Ρωσία Μια βόλτα στη Μόσχα

kanaliotis

Member
Μηνύματα
143
Likes
58
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Πρωί φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Μόσχας, Domodedovo. Περιμένοντας στον έλεγχο βίζας και διαβατηρίων καρτερικά ένας-ένας, φτάνει ένα τσάρτερ από Αζερμπαιτζάν και γίνεται χαμός. Οι σειρές καταργούνται, σπρωξίδια, φασαρία, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου να δίνουν οδηγίες μόνο στα Ρώσικα. Ο δεύτερος χαμός έγινε περιμένοντας τις βαλίτσες. Αρχίζω να προσαρμόζομαι και το διασκεδάζω.
Η Μόσχα είναι υπέροχη. Τα αξιοθέατα λίγο-πολύ θα τα βρεί αυτός που θα αποφασίσει να πάει. ‘Ασε που οι Ρώσοι είναι σε φάση που αναστηλώνουν μνημεία, οπότε όποιος πάει θα βλέπει κάτι περισσότερο από τον προηγούμενο που πήγε.
Οι Ρώσοι είναι όμορφος λαός, ειδικά οι γυναίκες. Κομψές, σέξυ αλλά όχι πρόστυχες. Λαός λιγομίλητος, πιο ψυχρός από εμάς αλλά μάλλον πιο ευγενικός. Τη Μόσχα τη θεωρούν όπως μου έλεγαν ‘μια χώρα μέσ’ τη χώρα’, θέλοντας να τονίσουν τις πολλές αντιθέσεις με τα υπόλοιπα μέρη της αχανούς χώρας. Τεράστιες οι αντιθέσεις τους και και με τους κατοίκους των περιοχών (πλέον χωρών) της ΕΣΣΔ. Μου λέγαν με μια δόση αυταρέσκειας ‘Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς. Είμαστε άλλο φύλο. Και δεν συζητάμε για τους λαούς στα κράτη που τελιώνουν σε –stan’.
Οι νέοι πλέον δουλεύουν σε μεγάλες εταιρείες και αμοίβονται καλά. Υπάρχει η νέα περιοχή στη Μόσχα με μεγάλη ανοικοδόμιση υπερσύγχρονων κτιρίων για τις εταιρίες. Βεβαίως το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό. Συχνά, δίνουν και μια οικονομική βοήθεια στους συνταξιούχους γονείς. Στους δρόμους θα δείς αμέτρητες Porsche παράλληλα με αμέτρητα Lada, όμως και η μεσαία ταξη έχει δημιουργηθεί.
Τα αγάλματα των τέως ηγετών, σχεδόν έχουν εξαφανιστεί, όμως το παρελθόν διακρίνεται παντού. Οι φανταστικές στάσεις του Μετρό, στολίζονται με ψηφιδωτά και βιτρό που αναπαραστούν εργάτες με τις κόκκινες σημαίες και τις αγρότισες στα τρακτέρ, καθώς και σκαλισμένα μάρμαρα με τα σύμβολα της κουμουνιστικής εποχής. Η επιβλητική είσοδος του Γκόρκυ Πάρκ, στολίζεται δεξιά-αριστερά με σφυροδρέπανα, όπως και τα μπαλκόνια σε πολλές πολυκατοικίες.
Έντονη είναι και η προσπάθεια επανασύνδεσης με τη προ κουμουνισμού εποχή. Τα σύμβολα με τους δικέφαλους αετούς επανέρχονται, γίνεται αποκατάσταση σε εκκλησίες και αγιογραφίες. Οι νέοι θέλουν και κάνουν θρησκευτικούς γάμους. Θυμίζω ο επίσημος γάμος στη Ρωσία είναι ο πολιτικός. Οι γυναίκες καλύπτουν το κεφάλι με μαντήλες για να μπουν στην εκκλησία, υπάρχει σεβασμός και γενικά δεν θα δείς σορτσάκια και αμάνικα μάσα στους ναούς!
Φανερός ο σεβασμός, η τιμή και η μνήμη για τον αγώνα τους στο Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η νύχτα είναι πλέον δυτικοευροπαική. Μπαράκια, καφετέριες, κλάμπ και πολλά στριπτιζάδικα ( ακόμα και στο υπόγειο του ξενοδοχείου που μέναμε). Είδα και τα πάμπολα καζίνο, όμως επισκεύθηκα τη Μόσχα ένα μήνα μετά την απογόρευση λειτουργίας από τον Πούτιν, οπότε ήταν κλειστά.
Οι ρώσοι πίνουν πολύ. Πολύ μπύρα και βότκα. Και όχι βότκα σαν αυτές που αγοράζουμε εδω...βότκα-μπαρούτι, αλλά πολύ φθηνή. Οι καλές είναι ακριβές. Το φαγητό τους βαρύ αλλά και πολλές ποικιλίες σούπας. Στα θετικά, γιατί όταν πήγα ήμουν καπνιστής, καπνίζουν παντού.
Τέλος, στα υπαίθρια παζάρια, μπορεί κανείς να βρεί μικρούς θησαυρούς. Από ασφάλεια, δεν αισθάνθηκα σε καμία στιγμή να κινδυνεύω.
Αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσω τα πανέμορφα μέρη, εκκλησίες, μουσεία, κτίρια, πάρκα, αξιοθέατα... νομίζω πως η βόλτα στη Μόσχα έχει να δώσει πολλά!
Για την Αγ. Πετρούπολη ίσως γράψω μια άλλη φορά.
 

Attachments

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Σ' ευχαριστούμε για την όμορφη βόλτα στη Μόσχα και όποτε βρεις χρόνο γράψε μας λίγα λόγια και για την Αγία Πετρούπολη.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.377
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom