Νάξος: Η "Πορτάρα" του Αιγαίου.

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Σεργιάνι στο Κάστρο.

Το Κάστρο είναι το δεύτερο μαγευτικό σημείο της Νάξου. Η παλιά του αίγλη έχει πια χαθεί αλλά στα στενά του σιγοψιθυρίζονται τόσες και τόσες ιστορίες μιας άλλης εποχής που θα θέλεις να μείνεις εκεί με τις ώρες ώστε να τις αφουγκραστείς όλες. Και όσο τριγυρνάς στα πανέμορφα ανηφορικά σοκάκια του τόσο θα ερωτεύεσαι παράφορα κάθε οίκημά του, κάθε καμάρα του, κάθε στενό του, κάθε γωνιά του.



Ευτυχώς, δεν έχει αφεθεί στη μοίρα του όπως συμβαίνει με τα περισσότερα Κάστρα στην Ελλάδα και η ανθρώπινη παρουσία εξακολουθεί να υπάρχει. Καθολικές και ορθόδοξες εκκλησίες, πρώην αρχοντικά νυν δημόσια κτίρια, μικρούτσικες κάτασπρες πλατείες, περιποιημένα σπίτια λουσμένα στο χρώμα των λουλουδιών, γκαλερί τέχνης, μουσεία, εστιατόρια, μικρά καφέ και καταστήματα με σουβενίρ δένουν τόσο αρμονικά στο σύνολο ακόμα και με τα ετοιμόρροπα οικήματα, που νομίζεις ότι κάποιος δεξιοτέχνης ζωγράφος έβαλε όλη του την τέχνη σε τούτον εδώ τον πίνακα ζωγραφικής. Πραγματικά, στο Κάστρο κυριαρχεί απίστευτο χρώμα αποτελώντας τη χαρά των ονειροπόλων τουριστών σαν εμένα.

Αν κάποιους σας τρομάζει η μικρή ανηφόρα της καστροπολιτείας, ανησυχείτε χωρίς λόγο. Κατ' εμέ η ανάβαση είναι εύκολη ακόμα και τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι αισθητά πολύ υψηλή. Η βόλτα στ' ανθοστολισμένα στενά του είναι τόσο υπέροχη που ούτε καν θα καταλάβετε για το πότε φτάσατε στην κεντρική πλατεία του, όπου δεσπόζει η Μητρόπολη των Καθολικών ενώ περιτριγυρίζεται από αρχοντικά- ορόσημα της πορείας του Κάστρου της Ναξιάς. Εδώ είναι και η Σχολή των Ουρσουλίνων και ο πύργος του Σανούδου αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο που κάποτε στέγαζε την περίφημη Εμπορική Σχολή της οποίας φοιτητής υπήρξε και ένας πασίγνωστος αφηγητής ταξιδιωτικών ιστοριών, ο αείμνηστος Νίκος Καζαντζάκης.

Στην Κεντρική πλατεία του Κάστρου βρέθηκα και ένα μεσημέρι που έκανε τόση ζέστη ώστε αναζήτησα λίγη δροσιά στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Να πω την αλήθεια τα μουσεία δεν είναι η χαρά της ζωής μου και όσο ήμουν μέσα στο κτίριο περισσότερο με φανταζόμουν φοιτήτρια εκεί (αν και αμφιβάλλω κατά πόσο δέχονταν γυναίκες την περίοδο της λειτουργίας του ως Εμπορική Σχολή) παρά κοίταγα τα δεκάδες κυκλαδίτικα ειδώλια και τα αρχαία αγγεία καθημερινής χρήσης που κοσμούν τις βιτρίνες του μουσείου. Το κτίριο πάντως είναι υπέροχο και πέρα από τα υψηλά συστήματα ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί δεν ξέρω τι άλλο έχει αλλάξει από την αρχική του μορφή. Η είσοδος στο μουσείο κόστισε τρία ευρώ αλλά άξιζε για το φανταστικό μου ταξίδι στο χρόνο.



Στην πλατεία του Κάστρου μπορεί να φτάσει κάποιος είτε μπαίνοντας από την Τρανή Πόρτα είτε από το παραπόρτι. Η Τρανή Πόρτα είναι δίπλα στο πύργο του Γλέζου που τώρα λειτουργεί σαν Βυζαντινό μουσείο αλλά εγώ δεν κατάφερα να κάνω πότε είσοδο στο Κάστρο από εκεί. Πάντα από το παραπόρτι έμπαινα. Το σημείο που βρίσκεται έχει τρομερή θέα της Πορτάρας και του Αιγαίου ενώ το σοκάκι που ξεκινάει αφού περάσετε την Τρανή Πόρτα ήταν δρόμος αρχοντικών και αυτό θα το καταλάβετε από τα οικόσημα πάνω από τις θύρες των σπιτιών.

Και για τους πολύ παρατηρητικούς ή για όσους αναρωτηθούν τι είναι αυτό που προκαλεί την προσοχή των ξένων τουριστών και κοιτούν με τόσο ενδιαφέρον την είσοδο του Κάστρου, να πληροφορήσω ότι στην Τρανή Πόρτα υπάρχει μια κάθετη εγχάραξη σαν μέτρο, που αποτελεί το ονομαζόμενο Βενετσιάνικο πήχη. Εδώ οι έμποροι μετρούσαν τα υφάσματα που πουλούσαν στις αρχόντισσες του Κάστρου.


 

Angelic-Demon

Member
Μηνύματα
7
Likes
2
Γειά σας δεν ξέρω αν το μηνυμά μου είναι άσχετο στο συγκεκριμένο θέμα αλλά σκέφτομαι για διακοπές στη Νάξο το μήνα Ιούλιο (μέσα του μήνα). Έχω καταλήξει να μείνω στην Πλάκα και συγκεκριμένα σε 2 ξενοδοχεία. Σκέφτομαι το ''Plakas beach 2'' (110 euros) που λένε πως είναι 80 μέτρα από τη θάλασσα ή στο Aegean palace (80 στον πρώτο όροφο) που λένε πως είναι μπροστά στη θάλασσα. Μήπως θα μπορούσε κάποιος που είναι από Νάξο ή που γνωρίζει αυτά τα δύο ξενοδοχεία να με βοηθήσει στην επιλογή; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

vlasis18

Member
Μηνύματα
27
Likes
82
Εκδρομή στην Νάξο: Εκδρομή σ' ένα νησί που δεν έχει καμμία σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες...
Και εξηγούμαι: Νησί γιά οικογενειακές διακοπές, μακρυά από τον θόρυβο και το κακώς εννοούμενο κοσμοπολίτικο προφίλ άλλων νησιών. Νησί αυτάρκες από πλευράς γεωργίας και κτηνοτροφίας (τυρί, κρέας, λαχανικά, λάδι, πατάτες κλπ). Το καταλαβαίνεις ακόμα και από το πρωινό των ξενοδοχείων (φρούτα και λαχανικά από κήπους). Το καταλαβαίνεις γιατί βλέπεις χωριά στην ενδοχώρα γεματα ζωή και κίνηση, και φυσικά δεν εννοώ μόνον τα γνωστά Φιλότι και Απείρανθο. Οι κάτοικοι δεν ασχολούνται μόνον με τον τουρισμό.
Παραλίες: Η καλυτερη θάλασσα είναι στην Αγ. Αννα και στην Πλάκα (δεν την πιάνουν οι αέρηδες του καλοκαιριού ). Για κάποιον που δεν θέλει πολλές μετακινήσεις στις διακοπές του και μένει στην περιοχή, είναι ότι καλυτερο... Παραπέρα υπάρχουν και οι παραλίες στο Αλικό και στο Πυργάκι στην δυτική μεριά, η Αγιασσός (άσφαλτος) και ο Καλαντός (άσφαλτος στο μεγαλύτερο κομμάτι, καλά πατημένο χώμα στο τελευταίο) στον νότο και η μακρύτερη απ΄ όλες στον Πάνερμο (άσφαλτος, μακρυνή διαδρομή που θέλει στάσεις γιατι υπάρχει και το δύσκολο κομμάτι από την Απείρανθο στην Μουτσούνα) στην νοτιοανατολική πλευρά.
Φαγητό: Γενικά, λίαν ικανοποιητικό και από ποιότητα και από τιμές. Στην Αγ. Αννα η καλύτερη κατ΄εμέ ταβέρνα είναι η Γοργόνα και ακολουθούν η Ιταλική πιτσαρία και η ταβέρνα Βλάσης. Στις Μέλανες να πάτε οπωσδήποτε για κοκκινιστό κόκορα ( και οι δύο ταβέρνες είναι καλές, μην ακούτε διάφορα) και στο χωριό Ανω Παναγιά στην ταβέρνα Πηγή για κόκορα στα κάρβουνα! Στην Μουτσούνα υπάρχουν ψαροταβέρνες με ικανοποιητικό φαγητό (μπορείτε να το συνδυάσετε με μπάνιο στον Πάνερμο) ενώ ο Απόλλωνας είναι λίγο τουριστικός... Στην χώρα, να με συγχωρέσουν οι ντόπιοι, αλλά φαγητό δεν... Ολα αυτά τα πολυδιαφημισμένα ταβερνεία δεν με ικανοποίησαν. Ισως να κατεβείτε για παγωτό και βάφλα στο γνωστο Waffle's House.
Διαδρομές: Η ενδοχώρα έχει χωριά που σαφώς αξίζει να επισκεφθείτε. Το Φιλότι με τον υπέροχο πλάτανο για καφέ, η Απείρανθος περιποιημένη με φοβερό ξυλόφουρνο και τα χειροποίητα της τοπικής Ενωσης Γυναικών, το Χαλκί με το ξακουστό γαλακτομπούρεκο και ο Απόλλωνας με τον κούρο του. Η διαδρομή της επιστροφής από τον Απόλλωνα μπορει να γίνει και από τον βόρειο δρόμο που περνάει από την Αγιά (σαφώς πιό εύκολος από αυτόν της ενδοχώρας). Για όσους έχουν μικρά παιδιά και θέλουν να δουν το νησί να ακολουθήσουν την γνωστή συνταγή των στάσεων και φυσικά να δίνουν στο πρωινό και κάτι στέρεο εκτός από το γάλα. Τέλος σαφώς και αξίζει ένας περίπατος στην χώρα και το κάστρο της. Μιά τελευταία πρόταση είναι στο χωριό Γλυνάδο, ένας παλιός βενετσιάνικος πύργος που έχει διαμορφωθεί σε εστιατόριο και καφέ (απόγευμα στην ταράτσα απολαμβάνετε και ηλιοβασίλεμα, το βράδυ ρομαντικό δείπνο) και λέγεται ο πύργος του Χάλαρου.
Διαμονή: Να μείνετε έξω από την Χώρα, για να είστε δίπλα στις παραλίες (μίνι μαρκετς υπάρχουν παντού και το κυριότερο είναι ότι έχουν και φρέσκο γάλα για τα παιδιά). Ο Αγ. Προκόπης είναι πιό θορυβώδης με μπαράκια κλπ. , η Αγ. Αννα και η Πλάκα πιό ήσυχες περιοχές.
Αγορές: Να πάρετε τυριά (γραβιέρα και το ξακουστό αρσενικό κεφαλοτύρι) από την Ενωση Γεωργ. Συνεταιρισμών στην Χώρα, ή ακόμα καλύτερα από κρεοπωλεία που προμηθεύονται κατευθείαν από παραγωγούς, το τοπικό ηδύποτο κίτρο, και αν έχετε χώρο στο αυτοκίνητο... πατάτες!
Μην ξεχάσετε αντικουνουπικό για το δωμάτιο, αντι-ηλιακό΄, και φυσικά να πίνετε εμφιαλωμένο νερό (εκτός από τα ορεινά χωριά) ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΤΕ!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Eυχαριστουμε για τα ωραια τιπς .
Εννοειται οτι και ξαναπηγαμε στη λατρεμενη και θα ξαναπαμε ...εδω μεχρι και οικοπεδο σκεφτομασταν να αγορασουμε ..αλλα ατιμη κριση!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.900
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom