Αυστρία Μία ημέρα στο Ίνσμπρουκ, την πρωτεύουσα του σκι.

Μηνύματα
15
Likes
85
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
91c79b_711549bd5e27451382b2eeada20358f5~mv2.png

Βρίσκομαι σε μία υπέροχη φυσική διαδρομή με λεωφορείο στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας από Νότια Βαυαρία και Garmisch-Partenkirchen με προορισμό την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Τιρόλου, Innsbruck.
  • Το Ίνσμπρουκ είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας με πληθυσμό περί τις 130,000 κατοίκους και βρίσκεται στην καρδιά της πιο τουριστικής περιοχής της χώρας.
Η τοποθεσία της είναι ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Αυστριακών Άλπεων, σε κοιλάδα που δημιουργεί ο ποταμός Ινν ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Δούναβη και διαρρέει τη πόλη. Το Innsbruck διαθέτει αεροδρόμιο αλλά σπανίως έχει απευθείας πτήσεις από Ελλάδα. Συνήθως γίνεται μετεπιβίβαση στη Βιέννη. Άλλα κοντινά σχετικώς αεροδρόμια είναι του Μονάχου, του Σάλτσμπουργκ και της Ζυρίχης.
Το λεωφορείο θα σταματήσει στον κεντρικό σταθμό και από εκεί με τα πόδια θα κατευθυνθώ στην περιοχή Pradl όπου έχω κλείσει με κόστος 90€ δωμάτιο σε ένα πολύ συμπαθητικό μικρό ξενοδοχείο. Η διαμονή δέν είναι οικονομική στο Ίνσμπρουκ καθώς κατά την αναζήτησή μου για δωμάτιο (όχι hostel) οι αξιοπρεπείς χώροι κυμαίνονταν από 85 - 120 € το μονόκλινο.
in 1.jpg

in 2.jpg

Αφού τακτοποιηθώ θα ξεκινήσω τη βόλτα μου από την ομώνυμη με την περιοχή γέφυρα (PradlerBrücke) προς το πρώτο κοντινό κεντρικό σημείο, το εμπορικό Sillpark. Θα πεπρατήσω κατά μήκος του μικρού ποταμού Sill, θα περάσω μέσα από το πάρκο Rapoldpark και στον χώρο του εμπορικού. Εδώ ξεκινάει και ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, ο Museumstraße. Στο σημείο για να περάσει κανείς από το εμπορικό στον δρόμο αυτόν βρίσκονται και τα διάσημα φανάρια με τα ανθρωπάκια του σκι.
in 3.jpg

Εγώ θα κινηθώ νότια περνώντας από τον κεντρικό σταθμό τρένων-λεωφορείων και θα φτάσω στην αψίδα θριάμβου (Triumphpforte) της πόλης η οποία χτίστηκε το 1765 επί αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσία της οποίας το όνομα έχει και ο δρόμος που συνεχίζει της αψίδας (MariaTheresienStraße). Παράλληλα θα περπατήσω και από την σύγχρονη πλατεία Landhausplatz με το μνημείο απελευθέρωσης, και θα συνεχίσω στον δρόμο για την καρδιά του Innsbruck στην παλιά πόλη.
Η MariaTheresienStraße από ένα σημείο και μετά είναι πεζοδρομημένη με πανέμορφα παραδοσιακά κτίρια εκατέρωθεν, πολλά καφέ και καταστήματα και μία μοναδική θέα προς τα χιονισμένα βουνά. Εδώ βρίσκεται ένα από τα δύο πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης, η περίτεχνη στήλη Annasäule του 1703 με το άγαλμα της Παναγίας στην κορυφή.
in 4.jpg

Το επόμενο πιο γνωστό μνημείο βρίσκεται στον Herzog-Friedrich-Straße ουσιαστικά συνέχεια του MariaTheresienStraße και αφού περάσω πλέον στο πιο παλιό κομμάτι της πόλης. Πρόκειται για την Χρυσή Στέγη (Goldenes Dachl), η οποία διακοσμημένη με 2657 λαμπερά χρυσά πλακίδια, στεγάζει ουσιαστικά ένα μπαλκόνι της ιστορικής κατοικίας των Αψβούργων (σημαντικότερη δυναστεία βασιλέων της Αυστρίας). Σήμερα φιλοξενεί το μουσείο ιστορίας του Ίνσμπρουκ.
in 5.jpg

Από αυτό το σημείο ξεκινούν στενά γραφικά σοκάκια με ιστορικά κτίρια, μαγαζιά για ποτό φαγητό, σουβενίρ και σημαντικά κτίρια όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου, το αυτοκρατορικό παλάτι του 16ου αιώνα Hofburg καθώς και η έξοδος προς την κεντρικότερη γέφυρα του ποταμού Inn, Innbrucke (ναι ξέρω οι ονομασίες οδών και γεφυρών μαντεύονται πολύ εύκολα).
in 6.jpg

Η παλιά πόλη είναι πολύ ατμοσφαιρική, περιποιημένη και όμορφη. Διατηρεί όλα τα "αυτοκρατορικά" της στοιχεία ενώ αποπνέει μια πολυτέλεια. Εδώ να τονίσω ότι το Ίνσμπρουκ δεν είναι οικονομικό, θεωρείται ακριβός προορισμός. Κατά τη περιήγησή μου συνάντησα πολλά καταστήματα ακριβών brands, supercars και μην ξεχνάμε πως αποτελεί και την έδρα της πασίγνωστης εταιρίας κοσμημάτων Swarovski.
20221106_111019_edited.jpg

  • Από τον κεντρικό σταθμό της πόλης ξεκινούν τουριστικά λεωφορεία προς Hall in Tirol και Wattens, διαδρομή περίπου 20 λεπτά ανατολικά, όπου σκοπό έχουν να μεταφέρουν επισκέπτες στο εντυπωσιακό μουσείο Swarovski.
Αφού περιπλανηθώ στα παλιά δρομάκια της πόλης θα φτάσω στα Ανάκτορα και από την Πύλη της εκκλησίας Χοφκίρχε θα περπατήσω στον δρόμο Renweg όπου ξεχωρίζουν το συντριβάνι του Λεοπόλδου, το Εθνικό θέατρο, το συνεδριακό κέντρο και οι βασιλικοί κήποι. Πίσω από το Θέατρο βρίσκεται και το πανεπιστημιακό συγκρότημα της πόλης (Universität Innsbruck). Μαντέψτε πώς λέγεται ο δρόμος που οδηγεί εκεί, ναι Universitätstraße.
in 7.jpg

in 8.jpg

Ακριβώς δίπλα στο συνεδριακό κέντρο βρίσκεται ο σταθμός τελεφερίκ με διάφορους προορισμούς στα βουνά και υψηλότερο σημείο την κορυφή Hafelekar στα 2,300 υψόμετρο απ'όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το τοπίο της περιοχής από ψηλά. Τα εισιτήρια αναλόγως του προορισμού κυμαίνονται από 12 έως 46 €. Δυστυχώς την ώρα που βρέθηκα εκεί τα δρομολόγια είχαν σταματήσει καθώς ήταν σχεδόν βράδυ. Με αφορμή το τελεφερίκ να δικαιολογήσω και τον τίτλο του Post.
20221105_143209_edited.jpg

  • Το Ίνσμπρουκ έχει φιλοξενήσει δύο φορές χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1964 και το 1976. Διαθέτει 13 χιονοδρομικά κέντρα και αποτελει έναν από τους σπουδαιότερους χειμερινούς προορισμούς της Ευρώπης.
Στο τέλος της Renweg πλέον φτάνω στον ποταμό και τη πεζογέφυρα Emile-Béthouart-Steg. Τα νερά του Inn γαλαζοπράσινα ενώ απέναντι διατηρούνται τα παραδοσιακά παλιά σπίτια. Η εικόνα εντυπωσιακή.
Η δυτική, απέναντι πλευρά του ποταμού έχει το ενδιαφέρον της και τις ομορφιές της καθώς διαθέτει ωραία κτίρια, πάρκα και πολύ καλή θέα προς την "κυρίως" μεριά της πόλης.
in 9.jpg

in 10.jpg

Επιστροφή βράδυ πλέον από τα σοκάκια της πόλης, με προορισμό για φαγητό στην πιτσαρία Crocodiles. Εξαιρετική εξυπηρέτηση, η πίτσα μέτρια προς καλή, η μπύρα πολύ καλή με κόστος περίπου 14 €, ενώ κατά τη διαδρομή προς το δωμάτιο θα σταματήσω στη ιρλανδέζικη παμπ the Galway Bay για μία Guinness!
Το βράδυ η παλιά πόλη διατηρεί μία ωραία μεσαιωνική ατμόσφαιρα, έχει πολλά εστιατόρια - λέγεται πως διατηρεί μερικά από τα παλαιότερα στην Ευρώπη - η βόλτα κατά μήκος του ποταμού είναι απολαυστική ενώ διαθέτει αρκετά ωραία μαγαζάκια για μπύρα ή ποτό τα οποία όμως χρειάζονται λίγο "ψάξιμο".
in 11.jpg
in 12.jpg

Την επόμενη ημέρα θα σηκωθώ πολύ νωρίς για να περπατήσω άλλη μια φορά στα κυριότερα σημεία της πόλης, τα οποία και σας παρουσιάζω στο walking tour μου κανάλι μου στο YouTube. Η αναχώρησή μου θα γίνει με τρένο των Αυστριακών σιδηροδρόμων (ÖBB) το οποίο έκλεισα μέσω της εφαρμογής της εταιρίας εύκολα με κόστος 42€ με προορισμό το Μόναχο, μέσα από μία 2ωρη πολύ όμορφη διαδρομή.
in 13.jpg

Το Ίνσμπρουκ ήταν για εμένα μία ευχάριστη έκπληξη, αν και θα ήθελα μία ημέρα ακόμη, αποτελεί έναν αριστοκρατικό χειμερινό προορισμό, με πολλά ενδιαφέροντα σημεία και δραστηριότητες όχι μόνο για σκιέρ (που για αυτούς είναι ο παράδεισος) αλλά για κάθε επισκέπτη που αρέσκεται σε Αλπικά φυσικά τοπία και την κεντροευρωπαική κουλτούρα.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.471
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom