Ιταλία Μία ευχάριστη περιήγηση στην αρχαία Ρώμη.

xarisro

Member
Μηνύματα
36
Likes
95
Μία ευχάριστη περιήγηση στην αρχαία Ρώμη.
Επειδή διάβασα αρκετά εδώ μέσα, και με βοήθησαν στα ταξίδια μου, νοιώθω μία υποχρέωση να γράψω και γω την περιπλάνησή μου στη Ρώμη, που πιθανόν να βοηθήσουν σε κάποιον ταξιδιώτη στην αιώνια πόλη.

Θεσσαλονίκη – Ρώμη, με Ryanair, πάμε στον έλεγχο, ούτε να κοιτάξουν βαλίτσες, ούτε βάρος, μας είχαν τρομάξει μερικοί και μετρούσαμε, ζυγίζαμε τις βαλίτσες, εν πάσει περιπτώσει ας είμαστε τυπικοί.
Άφιξη στο Ciampino (13.20 – 14.00), ένα μικρό και ήσυχο αεροδρόμιο, παίρνουμε αμέσως τις βαλίτσες χωρίς καθυστέρηση και βγαίνουμε έξω. Υπήρχε εκεί αστικό και το Λεωφορείο της Terravision με το οποίο είχα κλείσει εισιτήρια για τις 15.00, αλλά υπήρχε άτομο της εταιρείας που έβγαζε εισιτήρια επί τόπου (4 €), ανεβήκαμε, άσχετο με την ώρα που είχα κλείσει και φύγαμε και σε 40’ φτάσαμε Τermini.
Περάσαμε μέσα από το σταθμό να πάρουμε μία εικόνα από αυτό τον φανταστικό σταθμό

και να πιούμε στα όρθια ένα πρώτο Ιταλικό εσπρέσσο και με τα πόδια κατευθυνθήκαμε για το Hotel Elide λίγο πιο εκεί από την Pz. Repubblica. To δρομολόγιο το είχα δει στο Google street view και ήταν σαν να είχα περπατήσει πριν λίγο καιρό.
Μπήκαμε στο Hotel, χαμογελαστός ο Ιταλός μας περίμενε, μας έδωσε το δωμάτιο, φρεσκαριστήκαμε και βουρ για περιπλάνηση, δεν ήρθαμε εδώ για ανάπαυση.
Είχα σημειώσεις μέσω των https://www.google.com/maps/place/Ρώμη, http://www.romeingreek.eu, http://viaggiacon.atac.roma.it, για διαδρομές και αξιοθέατα και συγκοινωνίες και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου, ήξερα όλα τα αστικά από πού περνάνε, τις στάσεις και τα δρομολόγια, για το metro είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά στο metro γίνεται της μουρλής, όποτε το πήρα ήταν φίσκα, όπως και στα αστικά πολλές φορές.

Pz. Repubblica - Fontana di Trevi 1.5 Km
Τώρα αποφασίσαμε να πάρουμε την κατηφόρα και να πάμε περπατώντας για Fontana. Κατεβαίνουμε τη Via Nazionale και στρίβουμε δεξιά στη Via Milano περνάμε τη γαλαρία και βγαίνοντας παίρνουμε αριστερά το δρομάκι Via Arcione και κατηφορίζουμε, μετά γίνεται Via Lavatore και πέφτουμε πάνω στη Fontana di Trevi.

Τι γίνεται εδώ? Κοσμοσυρροή, χαμός, δεν υπάρχει χώρος ελεύθερος, στριμωξίδι, δεν μπορείς να πλησιάσεις να βγάλεις φωτογραφίες. Εδώ να σημειώσω μεγάλη προσοχή στα κλεφτρόνια. Γυρίσαμε γύρω-γύρω, κατεβήκαμε κάτω, κοντά στα νερά, βγάλαμε φωτογραφίες, χαρήκαμε το θέαμα. Τρομερό έργο, που μαζί με τα νερά που τρέχουν, είναι όλο κίνηση, νομίζεις πως το άρμα έρχεται πάνω σου.
Ξέχασα όμως να πετάξω κέρματα.
Εκεί απέναντι είναι ένας φούρνος και δίπλα ένα καφέ, πήραμε κάτι πρόχειρα για κολατσιό, πίτσα, σάντουιτς κ.α. και καθίσαμε στο καφέ να δοκιμάσουμε το καπουτσίνο (3,50 €) με θέα τη Fontana και με τον κόσμο να πηγαινοέρχεται.
Fontana di Trevi- Pz. Colonna- Pantheon- Pz. Navona 1,5 Κm
Αφού ξεκουραστήκαμε συνεχίσαμε τη βόλτα στο δρομάκι Via Muratte και βγήκαμε στη Via Corso, μετά στρίβοντας δεξιά στην Corso στα 100μ. αριστερά είναι η Pz. Colonna, περνάμε διαγώνια την πλατεία και συναντάμε την Pz. Montecitorio με τον ομώνυμο οβελίσκο .
Η πλατεία Κολόνα (Piazza Colonna), οφείλει το όνομά της στην στήλη του Μάρκου Αυρήλιου, η οποία στέκεται σε αυτό το σημείο από την αρχαιότητα και που δίνει το όνομα στην ομώνυμη συνοικία, της οποίας η πλατεία αποτελεί μέρος.
http://www.romeingreek.eu/?p=2570
Ο οβελίσκος, αφιερωμένος στον Ήλιο, χρησιμοποιήθηκε σαν γνώμονας για την κατασκευή ενός ηλιακού ωρολογίου, για τον εορτασμό των κατακτήσεων της Γαλατίας και της Ισπανίας.
http://www.romeingreek.eu/?p=2570
Το Παλάτσο Μοντετσιτόριο (Palazzo Montecitorio) στην πλατεία του Κοινοβουλίου είναι ανάκτορο στη Ρώμη, το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα της Ιταλικής Κάτω Βουλής.

Κατεβαίνουμε το δρομάκι πίσω από την κολώνα, μετά δεξιά και μετά από 2-3 δρόμους αριστερά και πέφτουμε στην πλατεία με το Pantheon.

Όμορφη πλατεία, με το σιντριβάνι στη μέση, ζωντανή, γεμάτη κόσμο, με καφέ, να καθίσεις για ξεκούραση.
Μπαίνουμε μέσα και θαυμάζουμε τη μεγαλοπρέπεια του ναού, το θόλο με την τρύπα και όλη την κατασκευή. Πολύ εντυπωσιακό και σε πολύ καλή κατάσταση. Βγαίνουμε έξω, καθόμαστε στα σκαλιά να χαρούμε την πλατεία και το περιβάλλον.
Το Πάνθεον (ναός όλων των Θεών) είναι το καλύτερα διατηρημένο από όλα τα μνημεία της αρχαίας Ρώμης. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 27 π.Χ. και 25 π.Χ. από τον Marco Vipsanio Agrippa (Μάρκο Βιψάνιο Αγρίππα), στρατηγό, ναύαρχο και γαμπρό του Αυτοκράτορα Αυγούστου. Πρόκειται για έναν κυκλικό ναό. Η διάμετρος της αίθουσας φτάνει τα 43 μέτρα και είναι ίση με το μέγιστο ύψος του ναού. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο occulus, το οπαίο, το γιγαντιαίο «μάτι» στην οροφή που αφήνει να περάσει το φως του ήλιου. http://www.romeingreek.eu/?p=1453

Στο πλάι αριστερά είναι ο δρόμος Via Minerva που περνάει από την Pz. Minerva με την ομώνυμη εκκλησία St Maria Sopra Minerva και το elefantino του bernini. http://www.romeingreek.eu/?p=4645
Μετά παίρνουμε το δρόμο δεξιά για Pz. Navona, μέσα από στενά και σε 400μ περίπου φτάνουμε στη Corso del Rinascimento, επί της οποίας βρίσκεται το Παλάτσο Μαντάμα που ήταν ανάκτορο στη Ρώμη και το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως έδρα της Γερουσίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και πίσω από το απέναντι κτίριο είναι η Pz. Navona.

Περπατήσαμε την πλατεία θαυμάσαμε τα σιντριβάνια και ειδικά την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών. Εντυπωσιακό μνημείο, κάθεσαι και το χαζεύεις με όλη αυτή τη λεπτομέρεια.
Η πιάτσα Ναβόνα (Piazza Navona) είναι μία από τις πιο γνωστές πλατείες της Ρώμης, και αναμφισβήτητα η πιο όμορφη μπαρόκ πλατεία της πόλης. Έχει σχήμα αρχαίου σταδίου. http://www.romeingreek.eu/?p=2876

Η Κρήνη των τεσσάρων Ποταμών (Fontana dei Quattro Fiumi) βρίσκεται στο κέντρο της πιάτσα Ναβόνα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα τέχνης μπαρόκ. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον γλύπτη και ζωγράφο Gian Lorenzo Bernini (Μπερνίνι) το 1651 κατόπιν παραγγελίας του Πάπα Ιννοκέντιου Χ. http://www.romeingreek.eu/?p=1035

Γεμάτη η πλατεία από κόσμο, πιτσαρίες, καφέ, gelateries, μουσικοί, ζωγράφοι, γεμάτη ζωντάνια, μία από τις πιο όμορφες πλατείες, που μπορείς να περάσεις ευχάριστα πίνοντας καφέ ή τρώγοντας μία πίτσα.
Πέρασε η ώρα και είχαμε και την επιστροφή, δεν σήκωνε άλλο ποδαρόδρομο και είπαμε να πάρουμε το αστικό, κοιτώντας τις σημειώσεις, εκεί κοντά στην Corso Vittorio Emanuele II, περνάει το 64, και το 40 για Termini, πάμε εκεί ρωτάμε σ’ ένα καπνοπωλείο για εισιτήρια, δεν είχε και μας λέει πως μπορούμε να βγάλουμε μέσα, πράγματι έρχεται το Λεωφορείο ανεβαίνουμε, βγάζουμε εισιτήρια, 1,5 € και το ακυρώνουμε, ρίξτε ακριβώς, γιατί σε μία Κινέζα πιο πριν δεν έβγαζε ρέστα. Περνώντας από Pz. Venezia λέμε δεν κατεβαίνουμε να τα δούμε φωτισμένα, υπ’ όψιν ότι με το ίδιο εισιτήριο έχεις προθεσμία να το χρησιμοποιήσεις ξανά σε 100’ απ’ το προηγούμενο χτύπημα, γράφει επάνω και την ώρα.


Η πιάτσα Βενέτσια (piazza Venezia) βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, στους πρόποδες του Καπιτωλίου και αποτελεί σημείο συνάντησης των κυριότερων δρόμων του ιστορικού κέντρου. Πήρε την σημερινή της μορφή σχετικά πρόσφατα. http://www.romeingreek.eu/?p=2769

Κατεβαίνουμε, κάνουμε μία νυχτερινή περιήγηση στην Pz. Venezia με το επιβλητικό κτίριο του Vitorio Emanuele II και ξαναγυρνάμε στη στάση να πάρουμε το Λεωφορείο για Hotel που περνάει από Via Nazionale και τερματίζει Termini, το Λεωφορείο είναι γεμάτο, σαν σαρδέλες, περνάει από Hotel δεν το καταλαβαίνουμε και κατεβαίνουμε στην επόμενη που είναι το Termini.
Ας πάμε εδώ μέσα στο Termini, να τσιμπήσουμε κάτι, βρήκαμε ένα self service εστιατόριο το Chef Express, πολύ ωραίο και το συστήνω, ποικιλία φαγητών, σαλατικών, γλυκών, τα βλέπεις μπροστά σου και επιλέγεις, τις μακαρονάδες τις κάνει εκείνη τη στιγμή. Μετά δοκιμάσαμε και ένα gelato και επιστροφή στο Hotel.

Τελικά ο απολογισμός της 1ης ημέρας, σε ένα μόνο απόγευμα γυρίσαμε αρκετά αξιοθέατα.
Περπάτημα 1ης ημέρας 4,5 Km

2η ημέρα.
Το πρόγραμμα που βγάλαμε, άρχιζε από Colosseo, ξεκινάμε πρωί-πρωί για metro, πάμε στο Termini, από εκεί περνά η μπλε γραμμή για Colosseo, κατεβαίνουμε και τι να δεις από κόσμο, γεμάτη η αποβάθρα, έρχεται το τραίνο γεμάτο, μπαίνουν όσοι χωράνε, μένουμε απ’ έξω, έρχεται άλλο μπαίνουμε σαν σαρδέλες, κατεβαίνουμε στο Colosseo, που το επιβλητικό αμφιθέατρο, είναι απέναντι και στέκει εκεί ανά τους αιώνες.

Μεγάλη ατυχία που κατά μεγάλο μέρος είναι καλυμμένο από σκαλωσιές, όπως επίσης και η αψίδα του Κωνσταντίνου, δεν είχαμε σκοπό να μπούμε, γιατί είχα μπει πριν από χρόνια, αλλά εκείνη την ώρα δεν είχε ουρά, είμασταν απ' τους πρώτους και έτσι βγάλαμε εισιτήρια και μπήκαμε να θαυμάσουμε πάλι αυτό το σημείο αναφοράς της Ρώμης, το Κολοσσαίο.

Το Κολοσσαίο είναι το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μνημείο που έχει φτάσει στις μέρες μας και σίγουρα μαζί με τον Άγιο Πέτρο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ρώμης.
http://www.romeingreek.eu/?p=4391

Γυρίζαμε αρκετή ώρα και όλα τα σημεία, ψάχνοντας μήπως βρούμε ίχνη από λιοντάρια ή αίματα ή προσπαθούσαμε να ακούσουμε κραυγές ανθρώπων εκείνης της εποχής, που διασκέδαζαν με αυτό τον φρικτό θέαμα.

Colosseo-Circo Massimo- Porta san Sebastiano- Catacombe san Callisto: 4,3 Km
Φεύγοντας περάσαμε και από το Forum, τη Ρωμαϊκή αγορά.
Η Ρωμαϊκή Αγορά (Forum Romanum, Forum magnum) ήταν ο ομφαλός του ρωμαϊκού πολιτισμού, το κέντρο της πολιτικής, νομικής, οικονομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής της αρχαίας Ρώμης. http://www.romeingreek.eu/?p=4034

Από εκεί φύγαμε για τα Λουτρά Καρακάλλα, τα περιεργαστήκαμε εξωτερικά, δεν το θεώρησα σκόπιμο να μπω για 2η φορά, εδώ δεν είχε κίνηση, λίγα άτομα.

Οι Θέρμαι ή Λουτρά του Καρακάλλα (Thermae Antoninianae, από το όνομα της δυναστείας), χτίστηκαν το 217 μΧ και ήταν οι δεύτερες μεγαλύτερες στην Ρώμη, ύστερα από αυτές του Διοκλητιανού. http://www.romeingreek.eu/?p=4283

Μετά αποφασίσαμε να πάμε Κατακόμβες, να γυρίσουμε πίσω να πάρουμε Λεωφορείο ή να περπατήσουμε?
Δεν το είχα προγραμματίσει και δεν είχα σημειώσεις. Κοίταξα το χάρτη δεν το υπολόγισα μακριά, αλλά έκανα λάθος και το μετανιώσαμε.
Πήραμε μετά το άλσος Therme Caracalla, το δρόμο Via porta san Sebastiano, ακριβώς αυτόν, απέναντι από το άλσος, δεν είχε καθόλου κίνηση και μας έκανε εντύπωση και αργότερα στη διαδρομή προς το τέλος, κατάλαβα το γιατί, ήταν κλειστός ο δρόμος με πλέγμα, εμείς περάσαμε από το πλάι και συνεχίσαμε, όμορφη διαδρομή μέσα στα δέντρα και στο πράσινο, φτάνοντας στην Porta san Sebastiano.

Μετά, στην ευθεία ξεκινά η Via Appia Antica, που είχε κίνηση και δεν είχε ούτε πεζοδρόμιο, με φόβο να μας χτυπήσει αυτοκίνητο, συνεχίσαμε και σε μία διασταύρωση, υπήρχε ταμπέλλα και μία πύλη, που έγραφε Catacombe san Callisto και άρχιζε ανηφορικός δρόμος πάνω στο λόφο, αριστερά συνέχιζε η Via Appia Antica, περπατούσαμε και περπατούσαμε μέχρι που φτάσαμε επιτέλους.


Οι κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου θεωρούνται από τις σημαντικότερες της Ρώμης και βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης, στη Via Appia Antica, κοντά στο παρεκκλήσι του Χριστού QuoVadis. Πήραν το όνομά τους από το διάκονο Callistus και εδώ θάφτηκαν στις αρχές του 3ου αι δεκάδες μάρτυρες, 16 πάπες και πολλοί Χριστιανοί.
http://www.taxidologio.gr/rome-todo-catacombe-di-san-callisto.html

Στην είσοδο έγραφε: Visiting hours: 9.00 - 12.00 14.00 - 17.00, The price of admission is € 8, βγάλαμε εισιτήρια και περιμέναμε στην ομάδα των Αγγλικών να έρθει ο ξεναγός να μας ξεναγήσει, μόνος δεν μπορείς να μπεις.
Ξεκίνησε η περιήγηση κατεβαίνοντας σκαλιά, μέσα από στενούς διαδρόμους και βλέποντας δωματιάκια, εσοχές, σκαμμένα στο χώμα, εκεί που ζούσαν, προσεύχονταν και έθαβαν τους νεκρούς τους.
Μας έκανε φοβερή εντύπωση, όλη αυτή η υπόγεια πολιτεία, κάτω από την μύτη της Ρωμαϊκής τυραννίας, η ξενάγηση διήρκεσε περίπου 2 ώρες, σε χαμηλό φωτισμό και υγρασία.
Ανεβήκαμε επάνω και καθίσαμε να ξεκουραστούμε, τα πόδια άρχισαν να διαμαρτύρονται. Τώρα πρέπει να φύγουμε με Λεωφορείο, ρωτήσαμε και μας είπαν πως βγαίνοντας στη Via Ardeatina υπάρχει στάση το 218, πράγματι πήγαμε στη στάση, στον πίνακα έγραφε πως περνά από τη στάση San Giovanni του metro και στην επόμενη τερματίζει, που είναι και η Basilica di San Giovanni in Laterano, ευκαιρία να την επισκεφτούμε.

H Αρχιβασιλική του Λατερανού, πιο γνωστή σαν «Αγίος Ιωάννης στο Λατερανό» είναι ο καθεδρικός ναός της επισκοπής της Ρώμης. http://www.romeingreek.eu/?p=8312

Τεράστιος και επιβλητικός ναός σαν του Βατικανού, η επίσκεψή του είναι εύκολη και δεν έχει πολύ κόσμο, τον θαυμάσαμε και η κούραση δεν μας επέτρεπε περισσότερο, επιστρέψαμε στη στάση του metro να φύγουμε για Termini. Φτάσαμε και κατ’ ευθείαν στο Chef Express για φαγητό που μας ικανοποίησε χθες, μετά και το απαραίτητο gelato και κατ’ ευθείαν για Hotel για ξεκούραση.

Pz. Bocca della Verita- Tiberina- Trastevere- Campo di Fiori 3,5 Km

Το απογευματινό πρόγραμμα που βγάλαμε ήταν το παραπάνω. Παίρνουμε το 170 να πάμε να δούμε το Bocca del la Verita (Το στόμα της Αλήθειας),
κατεβαίνουμε μία στάση πιο πέρα απ’ την Pz. Bocca del la Verita, πάλι ήταν γεμάτο το Λεωφορείο και δεν πρόσεξα τη στάση. Παίρνουμε το δρόμο πίσω δίπλα στον Τίβερη, να φαίνεται απέναντι η Ponte Palatino και το νησάκι Tiberina, φτάνουμε στην πλατεία Bocca del la Verita με την κρήνη των Τριτώνων και απέναντι έξω από την εκκλησία Santa Maria in Cosmedin και μέσα από κάγκελα βρίσκεται το στόμα της Αλήθειας, δυστυχώς ήταν κλειστά και δεν μπορέσαμε να το πλησιάσουμε, παρά βγάλαμε φωτογραφίες έξω από τα κάγκελα.

Εκτός από το πασίγνωστο Στόμα της Αλήθειας που βρίσκεται στην Βασιλική της Santa Maria in Cosmedin, η ομώνυμη πλατεία (piazza Bocca del la Verità - πιάτσα μπόκα ντελα Βεριτά/πλατεία του Στόματος της Αλήθειας) φιλοξενεί διάφορα άλλα αξιοθέατα. http://www.romeingreek.eu/?p=2748

Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ρώμης είναι σίγουρα το Στόμα της Αλήθειας (Bocca del la Verità). Πρόκειται για ένα ανάγλυφο προσωπείο κατασκευασμένο από μάρμαρο Φρυγίας (pavonazzetto). Ο τύπος αυτός του μαρμάρου χαρακτηρίζεται από ιώδεις φλεβώσεις, χρώματος όμοιου με αυτό της ουράς του παγωνιού, εξ ου και το όνομα.
http://www.romeingreek.eu/?p=493

Περνάμε απέναντι με προορισμό Τrastevere, περνάμε την Ponte Palatino, εκεί τελειώνει και το νησάκι Tiberina, πολύ γραφικά όλα, νησάκι, Τίβερης, γέφυρα, πήραμε το δρόμο δίπλα στο ποτάμι, περάσαμε την ponte cestio που πάει στο νησάκι, κάναμε μία περιήγηση και ξαναγυρίσαμε να πάμε και στην άλλη γέφυρα που αρχίζει το νησάκι, την Ponte Garibaldi, από κει φαίνεται όλη η Tiberina, πως χωρίζεται ο Τίβερης.


Η νήσος Τιβερίνα (isola Tiberina | ίζολα Τιμπερίνα), γνωστή από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας με διάφορα ονόματα, όπως νήσος του Τίβερη, νήσος του Ασκληπιού, νησί των δύο γεφυρών, νήσος του Αγίου Βαρθολομαίου, γεννήθηκε από διάφορες προσχώσεις. http://www.romeingreek.eu/?p=3575

Επιστροφή για Trastevere, βαδίζουμε στη Viale di Trastevere και στρίβουμε δεξιά στη Via Lungaretta που σε οδηγεί στο κέντρο του Trastevere, με τα γραφικά δρομάκια, ταβέρνες, καφέ και στην εκκλησία Santa Maria in Trastevere, στην πλατεία.


Το Τραστέβερε (Trastevere) είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνοικίες της Ρώμης. http://www.romeingreek.eu/?p=5437

Καθίσαμε σ’ ένα καφέ για εσπρέσσο και καπουτσίνο, βλέποντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται, πολύ τουρισμό η Ρώμη, γεμάτοι οι δρόμοι, γεμάτα τα μαγαζιά. Περιηγηθήκαμε λίγο στους δρόμους και φτάσαμε στην Piazza Trilussa με την κρήνη, που κι’ αυτή την είχαν καλυμμένη για συντήρηση.
Δεν ξέρω ποιά εποχή δεν γίνεται συντήρηση, αλλά εμείς φανήκαμε άτυχοι αυτή την περίοδο, πολλά μνημεία τα βρήκαμε καλυμμένα.
Περάσαμε απέναντι με την Ponte Sisto με προορισμό Campo di Fiori, περπατώντας μέσα από στενά δρομάκια φτάνουμε στην πλατεία που το πρωί είναι λαϊκή αγορά με φρούτα και λουλούδια και το απόγευμα-βράδυ μεταμορφώνεται σε πλατεία με ταβέρνες, καφέ, gelateries, με μουσικούς και πολλούς πλανόδιους, μου θύμισε πολύ την πλατεία Navona.


Η πλατεία Κάμπο ντε Φιόρι (Campo de' Fiori) βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, κοντά στην πιάτσα Ναβόνα. Μέχρι τον 15ο αιώνα στην θέση της υπήρχε ένα ανθισμένο λιβαδάκι με κάποια περιβόλια, εξ' ου και το όνομα. http://www.romeingreek.eu/?p=2489

Διψούσα και πήγα στη βρύση να πιώ νερό, αυτό το καταπληκτικό πράγμα δεν το συναντάς πουθενά, δεν χρειάζεται να κουβαλάς μπουκαλάκια με νερό, ούτε να αγοράζεις, βρίσκει νερό όταν το χρειαστείς σ’ αυτά τα ωραία βρυσάκια.

Ο«μυταράς» (il nasone), είναι η κλασική δημόσια βρύση της Ρώμης, που με περίπου 2,000 δείγματα ξεδιψάει τους περαστικούς. Για μια πιο υγιεινή και εύκολη χρήση, στο «ράμφος» της, (τη κυρτή κάνουλα απ’ όπου παίρνει και το όνομα) υπάρχει μία οπή από την οποία ξεπετάγεται το νερό.
Η Ρώμη είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπορεί κανείς να βρει στον δρόμο μια δημόσια βρύση για να ξεδιψάσει. Αρκεί να σκεφτούμε πως η ιταλική πρωτεύουσα έχει μια διαθεσιμότητα σε νερό ανά κεφαλή, διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.


Κάναμε μερικές βόλτες και καταλήξαμε σ’ ένα εστιατόριο για Πίτσα και Καρμπονάρα, 12€ και 9€, αντίστοιχα, πολύ νόστιμες και διαφορετικές απ’ τις δικές μας, αν θέλεις να φας αυθεντική Ιταλική πίτσα, κάτσε σε εστιατόριο-πιτσαρία, αυτές που βρίσκεις σε φούρνους και μαγαζάκια είναι σαν τις δικές μας. Φεύγοντας περάσαμε και από την Gelateria, πολύ ωραίο παγωτό, μεγάλη ποικιλία, 2,50 € 2 μπάλες σε κυπελάκι.

Περπατώντας φτάσαμε στη στάση που είναι στον ίδιο σημείο που πήραμε και χτες, πήραμε το 64 και κατεβήκαμε στο Hotel, εκεί απέναντι υπάρχει ένα μπαράκι, ήπιαμε ένα ποτό και ύπνο.
Περμάτημα 2ης ημέρας 10,2 Km

3η ημέρα
Σήμερα το πρόγραμμα έχει Μουσείο Βατικανού, έχω βγάλει εισιτήρια μέσω internet 16+4=20 € για ώρα 10.00. ξεκινάμε με metro από Repubblica κατά τις 08.00, πάλι τα βαγόνια ήταν γεμάτα.
Όταν κατεβήκαμε Ottaviano άδειασαν τα βαγόνια, όλοι εκεί πάνε? Φτάνουμε μπροστά στην είσοδο η ουρά για εισιτήρια ήταν περίπου 50μ. εμείς είχαμε εισιτήρια πήγαμε κατ’ ευθείαν στην είσοδο και περάσαμε, άσχετα από την ώρα που είχα δηλώσει.
Περάσαμε από όλες τις αίθουσες, θαυμάζοντας τα εκθέματα και ιδίως τα Ελληνικά και περισσότερο παραμείναμε στη Capella Sixtina με τις υπέροχες τοιχογραφίες, αλλά το ταβάνι, πολύ ψηλά, χρειάζεσαι κιάλια. Παραμείναμε περίπου 3 ώρες, μας πόνεσαν τα πόδια, ευκαιρία στο τέλος για ένα καφέ στο κυλικείο για ξεκούραση.

Τα Μουσεία του Βατικανού καταλαμβάνουν ένα τεράστιο συγκρότημα ανοιχτών και κλειστών χώρων στο εσωτερικό της Πόλης του Βατικανού που αναπτύσσονται σε εκθεσιακές πορείες οι οποίες υπερβαίνουν τα επτά χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα συγκρότημα μεμονωμένων μουσειακών μονάδων που γεννήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικό σκοπό. Από το αρχαιότερο Μουσείο Πίου-Κλεμέντιου, με την υπέροχη συλλογή ρωμαϊκής γλυπτικής, και τα δύο μουσεία του Γρηγορίου ΙΣτ´, αφιερωμένα στον αιγυπτιακό και στον ετρουσκικό πολιτισμό, περνάμε στο Χριστιανικό Μουσείο με συλλογές από τα πιο σημαντικά τεκμήρια των πρώτων χρόνων του χριστιανισμού. Στον αιώνα των Φώτων οφείλεται η γέννηση της Πινακοθήκης, ενώ στον τελευταίο αιώνα ανήκειτο Εθνολογικό Αποστολικό Μουσείο, η Συλλογή Μοντέρνας Θρησκευτικής Τέχνης, το Ιστορικό Μουσείο του Βατικανού, που παρουσιάζει την ιστορία, το τελετουργικό και τις συνήθειες της πρώην Παπικής Αυλής, και το εντελώς πρόσφατο Νομισματικό και Φιλοτελικό Μουσείο, που αφηγείται τη γέννηση του νέου κράτους της Πόλης του Βατικανού και τη δυνατότητα να κόβει νομίσματα και να τυπώνει γραμματόσημα. Η επίσκεψη βεβαίως ολοκληρώνεται με την αποκάλυψη της Καπέλα Σιξτίνα, της βιτρίνας της Αναγέννησης. http://www.romeingreek.eu/?p=11235

Βγαίνοντας η ουρά είχε φτάσει στη γωνία περίπου 150μ., πάντως εγώ δεν θα είχα τέτοια υπομονή να περιμένω τόση ώρα στην ουρά και δεν μιλάμε για ουρά ένα άτομο πίσω από ένα άλλο, άτομα που έπιαναν όλο το πεζοδρόμιο.
Τώρα πάμε να επισκεφτούμε το ναό του Αγίου Πέτρου, στρίβουμε στη γωνία και τι να δεις από κόσμο, λαοθάλασσα, πλησιάζουμε στις κολώνες και δεν αφήνανε να μπούμε, υπήρχε αστυνομία σε όλα τα σημεία εισόδων. Είχε λειτουργία και δεν αφήναν πολύ κόσμο να μπει στην πλατεία και έτσι είχε σωρευτεί όλος αυτός ο λαός απ’ έξω, αλλά και όταν μετά από καμιά ώρα επιτρέψαν την είσοδο στην πλατεία, είχε γίνει τέτοια ουρά που δεν είχα την υπομονή να περιμένω. Φύγαμε με σκοπό να έρθουμε το πρωί.
Παίρνουμε το δρόμο για Castel Sant' Angelo, εδώ δεν έχει κόσμο, μπαίνουμε μέσα, ανεβαίνουμε επάνω, φωτογραφίες από δω και από εκεί, να βλέπεις τη γέφυρα, το Βατικανό, το ποτάμι, πολύ ωραία θέα, κατεβήκαμε, κάναμε βόλτες και στη γέφυρα Ponte Sant' Angelo και επιστρέψαμε δίπλα στο κάστρο που ξεκινά το 40 για Termini.
Κάστρο του Αγίου Αγγέλου. Το 135 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αδριανός αποφασίζει να κατασκευάσει ένα μαυσωλείο για αυτόν και τα μέλη της οικογένειάς του. Επηρεασμένος από τον Αύγουστο, ο οποίος είχε ήδη κατασκευάσει το δικό του στο Πεδίο του Άρεως. http://www.romeingreek.eu/?p=4340

Το απόγευμα ξεκινάμε από Piazza del Popolo. Παίρνουμε το metro και κατεβαίνουμε στάση Flaminio, αριστερά είναι η πύλη για Villa Borghese και ευθείαν απέναντι πας Pz. Popolo, περνώντας την πύλη αριστερά είναι Santa Maria del Popolo, αριστερά πάνω στο λόφο είναι το Pincio, πάμε στο κέντρο στο σιντριβάνι να δούμε όλο τον περίγυρο, απέναντι οι 2 δίδυμες εκκλησίες και οι 3 εμπορικοί δρόμοι που ξεκινάνε από την πλατεία. Τεράστια πλατεία, άχαρη δεν μου έκανε μεγάλη εντύπωση.


Οι δίδυμες εκκλησίες, όπως ονομάζονται, η Σάντα Μαρία ιν Μοντεσάντο - Santa Maria in Montesanto - (1675) και η Σάντα Μαρία ντέι Μιράκολι - Santa Maria dei Miracoli - (1678), βρίσκονται στην πιάτσα ντελ Πόπολο (πλατεία του Λαού/piazza del Popolo) και κτίστηκαν με εντολή του πάπα Αλέξανδρου Ζ’ αλλά ολοκληρώθηκαν μόνο μετά τον θάνατό του. http://www.romeingreek.eu/?p=1889

Βαδίζουμε στον μεσαίο δρόμο Via del Corso με πολλές επώνυμες φίρμες, κοιτάζοντας τις βιτρίνες και στρίβουμε στη Via Condotti που οδηγεί στην Piazza di Spagna και για να περάσουμε από το φημισμένο Caffe Greco, μπαίνουμε μέσα, ελάχιστα άτομα, πάμε μέχρι το βάθος να το δούμε, είναι ένας στενός διάδρομος, που μπροστά και στο βάθος ανοίγει σαν ένα δωμάτιο με μικρά τραπεζάκια, καθίσαμε σε ένα, στο διάδρομο, έρχεται ένας σερβιτόρος, ούτε ένα γειά να μας πει, πετάει στο τραπέζι ένα κατάλογο και φεύγει, κοιτάμε τις τιμές 8 € ο καφές, άσε λέω, δεν σφάξανε, δεν πάμε καλύτερα στην πλατεία να βλέπουμε και κόσμο και φεύγουμε.


Πάμε στην Piazza di Spagna με τα φημισμένα σκαλιά και το σιντριβάνι, που κι’ εδώ το είχαν καλυμμένο για συντήρηση, ανεβαίνουμε στα σκαλιά, καθόμαστε λίγο να χαρούμε το περιβάλλον, που για να πω την αλήθεια δεν μ’ ενθουσίασε κιόλας, δεδομένου και του κρυμμένου σιντριβανιού, χωρίς καφέ και εστιατόρια γύρω που τραβάνε κόσμο, μία ψυχρή και άοσμη πλατεία.

Πιάτσα ντι Σπάνια
Το όνομα της πλατείας προέρχεται από το κτίριο της Πρεσβείας της Ισπανίας στο τότε παπικό κράτος και από το 1870 και μετά, στην Αγία Έδρα. Βρίσκεται στην νότια πλευρά της πλατείας και χρονολογείται από το 1647.

http://www.romeingreek.eu/?p=1575

Ξαναγυρνάμε στη Via del Corso και βαδίζοντας φτάνουμε στην Pz. Colonna και μετά στρίβοντας αριστερά στη Fontana di Trevi. Τώρα έπεσε ο ήλιος και δεν έχει αντηλιά, που είχε προχτές και μπορούμε να βγάλουμε καλύτερες φωτογραφίες, καθίσαμε ήπιαμε και ένα καφέ με 3,00 € με συνοδεία τιραμισού, με θέα τη Fontana και τον Ωκεανό πάνω στο άρμα του. Πολύ μ’ αρέσει αυτό το σημείο της Ρώμης, αλλά πρέπει να έρθεις κάποια ώρα που δεν θα έχει τόσο κόσμο.

Η ετυμολογία των ονόματος ΤΡΕΒΙ προέρχεται από το «τρίστρατο», την συμβολή τριών οδών σε ένα σημείο δίπλα στην κρήνη, στην τωρινή piazza dei Crociferi. Είναι το συγκεκριμένο σημείο που θα δώσει το όνομα στην κρήνη και όχι το αντίθετο. Το νερό της κρήνης λέγεται και άκουα βέρτζινε (acqua Vergine) γιατί η παράδοση λέει πως όταν κάποτε μια ομάδα διψασμένων ρωμαίων στρατιωτών ρώτησε μια νεαρή παρθένο πού μπορούσαν να ξεδιψάσουν, αυτή τους οδήγησε στην πηγή με το φρέσκο νερό. Στη μνήμη αυτού του επεισοδίου, το νερό της πηγής ονομάστηκε «Vergine». http://www.romeingreek.eu/?p=9903

Περπατώντας παίρνουμε πάλι τη Via del Corso που καταλήγει στη Piazza Venezia, ωραίο σημείο ανάπαυλας για καφέ ή φαγητό, εκεί με φόντο την πλατεία και το επιβλητικό κτίριο, καθόμαστε να φάμε, μία πίτσα και μία μακαρονάδα.

Απέναντι περνάει το αστικό 64, το παίρνουμε και Hotel.
Περπάτημα 3ης ημέρας 7 Km

4η ημέρα
Δεν γίνεται να πας στη Ρώμη και να μην επισκεφτείς το ναό του Αγίου Πέτρου, ξεκινάμε κατά τις 08.00 και παίρνουμε, κοντά στο Hotel στη στάση Via Nazionale το 64 που πάει στο κάτω μέρος του Βατικανού. Πάμε στην πλατεία, ελάχιστος κόσμος, που είναι η χθεσινή μέρα που σ’ έπιανε απελπισία βλέποντας την τεράστια ουρά?


Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό (Papale Arcibasilica Patriarcale Maggiore Arcipretale di S. Pietro in Vaticano) είναι η μεγαλύτερη παπική βασιλική στην Ρώμη. Βρίσκεται στο εσωτερικό του Βατικανού και θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους της χριστιανοσύνης. http://www.romeingreek.eu/?p=4600

Περάσαμε από τον έλεγχο και μπήκαμε, περιηγηθήκαμε όλα τα σημεία, την Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου, το Baldacchino, μπήκαμε στον κυρίως ναό καθίσαμε λίγο στη λειτουργία και μετά κατεβήκαμε στους τάφους των παπών. Βγαίνοντας, κάναμε τη σκέψη για την οροφή αλλά δεν το αποφασίσαμε, πολύ κουραστικό, περάσαμε και είδαμε την ουρά στα εισιτήρια για την κουραστική ανάβαση.

Επόμενος προορισμός είναι Borghese, κοιτάω τις σημειώσεις, ένας τρόπος είναι με το metro, άλλος είναι, κοντά στην Ponte Principe Amedeo περνά το 116 που διασχίζει όλη τη Ρώμη και μετά από ωραία διαδρομή δίπλα στον Τίβερη, μέσα απ’ την πλατεία Campo di Fiori που υπήρχε λαϊκή αγορά, ιστορικό κέντρο, Pz. Barberini, Via Veneto, καταλήγει στο Borghese. Το 116 είναι ένα βανάκι, με 4 θέσεις μπροστά και 4 πίσω και στη μέση όρθιοι, εμείς καθίσαμε απ’ την αρχή και ήταν μία ωραία περιήγηση. Κατεβήκαμε πριν το τέρμα και πριν περιπλανηθούμε στους κήπους ήταν ώρα για καφέ, καθίσαμε σ’ ένα ωραίο, κάτω απ’ τα δέντρα, ήπιαμε και τσιμπήσαμε, πήραμε δυνάμεις και ποδαρόδρομο στους κήπους, σιντριβάνια, λίμνες, περιποιημένο πάρκο, μία ανάσα δροσιάς και ηρεμίας, δεν μπήκα στο Μουσείο, φτάσαμε μέχρι το Pincio, ωραία θέα για φωτογραφίες.

Επίσκεψη στην Βίλα Μποργκέζε
Αναμφισβήτητα η Ρώμη κατά την διάρκεια του παπικού κράτους ήταν μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου. Εκτός από τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς είχε να επιδείξει μια άλλη ιδιαιτερότητα, η συνολική επιφάνεια της πόλης καλύπτονταν πιο πολύ από πράσινους χώρους παρά από οικοδομήματα.
http://www.romeingreek.eu/?p=3920

Πέρασαν πάνω από 2 ώρες περπάτημα και βγήκαμε στο δρόμο για επιστροφή, πήραμε το 160 και κατεβήκαμε Pz. Barberini, άλλο σιντριβάνι εδώ, Fontana del Tritone, εκεί δίπλα είναι και η Κρύπτη των Καπουτσίνων μοναχών, με τα κρανία, δεν μπήκαμε.
Κρήνη του Τρίτωνα | Fontana del Tritone, έργο του Μπερνίνι (1643). Αντίθετα από άλλα μνημεία, η βάση του (4 δελφίνια) είναι αρκετά λεπτή και το έργο αναπτύσσεται προς την κορυφή, όπου οι τέσσερεις ουρές των δελφινιών στηρίζουν ένα γιγαντιαίο κοχύλι, στο εσωτερικό του οποίου στέκει γονατιστός ο Τρίτων. http://www.romeingreek.eu/?p=4899

Πήραμε την ανηφορική Via Quattro Fontane, περάσαμε από το Palazzo Barberini και φτάσαμε στο σταυροδρόμι που είναι οι 4 κρήνες, Quattro Fontane, μία σε κάθε γωνία, ωραία αγάλματα, αλλά είναι σαν εγκατελλημένα, επεριποίητα, σε κακή κατάσταση

Φτάνοντας στο τέλος της ανηφόρας θα βρεθούμε σε ένα σταυροδρόμι, όπου στις τέσσερις γωνίες των κτιρίων που το σχηματίζουν βρίσκονται τοποθετημένες τέσσερις κρήνες. Φτιαγμένες από τραβερτίνη, απεικονίζουν ξαπλωμένους δύο ποταμούς και δύο θεότητες: Τίβερη, Άρνο, Άρτεμη και Γιούνο. Από την παρουσία των τεσσάρων κρηνών πήρε το όνομα ο δρόμος. http://www.romeingreek.eu/?p=4968

Πήραμε την κατηφόρα και φτάσαμε στο Hotel, ανεβήκαμε Pz. Rebupplica και κατευθυνθήκαμε στο γνωστό μας Chef Express στο Termini.
Περπάτημα 4ης ημέρας 4,4 Km
Συνολικό περπάτημα 27,5 Km (δίχως να υπολογίσω μέσα σε μουσεία)


Εδώ τελειώνει το πρόγραμμα και ο κύκλος των περιηγήσεων στη Ρώμη και ακριβώς σε 3 μέρες, σίγουρα υπάρχουν περισσότερα αξιοθέατα να δεις, αλλά πιστεύω τα πιο σπουδαία τα καλύψαμε. Σύμφωνα με τα 77 αξιοθέατα που προτείνει το θαυμάσιο site http://www.romeingreek.eu/ , εμείς επισκεφτήκαμε τα 27, άρα υπάρχει περιθώριο για μία ακόμα επίσκεψη στη Ρώμη.
Το απόγευμα κατεβήκαμε για ένα τελευταίο περίπατο στο κέντρο, στα γνωστά πλέον μνημεία, Venezia, Pantheon, Navona, Fiori.
Το επόμενο πρωί μαζέψαμε τα πράγματά μας και φύγαμε για Termini, στην πίσω πλευρά είναι τα γραφεία της Terravision, επικυρώσαμε τα εισιτήρια μπήκαμε στο Λεωφορείο με προορισμό Ciampino.
Πήγαμε κατ’ ευθείαν στον έλεγχο, τυπικός, ούτε να ανοίξουν βαλίτσες, ούτε μέγεθος, όπως επίσης το ίδιο και στον έλεγχο της Ryanair πριν επιβιβαστούμε.
Γυρίσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση να το ξανακάνουμε αυτό το ταξίδι.
 
Last edited:

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
σ'ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Mπράβο πολύ καλή προσπάθεια.Αν είχες και φωτογραφίες ανάμεσα θα ήσουν σούπερ!
Και ευχαριστούμε για το site που παραθέτεις.Πράγματι είναι εξαιρετικό.Δεν το γνώριζα.Νομίζω θα φανεί χρήσιμο στους μελλοντικούς επισκέπτες της Ρώμης.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.035
Πολυ καλη η ιστορια σου...περιεκτικη χωρις περιττες πληροφοριες .Συμφωνω και γω,οτι το σαιτ ειναι πολυ καλο :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.430
Μέλη
38.896
Νεότερο μέλος
η μεγάλη η ζωή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom