Πολωνία Μικρές Πολωνικές Ιστορίες

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW

με αφορμή το υπέροχο τόπικ του φίλου Dva Srca αποφάσισα να ανοίξω και εγώ ένα παρόμοιο από διάφορα μίνι ταξιδάκια και ιστοριούλες από την πολώνια
για αρχή λέω να κάνω την σούπερ ταλαιπωρία μου για την επιστροφή μου από την πολώνια για την Αθήνα

Γυρνάμε πίσω στο έτος 2009, λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μιας και καταφέραμε να μεταφέρουμε να ‘κερδίσουμε’ 2 μέρες διακοπές παραπάνω είπα να προσπαθήσω να φύγω νωρίτερα με την CSA από την Κρακοβία για την Αθήνα. Αμ δε, η τιμή για αλλαγή ημερομηνίας ήταν λίγο παραπάνω από την αγορά του εισιτήριου. Απελπισμένος και πεπεισμένος ότι θα καθόμουν στην Κρακοβία δυο μέρες μόνος, μου ήρθε η φαεινή ιδέα να κοιτάξω αν η Malev είχε ακόμα την προσφορά των 99 ευρώ για πτήσεις Αθήνα – Βαρσοβία μέσω Βουδαπέστης, και ως θαυμαστό βρήκα εισιτήριο στην τιμή αυτήν για πτήση που θα γινόταν σε 3 μέρες. Καθόλου μας καθόλου άσχημα. Παρασκευή πρωί, και εγώ με hangover από το πάρτι του δωματίου μου από την Τετάρτη. Εκείνη την περίοδο, ήταν τότε που μας μάμησε το χιόνι.
Βγήκα από την εστία 1 ώρα νωρίτερα για να πάρω το EIC για Βαρσοβία. Έφτασα στην στάση των λεωφορείων και περιμένω το λεωφορείο. 5 λεπτά καθυστέρηση, 10, 30 λεπτά. Τα νευρά τσατάλια για να προλάβουμε να αγοράσουμε και το σπέσιαλ εισιτήριο (στον Πολωνικό ΟΣΕ, τα IC έχουν τιμές από 100 ζλότυ μέχρι 200 στην 2η θέση για τα βασικά δρομολόγια, άλλα για τους φοιτητές υπάρχει και το last minute, δλδ άμα πας μισή ώρα πριν το ταξίδι το εισιτήριο κάνει 26 ζλότυ, σημείωση 3,8 ζλότυ = 1 ευρώ), άρχισα την αναζήτηση ταξί, έλα που όλοι τότε θέλανε ταξί και δε βρίσκαμε. Ραδιοταξί τότε, μετά από 5 λεπτά ήρθε το ταξί και με πήγε στο σταθμό. Το τρένο είχε καθυστέρηση και θα έφευγε με 5 λεπτά καθυστέρηση, και ερώτω την εισπράκτορα πόσο θα πάει το μαλλί, αν το αγόραζα από αυτήν το εισιτήριο, και μου λέει ότι το φοιτητικό κάνει 120 ζλότυ από αυτήν. Πριν πάθω καρδία τρέχω να προλάβω (σημείωση κουβαλούσα βαλίτσα 23 κιλά με 5 μπουκάλια βότκα, πολωνικά λουκάνικα και άλλα delicatesen πράγματα) να δω αν είναι να αγοράσω το εισιτήριο από το εκδοτήριο και εκεί βλέπω το κλασικό: Διάλειμμα μισάωρο για φαγητό. Πριν τα πάρω στο κρανίο κοιτάω το πρόγραμμα και βλέπω πως υπάρχει ένα InterRegio με την διαφορά ότι κάνει μισή ώρα παραπάνω, αγορά εισιτηρίου και αναμονή στο σταθμό για την άφιξη του τρένου. Κόσμος? Μη το σχολιάσουμε, υπολογίστε ένα τρένο ΦΟΥΛ. Άνθρωποι ήταν όρθιοι ακόμα και στο πέρασμα για άλλο βαγόνι. Μετά από ώρα βρήκα μέρος για να σταθώ όρθιος για τις επόμενες 3 ώρες. Εκεί γνώρισα και μερικά παλικάρια από την περιοχή που κατάγομαι στην Πολώνια και την παλέψαμε. Εκτός της ορθοστασία, έπρεπε να υπολογίσουμε και το ψωφόκρυο που έκανε, εκεί που ήμασταν, δλδ ανάμεσα στις δυο πόρτες. Η απόδειξή? Χιόνιζε μέσα στο βαγόνι. Λίγο το ζεστό κρασάκι που είχαν τα παλικάρια, λίγο κάτι μπύρες που αγοράσαμε λίγο η βότκα που ήπιαμε στο τρένο μέσα (και όλα αυτά στης 11 το πρωί) καταφέραμε να φτάσουμε στο Warszawa Centralna με καταπαγωμένα πόδια.
Άφιξη στην Βαρσοβία κατά της 1400. Η πτήση μου στης 1950, άρα έχω χρόνο να φάω κάτι μπας και με κρατήσει όρθιο, βουρ στο εμπορικό κέντρο Złote Tarasy και ειδικότερα στα Burger King για ένα Triple Whooper. Κατά της 1500 λέω να πάω προς το αεροδρόμιο γιατί δε ξέρω πως είναι οι δρόμοι στην Βαρσοβία ή πως ‘υπό’ λειτουργούν τα λεωφορεία. Πάλι καλά που το προτίμησα αυτό γιατί για μια διαδρομή μισής ώρας/40 λεπτών το λεωφορείο έκανε 2 ώρες. Άφιξη στο Chopin Airport και αναμονή για το άνοιγμα των check in.
 

Attachments

maιra1

Member
Μηνύματα
206
Likes
118
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Οι ιστορίες σου με κάνουν και χαμογελάω όταν τις διαβάζω και οι βαθμολογίες, καλά..........είναι όλα τα λεφτά.
Να'σαι καλά και καλοτάξιδος πάντα:)
 

amsterdam

Member
Μηνύματα
814
Likes
280
Διάλειμμα μισάωρο για φαγητό.
Άνθρωποι ήταν όρθιοι ακόμα και στο πέρασμα για άλλο βαγόνι.
Μετά από ώρα βρήκα μέρος για να σταθώ όρθιος για τις επόμενες 3 ώρες.Χιόνιζε μέσα στο βαγόνι.
Κατά της 1500 λέω να πάω προς το αεροδρόμιο γιατί δε ξέρω πως είναι οι δρόμοι στην Βαρσοβία ή πως ‘υπό’ λειτουργούν τα λεωφορεία. Πάλι καλά που το προτίμησα αυτό γιατί για μια διαδρομή μισής ώρας/40 λεπτών το λεωφορείο έκανε 2 ώρες. Άφιξη στο Chopin Airport και αναμονή για το άνοιγμα των check in.

Έτσι μπράβο Θανάση,προετοίμασέ με για όλα....:clap::haha:
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αποφάσισα να πάω στις πόλεις που κατάγομαι (Chechowice Dziedzice & Bielsko Biała) για να πάω στα γενέθλια του ανιψιού μου και να δω τον πάππου μου πριν το Πάσχα.

Σάββατο πρωί και εγώ να περιφέρομαι στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Κρακοβίας για να κατέβω στο Μπιελσκο. Δόξα το θεό υπήρχε κανονικό λεωφορείο ΚΤΕΛ και όχι κάποιο mini bus, που κάνουν την διαδρομή αυτή. Μιας και Σάββατο πρωί το λεωφορείο ήταν σχετικά άδειο, ο καθένας είχε 2 θέσεις για πάρτυ του. Η διαδρομή του λεωφορείου γίνετε μέσω των υπέροχων πόλεων: Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice, Andrychów & Kęty (για αυτές τις πόλεις θα κάνουμε άλλο trip report μετά το Πάσχα) μέχρι να φτάσουμε στο Bielsko. Απόσταση 80χλμ και 2 ½ ώρες ταξίδι, μέσα στα υπέροχα δάση και τα βουνά Beskidy.
Άφιξη στο Bielsko κατά της 1300, κι αναζήτηση τρένου για το Chechowice (15 λεπτά ταξιδάκι) και για καλή μου τύχη υπήρχε τρένο για το Katowice, και αναχώρηση.
Το Chechowice δυστυχώς δε έχει και πολλά πράγματα να δεις, μέχρι και καθόλου. Ο σταθμός των τρένων τα παλιά χρόνια θεωρούταν ένα από τα ποιο κομβικά σημεία σε όλη την πολώνια. Από κει έφευγαν τρένα για Πράγα, Βουδαπέστη, Βιέννη, Κρακοβία. Ο σταθμός θεωρείτε μνημείο μιας και είναι χτισμένος στο 1855 από την Αυστροουγγαρία. Δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια ο σταθμός (και ένα μεγάλο πλήθος σταθμός να ακολουθάνε από πίσω), ο οργανισμός σιδηροδρόμων PKP αρνείται να πληρώσει για την ανακαίνιση του σταθμού και προσπαθεί να τους δώσει στο εκαστοτέ δήμο.
Άλλο ένα ξακουστό ‘μνημείο’ είναι το ορυχείο του Chechowice στο οποίο παράγονται τα ποιο διάσημα σπίρτα Czecho Max.
H συγκέντρωση κύλησε μια χαρά, παρέα με ένα 0,5 μπουκαλάκι, ύπνος και την επόμενη μέρα εκκλησία και επιστροφή στην Κρακοβία μέσω της ‘Μικρής Βιέννης’.
Η Μικρή Βιέννη είναι το παρατσούκλι του Μπιέλσκο μιας και η πόλη έχει πολλές ομοιότητες με την Βιέννη.
Το Bielsko Biala είναι μικρή πόλη με 175000 κατοίκους. Η πόλη αυτή έγινε διάσημη όχι μόνο για την ομορφιά της άλλα για το στούντιο κινουμένων σχεδίων για τα κινούμενα σχέδια Bolek & Lolek και Reksio. Για αυτό το λόγο στην πόλη υπάρχει και ένα άγαλμα του συμπαθέστατου σκυλιού.
Η άφιξη στην Κρακοβία μπορεί να γίνει είτε με λεωφορείο είτε με το τρένο. Ο σταθμός των τρένων, και αυτός του 19ου αιώνα φτιαγμένη από την Αυστροουγγαρία Με σύγκριση του σταθμού του Chechowice, ο σταθμός αυτός ανακαινίστηκε πλήρως από τον δήμο και έχει γίνει κουκλί. Από τον σταθμό θα πάρετε το κεντρικό δρόμο Μαΐου (3go Maja) για να σας βγάλει στην κεντρική πλατεία του Bielsko (Plac Zamkowi) όπου εκεί υπάρχει το Κάστρο του Bielsko όπου ένας περίπατος στο μουσείο του αξίζει. Δίπλα στο κάστρο, στην τράπεζα ING υπάρχει ένα υπέροχο βιτρό. Ανεβαίνοντας το δρόμο από την πλατεία, θα φτάσετε στην Παλιά πλατεία του Bielsko, η οποία πέρασε μια γερή ανακαίνιση και έχει γίνει κουκλί.
Επόμενος σταθμός η πλατεία του Πολωνικού Στρατού (Plac Wojska Polskiego). Θα πάρετε το δρόμο 11 Listopada για να φτάσετε εκεί. Ο δρόμος και αυτός έχει περάσει μια γερή ανακαίνιση, και έχει πολλές ομοιότητες με άλλες μπαρόκ πόλεις. Στην πλατεία Wojska Polskiego, βρίσκετε και το ποιο παλιό εμπορικό κέντρο Klimczok, κομουνιστικής αρχιτεκτονικής. Δίπλα στην πλατειά υπάρχει και το δημαρχείο (και η ομώνυμη πλατεία δημαρχείου/plac ratuszowy). Το δημαρχείο παλιά άνηκε μόνο στην Biała μιας και οι πόλεις χωριζόντουσαν με φυσικά σύνορα το ποταμό Biała. Όμως το 1950 οι πόλεις ενώθηκαν και έγινε η Bielsko Biała. Το δημαρχείο είναι χτισμένο το 1869 και το ταχυδρόμειο το 1895. Με αυτά και με τα άλλα, έπρεπε να πάω στο σταθμό του τρένου για να πάω Κρακοβία.
3 φορές την ημέρα υπάρχει απευθείας τρένο που συνδέει το Bielsko με την Κρακοβία. 2 τρένα πάνε μέσω Katowice και κάνει γύρω στις 2 ½ ώρες και ένα που πάει μέσω Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice, Andrychów & Kęty και κάνει 3 ώρες (επειδή είναι μονή γραμμή και σταματάει σε όλες τις στάσεις. Εγώ σας προτείνω να διαλέξετε την 2 επιλογή, επειδή το τρένο πέρναει μέσα από τα δάση και οι πιθανότητες να δείτε ελάφια ή αγριογούρουνα να τρέχουν δίπλα στο τρένο είναι πολλή μεγάλες (αλλά η στιγμή να τα φωτογραφίσεις πολλή μικρή).
Δυστυχώς δε πρόλαβα να σας δείξω και πολλά από την πόλη μιας και ο χρόνος με πίεζε. Την επόμενη φορά θα σας περιγράψω την πεζοπορία που θα κάνουμε, για φτάσουμε στην ψηλότερη κορυφή των Beskidi το Klimczok. Αναμείνατε και καλό Πάσχα!



ΥΓ, ένα μεγάλο μπράβο στο δήμαρχο, που προσπαθεί να ανακαινίσει την πόλη έτσι όπως ήταν παλιά, πριν την είσοδο του κομουνισμού, εύγε!
 

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισραήλ, Ειρηνικός
Πώς μου ξέφυγε αυτό το θέμα;!;! Πολύ χαίρομαι που σου έδωσα έμπνευση για να γράψεις κι εσύ τις δικές σου εμπειρίες, σίγουρα έχεις πολλά ενδιαφέροντα να μας πεις! Έχω ερώτηση, λογικά θα το έχεις αναφέρει κάπου αλλά μου διέφυγε - μίλαγες τη γλώσσα και πριν πας να σπουδάσεις στην Πολωνία;
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Πώς μου ξέφυγε αυτό το θέμα;!;! Πολύ χαίρομαι που σου έδωσα έμπνευση για να γράψεις κι εσύ τις δικές σου εμπειρίες, σίγουρα έχεις πολλά ενδιαφέροντα να μας πεις! Έχω ερώτηση, λογικά θα το έχεις αναφέρει κάπου αλλά μου διέφυγε - μίλαγες τη γλώσσα και πριν πας να σπουδάσεις στην Πολωνία;
αμέ, στο σπίτι μου μιλάγαμε δύο γλώσσες. Και ελληνικά και Πολωνικά, και η μάνα μου με έπρηζε να κάνω και ιδιαιτέρα στην Πολωνική γλώσσα. έκανα 6 χρόνια, και τώρα στην Πολώνια δίνω για πτυχίο C1 της πολωνικής γλώσσας
 

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισραήλ, Ειρηνικός
αμέ, στο σπίτι μου μιλάγαμε δύο γλώσσες. Και ελληνικά και Πολωνικά, και η μάνα μου με έπρηζε να κάνω και ιδιαιτέρα στην Πολωνική γλώσσα. έκανα 6 χρόνια, και τώρα στην Πολώνια δίνω για πτυχίο C1 της πολωνικής γλώσσας
Καλά έκανε, γιατί είδες που τελικά σου χρειάστηκε! Προσωπικά τα πολωνικά μου φαίνονται δύσκολα σε σχέση με τα σερβικά από άποψη ορθογραφίας κυρίως αλλά και λεξιλογικά αν και οι ρίζες είναι κοινές και αυτό φαίνεται, οι λέξεις είναι λίγο πιο πολύπλοκες στα πολωνικά. Αν και θεωρώ τα τσεχοσλοβάκικα πολύ πιο ακατανόητα, γιατί να σου πω την αλήθεια στα πολωνικά όταν τα βλέπω γραμμένα καταλαβαίνω 1/5 λέξεις.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.415
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom