Λισσαβώνα Λισσαβώνα: Βόλτα στο Chiadο και τη Bairro Alto

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
HPIM0513.JPG

Η Bairro Alto, η επάνω πόλη, είναι μια αντιπροσωπευτική εικόνα της πόλης του 16ου αιώνα. Παραδοσιακή, ατμοσφαιρική, ακόμα φέρει τα σημάδια της ζωής των μποέμς, των καλλιτεχνών των ποιητών και των συγγραφέων, που είχαν επιλέξει τούτη την πλευρά της πόλης να κάνουν στέκι τους.
Μπορεί την ημέρα να δείχνει ήσυχη και χαλαρή, την νύχτα όπως ζωντανεύει στα μπαράκια, τα παραδοσιακά εστιατόρια και τα σπίτια του fado.
Οι κύριοι δρόμοι είναι η Rua do Norte, η Rua da Atalaia, και η Rua do Diario de Noticias, απ΄ όπου μπορείς εύκολα να φτάσεις στο Miradouro de Sao Pedro de Alcantara, έναν κήπο που προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. Επίσης θα φτάσεις και στις δυο εντυπωσιακές εκκλησιές, την Sao Roque, με θαυμάσιο εσωτερικό μπαρόκ διάκοσμο και τα υπολείματα της γοτθικού ρυθμού εκκλησίας Carmo
Το γειτονικό Chiado είναι εκλεπτισμένη σοφιστικέ περιοχή με θέατρα, εστιατόρια, πανάκριβα καταστήματα, όμορφα μπαρ.
Μεγάλο μέρος της περιοχής καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1988, αλλά αναπλάστηκε.
Επάνω στο λόφο είναι η Principe Real, γνωστή για τα μαγαζιά με αντίκες,

Η επάνω πόλη,απλώνεται κυριολεκτικά πάνω από την πλατεία Rossio. Βγαίνοντας από το ασανσέρ του Santa Justa, θαυμάζεις τη θέα, παίρνεις όμορφες φώτο. Συνεχίζεις προς την Rua dο Carmo και το συμπλήρωμά της, την Rua Garrett, που μαζί συνηθίζεται να τις αποκαλούν Chiado. Κοντά θα δεις, την Convento do Carmo, το μοναστήρι που καταστάφημε από το σεισμό και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Η γοτθικού ρυθμού εκκλησιά του, την εποχή του σεισμού ήταν η μεγαλύτερη τη πόλης. Στέκεται ατενίζοντας χωρίς οροφή, τον ουρανό και προξενεί ρίγος, αλλά και σεβασμό
Το κεντρικό κλίτος του ναού στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην είσοδο του μουσείου μιαπέτραμε γοτθικά εγχάρακτα γράμματα, ενημερώνει του επισκέπτες, ότι ο Πάππας Clement VII, δίνει 40 ημέρες συγχώρεσης σε όποιον ευσεβή χριστιανό επισκεφθεί αυτή την εκκλησιά.
Ανοικτό 10-5
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή με το μετρό. Σταθμός Baixa-Chiado

Το παλαιότερο κομμάτι του Convento do Carmo, στεγάζει την Φρουρά της πόλης, την Guarda Republicana. Στους χώρους υπάρχουν πολύ όμορφα αζουλέγιος που παριστούν εικόνες φρουρών με ενδυμασίες διαφόρων εποχών.
Μπροστά από την κατεστραμένη εκκλησιά στη μέση της Largo dο Carmo, στέκεται ένα περίτεχνα διακοσμημένο συντριβάνι, με φιγούρες δελφινιών.

Βορειοδυτικά του Convento do Carmo, στη γωνία της Rua de S. Pedro, στην Largo Trindade Coelho βρίσκεται ηIgrejaSaoRoque, μια μπαρόκ εκκλησιά, ίσως η πιο όμορφη της Λισσαβώνας. Κάθε παρεκλήσι της είναι και ένα έργο τέχνης. Το τέταρτο από αριστερά, θεωρείται ότι είναι το πιο ακριβό παρεκκλήσι στον κόσμο. Σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε στηΡώμη. Πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, μέταλλα και υλικά, όπως λάπις λάζουλι, χρυσός, ασήμι, ελεφαντόδοντο, αχάτης και πορφυρίτης στολίζουν τα κομμάτια του παρεκκλησιού. ΄Οταν τελείωσε, ο Πάππας το ευλόγησε και μεταφέρθηκε με πλοίο, το 1747. Στην εκκλησία υπάρχει ακόμα και ένα μουσείο, το Museum of Sacred Art, με έργα τέχνης του 16ου αιώνα. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει και ένα σύμπλεγμα δύο λαμπαδηφόρων, από ασήμι και χαλκό, που ζυγίζει 600 περίπου κιλά, ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ευρώπη.
Ανοικτά από τις 10-5. Κλειστά τις Δευτέρες.
΄Ερχεσαι με τα πόδια ή με το μετρό. Στάση Baixa-Chiado

ΤοSaoCarlosTheaterείναι η ΄Οπερα της Λισσαβώνας. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα, σε νεοκλασσικό ρυθμό, αντικαθιστώντας αυτήν που ήταν στην πλατεία Comercio και καταστράφηκε από το σεισμό. Ο εξωτερικός της χώρος είναι εμπνευσμένος από την Σκάλα τουΜιλάνοκαι το εσωτερικό της, με τη θαυμάσια ακουστική, από το San Carlo Theater, της Νάπολης.
Υπάρχει ένα πολύ όμορφο εστιατόριο εδώ, που σερβίρει τον καλό καιρό, σε υπαίθρια τραπεζάκια.
Είναι ανοικτό μόνο όταν έχει παραστάσεις.
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή με το μετρό. Στάση Baixa-Chiado

Η πλατείαCamoes Squareουσιαστικά αποτελεί το μεταβατικό σημείο μεταξύ του Chiado and της Bairro Alto. Στο κέντρο της ορθώνεται από τον 16ο αιώνα, το άγαλμα του επικού ποιητή Luis de Camoes, περιστοιχιζόμενο από αγάλματα άλλων πορτογάλων συγγραφέων. Αντικρύζει την Largo do Chiado, και είναι εδώ που τελειώνει η Rua Garrett. Η πλατεία έχει ένα ακόμα όνομα. Η Largo των δύο εκκλησιών, λόγω των δύο ναών που αντικρυστά κλείνουν τον χώρο.
Εδώ βρίσκεται και το ιστορικό καφέABrasileira, που σημαίνει η Βραζιλιάνα και αποτελούσε τον τόπο συγκέντρωσης λόγιων και καλλιτεχνών. Διασώθηκε από την πυρκαγιά και αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό αρχιτεκτονικό δείγμα των αρχών του αιώνα. Εμπρός του είναι το άγαλμα του ποιητή Fernando Pessoa. Καθήμενος σε μια καρέκλα αναπολεί τις ημέρες που χρησιμοποιούσε αυτό το καφέ για να γράφει τα αριστουργήματά του. Θα καθήσεις για καφέ στα υπαίθρια τραπεζάκια, αλλά μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στο εσωτερικό. Θα γοητευτείς από το ταξίδι στο παρελθόν.
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή το μετρό. Στάση Baixa-Chiado

Η Rua de S. Pedro de Alcantara οδηγεί βόρεια, στοMiradouro de Sao Pedro de Alcantara, σε ένα πλατώ με πολύ καλή θέα στην πόλη και τον Τάγο. Στους κήπους του θα βρεις επίσης και όμορφα αγάλματα από έλληνες και ρωμαίους ήρωες. Ο Οδυσσέας και η Αθηνά έχουν τη θέση τους σε τούτο τον κήπο.
Στην απέναντι πλευρά του δρόμου υπάρχει το Solar do Vinho do Porto (Port Wine Institute), σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα, που μπορείς να δοκιμάσεις περισσότερα από 300 διαφορετικά είδη κρασιών Πορτό, μερικά εκ των οποίων είναι σπάνια, μιας και χρονολογούνται από το 1937. Μπορείς να παραγγείλεις ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι και να το απολαύσεις στο μπαρ ή το σαλόνι.
Δίπλα από τον κήπο του Miradouro παίρνεις το τελεφερίκCalcadadaGloria, που σε κατεβάζει στην κάτω πόλη, στην Praca dos Restauradores.

Βόρεια της Miradouro de Sao Pedro de Alcantara είναι η περιοχή τηςPrincipe Real, με ευχάριστες πλατείες και σκιερούς κήπους. Στην πλατεία της υπάρχουν όμορφα καφέ και μεγάλα αιωνόβια δέντρα, που μοιάζουν με γιγαντιαίες ομπρέλες. Η περιοχή έχει όμορφα μέγαρα του 19ου αιώνα.
Εδώ είναι και το Παλάτι Ribeiro da Cunha, ένα ασπρορόζ κτίριο του 1877, με αψιδωτά παράρθυρα και ρομαντικό στυλ. Στεγάζονται παραρτήματα του πανεπιστημίου.
Η περιοχή είναι επίσης αγαπητή της κοινότητας των gay and lesbians με διάφορα κλαμπς και μπαρς, ειδικά στους δρόμους Rua da Escola Politecnica και Rua Dom Pedro V.
Αντίκες θα βρεις στους δρόμους Rua Dom Pedro V και Rua da Escola Politecnica.
Από τον κήπο του Principe Real, και προς την κατεύθυνση του Τάγου, ειδικότερα δε στον δρόμο Rua de Sao Marcal, υπάρχουν ενδιαφέροντα σπίτια του 19ου αιώνα και μερικά από τα πιο γαλήνια σημεία της πόλης, όπως η καταπράσινη Praca das Flores.
΄Ερχεσαι με το μετρό. Στάση Rato

Βόρεια της Principe Real, θα βρεθείς στον Βοτανικό Κήπο, τονBotanicalGarden.
Θεωρείται ως ένας από τους καλλίτερους της νότιας Ευρώπης. Απλώνεται σε 34.000 μ2 και δημιουργήθηκε μεταξύ του 1858 και 1873
Στον κήπο υπάρχει ακόμα και ένα αστρονομικό παρατηρητήριο.
Είναι ανοικτά το καλοκαίρι από τις 9-8 και το χειμώνα, από τις 9-6.
΄Ερχεσαι με το μετρό. Στάση Rato.

Μετά την Praca das Flores, θα συναντήσεις τοSaoBentoPalace, το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1598, που μετά από αρχιτεκτονικές επεμβάσεις πήρε τη νεοκλασσική μορφή που έχει σήμερα. Μπορείς να δεις το εσωτερικό του όταν η βουλή είναι σε συνεδρία, ή όταν υπάρχουν διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις.
΄Ερχεσαι ή περπατώντας από την Principe Real προς την Praca das Flores, ή με το λεωφορείο 49.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.765
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom