Λιβαδειά:Τολμηρό ταξίδι στο Μαντείο του Τροφωνίου

Pandora

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Το Μαντείο του Τροφωνίου στη Λιβαδειά ήταν κατά τη μυθολογική παράδοση για τολμηρούς επισκέπτες. Βρισκόταν στις παρυφές της Λιβαδειάς, εκεί που αναβλύζουν οι πηγές του ποταμού της Έρκυνας.

Δεν ήταν απλό να επισκεφθεί κάποιος το μαντείο και να πάρει χρησμό. Χρειαζόταν προετοιμασία ημερών, ώστε να καθαρθεί και σωματικά και ψυχικά. Ο ενδιαφερόμενος πρώτα προσευχόταν και πλενόταν στα ψυχρά νερά του ποταμού. Κατόπιν προσέφερε θυσίες στους θεούς και την κρίσιμη νύχτα, πριν την κάθοδο στον λεγόμενο «Λάκκο του Αγαμήδη», έπινε νερό από τις δύο πηγές που ήταν δίπλα. Η μία λεγόταν της Λήθης, για να ξεχάσει ό,τι τον βάραινε και η άλλη της Μνημοσύνης, για να θυμάται ό,τι θα έβλεπε και θα άκουγε στο Μαντείο. Έπειτα έφθανε πια η στιγμή να κατέβει στα βάθη του υποχθόνιου μαντείου: έβαζε τα πόδια του μέχρι τα γόνατα μέσα στo άνοιγμα του εδάφους που αποτελούσε την είσοδο του μαντείου, τη λεγόμενη «απαγωγό οπή» κι εκείνη τον τραβούσε απότομα μέσα.

Σύμφωνα με το μύθο ο επισκέπτης του μαντείου έλειπε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα πολλών ωρών και ακόμη και ημερών, ώσπου να τον ξεβράσει έξω η ίδια τρύπα, όπως ακριβώς τον ρούφηξε.

η συνέχεια του άρθρου Περιοδικό Αρχαιολογία - Ξέρατε ότι... - Τολμηρό ταξίδι στο Μαντείο του Τροφωνίου

pigi_dikaiou

Member
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Παντα θα εχεις ενα ευχαριστω Pandora,:D γιατι ξερεις τον τροπο να με απαγαγεις απο την καθημερινοτητα!!!

nera_gr

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα δεν ξέρουμε για τον τόπο μας...

Pandora

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Παντα θα εχεις ενα ευχαριστω Pandora,:D γιατι ξερεις τον τροπο να με απαγαγεις απο την καθημερινοτητα!!!
Σ΄ευχαριστώ Πηγή μου :) Μάλλον χρησιμοποιούμε τον ίδιο τρόπο, για να ξεφεύγουμε από τα δύσκολα...;):D

NTINA

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Αλάνθαστη η μέθοδος της οπής.
Με τη μία τα βλεπες όλα,
και τα προηγούμενα και τα επόμενα.

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Δεν θα ανοίξω καινούργιο θέμα, γιατί μου άρεσε το παρόν που είναι θαμμένο εδώ και 16 χρόνια...

Υπάρχει κάποια πρόταση για φαγητό γύρω απο τη Λιβαδειά ή και γύρω απο την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία;

Sonia?

Member
Λειβαδιά με φέρνει ο δρόμος τρέχοντας για δουλειές κι όχι για τουρισμό, ίσως κάποιος άλλος ξέρει καλύτερα να σε κατευθύνει.
Υπάρχει χαμηλά στην πόλη ο Κατρούτσος/Θράκα που είναι ψητοπωλείο/σουβλακερί καλό για φαγητό ή να πάρεις κάτι στο χέρι. Το παλιό καλό 1900 που σταματούσαν μια φορά κι έναν καιρό οι σκιέρ για καλαμάκια επιστρέφοντας από Παρνασσό το έχει χαλάσει. Υπάρχει στη γωνία του τροχονόμου μια αλυσίδα πολύ ανώτερη για σουβλάκι, ξεχνάω το όνομά της. Ψιλοτσιμπημένες τιμές, αλλά καλό.

Αυτά καθαρά για το φαγητό, αλλά φαντάζομαι θέλετε κάτι στην περιοχή της Κρύας που είναι πιο ωραία. Δεν έχω ακούσει κάτι άσχημο ποτέ για κανένα μέρος, αλλά όχι και κάτι τόσο ιδιαίτερο σαν φαγητό. Πιο πολύ διαλέγεις για το περιβάλλον.

Ωραία βόλτα μετά το Μοναστήρι είναι και στην Αντίκυρα αν θέλετε θάλασσα. Βαλαούρας ΟΚ για ψαρικά απ' ότι ακούω. Στο Καστέλο έτυχε να βρεθώ βράδυ πριν κάνα μήνα μετά από χρόνια, λογικές τιμές και μια χαρά για μακαρονάδες κτλ.

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Υπάρχει χαμηλά στην πόλη ο Κατρούτσος/Θράκα που είναι ψητοπωλείο/σουβλακερί καλό για φαγητό ή να πάρεις κάτι στο χέρι. Το παλιό καλό 1900 που σταματούσαν μια φορά κι έναν καιρό οι σκιέρ για καλαμάκια επιστρέφοντας από Παρνασσό το έχει χαλάσει. Υπάρχει στη γωνία του τροχονόμου μια αλυσίδα πολύ ανώτερη για σουβλάκι, ξεχνάω το όνομά της. Ψιλοτσιμπημένες τιμές, αλλά καλό.
Σε αυτό το 1900 δεν είδα καλές κριτικές και το άφησα ήδη έξω. Ο Κατρούτσος για κάποιο λόγο δεν μου γεμίζει το μάτι. Ποια είναι η γωνία του τροχονόμου;

Αυτά καθαρά για το φαγητό, αλλά φαντάζομαι θέλετε κάτι στην περιοχή της Κρύας που είναι πιο ωραία. Δεν έχω ακούσει κάτι άσχημο ποτέ για κανένα μέρος, αλλά όχι και κάτι τόσο ιδιαίτερο σαν φαγητό. Πιο πολύ διαλέγεις για το περιβάλλον.
Εκτός οτι δεν έχω πάει ποτέ στη Λειβαδιά και είναι ευκαιρία να τη δω τώρα (αν και δεν έχω ακούσει κάτι το ιδιαίτερο γι αυτήν να πω την αλήθεια), ο βασικός λόγος για να πάω είναι η Κρύα και η γύρω περιοχή με το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της. Έχω σημειωμένο και το κάστρο, αλλά θα δείξει τι θα προλάβουμε.
Ωραία βόλτα μετά το Μοναστήρι είναι και στην Αντίκυρα αν θέλετε θάλασσα. Βαλαούρας ΟΚ για ψαρικά απ' ότι ακούω. Στο Καστέλο έτυχε να βρεθώ βράδυ πριν κάνα μήνα μετά από χρόνια, λογικές τιμές και μια χαρά για μακαρονάδες κτλ.
Η Μονή είναι το βασικό αξιοθέατο της μέρας αυτής. Δεν νομίζω οτι προλαβαίνουμε να πάμε και για μπάνιο γιατί πρέπει να φτάσουμε Αθήνα μια λογική ώρα. Επίσης αν πάμε Αντίκυρα δεν θα πάμε Λιβαδειά και πάλι δεν θα τη δω... Μονίμως την αφήνω εκτός και είπα να μην το κάνω πάλι. Θα το σημειώσω το μερος όμως για επόμενη φορά γιατί ούτε στο Δίστομο έχω πάει και θέλω να πάω κάποια επόμενη φορά, οπότε θα έχω υπ όψιν μου την Αντίκυρα που φαίνεται όμορφη απ οτι βλέπω! Γενικά η γύρω περιοχή έχει πολλά σημειά ενδιαφέροντος που θα ήθελα να δω και είναι μία "τρύπα" που δεν κλείνει σε μία μέρα.

Sonia?

Member
Η γωνία του τροχονόμου είναι βασικά η γωνία πιο πέρα από το 1900 εκεί που λίγο μετά ξεκινάει ο πεζόδρομος. Η Λιβαδειά είναι μία χαωτική μικρή επαρχιακή πόλη με έναν σχετικά ευχάριστο πεζόδρομο με μαγαζιά και μετά την περιοχή της Κρύας ψηλά, ευχάριστα διαμορφωμένη με τους νερόμυλους, κανα-δυο γλυπτά, παγκάκια και πλατάνια γύρω από την Έρκυνα. Κατά τα άλλα δεν λεχει πολλά να κάνεις, η λεγόμενη "παλιά πόλη" ας πούμε πιο χαμηλά στην Έρκυνα δεν λέει κάτι ιδιαίτερο και πιο έξω είναι οι κλασσικές χαμηλές πολυκατοικίες και η άναρχη δόμηση που βρίσκεις παντού. Η ίδια η περιοχή της Κρύας είναι πολύ ευχάριστη σαν στάση λίγες ώρες.
Να μην πω ψέματα, έχω χρόνια να ανέβω ψηλά ως το κάστρο και την περιοχή του μαντείου κτλ, . Οι αποστάσεις είναι μικρές, εγώ δεν έχει τύχει να πάω, Νομίζω το έχουν συντηρήσει κι εκεί και είναι ευχάριστη η βόλτα, με ένα σύγχρονο ανοιχτό θεατράκι και ένα εκκλησάκι κοντά, αλλά σίγουρα όχι κάτι πολύ τρομερό να δεις. Σαν στάση μετά την επίσκεψη σε Όσιο Λουκά η Κρύα είναι μια χαρά. Αλλιώς για φαγητό πολύ κοντά σε Όσιο Λουκά χωρίς παρακάμψεις είναι καμα-δυο ταβέρνες στο Στείρι -και στο Κυριάκι λίγο παρακάτω, δεν έχω προσωπική εμπειρία.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.326
Μέλη
40.301
Νεότερο μέλος
nickost

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom