Πολωνία Μία μέρα στο Γουυυυύτζ (Lodz) της Πολωνίας

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
1.JPG

Έχοντας αρκετές μέρες στη διάθεση μας για το ταξίδι μας που αφορούσε κυρίως τη πρωτεύουσα της Πολωνίας, έψαχνα για το που θα μπορούσαμε να κάνουμε δύο ημερήσιες. Η ημερήσια για εμάς θα πρέπει να μην απέχει από τη βάση μας πάνω από 1,5 ώρα απόσταση με τα ΜΜΜ και να μην χρειάζεται διανυκτέρευση σύμφωνα με τα σημεία ενδιαφέροντος που θέλουμε να δούμε. Αυτό πότε το καταφέρνω και πότε όχι. Οι ημερήσιες αυτές είναι ένας γρίφος πολλές φορές στα ταξίδια και αυτό εμένα μου αρέσει πολύ!

Ψάχνοντας γύρω γύρω από τη Βαρσοβία, κατέληξα στο Lodz (που έμαθα τελικά ότι προφέρεται Γουτζ και όχι Λοτζ 😁) και στο Bialystok. To πρώτο γιατί μου γέμισε περισσότερο το μάτι και το δεύτερο γιατί σκεφτόμουν πότε θα βολέψει να ξανα πάω προς τα εκεί; Και τα δύο απείχαν από τη Βαρσοβία 1,5 ώρα περίπου. Έτσι λοιπόν, έκλεισα για αρχή τα εισιτήρια για Lodz και άφησα στο φλου το Bialystok, γιατί φτιάχνοντας το πρόγραμμα της Βαρσοβίας πρόσεξα ότι γέμιζα αρκετές μέρες, οπότε είπα αν τυχόν δεν μας βγει η Βαρσοβία τόσο ενδιαφέρουσα όσο δείχνει τότε να πάμε και στο Bialystok. Τέλος επέλεξα να πάμε Δευτέρα στο Lodz, που ήταν κλειστά τα μουσεία στη Βαρσοβία, αλλά και στο Lodz, εκτός απο ένα που ήταν ανοιχτό και που θέλαμε να δούμε σίγουρα και δεν είναι άλλο από το παλιό σιδ/κο σταθμό Radegast.

Με το τρένο φτάσαμε το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό Lodz Fabryczna. Βγαίνοντας από το σταθμό συναντάς το Κέντρο Επιστημών & Τεχνολογίας (EC1), που στεγάζεται στο κτήριο που φιλοξενούσε τον πρώην σταθμό θερμότητας και ενέργειας της πόλης. Ένα πολύ όμορφο κτίριο που με έκανε να ξανα σκεφτώ την ιδέα που είχα να επισκεφτώ τη πόλη την ημέρα που ήταν κλειστά τα μουσεία της…
2.JPG

Το Lodz έχει ένα πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν! Κατά τον 19ο αι. βιομήχανοι, κυρίως εβραίοι, αλλά και Πολωνοί έχτισαν μεγάλα εργοστασιακά συγκροτήματα και κτίρια που στέγαζαν τους εργάτες, καθώς και πολυτελή οικίες για τους ίδιους. Όλα αυτά σήμερα κοσμούν τη πόλη και της δίνουν μία υπέροχη γοητεία! Προσωπικά μου αρέσουν πολύ οι πόλεις που εχουν πλούσιο βιομ/κο παρελθόν και το διατηρούν συντηρώντας μέχρι και σήμερα τα κτίρια αυτά σε πολύ καλή κατάσταση! Αυτό θα ήθελα και για τη πόλη που μένω, αλλά…
3.JPG

Από τη προηγούμενη μέρα είχα βγάλει τα ημερήσια εισιτήρια μας για το Γουτζ τα οποία και ενεργοποίησα στην εφαρμογή (έχω γράψει γι αυτό εδώ) μόλις βγήκαμε από το σταθμό για να πάρουμε το λεωφορείο και να πάμε στη οδό Piotrkowska, την κύρια εμπορική οδό της πόλης, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη! Μέχρι να φύγουμε τη φέραμε δύο φορές βόλτα θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των κτιρίων της.

Πρώτη στάση μας ήταν στο Montag για να φάμε το πρωινό μας. Ποιοτικά το συστήνω ανεπιφύλακτα, αν και για τη τσέπη μας ήταν ακριβό. Για δύο χορταστικά πρωινά, καφέ, αναψυκτικό και ένα γλυκό πληρώσαμε 14€/άτομο.

Συνέχεια είχαν τα δύο βασικά αξιοθέατα που θέλαμε να δούμε και ήταν ανοιχτά. Πήγαμε στη στάση να πάρουμε το τραμ και κατεβήκαμε στο Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης. Από εκεί περπατήσαμε ένα 10λεπτο για να φτάσουμε στο παλιό σιδ/κο σταθμό Radegast.
4.JPG

Στο Lodz ιδρύθηκε το 1940 από τις γερμανικές αρχές το δεύτερο μεγαλύτερο γκέτο σε όλη τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη μετά από αυτό της Βαρσοβίας. Ο σταθμός Radegast είναι ένα ιστορικό κτίριο που προϋπήρχε στη περιοχή και κατά τον ΔΠΠ χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν σημείο μεταφόρτωσης τροφίμων και υλικών για τους κατοίκους και τα τμήματα εργασίας του γκέτο της πόλης, ενώ από τον Ιανουάριο του 1942 έγινε το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η απέλαση του εβραϊκού, και όχι μόνο, πληθυσμού που συγκεντρώνονταν στο γκέτο του Lodz, προς τα στρατόπεδα εξόντωσης Kulmhof και Auschwitz-Birkenau. Σήμερα το κτίριο αποτελεί σημείο μνήμης και στεγάζει ένα μικρό μουσείο, το κύριο έκθεμα του οποίου είναι μία ιστορική μακέτα του γκέτο της πόλης όπως ήταν το 1942.
5.jpg

Η μακέτα δημιουργήθηκε με βάση τα αρχεία της πόλης, τα σχέδια κατασκευής και ενός πλούσιου φωτογραφικού υλικού που υπάρχει. Το εισιτήριο ήταν 12 ζλότι/άτομο και περιλάμβανε ακουστική ξενάγηση. Μας ρώτησαν σε τι γλώσσα θέλαμε να την ακούσουμε και μας είπαν ότι θα έκλειναν τα φώτα μόλις ξεκινούσε, καθώς θα φωτίζονταν διάφορα σημεία της μακέτας κάθε φορά που θα ακούγαμε τα ιστορικά στοιχεία γι αυτά. Ήταν πολύ καλά οργανωμένο και μας άρεσε πολύ!
6.JPG

Στη συνέχεια βγήκαμε στον εξωτερικό χώρο, όπου υπήρχε μία μηχανή τρένου και δύο βαγόνια της εποχής εκείνης, καθώς και ένα τούνελ, όπου εκθέτονταν πολλά από τα αρχεία του σταθμού για τον πληθυσμό των Εβραίων και των Ρομά που πέρασαν από εκεί…
7.JPG

Με τα πόδια γυρίσαμε πάλι στα Εβραϊκά νεκροταφεία. Στην είσοδο του νεκροταφείου στεγάζονταν ένα γραφείο τελετών, μέσα στο οποίο σήμερα εκθέτονται εργαλεία και αντικείμενα προετοιμασίας των νεκρών για ταφή, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
8.JPG

Μετά περιηγηθήκαμε στο νεκροταφείο, το οποίο υπήρξε το μεγαλύτερο Εβραϊκό νεκροταφείο της Πολωνίας και ένα από τα μεγαλύτερα στο κόσμο. Σε αυτό υπάρχουν πολλοί ανώνυμοι και ομαδικοί τάφοι…
9.JPG

10.JPG

Εδώ να πω ότι όταν είδα τις επόμενες μέρες τα Εβραϊκά νεκροταφεία στη Βαρσοβία μου φάνηκαν υποδεέστερα καθώς αυτά στη Γουτζ ήταν πιο ενδιαφέροντα.

Στη συνέχεια πήραμε το τραμ και ξανα πήγαμε στη πόλη, όπου αναζητήσαμε ιστορικά κτίρια, πλατείες και άλλα σημεία που έχουν ενδιαφέρον και είχαμε δει στη μακέτα, όπως το Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την κοινότητα του Εβραϊκού πληθυσμού, το Μικρό Κόκκινο Σπίτι που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως χώρος βασανιστηρίων και άλλα.
11.JPG

Μαζί με τα ιστορικά σημεία είχαμε ξεκινήσει να βλέπουμε και ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι της πόλης, αυτό των τοιχογραφιών!
12.jpg

Το Γουτζ φημίζεται για τις πολλές τοιχογραφίες του (murals) και έχει χαρακτηριστεί ως μία γιγαντιαία γκαλερί έργων τέχνης του δρόμου! Εδώ βρίσκεται και η ψηλότερη τοιχογραφία της χώρας με τίτλο Wiedzmin (ο γητευτής). Πολλά από αυτά τα έργα βρίσκονται σε εσωτερικές αυλές, άλλα σε κρυφά σημεία της πόλης και πολλά από αυτά στολίζουν πολλούς δρόμους της. Σε αυτή τη πόλη μπορείς να κάνεις ένα καταπληκτικό κυνήγι τοιχογραφιών!

Να πω επίσης οτι το Γουτζ αποτελεί μνημείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco ως η πόλη του κινηματογράφου και του θεάματος

Κάποια στιγμή διακόψαμε το κυνήγι γιατί πεινάσαμε. Αποφασίσαμε να φάμε ιταλικό φαγάκι με συνοδεία κρασιού στο Angelo Ristorante και ήταν ικανοποιητικά από όλες τις απόψεις! Με λίγα λόγια στο Γουτζ δεν φάγαμε τίποτα Πολωνικό... :lol:
13.JPG

Τη Πολωνική κουζίνα τη δοκιμάσαμε στη Βαρσοβία και έχω γράψει σχετικά εδώ και εδώ.

Μετά το φαγητό μας έπιασε βροχή… Τα προγνωστικά δεν ήταν και πολύ με το μέρος μας μετά το μεσημέρι, οπότε πήγαμε για καφέ σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα με το όνομα Manufaktura, που έχει μετατραπεί σε εμπορικό χώρο με καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, μέχρι να κοπάσει κάπως η βροχή. Ήταν λίγες μέρες πριν το Πάσχα και υπήρχε αρκετός κόσμος και τα πάντα ήταν στολισμένα εκεί. Μετά τον καφέ όντως κόπασε η βροχή και ξεχυθήκαμε πάλι για να δούμε τις υπόλοιπες τοιχογραφίες άλλα και κτίρια που είχα σημειώσει με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική
14.jpg

Ένα από τα αξιοθέατα της πόλης που θα ήθελα πολύ να δω αλλά ήταν κλειστό εκείνη τη μέρα είναι το White Factory και δίπλα σε αυτό είναι το Museum of Textiles. Το λευκό εργοστάσιο είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της πόλης και εκτός από μουσειακός χώρος στεγάζει και άλλα πολιτισμικά δρόμενα. Ήθελα να το δω έστω και εξωτερικά αλλά η βροχή μου τα χάλασε… Αν βολέψει θα το βάλω σε κάποιο οδικό στη Πολωνία καθώς βρίσκεται νότια της πόλης στο τέρμα της οδού Piotrkowska.

Με τούτα και με κείνα είχε περάσει η ώρα χωρίς να το καταλάβουμε… Ήταν μία γεμάτη μέρα, περπατήσαμε πολύ, παρόλο που για καμια ώρα μας έβρεξε, είδαμε εναλλαγές αρχιτεκτονικής, έργα τέχνης, ιστορικά αξιοθέατα, φάγαμε και ήπιαμε, συναντήσαμε ελάχιστους τουρίστες (μόνο στα εβραϊκά νεκροταφεία) και τελικά πήραμε το τρένο της επιστροφής…
15.jpg

Το Lodz (Γουυυυυυτζ) μου άρεσε πολύ! 🤗

Last edited:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση! :)
Το Lodz είναι μια πόλη που την έχω βάλει κι εγώ στο μάτι για μελλοντική επίσκεψη, γνώριζα για το βιομηχανικό της παρελθόν αλλά μου κατέριψες το μύθο. Ακούς εκεί Γουουουντζ. :haha:

Klair

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Πολύ ωραία τα όσα μάς περιέγραψες!

Το Γουτζ φημίζεται για τις πολλές τοιχογραφίες του (murals) και έχει χαρακτηριστεί ως μία γιγαντιαία γκαλερί έργων τέχνης του δρόμου!
Πω πω…. με έφτιαξες τώρα! Πρέπει οπωσδήποτε να το βάλω κάποια στιγμή στο πρόγραμμα!

Βάλε όμως περισσότερες φωτογραφίες με murals, αφού ξέρεις ότι είμαι φανατική συλλέκτρια τέτοιων εικόνων! :)

Με το καλό και στα επόμενα ταξίδια!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.146
Μέλη
39.898
Νεότερο μέλος
vanskg