyy ταιριαζει τελεια με την εικονα του ομορφου χιονιου που βλεπω απο το παραθυρο μου!!!!!!

παρακολουθω και παλι το ομορφο ταξιδι σου και χαιρομαι πραγματικα για σενα.
θελω πολυ να επισκεφτω αυτα τα μερη(αλλα δεν βλεπω να γινεται συντομα).
ας ταξιδεψω λοιπον μαζι σας.......

υπεροχη η πανοραμικη φωτογραφια του βιλνιους!!!!!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Εftichia σε ευχαριστώ πολύ! Τα μέρη της βαλτικής δεν αποτελούν hot τουριστικούς προορισμούς έχουν όμως μια ξεχωριστή γοητεία!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
1. Στο Skonis το όμορφο περιβάλλον.
DSC04346.jpg

2. Τα ροφήματα και τα πεντανόστιμα ginger biscuits στο Skonis.
DSC04348.jpg

3. To όμορφο εσωτερικό του Bistro 18.
DSC04383.jpg

4. Παραδοσιακά λουκάνικα με καραμελωμένα κρεμμύδια στο Bistro 18.
DSC04386.jpg

5. Όταν θυμήθηκα να αποθανατίσω την πεντανόστιμη κρεπούλα μου στο Pilies Kepyklele.
DSC04415.jpg

6. Το πιο γνωστό γεφυράκι του καναλιού Vilnia που οδηγεί στο Uzupis. Είναι γεμάτο λουκετάκια ερωτευμένων ζευγαριών!
DSC04400.jpg
 

kapetanore

Member
Μηνύματα
63
Likes
147
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κασμίρ - Νεπάλ - Θιβέτ
Μα καλά, σε περιμένει η Λιθουανική φύση και εσύ μου τριγυρνάς 3 μέρες στο Βίλνιους τρώγοντας κρέπες, πίνοντας καπουτσίνο και τσάϊ και σουλατσάροντας στις γειτονιές και την παλιά πόλη;
1 μέρα στην πόλη και 10 στην φύση χρειαζόμαστε! Άντε για πάμε σε κανά δάσος με παγωμένες λίμνες να πάρουμε λίγο φρέσκο αέρα που έχουμε ξεχάσει πως μυρίζει...:cool:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Με τσάκωσες!:p Είμαι απαράδεκτη! Έχω καθυστερήσει χαρακτηριστικά να μπω στο ψητό! Ο λόγος είναι ότι οι στιγμές που απολαύσαμε τη φύση δυστυχώς ήταν λίγες λόγω καιρικών συνθηκών (η θερμοκρασία έπαιζε ανάμεσα στους -8 με -15 βαθμούς) κι όπως καταλαβαίνεις το ευαίσθητο, μεσογειακό δερματάκι μας δεν μπορούσε να αντέξει για πολύ έξω στο αγιάζι! Πρ'όλ'αυτά απολαύσαμε κάτι εξαιρετικό σε φυσικό τοπίο! (έρχεται μάλλον σήμερα...:cool:). Φαντάζομαι πως την άνοιξη και το καλοκαίρι οι φυσιολατρικές διαδρομές θα είναι καταπληκτικές!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Boλτάροντας στο παραμυθένιο Τρακάι

Σάββατο πρωί...Αναχωρούμε από το Βίλνιους και κατευθυνόμαστε δυτικά. Μόλις 28 χιλιόμετρα μας χωρίζουν από το Τρακάι! Μια λωρίδα στεριάς μήκους 2 χιλιομέτρων που περιβάλλεται από 3 λίμνες (την Luca ανατολικά, την Totoriskiu δυτικά και την Galve βόρεια). Γιατί να επισκεφθεί όμως κανείς το Τρακάι; Τι το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό έχει που το καθιστά ένα από τα top αξιοθέατα της Λιθουανίας;

Μμμμ...Από πού ν'αρχίσω;

-Από τη βόλτα δίπλα στα γαλήνια νερά μιας από τις λίμνες, χαζεύοντας τις πάπιες, τις πολύχρωμες βαρκούλες, τα γυμνά κλαδιά των δέντρων...Την τόση ομορφιά που μας περιβάλλει...
-Από την παρατήρηση των κουκλίστικων ξύλινων σπιτιών του μικρού παραλίμνιου οικισμού που γοητεύουν με την απλότητά τους...
-Από την "γνωριμία" με τη μειονότητα των Καραϊτών (Karaites - ελπίζω να το μεταφράζω σωστά:), δηλαδή ενός πληθυσμού Τούρκων που μετανάστευσαν από την Κριμαία το 1400) μέσω του Εθνογραφικού Μουσείου Καραϊτών και των τοπικών τους γευστικών σπεσιαλιτέ.

Να συνεχίσω...

-Με το highlight, το κάστρο του Τρακάι! Μέσω μιας γραφικής γέφυρας μεταβαίνει κανείς σε ένα μικρό νησάκι όπου βρίσκεται το υπέροχο κάστρο από κόκκινο τούβλο. Η εικόνα του μικρού νησιού με το κάστρο είναι παραμυθένια και η βόλτα στην περίμετρο του νησιού γύρω από το κάστρο είναι απολαυστική...Η λίμνη δε, μετρέπει το τοπίο σε σκηνικό παρμένο από παιδική φαντασίωση! Άλλη μια υπέροχη εμπειρία του ταξιδιού...

Και να τελειώσω...

-Με ένα απολαυστικό καφεδάκι με θέα τη λίμνη και το κάστρο σε ένα μικρό, ρουστίκ cafe (island view το όνομα αυτού). Από τη τζαμαρία του χαζεύαμε το μαγευτικό τοπίο και το χιόνι που το "έντυνε" απαλά ενώ η φωτιά από το τζάκι μας κρατούσε συντροφιά...

Μεσημεράκι αφήσαμε πίσω μας το παραμυθένιο Τρακάι...Ένα οπτικό στολίδι που πιστεύω πως κάθε εποχή του χρόνου είναι ικανό να πλανεύει τον ταξιδιώτη με την γοητεία του (άνοιξη και καλοκαίρι λογικά θα κατακλύζεται από κόσμο). Οι εικόνες που μας χάρισε θα μας συντροφεύουν για πάντα...

 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Boλτάροντας στο περίφημο Κάουνας

Μεσημεράκι Σαββάτου αφήνουμε πίσω μας το πανέμορφο Τρακάι και μετά από διαδρομή μιας περίπου ώρας σε χιονισμένα δασικά τοπία, φτάνουμε στο Κάουνας. Για το Κάουνας πριν οργανώσουμε αυτό το ταξίδι δεν ήξερα πολλά..Το είχα στο μυαλό μου σαν μια λιθουανική πόλη στη μέση του πουθενά, γνωστή μόνο για την ομάδα μπάσκετ της:roll:.Όταν αναζητούσαμε τον Οκτώβρη με τον Αντρέα και μια δεύτερη χώρα για να τη συνδυάσουμε με τη Λετονία, πρότεινα τη Λιθουανία (έχοντας στο μυαλό μου το Βίλνιους!). Η απάντηση του Αντρέα ήταν: "Α, τέλεια! Θα πάμε στο Κάουνας! Οι Λετονοί το έχουν σε μεγάλη υπόληψη!". Λίγες φωτογραφίες στο google και μια γρήγορη αναζήτηση με έπεισαν! Θα πάμε και στα δύο!

Μ'αυτά και μ'αυτά, απόγευμα Σαββάτου 27 Νοεμβρίου καταφτάνουμε στο Κάουνας. Το ξενοδοχείο το οποίο θα μας φιλοξενήσει για 2 βράδια είναι το Daugirdas Hotel. Βρίσκεται δίπλα σχεδόν στον ποταμό Nemunas που διασχίζει την πόλη και στην καρδιά της παλιάς πόλης. Τα δωμάτιά μας βρίσκονταν στον τελευταίο όροφο και είχαν την μορφή σοφίτας. Η διακόσμησή τους ήταν κλασσική και "ζεστή". Το μπάνιο ήταν ευρύχωρο, περιποιημένο και πεντακάθαρο. Το πρωινό, το internet και το parking συμπεριλαμβάνονταν στην εξαιρετική τιμή των 40 ευρώ το δίκλινο τη βραδιά. Τέλειο value for money! http://www.daugirdas.lt/en/

Η βόλτα μας φυσικά ξεκινάει από την παλιά πόλη και συγκεκριμένα από την κεντρική πλατεία δημαρχείου η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ξενοδοχείο. Η πλατεία περιβάλλεται από όμορφα κτίρια κατασκευής του δέκατου πέμπτου και δέκατου έκτου αιώνα τα οποία ανήκαν σε εύπορους Γερμανούς εμπόρους ενώ στο κέντρο της δεσπόζει το δημαρχείο του δεκάτου εβδόμου αιώνα το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως "παλάτι" γάμων (palace of weddings) όπου τα Σάββατα γαμπροί και νύφες αναφωνούν taip (=δέχομαι!). Από την πλατεία δημαρχείου ξεκινά το δρομάκι Valanciaus gatve το οποίο είναι ιδιαίτερα γραφικό και κρύβει μερικά "διαμαντάκια" διασκέδασης καθώς επίσης και ο Vilniaus gatve, ο κεντρικός πεζόδρομος της παλιάς πόλης. Στην αρχή του τις εντυπώσεις κλέβει ο καθεδρικός ναός SS Peter & Paul, ένα κράμα μπαρόκ και γοτθικής αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια, σε όλο το μήκος του, τα γραφικά κτίρια σε συνδυασμό με τον καλόγουστο, χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και το απαλό χιονάκι δημιουργούσαν μια παραμυθένια εικόνα.


Η μετάβαση στη νέα πόλη γίνεται ομαλά με τη διαδοχή του Vilniaus gatve από την Laisves aleja (λεωφόρο ελευθερίας), έναν υπέροχο πεζόδρομο μήκους 1,7 χιλιομέτρων. Ο κυριακάτικος περίπατος ανάμεσα στα γυμνά δέντρα του ήσυχου πεζόδρομου ήταν απολαυστικός, η μπλε νεο-βυζαντινή εκκλησία του αρχάγγελου Μιχαήλ στο τέρμα του ήταν χάρμα οφθαλμών, ο καπουτσίνο σε ένα "ζεστό" cafe ήταν βάλσαμο και η επίσκεψη στο Museum of Devils, πίσω από την πλατεία Vienybes ήταν ξεχωριστή εμπειρία. Το πρωτότυπο αυτό μουσείο στεγάζεται σε ένα "σκοτεινό" κτίριο και φιλοξενεί εκθέματα που έχουν σχέση με τον διάβολο [κυρίως αντικείμενα συλλογής του Λιθουανού καλλιτέχνη Antanas Zmuidzinavicius (1876-1966)]. Στον πρώτο όροφο είναι επισκέψιμα κάποια δωμάτια από την κατοικία του καλλιτέχνη. Το μουσείο παρουσιάζει ένα σχετικό ενδιαφέρον χωρίς όμως να είναι κάτι το εντυπωσιακό.


Μεσημεράκι Κυριακής αποφασίζουμε να επισκεφτούμε το Ninth Fort, το μουσείο που επιθυμούσα να επισκεφτώ περισσότερο από όλα σε αυτό το ταξίδι. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος μας...:( Το μουσείο αυτό βρίσκεται στα προάστια του Κάουνας και το προσεγγίσαμε με το αυτοκίνητο. Η βόλτα αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να διασχίσουμε όμορφες γειτονιές της πόλης γεμάτες κουκλίστικες μονοκατοικίες με χιονισμένους κήπους. Δυστυχώς όμως η διεύθυνση του μουσείου που έδινε ο ταξιδιωτικός οδηγός δεν ήταν σωστή κι έτσι σπαταλήσαμε σχεδόν 1 ώρα μέχρι να το εντοπίσουμε στην γεμάτη αυτοκινητόδρομους, βιομηχανική περιοχή που βρισκόταν. Η συνέχεια ήταν εξίσου δυσάρεστη γιατί ενώ στον οδηγό το ωράριο λειτουργίας έληγε στις 6, στην πραγματικότητα το μουσείο έκλεινε στις 4, την ώρα ακριβώς που φτάσαμε.:mad: Μ'αυτά και μ'αυτά το Ninth Fort παραμένει το μεγάλο απωθημένο αυτού του ταξιδιού...Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λειτουργούσε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου 80.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής χρησιμοποιούνταν ως φυλακή και τόπος βασανιστηρίων. Μπορεί να χάσαμε την ευκαιρία να το επισκεφτούμε παρ'όλ'αυτά ο περιβάλλοντας χώρος ήταν τόσο επιβλητικός που μας καθήλωσε για τουλάχιστον μία ώρα. Σε μία αχανή, πάλλευκη από το χιόνι έκταση γεμάτη γυμνους κορμούς δέντρων ξεχώριζαν 3 ανθρώπινα δημιουργήματα. Το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και βασανιστηρίων, η νέα πτέρυγα του μουσείου με πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το μνημείο με τα λαξευμένα ανθρώπινα πρόσωπα προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους άδικα. Το λευκό τοπίο στα παγωμένα χρώματα του σούρουπου σε συνδυασμό με τη ιστορία αυτού του τόπου μας έκαναν να νιώθουμε δέος...Δέος και προβληματισμό για τα όσα ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει (να προκαλέσει και να δεχτεί...).


Μπορεί να χάσαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αυτό το ξεχωριστό μουσείο όμως το Κάουνας μας αντάμειψε με ένα απρόσμενο δωράκι. Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου (το τελευταίο Σάββατο του Νοέμβρη) είναι η μέρα που στη Λιθουανία υποδέχονται τον χειμώνα (αν δε φτάσει -15 βαθμούς η θερμοκρασία είναι ακόμα γλυκά φθινοπωρινός ο καιρός:haha::haha:). Στην κεντρική πλατεία δημαρχείου έιχαν στηθεί από το πρωί εξέδρες, ηχοσυστήματα, γιγαντοοθόνες και φυσικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το απόγευμα χιλιάδες άνθρωποι (μεταξύ αυτών κι εμείς) γέμισαν την πλατεία και τους τριγύρω δρόμους για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Ακροβάτες με φωτιές και περίεργα χορευτικά, ορχήστρες με παραδοσιακή λιθουανική μουσική, εγχώριοι καλλιτέχνες εξασφάλισαν ένα όμορφο οπτικοακουστικό θέαμα προς τιμήν του χειμώνα που έρχεται! Κάποια στιγμή μεσολάβησε κι ένα περίεργο έθιμο σπρωξίματος (ο ένας έσπρωχνε τον άλλο!:p) το οποίο δεν ξέρω πώς τους προέκυψε! Μήπως για να ζεσταθούν;:bleh: Και τελικά η τελετή έληξε με πυροτεχνήματα, λόγο του δημάρχου και φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου! Η αλήθεια είναι πως δεν ενθουσιαστήκαμε τρελά, όμως ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που απλά και μόνο γι'αυτό άξιζε!


Το όμορφο διήμερό μας στο Κάουνας τελειώνει με 4 ξεχωριστές προτάσεις διασκέδασης!

Kavos Klubas (Valanciaus gatve 19): μικρό, "ζεστό", υπέροχο cafe με ωραία διακόσμηση (παλιά βιβλία στους τοίχους), πολλές ποικιλίες αρωματικού καφέ και λαχταριστά, παραδοσιακά γλυκά! Ό,τι καλύτερο να απολαμβάνει κανείς γλυκό με καφεδάκι χαζεύοντας το χιόνι από τα τζάμια του.

Berneliu Uzeiga (Valanciaus gatve 9): παραδοσιακό λιθουανικό εστιατόριο σε ένα κουκλίστικο κτίριο. Ζητείστε τραπέζι στην παραμυθένια σοφίτα του και απολάυστε γευστικά, τοπικά πιάτα.

Μilano (A.Mickeviciaus gatve 19): δημοφιλής στους ντόπιους πιτσαρία σε έναν τεράστιο χώρο βγαλμένο από άλλη δεκαετία. Αξίζει να πάει κανείς για την cult φάση, τη συμπαθητική πίτσα και τις απίστευτα χαμηλές τιμές (περίπου 3 ευρώ η πίτσα).

Αvilys (Vilniaus gatve 34): ωραία μπυραρία που στεγάζεται σε ένα κελλάρι. Πρωτότυπη μπύρα με βάση το μέλι και super πικάντικα συνοδευτικά.

Στο διήμερο που το απολαύσαμε, το Κάουνας, μας άφησε την αίσθηση μιας ζωντανής, όμορφης πόλης με έντονο παλμό και γοητευτικές "γωνιές". Αυτά σε συνδυασμό με το απαλό χιονάκι και την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ήταν ο ιδανικότερος προάγγελος των όσων θα ακολουθούσαν!:)
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.661
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom