Μια βόλτα με το αυτοκίνητο στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αυτή την εκδρομή φαντάζομαι ότι την έχουν κάνει οι περισσότεροι. Εμείς όμως είχαμε σκοπό να πάμε σε κάποια σημεία όχι και τόσο γνωστά.
Στο 110ο χμ της Αθηνών –Λαμίας, στη διασταύρωση για Κάστρο, Λιβαδειά, Δελφούς, στρίψαμε δεξιά και ακολουθώντας τις πινακίδες σε λιγότερο από 20 χιλιόμετρα φτάσαμε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Προορισμός μας τα αξιοθέατα της πόλης. Τάφος του Μινύα, Αρχαίο Θέατρο-Ωδείο, Πηγές Χαρίτων , Παναγία Σκριπού. Η σήμανση όχι και τόσο σαφής. Φτάσαμε στην Παναγία Σκριπού αλλά την αφήσαμε για άλλη φορά. Έχοντας την εκκλησία αριστερά μας στρίψαμε δεξιά και ακολουθώντας κάποιες πινακίδες και κυρίως ΡΩΤΩΝΤΑΣ φτάσαμε στις πηγές με το εκτροφείο πέστροφας. Γυρίσαμε στην Παναγία όπου απέναντι και αριστερά είναι ο αρχαιολογικός χώρος με τον τάφο και το θέατρο.
Μετά την επίσκεψή μας βγήκαμε στον περιφερειακό της πόλης και στρίβοντας δεξιά βρήκαμε την παλιά εθνική προς Λαμία. Δεξιά και σε λίγα χιλιόμετρα κάναμε στάση πάνω στο δρόμο στο Λιοντάρι της Χαιρώνειας. Δίπλα του το αρχαιολογικό μουσείο που και αυτό το αφήσαμε για την επόμενη φορά.
Συνεχίσαμε προς Λαμία, περάσαμε την Κάτω Τιθορέα, την Αμφίκλεια και στρίψαμε αριστερά προς Παρνασσό για να πάμε στο Πολύδροσο. Προορισμός μας οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού, γνωστές σαν πηγές της Αγίας Ελεούσας από τα ερείπια της εκκλησίας του 6ου-7ου αι. που υπάρχουν εκεί. Δεν υπάρχει σήμανση μέσα στο χωριό και χρειάστηκε να ρωτήσουμε αρκετές φορές και ακολουθώντας το ένστικτο και ότι θυμόμουν από παλαιότερη επίσκεψή μου φτάσαμε. Για να το βρει κανείς πρέπει: Μπαίνοντας στο χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ανηφορίζοντας φτάνει στην πλατεία με την εκκλησία. Στο πάνω μέρος της ξεκινάει δεξιά κατηφορικός δρόμος. Συναντάμε την πρώτη διασταύρωση που πάει αριστερά σε ξενοδοχείο και συνεχίζουμε δεξιά. Στο εικονοστάσι και πάλι δεξιά, μόλις περάσουμε τη γέφυρα και πάλι δεξιά και εκεί που βρίσκουμε τη διασταύρωση με το μαντρωμένο τρίγωνο πάμε αριστερά. Ο δρόμος μέσα από τα περιβόλια καταλήγει στις πηγές. Εκεί εκτός από τις πηγές μέσα στα πλατάνια που είναι εντυπωσιακές και την Αγ. Ελεούσα, υπάρχουν ακόμα τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής του Αγ. Χριστοφόρου χτισμένη πάνω σε αρχαίο τείχος πάνω ακριβώς από τις πηγές.
Από τον Πολύδροσο γυρίσαμε και κάτσαμε για καφέ στην Αμφίκλεια και περνώντας από Κάτω Τιθορέα κινηθήκαμε προς το χωριό Ελάτεια Φθιώτιδας που απέχει απ’ αυτή μόνο 5 χιλιόμετρα. Αυτό που με «τσίγκλισε» γι αυτή την επίσκεψη ήταν το όνομα. Τελικά καμιά σχέση. Καμποχώρι αρκετά γραφικό όμως Αρκετά πέτρινα σπίτια, μια ωραία πλατεία και πεζόδρομοι. Αν και δεν σταματήσαμε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη και δεν το μετάνιωσα.
Γυρνώντας στην παλιά εθνική και φτάνοντας στη Χαιρώνεια μια πινακίδα προς Αρχαίο Θέατρο μας έκανε να στρίψουμε δεξιά. Δεν υπάρχει εκεί πινακίδα, γι αυτό και εμείς προχωρήσαμε μέχρι κάποιο αδιέξοδο. Γυρίσαμε. Πολύ κοντά στην είσοδο από την εθνική σχηματίζεται μια πλατεία. Δεξιά μια παλιά εντυπωσιακή μαρμάρινη βρύση, δίπλα το ξύλινο κτίριο Εικονικής Πραγματικότητας για τη μάχη της Χαιρώνειας και μέσα στον ελαιώνα το θέατρο. Είναι το μοναδικό που έχω δει με τα εδώλια (καθίσματα) σκαλισμένα εξ’ ολοκλήρου στο βράχο. Πολύ ενδιαφέρον και αξίζει να το δει κανείς.
Γυρίσαμε στην Αθήνα μέσω του δρόμου που περνά έξω από τη Θήβα και βγαίνει στη νέα εθνική κοντά στο Σχηματάρι. Κάναμε περίπου 375 χιλιόμετρα.

Μερικά ενδιαφέροντα sites για πληροφορίες


ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ


ΘΕΑΤΡΟ
theatro00
ΤΑΦΟΣ ΜΙΝΥΑ
minyas00
ΠΗΓΕΣ ΧΑΡΙΤΩΝ
phges00


ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ


Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού | Χαιρώνεια
Ο Λέων της Χαιρώνειας
Χαιρώνεια - Βικιπαίδεια
Χαιρώνεια


ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ


polydroso.blogspot.com


ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ


ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ


ΕΛΑΤΕΙΑ


ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΤΕΙΑΣ
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Πολύ ενδιαφέροντα, Δήμο, ευχαριστούμε!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.058
Μέλη
38.910
Νεότερο μέλος
giota789

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom