Κωνσταντινούπολη Μετακίνηση στην Πόλη

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Τραμ: Είναι εξαιρετικά εξυπηρετικό, ειδικά αν μένει κανείς στην περιοχή του Μπέιγιογλου και θέλει να βρεθεί στο Σουλταναχμέτ (δηλαδή στην παλιά πόλη), χωρίς να φάει το πακέτο της κίνησης. Ή και αντιστρόφως φυσικά. Αγοράζει κανείς τα ζετόν, είτε από το γκισέ, είτε από το κοντινότερο περίπτερο. Η διαδρομή που κάνει είναι εξαιρετικά βολική για να δει κανείς τα περισσότερα αξιοθέατα. Κάνει στάση στην πλατεία που βρίσκεται η Αγία Σοφία και επίσης κάνει στάση και στο Καπαλί Τσαρσί, την σκεπαστή αγορά. Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι εκεί γύρω.

Στην επιστροφή σας προς το Μπέιγιογλου, κατεβαίνοντας στη στάση Καρακιόι, μπορείτε να το συνδυάσετε με το Tunel, το οποίο είναι ένα μικρό Funiculaire, όπως περίπου αυτό στον Λυκαβηττό. Έτσι θα γλιτώσετε και την ανηφόρα.

Το Funiculaire αυτό θα σας βγάλει στην αρχή της λεωφόρου Istiklal ( αυτή που παλιά ήταν η ξακουστή Λεωφόρος του Πέραν) και έτσι θα έχετε γλιτώσει μια επίπονη ανηφόρα. Εκεί μπορείτε να ανεβείτε σε έτερο ρομαντικό τραμ το οποίο την διασχίζει και φτάνει ως την πλατεία Taksim. Προσοχή όμως: Το Tunel κλείνει στις 9 το βράδυ. Οι ξενύχτηδες θα πάνε με τα πόδια και θα τους βγει και η γλώσσα έξω.

Μετρό:
Ναι υπάρχει. Δεν έχει ακόμη όμως εκτεταμένο δίκτυο με συνέπεια οι διαδρομές που κάνει να μην εξυπηρετούν ιδιαιτέρως τον τουρίστα. Αν όμως θέλετε να βρεθείτε στις δυτικοποιημένες περιοχές με τους γυάλινους ουρανοξύστες τότε το παίρνετε από την πλατεία Taksim και κατεβαίνετε στο Levent.

Πλοία:
Είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταφερθεί κανείς. Θα τα βρει κανείς στο Εμίνονου, απέναντι από την Αγορά των Μπαχαρικών (Misir Carsi), προκειμένου να διαπλεύσει τον Βόσπορο και αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό αν θελήσετε να επισκεφτείτε κάποια προάστια χωρίς να μπλέξετε στην κίνηση, όπως το Ορτάκιοϊ ή το Αρναούτκιοϊ. Άλλος σταθμός πλοίων, τα οποία διαπλέουν το Βόσπορο για να βρεθούν στην ασιατική πλευρά ή για να προσεγγίσουν τα Πριγκηπόνησα, θα βρείτε στο Καράκιόι, αφού περάσετε απέναντι τον Κεράτιο Κόλπο, είτε περπατώντας πάνω από τη γέφυρα του Γαλατά είτε παίρνοντας το τραμ για μια στάση. Θυμηθείτε να κατεβείτε στη στάση Καρακιόι.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Κωνσταντινούπολης χρήσιμο είναι να προμηθευτείτε το Akbil ένα ηλεκτρονικού τύπου πάσο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Το αγοράζετε προπληρώνοντας τα εισιτήρια στους σταθμούς λεωφορείων του μετρό του τραμ κλπ καταβάλλοντας και μια μικρή εγγύηση η οποία και σας επιστρέφεται. Το πάσο αυτό είναι ένα μεταλλικό, στρογγυλού σχήματος, αντικείμενο το οποίο περιβάλλεται από μία πλαστική λαβή. Είναι εκπτωτικό της τάξης του 10%. Όταν αδειάσει μπορείτε να προσθέσετε μονάδες. Σε κάθε λεωφορείο, τραμ, μετρό, πλοίο υπάρχει ένα μηχάνημα, πορτοκαλί χρώματος, στο οποίο βρίσκεται μια υποδοχή όπου τοποθετείτε το Akbil και αφαιρούνται αυτόματα οι μονάδες. Ιδιαίτερα χρήσιμο για τους τουρίστες είναι το μπλε (mavi) Akbil το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο αλλά έχει συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος: Μια μέρα, μια εβδομάδα, δεκαπέντε ημέρες.

Ταξί:
Μια πονεμένη ιστορία. Ποτέ μην πάρετε ταξί από το δρόμο. Θα σας κάνουν απίστευτες γύρες μέσα στην εφιαλτική κίνηση προφανώς για να γράψει το ρολόι περισσότερα χρήματα. Να ζητάτε στα ξενοδοχεία ή στα εστιατόρια να σας καλούν κάποια που είναι οργανωμένα σε εταιρείες και αυτά είναι αξιόπιστα. Πάντως αν την πατήσετε φροντίστε να εντοπίσετε κάποιον αστυνομικό και φωνάξτε τον: Θα χαρεί να κάνει επίδειξη εξουσίας στον ταξιτζή και να σας απαλλάξει από το μαρτύριό σας
 

Attachments

Last edited by a moderator:

taxidiaris88

Member
Μηνύματα
123
Likes
124
Η Κων/πολη έχει πολύ πυκνό δίκτυο λεωφορείων.Τα λεωφορεία της ΙΕΤΤ είναι δημόσια ενώ τα λεωφορεία της Istanbul otobus και της ΟΗΟ είναι ιδιωτικά.Επίσης η Κων/πολη έχει ΜETROBUS το οποίο ενώνει ευρωπαική με ασιατική πλευρά και κινείται σε δική του λωρίδα.Ξεκινάει απ΄το beylikduzu Sondurak<περιοχή δυτικά του αεροδρομίου Ατατούρκ >και τερματίζει στο Sogutlucesme στην ασιατική πλευρά.Εδώ θα δείτε το χάρτη του Μετrobus http://en.wikipedia.org/wiki/Metrobus_(Istanbul)#mediaviewer/File:Istanbul_Metrobüs_Lines.png.
 

taxidiaris88

Member
Μηνύματα
123
Likes
124
Εγκαινιάστηκε χθες 9 Νοεμβρίου η επέκταση της γραμμής 1 Aksaray-Yenikapi και έτσι όποιος θέλει να πάει απ΄το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην πλατεία Ταξίμ θα αλλάζει τρένο μόνο 1 φορά στο σταθμό του Yenikapi για να φτάσει έως την πλατεία Ταξίμ.http://www.urbanrail.net/as/tr/istanbul/istanbul.htm
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.804
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom