Λέσβος Μυτιλήνη. Εικόνες από το τριήμερο οδοιπορικό στη ιστορία και την τέχνη

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
Από το ταξίδι μου Σεπτ 2018
Ξεκινάμε με το Θεόφιλο του οποίου το μουσείο βρίσκεται στην πόλη

1574407467453.png


1574407544240.png

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 001.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 001.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 003.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 004.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 005.JPG
 

Attachments

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
Παραμένουμε λίγο ακόμη στην πόλη πριν ξεκινήσουμε για την επαρχία του νησιού.

Εδώ ο ναός του αγίου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 016.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 017.JPG


Το άγαλμα της ελευθερίας ορατό κι από το πέλαγος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 212.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 213.JPG


Η Μικρασιάτισσα Μάνα. Αφιερωμένο στην πρόσφυγα μάνα με τα παιδιά της του 1922. Όπως με κάποιες σημερινές μάνες στην Μόρια...

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 022.JPG
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
Με το νοικιασμένο λευκό opel corsa ξεκινήσαμε για την ενδοχώρα με πρώτο προορισμό τη γυναικεία μονή του Α. Ραφαήλ από το 1962.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 101.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 102.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 103.JPG


Συνεχίσαμε για τον αγαπημένο στους Μυτιληνιούς άγιο, τον Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 105.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 106.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 108.JPG


Εν συνεχεία προχωρήσαμε για την Συκαμιά στον τόπο του Μυριβήλη και στην πανέμορφη Σκάλα Συκαμιάς με το εκκλησάκι "Παναγία η Γοργόνα" και την μουριά του Μυριβήλη όπου γευματίσαμε.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 109.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 110.JPG


Ήταν μήνας Σεπτέμβρης ο τουρισμός ελάχιστος, και τα 45 ευρώ με πλούσιο πρωινό σ αυτό το ξενοδοχείο 3 χλμ από την Μήθυμνα ήταν καλή περίπτωση...

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 111.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 114.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 115.JPG


Μόλυβος ή Μήθυμνα και το βυζαντινό κάστρο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 116.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 116.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 117.JPG


Συνέχισα την οδήγηση, κάναμε μια ολιγόλεπτη στάση στην Πέτρα και φτάσαμε στην ιερά μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ή Υψηλού, στο βουνό Όρδυμνος ύψους 634 μέτρων το τρίτο σε ύψος στο νησί.
Ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι του 800 μ.Χ. με μουσείο και βιβλιοθήκη αξιόλογων ιερατικών βιβλίων και κωδίκων.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 118.JPG


Η εικόνα αυτή είναι έργο του μουσουλμάνου γιατρού Χουσνή Βέη 1922.
Σπάνια περίπτωση Μουσουλμάνος αγιογράφος θρησκευτικών μας εικόνων.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 120 - Αντίγραφο.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 121 - Αντίγραφο (2).JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 123.JPG


Πανοραμικές εικόνες του επόμενου προορισμού μας από το μοναστήρι. Το Σιγκρί με το απολιθωμένο δάσος.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 124 - Αντίγραφο.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 125.JPG
 

Attachments

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
Aναχωρήσαμε από το μοναστήρι και συνεχίσαμε στην έρημο του νησιού με προορισμό το κορυφαίο αξιοθέατο της Λέσβου το απολιθωμένο δάσος. Μετά την έκδοση των εισιτηρίων την τετραμελή παρέα μας παρέλαβε, μία ξεναγός ευγενική και εξυπηρετικότατη και μας ενημέρωσε λεπτομερέστατα για τα σπουδαιότερα εκθέματα στον εσωτερικό χώρο του μουσείου. Ο χώρος αυτός είναι υπερσύγχρονος με αναλυτικές περιγραφές και περιέχει αρκετό υλικό πετρωμάτων από όλο τον κόσμο.

Πριν φτάσουμε στο μουσείο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 126.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 127.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 129.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 130.JPG

Το Σιγκρί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 131.JPG


Μετά το Σιγκρί συνεχίσαμε για την Ερεσό. Στη Σκάλα της Ερεσού κάναμε τη δεύτερη διανυχτέρευση της διαδρομής μας. Τη λέξη Σκάλα την συναντούμε συχνά στη Μυτιλήνη, αλλά μέχρι να μάθουμε τι σημαίνει μπερδευόμασταν. Τελικά για όσους δεν ξέρετε σημαίνει απλά την παραλία/επίνειο της πόλης. Η Ερεσός η πόλη των ποιητών κι άλλων καλλιτεχνών όπως θα δείτε, μας εξέπληξε ευχάριστα με την εγκυκλοπαιδική γνώση που μας πρόσφερε, που από μόνη της η πόλη αξίζει μια επίσκεψη στη Λέσβο. Εδώ επίσης μας έτυχε το καλλίτερο ξενοδοχείο όλου του ταξιδιού μας που έκλεισα μέσω bookin, κι αυτό ήταν μια απλή τριώροφος οικοδομή οικογενειακή διαμερίσματα δίχωρα με πλήρη εξοπλισμένη κουζίνα, ανάμεσα στα περιβόλια και πενήντα μέτρα μακριά από το μουσείο της πόλης. Όλα αυτά με 35 ευρώ έκαστο δωμάτιο για την καλοκάγαθη ιδιοκτήτρια.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 132.JPG





Σ αυτό το βυζαντινό εκκλησάκι λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο μας, βρίσκεται η λάρνακα με το λείψανο του Αγ. Ανδρέου του Κρητός 660-740 μ.Χ. Επίσκοπος Κρήτης, σ ένα ταξίδι με το πλοίο από την Κωνσταντινούπολη προς την Κρήτη αρρώστησε πέθανε πάνω στο πλοίο και ο καπετάνιος τον άφησε στην Ερεσό. Ιστορική ενημέρωση απρόσμενη από μια κυρία που όταν της είπαμε ότι είμαστε Κρητικοί έφερε το κλειδί και μας άνοιξε την είσοδο του ναού που μέχρι τότε τον προσπερνούσαμε αδιάφορα. Ο Αγ. Ανδρέας ο Κρης μέγας υμνωδός (Μεγάλος Κανόνας κλπ) γιορτάζει στις 4 Ιουλίου.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 133.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 134.JPG
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
Βολτούλα στην παραλία της Ερεσού, προς τα αλμυρίκια στο λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, να πλησιάζει το ηλιοβασίλεμα, παρέα με ποιητές και φιλόσοφους που σε πάνε στις χρυσές εποχές του ελληνικού πνεύματος να μη σου κάνει καρδιά να φύγεις από το χώρο....
Η Ερεσό της παγκόσμιας Σαπφούς, του Φοινία, του Θεόφραστου. Η μαρμάρινη πυραμίδα με τα ονόματα τους σε κάθε πλευρά

"Άλλοι μεν στρατό ιππέων, άλλοι δε στρατό πεζών κι άλλοι το ναυτικό βρίσκουν πως είναι τ' ωραιότερο πράγμα στη σκοτεινή μας γη. όμως εγώ: κείνο για το οποίο νοιώθει κανείς έρωτα."
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 135.JPG


ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 139.JPG


42625790_10205051990137380_3944880212440776704_o.jpg


και παρακάτω

Λίγα μέτρα από την πυραμίδα των σοφών πάνω σ' ένα κυματοειδές βάθρο, δύο πελεκημένα μάρμαρα στημένα το ένα απέναντι στο άλλο σε προβληματίζουν, και μόνο όταν βρίσκεσαι στην κατάλληλη θέση βλέπεις το κενό μεταξύ τους να σχηματίζει την Σαπφώ, την οποία ο καλλιτέχνης που δεν υπόγραψε το σύμπλεγμα αρνούμενος να κερδίζει από τη δόξα της, (κι ούτε έβγαλε μαζί της φωτό...) την στέλνει μέσω των κυμάτων του Αιγαίου στην παγκόσμια ποίηση όπου βρίσκεται σήμερα.!

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 137.JPG




ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 138.JPG


ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 141.JPG
 

Attachments

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
Συνεχίζω μια ξεχασμένη περιήγηση.
Μετά το ηλιοβασίλεμα ανάμεσα στους ποιητές που δόξασαν κι αυτοί μαζί με τους φιλοσόφους μας τα ελληνικά γράμματα ή μάλλον συνεχίζουν να τα δοξάζουν συνεχίσαμε σε κάτι μικρά χωριουδάκια ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, το Μεσσότοπο και το παραλιακό Ταβάρι. Κατόπιν στην ιστορική μονή Λειμώνος κι από κει στην Καλλονή

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 146 - Αντίγραφο.JPG


Μεσσότοπος. Δεν λείπει ο πλάτανος το παραδοσιακό καφενεδάκι με τους ντόπιους μεσήλικες οι οποίοι πρόθυμα μας ενημέρωσαν για την ιστορία λαογραφία του χωριού αλλά και όλου του νησιού.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 148 - Αντίγραφο.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 149 - Αντίγραφο.JPG


Στο Ταβάρι μια πανέμορφη παραλία έκπληξη, κυρίως για την τάξη την καθαριότητα την οργάνωση και τη σωστή τοποθέτηση παραλίας, παραλιακού δρόμου και καταστημάτων.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 150 - Αντίγραφο.JPG


Σπίτι γνωστού μας φίλου, φιλοξενηθήκαμε για λίγη ώρα και παρόλο που βρίσκεται απέναντι από την παραλία, παραμένει οικία με τον όμορφο κήπο της και δεν έγινε μπαράκι ή τουριστικό κατάστημα.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 151.JPG


Στο δρόμο για την Καλλονή αρκετές εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας σε χωράφια από βράχια.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 153.JPG


Στη Μονή Λειμώνος μας περίμενε μια ιστορική σπουδαία επιγραφή, όπως η παρακάτω. Η μονή ιδρύθηκε το 1525, είναι αρκετά μεγάλη κλεισμένη σε φρούριο, περιέχει βιβλιοθήκη και μουσείο. Ιστορικώς είναι πιο ενδιαφέρουσα μονή από τις προηγούμενες που είδαμε στο νησί. Επίσης η λιτότητα της και η ερημική τοποθεσία που βρίσκεται σου δίνει το αίσθημα της γαλήνης.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 155.JPG


Αυτά τα όμοια παρεκκλήσια έξω από το μοναστήρι είναι αφιερώματα πιστών για τη μνήμη δικών τους που έφυγαν.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 156 - Αντίγραφο.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 158 - Αντίγραφο.JPG


Κι εδώ είναι η Καλλονή που ξέρουμε από τις ονομαστές σαρδέλες. Όμορφη πλατειούλα το λιμανάκι δίπλα. Μην περιμένετε να βρείτε σαρδέλες κονσέρβα. Τις αγοράζεις φρέσκες την εποχή που υπάρχουν και τις παστεριώνεις εσύ. Μας είπαν...
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 159.JPG


ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 160.JPG


Εδώ και ο Αριστοτέλης για το λόγο που αναφέρεται στην επιγραφή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 161.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 163.JPG


Το ξενοδοχείο μας. Μήνα Σεπτέμβρη πετυχαίνεις χαμηλές τιμές σ αυτά τα νησιά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 165.JPG
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
Μετά τη διανυχτεύρευση μας στην Καλλονή που ήταν και η τελευταία της περιοδεία μας με το νοικιαζόμενο ΙΧ στην επαρχία του νησιού οδηγώντας σ ένα δίπλα σε καταπράσινους λόφους που όπως έδειχναν τα κιόσκια και οι ξύλινες επιγραφές περιείχαν μονοπάτια για πεζοπορίες, φτάσαμε στην πανέμορφη τοποθεσία Καρίνη, όπου βρίσκεται ο Πλάτανος του Θεόφιλου. ήταν το πιο δροσερό μέρος του νησιού που συναντήσαμε, άφθονα νερά τρεχούμενα από πηγές, σιντριβάνια, λιμνούλες, ποταμάκια και κρήνες με κρύο νερό για τα παγούρια μας.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 167 - Αντιγραφή.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 168.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 169.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 170 - Αντιγραφή.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 172 - Αντιγραφή.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 173.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 175 - Αντιγραφή.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 176 - Αντιγραφή.JPG


Η Αγιάσο ήταν κοντά μας, και η επιλογή που την έβαλα στο πρόγραμμα πετυχημένη. Έφταιγε βέβαια και το ότι ήταν το χωριό καλή φίλης και γειτόνισσας μας. Η διαφορετικότητα από τα άλλα μέρη είναι ότι δεν είναι λιμάνι αλλά χωριό σε βουνό 450μ. περίπου, σ ένα αλπικό τοπίο δροσερό, κι επίσης είναι θρησκευτικός τόπος κάτι μου μας εξέπληξε γιατί το αγνοούσαμε εν αντιθέσει με τα προηγούμενα μοναστήρια που αναφέρουν οι τουριστικοί οδηγοί. Έτσι στην Αγιάσο το όνομα της προέρχεται από της λέξεις AΓΙΑ - ΣΙΩΝ γραμμένες στη εικόνα της Παναγίας που έφερε από τα Ιεροσόλυμα ο μοναχός Αγάθων. Η εκκλησία της Παναγίας που την τελική της μορφή πήρε το 19ο αιώνα εσωτερικά με το πλήθος των καντηλιών θυμίζει την Παναγία της Τήνου. Το ίδιο και το ανηφορικό δρομάκι με τα καταστήματα δεξιά κι αριστερά. Μην παραλείψετε να καθίσετε στο παραδοσιακό καφενεδάκι πίσω από το ιερό, με τους ντόπιους λουκουμάδες και σπιτίσιους χυμούς.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 177.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 178.JPG


ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 181.JPG

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 179.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 182 - Αντιγραφή.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 182.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 183 - Αντιγραφή.JPG
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ 184 - Αντιγραφή.JPG
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.801
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom