Λεττονία Λιθουανία Λετονία - Λιθουανία: road trip στη χιονισμένη βαλτική

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.432
Ονειρεμένο Ταξίδι
οχ.....όλος ο κόσμος
ωραίο ταξίδι, ωραία ιστορία και ωραίο άλμπουμ....μπράβο σου!!!!!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Σε ευχαριστώ πολύ Ivana! Την επόμενη εβδομάδα θα γράψω και για τη Ρίγα που ήταν ο ομορφότερος σταθμός του ταξιδιού!
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.432
Ονειρεμένο Ταξίδι
οχ.....όλος ο κόσμος
ανυπομωνώ αφου και η ίδια σκέφτομαι την Ρίγα σαν προορισμό :clap:
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Xαζεύοντας από το παράθυρο του λεωφορείου το δάσος στη Sigulda.
 

Attachments

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Εξερευνώντας τη χιονισμένη Ρίγα...

Πέμπτη μεσημεράκι φτάνουμε στη Ρίγα! Μετά από δεκάλεπτο περπάτημα από το σταθμό των λεωφορείων φτάνουμε στο ξενοδοχείο, το Neiburgs Hotel. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο art nouveau κτίριο στην καρδιά της παλιάς πόλης πίσω από τον καθεδρικό ναό. Τα ευρύχωρα δωμάτια αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα στυλάτοι με σύγχρονο design εμπλουτισμένο με παραδοσιακές πινελιές. Η θέα στις χιονισμένες στέγες της παλιάς πόλης από τα μεγάλα παράθυρα των δωματίων είναι μαγευτική. Το εστιατόριο και ο χώρος spa είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το πνεύμα του ξενοδοχείου. Το πρωινό του είναι πολύ ποιοτικό και η τιμή του εξαιρετική (85 ευρώ η βραδιά στο δίκλινο με πρωινό, free wireless και δωρεάν χρήση της σάουνας). Το συγκαταλέγω σε ένα από τα αγαπημένα μου ξενοδοχεία! http://www.neiburgs.com/en/hotel/

Στη Ρίγα μείναμε 4 μέρες οι οποίες πιστεύω ότι είναι ικανός χρόνος για να πάρει κανείς μια καλή γεύση της πόλης. Φυσικά η εξερεύνηση αρχίζει και εντοπίζεται κυρίως στη μαγευτική παλιά πόλη. Δαιδαλώδη, ατμοσφαιρικά φωτισμένα σοκάκια, art nouveau κτίρια, ιστορικές γωνιές, cozy μαγαζάκια, χιόνι παντού, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, γλυκές μυρωδιές και μια παραμυθένια ατμόσφαιρα...Αυτά μας χάρισε απλόχερα η παλιά πόλη της Ρίγας την οποία ανακαλύψαμε κομμάτι-κομμάτι έχοντας κάθε φορά σαν ορμητήριο μια από τις 5 γοητευτικές πλατείες της!


Η αποκάλυψη της Ρίγας ξεκίνησε από την Doma Laukums, την πλατεία καθεδρικου η οποία βρισκόταν δίπλα σχεδόν στο ξενοδοχείο μας. Στην πλατεία φυσικά δεσπόζει ο επιβλητικός καθεδρικός ναός, ο μεγαλύτερος της βαλτικής. Φέρει ιστορία 8 αιώνων γεγονός που αποτυπώνεται στο συνδυασμό ρομανικών, μπαρόκ και γοτθικών στοιχείων στην αρχιτεκτονική του. Εξίσου με το μεγαλεπίβολο εξωτερικό του εντυπωσιάζει και το αχανές εσωτερικό του με όμορφα βιτρό, παλιούς, πέτρινους τάφους σημαντικών προσώπων και το τέταρτο μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο του κόσμου (όταν κατασκευάστηκε το 1884 ήταν το μεγαλύτερο). Μετά την επίσκεψη στον καθεδρικό απολαύσαμε μια υπέροχη βόλτα στην χριστουγεννιάτικη αγορά που είχε στηθεί στην πλατεία. Ζεστό κρασί, γλυκά και άλλες λιχουδιές προκαλούσαν τις αισθήσεις...Χειροτεχνήματα, πλεκτά και αναμνηστικά γέμιζαν με παιχνιδιάρικα χρώματα τον χώρο...Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και απαλό χιονάκι μας έβαζαν στο κλίμα των ημερών...Ήταν τέλεια!


Η πιο εντυπωσιακή πλατεία της παλιάς πόλης είναι η Ratslaukums, η πλατεία δημαρχείου η οποία φιλοξενεί 2 από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρίγας. Ανάμεσα στα υπέροχα κτίρια (αρχιτεκτονικά κοσμήματα!) που την περιβάλλουν ξεχωρίζει το Blackheads' House, το πιο πολυφωτογραφημένο κτίριο της Ρίγας. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1344 και χρησιμοποιούνταν ως κατοικία των μελών της συντεχνίας των Μαυροκέφαλων, των ανύπαντρων Γερμανών εμπόρων. Το κτίριο σχεδόν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής και της σοβιετικής κατοχής και επανακατασκευάστηκε με απόλυτη ακρίβεια στο πρωτότυπο το 2001 για τα οκτακοσιοστά γενέθλια της Ρίγας. Είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι! Κάθε βράδυ στην αλλάγη της ώρας μπορεί να απολαύσει κανείς ένα εξαίσιο, οπτικοακουστικό θέαμα. Υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής φωτίζονται εναλλάξ, με μαγευτικό τρόπο διάφορα σημεία του κτιρίου δημιουργώντας μια παραμυθένια ατμόσφαιρα! Το δεύτερο σημαντικό αξιοθέατο της πλατείας δημαρχείου είναι το μουσείο κατοχής της Λετονίας (Museum of Occupation in Latvia). Σε ένα μαύρο, ορθογώνιο κτίριο που ξεχωρίζει με τη λιτότητά του στεγάζεται αυτό το μουσείο το οποίο εισάγει τον επισκέπτη στην πολυτάραχη ιστορία της χώρας. Με τη συνοδεία του πλούσιου σε πληροφορίες audio guide μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα πολύ καλά δομημένα και οργανωμένα εκθέματα και λίγες ώρες μετά, φεύγοντας από το μουσείο να έχει μια πολύ λεπτομερή εικόνα για το τι έλαβε χώρα στη Λετονία κατά τη γερμανική και τη σοβιετική κατοχή και για τα όσα διαδραματίστηκαν μέχρι το 1991 όπου τελικά κέρδισε την ανεξαρτησία της.


Σχεδόν ενωποιημένη με την πλατεία δημαρχείου είναι η Peterbaznica Laukums, η πλατεία στην οποία ξεχωρίζει η 800 ετών, γοτθικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Αυτό που καθιστά την επίσκεψη στο ναό αξέχαστη είναι η θέα από την κορυφή του (υπάρχει ασανσέρ!). Η παλιά πόλη, κομμάτι της σύγχρονης, όλα τα κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος, ο ποταμός Daugava, η απέναντι όχθη...Όλη σχεδόν η Ρίγα ήταν απλωμένη στα πόδια μας! Οι χιονισμένες στέγες, τα πολύχρωμα κτίρια, το ποτάμι...Αποτελούσαν μια οπτική πανδαισία που δύκολα θα βγει απ'το μυαλό μου...


Και η περιπλάνηση στη Ρίγα συνεχίζεται! Ακολουθώντας τον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης Κalku iela, φτάνει κανείς στη Livu Laukums, την πιο ζωντανή πλατεία της παλιάς πόλης. Κατά την επίσκεψή μας φιλοξενούσε μια χαρούμενη, χριστουγεννιάτικη αγορά και μία ρόδα για όσους ήθελαν να θαυμάσουν τη Ρίγα από ψηλά. Την πλατεία, επίσης, κοσμούν 2 πολύ όμορφα κτίρια, το Great Guild το οποίο φιλοξενεί τη λετονική, φιλαρμονική ορχήστρα και το Small Guild το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους τοπικούς καλλιτέχνες.


Στο βορειοδυτικό άκρο της παλιάς πόλης βρίσκεται η Pils Laukums, η οποία αποτελεί εφαλτήριο για την αποκάλυψη 2 υπέροχων μυστικών της παλιάς πόλης. Το κτιριακό σύμπλεγμα των 3 αδερφών (Three Brothers) κατά αντιστοιχία των Three Sisters στο Ταλλίν αποτελεί ένα από τα κλασσικά αξιοθέατα της Ρίγας. Το συνθέτουν 3 μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίρια. Το παλιότερο από αυτά αποτελεί ένα από τα παλαιότερα, πέτρινα, διατηρημένα κτίρια της Ρίγας ενώ το νεοτέρο φιλοξενεί το μουσείο αρχιτεκτονικής. Επίσης, από την πλατεία Pils ακολουθώντας κανείς τον δρόμο Torna iela και στη συνέχεια το σοκάκι Troksnu iela ουσιαστικά διασχίζει τη σουηδική συνοικία της παλιάς πόλης η οποία αποτελεί ένα από τα γραφικότερα κομμάτια της. Πλακόστρωτα δρομάκια με μικρά παρακλάδια, ρομαντικός φωτισμός, χιόνι παντού...Συνθέτουν την ιδανική βόλτα...


3 από τις 4 ημέρες της παραμονής μας στη Ρίγα τις αφιερώσαμε στην μαγευτική, παλιά πόλη. 1 ημέρα ήταν όμως αφιερωμένη στο σύγχρονο κομμάτι της Ρίγας όπου και πραγματοποιήσαμε την λεγόμενη art nouveau διαδρομή. Ο περίπατος ξεκίνησε από την Kalku iela, τον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης. Στο τέρμα του συναντήσαμε το Laima Clock, σήμα κατετεθέν της Ρίγας και κλασσικό σημείο ραντεβού των ντόπιων. Στη συνέχεια ο δρόμος διαπλατύνεται και μετονομάζεται σε Brividas Bulvaris, η οποία είναι η κεντρική λεωφόρος της σύγχρονης πόλης. Στο μεταίχμιο της παλιάς με τη νέα πόλη βρίσκεται το εντυπωσιακό μνημείο ελευθερίας (Freedom Monument). Ανατολικά του βρίσκεται το μεγαλοπρεπές κτίριο της όπερας και δυτικά του το μικρό, πανέμορφο πάρκο Bastejkalns το οποίο το διασχίζει ένα μικρό κανάλι. Η βολτούλα στο πάρκο ήταν απόλαυση! Τα πάντα γύρω μας ήταν χιονισμένα και το κανάλι με τα γεφυράκια χάριζε μια παραμυθένια νότα στο σκηνικό. Το βράδυ δε, ο διακριτικός, χριστουγεννιάτικος φωτισμός στο κανάλι και τα γυμνά δέντρα "έντυναν" το τοπίο με μια σουρεαλιστική λάμψη! Συνεχίζοντας την πορεία μας στη λεωφόρο Brividas συναντήσαμε τον δρόμο Elizabetes iela, τον οποίο και ακολουθήσαμε. Aυτός ο δρόμος καθώς και οι Strelnieku iela και Alberta iela αποτελούν ουσιαστικά την art nouveau διαδρομή. Εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίρια με καταπληκτικά χρώματα, καθηλωτικά σχέδια και συμβολισμούς ήταν διάσπαρτα σε όλο το μήκος της διαδρομής. Πραγματικά δεν ξέραμε τι να πρωτοθαυμάσουμε και να αποθανατίσουμε με το φωτογραφικό φακό! Αρχιτεκτονικά στολίδια, χρωματικές σειρήνες, καλλιτεχνικά όνειρα...Η Ρίγα για άλλη μια φορά μας πλάνεψε...
 
Last edited by a moderator:

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
Ρίγα! :clap:

Πάτυ σε ευχαριστώ που με γυρνάς πίσω σε ένα ταξίδι που ήταν για μένα σταθμός, και σε μια πόλη που, για χίλιους υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους, είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου!

Ερώτηση: Στο Μάρκετ της Ρίγα πήγατε? Στα μεταμορφωμένα Ζεπελιν?
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
1. Σε ευχαριστώ πολύ Dorotija! Σε καταλαβαίνω καθότι η Ρίγα είναι πανέμορφη! Στην αγορά δεν πήγαμε. Την θαυμάσαμε μόνο απ'έξω καθώς βρίσκεται απέναντι από το σταθμό των λεωφορείων και από την κορυφή του Αγίου Πέτρου!
DSC04846.jpg

2. Το γραφικό δρομάκι Jaun iela.
DSC04763.jpg

3. Blackheads' house.
DSC04832.jpg
 

Eftichia

Member
Μηνύματα
858
Likes
1.285
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ονειρεμένο Ταξίδι
καραιβικη
ω!!!!!!!pattyyy,
τι πανεμορφες ,ρομαντικες ,ταξιδιαρικες φωτογραφιες .............
θελω πολυ να δω τη ριγα και να ειναι και χιονισμενη .......ολα φαινονται υπεροχα!!!!!
σας ζηλευω................
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Σε ευχαριστώ πολύ Eftichia μου! Η Ρίγα είναι ένας προορισμός που αξίζει μια χειμωνιάτικη επίσκεψη μιας και είναι μικρή σχετικά πόλη και τα βασικά της αξιοθέατα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο. Έτσι το κρύο δεν είναι αποτρεπτικό του sight seeing! Eπίσης, το χιόνι και ο χριστογεννιάτικος στολισμός σε συνδυασμό με τη γραφικότητα της παλιάς πόλης δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
1. To κανάλι στο πάρκο Bastejkalns.
DSC04866.jpg
2. Χριστουγεννιάτικος φωτισμός στο πάρκο Bastejkalns.
DSC04901.jpg
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Dolce vita στη Ρίγα

Ρίγα...Ατμοσφαιρική, διαχρονική, γεμάτη γοητευτικές γωνιές και ρομαντικούς παραδείσους...Ήταν αναμενόμενο ότι θα μας ενθουσίαζε και στο θέμα της διασκέδασης! Οι επιλογές είναι πολλές και ποιοτικές!

Γεύσεις και αρώματα βαλτικής

Vecmeita ar kaki (Maza pils 1): παραδοσιακό εστιατόριο στην αρχή της σουηδικής συνοικίας με γευστική, λετονική κουζίνα σε πολύ καλές τιμές.

Salve (Ratsalaukums 5): μικρό, ρομαντικό εστιατόριο στην πλατεία δημαρχείου. Εκτός από την ατμοσφαιρική διακόσμηση απολαύσαμε ιδιαίτερα νόστιμα πιάτα διεθνούς κουζίνας με παραδοσιακά στοιχεία μαζί με ένα μπουκάλι ευωδιαστό, κόκκινο κρασί.

Neiburgs restaurant (Jauniela 25/27): στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας (hot επιλογή για τους κατοίκους της Ρίγας αυτήν την περίοδο) προτιμήσαμε να τιμήσουμε "light" πιάτα (σαλάτες, burger κλπ) τα οποία ήταν πεντανόστιμα.

Τiramisu (Gertrudes iela 32): υπέροχη τρατορία στο σύγχρονο κομμάτι της Ρίγας. Πεντανόστιμα πιάτα και φυσικά λαχταριστό τιραμισού.

Pelmeni XL (Kalku iela 7): παραδοσιακό, λετονικό ταχυφαγείο στην καρδιά της παλιάς πόλης όπου σερβίρεται το κλασσικό, λετονικό street food. Τα pelmeni θυμίζουν ραβιόλια και είναι γεμιστά με διάφορα καλούδια. Κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, χορταρικά, μανιτάρια, τυρί...Μπορεί να ξεχνάω κάτι! Τα συνοδεύεις με την περίφημη, νοστιμότατη sour cream (ξινή σάλτσα) πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο βασιλικό και πάπρικα! Κόλαση!!!


Κάτι για καφέ ή μπυρίτσα;

Rigensis (Tirgonu iela 8): ιστορικό αρτοποιείο με μεγάλη ποικιλία από αλμυρές και γλυκές λιχουδιές τις οποίες μπορεί να απολαύσει κανείς μαζί με τον καφέ του στα τραπεζάκια στο όμορφο εσωτερικό του.

Siena cafe (Strelnieku iela): απολαβάνοντας την art nouveau διαδρομή στο σύγχρονο κομμάτι της πόλης μπορεί να απολαύσει κανείς έναν ωραίο καπουτσίνο στο γουστόζικο εσωτερικό αυτού του ξεχωριστού art cafe.

Candle bar (Kalcu iela-Livu laukums): σε αυτό το ατμοσφαιρικό από τα δεκάδες αναμένα κεριά μαγαζάκι μπορεί να απολαύσει κανείς μια ζεστή σοκολάτα ή μια δροσερή μπυρίτσα.

La belle epoque (Maza jaunavu iela 8): σε αυτό το μικροσκοπικό, alternative υπόγειο απολαμβάνουν ερασμίτες, ντόπιοι φοιτητές και νεαροί τουρίστες φτηνή, draft μπύρα ακούγοντας ψαγμένες μουσικές επιλογές.

Magic bar (Kalcu iela 10): σε αυτό το ατμοσφαιρικό μαγαζάκι-θεσμό για τους τουρίστες μπορεί να πιεί κανείς τον καφέ του, μια μπύρα ή ακόμα καλύτερα black balsam, το παραδοσιακό ποτό της Λετονίας. Δυνατό, αρωματικό ποτό με έντονη γεύση το οποίο συνδυάζεται τέλεια με τις πρωτότυπες τρούφες που σερβίρουν το μαγαζί.


Mojito time

Skyline bar (Elizabetes 55, Radisson Hotel): στον εικοστό έκτο όροφο του ξενοδοχείου βρίσκεται αυτό το μπαρ με την υπέροχη θέα στην παλιά και τη σύγχρονη πόλη. Η επίσκεψη επιβάλλεται! Μπορεί να συνδυαστεί με φαγητό στο ιταλικό εστιατόριο tiramisu που απέχει γύρω στα 10 λεπτά με τα πόδια.

Cuba bar (Jauniela 15): τέλειο μπαράκι με ωραία διακόσμηση, latin μουσικούλα, "ζωντανό" κλίμα και υπέροχα mojitos!


Special tips

Opera: Απολαύστε μια παράσταση στην όπερα! Με μόλις 10 ευρώ το άτομο απολαύσαμε από θέσεις άψογης οπτικής την εξαιρετική πρεμιέρα του "Ευγένιου Ονεγκίν". 'Ηταν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία που μας συνεπήρε!

Rigas Doms: Συνδυάστε την επίσκεψη στον καθεδρικό ναό με ένα κονσέρτο. Ο νεαρός Janis Pelse μας μάγεψε με τα κομμάτια του Μπαχ και άλλων, μέσω της επιβλητικής μελωδίας του εκκλησιαστικού οργάνου.

Σάουνα: Χαρίστε στον εαυτό σας το απολαυστικό αίσθημα που προσφέρει η αχνιστή σάουνα μετά από μία μέρα γεμάτη βόλτες στους -10 βαθμούς κελσίου!


Γεύσεις, αρώματα, ζεστή ατμόσφαιρα, δόσεις πολυτέλειας, παραδοσιακά στοιχεία, ρομαντική αύρα...Η Ρίγα σίγουρα είναι μια πόλη που δεν αφήνει κανέναν να βαρεθεί! Απλά παρασύρει τον ταξιδιώτη με την παραμυθένια της σαγήνη...
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.423
Likes
7.782
Αυτό το τελευταίο ποστ είναι όλα τα λεφτά... χρησιμότατες πληροφορίες, καλύτερα και από ταξιδιωτικό περιοδικό!!! :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.671
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom