Ισπανία Πορτογαλία Λισαβώνα - Πόρτο - Βαλένθια: Καλοκαίρι 2017 -> πρόγραμμα και βίντεο αντί εντυπώσεων

sotoscivil

Member
Μηνύματα
67
Likes
217
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
road trip στις ΗΠΑ
ΑΛΦΑΛΜΑ

Το πιο δυτικό τμήμα της είναι η περιοχή Αλφάμα.: σύμφωνα με TripAdvisor είναι η πιο ωραία περιοχή, με πολλά στενάκια αλλά και ανηφοροκατηφόρες, ανεβαίνεις με το τραμ 28 μέχρι την κορυφή και μετά χάνεσαι σε λαβύρινθους από δρομάκια. Επειδή όλη η περιοχή είναι κατηφορική, αξίζει να ξεκινήσεις από ψηλά και να κατηφορίσεις και να χαθείς στα στενά σοκάκια της.

Το ψηλότερο σημείο της περιοχής είναι το κάστρο του San George, από όπου θα ξεκινήσουμε την βόλτα μας και θα θαυμάσουμε την ωραιότερη θέα της πόλης. Αυτό καθ’ αυτό το κάστρο δεν λέει και πολλά αλλά η θέα του τα σπάει, μία θέα όμως που μπορείς να βρεις και σε άλλα σημεία της πόλης.

Από εκεί θα κατηφορίσουμε και θα χαθούμε σε ένα λαβύρινθο από γραφικά στενάκια και σοκάκια με όμορφες αυλές. Θα ξαποστάσουμε στο miraduro santa luzia από όπου θα θαυμάσουμε την θέα. Δίπλα είναι και άλλο Miraduro, το largo do sol.

Από την santa luzia, παίρνεις το τραμ 28 και σταματάς στην largo vicente για να επισκεφθείς την γειτονική εκκλησία του sao vicente de fora, θα χαζέψουμε παραδίπλα την αγορά feira de ladra, Η αγορά Feira da Ladra (αγορά των κλεφτών) είναι μια αγορά που πουλάει λίγο απ’ όλα όπως παλιά συλλεκτικά αντικείμενα, ρούχα από δεύτερο χέρι, αντίκες, έπιπλα μέχρι και αυθεντικά κεραμικά πλακάκια που έχουν κλαπεί από προσόψεις κτιρίων και πήρε αυτή την περίεργη ονομασία, επειδή πραγματικά ήταν το μόνο μέρος που πωλούνταν κλεμμένα αντικείμενα! Σήμερα πωλούνται και προσωπικά πράγματα που οι άνθρωποι θέλουν να ξεφορτωθούν (και κάποια κλοπιμαία φυσικά)., ΑΝΟΙΚΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ και αν αντέχουμε θα πάμε πιο βόρεια στην εκκλησία του Σαντα Ενγκράσια). Πιο νότια θα δούμε τον καθεδρικό ναό του Σε, λιτός στο εσωτερικό, γραφικός στο εξωτερικό. Απέναντι από την εκκλησία, τρομερό καφέ για λευκή sagria και τέλειο κεικ σοκολατας

Σύμφωνα με trip advisor η καλύτερη επιλογή για θέα με #7 σε όλες τις δραστηριότητες είναι το senhora do monte, πας με το τραμ 28, στάση graca!!! Γειτονικά το miraduro da Graca, #21, κλασσικό σημείο για να χαζέψεις θέα, Νο3 όσο αφορά την θέα κατά t.a. Miradouro da Graca απλώνεται η πιο εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης και προσφέρει το ωραιότερο ίσως ηλιοβασίλεμα που έχεις δει ποτέ. Η υπέροχη βεράντα έχει θέα, το κέντρο της πόλης και φυσικά τον ποταμό με backround πάντα τη γέφυρα 25 de Abril. Το υπαίθριο καφέ δημιουργεί χαλαρωτική ατμόσφαιρα και είναι ένα από τα αγαπημένα με νέους ντόπιους αλλά και επισκέπτες που απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους βλέποντας την μαγική θέα ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα. Ένα ρομαντικό must που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς!

Η γραφική μεσαιωνική συνοικία της Alfama θεωρείται η παλαιότερη συνοικία στην Ευρώπη μετά το El Populo της Cadiz στην Ισπανία. Είναι σαν ένα μικρό χωριό μέσα στην πόλη, που στέκεται ως μια κάψουλα του χρόνου για εκατοντάδες έτη πριν την καταστροφή της Λισαβόνας από το σεισμό του 1755, καθώς παρέμεινε όρθια χάρη στα στερεά θεμέλια της αν και επισκευάστηκε από τον τοπικό πληθυσμό μετά το σεισμό. Η Alfama είναι η χαρά της πεζοπορίας και της φωτογράφισης, χάρη στα μεσαιωνικά σοκάκια της, μέσα από τα στενά και δαιδαλώδη δρομάκια, τις απότομες σκάλες και τα μπαλκόνια με την εξαιρετική θέα. Είναι χτισμένη σε έναν εντυπωσιακό λόφο που εκτείνεται μέχρι τη γειτονιά της Graca και είναι γεμάτη εικόνες και μυρωδιές! Μπουγάδες που κρέμονται από παλιά σπίτια, μικρές πλατείες, εκκλησίες, ασβεστωμένα σπίτια στολισμένα με γλάστρες με λουλούδια, εκπληκτικά πλακάκια azulejos σε προσόψεις κτιρίων, μυρωδιές από ψάρια στη σχάρα, ήχοι τραγουδιών fado, ατμοσφαιρικά καφέ και εστιατόρια σε τετράγωνα και γειτονιές συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό που μόνο αν κάποιος βρεθεί εκεί μπορεί να καταλάβει με όλες του τις αισθήσεις τι είναι η Alfama!

ΒΑΙΧΑ

Γειτονικά είναι η περιοχή της Baixa που είναι και το εμπορικό κέντρο της πόλης. Στο βόρειο κομμάτι της γειτονιάς αυτής είναι ο βοτανικός κήπος (μπααα) και λίγο πιο νότια είναι η avenida da Liberdade, κάτι σαν Ιλίσια Πεδία από τα Lidl. Στην πορεία Α που έχω σχεδιάσει στον χάρτη θα δεις την κεντρική πλατεία της πόλης την Ροσιό, (μην παραλείψεις να φας γλυκά από τον Nicola που είναι στην πλατεία!!) à η Αναστασία λέει ότι ίσως να είναι τουριστικό… λίγο πιο βόρεια την Πράσα ντος Ρεστοραντόρς, άλλη όμορφη πλατεία, καθώς και την Praca de figuera. Απαραίτητα στάση δίπλα στην πλατεία Confeitaria Nacional (ωραίο χώρο αλλά τουριστικό) Ένα μαγαζί που κρατά από το 1829 με πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Το κατάστημα εσωτερικά είναι πολυτελές, κλασικό και πανέμορφο αλλά ακόμα πιο πανέμορφη είναι η βιτρίνα με μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά γλυκάκια αλλά και τέλειες τούρτες. Τρομερά τα ταρτάκια Λίγο πιο νότια το διάσημο ασανσέρ Santa Justa, συνδέει την Baixa με την Chiado που βρίσκεται 32 μέτρα πιο ψηλά. Τέλος, αφού περάσουμε τον πιο κομψό πεζόδρομο της πόλης, την rua agusta, θα καταλήξουμε στον ποταμό Τάγο με το prace do comercio, πανέμορφη πλατεία (#10 στο trip advisor, μην την χάσουμε!!!! δίπλα στο παλιό βασιλικό ανάκτορο. Στις στοές των κτιρίων που περιβάλλουν την πλατεία κρύβονται ιστορικά καφέ, γραφεία, καταστήματα και εστιατόρια με τραπέζια έξω. Πριν πάτε όμως προς τον ποταμό λίγο πιο πίσω από την Praca do Comercio ψάξτε να βρείτε ένα μαγαζί: Το παραδοσιακό κατάστημα Conserveira de Lisboa στην Rua dos Bacalhoeiros 34. Mε την πρώτη ματιά νομίζεις ότι μπαίνεις σε φαρμακείο κι αυτό γιατί έτσι όπως είναι στοιβαγμένες οι κονσέρβες μοιάζουν με φάρμακα ή τσιγάρα! Το μαγαζί λειτουργεί από το 1930 και έχει κρατήσει το στυλ του παλιού και του ρετρό. Αγοράσαμε λίγες κονσέρβες τη μικρή συσκευασία της μάρκας Tricana και Prata do Mar όπως σκουμπρί, σαρδέλα, αυγά μπακαλιάρου και τόνο όπου η μία συσκευασία κοστίζει περίπου 2-3€ ανάλογα τον τύπο της κονσέρβας φυσικά. Παίρνεις στην Ελλάδα γεύσεις Πορτογαλίας και όλες οι κονσέρβες είναι πολύ νόστιμες και καλής ποιότητας. Αλλά κονσέρβες! Μπορούν να αγοραστούν και για σουβενίρ για φίλους και γνωστούς γιατί τις τυλίγουν σε χαριτωμένες ρετρό πολύχρωμες συσκευασίες. Φάτσα στην πανέμορφη αυτή πλατεία είναι η αψίδα Arco Triunfal da Rua Augusta (ανεβαίνεις και πάνω εάν θες) #18 t.a.

Αφού βγεις Τάγο, στρίβεις δεξιά και περπατάς τον παλαποτάμιο δρόμο das naus και φτάνεις μέχρι τον σταθμό σταθμό Cais do Sodre. Από εκεί παίρνεις πλοιάριο Transjesto για Cacilhas. Βγαίνεις από το ferry και πας στον σταθμό λεωφορείων που βρίσκεται δίπλα και πας στη στάση του 101 του λεωφορείου που κάνει τη διαδρομή μέχρι το άγαλμα του Χριστού. Τα λεωφορεία είναι της TST και ότι κάρτα μεταφορών να έχει κάποιος εδώ δεν ισχύει και κόβεις ξεχωριστό εισιτήριο στον οδηγό. Η τιμή με επιστροφή ήταν 2€. Η διαδρομή κρατάει κάνα 10λεπτο και το λεωφορείο σε αφήνει έξω από την κύρια είσοδο στο Εθνικό Παρεκκλήσι. Santuário Nacional de Cristo Rei) νοιώθεις ένα δέος και μόνο από το μέγεθος του! Το 79 μέτρων γιγαντιαίο μνημείο είναι αφιερωμένο στον Βασιλιά Χριστό και ως γνωστόν είναι εμπνευσμένο από το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και σχηματίζει ένα σταυρό, με τα χέρια. Τα απλωμένα χέρια του Χριστού αγκαλιάζουν την πόλη της Λισαβόνας που είναι απέναντι και με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Χριστό, διότι οι Πορτογάλοι είχαν γλιτώσει τις συνέπειες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το μνημείο χτίστηκε στον ψηλότερο λόφο της περιοχής 133 μέτρα πάνω από τον ποταμό και εγκαινιάστηκε το 1959. Το άγαλμα μπορεί να είναι επιβλητικό την παράσταση όμως κλέβει η άποψη της Ponte 25 de Abril, 70 μέτρα πάνω από τον ποταμό. Η γέφυρα εγκαινιάστηκε το 1966 και ήταν για την εποχή μια από τις πρωτοπόρες και μεγαλύτερες γέφυρες στον κόσμο. Σήμερα είναι η 27η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου 2,2 χλμ. και συχνά γίνεται η σύγκριση της με την γέφυρα Golden Gate του San Francisco που ομολογουμένως έχουν μεγάλη ομοιότητα

Σχετικά κοντά στην γειτονιά, παραλιακά δεν χάνεις το time out market lisboa, δίπλα στην praca dom luis, μία κλειστή αγορά όπου μπορείς και να ψωνίσεις αλλά και να φας, #14 στο trip advisor, ΔΕΝ ΤΟ ΧΑΝΕΙΣ, ΜΑΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ.

BAIRU ALTU - CHIADO

Πιο δυτικά η περιοχή bairu altu ή αλλιώς άνω συνοικία, είναι η πιο γραφική περιοχή της πόλης, αυτή που βλέπεις συνήθως στις ταινίες. Ξεκινώντας από εκεί όπου σε αφήνει το ασανσέρ, περνάς από το όμορφο μοναστήρι CARMO #28, πολύ ωραία πλατεία εκεί (Ουσιαστικά πρόκειται για τα ερείπια του Convento do Carmo, ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Λισαβόνας που στέκεται ως υπενθύμιση του καταστροφικού σεισμού του 1755 που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Η μονή ιδρύθηκε το 1839 και ήταν η κύρια εκκλησία γοτθικού ρυθμού της πρωτεύουσας. Ο μεγάλος σεισμός που αποτιμάται σε 8,7 ρίχτερ κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ναού και το μοναστήρι δεν ξαναχτίστηκε) κάνεις την πορεία Β και ουσιαστικά γυρίζεις την όμορφη γειτονιά του Σιαντου ή κιάντο (chiado) , η δεύτερη καλύτερη συνοικία σύμφωνα με το T.A.. είναι κάτι σαν το κολωνάκι της πόλης με ωραία καφέ, εστιατόρια και έναν όμορφο πεζόδρομο τον Garett. (μετά γίνεται rua do carmo) Σημείο B το διάσημο café A Brasileira όπου ο διάσημος ποιητής Πεσόα ήταν θαμώνας (το βλέπεις μόνο απέξω) Η διαδρομή Β καταλήγει στον ναό SAO ROQUE #22 Τ.Α. που αποτελεί τον ωραιότερο καθολικό ναό της πόλης. Συνεχίζεις πιο δυτικά και χάνεσαι στην περιοχή του bairo alto: η 3η καλύτερη συνοικία σύμφωνα με το t.a., το βράδυ κοσμοσυρροή, την ημερά πιο ήρεμα, πολύ ανηφοροκατηφόρα, γενικά δεν το χάνεις.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ: Άλλος τρόπος για να ξεκινήσεις την βόλτα σου στο bairo alto είναι να πας στην κεντρική πλατεία praca dos restauradores και από εκεί να πάρεις το ιστορικό τελεφερίκ elevador do gloria που είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης (λειτουργεί από το 1885). Στο τέλος της διαδρομής, φτάνεις στον κήπο που βρίσκεται το miraduro de sao pedro alcantara #15. T.a. , έχει τρομερή θεά, αξίζει να αράξεις για να δεις την θέα., δεύτερη καλύτερη επιλογή για θεά στην πόλη σύμφωνα με το trip advisor. Αφού θαυμάσεις την θέα, όπως κατεβαίνεις την alcantara, συναντάς τον ναό sao roque, του οποίου το εσωτερικό αξίζει την επίσκεψη (εκκλησία χρονολογίας του 1619 που θεωρείται από τις πλουσιότερες της χώρας και ένα από τα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης. Κάθε ένα από τα παρεκκλήσια είναι ένα αριστούργημα μπαρόκ τέχνης. Το πιο αξιοσημείωτο είναι το εκκλησάκι του 18ου αιώνα, το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Capela de Sao Joao Baptista), το οποίο κατασκευάστηκε στη Ρώμη χρησιμοποιώντας τα πιο ακριβά διαθέσιμα υλικά, φέρεται να είναι "πιο ακριβό παρεκκλήσι του κόσμου!" Αξιοσημείωτοι είναι επίσης οι πίνακες του παρεκκλησίου, που δεν είναι έργα ζωγραφικής, αλλά εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιδωτά!)

Αφού περιπλανηθούμε στα στενά του bairo alto, θα καταλήξουμε στον ναό Santa Catarina. Ο ναός santa Catarina είναι και ένα πολύ όμορφο Miraduro οπότε να μην το χάσουμε. Γυρνάς πίσω και παίρνεις το elevator da bica, κάτι σαν τελεφερίκ πολύ ανηφορικό για λίγα μέτρα και κατηφορίζεις προς τον ποταμό. Ο πιο φωτογραφημένος δρόμος της Λισαβόνας είναι η Rua da Bica de Duarte Belo. Κατεβαίνει ένα λόφο από το Bairro Alto προς τις όχθες του ποταμού, και οι παράλληλοι δρόμοι αποτελούν μια γοητευτική κατοικημένη περιοχή, με στενά ανηφορικά και κατηφορικά λιθόστρωτα σοκάκια με σκάλες και τα χαρακτηριστικά σπίτια σε παστέλ χρώματα με τα απλωμένα ρούχα. Η περιοχή είναι γνωστή ως "Bica" που ουσιαστικά είναι μια επέκταση του Bairro Alto. Ο γραφικός δρόμος είναι γνωστός για το τελεφερίκ του, το Elevador da Bica που πηγαινοέρχεται πάνω και κάτω από το λόφο και μεταφέρει ως επί το πλείστον τουρίστες .

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ BAIRO ALTO ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΒΡΑΔΥ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΟ ΕΡΗΜΗ

ΜΠΕΛΕΜ

Το μπελέμ, είναι προάστιο μακριά από το κέντρο και επιβάλλεται η επίσκεψή του. Είναι ουσιαστικά η έξοδος της πόλης στον ωκεανό και αφετηρία για τα υπερπόντια ταξίδια των θαλασσοπόρων. Δεσπόζει το παλασιου ντε μπελεμ, παλιό θερινό ανάκτορο και τώρα έδρα του προέδρου της δημοκρατίας, δίπλα σε ένα τροπικό βοτανικό κήπο με δέντρα από τις παλιές αποικίες της χώρας. Sos στην περιοχή είναι το μοναστήρι των Ιερονυμιτών, μνημείο πλούτου της εποχής των ανακαλύψεων: σύμφωνα με το trip advisor δεν πρέπει να το χάσουμε, είναι #1, αλλά οι απόψεις διίστανται εάν αξίζει να το επισκεφθείς και εσωτερικά. Αξίζει να προσέξεις την νότια πύλη και το περιστύλιο. Πας με το τραμ Νο 15 από την placa de comercio Το Belem είναι το δημοφιλέστερο μέρος της Λισαβόνας εκτός κέντρου και όχι μόνο και θεωρείται η σημαντικότερη τοποθεσία όλης της Πορτογαλίας μεγάλης σημασίας για όλο τον κόσμο! Πρόκειται για την ιστορική συνοικία που από την προκυμαία της ξεκίνησαν οι μεγάλοι θαλασσοπόροι Βάσκο ντε Γκάμα, Βαρθολομαίος Ντίας, Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος και ο Μαγγελάνος για να μυθικά ταξίδια τους με σκοπό να ανακαλύψουν τον κόσμο! Στους αιώνες που ακολούθησαν στο Belem χτίστηκαν μοναδικά παλάτια, μοναστήρια, κήποι και μνημεία και σήμερα το Belem είναι η χαρά του μουσειόπληκτου!

Στα παράλια τώρα, δίπλα στο μουσείο των ανακαλύψεων, αξίζει να δεις το τεράστιο μνημειο στην ανατολική όψη με αγάλματα προς τιμήν των ναυτικών που πρωτοστάτησαν στην περιοχή των ανακαλύψεων Padrao dos Descobrimentos #35 t.a. Επίσης στα παράλια δεν θα παραλείψουμε φυσικά να επισκεφθούμε τον πύργο του Μπελέμ #19 t.a., αφετηρία των διάσημων θαλασσοπόρων. Μπήκαμε στο εσωτερικό του και πληρώσαμε στο εκδοτήριο από 3€ για να ανέβουμε με τον ανελκυστήρα στην κορυφή του μνημείου στα 52 μέτρα. Η θέα 360 μοιρών προς κάθε κατεύθυνση είναι υπέροχη και οι απόψεις στα γύρω μνημεία, τον Τάγο μέχρι και στον Ατλαντικό παίρνουν άλλη διάσταση. Όμως ο βασικός λόγος που ανεβήκαμε ήταν για να δούμε από ψηλά το δάπεδο της πλατείας μπροστά στο μνημείο που είναι ένα δώρο από τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Ένα απίστευτο μωσαϊκό από διαφορετικούς τύπους μαρμάρου, που απεικονίζει ένα χάρτη με τις διαδρομές των πορτογάλων εξερευνητών. Ένα αριστούργημα που αν δεν ανέβεις δεν μπορείς να αποτυπώσεις και να διαπιστώσεις την έκταση του, την μεγαλοπρέπειά και την ομορφιά του

Ενδιαφέρον αλλά μόνο για βράδυ είναι να σταματήσεις πιο πριν στην Doca De Alcantara. Η περιοχή του λιμανιού κάτω από Γέφυρα της 25ης Απριλίου κατά μήκος του ποταμού είναι ένα από τα πιο ευχάριστα μέρη της πόλης. Οι πρώην αποθήκες λιμανιού μετατράπηκαν σε ένα πλήθος από κοσμοπολίτικα μπαρ, clubs, εστιατόρια και καφέ μετατρέποντας την σε ένα συναρπαστικό μέρος μόνο όμως για βράδυ.

Ø στάση για pasteis de Belem στο Antiga Confetaria de Belem μαγαζί θεσμός της Λισαβόνας που δεν πρέπει να χάσετε:!: Υπάρχει και άλλο σχετικό μαγαζί που λέγεται pasteis de belem (καλύτερο από το antiga), ΔΕΝ ΤΟ ΧΑΝΕΙΣ και τα δύο είναι στο belem!!! Μοιάζει σαν ένα σπίτι με πολλά δωμάτια με τραπεζάκια και αζουλεζος στους τοίχους και το εργαστήριο με τζαμαρία οπου παρακολουθούσες την παρασκευή των γλυκισμάτων και οχι μόνο μιας και είχε οτι μπορείς να φανταστείς. ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΕΞΩ


ΤΡΑΜ 28

· Όπου κι αν βρίσκεστε, όπου κι αν θέλετε να πάτε μην παραλείψετε να ανεβείτε στο ιστορικό τραμ 28. Περνάει ξυστά από τα στενάκια και είναι πλέον ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής της Λισαβόνας. Είναι η ψυχή της πόλης και η πιο χαρακτηριστική εικόνα της αυτό το κίτρινο τραμ. Η γραμμή 28 εγκαινιάστηκε το 1914, και η διαδρομή είναι μεταξύ Martim Moniz και Prazeres περνώντας από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και γειτονίες της Bairro Alto, του Chiado και της Alfama. Εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν από τον οδηγό με κόστος 2,85 τη διαδρομή, αλλά δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση γι’ αυτό και όλοι βγάζουν την Lisboa card για απεριόριστες μεταφορές. Το τραμ κυρίως στην Alfama είναι ασφυκτικά γεμάτο και πολλές φορές δεν παίρνει τον κόσμο που περιμένει στη στάση. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΡΙΜΩΧΤΕΙΣ ΣΑΝ ΣΑΡΔΕΛΑ Ή ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΙΑ ΩΡΑ. το τράμ 28, ήταν επιβεβλημένη. ξεκινάει από την Praça do Martim Moniz (βόρεια της Baixa), περνάει από πολλές περιοχές του κέντρου και ανηφορίζει μέχρι την Alfama, προσφέροντας υπέροχη θέα στην πόλη. Πάρτε το χωρίς κανένα δισταγμό. Αλλιώς: Επιβιβαστείτε στη Μπάϊξα έτσι θα διασχίσετε όλο το ιστορικό κέντρο και αφού ανεβείτε στην Αλφάμα θα επιστρέψετε με το ίδιο όχημα αφού το δρομολόγιο είναι κυκλικό. Σας προτείνω να κατεβείτε οπωσδήποτε στην Σάντα Λουζία εκκλησία γεμάτη τοιχογραφίες αζουλέζου, (μαυριτανική τεχνική συνήθως γαλάζιου και λευκού πλακιδίου που επιτρέπει την απεικόνιση ανθρώπων εν αντιθέσει με τους μουσουλμάνους οι οποίοι απαγορεύουν την απεικόνιση ανθρώπων στα πλακίδια), προκειμένου να θαυμάσετε από την σκιερή με βουκαμβίλιες πεζούλα της, μια πανοραμική θέα προς τον ποταμό Τάγο πάνω από τις κεραμοσκεπές των παλαιών σπιτιών. Επιβίβαση ξανά στο τράμ 28 αυτή τη φορά με προορισμό το κάστρο της πόλης, το Καστέλου ντε Σάουν Ζορζέ ΕΧΩ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟ ΧΑΡΤΗ,



Σίντρα


· Αρκετά έξω τώρα από την πόλη, θα αφιερώσεις μία μέρα στην περιοχή Σίντρα. Πιο συγκεκριμένα, είναι μία ονειρική διαδρομή 32 χιλιομέτρων (ναι θα νοικιάσεις αμάξι) Ξεκινάς την πορεία σου από την πόλη Σίντρα με το γραφικό κέντρο της το sintra villa, μία πόλη παγκόσμιο μνημείο της unesco. Το κέντρο περιλαμβάνει δρόμους και πλατείες με κάποια κομψά καταστήματα, την όμορφη εκκλησία Igreja de Santa Maria και εστιατόρια. Επίσης, γύρω από το Palacio Nacional υπάρχουν μουσεία που στεγάζουν εξέχοντα ιστορικά αντικείμενα όπως το Περιφερειακό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Παιχνιδιών.Ο πιο δημοφιλής δρόμος στους επισκέπτες είναι η Rua das Padarias, ένα πλακόστρωτο στενό με καφέ και τουριστικά μαγαζιά γεμάτο κόσμο. ένα από τα γνωστά μαγαζιά της Rua das Padarias το Casa Piriquita (καλό και το café saudade). Ένα συμπαθητικό όμορφο καφέ με λαχταριστά κλασικά πορτογαλικά γλυκάκια στις βιτρίνες του και όχι μόνο. Πήραμε ανάμεικτα αλμυρά και γλυκά σνακ με τα γλυκά να είναι όλα για μένα. Όπως τα κλασικά γλυκά που φημίζεται η Σιντρα το Travesseiro και το Queijadinhas de Sintra και βέβαια pastel de nata (καμία σχέση με τα θεσπέσια pasteis Του Belem). Πάντως το travesseiro ήταν πολύ ευχάριστη η γεύση του κάτι σαν σφολιάτα με γέμιση μαρμελάδα. Απ’ ότι είδα θραύση έκαναν, όλοι αυτά έτρωγαν Θα θαυμάσεις στους δρόμους της παλιάς πόλης στο Σίντρα Βίλα το Παλάσιου Νασιονα ντε Σίντρα με τις κωνικές καμινάδες. Από εκεί παίρνοντας το φιδωτό δρόμο θα φτάσεις στην περιοχή Εστεφάνια και πιο συγκεκριμένα στο Καμαρα Μουνισιπάλ. Εξω ακριβώς από το Παλάσιου Ντε Σίντρα, υπάρχει ένα γραφικό τρενάκι, πού σε πάει στο Μονσεράτε, ένα υπέροχο μικρό ρομαντικό ανάκτορο Μαυριτανικού στιλ. Όταν το επισκεφθήκαμε, έκαναν ανακαίνιση στο εσωτερικό και έτσι αρκεστήκαμε στους περιπάτους στους υπέροχους υποτροπικούς κήπους του. Το ανάκτορο αγοράστηκε το 1856, από έναν Άγγλο ονόματι Φράνσις Κούκ, ο οποίος έφερε λουλούδια και φυτά από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έτσι μία τεράστια έκταση υποτροπικού δάσους. Αφιερώστε χρόνο να το περιδιαβείτε, θα απολαύσετε έναν από τούς ωραιότερους περιπάτους. Αξίζει επίσης να επιστρέψετε στην Σίντρα με τα πόδια. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη, 4 χιλιόμετρα καί η διαδρομή είναι εκπληκτική.

· Με το αυτοκίνητο τώρα από την Σίντρα πρώτη στάση στο Παλάσιου Ντα Πένα (παλιό παλάτι, ίσως το καλύτερο στην περιοχή) και βόλτα στο ονειρικό ομώνυμο δάσος Πάρκε Ντα Πένα. Αυτό που αντικρίσαμε πραγματικά δεν περιγράφεται με λόγια. Το μεγαλείο της φύσης σε κάνει να αναριγείς από δέος, δεν έχει ανακηρυχτεί βέβαια τυχαία μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απ’ την UNESCO. Φτάνοντας λοιπόν στο Palacio da Pena και αφού βγάλαμε εισιτήρια που περιλάμβαναν το παλάτι και το πάρκο[13 ευρώ]ανεβήκαμε στην κορυφή ώστε να περιηγηθούμε στο εσωτερικό του παλατιού. Τελειώνοντας με το παλάτι και έχοντας ήδη αισθανθεί αριστοκράτες βγήκαμε για ένα περίπατο στο πάρκο και μια βόλτα με τα άλογα. Μια διαδρομή μαγική με στενά δρομάκια, πανύψηλα δέντρα, λιμνούλες με μαύρους κύκνους και κελαριστά ρυάκια με αποκορύφωμα την φάρμα με τα ζώα και την βόλτα στο δάσος με τα άλογα, με μόλις 10 ευρώ το μισάωρο παρακαλώ. ΑΝ αντέχεις ψάξε το στάβλο με τα αλόγα θα σου μείνει αξέχαστη εμπειρία!!Επίσης υπάρχει στο πάρκο ντα πενα κάτι πολύ extreme αλλά δεν το κάναμε γιατί ήθελε πολύ χρόνο. Κάνεις ξενάγηση από αέρος δεμένος με σχοινιά πάνω σε ενα συρματόσχοινο!!![τιμή 29 ευρώ διάρκεια 2 ώρες] Ο Cruz Alta είναι το υψηλότερο σημείο του λόφου Serra de Sintra, περίπου στα 529 μέτρα ύψος, στην καρδιά του εκπληκτικού Parque da Pena. Ο Manueline σταυρός τοποθετημένος σε ένα βάθρο ήταν ένα αντίγραφο που χρονολογείται από το 1522. Το 1997 ένας κεραυνός διέλυσε σε κομμάτια τον σταυρό και το 2008 κατασκευάστηκε ένα καινούριο αντίγραφο και εγκαταστάθηκε στη αρχική τοποθεσία. Το πανόραμα από εδώ είναι καταπληκτικό και αυτό που κυριαρχεί στον ορίζοντα είναι φυσικά το πολύχρωμο παλάτι Pena.

· Κίντα ντε Ρεγκαλέϊρα, μια πανέμορφη έπαυλη και με υπέροχους διαμορφωμένους και πρωτότυπους κήπους. Τα δρομάκια βγάζουν άλλο σε ένα πύργο-παρατηρητήριο άλλο σε πλατειούλες με αγάλματα και μικρούς καταρράκτες, άλλο σε σπηλιές και λιμνούλες. Είναι πολύ όμορφη η βόλτα μέσα στις διαμορφωμένες σπηλιές και στις εξόδους να βλέπεις τα νερά να τρέχουν από πάνω. Quinta da Regaleira, που αποτελεί άλλο βασικό αξιοθέατο στη Σίντρα. Ο πρώτος ιδιοκτήτης της ήταν ο Carvalho Monteiro ,κληρονόμος μεγάλης περιουσίας, την οποία αύξησε πουλώντας καφέ και πολύτιμους λίθους. Θεωρούνταν εκκεντρικός και σε αυτόν οφείλονται τα μυστηριώδη σύμβολα που υπήρχαν στο παλάτι. Εκεί το κάστρο αλλά και οι κήποι εξέπεμπαν κάτι το μυστηριακό και νοσταλγικό συγχρόνως. Οι λιμνούλες ,τα αγάλματα και τα σιντριβάνια έμοιαζαν σαν μαγεμένα και στοιχειωμένα. Έδινε μια απόκοσμη αίσθηση παραμυθιού. Στον κήπο υπάρχει ένα περίπλοκο σύστημα από τούνελ που θεωρήθηκε ότι συμβολίζει την σχέση θανάτου και Αναστάσεως ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ!!!!

· Δεύτερη στάση στο Κονβέντου ντους Καπούσους, μοναστήρι Φραγκισκανών από το λόφο του οποίου θαυμάζουμε μία υπέροχη θεα στον ωκεανό. Συνεχίζουμε στην Πετίνια (παρεκκλήσι με εξαιρετική θέα) και

· καταλήγουμε στο Καμπο Ντα ρόκα (το δυτικό σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης). Σταματάς και τρως στο Κολάρες και κλείνεις στο Μονσεράτε χαζεύοντας την έπαυλη χαρακτηριστική του κύματος ρομαντισμού της περιοχής. Το Cabo da Roca κέρδισε περισσότερο από την προσοχή μας. Σημείο απόκρημνο, με τα ψηλά βράχια, την θάλασσα να αφρίζει από κάτω, τον κόκκινο φάρο του, και τον αέρα να φυσά δαιμονισμένα, είχε όλη την γοητεία της άγριας ομορφιάς, και θύμιζε σκηνικό από ταινία εποχής. Βλέποντας στο google earth την ακτογραμμή από Cabo da Roca μέχρι Azenhas do Mar εντυπωσιάστηκα. Η περιοχή είναι γεμάτη άγρια τοπία εξαιρετικής ομορφιάς, με γκρεμούς, αμμώδης ή απόκρημνες παραλίες, όπως η Praia Grande, Praia da Adraga, η Praia do Caneiro, η Praia da Ursa, σπηλιές, πανοραμική άποψη των παραλιών και του Ωκεανού από ψηλά βράχια και όλα αυτά τα φανταζόμουν την ώρα του ηλιοβασιλέματος! Οι παραλίες αυτές είναι δίπλα η μία με την άλλη και στόχος ήταν να καταλήξουμε στο δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης το Cabo da Roca. Από την διαδρομή εντυπωσιάστηκα περισσότερο όταν το λεωφορείο προσέγγισε την παραλία Praia Grande (πολύ καλή την προτείνει και η αναστασία) κάνοντας στάση και αντίκρισα τον Ωκεανό να λάμπει από τον ήλιο και τα κύματα να χτυπάνε στην ακτή με πολύ κόσμο να λιάζεται αλλά και να κολυμπάει! Σε 25 λεπτά περίπου το λεωφορείο έκανε στάση στο Azenhas do Mar και κατεβήκαμε Ο μικρός οικισμός είναι πανέμορφος και μοιάζει να κρέμεται πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο μαγικός ήχος των κυμάτων έσπαγε την ηρεμία της στιγμής. Ήταν μια από τις αξέχαστες στιγμές του ταξιδιού μας. Κάτω στην ακτή ακριβώς μπροστά στο φημισμένο εστιατόριο Azenhas do Mar υπάρχει μια φυσική πισίνα και λίγοι άνθρωποι κολυμπούσαν και πάλευαν με τα κύματα. Πάμε μετά στο κέντρο της Praia das Macas και μεταφερθήκαμε πλέον κανονικά στο καλοκαίρι! Κόσμος κυκλοφορούσε ημίγυμνος και η παραλία ήταν γεμάτη κόσμο. Να πας και στο praia do Guincho για kite surf… επίσης να πάμε στο cascais που είναι γραφική πόλη και στο estoril… και στο τέλος μπάνιο στο carcavelos…

· Μπορούμε να κλείσουμε την εκδρομή με μία επίσκεψη σε κάποιο τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο. Το κασκαίς και το Εστορίλ δεν ενδείκνυται αφού και η θάλασσα είναι χάλια αλλά και ο κόσμος πολύς. Ίσως καλύτερα στο Κόστα Ντα Καπαρίκα (είναι προς την περιοχή της Λισαβώνας) ίσα ίσα να νιώσουμε την αύρα του Ωκεανού και να βουτήξουμε για πρώτη φορά στον Ατλαντικό. Ενδεικτικά από Azenhas do Mar μέχρι Cabo da Roca η περιοχή είναι γεμάτη άγρια τοπία εξαιρετικής ομορφιάς, με γκρεμούς, αμμώδης ή απόκρημνες παραλίες, όπως η Praia Grande, Praia da Adraga, η Praia do Caneiro, η Praia da Ursa, σπηλιές, πανοραμική άποψη των παραλιών και του Ωκεανού από ψηλά βράχια και τουριστικά θέρετρα όπως η Praia das Macas.


1. Palacio Nacional de Sintra, στο κέντρο του χωριού είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9:30 έως τις 19:00 και η τελευταία είσοδος στις 18:30. Η είσοδος είναι € 9,00
2. Castelo dos Mouros (Κάστρο Μαυριτανών), είναι ανοιχτό από τις 9: 30 - 20:00 κατά τη θερινή περίοδο ή 10:00-18:00 κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Η τελευταία είσοδος είναι 1 ώρα πριν από την ώρα κλεισίματος. Το κάστρο είναι ανοιχτό 7 ημέρες την εβδομάδα και η είσοδος είναι € 7,00.
3. Palacio Nacional da Pena. Ανοιχτό μεταξύ 10:00 - 19:00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή 10:00 - 17:00 κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το full εισιτήριο κοστίζει 13,50€. Για επίσκεψη μόνο εξωτερικά του παλατιού μαζί με το πάρκο 10,50€ και μόνο το Parque da Pena 7€.
4. Quinta da Regaleira, 25 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο. Ανοικτό από τις 10:00 - 20:00 (θερινή περίοδο) και 10:00 - 17:30 (χειμερινή περίοδος). Η είσοδος στο αρχοντικό και τους κήπους κοστίζει 6€ και η οργανωμένη ξενάγηση 10€.
5. Convento dos Capuchos, ένα απομονωμένο μοναστήρι εντός του Εθνικού Πάρκου Serra de Sintra. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 17:00. Η είσοδος είναι € 5 και η οργανωμένη ξενάγηση 10€.
6. Chalet e jardim da Condessa D’ Edla (Σαλέ και Κήποι της Κοντέσας του Edla), στο Εθνικό Πάρκο Serra de Sintra στο αντίθετο άκρο του πάρκου σε σχέση με το Παλάτι Pena. Είσοδος 8,5€.
7. Palacio de Monserrate, 3,5 χιλιόμετρα δυτικά της Sintra. Ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 17:00 με τους κήπους ανοιχτούς για μια επιπλέον ώρα μέχρι τις 18:00. Η είσοδος είναι € 6.00 και η οργανωμένη ξενάγηση 10€.
8. Palacio Nacional de Queluz. Στη μέση της διαδρομής ανάμεσα σε Λισαβόνα και Σίντρα. Είσοδος 9€ + 4€ οι κήποι.

FADOS

Το δείπνο υπό το φως των κεριών και των ήχων των fados, των λαϊκών πορτογαλέζικων τραγουδιών, είναι μια εμπειρία που δεν θα θέλατε να χάσετε με τίποτα. Τα fados, τα θλιμμένα τραγούδια της πορτογαλικής ψυχής, εξιστορούν πληγωμένους έρωτες, παιχνίδια της μοίρας και δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα. Θα τα ακούσετε σε πολλά εστιατόρια και μπαρ, κυρίως στις γειτονιές Alfama, Mouraria και Lapa. Ακόμη και αν δεν μιλάτε την γλώσσα για να καταλάβετε τα λόγια, η μελωδία και μόνο θα σας συνεπάρει. ). Το Fado εκφράζει το πόθο και την οδύνη. Κυριολεκτικά, η λέξη σημαίνει ‘’μοίρα’’. Η μουσική αυτή οφείλει πολλά στην ιδέα του σαουντάντε, δηλαδή της λαχτάρας για ότι έχει χαθεί και για ότι δεν επιτεύχθηκε ποτέ, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί τη συναισθηματική δύναμή της. Γεννήθηκε εδώ πριν 150 χρόνια και απλώθηκε σε όλες τις αποικίες της πάλαι ποτέ θαλασσοπόρου Πορτογαλίας. Το Fado συνοδεύεται πάντα από τη βιόλα και την τυπική πορτογαλέζικη κιθάρα. Διάφορες προτάσεις:

· Γενικά μην κλείσουμε fado από το ξενοδοχείο γιατί είναι πανάκριβο. Μπορείς να πας είτε να ακούσεις σε θέατρο χρησιμοποιώντας την έκπτωση από την lisboa card, ή στην πρωινή βόλτα βλέπεις κανένα μαγαζί να σου αρέσει και κλείνεις.

· a tasco do chico: #328 στα 3680, καλή επιλογή για fado στο bairu alto

· clube de fado: #556 στην περιοχή alfama, ίσως λίγο τσιμπημένο, θα φας φυσικά μπακαλιάρο: Ακούγοντας Fado Είναι πραγματικά αδύνατο να επισκεφτείς τη Λισαβόνα και να μην ακούσεις τη μουσική της. Το Fado εκφράζει τον πόνο και την απώλεια και οι ερμηνευτές του είναι άνδρες ή γυναίκες οι οποίοι συνοδεύονται από τη γκιτάρα και τη βιόλα. Το μαγαζί το οποίο επισκεφτήκαμε μας άφησε πραγματικά μια πολύ ωραία ανάμνηση. Γύρω στις 9 είμασταν εκεί μιας και θέλαμε να δειπνήσουμε. Το φαγητό (ναι μπακαλιαρό πήραμε φυσικά) ήταν εξαιρετικό και το κρασί εξίσου καλό.Φυσικά είμασταν προετοιμασμένοι ότι μια νύχτα σε μαγαζί που παίζει Fado θα στοίχιζε κάτι παραπάνω αλλά σίγουρα άξιζε το αντίτιμο. Κατά τις 10 ο γκιταρίστα ο οποίος μάλιστα είναι αρκετά γνωστός στην περιοχή έκανε την εμφάνιση του , τα φώτα χαμήλωσαν ,οι σερβιτόροι σταμάτησαν και όλοι άκουσαμε το υπέροχο τραγούδι. Μετά από 10 λεπτά σταμάτησαν, οι ρυθμοί επανήλθαν στα φυσιολογικά μέχρι τα επόμενα δέκα λεπτά όπου εμφανίστηκαν και πάλι. Κάπως έτσι κύλησε όμορφα το βράδυ και με το πέρασμα της ώρας όλο και πιο πολλοί ντόπιοι τραγουδούσαν και συμμετείχαν.

· Στη περιοχή Bairro Alto θα βρεις πολλά μαγαζάκια με live fado. Παρόλαυτά στην Αλφάμα ντόπιοι μας πρότειναν να πάμε στο Casa de Linarhes #377, καθώς και στο Casa do Fado λη cude de fado #23 για νυχτερινή ζωή κατά t.a.


ΦΑΓΗΤΌ - ΠΟΤΟ

· Συνοδεία fados ή όχι πάντως, στη Λισαβόνα θα γευτείτε μπακαλιάρο σε όλες τις πιθανές εκδοχές, πιάτα με μύδια κι άλλα θαλασσινά και ιδιαίτερες σούπες όπως η caldo verde (με λάχανο) και η sopa de alho (με σκόρδο και ψωμί). Αν αναζητάτε μεγάλη ποικιλία καλών εστιατόριων, που προσφέρουν από παραδοσιακή πορτογαλική μέχρι διεθνή κουζίνα, επιλέξτε την περιοχή Bairro Altο, έχουν 100 διαφορετικές συνταγές για τον μπακαλιάρο

· μούρη μπυρα Super Bock και sagres, οι 2 πορτογαλικές μπύρες

· Toma La Da Ca #442 στα 3689 κοντά στην περιοχή chiado, καλές τιμές, σημείο Φ1

· Στην πλατεία Rosio το restaurante Bastardo Σημείο Φ2, #179

· Επίσης στο Rosio café portugal #233, σημείο Φ3


ΓΕΝΙΚΑ

· Η κόκκινη γραμμή του μετρό, που φτάνει ως το αεροδρόμιο, θα σας μεταφέρει γρήγορα στο κέντρο της πόλης. Αν δεν έχετε πολλές αποσκευές, μπορείτε επίσης να πάρετε τα λεωφορεία 705, 722, 744, 783 και 208 (νυχτερινό) για το κέντρο. Μία έξυπνη και βολική κίνηση είναι η αγορά της Lisboa Card, που παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδο ή έκπτωση σε πολλά μουσεία και αξιοθέατα, εκπτώσεις σε καταστήματα, εστιατόρια κ.ά. Ισχύει για 24, 48 ή 72 ώρες και κοστίζει αντίστοιχα €18,50, €31,50 και €39

- A Tasca do Chico αυτή

Από το αεροδρόμιο στην πόλη
Επειδή είναι κοντά το κέντρο, (6,5 χιλιόμετρα), μπορείς να πάρεις ταξί, που θα το βρεις έξω ακριβώς από την πόρτα του αεροδρομίου . Θα σου κοστίσει 10-15 ευρώ. ΄Οπως δήποτε θα ζητήσεις απόδειξη, για να κόψεις τα φτερά κάποιων…
Εάν δεν έχεις αποσκευές, μπορείς να πάρεις διάφορα λεωφορεία, όπως τα 44, 745, 83 που περνούν από τους κυριότερους δρόμους της παλιάς πόλης. Το κόστος είναι 1,3 ευρώ
Για τους έχοντες αποσκευές, η καλλίτερη λύση είναι τα AeroBus ή AeroShuttle, που κάνουν τη διαδρομή μέχρι το κέντρο της πόλης. (από τις 7:45 το πρωί, μέχρι τις 8:45 το βράδυ)
Μπορείς να πάρεις εισιτήριο από τον οδηγό. Κοστίζει 3 ευρώ. Αυτό το εισιτήριο ισχύει για 24 ώρες και εκτός από τα λεωφορεία του αεροδρομίου μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στα Carris, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.
Τα λεωφορεία φεύγουν από το αεροδρόμιο κάθε 20 ή 30 λεπτά και σταματούν σε κύρια σημεία της πόλης. Μέσα στο λεωφορείο υπάρχουν οθόνες που προαναγγέλουν την περιοχή και τη στάση, όπως και μια λίστα από τα ξενοδοχεία που είναι κοντά.http://www.golisbon.com/transport/airport-shuttle.html

· Πριν ζητήσεις καφέ πρέπει να είσαι ενημερωμένος για τα είδη, γιατί εδώ έχουν πάρει διπλώματα στην επιστήμη του καφέ.
-Bica. Είναι ο στάνταρ, ο απλός καφές.
-Bica cheia.Σημαίνει ότι θέλεις το φλυτζάνι σου να είναι μέχρι επάνω επάνω. Συνήθως προσφέρουν τον ίδιο καφέ, με προσθήκη επιπλέον νερού
-Cafeduplo. Διπλός.Όχι σε μεγαλύτερο φλυτζάνι. Στο ίδιο θα σε σερβίρουν δύο φορές και θα σε χρεώσουν δύο φορές.
-Italiana.Στο συνηθισμένο φλυτζάνι, περισσότερος καφές, λιγότερο νερό. Μόνο 1-2 γουλιές.
-Cafe com cheirinho.Καφέ με άρωμα.
-Carioca.Καφές γεμισμένος με νερό. Διαφορετικός από τον “bicacheia“, καθ΄ όσον συνήθως σερβίρεται σε μεγαλύτερο φλυτζάνι.
-Galao.Ψηλό ποτήρι με ζεστό γάλα και λίγο καφέ.

Garoto.Καφές, με γάλα στην κορφή
-Descafeinado. Είναι ένας bica ντεκαφεϊνέ
Παρ΄ όλα αυτά τα είδη και τις ποικιλίες, θα βρεις και καπουτσίνο, όχι παντού βέβαια, αλλά στα πιο τουριστικά, σίγουρα. Μην περιμένεις αμερικάνικο καφέ.
Το Ginjinhaείναι ένα λικέρ φτιαγμένο από το φρούτο ginja, και είναι το πιο φημισμένο ποτό στηνΠορτογαλία.
Σερβίρεται σε μικρά ποτήρια, με ένα κομματάκι φρούτου στον πάτο.
Το φρούτο που φτιάχνεται τούτο το ποτό, θυμίζει έντονα κεράσι.
Θα δοκιμάσεις Ginjinha, σε ειδικό μαγαζάκι την ginharia
Το πιο φημισμένο είναι το Ginjinhado Rossio στην Largo S. Domingos, 8.
Είναι ένα μαγαζάκι τοσο δα, στην βόρειο γωνία της Rosso. Πλησιάζεις, το αγοράζεις και το δοκιμάζεις έξω.
Κοντά στην Rosso υπάρχει και το Ginjinha Sem Rival, στο ίδιο ακριβώς στυλ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΟΡΤΟ

· Η αφετηρία της βόλτας είναι η κεντρική πλατεία avenida dos aliados. Από την άλλη μεριά είναι το διάσημο café majestic, στην πορεία προς το καφέ θα συναντήσεις και θα θαυμάσεις εξωτερικά και εσωτερικά την igreja de santo lldefonso.

· Ανηφορίζεις τον εμπορικό δρόμο που βρίσκεται το café majestic προς τα βόρεια, την rua santa Catarina και συναντάς τον γραφικό ναό capela das almas. Ο δρόμος Catarina είναι ο πιο εμπορικός της πόλης

· Στην διασταύρωση στρίβεις στην Rua Formosa όπου βρίσκεται ένα από τα διασημότερα καταστήματα τροφίμων το Perola do Bolhao σημείο Κ1 με μια εξαιρετική Art Nouveau πρόσοψη από azulejos σε φωτεινά χρώματα και σχέδια. Το delicatessen κατάστημα έχει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως παστό μπακαλιάρο, λουκάνικα, αλλαντικά και τυριά, ελιές, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, κρασιά και πολλά ακόμα. Το παραδοσιακό παντοπωλείο άνοιξε το 1917 και σίγουρα χωρίς αμφιβολία είναι το πιο γοητευτικό καταστήματα της πόλης με τα προϊόντα του να αποτελούν έναν θησαυρό γαστρονομίας. Απέναντι είναι ένα άλλο εξαιρετικό μπακάλικο. Η βιτρίνα και η είσοδος με τα προϊόντα είναι τόσο δελεαστική που δεν γίνεται να μη το προσέξεις. Το παραδοσιακό και συγχρόνως πολυτελές κατάστημα τροφίμων Comer e Chorar por mais, λειτουργεί από το 1912 και έχει ένα ευρύ φάσμα τοπικών προϊόντων όπως φρέσκα ψωμιά, τεράστια συλλογή τυριών και αλλαντικών, φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ελαιόλαδο και παραδοσιακά γλυκά και ξηρούς καρπούς, και φυσικά κρασιά με μεγάλη ποικιλία σε Port, καθιστώντας το ως το καλύτερο οινοποιείο της πόλης. Λίγο πιο πέρα η είσοδος για την λαική αγορά της πόλης η Mercado do Bolhao.

· Ακριβώς απέναντι από την νότια πύλη της αγοράς είναι η Confeitaria do Bolhao #49, σημείο Φ2 μια διάσημη pastelaria που ιδρύθηκε το 1896. Είναι ένα αρτοποιείο και ζαχαροπλαστείο που ψήνει τα δικά του προϊόντα καθ 'όλη την ημέρα, και έχει ένα σνακ μπαρ και ένα εστιατόριο με μπουφέ a la carte.

· Βγαίνεις στην κεντρική πλατεία avenida dos aliados και πας από την άλλη πλευρά, την clerigos. Συναντάς την ομώνυμη εκκλησία και εάν αντέχεις ανεβαίνεις στον ομώνυμο πύργο, τον torre dos clerigos.

· Περνάς απέναντι στην Praca de Lisboa μια εντυπωσιακή πλατεία σε 3 επίπεδα που η οροφή της είναι μια πράσινη στέγη με φυτεμένα ελαιόδεντρα! Το έργο αποτελεί ένα ελκυστικό σημείο πια που αναζωογόνησε και έδωσε νέα πνοή στην περιοχή και αποτελεί αρχιτεκτονική καινοτομία με σεβασμό στο περιβάλλον. Περπατάς στο πάρκο και δεν καταλαβαίνεις ότι ουσιαστικά περπατάς στην οροφή ενός κτιρίου!

· Την διασχίζεις και βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο γνωστά βιβλιοπωλεία στον κόσμο, το Livraria Lello e Irmão. Δεν είναι απλά ένα βιβλιοπωλείο αλλά έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Η Art Nouveau πρόσοψη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά αλλά το εσωτερικό του είναι ένα μαγικό μέρος! Ένα αξιοθέατο. σκάλα που είναι η έμπνευση της σκάλας του Hogwarts στα βιβλία του Χάρι Πότερ και το βιτρό ταβάνι πραγματικά είναι αριστούργημα. Δυστυχώς δεν επιτρέπονται φωτογραφίες και όπως έμαθα μεταγενέστερα επιτρέπεται ΜΟΝΟ από τις 9:00 μέχρι τις 10:00.

· Προχωράς μετά το βιβλιοπωλείο για να συναντήσεις τις διασημότερες και ομορφότερες εκκλησίες της πόλης η Igreja da Nossa Senhora do Carmo das Carmelitas χαρακτηριζόμενη ως Μνημείο Εθνικής κληρονομιάς! Μπορεί εξωτερικά να μοιάζει σαν μια ενιαία εκκλησία αλλά στην ουσία είναι δύο. Η Igreja do Carmo και η Igreja dos Carmelitas ενωμένη στη δυτική πλευρά της πρώτης. Είναι κατασκευασμένη σε στυλ μπαρόκ / ροκοκό και χτίστηκε μεταξύ 1756 και 1768 ενώ η δεύτερη η κατασκευή της ξεκίνησε το 1616 και ολοκληρώθηκε το 1628. Βέβαια αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η Ανατολική πλευρά που είναι καλυμμένη με ένα μεγάλο πάνελ πλακιδίων Azulejos που αναπαριστά σκηνές από την ίδρυση του Τάγματος των Καρμελιτών. Το εσωτερικό της εκκλησίας do Carmo είναι το λιγότερο εκθαμβωτικό με πολλά επιχρυσωμένα γλυπτά σε ξωκλήσια, με αγάλματα και αρκετές ελαιογραφίες. Στην πλατεία που βρίσκονται οι εκκλησίες, είναι και η αφετηρία των παλιών τραμ της γραμμής 22 και 18

· Ο δρόμος δεξιά της εκκλησίας Carmo, Rua de Carlos Alberto σε οδηγεί στην μεσαιωνική Praca Carlos Alberto, μια όμορφη πλατεία που περιβάλλεται από παλιά κτίρια.

· Συνεχίζεις στην Rua de Cedofeita η οποία είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς πεζόδρομους του Πόρτο. Το παραδοσιακό πορτογαλικό καλντερίμι έχει κτίρια τα περισσότερα από τον 18ο αιώνα με τα χαρακτηριστικά μικρά μπαλκόνια και τα διακοσμητικά κεραμικά πλακάκια στις προσόψεις. Έχει πολλά καταστήματα κατά μήκος αλλά η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να θυμίζει το παραδοσιακό Πόρτο. Στρίβεις αριστερά στην Rua Miguel Bombarda, και περιπλανιέσαι για λίγο σε μια ήσυχη κατοικημένη περιοχή και βλέπεις πολλές γκαλερί τέχνης και design καταστήματα

· Συνεχίζουμε την βόλτα μας από την περιοχή του καθεδρικού ναού se (Ο Καθεδρικός του Πόρτο είναι από τα παλαιότερα μνημεία της πόλης και από τα σημαντικότερα ρωμανικά μνημεία όλης της Πορτογαλίας. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1110 και ολοκληρώθηκε τον 13ο αιώνα και όπως κάθε παλιός ναός έτσι και στην περίπτωση του Se έχουν γίνει αμέτρητες αλλαγές και προσθήκες στο πέρασμα των αιώνων,στην κατασκευή και την διακόσμηση του. Γι’ αυτό και είναι ένα μείγμα Ρωμανικού, Γοτθικού και Μπαρόκ στυλ. Εξωτερικά πάντως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι δεν είναι τόσο η κύρια πρόσοψή του αλλά η πλευρική πρόσοψη, η νότια πτέρυγα με το γοτθικό μοναστήρι το οποίο είναι διακοσμημένο με μπαρόκ azulejos. Στο προαύλιο βρίσκεται και το μεγαλοπρεπή τριώροφο Επισκοπικό Παλάτ), το χαρακτηριστικό ορόσημο της πόλης. Δίπλα σπό τον καθεδρικό ναό, τσιμπάς γλυκάκι από το Spirito!!Γειτονικά επισκέπτεσαι τον ναό santa clara και λίγο πιο βόρεια ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του sao bento. (Όσοι βρεθείτε στο Πόρτο μη τολμήσετε και δεν επιστεφτείτε εσωτερικά τον σταθμό τρένων του Sao Bento (Estacao de Sao Bento). Το κτίριο με επιρροή από την Παριζιάνικη αρχιτεκτονική χτίστηκε το 1896 αλλά εγκαινιάστηκε επίσημα το 1916. Μπορεί εξωτερικά να είναι ένα κλασικό εντυπωσιακό κτίριο αλλά εσωτερικά ο προθάλαμος του είναι ένα αριστούργημα χάρμα οφθαλμών. Δεν είναι τυχαίο που τον κατατάσσουν στους ομορφότερους σταθμούς στον κόσμο. 20 χιλιάδες κεραμικά πλακίδια azulejos κοσμούν τον προθάλαμο που είναι έργο του διασημότερου ζωγράφου azulejos της εποχής που του πήρε 11 χρόνια να το ολοκληρώσει! Τα μπλε και λευκά πλακάκια απεικονίζουν την ιστορία των μεταφορών της Πορτογαλίας, καθώς και τοπία, εθνογραφικές σκηνές, ιστορικά γεγονότα και μάχες και καλλιτεχνικές απεικονίσεις του 14ου αιώνα)

· Πιο νότια δίπλα στο ποτάμι του Ντούρου και με σήμα κατατεθέν την γέφυρα του Ponte Luis (#1 κατά trip advisor) είναι η γραφική περιοχή του Ribeira, ένα λαβύρινθος από στενούς δρόμους, ίσως το πιο ωραίο σημείο στην πόλη. Όλη η περιοχή είναι προστατευμένη από την unesco. Ο πιο ωραίος τρόπος να χαθείς στα στενά της Ribeira είναι ο δρόμος Rua Das Flores στην πορεία του οποίου θα συναντήσεις και τον όμορφο ναό Igraja Da Misancordia!!! (Στενάκια χαριτωμένα, σπιτάκια πολύχρωμα σαν ψεύτικα, οι μπουγάδες κρεμασμένες από το ένα μπαλκονάκι στο άλλο! Επίσης, εκεί στο ποτάμι είναι και η αφετηρία του τραμ (-αντίκα) που κατευθύνεται στο τέλος του ποταμού και στην αρχή του Ατλαντικού ωκεανού! Η διαδρομή απολαυστική, καθώς βλέπεις τη μη τουριστική πλευρά της πόλης, πάρκα, έναν χαμό από θαλασσοπούλια, γραφικές βαρκούλες και όταν φτάσεις στο τέλος βλέπεις γιαγιάδες να πλέκουν δίπλα απ' τους κυματοθραύστες! Πολλοί ντόπιοι ψαρεύουν, κάποιοι κάνουν μπάνιο και άλλοι απλώς ξαπλώνουν στην αμμουδιά.) Η Ribeira αποτελεί μέρος του ιστορικού κέντρου του Πόρτο και είναι από τα πιο παλιά και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης. Βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Douro, και εξακολουθεί να διατηρεί μια ισχυρή ταυτότητα με τα ιστορικά αξιόλογα κτίρια και ζωντανεύει από τη μεγάλη ζωτικότητα των κατοίκων της περιοχής. Ένα μέρος εξαιρετικής ομορφιάς που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο μέσα στους αιώνες.

· Συνεχίζεις στην Praca da Ribeira. Η ιστορική πλατεία είναι η παλαιότερη του Πόρτο χρονολογίας 1389 παρακαλώ! Χαρακτηριστικό της πλατείας το σιντριβάνι στο κέντρο με τον κύβο, το γλυπτό γνωστό ως "Cubo da Ribeira".

· Προχωρας και βγαίνεις στην πίσω κεντρική οδό Rua do Infante Dom Henrique. Το κυρίαρχο αξιοθέατο στην πλατεία είναι το νεοκλασικό Palacio da Bolsa (Παλάτι Χρηματιστηρίου) του 1842. Σε αυτό σύμφωνα με το lonely planet αξίζει η επίσκεψη εσωτερικά Ακριβώς δίπλα με το Palacio da Bolsa βρίσκεται η lgreja de Sao Francisco του 14ου αιώνα την οποία όπως και δήποτε επισκέπτεσαι και εσωτερικά. Αν και αρχικά ήταν μια γοτθική εκκλησία, έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά μπαρόκ έργα της πόλης. Ουσιαστικά μόνο η περίτεχνα διακοσμημένη κύρια πρόσοψη είναι γοτθική όπως κατασκευάστηκε στην αρχική της μορφή το 1383. Το εισιτήριο για το εσωτερικό της εκκλησίας κόστισε 3,5€. Το αυστηρό γοτθικού στυλ στο εξωτερικό της εκκλησίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους εκθαμβωτικούς μπαρόκ θησαυρούς που βρίσκονται στο εσωτερικό της. 370 κιλά χρυσού που καλύπτουν τα μπαρόκ σκαλιστά ξυλόγλυπτα τέμπλα, την οροφή και τις στήλες! Έχει χαρακτηριστεί ως ''Εκκλησία του χρυσού'' και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αξιοσημείωτο παράδειγμα της επίχρυσης ξυλόγλυπτης διακόσμησης είναι ο εντυπωσιακός βωμός με την περίφημη ''Ρίζα του Ιεσσαί''. Η επίχρυση διακόσμηση προστέθηκε στον ναό τον 18ο αιώνα αναδιαμορφώνοντας πλήρως το εσωτερικό του ναού.Ο πλούτος η επιδεκτικότητα και η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο και τα μάτια ζαλίστηκαν με τόσο χρυσό και τόση μπαρόκ λεπτομέρεια. Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στο μουσείο του Sao Francisco που βρίσκεται απέναντι από την κύρια είσοδο του ναού. Κατεβήκαμε στις κατακόμβες και περιηγηθήκαμε στην κρύπτη με τους τάφους που περιέχουν οστά Πορτογάλων πολιτικών του 19ου αιώνα.

· Πριν περάσεις απέναντι, θα κάνεις άπειρες βόλτες στο παραποτάμιο κομμάτι της Ribeira από όπου η θέα της ponte luis αλλά και οι προσόψεις των κτιρίων που βλέπουν στο ποτάμι θα σε μαγέψουν. Cais da ribeira!!

· Περνώντας από την γέφυρα Luis (γέφυρα ορόσημο της πόλης που προσφέρεται για φώτο), βγαίνουμε στην περιοχή Βίλα Νόβα Ντε Γκαια, την περιοχή προέλευσης του περίφημου κρασιού Πόρτο όπου βρίσκονται όλα τα διάσημα οινοποιία. Κατεβαίνεις από το Teleferico de gaia που σε κατεβάζει στην όχθη του ποταμού. Επισκέπτεσαι φυσικά και το espacio porto cruz, οινοποιείο, μάλλον σαν μουσείο ή σαν χώρος, δεν κατάλαβα τι ακριβώς είναι. Η Cais de Gaia της πόλης Vila Nova de Gaia, είναι μια ιδιαίτερα ζωντανή και δημοφιλής τουριστική περιοχή με υπαίθριες καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ που βρίσκονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Douro , ακριβώς απέναντι από την ιστορική περιοχή του Πόρτο. Η περιοχή ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και έτσι αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο το μέτωπο του ποταμού Douro. Η περιοχή όμως είναι διάσημη για τα υπόγεια κελάρια, τις σπηλιές όπως τα ονομάζουν όπου το παγκοσμίου φήμης κρασί Port αποθηκεύεται και ωριμάζει. Το κρασί έχει Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης και παράγεται αποκλειστικά στην κοιλάδα του ποταμού Douro και στη συνέχεια αποθηκεύεται στα κελάρια της Gaia. Έχω τυπώσει χάρτη όπου έχω σημειώσει τα καλύτερα κελάρια για wine tours.

· Αφού τελειώσεις την βόλτα στα κελάρια, πας προς το monasteiro da serra de pilar. Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1538 και αποτελεί εθνικό μνημείο! Αλλά ποια εκκλησία να προσέξεις όταν μπροστά σου έχεις μια συγκλονιστική θέα, όταν μπροστά σου απλώνεται όλη η ομορφιά. Το Πόρτο έχει πολλά σημεία, κτίρια, λόφους που προσφέρουν πανοραμική θέα. Εδώ όμως θαυμάζεις την καλύτερη πανοραμική θέα.

· SOS: Η ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ GALLERIA DE PARIS ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ.

· Με κόκκινο σημειωμένες στον χάρτη είναι οι προτεινόμενες από το lonely planet πεζοπορίες


AFURADA

Παίρνοντας καραβάκι και μετά από 15 λεπτά, πας στο Afurada, κάτι σαν προάστιο, ένα γραφικό ψαροχώρι το οποίο αξίζει την επίσκεψή μας από όπου μπορούμε να κατευθυμθούμε στην παραλία Praia Nova Do Duro για να κολυμπήσουμε στον Ατλαντικό.




ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ


· Για να έρθεις από το αεροδρομίο παίρνεις την γραμμή Ε (μπλέ γραμμή με κατεύθυνση το Estadio do Dragao και σταματάς στην στάση Trindade. Σε ελάχιστα λεπτά από τον σταθμό Trindade φτάσαμε στο κέντρο της πόλης που δεν είναι άλλο από την Avenida dos Aliados, την κεντρική πλατεία με το Δημαρχείο

· στο αεροδρόμιο βγάλαμε τις Andante Azul, τις μπλε κάρτες για τα μέσα μεταφοράς. Η κάρτα είναι ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο που το φορτώνεις και από τα αυτόματα μηχανήματα στους σταθμούς και κοστίζει ανάλογα την ζώνη του Πόρτο που θες να πας. Στην προκειμένη περίπτωση από το αεροδρόμιο μέχρι τον σταθμό Trindade που είναι στο κέντρο το εισιτήριο κόστισε 1,85 € για την ζώνη Z4 + το κόστος της έκδοσης κάρτας που είναι € 0,50. Από κει και πέρα πληρώνεις μόνο τις διαδρομές που φορτώνεις στην κάρτα. Υπάρχει και η Andante Tour 1 και Andante Tour 3 για απεριόριστες διαδρομές εντός 24 και 72 ωρών με τιμή 7€ και 15 € αντίστοιχα. Τα εισιτήρια των τραμ είναι ξεχωριστά και πληρώνονται επί τόπου στον οδηγό.


ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ


· Το να κάνεις βόλτα με τις βάρκες και γενικά το ποτάμι Duro είναι #3 στο tripadvisor

· Με την Douro Azul όπου "Carlota Douro" και "Catarina the Douro" είναι τα δύο σκάφη που εμπνέονται από τις παραδοσιακές βάρκες Rabelo που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια διάρκειας 60 λεπτών από αποβάθρα της Gaia, (Κρουαζιέρα στις γέφυρες): 1 day cruise 10€ ή 1 day Cruise + Cellars 12€ (9€ + 3€). Πρώτη αναχώρηση στις 10:00 τελευταία στις 16:00 χειμερινό ωράριο και 09:30 με 19:30 καλοκαιρινό. http://www.douroazul.com/Default.aspx?ID=1371 ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ LONELY PLANET, SIX BRIDGES CRUISE

- Με την Rota do Douro και την κρουαζιέρα ‘’CITY BREAK -CRUZEIRO DAS 6 PONTES’’. Διαρκεί 50 λεπτά. Από τις 10:00 μέχρι τις 12:30 ανά μισή ώρα και από τις 14:00 μέχρι 18:30 ανά μισή ώρα. Καθημερινές αναχωρήσεις από ROTA do Douro Quay. http://www.rotadodouro.pt/index.php/en/cruises/cruiseslist

-Με την Via Douro e Tomaz do Douro και την κρουαζιέρα ‘’6 Bridge’s Cruise’’. Από την την προβλήτα Riveira Estiva. Διάρκεια: 50 λεπτά από 10:00 έως 18:30 ανά μισή ώρα. Τιμή 10€. http://tomazdodouro.pt/en/


Φαγητό – καφέ

· Καφέ majestic, ένα από τα πιο διάσημα καφέ στον κόσμο, ίσως τουριστικό αρκετά αλλά περνάς και το βλέπεις λίγο, σημειωμένο στον χάρτη

· Escondidinho #123 για φαγητό σημείο Φ1



ΔΙΑΦΟΡΑ

· Στις 15 αυγούστου που θα είμαστε στο πόρτο, δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να δούμε τις λιτανείες προς τιμήν της Παναγίας, φιέστες που ονομάζονται ρομάρια, χορούς λιτανείες με τεράστιους γίγαντες (τους ζιγκαντόντες) κτλ.

· το τραμ 1 που ξεκινάει από INFANTE (Rua Sao Francisco ) που κάνει επίσης διαδρομή στις όχθες του ποταμού και 11 στάσεις μετά κάνει τέρμα στο PASSEIO ALEGRE εκεί που ενώνεται ο ποταμός Douro με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Διασχίζεις όλο το παραλιακό μέτωπο στην Avenida do Brasil, μέχρι την Praca Goncalves Zarco εκεί που βρίσκεται το Castelo do Queijo, λίγα μέτρα μετά στο σήμα κατατεθέν της περιοχής το γλυπτό She Changes, ένα ιδιαίτερο εικαστικό που κοσμεί την Praca da Cidade do Salvador, όπου από το σημείο αυτό αρχίζει η Avenida Norton de Matos και η παραλία του Matosinhos. Στη διαδρομή συναντάς αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες όπως η Praia da Luz, Praia Do Ourigo, Praia do Molhe, ξύλινα μονοπάτια στην άμμο, όμορφα διαμορφωμένους χώρους και πάρκα και πάντα στα αριστερά ο Ατλαντικός. Είναι από τις πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες περιοχές, με κοσμοπολίτικες πλατείες, πάρκα, εστιατόρια και καφέ. Το παραλιακό μέτωπο είναι αξιοποιημένο και ενδείκνυται για περιπάτους δίπλα στον Ωκεανό και στην παραλιακή λεωφόρο. Το μέρος φημίζεται για την έντονη ζωή μέρα και νύχτα

· γενικά από παραλίες: μόλις βγεις από το ποτάμι του Ντούρου στον ωκεανό, έχεις 2 επιλογές, ή να πας νότια και να βρεις την παραλία Miramar (καλή γενικά λένε), ή πας βόρεια και βγαίνεις στην Carneiro, Molhe, Castelo Do Queijo και Matosinho (χωρίς να είναι κάποια πολύ εντυπωσιακή, ίσως η Matoshino αξίζει λίγο σαν πιο οργανωμένη και μεγαλύτερη και πιο γνωστή στην πόλη αλλά και αυτή για να βουτήξεις ίσα ίσα στον Ατλαντικό). Σε πολλές από αυτές πας με τραμ είτε με καραβάκι από την κυρίως πόλη.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Βαλένθια


Ξεκινάμε την βόλτα μας από το νότιο μέρος της παλιάς πόλης (εκεί είναι και το ξενοδοχείο μας) που είναι και το πιο πολύβουο – κλασσάτο μέρος της. Πιο συγκεκριμένα από την πλατεία Plaza del Ayutamiento #23 T.A. και αφού θαυμάσεις το νεοκλασσικό Town hall, θα περάσεις έξω από το palacio del Marques de dos aguas #9 Τ.Α. (αξίζει και εσωτερικά) και αφού το θαυμάσεις εξωτερικά, ρίχνεις μία επίσκεψη εάν έχεις χρόνο στα γειτονικά μουσεία Ceramica #28 T.A. αλλά και Patriarca (το τελευταίο έχει διάσημους πίνακες του el Greco και caravagio) Γενικά χάνεσαι στα στενάκια αφού είναι δίπλα και στο ξενοδοχείο μας. Στην περιοχή αυτή ο πιο εμπορικός δρόμος είναι ο colon και φυσικά θα περάσεις και από την Mercado de colon. Α λίγο πιο νότια είναι ο παλιός σταθμός, estacion del Norte #12 στο t.a., όμορφος και γραφικός, δες το.

Συνεχίζεις στο πιο βόρειο κομμάτι που έχει και τα περισσότερα αξιοθέατα. Κατευθύνεσαι για αρχή στην κεντρική αγορά Mercado central #1 ΣΤΟ T.A. (την πιο ζωντανή αγορά της Ισπανίας) όπου την θαυμάζεις για την αρχιτεκτονική της και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και μπορείς και να αράξεις και για tapas στο κεντρικό bar. Δίπλα το plazze redonda, μία ολοστρόγγυλη πλατεία εντυπωσιακή τουλάχιστον από ψηλά #47 Τ.Α.. Περνάς απέναντι για να θαυμάσεις το La Lonja #13 Τ.Α. (δωρεάν είσοδος την Κυριακή), ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα προστατευόμενο από την unesco, ίσως το πιο ωραίο γοτθικό κτίριο της χώρας. Το πανέμορφο κτίσμα «Llotja de la Seda» («Η Αγορά του Μεταξιού») σαφώς και κλέβει την παράσταση με την κομψότητα και το μέγεθός του. Μοναδικό παράδειγμα τοπικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, το Μέγαρο «Llotja de la Seda» κτίστηκε το 1483 από τον αρχιτέκτονα Pere Compte με τη χρηματοδότηση επιφανών εμπόρων της πόλης, για να γίνει η επαγγελματική έδρα τους. το περίφημο Ανταλλακτήριο Μεταξιού, κέντρο εμπορικών συναλλαγών, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο-σύμβολο ύστερου βαλενθιανού γοτθικού ρυθμού, όπου αποτυπώνονται εύγλωττα ο πλούτος και η δύναμη από τη ναυτική παράδοση της Βαλένθια. Ξεχωρίζει η χαρακτηριστική, μεγάλη ορθογώνια αίθουσα με τα θολωτά κλίτη, που υποστηρίζονται από ελικοειδείς κίονες Δεν το χάνεις!!!!. Μετά κατευθύνεσαι προς το άλλο hot spot της παλιάς πόλης, τον καθεδρικό ναό La Cathedral. Δεν ξεχνάς να θαυμάσεις την πρόσοψή του αλλά και τον εσωτερικό διάκοσμο και φυσικά μην παραλείψεις να δεις το άγιο δισκοπότηρο το αυθεντικό το οποίο βρίσκεται εκεί (είναι και καλά σε ένα παρεκκλήσι μέσα στον ναό το οποίο για να το επισκεφτείς πληρώνεις ένα μικρό αντίτιμο). EAN αντέχεις, ανεβαίνεις στο παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού το Miguelete puerta de los Hierros #17 T.A., ωραία αλλά πολλά σκαλιά. Basilica de la Virgen de los Desamparados #14 Τ.Α. δίπλα στον καθεδρικό ναό, όμορφο, δες το. Καταλήγεις στην πολύβουη πλατεία plaza de la virgin #10 στο Τ.Α. και εάν αντέχεις πετάγεσαι να δεις κάτι αρχαία ερείπια στην La almoina. Α, γειτονικά στον καθεδρικό ναό να πας να δεις και τον ναό του Αγ. Νικολάου που είναι ψηλά στο t.a. #8., έχει πολύ ωραία εσωτερική διακόσμηση. Επίσης γειτονικά βρίσκεται και μία όμορφη πλατεία η plaza de la reina #33 T.A.

Ακόμα βορειότερα στην περιοχή barrio del carmen, πας να χαθείς στα στενά της πιο παλιάς γειτονιάς της πόλης και να το προτιμήσεις όπως οι ντόπιοι για τα εστιατόριά του. Από το centro carmen αξίζεις να θαυμάσεις τις δύο πύλες τις περιοχής, την torres de quart #39 T.A. και torres de serraros #31 T.A. Ας τις δούμε αυτές τις δύο πύλες, είναι πανέμορφες. Τα δεκάδες cafes, εστιατόρια και clubs που βρίσκονται μέσα στα στενά δρομάκια της γοτθικής γειτονιάς Barrio del Carmen προσφέρουν ποτό, μουσική, φαγητό και χορό, προτάσσοντας ποιοτική ψυχαγωγία δίχως ακρότητες και υπερβολές.

Συνεχίζουμε με το πιο γνωστό στο εξωτερικό τουλάχιστον κομμάτι της πόλης το μέρος όπου βρίσκεται το μουσείο των επιστημών #7 ΣΤΟ Τ.Α. (αυτό με τις πισίνες του καλατράβα κτλ) αλλά και το ωκεανογραφικό ενυδρείο #6 ΣΤΟ T.A. Το πιο σημαντικό κτίριο είναι το palau de les arts reina sofia (εάν δεν έχεις παράσταση έχει κάποιες οργανωμένες ξενεγήσεις). Αυτή είναι η μία άκρη του ciudad de las artes, η άλλη είναι το ενυδρείο. (βασικά όλη η περιοχή είναι κανά μισάωρο από το κέντρο οπότε πας και με τα πόδια). Επισυνάπτω και χάρτη: πιο σημαντικά μέρη της περιοχής το Μουσείο σύγχρονης τέχνης Σοφία, το hemispheric max, το μουσείο επιστημών Φιλίππου, η agora και το umbracle. Η τιμή του εισιτηρίου για ενυδρείο θα είναι τσιμπημένη…

Για βραδάκι θα καυετθυνθείς κέντρο της νυχτερινής ζωής, την rusafa, έχω χαράξει μία διαδρομή στον χάρτη, θα χαθείς σε στενά με tapas bar και καφέ. Ω ρε paella και tapas που θα πέσει…χαμός!!! Καααλη φάση!!!

Υπάρχει και ένα μουσείο, ίσως το πιο καλό της πόλης, αυτό των καλών τεχνών που έχει κάποιους καλούς πίνακες αλλά είναι εκτός κέντρου οπότε μάλλον καίγεται.

Κλείνεις την εκδρομή με μία επίσκεψη στις παραλίες της πόλης φυσικά. Πας με μετρό και είναι και μόλις 3km. Είναι στην σειρά οι Playas de la arenas, Malvarossa #29 Τ.Α. (η copa cabana της πόλης με τρομερό παραλιακό μέτωπο), και Patacona. Μία ωραία διαδρομή που φαίνεται στον οδηγό είναι να φτάσεις στην στάση μετρό Cubells, να ξεκινήσεις από την plaza del Mercado Nuevo, και αφού φας και χαθείς σε αυτήν την τοπική αγορά και πας απέναντι στο tapas time, συνεχίζεις, χάνεσαι σε γοτθικά στενάκια και καταλήγεις στην plaza del Rosario (πανέμορφη πλατεία με φοίνηκες κτλ..). Από εκείς αφού ξανά χαθείς σε στενάκια, καταλήγεις στις παραλίες που προανέφερα… πολύ καλό, δεν το χάνεις…


Walking the turia riverbed: #2 ΣΤΟ Τ.Α.: Το πάρκο του ποταμού Τούρια είναι το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Ισπανίας (μήκους 10 χλμ.) και δημιουργήθηκε στον χώρο που προέκυψε μετά την αποξήρανση του ποταμού.

και το bonus video!!!!!

 

Klair

Member
Μηνύματα
2.213
Likes
25.793
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Εξαιρετικές και πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για τον χρόνο που διέθεσες για να φτιάξεις αυτόν τον τόσο κατατοπιστικό οδηγό!!
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.606
Likes
12.424
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Εγώ πάλι θα πεταχτώ σαν την κακιά πεθερά :p
Ανάμεσα σε όλες αυτές τις πληροφορίες υπάρχουν πράγματα που έκανες και πράγματα που απλά τα είχες καταγράψει εν όψει του ταξιδιού. Θα προτιμούσα έναν σαφή διαχωρισμό, ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τον οδηγό σου. Πχ. το κομμάτι για τις παραλίες τις Λισσαβόνας εγώ θα το πάρω σοβαρά υπόψη μου για την επόμενη φορά που θα την επισκεφτώ, αφού φαίνεται ότι πήγες και σου άρεσε. Κάποια άλλα όμως κομμάτια όχι, γιατί δεν πήγες να τσεκάρεις τα μέρη και για αυτό υπάρχουν έως και ανακρίβειες. Thank you πάντως.

Επίσης, σπάω το κεφάλι μου: Στο βίντεο, έχεις παραλίες. Πιστεύω ότι έχεις από Βαλένθια. Αλλά έχεις και μια με μεγάλα κτίρια πίσω και μοντέρνες (εικαστικές κατασκευές). Έκανε μάλλον και ψύχρα. Ποια είναι;
 

sotoscivil

Member
Μηνύματα
67
Likes
217
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
road trip στις ΗΠΑ
Εγώ πάλι θα πεταχτώ σαν την κακιά πεθερά :p
Ανάμεσα σε όλες αυτές τις πληροφορίες υπάρχουν πράγματα που έκανες και πράγματα που απλά τα είχες καταγράψει εν όψει του ταξιδιού. Θα προτιμούσα έναν σαφή διαχωρισμό, ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τον οδηγό σου. Πχ. το κομμάτι για τις παραλίες τις Λισσαβόνας εγώ θα το πάρω σοβαρά υπόψη μου για την επόμενη φορά που θα την επισκεφτώ, αφού φαίνεται ότι πήγες και σου άρεσε. Κάποια άλλα όμως κομμάτια όχι, γιατί δεν πήγες να τσεκάρεις τα μέρη και για αυτό υπάρχουν έως και ανακρίβειες. Thank you πάντως.

Επίσης, σπάω το κεφάλι μου: Στο βίντεο, έχεις παραλίες. Πιστεύω ότι έχεις από Βαλένθια. Αλλά έχεις και μια με μεγάλα κτίρια πίσω και μοντέρνες (εικαστικές κατασκευές). Έκανε μάλλον και ψύχρα. Ποια είναι;
καλημέρα στην ταξιδοπαρεά!!!! έχεις δίκιο, δυστυχώς δεν είχα χρόνο να φτιάξω το πως τα πέρασα, θέλησα να βάλω το πρόγραμμα μήπως βοηθήσει κάποιον, πολλά άλλωστε από αυτά π γράφω τα έχω πάρει σαν πληροφορίες από το ίδιο το forum από άλλους ταξιδευτές.. πήγα σε όλα όσα γράφω στο πρόγραμμα (όχι σε όλα τα εστιατόρια) αλλά σε όλα τα ας πούμε αξιοθέατα, κανένα από αυτά δεν με απογοήτευσε.. δυστυχώς, λόγω οικογενειακού θέματος υγείας έφυγα εκτάκτως 2 μέρες νωρίτερα και δεν πήγα καθόλου στην περιοχή της Σίντρα μαζί με παραλίες της περιοχής (κάποιες εντυπώσεις που έχω επικολλήσει είναι γνώμες άλλων ταξιδευτών που είχαν πάει και τις άφησα για να μ μεταφέρουν λίγο το συναίσθημα της περιορχής.... οι παραλίες που δείχνω με τους φοίνικες είναι από την Βαλένθια ενώ η άλλη η κρύα είναι από το Πόρτο, η παραλία είναι η matosinhos με φάτσα στον Ωκεανό, πούδρα η παραλία αλλά η θάλασσα πολύ αδιάφορη με χρώμα ωκεανού και κρύα όσο δεν πάει.. απλά καλή φάση να βλέπεις ωκεανό και πας εύκολα με μετρό...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.294
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom