Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Φοβερή ιστορία, με πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Σε ευχαριστούμε!
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Συγγνώμη για τα Αγγλικά απλώς το αντίγραψα από το περιοδικό ως είχε. Το Google Translate έβγαλε τέρατα και βαρέθηκα να ασχοληθώ περαιτέρω. Το παραθέτω λοιπόν έτσι:

“My grandmother was always dreaming about flying, so we buried her in a plane- shaped coffin,” says Eric Adjetey Kune, explaining a unique and traditional Ghanaian funeral ceremony. “My grandfather was a carpenter, so he built her this wonderful coffin, and then soon other people wanted one.”

Today, the small Kane Kwai Carpentry Workshop in Teshie, on the Tema- Accra Road, produces fantastical bespoke coffins that used around the world. A beer bottle, a fish, a hammer and even a chilli pepper are among the coffins on display in the open sided shop. “People come in asking for all sorts of styles, but there are common ones” Ericsays. “They usually relate to the profession of the deceased. A chicken is for a mother who has had lots of children; a snail or a tortoise are for wise elders; an eagle is popular for tribal chiefs, as is the Mercedes. The fish are for fishermen of course.

“But some are related to people’s vices. Even though it might have killed them we have had requests for a cigarette or a bottle of beer” he laughs

Since building the first casket in the workshop in 1951, the coffins have become famous around the world. Exhibitions in galleries such as the British Museum have earned Eric’s workshop commissions from afar and as Time Out speaks to him, he is preparing ten coffins to send to Antwerp for yet another show.

Such success has led to many other carpenters making copycat coffins, which can be seen across Accra, particularly on the Accra- Tema road around Teshie, but Eric shows me a book written by Thierry Sectetan called Going into Darkness: Fantastic Coffins from Africa; he proudly points out his grandfather and the first coffin.

Dozens are made every month and more than half a dozen carpenters and painters work away at new styles or old classics.

With each coffin selling for between GHCedi 450-800 (220-400 UK Pounds), death can be good business for carpenters. But like the lively day long Ghanaian funerals, the coffins are a celebration of a life will lived.

Πηγή Time Out Accra 2009/10

Τούτος εδώ είναι ο Eric
aobservers.france24.com_files_images_N_Cercueil10.jpg


Πάμε και σε μερικά παραδείγματα:
alh5.googleusercontent.com__0iHqpOzfEIA_Tq2gKknpcZI_AAAAAAAAAPw_HKGrYTDpJi8_s720_DSC08627.JPG
alh3.googleusercontent.com__JmR_DdeBnGo_Tq2gJIR9xHI_AAAAAAAAAPo_1QDG6jrAnc8_s720_DSC08628.JPG
alh6.googleusercontent.com__wu5SXXVPL8k_Tq2gTwxtFjI_AAAAAAAAAP4_zu7cyp9UpYU_s720_DSC00447.JPG
alh4.googleusercontent.com__kN2F04j_b8w_Tq2gU3ubfrI_AAAAAAAAAQA_B02Jvx6FwS4_s512_DSC08629.JPG

awww.myweku.com_wp_content_uploads_2010_10_car_coffin_1.jpg
amedia.onsugar.com_files_2011_04_14_3_1547_15478845_61_coffins_ghana_48.jpg
amedia.onsugar.com_files_2011_04_14_3_1547_15478845_dd_coffins_ghana_01.jpg
awww_africaw_com_forum_attachment_php_0616af828adde3506d50c4530aa36219._.jpg
afreemanproject.files.wordpress.com_2010_08_policeman_coffin.jpg
afreemanproject.files.wordpress.com_2010_08_fish_coffin1.jpg

a4.bp.blogspot.com__2_tisZKtQAE_TcLJ6_IDhfI_AAAAAAAACMQ_92mM9dYiPUM_s1600_Onion_coffin_big.jpeg
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Ααααχ Σπύρο, μόλις επέστρεψα από Γκάνα και οι πληροφορίες σου ήταν χρυσός! Αν και είχα ελάχιστο χρόνο στην πρωτεύουσα (ένα βράδυ που επέλεξα Osu Night Market και μετά μισή μέρα -τη μέρα της αναχώρησης- που πήγα στην αγορά Makola, Α! και μια βόλτα στην παραγκούπολη έπαιξε.... ). Επίσης σε μια ημερήσια εκδρομή επισκεφτήκαμε Kakum Canopy Walkway και Cape Cost Castle.
Πέρασα τις μέρες μου σε ένα χωριό 2,5-3 ώρες από Ακκρά to Kyekyewhere (Τσέτσερε προφέρεται) με καθημερινή μετακίνηση από την East Legon της Accra και η αποκάλυψη ήταν οι ίδιοι οι ντόποιοι, τα παιδικά βλέμματα, η ευγένεια, η περιφάνεια και γενικότερα η επαφή με τους κατοίκους της κοινότητας...
Αν και ταξιδιωτικά δεν έχω να πω πολλά, σίγουρα ήταν μια από τις πολύ δυνατές εμπειρίες και ένα κομμάτι της καρδιάς μου έχει μείνει στο μικρό χωριό!!!
Και πάλι σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
.... μου ξανά θύμισες τα σημαντικά.... γιατί μου τα ξανά θύμισες; τώρα θα επωμιστείς τις συνέπειες: εισιτήρια ξανά για Γκάνα!
Σε ποιο region είναι το Kyekyewhere; Σε ποια παραγκούπολη; James Town ή πιο σκληροπυρηνικά στη Nima; Makola το πιστεύεις ότι δεν έχω μπει; Τώρα που θα ξανά πάμε θα μου κάνεις ξενάγηση. Το Kakum; Έπος!
Καλά για τους ανθρώπους έχω βαρεθεί να το γράφω σε αυτή την ιστορία. Πρόσφατα συνάντησα Έλληνα που γεννήθηκε και έζησε Νιγηρία και έλεγε τα καλύτερα κι εκείνος για τους Ghanaians...
Άντε Obruni!! Και στα επόμενα με το καλό
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Το Κyekyewhere είναι στο Ga Region, ένα πολύ πολύ μικρό χωριουδάκι (μη περιμένεις να το βρεις στο Googlearth), με περίπου 800 κατοίκους εκ των οποίων περίπου 300 είναι παιδάκια. Σπιτάκια από λάσπη ή πλήνθρες και στέγες από καλάμι/άχυρο ή τσίγκο. Γενικά ζουγκλοχώρι και έχει και ποτάμι στα 500 μέτρα (πολύ σημαντικό). Βέβαια δε ξέρω αν το ποτάμι έχει νερό όλο το χρόνο, μιας και τώρα ήταν το τέλος της περιόδου των βροχών και πάλι δεν μιλάμε για το Νιαγάρα... λασπόνερα με πλάτος περίπου 2-3 μέτρα.
Osu Night Market αφού βολτάραμε πάνω κάτω κανά δυο φορές, αφού ήπιαμε και μια μπύρα σε παραγκομπαράκι (promisedland) καταλήξαμε στο Casta Diva, ένα πιο μοντέρνο και κυριλέ μπαρ όπου έτυχε, ο ιδιοκτήτης να έχει παίξει μπάλα στην Ελλάδα και η αδερφή του και συνιδιοκτήτρια να διατηρεί πολύ καλές αναμνήσεις ειδικά από Θεσσαλονίκη. Η φιλοξενία και η εγκαρδιότητα με την οποία τα αδερφάκια μας περιποιήθηκαν ξεπέρασε τα όρια, μέχρι και φαγητό μας κέρασαν, και μάλιστα μας γύρισαν στο ξενοδοχείο (στην άλλη άκρη της πόλης το hotel...) με τον οδηγό τους (για λεφτά για την κούρσα ούτε λόγος, στα μουλοχτά δώσαμε ένα tip στον οδηγό!!!!). Απίστευτη φιλοξενία και πολύ μεγάλη σύμπτωση να μιλάς ελληνικά με έναν Γκανέζο στο κέντρο της Accra. Όταν ξαναβρεθείς Accra πέρασε από κει για μια μπύρα και σίγουρα θα νοιώσεις και εσύ ευπρόσδεκτος και αυτοί θα χαρούν πολύ! Μπύρες φυσικά μόνο star και club προτίμησα...
Νομίζω ότι πήγαμε στην παραγκούπολη που βρίσκεται κάτω από το Abose Okai Road... αλλά έχω ζητήσει πληροφορίες από τη τοπική οργάνωση και θα επανέλθω με πιο πλήρη αναφορά. Να σου πω ότι στην παραγκούπολη βρεθήκαμε βράδυ, και η εμπειρία ήταν ακόμα πιο συγκλονιστική... σε πήγαινε λίγο να, αλλά οι εικόνες... φοβερές!
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Ποιο είναι το Ga Region; μάλλον εννοείς το Greater Accra και για να λες 2-3 ώρες από Ακκρά, θα βρισκόσουν τέρμα Ανατολικά, μετά την Tema και προς Lome ένα πράμα. Αν δεν κάνω λάθος... άχ! άστα φίλε, πρέπει να ξανά πάμε! να δεις και λίγο Central ή Eastern που είναι χωμένα μέσα στους λόφους της χώρας.
Η Abose Okai ξεκινάει από ένα μάλλον αδιάφορο μέρος της πόλης επάνω στον περιφερειακό και καταλήγει στην "μνημειώδη" JamesTown! Μάλλον εκείνη εννοείς...


Α! και μη μας γράψεις άλλα!!! Δεν τη παλεύω!!!!!
 

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Λοιπόν... ναι Ga= Greater Accra και ναι στη James Town η παραγκούπολη, αλλά η αγορά δεν ήταν η Makola. Ήταν το Arts Center. Δε το συζητάμε, πρέπει να ξαναπάμε έστω για τη Makola...
 

COZYTA

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
σκεφτομαι να ταξιδεψω στην γκανα ..και ισως να μεινω αν βρω κατι να κανω.

καλησπερα παιδια.....ειμαι η ρενα.....μολις μπηκα εδω μεσα..διαβασα τα οσα λετε......αγχωθηκα πολυ με ολα αυτα για τα φαρμακα....
δεν με χωραει πλεων η ελλαδα μασ....
εμαθα πωσ η γκανα...και ιδικα το σεκοντι-τακοραδι που σκεφτομαι να παω....αρχιζει να ανεβαινει η επιχειρηματικοτητα

ψαχνομαι γενικα .... οποιαδηποτε πληροφορια θα με βοηθουσε. ευχαριστω!
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
δεν μπορώ να φανταστώ με ποιο τρόπο θα είναι σε θέση το Τακοράντι να δώσει περισσότερες ευκαιρίες από την πρωτεύουσα Ακκρά. Να πεις από το Κουμάσι (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη) που είναι χωμένο στην ενδοχώρα να το καταλάβω. Χωρίς να γνωρίζω τίποτα για αυτό που σου έχουν πει, θα πρότεινα να ψαχτείς λίγο και στην Ακκρά.
 

andr3ass

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Καλησπερα Σπύρο,


Απο τι διάβασα έχει δουλέψει στη Γκανα. Σκέφτομαι να πάω εθελοντής τον Ιανουάριο, μπορείς να μου δώσεις μερικές πληροφορίες σχετικά με το πια εμβόλια πρέπει να βάλω και άλλα θέματα υγείας?

Επίσης αν μπορείς δώσε μου πληροφορίες για την έκδοση βίζας παρακαλώ.


Ευχαριστώ,


Ανδρεας
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
α) εδώ
http://www.travelstories.gr/%E1%F6%F1%E9%EA%DE/41373-%F4%E1%EE%E9%E4%E9-%F3%F4%E7%ED-%E1%EA%EA%F1%E1-%E3%EA%E1%ED%E1.html
κι εδώ
http://www.travelstories.gr/%E1%F6%...E1-%EA%E1%E9-%F3%F5%EC%E2%EF%F5%EB%DD%F2.html
θα βρεις πληροφορίες για εμβόλια. δε μπορώ να σε βοηθήσω γιατί εγώ δεν έκανα κανένα (δεν είναι υποχρεωτικό για την είσοδο στη χώρα (ή τουλάχιστον εμένα δε μου το ζητήσανε καμιά από τις δύο φορές που μπαινοβγήκα (και μέσω Αιγύπτου μάλιστα (και τώρα ας αρχίσω να κλείνω παρενθέσεις))))

β) κάπου στο Ψυχικό νομίζω είναι το προξενείο της Γκάνας (μου την έβγαλε η εταιρία. δεν ξέρω λεπτομέρειες)

ps τελικά όσοι πάτε στη Γκάνα έχετε ένα θεματάκι με τα username σας! τη μια το cathy-κι και τώρα ο andr3ass
 

andr3ass

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Σπύρο,

Σκέφτομαι να πάω για εθελοντισμό στη Γκάνα, θα έχω ελεύθερα τα σαββατοκυρίακα για τουρισμό. Θα ήθελα να μου πείς πόσες μέρες χρειάζομαι για να δω τα αξιοθέατα στη Γκάνα, δηλαδή ποσα σαββατοκυρίακα περίπου? Θα μένω κόντα στην Άκκρα.

Ευχαριστώ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.162
Μηνύματα
882.488
Μέλη
38.878
Νεότερο μέλος
pennykk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom