Λισσαβώνα Λισσαβώνα: Bόλτα ανατολικά και στην Alfama

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Lisboa_043_resize.JPG

Από την βορειοανατολική πλευρά της πλατείαςdoCommercioπαίρνεις δεξιά τον δρόμοRuadeAlfandega, για να πας στην παλαιά πόλη. Αριστερά σου συναντάς την εκκλησίαConceicaoVehla,που μετά την ανακατασκευή της, απέκτησε πρόσοψη ρυθμού Manueline, από τους πιο χαρακτηριστικούς της Πορτογαλίας. Ας σημειωθεί ότι η περίτεχνη κεντρική της πύλη επέζησε του μεγάλου σεισμού και κοσμεί μέχρι σήμερα την πανέμορφη εκκλησιά. Επίσης είναι γνωστή και ως η Κυρία της Ευσπλαχνίας, καθ΄ όσον κάτω από τον πέτρινο μανδύα της έχει βρει καταφύγιο το σκήνωμα του Βασιλιά ManuelI όπως και αυτό, της Βασίλισσας Leonor.
Ώρες επίσκεψης: 8 το πρωί έως 7 το απόγευμα

Λίγο πιο κάτω, πάλι στα αριστερά σου θα βρεις τηνCasadosBicos, το σπίτι με τις Ακίδες, όνομα που πήρε από το είδος διακόσμησης της πρόσοψής του. ΄Ολη η επιφάνεια καλύπτεται από γεωμετρικές πυραμιδοειδείς ακίδες, που έχουν τη μορφή λαξευμένου διαμαντιού, γι΄ αυτό και ευρέως ονομάζεται το Σπίτι των διαμαντιών. Από αυτό το μοτίφ εμπνεύστηκε και ο αρχιτέκτονας του παλατιού Πένα στην Σίντρα και δημιούργησε έναν δικό του μεικτό αρχιτεκτονικό τύπο.Το σπίτι οικοδομήθηκε το 1523, επέζησε από το σεισμό και σήμερα φιλοξενεί στο ισόγειο διάφορες περιοδικές εκθέσεις, οπότε και είναι ανοικτό στο κοινό.

Συνεχίζεις βορειοδυτικά, μέσα από τα στενά γραφικά δρομάκια και φτάνεις στην παλαιότερη εκκλησία της πόλης, στον Καθεδρικό ναό, τονSePatriarcal, τον μεγαλύτερο ναό Ρωμανικού στυλ της Πορτογαλίας. Στα πορτογαλικά η λέξη Se σημαίνει «καθεδρικός» και προέρχεται από τη λέξη sede, που αντιστοιχεί στην έννοια της ΄Εδρας του Αρχιεπισκόπου. Σε αυτόν τον ναό βαπτίστηκε ο ΄Αγιος Αντώνιος, στην κολυμβήθρα που είναι αριστερά της εισόδου. Επίσης εδώ υπάρχουν οι τάφοι του βασιλιά Αλφόνσο IV και της συζύγου του Βεατρίκης. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Βικεντίου, σε ένα ασημένιο πλαίσιο, φυλάσσεται η οστεοθήκη του αγίου, που είναι ο πολιούχος της πόλης.
΄Ωρες επίσκεψης: 9 το πρωί με 7 το απόγευμα.
Φτάνεις περπατώντας, ή και με το τραμ 28

Στη βόρεια πλευρά του καθεδρικού ναού βρίσκεται η εκκλησιά τουςΑγίου Αντωνίου(Santo Antonio)και έχει ανεγερθεί στη θέση που βρισκόταν το σπίτι που γεννήθηκε ο ΄Αγιος Αντώνιος της Πάδουα. Ο ΄Αγιος Αντώνιος είναι προστάτης των νεαρών νυφών και κάτι σαν τον δικό μας ΄Αγιο Φανούριο, αφού σε αυτόν προσεύχονται για να φανερωθεί κάτι που έχουν χάσει. Σε αυτήν την εκκλησιά, που την επισκέφτηκε ο Πάππας John Paul II το 1982, γίνονται ομαδικοί γάμοι, γνωστοί και ως «Γάμοι του Αγίου Αντωνίου», στα μέσα Ιουνίου, κατά την ημέρα εορτής του Αγίου. Ο ΄Αγιος έχει το δικό του μουσείο, κοντά στην εκκλησία.
Οι ώρες επίσκεψης στην εκκλησία είναι 8 το πρωί έως 7:30 το απόγευμα. Το Μουσείο είναι επισκέψιμο από τις 10 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι και από τις 2 μέχρι τις 6 το απόγευμα. Είναι κλειστό τις Δευτέρες.
Φτάνεις περπατώντας, ή και με το τραμ 28

Οι ανηφοριές από τον Καθεδρικό, σε φέρνουν στην πιο ρομαντική πλευρά της πόλης, τηνAlfama. Είναι το πιο παλιό κομμάτι της Λισσαβώνας και σηματοδοτεί την περιοχή ανάμεσα στο κάστρο και τον ποταμό Τάγο. Είναι ουσιαστικά ένα χωριό μέσα στην καρδιά της πόλης, είναι η ρομαντική και ιστορική ψυχή της Λισσαβώνας. Πήρε το όνομά της από την αραβική Al-hamma, που σημαίνει θερμές πηγές. Τον καιρό των Μαυριτανών η Alfama κατοικήθηκε από ψαράδες και φτωχούς ανθρώπους. Ο σεισμός δεν κατέστρεψε τα μικρά και φτωχικά σπιτάκια και η περιοχή διατήρησε το παλαιό και ρομαντικό της χρώμα. Καλλιτέχνες βρήκαν την γωνιά τους εδώ και μικρές ταβερνούλες με σπιτικές γεύσεις γέμισαν τα ισόγεια των σπιτιών. Κάποτε, ακόμα και τα Κόκκινα Φώτα της πόλης στεγάστηκαν στα σπίτια της συνοικίας. Σήμερα όμορφα μικρά εστιατόρια, εξυπηρετούν κυρίως τουρίστες και νοσταλγούς του ρομαντισμού. Στα ειδικά εστιατόρια ακούγονται νοσταλγικά τραγούδια fados, τα γνήσια μοιρολόγια, που διηγούνται τους καημούς της φτωχολογιάς, του πόνου, το ξενιτεμού. Πολλά από τα παλιά ιστορικά σπίτια έχουν μετατραπεί σε μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες με πολύ όμορφο διάκοσμο και εκπληκτική ατμόσφαιρα εποχής. Ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της περιοχής είναι η Rua de Sao Pedro, με μικρά μαγαζάκια και ταβερνούλες, που δείχνει την ομορφιά του, όπως και όλη η περιοχή, κατά τις νυκτερινές ώρες, με γραφικά φαναράκια και υπέροχη ατμόσφαιρα. Ο καλλίτερος τρόπος να δεις την περιοχή, είναι να αφεθείς στη γοητεία της, να χαθείς στα σοκάκια, να σταματάς στις εκκλησιές, να θαυμάζεις τη θέα. Μπορείς να περπατήσεις αλλά και να χρησιμοποιήσεις το τραμ 28

Ακολουθείς βορειοδυτικά την Rua de Limoeiro και φτάνειςστηνMiradourodeSantaLuzia, όπου θα απολαύσεις μια πρώτη γεύση της θέας της πόλης. Στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας θα δεις δύο μεγάλα πάνελς που αναπαριστούν ιστορικές εικόνες. Το ένα την πλατεία Comercio, πριν το σεισμό και η άλλο τους χριστιανούς να επιτίθενται στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το 1147. ΄Ενας καφές στην Miradouro δεν είναι άσχημη ιδέα, πριν ξεκινήσεις να γνωρίσεις το Κάστρο.
Εδώ φτάνεις περπατώντας, ή με το τραμ 28

Πολύ κοντά, στην γωνία της MiradourodasPortasdoSol, με το άγαλμα του Αγίου Βικεντίου στο κέντρο, είναι τοΜουσείοΔιακοσμητικών τεχνών (Decorative Arts Museum),www.fress.pt. Το Μουσείο στεγάζεται στο Azurara Palace, ένα κτίσμα του 17ου αιώνα και δίνει πολύ εντυπωσιακά, την εικόνα της ζωής της αριστοκρατίας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Το παλάτι χτίστηκε από τον Ricardo Espirito Santo, έναν βαθύπλουτο τραπεζίτη, που παραχώρησε τα πλούτη και τις συλλογές του στο κράτος. Υπάρχουν καταπλητικά ινδο-πορτογαλικά έπιπλα, πολύτιμες συλλογές από κινέζικες πορσελάνες και ασημικά, φλαμανδικές ταπισερί του 16ου και 18ου αιώνα. Το όμορφο εσωτερικό του διατηρεί ακόμα τα ξύλινα πατώματα του 17ου αιώνα και τα πλακάκια στους τοίχους. Σαγηνευτικά είναι τα υπνοδωμάτια και οι τραπεζαρίες, με τα όμορφα ζωγραφισμένα ταβάνια.
Στο Μουσείο, καλλιτέχνες αναπαράγουν αντίκες και εξασκούνται στην ξυλογλυπτική και σε άλλες τέχνες. Μπορείς να θαυμάσεις τα έργα αυτών των καλλιτεχνών, πίνοντας καφέ στην όμορφη εσωτερική αυλή.
΄Ωρες επίσκεψης : 10 το πρωί με 5 το απόγευμα. Κλειστά τα Χριστούγεννα, το Νέο ΄Ετος και την Πρωτομαγιά.
΄Ερχεσαι περπατώντας ή με το τραμ 28 , ή το λεωφορείο 37

Στην κορυφή του λόφου, βρίσκεται το πρώτην μαυριτανικό κάστρο, και νυν κάστρο τουΑγίου Γεωργίου(Castle of St. George),που είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης. Το παλαιότερο κομμάτι του ανάγεται στον 6ο αιώνα, με τους Ρωμαίους, τους Βησιγότθους, τους Μαυριτανούς. Το 1147, ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας, ο Afonso Henriques, το κατέλαβε από τους Μαυριτανούς, με τη βοήθεια των πρώτων σταυροφόρων από την βόρειο ευρώπη, που όδευαν προς τους Αγίους Τόπους. Το κάστρο αφιερώθηκε στον ΄Αγιο Γεώργιο, τον προστάτη άγιο της Αγγλίας, ως ανάμνηση της πορτογαλο-αγγλικής ειρήνης του 1371. Το Κάστρο έγινε βασιλική κατοικία, μέχρι που χτίστηκε το ανάκτορο στην πλατεία Comercio, που καταστράφηκε από το σεισμό. Μπαίνοντας βλέπεις το άγαλμα του βασιλιά Afonso Henriques και μια σειρά κανονιών που υπενθυμίζουν την βασική λειτουργία του κάστρου, ανά τους αιώνες. ΄Οτι απέμεινε από το παλάτι Alcacovas, αναστηλωμένο τώρα στεγάζει ένα εστιατόριο και στην πίσω του πλευρά παρουσιάζεται ένα υπέροχο πολυθέαμα, με την ιστορία της Λισσαβώνας, που ονομάζεταιOlissiponia.
Στον πύργο του Οδυσσέα, υπάρχει τηλεσκόπιο που μπορείς να δεις πολύ καλά τις διάφορες συνοικίες της πόλης.
Από την δεντροφυτευμένη αυλή του, βλέπεις πανοραμικά την πόλη, μέχρι πέρα τον Τάγο. Η ατμόσφαιρα είναι ειδυλιακή, με τα παγώνια, τις χήνες και τις πάπιες να κυκλοφορούν στον κήπο.
Είναι ανοικτά καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το απόγευμα, από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο και μέχρι τις 6, από το Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο.
΄Ερχεσαι περπατώντας, ή με το λεωφορείο 37.

Πεντακόσια μέτρα ανατολικά του κάστρου, είναι το μοναστήριSaoVicentedeFora, ένα κτίσμα του 1600, σε πλούσιο μπαρόκ στυλ. Στολίζεται από αζουλέγιος, τα γνωστά κεραμικά πλακάκια της ιβηρικής χερσονήσου. Η εκκλησιά στεγάζει τους τάφους των μελών του βασιλικού οίκου Braganca της Πορτογαλίας, από το 1656, μέχρι το 1951.
΄Ωρες λειτουργίας : 9 το πρωί με 8 το απόγευμα, Δευτέρα έως Σάββατο. Τις Κυριακές 9 το πρωί με 12:30 το μεσημέρι και 3-5 το απόγευμα.
΄Ερχεσαι με το τραμ 28

Στον λόφο, επάνω από το μοναστήρι Sao Vincente de Fora, είναι η περιοχήGraca,που την φτάνεις με το τραμ 28.
Η εκκλησιά της Graca, από τις πιο παλιές της πόλης, κτίστηκε το 1271, με μπαρόκ ρυθμό. Δίπλα της υπάρχει τοMiradourodaGraca, ένα σημείο που προσφέρει πανοραμική θέα στο κάστρο και το κέντρο της πόλης. Υπάρχει ένα υπαίθριο καφέ, που είναι πολύ αγαπητό στους ντόπιους, κυρίως αργά το απόγευμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένει ανοικτό μέχρι αργά τη νύχτα.

Για μια ακόμα πιο εντυπωσιακή θέα της πόλης, που ουσιαστικά είναι πιο ψηλά από το κάστρο, θα έρθεις στηνMiradourodaNossaSenhoradoMonte(Η Κυρία μας από την θέα του λόφου).Είναι το υψηλότερο σημείο της πόλης και προσελκύει νεαρά ζευγαράκια και ρομαντικούς τύπους. Μια μικρή εικόνα της Παναγίας στέκει μπροστά από το παρεκκλήσι του Saint Gens.
΄Ερχεσαι εδώ, κάνοντας αριστερά στην Largo da Graca. Από την Miradouro da Graca, μπαίνεις στην οδό Rua Damasceno Monteiro και μετά δεξιά και επάνω στην Calcada do Monte
Αν αντέχεις έρχεσαι περπατώντας, ή με το τραμ 28.

Λίγο πιο κάτω είναι η εκκλησιά τηςSantaEngracia, που στεγάζει τοΕθνικό Πάνθεον (NationalPantheon),που περιλαμβάνει τους τάφους διαφόρων πορτογάλων προέδρων, καθώς επίσης της Almeida Garrett, της πιο γνωστής συγγραφέως της χώρας και της Amalia Rodrigues, της πασίγνωστης τραγουδίστριας fado. Το κτίριο έχει το σχήμα ελληνικού σταυρού και προσφέρει από τον θόλο του, μια πανοραμική θέα σε όλη την πόλη.
Ωράριο: 10 έως 5, κλειστά τις Δευτέρες
΄Ερχεσαι με το τραμ 28

Κοντά βρίσκεται και ηυπαίθρια αγοράτης πόλης, ηFeira da Ladra, που γίνεται κάθε Τρίτη και Σάββατο. Κατ΄ ουσίαν το όνομα σημαίνει «Κλέφτρα» και πήρε αυτή την ονομασία τον 17ο αιώνα, αν και η αγορά χρονολογείται από τον 12ο αιώνα Οι έμποροι απλώνουν τις πραμάτειες τους στον δρόμο Campo de Santa Clara street, στην περιοχή Sao Vicente de Fora. Η αγορά αρχίζει από την Arco de Sao Vicente, μια αψίδα πολύ κοντά στη στάση του τραμ 28.
Ωράριο: 6 το πρωί με 5 το απόγευμα Τρίτη και Σάββατο.
΄Ερχεσαι με το τραμ 28

Κατεβαίνοντας προς τις όχθες του Τάγου, στην Largo do Chafariz de Dentro, βρίσκεται το μουσείο του Fado.www.museudofado.egeac.pt. Το μουσείο έχει εμπλουτιστεί με οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, με κέρινα ομοιώματα, με ενθυμήματα της γεμάτης πάθος τοπικής μουσικής. Υπάρχει καφέ και ένα κατάστημα με πολύ καλή συλλογή από μουσική fado.
Ωράριο :10-6, κλειστά τις Δευτέρες.
Έρχεσαι με τα πόδια, ή με το λεωφορείο 28

Στις όχθες του Τάγου υψώνεται τοΠολεμικό Μουσείο(MilitaryMuseum), στη θέση του παλιού οπλοστασίου που παρήγαγε πολεμικό εξοπλισμό, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα είναι ανοικτή στο κοινό μια πολύ όμορφη συλλογή από όπλα και τρόπαια, συμπεριλαμβανομένου ενός κανονιού του 14ου αιώνα και του σπαθιού του Βάσκο ντε Γκάμα. Στην είσοδο δεξιά είναι η αίθουσα με όπλα της εποχής των ναπολεόντιων επιθέσεων και δίπλα της η αίθουσα του Βάσκο ντε Γκάμα με όπλα απο τις θαλάσσιες εξερευνήσεις του. Ο άνω όροφος είναι αφιερωμένος τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανοικτό 10-5, εκτός Κυριακής και Δευτέρας.
΄Ερχεσαι με τα πόδια, ή το λεωφορείο 28

Ανατολικά του μουσείου είναι ο σταθμός τρένου Απολλώνια,Estacao de Santa Apolonia, για την βόρειοΠορτογαλία, τη Μαδρίτη και τηΓαλλία. Το κτίριο χρονολογείται από το 1886.

Μπροστά από το σταθμό, απλώνεται μια από τις πιο τρέντυ περιοχές της πόλης. Η συνοικία του λιμανιού, ηTobacco Garden Dockπου ονομάστηκε έτσι για να θυμίζει τις εποχές που αυτό το μέρος ήταν ο κύριος χώρος αποθήκευσης καπνού της Λισσαβώνας. Οι παλιές μεσαιωνικές αποθήκες έχουν μετατραπεί σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια, μαγαζιά, με καταπληκτική ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα στην Alfama και τον Τάγο. Εδώ βρίσκεται και ένα από το πιο ονομαστά κλαμπς της Ευρώπης,τοLux.
΄Ερχεσαι περπατώντας ή με το λεωφορείο 28.

Μισό χιλιόμετρο ανατολικά του σταθμού είναι τοΜουσείο των αζουλέγιος, Tile Museumwww.mnazulejo-ipmuseus.ptπου στεγάζεται σε ένα μέρος του μοναστηριού της Μητέρας του Θεού (Madre de Deus Convent), ένα κτίσμα του 15ου αιώνα, με εκπληκτικό εσωτερικό διάκοσμο. Εδώ υπάρχει και μια μεγάλη επιφάνεια από κεραμικά αζουλέγιος, που παριστά την εικόνα της Λισσαβώνας πριν το σεισμό του 1755. Η συλλογή των αζουλέγιος, θεωρείται μοναδική στον κόσμο. Υπάρχει ένα καφέ και εκθετήριο, που μπορείς να αγοράσεις διάφορα είδη από αζουλέγιος, αναπαραγωγή από τα αυθεντικά κομμάτια.
Ανοικτά Τετάρτη έως Κυριακή 10 έως 6 και τις Τρίτες 2-6. Τις Δευτέρες κλειστά.
΄Ερχεσαι με ταξί ή με τα λεωφορεία 718 ή 742.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.207
Μηνύματα
883.785
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom