Μια βόλτα στα νησιά μαζί σου, μια βόλτα στην άγονη γραμμή

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.309
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2023: (Λειψοί πράξη τρίτη)



Η αγάπη μου για τους Λειψούς είναι πλέον δεδομένη. Αρκεί μόνο μια ματιά στις προηγούμενες δύο εξιστορήσεις για να καταλάβετε τον λόγο, ίσως πάλι από την άλλη να αρκεί και αυτή που ετοιμάζομαι να κάνω για την τρίτη φορά μου στο νησί.

Ένα νησί που εμμένω στην άποψη μου να το θεωρώ το πιο φιλόξενο απ’ τα περισσότερα απ’ όσα έχω πάει. Ένα νησί που σηματοδότησε πολλές αλλαγές στη ζωή μου, με συγκυρίες που μ’ έκαναν να σκεφτώ και ν’ αναθεωρήσω αρκετά πράγματα. Είναι τυχαία γεγονότα, είναι οι άνθρωποι, ή μήπως η αύρα του νησιού, δε ξέρω να σας απαντήσω με βεβαιότητα.

Το μόνο που ναι σίγουρο είναι πως όταν βρίσκω την ευκαιρία θέλω πάντα να επιστρέφω σ’ αυτό το υπέροχο μέρος, έστω κι αν είναι για λίγο όπως στη παρούσα φάση που δε γινόταν περισσότερο.

Γιατί κάθε φορά στους Λειψούς είναι μια άλλη, ακόμα πιο ωραία ίσως φορά!


Ημέρα πρώτη


Η πολύ πρωινή άφιξη μας ήταν σε συνδυασμό με την πολύ πρωινή αναχώρηση μας από τη Λέρο. Άφησα τα παιδιά και πήγα τα πράγματα ως το δωμάτιο που όπως είναι λογικό δε γινόταν να παραλάβω, και χωρίς άλλη σκέψη κατέβηκα προς το φούρνο για καφέ και φαγητό που ήταν παραπάνω από επείγον:

DSC_0256.JPG
DSC_0257.JPG


Αφού βρεθήκαμε και σκοτώσαμε 2 ώρες τρώγοντας τα πάντα, σηκωθήκαμε προκειμένου να συνεχίσουμε την ημέρα με βουτιές, αφού πρώτα κάναμε μια βόλτα στα παραλιακά του οικισμού:

DSC_0260.JPG
DSC_0261.JPG


Όλα ίδια, όλα γνώριμα κι ευτυχώς όλα αναλλοίωτα, με τον χαρακτήρα του νησιού να κερδίζει κι όσους το βλέπανε για πρώτη φορά:

DSC_0262.JPG


Το ταξί μας κατέβασε κανένα 5λεπτο αργότερα στην παραλία της «Κατσαδιάς», τη μία εκ των δύο που διαθέτουν εστιατόριο/αναψυκτήριο. Μόνο αυτό κι όχι άλλη οργάνωση, όχι ομπρελοξαπλώστρες και μπαουλοντίβανα, αυτές οι κιτσαριές και οι ασχήμιες της χώρας απαγορεύονται ρητώς στους Λειψούς, δίνοντας μας ακόμα ένα λόγο ν’ αγαπάμε το νησί. Αρκεί η φυσική σκιά των δέντρων και τα κρυστάλλινα νερά:

DSC_0270.JPG

DSC_0274.JPG


Απολαύσαμε το πρωινό μπανάκι αρκετά, κι ανεβήκαμε στο επίσης σκιερό Ντιλαΐλα που κάθε φορά που το βλέπω δείχνει και καλύτερο, αρχικά για να πιούμε τον καφέ μας κι έπειτα τις παγωμένες μας μπυρίτσες:

DSC_0272.JPG

DSC_0280.JPG


Έπρεπε βλέπετε να μεσημεριάσει, προκειμένου να πάρουμε τηλέφωνο το ταξί για να συνεχίσουμε το -στάνταρντ το παραδέχομαι- πρόγραμμα μας. Για πρώτη φορά περάσαμε τον δρόμο που κινείται περιφερειακά του νησιού, μ’ εμένα να δίνω το κλασσικό σήμα στπν οδηγό πλησιάζοντας.
– Άσε μας εδώ, θα συνεχίσουμε με τα πόδια για τις φωτογραφίες:

DSC_0284.JPG


Δε θέλει και πολλή ανάλυση βέβαια για να καταλάβει κανείς ότι φτάναμε στο μαγικό κολπάκι που ονομάζεται «Πλατύς Γιαλός», σήμα κατατεθέν και αυτό των Λειψών:

DSC_0303.JPG

DSC_0304.JPG


Λέγεται ότι εδώ βρίσκεται μια από τις καλύτερες συνολικά παραλίες της χώρας μας, γεγονός που επιβεβαιώνω κι εγώ:

DSC_0308.JPG


Ειδικότερα βέβαια όταν πήρα τον εξοπλισμό και περπάτησα προς τα μέσα, θαυμάζοντας ξανά στη ζωή μου αυτά τα υπέροχα χρώματα της ρηχής για αρκετά μέτρα παραλίας:

DSC_0331.JPG

DSC_0328.JPG


Αν όμως κάτι μου έχει μείνει από την πρώτη μου επίσκεψη στους Λειψούς, είναι εκείνες οι πολλές ώρες στην αγαπημένη ταβέρνα πάνω απ’ τον Πλατύ Γιαλό, ένα μέρος που επισκεπτόμαστε βεβαίως κάθε φορά και το βρίσκουμε καλύτερο:

DSC_0343c (2).jpg

DSC_0343c (1).jpg


Ήπιαμε από δύο στο μπαρ και μετά καθίσαμε σ’ ένα τραπεζάκι προκειμένου να παραγγείλουμε τα πρώτα. Διακοπές χωρίς θαλασσινά γίνεται; Δε νομίζω:

DSC_0343c (3).jpg

DSC_0343c (5).jpg


Στις έξι το απόγευμα ήμασταν και πάλι στον οικισμό, μιας και ο χρόνος με κυνηγούσε πλέον ανελέητα. – Πάτε εσείς δωμάτιο, εγώ έχω μια συζήτηση με τον Σοφοκλή, είπα με ευκολία στα παιδιά, μιας και ήταν ώρα για απογευματινές μπυρίτσες:

DSC_0344b.jpg


Ήταν όμως σειρά μου να ετοιμαστώ για να βγω προς τα έξω, αφού κάνω βέβαια την καθιερωμένη βόλτα στο χωριό πρώτα, περνώντας μεταξύ άλλων κι απ’ τον φούρνο:

DSC_0350.JPG
DSC_0351.JPG


Η ομορφιά καμιά φορά των νησιών έχει να κάνει με την απλότητα, γεγονός αναμφισβήτητο στους Λειψούς:

DSC_0352.JPG
DSC_0357.JPG


Κατηφόρισα γύρω στις εννιά το βράδυ αμέριμνος και ήσυχος, με βερμούδα και παντόφλα, απολαμβάνοντας την ησυχία μιας και ο κεντρικός δρόμος που έτσι κι αλλιώς δεν έχει οχήματα είχε μετατραπεί σε πεζόδρομο:

DSC_0358b (2).jpg


Πέρασμα από τον Σοφοκλή και πάλι και κατόπιν από την παραλιακή, όπου συναντηθήκαμε με την παρέα αποφασίζοντας για το επόμενο τραπέζι μας:

DSC_0358b (4).jpg


Η μυρωδιά του ψητού χταποδιού μας έδωσε τελικά τη λύση, πιάνοντας ένα τραπέζι στον Ασπράκη (Ούζου και μεζέ γωνία), συνοδεύοντας το με τους εκλεκτούς μεζέδες του καταστήματος και με εξαιρετικό ροζέ τοπικό κρασί!

DSC_0358b (9).jpg


Μια βραδιά στους Λειψούς, μαγική βραδιά:

DSC_0358b (6).jpg


Τι κι αν έπρεπε να ξυπνήσω χαράματα πάλι, η νύχτα με βρήκε στο μπαράκι του «Βράχου» πίνοντας μπυρίτσες κι ακούγοντας εξαιρετικές μουσικές.

- Πόσες φορές το ‘χουμε δει το ίδιο σκηνικό με το συγκεκριμένο δρομολόγιο του πλοίου φίλε, είτε καλή ώρα απ’ έξω, είτε από μέσα, ρώτησα το Νίκο;

- Λίγες φίλε, δε μου αρκεί, και τι δε θα ‘δινα να ήμασταν μέσα με προορισμό κάποιο επόμενο λιμάνι, όπως την άλλη φορά στους Φούρνους.

- Ναι όμως κι εδώ καλά είναι, ας το δούμε να φεύγει, πάρε άλλες δυο μπύρες.


DSC_0358b (10).jpg


Καθίσαμε ως αργά συζητώντας με τον ιδιοκτήτη για τα προβλήματα του νησιού, τις δουλειές κι όσα άφησε πίσω της η πανδημία, όπως και για τον χειμώνα στο νησί, με τις ιδέες να μην αργούν να μας μπουν για τα καλά…

Αυτοί ήταν οι Λεψοί, σύντομοι και περιεκτικοί αυτή τη φορά, για λίγο χρονικό διάστημα, τόσο ώστε να μου κοστίσει που τους αποχωριζόμουν κιόλας.

Τέτοιες σκέψεις έκανα μπαίνοντας στο πλοίο Leros express που μας περίμενε στο λιμάνι μετά τις οκτώ με προορισμό τη Λέρο, την Κάλυμνο και τέλος την Κω, απ’ όπου θα πετούσα για Θεσσαλονίκη.

DSC_0359a (1).jpg


Μαζί σκεφτόμουν και την επιστροφή μου.
Του χρόνου το καλοκαίρι ή μήπως νωρίτερα; :cool:
 
Last edited:

thanos75

Member
Μηνύματα
1.364
Likes
3.406
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Πόσο ανακουφιστικο που κάποια μέρη εξακολουθούν να έχουν τις παραλίες τους στη φυσική τους μορφή, χωρίς ξαπλώστρες και άλλα "παρελκόμενα"! Αυτή την ανακούφιση ένιωσα φέτος κ εγώ τον Ιούλιο στην Ανάφη. Μάλιστα βλέπω κ μπόλικη φυσική σκιά στις παραλίες των Λειψων😉🤞
Ωραίοι φαίνονται και οι ψαρομεζεδες σας, αν και οι πιο mouth-watering φωτος σου ήταν αυτές με τους μεζέδες σας στη Γαύδο 😝☺
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.309
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ωραίοι φαίνονται και οι ψαρομεζεδες σας,
Είχα τρεις μέρες να φάω οτιδήποτε άλλο πέρα από θαλασσινά, πολύ το ευχαριστήθηκα!
οι πιο mouth-watering φωτος σου ήταν αυτές με τους μεζέδες σας στη Γαύδο 😝☺
Εκεί παίζεις με Κρητική κουζίνα, είναι εκτός συναγωνισμού. :cool:

Πόσο ανακουφιστικο που κάποια μέρη εξακολουθούν να έχουν τις παραλίες τους στη φυσική τους μορφή, χωρίς ξαπλώστρες και άλλα "παρελκόμενα"! Αυτή την ανακούφιση ένιωσα φέτος κ εγώ τον Ιούλιο στην Ανάφη. Μάλιστα βλέπω κ μπόλικη φυσική σκιά στις παραλίες των Λειψων😉🤞
Είναι από τα νησιά που το κρατάνε κι επιμένουν σταθερά σ' αυτή τους την άποψη. Νομίζω ότι είναι κι αποδεκτό από την πλειονότητα των επισκεπτών στο νησί που σίγουρα θα πηγαίνουν εκεί πιο συνειδητά απ' ότι σε άλλα μέρη.
Φυσική σκιά έχουν σίγουρα οι δύο παραλίες που αναφέρω στην αφήγηση, για τις άλλες δε θυμάμαι να σου πω την αλήθεια, θα κάνω έρευνα.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.309
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Παξοί

Επίσκεψη : Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2023

Διάρκεια: 2 ημέρες



Ήταν να μη γίνει το ντεμπούτο του Ιονίου σ’ αυτή την ιστορία… Μόλις λίγα κεφάλαια πιο πριν κατά την εξιστόρηση της εκδρομής στο Μεγανήσι, έγραφα πως ελπίζω στο άμεσο μέλλον οι ενότητες του Ιονίου να πολλαπλασιαστούν. Και να που στο παρά ένα, στο «σχεδόν» καλοκαίρι του 2023 ήρθε να προστεθεί άλλη μία, για μια πολύ ξεχωριστή, διάσημη και ιδιαίτερη συστάδα νήσων όπως οι Παξοί.

Δε σας κρύβω ότι ίσως αυτός είναι ο μόνος τρόπος -σε περίπτωση πάντα που θέλεις να τη βγάλεις οικονομικά- μιας και όπως είναι γνωστό αυτός ο προορισμός κατατάσσεται στους ιδιαίτερα ακριβούς της χώρας μας. Αυτομάτως το μέρος αυτό λοιπόν είχε μπει στην αντίστοιχη λίστα (Σύμη, Χάλκη, Καστελόριζο και άλλα διασημότερα) που ως επί το πλείστον ενδείκνυνται για επίσκεψη μετά τις 15 του Σεπτέμβρη. Βέβαια εδώ δε μιλάμε για νότο αλλά για Ιόνιο, που ο καιρός ανά πάσα στιγμή μπορεί να μην αποδειχτεί σύμμαχος τέτοια εποχή αλλά και το ρίσκο είναι στο πρόγραμμα, πόσο μάλλον όταν ακουμπάς στο ταξίδι σου και τον Οκτώβρη.

Επρόκειτο όμως γι’ ακόμα ένα νησιώτικο απωθημένο που μπήκε επιτέλους στον μακροσκελέστατο κατάλογο όσων έχω δει, νιώθοντας τυχερός που το κατάφερα ειδικότερα τώρα που οι Παξοί είναι ακόμη περισσότερο στα πάνω τους λόγω της γνωστής πολύ ωραίας σειράς του Παπακαλιάτη. Χάρηκα επίσης διπλά μιας και όλες οι συνθήκες ευνόησαν ώστε να δούμε το μέρος όπως πρέπει, χωρίς υπερβολικό κόσμο και τουρισμό, κάτι που μας βοήθησε να αντιληφθούμε την υψηλή του ποιότητα.

Για πάμε να δούμε πως.


Ημέρα πρώτη


Σάββατο πρωί με καφέ στο χέρι και hangover, τι πιο σύνηθες θα πει κανείς πόσο μάλλον μετά από διανυκτέρευση στα Γιάννινα, αγναντεύοντας από το κατάστρωμα του πλοίου την Ηγουμενίτσα και την απέναντι νότια πλευρά της Κέρκυρας:

DSC_0005.JPG
DSC_0006.JPG


Η θάλασσα; Λάδι, να την πιείς στο ποτήρι, σ’ ένα υπέροχο νησιωτικό δρομολόγιο με ωραίες εικόνες:

DSC_0014.JPG

DSC_0028.JPG


Μιάμιση μόνο ώρα μας χώριζε από το νησί που πέρασε νεράκι, δένοντας στο λιμάνι των Παξών που βρίσκεται λίγο έξω απ’ το Γαΐο (πρωτεύουσα) κι απέναντι από την νησίδα Παναγιά, με την ομώνυμη εκκλησία:

DSC_0031.JPG

DSC_0035.JPG


Παίζει να μη πρόλαβα να βάλω καν την τρίτη ταχύτητα οδηγώντας λίγα μέτρα, όταν αναγκαστικά έβγαλα δεξί φλας για να κάνω στάση. Όχι πείτε μου, χάνεται τέτοια φωτογραφία; Το γνωστό σημείο θέασης του Γαΐου και πλάι η άλλη κατάφυτη νησίδα του Αγίου Νικολάου:

DSC_0041.JPG


Δυσκολευτήκαμε λίγο να βρούμε το διαμέρισμα που θα μέναμε, έπρεπε να παρκάρουμε και λίγα μέτρα πιο μακριά, ωστόσο παρόλη την κούραση και την αυπνία βγήκαμε για την πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην πολύ όμορφη Χώρα των Παξών. Εξάλλου χρόνος για χάσιμο δεν υπήρχε, με τις πρώτες κιόλας εικόνες να μας κάνουν καλή εντύπωση:

DSC_0046.JPG
DSC_0048.JPG


Προσπεράσαμε την κεντρική εκκλησία της Αναλήψεως και βγήκαμε στον παραλιακό δρόμο, στον οποίο ευτυχώς απαγορεύονται τα αυτοκίνητα για πολλές ώρες της ημέρας:

DSC_0049.JPG
DSC_0053.JPG


Αφού ψαχτήκαμε λίγο για τις εκδρομές που τυχόν θα κάναμε την επομένη, βολτάραμε παραλιακά, πίνοντας παράλληλα και μια μπυρίτσα για να πατήσουμε κι επισήμως στο νησί:

DSC_0054.JPG
DSC_0062.JPG


Ο καιρός θαυμάσιος, σχεδόν 30 βαθμοί την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη με τα εκδρομικά από τις απέναντι πολυσύχναστες πόλεις και τα νησιά να πηγαινοέρχονται συνεχώς:

DSC_0064.JPG

DSC_0073.JPG


Μια μικρή παράκαμψη στα στενάκια με τα τουριστικά είδη ήταν απαραίτητη, πριν ξαναβγούμε και πάλι στον παραλιακό δρόμο:

DSC_0066.JPG

DSC_0068.JPG


Εκεί είδαμε το μνημείο πεσόντων,

DSC_0069.JPG


αλλά και το γνωστό άγαλμα του Παξινού εθνομάρτυρα του 1821 Γεώργιου Ανεμογιάννη:

DSC_0074.JPG


Μπορεί οι Παξοί να μη πέρασαν υπό Οθωμανική κατοχή, ωστόσο οι κάτοικοι του Ιονίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση. Αντίστοιχο άγαλμα του Ανεμογιάννη θα βρείτε και στη Ναύπακτο, μιας κι εκεί θυσιάστηκε στην προσπάθεια του να πυρπολήσει τον Οθωμανικό στόλο.


DSC_0077.JPG



Με αυτά και μ’ εκείνα πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς το αυτοκίνητο προκειμένου να συνεχίσουμε το πρόγραμμα της ημέρας, περνώντας και πάλι μέσα από τα όμορφα και ιδιαίτερα στενάκια του Γαΐου,

DSC_0086.JPG


Αλλά και την εκκλησία της Αγίας τριάδας, στρυμωγμένη ανάμεσα σε άλλα οικήματα:

DSC_0092.JPG


Λέω και ξαναλέω για αμάξι, κι ευκαιρία να πω κάπου εδώ ότι είναι άκρως απαραίτητο ακόμα και σε ένα μικρό φαινομενικά νησί όπως οι Παξοί, λόγω αποστάσεων αλλά και μορφολογίας.
Οι διαδρομές ανάμεσα σε δέντρα και κατάφυτα χωράφια με ελιές (κληρονομιά των Ενετών) μου θύμισαν τις αντίστοιχες στο Μεγανήσι πριν λίγους μήνες:

DSC_0096b.jpg


Πρώτη μας στάση στο άκρο του νησιού και το «Μογκονήσι» όπου και καλά θα βρίσκαμε παραλία… Αυτό το τεχνητό δημιούργημα είναι μόνο για να το πουλάνε σε κάτι Εγγλεζάρες που δεν είδαν παραλία στη ζωή τους όπως είπε σοφά ο Νίκος. Δύο καφεδάκια στο μισάωρο για ανασύνταξη δυνάμεων και συνέχεια του προγράμματος μας:

DSC_0102.JPG


Ένα πρόγραμμα που θα διορθώνονταν παρκάροντας στην αρχή του μικρού μονοπατιού για την «Κακή Λαγκάδα» λίγα λεπτά αργότερα:

DSC_0103.JPG


Τώρα μάλιστα, βοτσαλωτή παραλία όπως οι περισσότερες στο νησί, πράσινο, και χαρακτηριστικό χρώμα νερών του Ιονίου. Ένα απολαυστικό μπάνιο που δε θέλαμε να τελειώσει.

DSC_0106.JPG

DSC_0108.JPG

  • Από τους Λειψούς είχα να βουτήξω ρε φίλε, δε το πιστεύω ότι ξανακάνω μπάνιο την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη
  • Πέρασε κιόλας ένας μήνας να φανταστείς
  • Πότε πέρασε κιόλας ένας μήνας; Ας πιούμε μια μπύρα σ’ αυτό, άσε, ξέρω το κατάλληλο μέρος.
Και το ήξερα, δεν αστειευόμουν. Στεγνώσαμε και μισή ώρα μετά ήμασταν στον κεντρικό δρόμο του νησιού με κατεύθυνση τη Λάκκα, όταν περίπου στο μέσο της διαδρομής συναντήσαμε αυτό το βγαλμένο από όνειρο μέρος με το όνομα «Καφενείο ο Μπουρνάος», το οποίο είχα σταμπάρει από καιρό:

DSC_0118.JPG


Το τραπέζι μας περίμενε, οι παγωμένες Νύμφες κατέφθασαν γρήγορα κι ακολούθησε ο απαραίτητος μεζές, την ώρα που τα ηχεία από μέσα έπαιζαν δυνατά μουσική του Μάρκου:

DSC_0119c.jpg
DSC_0120.JPG


Χρειάζεται κάτι άλλο για να νιώσεις την απόλυτη ευτυχία; Όπως καταλαβαίνετε πιάσαμε νύχτα..

DSC_0120b.jpg


Επιστρέψαμε στο σπίτι και ετοιμαστήκαμε με την ησυχία μας πίνοντας ποτάκια, προκειμένου να βγούμε και μια βόλτα στην πρωτεύουσα:

DSC_0120c (3).jpg


Οι εκδρομείς είχαν αναχωρήσει εδώ και ώρα βέβαια, δίνοντας τη θέση τους κυρίως στους ντόπιους και τους λιγοστούς τουρίστες του νησιού:

DSC_0120c (5).jpg


Δεν αργήσαμε να βρούμε το μόνο μπαράκι που συγκέντρωνε την κίνηση, του οποίου τη μπάρα τιμήσαμε δεόντως…

DSC_0120c (2).jpg
DSC_0120c (6).jpg




Ημέρα δεύτερη


Πρωινό σχετικά ξύπνημα και χωρίς χρονοτριβές κατέβασμα στο Γαΐο προκειμένου να οργανωθούμε, να πιούμε το καφεδάκι μας και να φάμε κάτι. Δε ξέρω πως σας φαίνονται εσάς οι φθινοπωρινές εικόνες του νησιού την Κυριακή 1η του Οκτώβρη, εμένα πάντως μ’ ενθουσίασαν:

DSC_0122.JPG
DSC_0123.JPG


Ψωνίσαμε τις προμήθειες μας, εκδώσαμε το εισιτήριο κόστους 20€ κατ’ άτομο και ένα τέταρτο πριν τις 12 ήμασταν πάνω στη βάρκα που σε λίγα λεπτά θα ξεκινούσε το καθιερωμένο δρομολόγιο της:

DSC_0127.JPG
DSC_0128.JPG


Προσπαθώντας με λίγη δυσκολία να ισορροπήσω υπό τις συνθήκες πλεύσης κατάφερα να πάρω ορισμένες πολύ όμορφες λήψεις αναχωρώντας απ’ το Γαΐο:

DSC_0132.JPG
DSC_0138.JPG


Η πορεία μας ήταν παράλληλη με το νησί των Παξών, περνώντας μπροστά από τις βραχώδεις παραλίες του νησιού ιδιωτικές και μη, αλλά και από το στενό πέρασμα μεταξύ της βραχονησίδας που οδηγεί σε πιο ανοικτή θάλασσα:

DSC_0145.JPG
DSC_0153.JPG


Μέσα σε 20 λεπτά είχαμε προσεγγίσει την νήσο του Αντίπαξου, που ήταν άλλωστε και ο μεγάλος στόχος για το πρώτο μισό της ημέρας. Η βάρκα σταμάτησε αρχικά στην οργανωμένη παραλία «Βρίκα» με τα πρασινωπά νερά, στην οποία κατέβηκε κάποιος κόσμος αλλά όχι εμείς:

DSC_0156.JPG

DSC_0161.JPG


Λίγος ακόμα χρόνος πλεύσης δίπλα από τις βραχώδεις ακτές μας χώριζε άλλωστε από τη μεγαλύτερη διασημότητα των Αντίπαξων που άρχισε δειλά να φαίνεται στο βάθος:

DSC_0169.JPG
DSC_0172.JPG


Παραλία «Βουτούμι», γνωστή και μη εξαιρετέα, με τις συζητήσεις και τις αναφορές γύρω απ’ το όνομα της να είναι πάμπολλες όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Μπλουμ:

DSC_0176.JPG
DSC_0180.JPG


Κατεβήκαμε από τη μικρή προβλήτα και αφού σιγουρευτήκαμε για το πρόγραμμα της επιστροφής, πιάσαμε ένα ωραίο σημείο στην παραλία:

DSC_0186.JPG
DSC_0184.JPG


Οι 30 βαθμοί παρόλο που βαδίζαμε ήδη στο φθινόπωρο μας έδωσαν την αφορμή (άλλο που δε θέλαμε) ν’ ανοίξουμε την πρώτη γύρα με μπύρες από το φορητό μας ψυγείο, παράλληλα με τις πρώτες βουτιές, την ίδια ώρα που εγώ προσπαθούσα ν’ αποτυπώσω φωτογραφικά αυτό το μεγαλείο:

DSC_0187b.jpg
DSC_0194.JPG


Μεγάλες κουβέντες τύπου «η καλύτερη παραλία» δε χρειάζεται να λέμε για μια χώρα σαν τη δική μας, ωστόσο η συγκεκριμένη μπήκε στη δική μου κορυφαία 20αδα, αν και πάλι το νούμερο είναι μικρό για να τις χωρέσει όλες όσες βάζω στην ίδια τάξη.


Ευχαριστηθήκαμε όσο προλαβαίναμε και συνεχίσαμε εξερευνώντας και φωτογραφίζοντας κι από τις άλλες πλευρές:

DSC_0197.JPG


Καταλήξαμε ότι δε περίσσευε χρόνος για το υπόλοιπο νησί –δεν είχε και νόημα- μιας και το πρόγραμμα μας ήταν περιορισμένο. Έτσι κινήσαμε προς τη γνωστή ταβέρνα πάνω από την παραλία για τη θέα, διαπιστώνοντας πως ήταν κλειστή, καταλήγοντας νομοτελειακά στο bar – restaurant πίσω ακριβώς για μια παγωμένη:

DSC_0210.JPG


Μια τελευταία βουτιά ήταν αρκετή για να πάρουμε κουράγιο για τη συνέχεια, μιας και είχαμε αποφασίσει να επιστρέψουμε με το μεσημεριανό δρομολόγιο προς τους Παξούς, όπου είχαμε πολλά ακόμη να δούμε:

DSC_0214.JPG
DSC_0217.JPG


Η επιστροφή βέβαια οφείλω να πω ότι ήταν ακόμη καλύτερη, κάνοντας μικρές στάσεις σε σημεία με καταγάλανα νερά αλλά και μία από τις πολλές και περίφημες σπηλιές του νησιού που βρίσκονται στο δυτικό του μέρος και είναι επισκέψιμες μόνο από θαλάσσης:

DSC_0226.JPG

DSC_0229.JPG


Εξίσου ωραίο ήταν και το πέρασμα από την ιδιωτική νησίδα «Καλτσονήσι», υπό τη σκιά των ιδιωτικών βιλών, μία εκ των οποίων ανήκει στον μεγαλομέτοχο της Γιουβέντους απ’ ότι μας πληροφόρησε ο καπετάνιος:

DSC_0234.JPG
DSC_0235.JPG


Γύρω στις τρεις ήμασταν και πάλι στον Γαΐο, με τις καιρικές συνθήκες να εξακολουθούν να είναι θαυμάσιες. Ήπιαμε μια σύντομη μπύρα παραλιακά και σχεδιάσαμε άμεσα τη συνέχεια:

DSC_0240.JPG
DSC_0250.JPG


Αυτό όμως που δεν είχαμε υπολογίσει καλά ήταν η φορά του ήλιου στο νησί, που σε σχέση με την διαθέσιμη ηλιοφάνεια του Οκτώβρη, καθιστούσε ανώφελη την επίσκεψη σε κάποιες παραλίες.

Κάναμε την προσπάθεια μας, ακολουθήσαμε δύσκολους δρόμους και τελικά βάσει λογικής καταλήξαμε στο «Μονοδένδρι» για την τελευταία βουτιά του 2023 αλλά σίγουρα όχι την τελευταία μπύρα την οποία ήπιαμε στο μπαρ άνωθεν:

DSC_0254.JPG
DSC_0256.JPG


Με τον ήλιο να ‘χει πάρει την κάτω βόλτα, μπήκαμε βιαστικά στο αυτοκίνητο προκειμένου να συνεχίσουμε. Είχαμε πολλά να κάνουμε ακόμη, όχι όμως αρκετό χρόνο πλέον μπροστά μας, με τον οικισμό της Λάκκας στα βόρεια του νησιού να αποτελεί την επόμενη μας επίσκεψη:

DSC_0264.JPG
DSC_0265.JPG


Όμορφος οικισμός και αυτός, με πλατείες, πεζόδρομο και πάρα πολλά σκάφη δεμένα στην προβλήτα του:

DSC_0266.JPG
DSC_0271.JPG


Για όσους έχουν παρακολουθήσει το «Μαέστρο» για το οποίο γίνεται και πολύς λόγος, εδώ θα βρουν το κτήριο που φιλοξενεί το μουσικό εργαστήρι της σειράς:

DSC_0269.JPG


Ήμασταν σε διαδικασία βόλτας στα στενάκια, όταν από κάπου η θεσπέσια μελωδία του «Dust in the wind» των Kansas πλημμύρησε το όμορφο αυτό απόγευμα.

DSC_0283.JPG


  • Από κείνη τη μπάρα ακούγεται φίλε, τι το σκεφτόμαστε, πάμε για ένα τίμιο.
Και πήγαμε, για μια ωραία Κερκυραϊκή βαρελίσια:

DSC_0284.JPG


Περπατούσαμε ήδη το δρόμο της επιστροφής όταν διαπιστώσαμε ότι η ώρα είναι έξι.

– Άνοιξε ρε φίλε το καφενείο, δε γίνεται να μη πιούμε ένα σε τέτοια μαγαζάρα!

Ακόμα ένα υπέροχο κατάστημα στο νησί από κείνα που μας αρέσει να βρίσκουμε. Μπήκα να το φωτογραφίσω και να παραγγείλω 2 παγωμένες ως όφειλα:

DSC_0288b.jpg
DSC_0288.JPG


Οριακά σχεδόν όσον αφορά το φως της ημέρας βρεθήκαμε λίγο μετά στον οικισμό του Λόγγου, όπου για να λέμε την αλήθεια δεν ήταν και πολύ μακριά. Παρκάραμε παραλιακά και ξεκινήσαμε τις βόλτες για να δούμε κι αυτό το χωριό:

DSC_0290b.jpg
DSC_0296.JPG


Όμορφο μέρος και σίγουρα πιο ήσυχο από τα υπόλοιπα, βγάζοντας μας αμέσως μια ιδιαίτερη ποιότητα, κάτι που ήταν εύκολο να διαπιστώσει κανείς:

DSC_0301.JPG

DSC_0303.JPG


Μια παγωμένη μπυρίτσα δε θα μπορούσε να μας γλιτώσει ούτε σ’ αυτό το μέρος, περιμένοντας λίγο αργότερα το φαγητό να ετοιμαστεί συζητώντας παράλληλα για τους Παξούς και τη σεζόν με την ιδιοκτήτρια του σουβλατζίδικου, με το σκοτάδι να έρχεται αναπόφευκτα:

DSC_0307.JPG
DSC_0311.JPG


Τι κρίμα που ο δρόμος της επιστροφής μας περνούσε πάλι από τον οικισμό των «Μαγαζιών», πολύ στεναχωρέθηκα. Έβγαλα φλας χωρίς να ρωτήσω λίγα μέτρα πριν τον «Μπουρνάο» στον οποίο μια επίσκεψη δεν είναι ποτέ χαμένη. Ήπιαμε τις μπυρίτσες (και τις μαστίχες μας) μέσα αυτή τη φορά, με τον Λευτέρη να γίνεται φίλος μας και να αποτελεί σίγουρα τη μασκότ του καφενέ:

DSC_0312c (3).jpg


Η μεγάλη αυτή μέρα έκλεισε με ένα πολύ ωραίο βράδυ, με ποτάκια στο μπαλκόνι μας αρχικά και στη συνέχεια στο «καλημέρα», δοκιμάζοντας την σπεσιαλιτέ του μπάρμαν που δεν ήταν άλλη από τα υποβρύχια.


DSC_0312c (4).jpg


Ωραία πράγματα, ωραίες νύχτες στο Ιόνιο. ;)



Ημέρα Τρίτη – αναχώρηση


Η πολύ χρήσιμη καθημερινή, η μέρα της άδειας είχε έρθει. Μια μέρα που ούτε αυτή θύμιζε σε κάτι πως δεν ήταν καλοκαίρι.

Με διάφορες τέτοιες σκέψεις κοιτούσα απ’ το μπαλκόνι τον Γαΐο, λίγο πριν αφήσουμε το διαμέρισμα. Αφήσαμε τα πράγματα στ’ αμάξι και ξεχυθήκαμε στους δρόμους για μερικές ακόμη βόλτες και πρωινό, κατεβαίνοντας από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που πριν λίγες στιγμές έβλεπα από ψηλά:

DSC_0317.JPG


Είχα επιλέξει ορθά να κατέβουμε προς το κέντρο του Γαΐου από αυτή τη διαδρομή, εξερευνώντας κι αυτές τις όμορφες γειτονιές της πρωτεύουσας του νησιού:

DSC_0319.JPG
DSC_0320.JPG


Ηλιόλουστη μέρα με αμιγώς Επτανησιακές εικόνες, στενάκια κι απλωμένες μπουγάδες:

DSC_0327.JPG


Όλοι περιμένουν να πάρουν το πρωινό τους, το ίδιο κι εμείς στον κλασσικό φούρνο της πλατείας:

DSC_0330c.jpg


Περιπλανηθήκαμε για λίγο στα στενάκια αναζητώντας παράλληλα και κάποιο αναμνηστικό απ’ το νησί. Ακόμα και οι παρακμιακές εικόνες έχουν την ομορφιά τους εδώ:

DSC_0334.JPG


Βγαίνοντας για μια τελευταία βόλτα και στην παραλιακή, την ώρα που τα πλοιάρια άρχισαν να ξεφορτώνουν τους τουρίστες από τα διπλανά μέρη:

DSC_0337.JPG
DSC_0339.JPG


Ένα παγωμένο καφεδάκι στο αγαπημένο μας μαγαζί ήταν άκρως απαραίτητο πριν αναχωρήσουμε, μιας και η ώρα πλησίαζε:

DSC_0331.JPG


Το πλοίο ήταν κιόλας δεμένο στο λιμάνι και μας περίμενε, προκειμένου να πλεύσει σε μια θάλασσα – λάδι όπως τη μέρα που ερχόμασταν, αρχικά για τις απέναντι ακτές της Ηγουμενίτσας και κατόπιν για την Κέρκυρα:

DSC_0349.JPG


Άφηνα πίσω μου τους Παξούς με μια γλυκιά αίσθηση αλλά και ικανοποίηση που είχα καταφέρει επιτέλους να τους δω:

DSC_0359.JPG


Αν έφτασαν οι δύο μέρες για το νησί;
Δε νομίζω, και με τις εκκρεμότητες σ’ αυτό να είναι αρκετές, θα περιμένω απλά την κατάλληλη ευκαιρία…
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.159
Μηνύματα
882.463
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom