Μικρά νησιά γιά μικρές αποδράσεις

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
γιά την beba

πληροφορίες πού πήρα από τον δικτυακό τόπο τού Δήμου Μεγίστης, γιά τα αξιοθέατα τού νησιού

Πέρα από το ένδοξο παρελθόν του, το νησί προσφέρετε για οικολογικές διαδρομές, για περιπάτους, και έχει επίσης να επιδείξει αρκετά αξιοθέατα τα οποία ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί.
Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη

Χτίστηκε το 14ο αιώνα και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του κτίσματος τα οποία βρίσκονται πάνω στο Καστέλο Ρόσο, τον κόκκινο βράχο απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του νησιού
Λυκιακός Τάφος
Τάφος του 4ου αιώνα π.Χ. λαξευμένος στους πρόποδες του Κάστρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Λύκιοι ονομάζονταν οι κάτοικοι της περιοχής της Μικράς Ασίας γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.
Παλαιόκαστρο
Στη δυτική πλευρά του Καστελλόριζου βρίσκεται το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο.
Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με πολλά κτίσματα και δεξαμενές.
Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη.
Στην περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, υπάρχουν και τα Κυκλώπεια Τείχη.


Μουσείο

Βρίσκεται κοντά στα ερείπια του κάστρου και περιλαμβάνει εκθέματα ανεκτίμητης αξίας από διάφορες περόδους της αρχαιότητας καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης.
Επιβάλλεται η επίσκεψή του.


Άγιος Γεώργιος του Βουνού

Αφού περπατήσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια γύρω από το λιμάνι, αξίζει να ανεβείτε τα 401 σκαλιά που οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού (ή Βουνιού όπως λέγεται στο Καστελλόριζο).
Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μία κατακόμβη καθώς και ο Άγιος Χαράλαμπος.
Μητρόπολη Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης (1835)
Στην πλέον περίοπτη θέση του νησιού, πάνω από το Μανδράκι, δεσπόζει ο μεγάλος μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το λαμπρό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό στολίδι, συνυφασμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καστελλόριζου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ναό εξαιρετικής τέχνης, σε ρυθμό τρίκλυτης θολωτής βασιλικής, με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινα τέμπλα και πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη της Μητρόπολης αυτής στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία.

Πότε ακριβώς ιδρύθηκε, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ακριβώς γιατί υπάρχουν διάφορες πληροφορίες που προκαλούν σύγχυση κι αυτές κατά παράδοση.


Γαλάζια Σπηλιά

Από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα και τα πιο καταπληκτικά που κρύβει η γή μας στην αγκαλιά της είναι και η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά του Καστελλόριζου που γι’αυτήν και μόνο αξίζει να επιχειρήσει κανείς το ταξίδι μέχρι το μακρυνό αυτό νησάκι.
Γνωστότερο με τ’ όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» - από τις φώκιες που κατοικούν μέσα - είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας, ενώ θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Μεσογείου.
Είναι γνωστό παγκόσμια για τον πλούσιο σταλακτιτικό στολισμό, που φωτίζεται από τις ανταύγειες των ακτινών παρουσιάζοντας ένα θέαμα μοναδικό σε ομορφιά και γοητεία.
Βρίσκεται στο νότιο σημείο νησιού, έχει μήκος 75μ (εσωτερικώς), πλάτος 40μ και ύψος 35μ, η δε είσοδος του είναι στο ύψος μιας μικρής βάρκας, μόλις που χωράει όταν είναι μπουνάτσα και αντικρύζει την ανατολή.
Το γαλήνιο νερό της σπηλιάς μοιάζει με ένα απέραντο γαλαζοπράσινο καθρέπτη με χίλιους ιριδισμούς, που φωτίζει το τεράστιο αυτό παλάτι των παραμυθιών, με αμέτρητους σταλακτίτες και χιλιάδες αγριοπερίστερα με διάφορα χρώματα.
Στο Γαλάζιο Σπήλαιο μπορεί κανείς να πάει μόνο με βάρκα.


Νησάκι της Ρω

Στα ΝΔ του νησιού στέκει το μικρό νησάκι Ρω που θα επισκεφθείτε με ναυλωμένο καϊκι. Γνωστό για την Κυρά της Ρω, τη μοναδική κάτοικο που, που για δεκαετίες φύλαγε το νησί και κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία.
Ακόμα μπορείτε να πάτε και στο νησάκι Στρογγύλη πάνω στην οποία βρίσκεται ο ναυτικός φάρος για την πορεία των σκαφών. Μοναδικοί κάτοικοι του νησιού είναι οι φαροφύλακες...
Και τα δύο αυτά νησιά διαθέτουν καταγάλανα νερά και είναι ιδανικά για κολύμπι και μοναχικές διακοπές.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε και στα πανηγύρια του νησιού με μεγαλύτερο πανηγύρι αυτό που γίνεται στις 20 Ιουλίου, κατά τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία.
Αυτή τη μέρα οι ντόπιοι για να τιμήσουν τον άγιο πέφτουν στη θάλασσα.

Επίσης, στις 13 Σεπτεμβρίου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Στροφάδες! το έχω ματιάσει εδώ και καιρό, αλλά πρωτη φορά βλέπω στο κείμενο σου ότι υπάρχει δυνατότητα προσβασης με φέρυ ή καικάκι. Νομίζω το νησί έχει ένα μόνιμο κάτοικο, ένα μοναχό. Η παρθένα φύση σε συνδυασμό με το μεσαιωνικό του κάστρο νομίζω ότι το κάνει κάτι μοναδικό. Αν ξέρει κάποιος περισσότερα παρακαλώ ας γράψει..
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Λοιπόν όπως φαίνεται το καλοκαίρι έχει καραβάκια που πάνε από Ζάκυνθο και Λαγανά στα Στροφάδια, σε καθημερινή βαση. Μπορεί να συνδυαστεί λοιπόν άνετα με διακόπες στη Ζάκυνθο!
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Υπάρχουν επίσης και οι Οινούσσες Μεσσηνίας!

Σύμπλεγμα Οινουσσών
Μικρά, έρημα, βυθισμένα στο βαθύ μπλε του Ιονίου πελάγους, στην νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου, αντίκρυ από τις ακτές της Μεθώνης και της Φοινικούντας απλώνονται τα τρία όμορφα νησιά της Μεσσηνίας που αποτελούν το σύμπλεγμα των Οινουσσών. Τα νησιά αυτά είναι:
Σαπιέντζα Σχίζα Αγία Μαρίνα
Καθένα από αυτά τα νησάκια έχει μια αξιοθαύμαστη μοναδικότητα και όλα τους διατηρούν ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Κρύβουν στους λόφους τους συναρπαστική βλάστηση όπου φωλιάζουν άγρια πουλιά και ζώα. Τρυγυρίζονται από υπήνεμους όρμους με κρυσταλλένια νερά και μαγευτικούς βυθούς γεμάτα αρχαία ναυάγια. Πρόσφεραν καταφύγιο σε κατακτητές, θαλασσοπόρους, ναυαγούς, πειρατές και κάθε λογής ταξιδευτές της Μεσογείου. Σχεδόν ανέπαφα από την ανθρώπινη παρέμβαση, διατηρούν μια εξωτική ομορφιά, που μαζί με την χαρά της ανακάλυψης και της εξερεύνησης, τα κάνουν έναν από τους τελευταίους νησιώτικους παραδείσους της πατρίδας μας. Όλη αυτή η ομορφιά ανακαλύπτεται από τον ταξιδιώτη που θα τα πλησιάσει με σεβασμό για να τα εξερευνήσει.



Ολόκληρο το κείμενο στον δικτυακό τόπο του Δήμου Μεθώνης:
Δήμος Μεθώνης Μεσσηνία Ελλάδα - Σύμπλεγμα Οινουσσών
 
Last edited by a moderator:

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Να συμπληρώσουμε και την όμορφη Ψέριμο.Πάς από Κω και Κάλυμνο.Η Ψέριμος έχει μόνο λίγα σπιτάκια,2-3 ταβερνούλες,μια εκκλησία, ένα δημοτικό σχολείο(δεν ξέρω αν λειτουργεί ακόμα είχα πάει Ψέριμο γύρω στο 2006-7) και μια όμορφη παραλία.
 

iolh

Member
Μηνύματα
35
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Παρισι
Ονειρεμένο Ταξίδι
γύρος ΗΠΑ
προσθετω παξους,κουφονησια και την πανεμορφη αντιπαρο
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.116
Μηνύματα
880.712
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom