Λισσαβώνα Λισσαβώνα: Περιοχή της Belem

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Lisboa_033_resize.JPG

Η πιο ιστορική περιοχή της Λισσαβώνας και κατ΄ επέκταση της ίδιας της Πορτογαλίας είναι η Belem. Από εδώ ξεκίνησαν οι θαλασσοπόροι για να ταξίδια των ανακαλύψεων. Ακόμα ηχούν τα μυθικά ονόματα. Βαρθολομαίος Ντίας, Βάσκο ντε Γκάμα, Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, Φερδινάρδος Μαγγελάνος. Και ο ο Χριστόφορος Κολόμβος εδώ σταμάτησε στο γυρισμό του από την ανακάλυψη της Αμερικής.
Με τα χρόνια η περιοχή κοσμήθηκε με υπέροχα μνημεία, παλάτια, μοναστήρια, κήπους, που σήμερα γοητεύουν κάθε επισκέπτη της πόλης.
Η επίσκεψη των μνημείων, μπορεί να καλύψει ολόκληρη την ημέρα, που καλόν είναι να αποφεύγεται η Δευτέρα, καθ΄ όσον τα περισσότερα μέρη είναι κλειστά.
Κατά την περιήγησή σου σε τούτη την περιοχή, είναι αδύνατον να μην πιεις καφέ στο φημισμένοCafePasteis de BelemRua de Belem 84-95, με τις πασίγνωστες τάρτες του και την υπέροχη ατμόσφαιρα, που διατηρεί από το 1837. Το καφέ αυτό, πουλάει 10 χιλιάδες τάρτες ημερησίως…….Αν και έχει ένα ρεκόρ… 55 χιλιάδες, σε μια ημέρα…

Θα ξεκινήσεις από τοSantoAmaroDocks. Αποθήκες του λιμανιού που μετατράπηκαν σε γοητευτικά καφέ και εστιατόρια. ΄Εβγαλαν τραπεζάκια έξω και σήκωσαν χρωματιστές ομπρέλες. Πίνεις τον καφέ σου αγναντεύοντας τον Τάγο και τα γιοτς. Θέα υπέροχη και ατμόσφαιρα ασυναγώνιστη τα βράδυα με τα φώτα και τα κεράκια. Η περιοχή βρίσκεται κάτω από την γέφυρα 25ης Απριλίου, κατά μήκος του ποταμού, στην περιοχή της Αlcantara, μεταξύ Baixa and Belem.
Από εδώ μπορείς να πας περπατώντας περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μνημείο της Belem, ακολουθώντας το ποτάμι και περνώντας από τα όμορφα κηπάρια.
΄Ερχεσαι με το τραίνο Cascais από τον σταθμό Cais do Sodre, προς τον σταθμό της Alcantara και μετά περπατάς προς τη γέφυρα.

Ηγέφυρα της 25ης Απριλίουολοκληρώθηκε το 1966 και το ονομά της τιμά την επανάσταση της 25ης Απριλίου του 1974, ενάντια στον δικτάτορα Σαλαζάρ.
Ενώνει τις δύο όχθες του Τάγου, σε μια απόσταση 2.278 μέτρων. Είναι μεγαλύτερη από την αδελφή της Golden Gate Bridge, του San Francisco. Η καλλίτερη θέα προς την γέφυρα είναι από το Santo Amaro Docks.
΄Ερχεσαι με το τραίνο Cascais από τον σταθμό Cais do Sodre. Κατεβαίνεις στο σταθμό της Alcantara-Mar.

Συνεχίζοντας κατά μήκος του ποταμού, συναντάς ένα από τα πιο αγαπημένα μουσεία των επισκεπτών της πόλης, τοMuseuNacionaldosCoches, δηλαδή το Μουσείο των Αμαξών.Εντυπωσιακότατο, ένα από τα καλλίτερο του είδους του, στον κόσμο. Ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του Μουσείου του Belem Palace και δίνει μια ιδέα πώς ήταν οι μετακινήσεις της αριστοκρατίας και της ελίτ της Πορτογαλίας, τον 18ο και 19ο αιώνα. Εδώ θα δεις και μία άμαξα του 19ου αιώνα που η τελευταία εστεμμένη που τη χρησιμοποίησε, ήταν η νυν βασίλισσα της Αγγλίας, η Ελισσάβετ ΙΙ.
Ανοικτό 10-6, εκτός Δευτέρας
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή με το τραμ 15

ΤοBelemPalaceβρίσκεται στις παρυφές του λόφου, μέσα σε κήπους και λουλουδένια παρτέρια, κοντά το μουσείο των Αμαξών. Χτίστηκε το 1559 και δέχθηκε μετατροπές το 18ο αιώνα, από τον βασιλιά Joao V. Αποτελεί τόπο κατοικίας των Πορτογάλων προέδρων, από το 1910. Δεν έπαθε σημαντικές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό και ακόμα διατηρεί τις πλούσια διακοσμημένες και επιπλωμένες αίθουσες, με αρκετά έργα τέχνης. Είναι επισκέψιμο μόνο τα Σάββατα.

ΤοΠροεδρικό Μουσείοhttp://museu.presidencia.pt/είναι μέρος του παλατιού και είναι επισκέψιμο κάθε ημέρα εκτός Δευτέρας. Διηγείται την ιστορία της δημοκρατίας της Πορτογαλίας, τους Προέδρους της χώρας και των εθνικών συμβόλων. Επίσης εκτίθενται και τα δώρα που έχουν δεχθεί από τους ηγέτες των άλλων χωρών.
Μπροστά από το παλάτι στην πλατεία με τους κήπους, ορθώνεται το άγαλμα του Afonso de Albuquerque, του αντιβασιλέα των Ινδιών.
Το Παλάτι είναι ανοικτό τα Σάββατα, από τις 10 έως τις 5
Το Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 10 – 6

Συνεχίζοντας στον κήπο των Μουσείων, συναντάς τονΤροπικό Κήπο, τονTropicalGardenή όπως είναι επίσης γνωστός,Jardim do Ultramar. Δημιουργήθηκε το 1906 και έχει δέντρα από την Μαδέρα και ταΚανάριανησιά, ως επίσης και από την Νότιο Αμερική.
Ανοικτό 10-5
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή με το τραμ 15

Συνεχίζοντας, αποκλείεται να μην εντυπωσιαστείς με τοΜοναστήρι των
Ιερωνυμιτών, Jeronimos Monastery,www.mosteirojeronimos.ptτο πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της Πορτογαλίας και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Χτίστηκε το 1502 από τον βασιλιά Manuel. Θεμελειώθηκε από τον Πρίγκιπα Ερρίκο τον Θαλασσοπόρο. Εδώ πέρασαν την τελευταία τους νύκτα, πριν φύγουν για τηνΙνδία, ο Βάσκο ντε Γκάμα και το πλήρωμά του.. Χτίστηκε για να εορτάσουν για το ταξίδι του Βάσκο ντε Γκάμα και να ευχαριστήσουν την Παρθένο Μαρία για την επιτυχία του. Ο Βάσκο ντε Γκάμα ενταφιάστηκε κοντά στην είσοδο, δίπλα από τον ποιητή Luis de Camoes, τον δημιουργό του επικού ποιήματος Lusiads, που εξυμνούσε τους θριάμβους του ντε Γκάμα και των συμπατριωτών του. Στο Μοναστήρι ενταφιάστηκαν και οι βασιλείς Manuel και Sebastiao, όπως και οι ποιητές Fernando Pessoa και Alexandre Herculano.
Το μοναστήρι κατοικοίτο από τους μοναχούς του τάγματος του Αγίου Ιερωνύμου, δηλαδή του Ιερωνυμίτες, που η πνευματική τους εργασία ήταν να συνοδεύουν με ευχές τους ταξιδευτές και να προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών των βασιλέων.
Το στυλ του μοναστηριού είναι Μανουελίν, μια αρχιτεκτονική μορφή που αντικατόπτριζε την δόξα της εποχής των μεγάλων ανακαλύψεων.
Ανοικτό 10 – 5 από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο και από τις 10- 6 από τον Μάιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κλειστά τις Δευτέρες.
‘Ερχεσαι περπατώντας, ή με το τραμ 15

Στη δεξιά πτέρυγα του Μοναστηριού των Ιερωνυμιτών, στεγάζεται τοΑρχαιολογικό Μουσείο (Archaeology Museum)www.mnarqueologia-ipmuseus.pt.
Περιλαμβάνει εκθέματα από όλη τη χώρα, από την εποχή του Σιδήρου, μέχρι τους Βησιγότθους και τους μαυριτανούς. Θα δεις ακόμα ελληνορωμαικές αρχαιότητες και μια όμορφη συλλογή από αρχαϊκά χρυσά που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.
Ανοικτά 10-6. Κλειστά τις Δευτέρες, ως επίσης Τρίτη πρωί.
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή με το τραμ 15

ΤοΝαυτικό Μουσείο (MaritimeMuseum)http://museu.marinha.pt/museu/site/ptείναι από τα πιο ενδιαφέροντα της Ευρώπης και εμφανίζει την κυριαρχία των Πορτογάλων στις θάλασσες. Το αρχαιότερο έκθεμα είναι μια ξύλινη φιγούρα που παριστά τον Αρχάγγελο Ραφαήλ, που συνόδευσε τον Βάσκο ντε Γκάμα, στο ταξίδι του στηνΙνδία.
Θα δεις επίσης και δυο τελετουργικές λέμβους. Η μια εξ αυτών φτιάχτηκε για την Βασίλισσα Maria I, που παρέμεινε σε λειτουργία για πάνω από διακόσια χρόνια, μεταφέροντας φημισμένους επιβάτες, όπως ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο 2ος της Γερμανίας και η Βασίλισσα Ελισσάβετ ΙΙ, της Αγγλίας.
Επίσης θα θαυμάσεις την μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή αστρολάβων. Επί πλέον θα δεις τους χάρτες του 16ου αιώνα που δείχνουν πώς ήταν ο τότε γνωστός κόσμος.
Ανοικτό 10 – 5 από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και 10-6 από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Κλειστά τις Δευτέρες.
΄Ερχεσαι περπατώντας ή με το τραμ 15

Από το Ναυτικό Μουσείο, θα πάρεις τον δρόμο προς τον Τάγο. Σε ελάχιστα λεπτά θα συναντήσεις τοBerardoMuseum,www.museuberardo.comπου κατ΄ ουσίαν είναι έναΜουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Περιλαμβάνει έργα των Warhol, Picasso, Dali, Duchamp, Magritte, Miro, Bacon, Jackson Pollock, Jeff Koons.
Αποτελεί τη βασική συλλογή του πορτογάλου μεγιστάνα Joe Berardo.
Ανάμεσα στα πολλά έργα τέχνης, θα δεις το πορτραίτο της Judy Garland από τον Warhol, και την Metamorphose του Πικάσσο.
Ανοικτά 10-7
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή με το τραμ 15

Συνεχίζεις προς το ποτάμι. Περνάς την Αvenida da India και βρίσκεσαι στοΜνημείο των ανακαλύψεων, τοDiscoveriesMonumentwww.lisbonexperience.pt. Μπορείς να έρθεις και κατ΄ ευθείαν από το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, μέσω ενός υπογείου περάσματος από τους κήπους.
Το Μνημείο κτίστηκε το 1960, δίπλα από την όχθη του Τάγου, σε ανάμνηση των 500 ετών από το θάνατο του Πρίγκιπα Ερρίκου του Θαλασσοπόρου.
΄Εχει τη μορφή ενός πλοίου, έτοιμου να σαλπάρει, με γλυπτά των ιστορικών προσώπων, όπως ο Βασιλιάς Manuel I, κρατώντας μια σφαίρα, ο ποιητής Camοes, κρατώντας ένα αντίτυπο από το ποιήματου The Lusiads, ο Βάσκο ντε Γκάμα, ο Μαγγελάνος, ο Γκαμπράλ. Ακολουθούν σταυροφόροι, χαρτογράφοι, κοσμογράφοι, μοναχοί, εξερευνητές, και ο Πρίγκιπας Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος. Η μόνη θηλυκή φιγούρα είναι η βασίλισσα Φελίππα του Λάνγκαστερ, η μητέρα του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου, που ήταν και ο εγκέφαλος των εξερευνήσεων.
Το εσωτερικό του μνημείου περιλαμβάνει εκθετήριο καθώς και ειδικό τμήμα προβολής φιλμ για την πόλη της Λισσαβώνας. ΄Ενα ασανσέρ ανεβάζει τους επισκέπτες στην κορυφή του μνημείου.
Τοπεζοδρόμιοεμπρός από το μνημείο είναι διακοσμημένο με ένα μωσαικό που αναπαριστά τον χάρτη των θαλάσσιων διαδρομών των πορτογάλων εξερευνητών. Είναι ένα δώρο της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, το 1960.
Ανοικτά, 10-6 εκτός Δευτέρας
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή με το τραμ 15

Συνεχίζοντας δυτικά του Τάγου, θα βρεθείς στονΠύργο τηςBelem, τον BelemTower.
Χτίστηκε το 1515 από τον βασιλιά Εμμανουήλ τον Α΄, σαν φρούριο για να φυλάσσει την είσοδο του λιμανιού της Λισσαβώνας και ήταν σημείο απόπλους πολλών ταξιδιών των εξερευνήσεων. Για πολλούς ναυτικούς ήταν το τελευταίο σημάδι της πατρίδας του, που έβλεπαν πριν το μεγάλο ταξίδι. Για τον Βάσκο ντε Γκάμα, ήταν το σημείο που προσευχήθηκε πριν μπει στο καράβι για τις μεγάλες εξερευνήσεις.
Χτίστηκε σε Μανουελίν ρυθμό, αλλά έχει στοιχεία μαυριτανικά και βενετικά.
Διακοσμείται εξωτερικά με ανάγλυφα σχοινιά. Τα μπαλκόνια, με το δικτυωτό πλέγμα δίνουν ανάλαφρη όψη.
Το εσωτερικό του είναι γοτθικό, λιτό και από τα ιδιωτικά διαμερίσματα του πύργου μπορείς να απολαύσεις υπέροχη θέα.
Το μνημείο συγκαταλέχθηκε από την Ουνέσκο, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ανοικτό 10-5 από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο και 10-6,30 από τον Μάϊο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κλειστά τις Δευτέρες.
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή με το τραμ 15

Εάν έχεις χρόνο, έλα να επισκεφθείς τοπαλάτι Αγιούντα, (AjudaPalace). Προοριζόταν για την βασιλική οικογένεια της Βραζιλίας αλλά δεν ολοκληρώθηκε όπως ήταν ακριβώς προγραμματισμένο, λόγω της εισβολής του Ναπολέοντα. Παρ΄ όλα αυτά είναι από τα πιο ρομαντικά κτίρια της Ευρώπης. Πανέμορφη διακόσμηση, υπέροχα έπιπλα, πολύτιμες ταπισερί, αγάλματα, διακοσμητικά στοιχεία που δηλώνουν τον πλούτο του 18ου αιώνα, τότε που στις πορτογαλικές αποικίες της Βραζιλίας, ανακαλύπτονταν τα κοιτάσματα διαμαντιών.
Ανοικτά 10-5. Κλειστά την Τετάρτη
΄Ερχεσαι με το τραμ 18, ή με τα πόδια. Στο Μουσείο των Αμαξών, ακολουθείς δεξιά την Cal. de Ajuda και βγαίνεις στο παλάτι

Μέρος του παλατιού Ajuda είναι ο πιο παλιόςBοτανικός Kήποςτης χώρας, οAjudaBotaniclGarden.
Δημιουργήθηκε το 1768 και είχε μια πολύ καλή συλλογή από 5000 είδη. ΄Ομως ο Ναπολέων το 1808 πήρε περισσότερα από 1500 είδη, στοΠαρίσι. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν και τώρα πολλά φυτά από διάφορες αποικίες της Πορτογαλίας, ανάμεσα σε υπέροχα μπαρόκ συντριβάνια και αγάλματα. Η θέα προς την Belem, την γέφυρα της 25ης Απριλίου και τον Τάγο είναι εξαιρετική.
Ανοικτό 9-6. Κλειστά τις Τετάρτες.
΄Ερχεσαι με το τραμ 18 ή με τα πόδια, από το Μουσείο των Αμαξών.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.207
Μηνύματα
883.787
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom