ΗΠΑ Νέα Υόρκη - Ουάσινγκτον 11 μέρες στο όνειρο

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη και γενικά στην Αμερική, σίγουρα δεν είναι ένα ταξίδι που το κάνεις «κάθε μέρα». Για πολλούς είναι άπιαστο όνειρο, για άλλους ταξίδι ζωής. Αν πεις ότι το κάνεις μόνος σου δεν είναι και τόσο εξωφρενικό. Αν όμως τα υπολογίσεις όλα Χ3 όπως κάναμε εμείς, τότε ναι βγαίνει ένα αρκετά σοβαρό ποσό.

Η ιδέα ξεκίνησε το μακρινό 2011, που μου καρφώθηκε στο μυαλό αυτή η μεγαλούπολη. Ήταν τόσο έντονο το κόλλημα, που έφτιαξα και ιστοσελίδα με πληροφορίες για τη Νέα Υόρκη (δεν τη βάζω λόγω όρων χρήσης). Έπειτα από αρκετά χρόνια, το πλήρωμα του χρόνου μου έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι τον Αύγουστο του 2022, με την γυναίκα μου και τον 18χρονο γιο μου. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2021.

Πτήση
Κλείσαμε τα εισιτήρια ακριβώς ένα χρόνο πριν (ενώ η Αμερική ήταν “κλειστή” λόγω covid) στην τιμή των 420€ με χειραποσκευή και ένα προσωπικό αντικείμενο με την Austria Airlines και επιστροφή με Swiss με τις ίδιες παροχές. Προσθέσαμε και μία βαλίτσα 23 κιλά με κόστος 80€.

Ημερομηνία και ώρα αναχώρησης: 30/07/2022-07:55
Ημερομηνία και ώρα επιστροφής: 11/08/2022-16:30

airplane2.jpg


Ξενοδοχείο
Είχαμε κλείσει ένα χρόνο νωρίτερα (ενώ η Αμερική ήταν “κλειστή” λόγω covid), στην απίστευτη τιμή των 1300€ το τρίκλινο για 11 νύχτες στο DoubleTree by Hilton New York Downtown 4*, που βρίσκεται στο Lower Manhattan, περίπου 300 μέτρα από το Χρηματιστήριο. Μείναμε στον 10 όροφο σε ένα πολύ άνετο δωμάτιο με όλες τις ανέσεις.

Μπάνιο με καθημερινές αλλαγές ειδών καθαριότητας και πετσέτες, χρηματοκιβώτιο, τηλεόραση, γραφείο, σίδερο, σιδερώστρα, πιστολάκι, ψυγειάκι, εσπρεσιέρα με κάψουλες και κάτι κρεβάτια όνειρο. Αχ αυτά τα κρεβάτια!!! Στα συν του ξενοδοχείου το δωρεάν wifi, η δωρεάν χρήση Η/Υ, η δωρεάν φύλαξη των αποσκευών την τελευταία μέρα της αναχώρησης έως τις 5 το απόγευμα και ο δίευρος καφές από μηχάνημα (δεν το βρίσκεις και εύκολα αυτό). Στα μειονεκτήματα η αναμονή στο ασανσέρ λόγω κόσμου. Κατά το checkin δώσαμε υποχρεωτικά 350$ με πιστωτική ως εγγύηση. Δέχονταν και μετρητά. Η αποδέσμευση του ποσό ήταν άμεση, περίπου 2 μέρες μετά την επιστροφή μας.

hotel1.jpg


hotel2.jpg

Εισιτήρια για θεάματα
Καθ’ όλη τη χρονιά της προετοιμασίας ψάχναμε, βρίσκαμε, κλείναμε εισιτήρια για δραστηριότητες και θεάματα, ώστε να μην μας πέσουν όλα μαζί στο κεφάλι. Η μεγαλύτερη επένδυση σε αυτό το ταξίδι ήταν οι Sightseeing Passes που μας εξοικονόμησαν περίπου 1200€. Τις βρήκαμε super προσφορά στο viator μόνο με 250$ την μία με διάρκεια 7 ημέρες. Τα υπόλοιπα που θα δούμε παρακάτω κλείστηκαν είτε από το viator είτε απ’ ευθείας από τις ιστοσελίδες τους. Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες/θεάματα που μπήκαμε ήταν με προκαθορισμένο ραντεβού. Αυτά που δεν είχαν online διαδικασία, τα κλείναμε επί τόπου για πιο μετά ή για την επόμενη μέρα.

viator.jpg


Ξεκινώντας
Αφού μαζέψαμε όλη την απαραίτητη χαρτούρα (διαβατήρια, ESTA, πιστοποιητικά εμβολιασμού), κάναμε συνάλλαγμα, φτιάξαμε τις βαλίτσες μας, ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο και το πολυπόθητο ταξίδι. Έπειτα από ένα περιπετειώδες ταξίδι περίπου 20 ωρών (με ενδιάμεσους σταθμούς την Κωνσταντινούπολη και τη Βιέννη) πατήσαμε το πόδι μας στον Νέο Κόσμο και στο αεροδρόμιο JFK.

airplane1.jpg


Πρώτες εντυπώσεις
Αν και το σοκ είχε ξεκινήσει από το βράδυ της άφιξης με τους ουρανοξύστες και τις γέφυρες φωτισμένες, το πρώτο πρωινό που βγήκαμε στους δρόμους μάς «έπεσαν τα σαγόνια». Όλα αυτά τα κτίρια, οι δρόμοι, τα πάρκα, ο κόσμος ήταν τόσο γνώριμα που ήταν σαν να είχαμε ξαναεπισκεφτεί την πόλη. Και δεν είχαμε δει τίποτα ακόμα. Βγάλαμε κάρτα μετρό (33$ για μία εβδομάδα) και ξεκινήσαμε τις εξερευνήσεις.

Covid
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ζητήθηκαν κατά των έλεγχο των διαβατηρίων στην Αμερική. Το καλοκαίρι του 2022 υπήρχε η υποχρέωση, όπως και στην Ελλάδα, για χρήση μάσκας στα ΜΜΜ. Το μεγαλύτερο μέρος των επιβατών βέβαια δεν φορούσε αλλά δεν υπήρχε και καμία αντίδραση. Στην αρχή, ως ψαρωμένοι τουρίστες, φορούσαμε και εμείς αλλά στην πορεία τις πετάξαμε. Άλλωστε είχαμε νοσήσει και οι τρεις 20 μέρες πριν φύγουμε, οπότε δεν κινδυνεύαμε να κολλήσουμε πάλι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Νέα Υόρκη, στα μόνα μέρη που μας ζητήθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπούμε μέσα, ήταν οι ναοί St Patrick στο Midtown και St. John the Divine στο Upper West Side. Πάντως αν δεν έχεις νοσήσει πρόσφατα και κυκλοφορείς χωρίς μάσκα, τον covid τον έχεις κατά 99,9 στο τσεπάκι σου. Είναι τόσος πολύς ο κόσμος που είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις.

Μετρό - Λεωφορεία
Το μετρό είναι θεοβρώμικο στους περισσότερους σταθμούς που μπήκαμε και βγήκαμε, με εξαίρεση κάποιους καινούργιους που έλαμπαν. Τα τρένα μέσα ήταν πεντακάθαρα και μάλιστα στους σταθμούς που τερμάτιζαν, έμπαινε μέσα συνεργείο καθαριότητας και σκούπιζε-σφουγγάριζε όλα τα βαγόνια. Στο μετρό ήταν και η πρώτη μας εμπειρία με το «πολικό ψύχος» που επικρατούσε σε όλους, μα όλους, τους εσωτερικούς χώρους της πόλης. Από ξενοδοχείο, καταστήματα, μουσεία έως εκκλησίες, εστιατόρια, μετρό και λεωφορεία η θερμοκρασία ήταν περίπου στου 22 βαθμούς. Σε σταθμούς του μετρό είδαμε επίσης και δια ζώσης τα περίφημα και διαβόητα ποντίκια-αρουραίους της Νέας Υόρκης, που ζουν στα υπόγεια.

metro.jpg


Τα περισσότερα τρένα διασχίζουν κάθετα το Manhattan, παράλληλα με τις λεωφόρους και για τις οριζόντιες μετακινήσεις υπήρχαν τα λεωφορεία, παράλληλα με τους δρόμους. Και στα δύο μέσα που μπήκαμε δεν υπήρχε πουθενά συνωστισμός αφού τα δρομολόγια ήταν πολύ συχνά. Βέβαια σε κάποιους πολυσύχναστους σταθμούς γινόταν χαμός.
Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολος ο προσανατολισμός και η εύρεση του σωστού τρένου και λεωφορείου αλλά λίγο το google λίγο οι ταμπέλες, μάς έβγαλαν από τη δύσκολη θέση.

Θερμοκρασία
Μιας και πιάσαμε το θέμα της θερμοκρασίας αξίζει να αναφέρουμε ότι αρχές Αυγούστου η θερμοκρασία ήταν 32-34 βαθμούς Κελσίου οι οποίοι με την υγρασία και τα σακίδια που κουβαλούσαμε έδινε αίσθηση τουλάχιστον 38 βαθμούς Κελσίου. Όταν έμπαινες σε περιοχή σκιάς τα πράγματα άλλαζαν προς το καλύτερο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε αύξανε και την ανάγκη για περισσότερο νερό. Και το νερό δεν ήταν και ότι φθηνότερο στη Νέα Υόρκη. Δύο ημέρες στις δέκα που μείναμε στη Νέα Υόρκη είχε συννεφιά με ολιγόλεπτη βροχή.

Νερό
Αν πας Ιούλιο ή Αύγουστο στη Νέα Υόρκη θα χρειαστείς νερό. Πολύ νερό. Το πιο φθηνό μπουκαλάκι (500ml) που βρήκαμε ήταν στο 1$ (από τα τοπικά περίπτερα) και το πιο ακριβό 4$. Προμηθευτήκαμε από super market, που ευτυχώς ήταν δίπλα στο ξενοδοχείο, 24άδες με 7$ (0,30$ το ένα) και τα βάζαμε στο ψυγειάκι για την επόμενη μέρα. Γεμίζαμε τα ισοθερμικά μπουκάλια και παίρναμε άλλο ένα μαζί μας. Μέχρι το μεσημέρι περίπου είχε τελειώσει. Αλλά ευτυχώς υπήρχαν ψύκτες σχεδόν παντού. Σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Δίπλα σε κάθε τουαλέτα, (καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία, ουρανοξύστες) υπήρχαν ψύκτες για refill.

periptero.jpg

Τουαλέτες
Όλες οι τουαλέτες που επισκεφθήκαμε ήταν πεντακάθαρες. Ακόμα και σε δημόσιες που μπήκαν τα αγοράκια της παρέας ήταν καθαρές σε πολύ ανεκτά επίπεδα. Είχαμε προμηθευτεί από την Αθήνα τα χαρτιά που βάζεις στη λεκάνη πριν κάτσεις αλλά έμειναν αχρησιμοποίητα. Υπήρχαν σε όλες τις τουαλέτες σε αφθονία. Εντύπωση έκανε ότι δεν υπήρχε πουθενά καλαθάκι άχρηστων, αφού όλα τα χαρτιά τα πετάνε μέσα στη λεκάνη. Από εκεί και με το σύστημα αέρα που έχουν και τα αεροπλάνα, ρουφούσε τα πάντα. Υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες και μηχανήματα στεγνώματος, παντού.

Καφές
Όσον αφορά τον ζεστό καφέ (αμερικάνικο, espresso. cappuccino) δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλά με 35 βαθμούς κελσίου που να πιείς ζεστό καφέ. Οπότε σε μία καντίνα στο δρόμο έλεγε Ice Coffee. Παραγγέλνω, δίνω και 3$ και μου βάζει σε ένα ποτήρι αμερικάνικο που είχε στο ψυγείο με παγάκια. Πρώτη και τελευταία φορά που ήπια καφέ στη Νέα Υόρκη. Κρίμα που δεν προλάβαμε να πάμε στην Αστόρια για να πιούμε ένα Freddo ή ένα Φραπέ βρε αδερφέ.

dunkin1.jpg

Ασφάλεια
Σε όλη την παραμονή μας στη Νέα Υόρκη δεν νοιώσαμε ούτε μία στιγμή το αίσθημα της ανασφάλειας. Ακόμα και μέσα στο μετρό, αργά το βράδυ υπήρχε κόσμος. Βέβαια υπήρχαν περιστατικά με ενοχλήσεις (κυρίως για χρήματα) αλλά δεν ήταν επίμονα. Σε όλους τους δρόμους έβρισκες διάσπαρτους αστυνομικούς, είτε πεζούς είτε σε παρκαρισμένα περιπολικά, που ήταν και πολύ ευγενικοί. Βέβαια στο σημείο που μέναμε (Financial District) το βράδυ ήταν λίγο φοβιστικά, λόγω λίγου κόσμου, αλλά και πάλι δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Φιλοδωρήματα
Βραχνάς μεγάλος. Όπου καθόσουν για να φας ή να πιείς κάτι έπρεπε στο συνολικό λογαριασμό να υπολογίζεις και ένα 10-20% σε tips. Ευτυχώς μας ρωτούσαν πριν το βάλουν πόσα θέλουμε να δώσουμε γιατί είχα διαβάσει ότι βάζουν πάνω στον τελικό λογαριασμό όσα θέλουν χωρίς να στο πουν. Δεν υπήρξε μαγαζί που να καθίσαμε και να μην μας εξυπηρέτησαν ευγενικοί και χαμογελαστοί υπάλληλοι. Επίσης στα ταξί είναι υποχρεωτικό το φιλοδώρημα αλλά επειδή το χρησιμοποιήσαμε μία φορά δεν μας ενόχλησε και τόσο.

Μαγαζιά και ψώνια
Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτόν τον τομέα. Ο παράδεισος του καταναλωτισμού και των άπειρων επιλογών για όλα τα βαλάντια. Όλα τα brands είχαν παρουσία στην 5η Λεωφόρο και όχι μόνο. Τιμές; Σχεδόν στα επίπεδα που τα ψωνίζεις και στην Ελλάδα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι είχαν κομμάτια που δεν θα έβλεπες ποτέ στην Ελλάδα γιατί θα ήταν πραγματικά απλησίαστα. Αυτός ή αυτή που θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει αυτά τα κομμάτια, θα είχε και τη δυνατότητα να πεταχτεί ένα ΣΚ στην Νέα Υόρκη για να τα αγοράσει. Για εκπτωτικά, επισκεφτήκαμε στο Upper West Side το outlet του γνωστού Bloomingdale's όπου βρήκαμε κάποιες πραγματικές ευκαιρίες. Επίσης πήγαμε και στο The Mills at Jersey Gardens που είναι μισή ώρα από το Manhattan, στο New Jersey. Δεν είναι ακριβώς εκπτωτικό χωριό αλλά γιγάντιο mall που έχει και outlet από γνωστά brands και καταστήματα με κανονικές τιμές. Εκεί ψωνίσαμε….

Συνάλλαγμα
Αν και όλες οι κάρτες τύπου VISA ή Mastercard είναι αποδεκτές στα περισσότερα σημεία της Νέας Υόρκης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία κλπ) πάντα θα χρειαστεί να έχετε και κάποια μετρητά μαζί σας για κάποιες καντίνες ή πλανόδιους. Προτιμήστε να κάνετε το συνάλλαγμα στην Ελλάδα και όχι στην Αμερική, αφού οι προμήθειες εκεί είναι υψηλότερες. Επίσης προτιμήστε μία υπηρεσία όπως η Revolut για να αποφύγετε επιπλέον χρεώσεις από την τράπεζά σας (με ενημέρωσαν από την Εθνική ότι χρεώνει 1€ ανά συναλλαγή). Με την Revolut μπορείτε να κάνετε συναλλαγές χρησιμοποιώντας το κινητό σας (αν υποστηρίζει τη λειτουργία NFC) ή να παραγγείλετε μία φυσική κάρτα μέσα από το App της υπηρεσίες. Εμείς την παραγγείλαμε, μας ήρθε, τη δοκιμάσαμε και δούλεψε παντού, εκτός από το μηχάνημα για τις κάρτες του μετρό. Εκεί για κάποιο λόγο δεν έπαιρνε καμία χρεωστική κάρτα, παρά μόνο πιστωτική και μετρητά. 

Wifi
Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν πάρα πολλά Hotspots που προσφέρουν δωρεάν wifi. Τα σημεία αυτά μπορείτε να τα βρείτε στους σταθμούς του μετρό, τα πάρκα, τα καταστήματα εστίασης, τα μουσεία, σε αξιοθέατα, στα τουριστικά λεωφορεία και σε αρκετούς δημόσιους χώρους. Παρ’ όλα αυτά επειδή το δωρεάν wifi ενδεχομένως να συνοδεύεται από πολύ χαμηλές ταχύτητες, υπάρχει η επιλογή να αγοράσετε μία Sim Card με διάρκεια περίπου ένα μήνα, σε αρκετά χαμηλή τιμή. Επειδή κυκλοφορούν πάρα πολλά άρθρα, που αρκετά από αυτά είναι πολύ παλιά και ενδέχεται να σας δώσουν λάθος πληροφορίες, κατά την επίσκεψή μας τον Αύγουστο του 2022 αγοράσαμε με 70$ κάρτα SIM από το αεροδρόμιο με απεριόριστες διεθνείς κλήσεις και 12GB Internet για ένα μήνα. Ενδεχομένως η ίδια κάρτα να κοστίζει λιγότερο μέσα στην πόλη. Προσοχή! Πριν το ταξίδι ελέγξτε το κινητό σας στο Phone Compatibility in USA | SIM USA για να δείτε αν είναι συμβατό με τις αμερικανικές SIM. Εναλλακτικά μπορείτε πλέον να χρησιμοποιήσετε την ετιαρία και το πρόγραμμα που έχετε στην Ελλάδα με ένα μικρό σχετικά κόστος. Εμείς στη Vodafone που ρωτήσαμε μας είπαν για 13€ ανά ημέρα.

Φτάνοντας στην Αμερική
Από την αρχή ξεκίνησε το πολιτισμικό σοκ, αφού από τη στιγμή που το αεροπλάνο πάτησε τις ρόδες του στον αεροδιάδρομο έως τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του μεσολάβησε 1 ώρα περιπλάνησης μέσα στους διαδρόμους του αχανούς αεροδρομίου μέχρι να βρει να “παρκάρει”. Αφού κατεβήκαμε από το αεροπλάνο και διασχίσαμε μερικά μέτρα, βρεθήκαμε σε μία τεράστια αίθουσα με μία τεράστια ουρά ανθρώπων. Ήταν η αίθουσα ελέγχου των εγγράφων για την είσοδο στις Η.Π.Α. Από τις 10μμ που φτάσαμε στην αίθουσα αυτή πέρασαν 2 ώρες μέχρι να φτάσουμε μπροστά στον υπάλληλο για τον έλεγχο. Αφού είδε τα διαβατήρια, τις ESTA, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και μας έκανε και μία μίνι συνέντευξη, μας έδωσε το ΟΚ για να περάσουμε επίσημα σε αμερικανικό έδαφος.

Επειδή είχε πάει 12 τα μεσάνυχτα, το ταξί ήταν μονόδρομος για την μετακίνηση μας από το JFK στο Manhattan. Βρήκαμε τη σχετική ουρά στην οποία είχε και έναν υπεύθυνο για να σε βάλει σε κάποιο ταξί. Μετά από 45 περίπου λεπτά είμασταν έξω από το ξενοδοχείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής αξιοπρόσεκτα ήταν η τρελή οδήγηση, τα κορναρίσματα, ο βραδινός ορίζοντας της πόλης που πλησίαζε και το πέρασμα πάνω από τη Γέφυρα του Μπρούκλιν. Η αλήθεια είναι ότι φοβηθήκαμε λίγο, αλλά στη συνέχεια καταλάβαμε ότι αυτός είναι ο φυσιολογικός τρόπος οδήγησης. Κόστος ταξί από αεροδρόμιο 67$ μαζί με τα tips. Check in, γρήγορη τακτοποίηση των πραγμάτων και ύπνο. Οι επόμενες ημέρες θα είναι συναρπαστικές.

Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι κάναμε περίπου 30000 βήματα καθημερινά, τραβήξαμε περίπου 9000 φωτογραφίες με κάμερα και κινητό και 60 ώρες βίντεο.

 

Attachments

Last edited:

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 1

Ξύπνημα στις 7 και 7:30 ήμασταν στο δρόμο. Καφέ και bagel από τη γωνιακή καντίνα και βουρ για το ferry που θα μας πάει στο Άγαλμα της Ελευθερίας και στο Ellis Island (sightseeing pass). Επιλέξαμε να πάρουμε το πρώτο φέρρυ ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Συνολικά μαζί με το πηγαινέλα χρειαστήκαμε 5 ώρες και για τις δύο τοποθεσίες.

liberty1.jpg
liberty3.jpg
liberty2.jpg
liberty6.jpg
liberty7.jpg


Πλησιάζοντας κοντά διαπιστώσαμε το πόσο μεγάλο και επιβλητικό ήταν. Στο νησάκι που βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας, βρίσκεται επίσης και το ομώνυμο μουσείο με εκθέματα που αφορούν το παγκόσμιο αυτό μνημείο. Αποτύπωμα από το αυτί του σε φυσικό μέγεθος, ομοίωμα της πατούσας, αρχικά σχέδια που “κόπηκαν”, άπειρες πληροφορίες σε εικόνες, οθόνες και φυσικά τη ναυαρχίδα των εκθεμάτων, την αρχική φλόγα που κράταγε το άγαλμα όταν πρωτοεγκαταστάθηκε. Ήταν εκεί, ένα μέτρο από τα μάτια σου.

liberty4.jpg
liberty5.jpg
liberty8.jpg


Το Ellis Island είναι το νησί από όπου πέρασαν 12.000.000 μετανάστες κατά τη χρονική περίοδο 1892-1954. Το νησί υπηρέτησε ως ο πρώτος σταθμός διαλογής των μεταναστών πριν εισέλθουν στην ενδοχώρα. Στο νησί αυτό πέρασαν, εξετάστητακαν, απελάθηκαν, πέθαναν και γεννήθηκαν άνθρωποι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Στις αίθουσές του είδαμε αντικείμενα εποχής, φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες. Η ατμόσφαιρα σε όλους τους χώρους είναι κατανυκτική, όταν συνειδητοποιείς το δράμα, την αγωνία και την προσμονή που εκτυλίχθηκε εδώ πέρα από εκατομμύρια ανθρώπους που αναζήτησαν την τύχη τους σε αυτή τη χώρα. Πραγματικά άξιζε η επίσκεψη.

ellis3.jpg
ellis_island_02.jpg
ellis2.jpg
ellis1.jpg


Επιστρέφοντας πίσω βολτάραμε για λίγο στο Battery Park και στην πορεία μας για το Ground Zero σταματήσαμε στην καντίνα του Nathan’s με τα περίφημα Hot Dogs. 3$ έκαστο και πολύ γευστικό.

hotdog.jpg


Περπάτημα έως την καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Με το ξενοδοχείο μας να βρίσκεται 100 μέτρα από την περιοχή, ήμασταν σχεδόν καθημερινά έξω από το Χρηματιστήριο. Στην ίδια περιοχή είδαμε το Federal Hall (εκεί όπου ορκίστηκε ο George Washington ως πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α.), δυστυχώς με σκαλωσιές, το άγαλμα Fearless Girl να στέκεται αγέρωχο απέναντι από το χρηματιστήριο, τον εμβληματικό ουρανοξύστη The Trump Building, την πρώτη έδρα της φημισμένης J P Morgan και πολλά άλλα εκπληκτικά κτίρια και μνημεία.

DSC_0003.jpg
fearless1.jpg


Στην περιοχή τις καθημερινές γίνεται χαμός με κοστουμαρισμένους/ες γιάπηδες, με χαρτοφύλακες και έναν καφέ στα χέρια. Το ΣΚ μόνο τουρίστες και το βράδυ, μετά τις δέκα, ερημιά. Στρίψαμε στη Wall Street και εμφανίστηκε μπροστά μας η επιβλητική Trinity Church.

DSC_0464.jpg


Μέσω της Broadway φτάσαμε το Ground Zero και από εκεί μέσα από το Civic Center βρεθήκαμε στο South Street Seaport όπου και περάσαμε την υπόλοιπη βραδιά μας με θέα τον East River, τις γέφυρες και το Brooklyn.

memorial2.jpg
DSC_0540.jpg
oculus.jpg
seaport.jpg
DSC_0152.jpg
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 1

Ξύπνημα στις 7 και 7:30 ήμασταν στο δρόμο. Καφέ και bagel από τη γωνιακή καντίνα και βουρ για το ferry που θα μας πάει στο Άγαλμα της Ελευθερίας και στο Ellis Island (sightseeing pass). Επιλέξαμε να πάρουμε το πρώτο φέρρυ ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Συνολικά μαζί με το πηγαινέλα χρειαστήκαμε 5 ώρες και για τις δύο τοποθεσίες.

View attachment 414952 View attachment 414956 View attachment 414954 View attachment 414960 View attachment 414961

Πλησιάζοντας κοντά διαπιστώσαμε το πόσο μεγάλο και επιβλητικό ήταν. Στο νησάκι που βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας, βρίσκεται επίσης και το ομώνυμο μουσείο με εκθέματα που αφορούν το παγκόσμιο αυτό μνημείο. Αποτύπωμα από το αυτί του σε φυσικό μέγεθος, ομοίωμα της πατούσας, αρχικά σχέδια που “κόπηκαν”, άπειρες πληροφορίες σε εικόνες, οθόνες και φυσικά τη ναυαρχίδα των εκθεμάτων, την αρχική φλόγα που κράταγε το άγαλμα όταν πρωτοεγκαταστάθηκε. Ήταν εκεί, ένα μέτρο από τα μάτια σου.

View attachment 414957 View attachment 414959 View attachment 414962

Το Ellis Island είναι το νησί από όπου πέρασαν 12.000.000 μετανάστες κατά τη χρονική περίοδο 1892-1954. Το νησί υπηρέτησε ως ο πρώτος σταθμός διαλογής των μεταναστών πριν εισέλθουν στην ενδοχώρα. Στο νησί αυτό πέρασαν, εξετάστητακαν, απελάθηκαν, πέθαναν και γεννήθηκαν άνθρωποι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Στις αίθουσές του είδαμε αντικείμενα εποχής, φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες. Η ατμόσφαιρα σε όλους τους χώρους είναι κατανυκτική, όταν συνειδητοποιείς το δράμα, την αγωνία και την προσμονή που εκτυλίχθηκε εδώ πέρα από εκατομμύρια ανθρώπους που αναζήτησαν την τύχη τους σε αυτή τη χώρα. Πραγματικά άξιζε η επίσκεψη.

View attachment 414976 View attachment 414973 View attachment 414975 View attachment 414974

Επιστρέφοντας πίσω βολτάραμε για λίγο στο Battery Park και στην πορεία μας για το Ground Zero σταματήσαμε στην καντίνα του Nathan’s με τα περίφημα Hot Dogs. 3$ έκαστο και πολύ γευστικό.

View attachment 414977

Περπάτημα έως την καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Με το ξενοδοχείο μας να βρίσκεται 100 μέτρα από την περιοχή, ήμασταν σχεδόν καθημερινά έξω από το Χρηματιστήριο. Στην ίδια περιοχή είδαμε το Federal Hall (εκεί όπου ορκίστηκε ο George Washington ως πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α.), δυστυχώς με σκαλωσιές, το άγαλμα Fearless Girl να στέκεται αγέρωχο απέναντι από το χρηματιστήριο, τον εμβληματικό ουρανοξύστη The Trump Building, την πρώτη έδρα της φημισμένης J P Morgan και πολλά άλλα εκπληκτικά κτίρια και μνημεία.

View attachment 414978 View attachment 414980

Στην περιοχή τις καθημερινές γίνεται χαμός με κοστουμαρισμένους/ες γιάπηδες, με χαρτοφύλακες και έναν καφέ στα χέρια. Το ΣΚ μόνο τουρίστες και το βράδυ, μετά τις δέκα, ερημιά. Στρίψαμε στη Wall Street και εμφανίστηκε μπροστά μας η επιβλητική Trinity Church.

View attachment 414979

Μέσω της Broadway φτάσαμε το Ground Zero και από εκεί μέσα από το Civic Center βρεθήκαμε στο South Street Seaport όπου και περάσαμε την υπόλοιπη βραδιά μας με θέα τον East River, τις γέφυρες και το Brooklyn.

View attachment 414982 View attachment 414981 View attachment 414985 View attachment 414993 View attachment 414992
Ημέρα 2
Μετά το πρωινό πήραμε το μετρό για το Midtown. Πρώτη στάση Madison Square Park και Flatiron Building, ένας από τους παλαιότερους ουρανοξύστες του Manhattan. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά βρεθήκαμε μπροστά σε σκαλωσιές και οι φωτογραφίες που βγάλαμε δεν μας ενθουσίασαν.

flatiron1.jpg
flatiron2.jpg
flatiron3.jpg
flatiron4.jpg


Επόμενη στάση το Harry Potter Store όπου μετά το χάζεμα αγοράσαμε και βουτυρόμπυρα (οι μυημένοι θα καταλάβουν).

harry.jpg


Ανηφορίσαμε την 5η Λεωφόρο και αφού περάσαμε απ’ έξω ή μάλλον από κάτω από το Empire State Building καταλήξαμε στο Bryant Park.

bryant1.jpg
bryant2.jpg
bryant3.jpg


Αφού χαζέψαμε λίγο τον κόσμο που πηγαινοερχόταν, επισκεφθήκαμε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη που βρίσκεται πίσω από το πάρκο. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης διαθέτει σχεδόν 53 εκατομμύρια αντικείμενα σε 92 τοποθεσίες και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το εξωτερικό είναι σε στυλ ελληνικής αναβίωσης με τα δύο λιοντάρια στην είσοδό της. Το ένα είναι η Υπομονή και το άλλο η Γενναιότητα. Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης μεγαλοπρεπές και εντυπωσιακό. Τεράστιες σκάλες και απέραντοι διάδρομοι σε οδηγούν σε αίθουσες με έργα τέχνης και εκπληκτικά αντικείμενα. Δυστυχώς η μεγάλη αίθουσα ανάγνωσης ήταν απροσπέλαστη σε μη μέλη. Η είσοδος είναι δωρεάν.

library1.jpg
library2.jpg
library3.jpg
library4.jpg


Στη συνέχεια πήραμε λεωφορεία με κατεύθυνση το Intrepid Sea, Air & Space Museum (sightseeing pass). Μέχρι να φτάσουμε τα σύννεφα είχαν κατέβει στο ύψος των κτιρίων και είχαν δημιουργήσει μία απόκοσμη ατμόσφαιρα.

intrepid1.jpg


Το μουσείο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως Πολεμικό Μουσείο. Βρίσκεται πάνω στο αεροπλανοφόρο Intrepid το οποίο πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παροπλίστηκε το 1974 και θεμελιώθηκε ως μουσείο το 1982. Το μουσείο εκτείνεται σε 5 περιοχές. Η μία είναι το εσωτερικό, η δεύτερη το κατάστρωμα, η τρίτη η αίθουσα με το Enterprise, η τέταρτη το υποβρύχιο USS Growler και στον εξωτερικό χώρο το Concorde.

intrepid7.jpg


Στο εσωτερικό βρίσκονται πάρα πολλά αυθεντικά αντικείμενα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, στολές και πολλά διαδραστικά εκθέματα. Στο κατάστρωμα θα δείτε μία σειρά από μαχητικά αεροσκάφη όλων των εποχών με αποκορύφωμα τα σύγχρονα Stealth. Μπορείτε επίσης μέσα από μία διαδρομή να ανεβείτε στη γέφυρα του πλοίου και να δείτε τα όργανα πλοήγησης και πολλές άλλες λεπτομέρειες.

intrepid2.jpg
intrepid3.jpg
intrepid4.jpg
intrepid6.jpg


Σε ένα ξεχωριστό υπόστεγο του καταστρώματος μπορείτε να θαυμάσετε το Space Shuttle Enterprise, το πρώτο τροχιακό όχημα του προγράμματος Space Shuttle. Στο κάτω μέρος του αεροπλανοφόρου θα μπορέσετε να δείτε το εντυπωσιακό Concorde, το οποίο κατά την περίοδο της λειτοργίας του έκανε τη διαδρομή Νέα Υόρση-Λονδίνο σε 2 ώρες, 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. Τέλος μπορείτε να μπείτε στους χώρους του υποβρυχίου USS Growler που βρίσκεται στους εξωτερικούς χώρους. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μπούμε αφού η ουρά είχε αναμονή περίπου 3 ώρες.

intrepid5.jpg


Μετά το μουσείο καταλήξαμε στα πέριξ της Times Square και συγκεκριμένα στο Dallas BBQ για φαγητό. Ribs, stake, Burger, 2 coκes και ένα κοκταίηλ 65$. Βοήθειά μας.

dallas1.jpg
dallas3.jpg
dallas4.jpg
dallas2.jpg


Συνδυασμός λεωφορεία και subway μας βγάζει έξω από το ΜΕΤ για φωτογραφίες. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να το επισκεφθούμε και μας έμεινε απωθημένο.

met1.jpg
met2.jpg
met3.jpg
met4.jpg


Από εκεί ανηφορίζουμε για το Museum Mile και καταλήγουμε στο εντυπωσιακό Guggenheim Museum. Λέμε αφού έχουμε χρόνο και είναι και μέσα στο (sightseeing pass), δεν μπαίνουμε; Το κυκλικό design του εσωτερικού, πραγματικά μας άφησε άφωνους.

guggenheim_01.jpg
guggenheim_05.jpg
guggenheim_03.jpg


Βγαίνοντας κατευθυνθήκαμε μέσω του Central Park στην άλλη πλευρά του Manhattan για να πάρουμε το μετρό για το Bronx και το Yankeee Stadium. Έχει αγώνα baseball σήμερα. Τα εισιτήρια τα είχα κλείσει από τον Απρίλιο με 10$ το καθένα, τέρμα Θεού στις κερκίδες. Δεν μας πολυένοιαζε κιόλας αφού για την εμπειρία είχαμε πάει.

yankee9.jpg


Φτάνοντας έξω από το γήπεδο διαπιστώσαμε πως βλέπουν οι Αμερικανοί το baseball. Στην κυριολεξία γιορτή. Φίλαθλοι και των δύο ομάδων (New York Yankees – Seattle Mariners) αγκαλιασμένοι να πίνουν μπύρες και να τρώνε hot dog. Όλα τα μαγαζιά γεμάτα με δυνατή μουσική μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας. Φτάνοντας στην πύλη και πριν δείξουμε τα εισιτήρια, περάσαμε από εξονυχιστικό έλεγχο. Εκεί βρήκαν πάνω μας, μεταξύ άλλων, και μία videocamera osmo pocket. Αυτό δεν περνάει μου λένε. Μα δεν είναι επαγγελματική τους εξηγώ αλλά αυτοί ανένδοτοι. Τι μπορώ να κάνω λέω αφού έχουμε κλείσει εισιτήρια και ερχόμαστε από Ελλάδα για αυτό τον αγώνα. Επειδή φυσικά δεν ήμουν ο μόνος με κάτι μη επιτρεπτό πάνω του, είχε αναπτυχθεί μπίζνα στην περιοχή. Μαγαζάκια με ντουλαπάκια όπου κλείδωνες αυτά τα πράγματα και μετά τον αγώνα πήγαινες και τα έπαιρνες. 20$ το ντουλαπάκι και μου ήρθε ντουβρουτζάς. Για αυτούς τα 20$ μπορεί να φαίνονται 5 αλλά εμένα κάπως μου ήρθε. Το κουφό είναι ότι με το κινητό δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Ευτυχώς το ματς μας αποζημίωσε και τραβήξαμε και άπειρες φωτογραφίες.

yankee1.jpg
yankee2.jpg
yankee3.jpg
yankee4.jpg
yankee5.jpg
yankee7.jpg
yankee8.jpg


Τελειώνοντας ο αγώνας επιβίβαση στο subway για το ξενοδοχείο αφού τα πόδια είχαν αρχίσει να καίνε.
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 2
Μετά το πρωινό πήραμε το μετρό για το Midtown. Πρώτη στάση Madison Square Park και Flatiron Building, ένας από τους παλαιότερους ουρανοξύστες του Manhattan. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά βρεθήκαμε μπροστά σε σκαλωσιές και οι φωτογραφίες που βγάλαμε δεν μας ενθουσίασαν.

View attachment 414997 View attachment 414998 View attachment 414999 View attachment 415000

Επόμενη στάση το Harry Potter Store όπου μετά το χάζεμα αγοράσαμε και βουτυρόμπυρα (οι μυημένοι θα καταλάβουν).

View attachment 415001

Ανηφορίσαμε την 5η Λεωφόρο και αφού περάσαμε απ’ έξω ή μάλλον από κάτω από το Empire State Building καταλήξαμε στο Bryant Park.

View attachment 415002 View attachment 415003 View attachment 415004

Αφού χαζέψαμε λίγο τον κόσμο που πηγαινοερχόταν, επισκεφθήκαμε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη που βρίσκεται πίσω από το πάρκο. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης διαθέτει σχεδόν 53 εκατομμύρια αντικείμενα σε 92 τοποθεσίες και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το εξωτερικό είναι σε στυλ ελληνικής αναβίωσης με τα δύο λιοντάρια στην είσοδό της. Το ένα είναι η Υπομονή και το άλλο η Γενναιότητα. Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης μεγαλοπρεπές και εντυπωσιακό. Τεράστιες σκάλες και απέραντοι διάδρομοι σε οδηγούν σε αίθουσες με έργα τέχνης και εκπληκτικά αντικείμενα. Δυστυχώς η μεγάλη αίθουσα ανάγνωσης ήταν απροσπέλαστη σε μη μέλη. Η είσοδος είναι δωρεάν.

View attachment 415005 View attachment 415006 View attachment 415007 View attachment 415008

Στη συνέχεια πήραμε λεωφορεία με κατεύθυνση το Intrepid Sea, Air & Space Museum (sightseeing pass). Μέχρι να φτάσουμε τα σύννεφα είχαν κατέβει στο ύψος των κτιρίων και είχαν δημιουργήσει μία απόκοσμη ατμόσφαιρα.

View attachment 415009

Το μουσείο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως Πολεμικό Μουσείο. Βρίσκεται πάνω στο αεροπλανοφόρο Intrepid το οποίο πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παροπλίστηκε το 1974 και θεμελιώθηκε ως μουσείο το 1982. Το μουσείο εκτείνεται σε 5 περιοχές. Η μία είναι το εσωτερικό, η δεύτερη το κατάστρωμα, η τρίτη η αίθουσα με το Enterprise, η τέταρτη το υποβρύχιο USS Growler και στον εξωτερικό χώρο το Concorde.

View attachment 415015

Στο εσωτερικό βρίσκονται πάρα πολλά αυθεντικά αντικείμενα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, στολές και πολλά διαδραστικά εκθέματα. Στο κατάστρωμα θα δείτε μία σειρά από μαχητικά αεροσκάφη όλων των εποχών με αποκορύφωμα τα σύγχρονα Stealth. Μπορείτε επίσης μέσα από μία διαδρομή να ανεβείτε στη γέφυρα του πλοίου και να δείτε τα όργανα πλοήγησης και πολλές άλλες λεπτομέρειες.

View attachment 415010 View attachment 415011 View attachment 415012 View attachment 415014

Σε ένα ξεχωριστό υπόστεγο του καταστρώματος μπορείτε να θαυμάσετε το Space Shuttle Enterprise, το πρώτο τροχιακό όχημα του προγράμματος Space Shuttle. Στο κάτω μέρος του αεροπλανοφόρου θα μπορέσετε να δείτε το εντυπωσιακό Concorde, το οποίο κατά την περίοδο της λειτοργίας του έκανε τη διαδρομή Νέα Υόρση-Λονδίνο σε 2 ώρες, 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. Τέλος μπορείτε να μπείτε στους χώρους του υποβρυχίου USS Growler που βρίσκεται στους εξωτερικούς χώρους. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μπούμε αφού η ουρά είχε αναμονή περίπου 3 ώρες.

View attachment 415013

Μετά το μουσείο καταλήξαμε στα πέριξ της Times Square και συγκεκριμένα στο Dallas BBQ για φαγητό. Ribs, stake, Burger, 2 coκes και ένα κοκταίηλ 65$. Βοήθειά μας.

View attachment 415016 View attachment 415018 View attachment 415019 View attachment 415017

Συνδυασμός λεωφορεία και subway μας βγάζει έξω από το ΜΕΤ για φωτογραφίες. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να το επισκεφθούμε και μας έμεινε απωθημένο.

View attachment 415023 View attachment 415024 View attachment 415025 View attachment 415026

Από εκεί ανηφορίζουμε για το Museum Mile και καταλήγουμε στο εντυπωσιακό Guggenheim Museum. Λέμε αφού έχουμε χρόνο και είναι και μέσα στο (sightseeing pass), δεν μπαίνουμε; Το κυκλικό design του εσωτερικού, πραγματικά μας άφησε άφωνους.

View attachment 415020 View attachment 415022 View attachment 415021

Βγαίνοντας κατευθυνθήκαμε μέσω του Central Park στην άλλη πλευρά του Manhattan για να πάρουμε το μετρό για το Bronx και το Yankeee Stadium. Έχει αγώνα baseball σήμερα. Τα εισιτήρια τα είχα κλείσει από τον Απρίλιο με 10$ το καθένα, τέρμα Θεού στις κερκίδες. Δεν μας πολυένοιαζε κιόλας αφού για την εμπειρία είχαμε πάει.

View attachment 415035

Φτάνοντας έξω από το γήπεδο διαπιστώσαμε πως βλέπουν οι Αμερικανοί το baseball. Στην κυριολεξία γιορτή. Φίλαθλοι και των δύο ομάδων (New York Yankees – Seattle Mariners) αγκαλιασμένοι να πίνουν μπύρες και να τρώνε hot dog. Όλα τα μαγαζιά γεμάτα με δυνατή μουσική μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας. Φτάνοντας στην πύλη και πριν δείξουμε τα εισιτήρια, περάσαμε από εξονυχιστικό έλεγχο. Εκεί βρήκαν πάνω μας, μεταξύ άλλων, και μία videocamera osmo pocket. Αυτό δεν περνάει μου λένε. Μα δεν είναι επαγγελματική τους εξηγώ αλλά αυτοί ανένδοτοι. Τι μπορώ να κάνω λέω αφού έχουμε κλείσει εισιτήρια και ερχόμαστε από Ελλάδα για αυτό τον αγώνα. Επειδή φυσικά δεν ήμουν ο μόνος με κάτι μη επιτρεπτό πάνω του, είχε αναπτυχθεί μπίζνα στην περιοχή. Μαγαζάκια με ντουλαπάκια όπου κλείδωνες αυτά τα πράγματα και μετά τον αγώνα πήγαινες και τα έπαιρνες. 20$ το ντουλαπάκι και μου ήρθε ντουβρουτζάς. Για αυτούς τα 20$ μπορεί να φαίνονται 5 αλλά εμένα κάπως μου ήρθε. Το κουφό είναι ότι με το κινητό δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Ευτυχώς το ματς μας αποζημίωσε και τραβήξαμε και άπειρες φωτογραφίες.

View attachment 415027 View attachment 415028 View attachment 415029 View attachment 415030 View attachment 415031 View attachment 415033 View attachment 415034

Τελειώνοντας ο αγώνας επιβίβαση στο subway για το ξενοδοχείο αφού τα πόδια είχαν αρχίσει να καίνε.
Ημέρα 3
Σήμερα το πρόγραμμα δεν είναι τουριστικό αλλά ταξιδιωτικό. Θα βρεθούμε σε μέρη που δεν είναι στα προγράμματα των γραφείων για να ζήσουμε λίγο ως local. Εκ των υστέρων αναφέρω ότι έχει πολύ περπάτημα.

Ξεκινήσαμε το πρωί στις 7, χωρίς πρωινό, με το subway για το Upper Manhattan.

upper4.jpg


Μετά από 45 περίπου λεπτά κατεβαίνουμε στη στάση 191 St. Ίσως ο χειρότερος αλλά και πιο μοναδικός σταθμός στη Νέα Υόρκη. Διασχίζοντας το τεράστιο τούνελ με τα γκράφιτι, βγήκαμε στη Λεωφόρο Broadway (ναι φτάνει μέχρι εκεί πάνω).

upper3.jpg


Εκεί πλέον το τοπίο ήταν αστικό χωρίς ουρανοξύστες και ψηλά κτίρια, αλλά γεμάτο με πολυκατοικίες, τοπικά μαγαζιά, σχολεία και παιδικές χαρές. Κατευθυνθήκαμε νότια, μέχρι το πάρκο Bennett όπου βρίσκεται το υψηλότερο φυσικό σημείο του Manhattan.

bennet.jpg


Αφού τραβήξουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, βγήκαμε από την πλευρά της Pinehurst Ave. Ακριβώς εκεί είναι το εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών Hudson View Gardens. Γενικά όλο αυτό το κομμάτι του δρόμου έχει εντυπωσιακά κτίρια.

upper2.jpg


Στάση στο Fort Washington Deli για πρωινό (σάντουιτς, κρουασάν και bagel σύνολο 13$).
Προχωράμε προς τον ποταμό Hudson River και στα αριστερά μας εμφανίζεται τακτικά η γέφυρα George Washington που συνδέει το Manhattan και τη Νέα Υόρκη με το New Jersey. Ακριβώς στη μέση της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Hudson, είναι τα σύνορα των δύο πολιτειών.
Μόλις φτάσουμε στην Riverside Dr, αριστερά βλέπουμε την επιβλητική γέφυρα George Washington. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και μία εσοχή όπου μπορείς άφοβα να θαυμάσεις τη θέα στη γέφυρα αλλά και στο New Jersey.

upper5.jpg
upper9.jpg


Μπαίνουμε στο πάρκο Fort Washington Park που βρίσκεται από κάτω από τον δρόμο και ακολουθώντας το μονοπάτι, καταλήγουμε ακριβώς κάτω από τη γέφυρα όπου βρίσκεται το Little Red Lighthouse. Ξεκούραση, για φαγητό (που πήραμε προηγουμένως) και φωτογραφίες.

upper6.jpg


Συνεχίσαμε τη βόλτα μέσα από το πάρκο και παράλληλα με τον Hudson River έως την 158 St όπου και βρίσκεται το σημείο επιστροφής στον πολιτισμό. Κατευθυνθήκαμε προς το Sylvan Terrace, όπου είναι ένας μικρός δρόμος με εκπληκτικά σπίτια αριστερά και δεξιά

upper7.jpg


Στο τέλος του είναι η είσοδος για το Morris-Jumel Mansion. Ξεκούραση και φωτογραφίες.

upper8.jpg


Κατηφορίσαμε λίγο ακόμα μέχρι τη γέφυρα Macombs Dam Bridge. Τη διασχίζουμε και φτάσαμε στο Yankee Stadium. Από εκεί πήραμε το subway με κατεύθυνση το Bronx Zoo (sightseeing pass).

zoo1.JPG


Θετικά και αρνητικά συναισθήματα για αυτή την επίσκεψη. Γνωρίζαμε από πριν ότι δεν είναι τουριστικός προορισμός, όπως επίσης ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους και ιδρύματα διατήρησης απειλούμενων ειδών στις Η.Π.Α. και σε όλο τον κόσμο. Οπότε από μόνο του φώναζε ότι θα ήταν εξαιρετική εμπειρία. Ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ εγκαινιάστηκε το 1899 και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 4000 ζώα από 650 είδη. Λόγω ομως της τεράστιας έκτασης που καλύπτει (περισσότερα από 1000 στρέμματα) οι χώροι που φιλοξενούνται τα ζώα είναι αχανείς, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να δούμε τα ζώα. Το φυσικό περιβάλλον ήταν απερίγραπτο και ένοιωθες ότι βρισκόσουν σε ένα απέραντο δάσος με δρομάκια, γεφύρια, ποτάμια και παραπόταμους. Το φαγητό στον ζωολογικό κήπο ήταν overatted και πληρώσαμε 59$ για ένα απλό burger, μία μερίδα τηγανητό κοτόπουλο, μία πίτσα και 3 αναψυκτικά.

zoo2.JPG
zoo3.JPG


Επισκεφθήκαμε τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης (sightseeing pass) αμέσως μετά την “απογοήτευση” του ζωολογικού κήπου, αφού είναι δίπλα. Ναι, αυτό ήταν κάτι που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Αν και λόγω χρόνου, δεν καταφέραμε να το γυρίσουμε όλο, αυτά που είδαμε ήταν εντυπωσιακά. Ένας απέραντος χώρος 1000 στρεμμάτων, προσεγμένος, καθαρός, γεμάτος από κάθε λογής λουλούδια, δέντρα, θάμνους, φυτά κλπ. που όμως δεν είναι το πατροπαράδοτο πάρκο. Ο χώρος δημιουργήθηκε το 1891 και σήμερα διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έρευνας και διατήρησης φυτών στον κόσμο. Εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το θερμοκήπιο Haupt μέσα στο οποίο εκτός από τα άπειρα φυτά και λουλούδια, είδαμε τροπικό δάσος, έρημο, μεσογειακό κλίμα, λίμνες, καταρράκτες και άλλα πολλά φυσικά περιβάλλοντα. Κατά την έξοδό μας θαυμάσαμε απ’ έξω το εντυπωσιακό κτίριο της βιβλιοθήκης LuEsther T. Mertz, η οποία περιέχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κειμένων που σχετίζονται με τη βοτανική στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψή μας στο θερμοκήπιο αρχές Αυγούστου με 34 βαθμούς Κελσίου, δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα, αλλά αποζημιωθήκαμε πλήρως.

botanical3.JPG
botanical2.JPG
botanical1.jpg
botanical4.JPG

Φεύγοντας από το Bronx κατευθυνθήκαμε προς το South Street Seaport όπου μας περίμενε το ιστιοφόρο Sunset Sail - Clipper City (sightseeing pass) για βραδινή κρουαζιέρα. Απερίγραπτη εμπειρία. Η διάρκεια ήταν περίπου 2:30 ώρες και περιείχε και το σούρουπο αλλά και τη νύχτα. Αργά αργά πέρασε δίπλα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, έκανε βόλτες στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και κάτω από τη Γέφυρα του Μπρούκλυν. Ενώ ξεκίνησε με τις μηχανές, λίγα λεπτά αργότερα ανέβασε τα πανιά με τη βοήθεια των επισκεπτών κάνοντας αυτή την εμπειρία πιο βιωματική. Το μπαρ πρόσφερε ποτά και σνακ αλλά σε τιμές φαρμάκι. 2 μπύρες ποτήρι που πήραμε μας κόστισαν 24$.

cruise1.jpg
cruise2.jpg
cruise3.jpg
cruise4.jpg
cruise6.jpg
cruise5.jpg
cruise7.jpg
night1.jpg
night2.jpg


Μετά το τέλος της κρουαζιέρας πήγαμε με τα πόδια στο ξενοδοχείο απολαμβάνοντας τη θέα του φωτισμένου Lower Manhattan, τρώγοντας 1$ pizza.
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 3
Σήμερα το πρόγραμμα δεν είναι τουριστικό αλλά ταξιδιωτικό. Θα βρεθούμε σε μέρη που δεν είναι στα προγράμματα των γραφείων για να ζήσουμε λίγο ως local. Εκ των υστέρων αναφέρω ότι έχει πολύ περπάτημα.

Ξεκινήσαμε το πρωί στις 7, χωρίς πρωινό, με το subway για το Upper Manhattan.

View attachment 415039

Μετά από 45 περίπου λεπτά κατεβαίνουμε στη στάση 191 St. Ίσως ο χειρότερος αλλά και πιο μοναδικός σταθμός στη Νέα Υόρκη. Διασχίζοντας το τεράστιο τούνελ με τα γκράφιτι, βγήκαμε στη Λεωφόρο Broadway (ναι φτάνει μέχρι εκεί πάνω).

View attachment 415038

Εκεί πλέον το τοπίο ήταν αστικό χωρίς ουρανοξύστες και ψηλά κτίρια, αλλά γεμάτο με πολυκατοικίες, τοπικά μαγαζιά, σχολεία και παιδικές χαρές. Κατευθυνθήκαμε νότια, μέχρι το πάρκο Bennett όπου βρίσκεται το υψηλότερο φυσικό σημείο του Manhattan.

View attachment 415045

Αφού τραβήξουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, βγήκαμε από την πλευρά της Pinehurst Ave. Ακριβώς εκεί είναι το εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών Hudson View Gardens. Γενικά όλο αυτό το κομμάτι του δρόμου έχει εντυπωσιακά κτίρια.

View attachment 415037

Στάση στο Fort Washington Deli για πρωινό (σάντουιτς, κρουασάν και bagel σύνολο 13$).
Προχωράμε προς τον ποταμό Hudson River και στα αριστερά μας εμφανίζεται τακτικά η γέφυρα George Washington που συνδέει το Manhattan και τη Νέα Υόρκη με το New Jersey. Ακριβώς στη μέση της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Hudson, είναι τα σύνορα των δύο πολιτειών.
Μόλις φτάσουμε στην Riverside Dr, αριστερά βλέπουμε την επιβλητική γέφυρα George Washington. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και μία εσοχή όπου μπορείς άφοβα να θαυμάσεις τη θέα στη γέφυρα αλλά και στο New Jersey.

View attachment 415040 View attachment 415044

Μπαίνουμε στο πάρκο Fort Washington Park που βρίσκεται από κάτω από τον δρόμο και ακολουθώντας το μονοπάτι, καταλήγουμε ακριβώς κάτω από τη γέφυρα όπου βρίσκεται το Little Red Lighthouse. Ξεκούραση, για φαγητό (που πήραμε προηγουμένως) και φωτογραφίες.

View attachment 415041

Συνεχίσαμε τη βόλτα μέσα από το πάρκο και παράλληλα με τον Hudson River έως την 158 St όπου και βρίσκεται το σημείο επιστροφής στον πολιτισμό. Κατευθυνθήκαμε προς το Sylvan Terrace, όπου είναι ένας μικρός δρόμος με εκπληκτικά σπίτια αριστερά και δεξιά

View attachment 415042

Στο τέλος του είναι η είσοδος για το Morris-Jumel Mansion. Ξεκούραση και φωτογραφίες.

View attachment 415043

Κατηφορίσαμε λίγο ακόμα μέχρι τη γέφυρα Macombs Dam Bridge. Τη διασχίζουμε και φτάσαμε στο Yankee Stadium. Από εκεί πήραμε το subway με κατεύθυνση το Bronx Zoo (sightseeing pass).

View attachment 415046

Θετικά και αρνητικά συναισθήματα για αυτή την επίσκεψη. Γνωρίζαμε από πριν ότι δεν είναι τουριστικός προορισμός, όπως επίσης ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους και ιδρύματα διατήρησης απειλούμενων ειδών στις Η.Π.Α. και σε όλο τον κόσμο. Οπότε από μόνο του φώναζε ότι θα ήταν εξαιρετική εμπειρία. Ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ εγκαινιάστηκε το 1899 και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 4000 ζώα από 650 είδη. Λόγω ομως της τεράστιας έκτασης που καλύπτει (περισσότερα από 1000 στρέμματα) οι χώροι που φιλοξενούνται τα ζώα είναι αχανείς, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να δούμε τα ζώα. Το φυσικό περιβάλλον ήταν απερίγραπτο και ένοιωθες ότι βρισκόσουν σε ένα απέραντο δάσος με δρομάκια, γεφύρια, ποτάμια και παραπόταμους. Το φαγητό στον ζωολογικό κήπο ήταν overatted και πληρώσαμε 59$ για ένα απλό burger, μία μερίδα τηγανητό κοτόπουλο, μία πίτσα και 3 αναψυκτικά.

View attachment 415047 View attachment 415048

Επισκεφθήκαμε τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης (sightseeing pass) αμέσως μετά την “απογοήτευση” του ζωολογικού κήπου, αφού είναι δίπλα. Ναι, αυτό ήταν κάτι που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Αν και λόγω χρόνου, δεν καταφέραμε να το γυρίσουμε όλο, αυτά που είδαμε ήταν εντυπωσιακά. Ένας απέραντος χώρος 1000 στρεμμάτων, προσεγμένος, καθαρός, γεμάτος από κάθε λογής λουλούδια, δέντρα, θάμνους, φυτά κλπ. που όμως δεν είναι το πατροπαράδοτο πάρκο. Ο χώρος δημιουργήθηκε το 1891 και σήμερα διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έρευνας και διατήρησης φυτών στον κόσμο. Εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το θερμοκήπιο Haupt μέσα στο οποίο εκτός από τα άπειρα φυτά και λουλούδια, είδαμε τροπικό δάσος, έρημο, μεσογειακό κλίμα, λίμνες, καταρράκτες και άλλα πολλά φυσικά περιβάλλοντα. Κατά την έξοδό μας θαυμάσαμε απ’ έξω το εντυπωσιακό κτίριο της βιβλιοθήκης LuEsther T. Mertz, η οποία περιέχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κειμένων που σχετίζονται με τη βοτανική στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψή μας στο θερμοκήπιο αρχές Αυγούστου με 34 βαθμούς Κελσίου, δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα, αλλά αποζημιωθήκαμε πλήρως.


Φεύγοντας από το Bronx κατευθυνθήκαμε προς το South Street Seaport όπου μας περίμενε το ιστιοφόρο Sunset Sail - Clipper City (sightseeing pass) για βραδινή κρουαζιέρα. Απερίγραπτη εμπειρία. Η διάρκεια ήταν περίπου 2:30 ώρες και περιείχε και το σούρουπο αλλά και τη νύχτα. Αργά αργά πέρασε δίπλα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, έκανε βόλτες στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και κάτω από τη Γέφυρα του Μπρούκλυν. Ενώ ξεκίνησε με τις μηχανές, λίγα λεπτά αργότερα ανέβασε τα πανιά με τη βοήθεια των επισκεπτών κάνοντας αυτή την εμπειρία πιο βιωματική. Το μπαρ πρόσφερε ποτά και σνακ αλλά σε τιμές φαρμάκι. 2 μπύρες ποτήρι που πήραμε μας κόστισαν 24$.

View attachment 415053 View attachment 415054 View attachment 415055 View attachment 415056 View attachment 415058 View attachment 415057 View attachment 415059 View attachment 415061 View attachment 415062

Μετά το τέλος της κρουαζιέρας πήγαμε με τα πόδια στο ξενοδοχείο απολαμβάνοντας τη θέα του φωτισμένου Lower Manhattan, τρώγοντας 1$ pizza.
Ημέρα 4
Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει Midtown Manhattan. Πρωινό από καντίνα και πρώτος σταθμός το Grand Central Station. Πραγματικό χάος. Δεν έχει μπει άδικα στη λίστα των 10 πιο δημοφιλών αξιοθεάτων του κόσμου. Ο σταθμός διαθέτει 44 πλατφόρμες, όλες κάτω από το έδαφος που εξυπηρετούν 67 γραμμές. Το Main Concourse του τερματικού σταθμού χρησιμοποιείται συχνά ως χώρος συνάντησης με το εικονικό ρολόι και το επιβλητικό ταβάνι να προβάλλονται ιδιαίτερα σε ταινίες και τηλεόραση. Τα τεράστια παράθυρα και η μεγάλη αμερικανική σημαία συμπληρώνουν το γνώριμο σε όλους περιβάλλον, αφού όλοι το έχουμε δει σε κάποια ταινία ή σειρά. Το Grand Central Terminal διαθέτει επίσης μια τεράστια ποικιλία από καταστήματα, πολυτελή εστιατόρια, μπαρ και δύο αίθουσες με καταστήματα που πωλούν φαγητό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ρολόι Tiffany’s που βρίσκεται σε μία από τις εισόδους. Πραγματικά πρόκειται για το απόλυτο μέρος για φωτογραφίες.

terminal1.jpg
terminal2.jpg


Στη συνέχεια πήγαμε με τα πόδια στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί αναζητήστε τη Tudor City Bridge. Είναι μία γέφυρα που από τη μία πλευρά προσφέρει άπλετη θέα στην 42st με το Chrysler Building και το One Vanderbilt στο ίδιο κάδρο, και στην άλλη πλευρά το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και όλης της περιοχής.

un1.jpg
un2.jpg
un3.jpg
un4.jpg
un5.jpg


Επόμενη στάση το Rockefeller Center. Το εντυπωσιακό συγκρότημα των 19 κτιρίων, με το κτίριο 30 Rockefeller Plaza να ξεχωρίζει αφού εκεί βρίσκεται το παρατηρητήριο Top of the Rock. Θαυμάσαμε την πλατεία όπου κάθε χρόνο δεσπόζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, περπατήσαμε στην 5η Λεωφόρο με τα καταστήματα και το Radio City Hall. Μείναμε άφωνοι με το μέγεθος και την επιβλητικότητα του ναού St Patrick. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το Rockefeller Center αλλά δεν προλαβαίνω. Μας περιμένει το Empire State Building (sightseeing pass) και ο 86ος όροφος.

Rockefeller2.jpg
Rockefeller3.jpg
Rockefeller4.jpg
Rockefeller5.jpg


Η όλη εμπειρία στο EMS είναι δύσκολο να περιγραφεί σε λίγες γραμμές. Από την περιήγηση στο κτίριο και στις εκθέσεις μέχρι την ανάβαση στον 86ο όροφο με τη θέα να κόβει την ανάσα. Εκεί όντως νοιώθεις ότι είσαι στα ουράνια. Η θέα απερίγραπτη όπως ακριβώς στις χιλιάδες φωτογραφίες που έχουμε δει αλλά και στις ταινίες. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε αν έρθετε ποτέ εδώ.

empire1.jpg
empire2.jpg
empire3.jpg
empire4.jpg
empire5.jpg
empire6.jpg


Βγαίνοντας από το κτίριο και λίγα τετράγωνα πιο κάτω μας περίμενε το Black Tap. Το φημισμένο εστιατόριο με τα γιγαντιαία milkshakes. Εναποθέσαμε τα 71$ για 3 πιάτα και ένα milkshake και αναχωρήσαμε για την επόμενη εμπειρεία, στο Friends Experience (49$).

blacktap2.jpg
blacktap1.jpg


Μία έκθεση αφιερωμένη σε Friends geeks και όχι μόνο. Μέσα σε δύο ορόφους έχουν αναπαραστήσει τα σπίτια της Μόνικα και του Τζόι, το ταξί της Φοίβη, το παρεκλήσσι στο Λας Βέγκας και φυσικά το Central Perk. Όλα αυτά ανάμεσα σε βιτρίνες με αντικείμενα από τη διάσημη σειρά, κοστούμια και πολλά άλλα. Ενδεικτικά αναφέρω το αρμαντίλο, το γλυπτό-σκυλί πάνω στις ρόδες, τη μόνικα με τη γαλοπούλα στο κεφάλι, το πολυεπίπεδο κοστούμι του Τζόι για να περάσει τα ρούχα στο αεροπλάνο. Στο τέλος της έκθεσης μπορούσες να πάρεις ένα καφέ ή μία σοκολάτα και να τα απολαύσεις στον εικονικό πορτοκαλί καναπέ.

friends10.JPG
friends11.jpg
friends12.jpg
friends13.jpg
friends16.JPG
friends8.jpg
friends9.jpg


Μετά την επίσκεψη αυτή, επιστροφή στο ξενοδοχείο (πρώτη και τελευταία φορά που πήγαμε στο ξενοδοχείο πριν το βράδυ), ώστε να φρεσκαριστούμε για τη βραδινή έξοδο στο θέατρο.
Phantom of the Opera. Οριακά το προλάβαμε αφού από τον Φεβρουάριο του 2023 θα σταματήσει έπειτα από 34 χρόνια. Το Majestic Theatre επιβλητικό με τις 1600 θέσεις του. Είχαμε κλείσει εισιτήρια από τον Μάρτιο με 30$ το καθένα αλλά στην τελευταία σειρά. Μια χαρά το είδαμε το έργο και από εκεί αφού έτσι όπως ήταν στημένη η σκηνή δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Η παράσταση εντυπωσιακή και το θέατρο ασφυκτικά γεμάτο. Μία παράσταση στο Broadway της Νέας Υόρκης είναι must σε κάθε επίσκεψη.

opera1.jpg
opera2.jpg
opera3.jpg
opera4.jpg
opera5.jpg


Μετά το τέλος της παράστασης βόλτα στη βραδινή Times Square. Τι να πρωτοπεί κανείς. Ο άπειρος κόσμος, η γιγάντιες φωτισμένες πινακίδες, τα μαγαζιά, οι περιπλανώμενοι showman. Στην κυριολεξία η καρδιά της Νέας Υόρκης και ίσως του κόσμου, όπως λένε πολλοί. Δεν καθίσαμε πολύ αφού ήταν και πολύ πιεστικά και η κούραση είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της. Κάτι πρόχειρο για φαγητό και επιστροφή στο ξενοδοχείο.
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 4
Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει Midtown Manhattan. Πρωινό από καντίνα και πρώτος σταθμός το Grand Central Station. Πραγματικό χάος. Δεν έχει μπει άδικα στη λίστα των 10 πιο δημοφιλών αξιοθεάτων του κόσμου. Ο σταθμός διαθέτει 44 πλατφόρμες, όλες κάτω από το έδαφος που εξυπηρετούν 67 γραμμές. Το Main Concourse του τερματικού σταθμού χρησιμοποιείται συχνά ως χώρος συνάντησης με το εικονικό ρολόι και το επιβλητικό ταβάνι να προβάλλονται ιδιαίτερα σε ταινίες και τηλεόραση. Τα τεράστια παράθυρα και η μεγάλη αμερικανική σημαία συμπληρώνουν το γνώριμο σε όλους περιβάλλον, αφού όλοι το έχουμε δει σε κάποια ταινία ή σειρά. Το Grand Central Terminal διαθέτει επίσης μια τεράστια ποικιλία από καταστήματα, πολυτελή εστιατόρια, μπαρ και δύο αίθουσες με καταστήματα που πωλούν φαγητό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ρολόι Tiffany’s που βρίσκεται σε μία από τις εισόδους. Πραγματικά πρόκειται για το απόλυτο μέρος για φωτογραφίες.

View attachment 415065 View attachment 415066

Στη συνέχεια πήγαμε με τα πόδια στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί αναζητήστε τη Tudor City Bridge. Είναι μία γέφυρα που από τη μία πλευρά προσφέρει άπλετη θέα στην 42st με το Chrysler Building και το One Vanderbilt στο ίδιο κάδρο, και στην άλλη πλευρά το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και όλης της περιοχής.

View attachment 415067 View attachment 415068 View attachment 415069 View attachment 415070 View attachment 415071

Επόμενη στάση το Rockefeller Center. Το εντυπωσιακό συγκρότημα των 19 κτιρίων, με το κτίριο 30 Rockefeller Plaza να ξεχωρίζει αφού εκεί βρίσκεται το παρατηρητήριο Top of the Rock. Θαυμάσαμε την πλατεία όπου κάθε χρόνο δεσπόζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, περπατήσαμε στην 5η Λεωφόρο με τα καταστήματα και το Radio City Hall. Μείναμε άφωνοι με το μέγεθος και την επιβλητικότητα του ναού St Patrick. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το Rockefeller Center αλλά δεν προλαβαίνω. Μας περιμένει το Empire State Building (sightseeing pass) και ο 86ος όροφος.

View attachment 415072 View attachment 415073 View attachment 415074 View attachment 415075

Η όλη εμπειρία στο EMS είναι δύσκολο να περιγραφεί σε λίγες γραμμές. Από την περιήγηση στο κτίριο και στις εκθέσεις μέχρι την ανάβαση στον 86ο όροφο με τη θέα να κόβει την ανάσα. Εκεί όντως νοιώθεις ότι είσαι στα ουράνια. Η θέα απερίγραπτη όπως ακριβώς στις χιλιάδες φωτογραφίες που έχουμε δει αλλά και στις ταινίες. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε αν έρθετε ποτέ εδώ.

View attachment 415076 View attachment 415077 View attachment 415078 View attachment 415079 View attachment 415080 View attachment 415081

Βγαίνοντας από το κτίριο και λίγα τετράγωνα πιο κάτω μας περίμενε το Black Tap. Το φημισμένο εστιατόριο με τα γιγαντιαία milkshakes. Εναποθέσαμε τα 71$ για 3 πιάτα και ένα milkshake και αναχωρήσαμε για την επόμενη εμπειρεία, στο Friends Experience (49$).

View attachment 415083 View attachment 415082

Μία έκθεση αφιερωμένη σε Friends geeks και όχι μόνο. Μέσα σε δύο ορόφους έχουν αναπαραστήσει τα σπίτια της Μόνικα και του Τζόι, το ταξί της Φοίβη, το παρεκλήσσι στο Λας Βέγκας και φυσικά το Central Perk. Όλα αυτά ανάμεσα σε βιτρίνες με αντικείμενα από τη διάσημη σειρά, κοστούμια και πολλά άλλα. Ενδεικτικά αναφέρω το αρμαντίλο, το γλυπτό-σκυλί πάνω στις ρόδες, τη μόνικα με τη γαλοπούλα στο κεφάλι, το πολυεπίπεδο κοστούμι του Τζόι για να περάσει τα ρούχα στο αεροπλάνο. Στο τέλος της έκθεσης μπορούσες να πάρεις ένα καφέ ή μία σοκολάτα και να τα απολαύσεις στον εικονικό πορτοκαλί καναπέ.

View attachment 415093 View attachment 415094 View attachment 415095 View attachment 415096 View attachment 415099 View attachment 415100 View attachment 415101

Μετά την επίσκεψη αυτή, επιστροφή στο ξενοδοχείο (πρώτη και τελευταία φορά που πήγαμε στο ξενοδοχείο πριν το βράδυ), ώστε να φρεσκαριστούμε για τη βραδινή έξοδο στο θέατρο.
Phantom of the Opera. Οριακά το προλάβαμε αφού από τον Φεβρουάριο του 2023 θα σταματήσει έπειτα από 34 χρόνια. Το Majestic Theatre επιβλητικό με τις 1600 θέσεις του. Είχαμε κλείσει εισιτήρια από τον Μάρτιο με 30$ το καθένα αλλά στην τελευταία σειρά. Μια χαρά το είδαμε το έργο και από εκεί αφού έτσι όπως ήταν στημένη η σκηνή δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Η παράσταση εντυπωσιακή και το θέατρο ασφυκτικά γεμάτο. Μία παράσταση στο Broadway της Νέας Υόρκης είναι must σε κάθε επίσκεψη.

View attachment 415102 View attachment 415103 View attachment 415104 View attachment 415105 View attachment 415106

Μετά το τέλος της παράστασης βόλτα στη βραδινή Times Square. Τι να πρωτοπεί κανείς. Ο άπειρος κόσμος, η γιγάντιες φωτισμένες πινακίδες, τα μαγαζιά, οι περιπλανώμενοι showman. Στην κυριολεξία η καρδιά της Νέας Υόρκης και ίσως του κόσμου, όπως λένε πολλοί. Δεν καθίσαμε πολύ αφού ήταν και πολύ πιεστικά και η κούραση είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της. Κάτι πρόχειρο για φαγητό και επιστροφή στο ξενοδοχείο.
Ημέρα 5
Σήμερα περιπλανόμαστε στο Upper West Side. Ξεκινώντας από το πρωί φτάνουμε στη στάση 125st με το τρένο 1. Με κατεύθυνση νότια περνάμε από το General Grant National Memorial, όπου είναι ο τάφος του Στρατηγού και 18ου προέδρου της Αμερικής, Ulysses Grant. Στον ίδιο τύμβο είναι θαμμένη και η γυναίκα του Julia.

grant1.jpg
grant2.JPG


Κατηφορίζοντας την Broadway περάσαμε από το Πανεπιστήμιο Columbia όπου το campus είναι ανοιχτό προς το κοινό. Μπαίνοντας μέσα θαυμάσαμε τα μεγαλοπρεπή κτίρια, την καθαριότητα και το πόσο ωραία ήταν συντηρημένη η περιοχή. Μοναδική παρασπονδία οι εργασίες που γίνονταν στο κτίριο της βιβλιοθήκης και χαλούσε την ευκαιρία για μια ωραία φωτογραφία.

columbia1.JPG
columbia2.JPG


Λίγο πιο κάτω από το πανεπιστήμιο βρίσκεται ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Ένας ναός ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1892 και επίσημα δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα.

divine1.JPG


Είχε φτάσει η ώρα για πρωινό λίγο πριν την επίσκεψή μας στο American Museum of Natural History. Είχα σταμπάρει από την Αθήνα το Metro Diner, στην Broadway, ένα κλασικό αμερικανικό εστιατόριο που όλοι έχουμε δει σε ταινίες. Φτάνοντας εκεί, και προς μεγάλη μας έκπληξη, ο υπεύθυνος ήταν ένας Έλληνας 2 γενιάς, ο Δημήτρης, ο οποίος μας εκμυστηρεύτηκε διάφορα tips για την πόλη. Αφού πήραμε το πρωινό μας με 3 διαφορετικά πιάτα με αυγά, χυμούς και καφέδες (68$) προχωρήσαμε λίγο ακόμα νότια στο Bloomingdale's Outlet.

diner1.jpg
diner2.jpg
diner3.jpg
diner4.jpg
diner5.jpg
diner6.jpg


Εκεί βρήκαμε κάποια κομμάτια σε εξαιρετικές τιμές και δεν διστάσαμε να τα αγοράσουμε. Άλλωστε η μέρα για τα ψώνια δεν είχε φτάσει ακόμα.
Έπειτα από λίγη ώρα καταφτάσαμε στο AMNH (sightseeing pass). Τι να πρωτοπείς για αυτό το γιγαντιαίο μουσείο. Αρχικά να πούμε ότι μπήκαμε στις 11:00 το πρωί και βγήκαμε στις 4:00 το απόγευμα, χωρίς να προλάβουμε να τα δούμε όλα και με αρκετό τροχάδην. Εννοείται ότι το τμήμα των δεινοσαύρων ήταν το πιο δημοφιλές και με τον περισσότερο κόσμο. Τα διοράματα με τα φυσικού μεγέθους ζώα έκλεβαν την παράσταση και βέβαια η τεράστια μπλε φάλαινα που κοσμούσε την οροφή μιας ολόκληρης αίθουσας. Μεταξύ άλλων περιηγηθήκαμε στις αίθουσες ανθρωπολογίας, θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, εντόμων, πετρωμάτων, πολύτιμων λίθων και πολλές άλλες. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να μπούμε στο πλανητάριο, αλλά το είδαμε απ’ έξω. Βγάλαμε και φωτογραφία με τον Theodore Roosevelt, 26ο πρόεδρο των Η.Π.Α. και έναν εκ των ιδρυτών του μουσείου.

amnh_02.jpg
amnh_04.jpg
amnh1.jpg
amnh2.jpg
amnh3.jpg
amnh7.jpg
amnh8.jpg
amnh10.jpg
amn6.jpg


Φεύγοντας από το μουσείο περάσαμε από το Lincoln Center όπου βρίσκονται η φημισμένη Metropolitan Όπερα της Νέας Υόρκης, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, Το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης και η σχολή τεχνών Julliard.

DSC_0298.JPG


Λίγο πιο κάτω καταλήξαμε στην κυκλική πλατεία Columbus Circle όπου στη μέση δεσπόζει η στήλη με το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου με τις καραβέλες του. Στο σημείο αυτό μετριούνται όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Columbus1.jpg


Έχοντας ακόμα χρόνο κατευθυνθήκαμε στο Rockefeller Center με σκοπό να εκμεταλλευτούμε τη δωρεάν είσοδο στο Top of the Rock. Δυστυχώς δεν μας δέχτηκαν χωρίς ραντεβού αλλά μας έκλεισαν για την επόμενη το πρωί. Περιηγηθήκαμε λίγο ακόμα στους δρόμους και στις λεωφόρους πριν καταλήξουμε στο Lower Manhattan. Εκεί περπατήσαμε λίγο ακόμα στο Bowling Green με τον περίφημο ταύρο Charging Bull, είδαμε και μία λιμουζίνα 7-8 μέτρων σταθμευμένη έξω από το πρώην τελωνείο και αφού φάγαμε κάτι στο πόδι, καταλήξαμε στο ξενοδοχείο.

bull.jpg
DSC_0545.jpg
limo.jpg
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 5
Σήμερα περιπλανόμαστε στο Upper West Side. Ξεκινώντας από το πρωί φτάνουμε στη στάση 125st με το τρένο 1. Με κατεύθυνση νότια περνάμε από το General Grant National Memorial, όπου είναι ο τάφος του Στρατηγού και 18ου προέδρου της Αμερικής, Ulysses Grant. Στον ίδιο τύμβο είναι θαμμένη και η γυναίκα του Julia.

View attachment 415107 View attachment 415108

Κατηφορίζοντας την Broadway περάσαμε από το Πανεπιστήμιο Columbia όπου το campus είναι ανοιχτό προς το κοινό. Μπαίνοντας μέσα θαυμάσαμε τα μεγαλοπρεπή κτίρια, την καθαριότητα και το πόσο ωραία ήταν συντηρημένη η περιοχή. Μοναδική παρασπονδία οι εργασίες που γίνονταν στο κτίριο της βιβλιοθήκης και χαλούσε την ευκαιρία για μια ωραία φωτογραφία.

View attachment 415109 View attachment 415110

Λίγο πιο κάτω από το πανεπιστήμιο βρίσκεται ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Ένας ναός ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1892 και επίσημα δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα.

View attachment 415111

Είχε φτάσει η ώρα για πρωινό λίγο πριν την επίσκεψή μας στο American Museum of Natural History. Είχα σταμπάρει από την Αθήνα το Metro Diner, στην Broadway, ένα κλασικό αμερικανικό εστιατόριο που όλοι έχουμε δει σε ταινίες. Φτάνοντας εκεί, και προς μεγάλη μας έκπληξη, ο υπεύθυνος ήταν ένας Έλληνας 2 γενιάς, ο Δημήτρης, ο οποίος μας εκμυστηρεύτηκε διάφορα tips για την πόλη. Αφού πήραμε το πρωινό μας με 3 διαφορετικά πιάτα με αυγά, χυμούς και καφέδες (68$) προχωρήσαμε λίγο ακόμα νότια στο Bloomingdale's Outlet.

View attachment 415112 View attachment 415113 View attachment 415114 View attachment 415115 View attachment 415116 View attachment 415117

Εκεί βρήκαμε κάποια κομμάτια σε εξαιρετικές τιμές και δεν διστάσαμε να τα αγοράσουμε. Άλλωστε η μέρα για τα ψώνια δεν είχε φτάσει ακόμα.
Έπειτα από λίγη ώρα καταφτάσαμε στο AMNH (sightseeing pass). Τι να πρωτοπείς για αυτό το γιγαντιαίο μουσείο. Αρχικά να πούμε ότι μπήκαμε στις 11:00 το πρωί και βγήκαμε στις 4:00 το απόγευμα, χωρίς να προλάβουμε να τα δούμε όλα και με αρκετό τροχάδην. Εννοείται ότι το τμήμα των δεινοσαύρων ήταν το πιο δημοφιλές και με τον περισσότερο κόσμο. Τα διοράματα με τα φυσικού μεγέθους ζώα έκλεβαν την παράσταση και βέβαια η τεράστια μπλε φάλαινα που κοσμούσε την οροφή μιας ολόκληρης αίθουσας. Μεταξύ άλλων περιηγηθήκαμε στις αίθουσες ανθρωπολογίας, θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, εντόμων, πετρωμάτων, πολύτιμων λίθων και πολλές άλλες. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να μπούμε στο πλανητάριο, αλλά το είδαμε απ’ έξω. Βγάλαμε και φωτογραφία με τον Theodore Roosevelt, 26ο πρόεδρο των Η.Π.Α. και έναν εκ των ιδρυτών του μουσείου.

View attachment 415119 View attachment 415120 View attachment 415121 View attachment 415122 View attachment 415123 View attachment 415126 View attachment 415127 View attachment 415129 View attachment 415118

Φεύγοντας από το μουσείο περάσαμε από το Lincoln Center όπου βρίσκονται η φημισμένη Metropolitan Όπερα της Νέας Υόρκης, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, Το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης και η σχολή τεχνών Julliard.

View attachment 415133

Λίγο πιο κάτω καταλήξαμε στην κυκλική πλατεία Columbus Circle όπου στη μέση δεσπόζει η στήλη με το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου με τις καραβέλες του. Στο σημείο αυτό μετριούνται όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις από την πόλη της Νέας Υόρκης.

View attachment 415134

Έχοντας ακόμα χρόνο κατευθυνθήκαμε στο Rockefeller Center με σκοπό να εκμεταλλευτούμε τη δωρεάν είσοδο στο Top of the Rock. Δυστυχώς δεν μας δέχτηκαν χωρίς ραντεβού αλλά μας έκλεισαν για την επόμενη το πρωί. Περιηγηθήκαμε λίγο ακόμα στους δρόμους και στις λεωφόρους πριν καταλήξουμε στο Lower Manhattan. Εκεί περπατήσαμε λίγο ακόμα στο Bowling Green με τον περίφημο ταύρο Charging Bull, είδαμε και μία λιμουζίνα 7-8 μέτρων σταθμευμένη έξω από το πρώην τελωνείο και αφού φάγαμε κάτι στο πόδι, καταλήξαμε στο ξενοδοχείο.

View attachment 415135 View attachment 415136 View attachment 415137
Ημέρα 6
Σήμερα η μέρα ξεκίνησε από το Ground Zero. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την περιοχή. Οι τεράστιες πισίνες που βρίσκονται στη θέση όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκοσμίου Κέντρο Εμπορίου, το περίγραμμα των πισινών όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων όσων χάθηκαν κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, το εμπορικό κέντρο και σταθμό του μετρό Oculus, ο πύργος One World Trade Center (δυστυχώς δεν προλάβαμε να ανέβουμε στο παρατηρητήριο), το Liberty Park με την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου η οποία σχεδιάστηκε από τον διάσημο Santiago Calatrava, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στις τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα αξιοθέατα της περιοχής.

memorial5.jpg
DSC_0008.jpg
DSC_0110.jpg
memorial2.jpg
memorial3.jpg
memorial1.jpg


Περπατήσαμε στο πάρκο Liberty απ’ όπου θαυμάσαμε τη θέα από ψηλά, περιπλανηθήκαμε γύρω από τις πισίνες και τέλος μπήκαμε στο Oculus και χαζέψαμε στις βιτρίνες.

liberty-park3.jpg
liberty-park2.jpg
liberty-park1.jpg
oculus.jpg
oculus1.jpg


Από εκεί πήραμε το subway για το Rockefeller Center όπου είχαμε το ραντεβού για να ανέβουμε στο Top of the Rock (sightseeing pass). Άλλη μία εμπειρία της πόλης από ψηλά, με το Empire State Building να ορθώνεται περήφανο μπροστά μας. Στα σύν αυτού του παρατηρητηρίου είναι ότι διαθέτει περιοχή όπου είναι τελείως έξω χωρίς κάγκελα και τζάμια να περιορίζουν τη θέα. Αφού είδαμε και το Central Park από ψηλά, κατεβήκαμε στο έδαφος και επιστρέψαμε πάλι στο Lower Manhattan.

top1.jpg
top2.jpg
top3.jpg
top4.jpg
top5.jpg
top6.jpg
top7.jpg


Είχαμε κλείσει ραντεβού (sightseeing pass) για να μπούμε στο National September 11 Museum. Το μουσείο National September 11 Museum είναι αφιερωμένο σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11/9/2001 στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Στους χώρους του, που εκτείνονται στα θεμέλια των πύργων βρίσκονται αντικείμενα και κειμήλια που διασώθηκαν από τα συντρίμμια. Πολλά από αυτά είναι διαλυμένα και χωρίς αποκατάσταση για να θυμίζουν εκείνη την ημέρα. Τεράστια κομμάτια χάλυβα, μέρος από την κεραία του πύργου, μηχάνημα από τον εξαερισμό, ακόμα και ένα ολόκληρο κατεστραμμένο πυροσβεστικό όχημα. Επίσης παντού υπάρχουν οθόνες που παρουσιάζουν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και εθελοντές αναλαμβάνουν την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου. Εδώ τα χαμόγελα λείπουν και όλοι οι επισκέπτες αποτείουν με τον τρόπο και τη σοβαρότητά τους φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα.

9-11museum4.jpg
9-11museum5.jpg
9-11museum1.jpg
9-11museum2.jpg
9-11museum3.jpg


Και έφτασε το μεσημέρι. Φαγητό στο Eataly και επιβίβαση στο subway με κατεύθυνση το Coney Island του Brooklyn. Άλλος ένας προορισμός που δεν περιλαμβάνεται στους οδηγούς των γραφείων. Απέραντη παραλία με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό, λούνα παρκ, ξύλινο πεζόδρομο για περαντζάδα και η κλασική προβλήτα που μπαίνει μέσα στο νερό. Η όλη περιοχή δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα και ως η παιδική χαρά της Νέας Υόρκης.

coney2.jpg


Μετά από μία ώρα διαδρομή κατευθυνθήκαμε αρχικά στο Ενυδρείο της Νέας Υόρκης (sightseeing pass). Το ενυδρείο της Νέας Υόρκης είναι το παλαιότερο ενυδρείο που λειτουργεί συνεχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδρύθηκε το 1896. Εκτείνεται σε 56 στρέμματα και διαθέτει περισσότερα από 270 υδρόβια ζώα. Το Ενυδρείο της Νέας Υόρκης αποτελείται από πέντε εκθέσεις: Το αμφιθέατρο με τις φώκιες, την αίθουσα με τα ψάρια, τα ασπόνδυλα, τους καρχαρίες και τους εξωτερικούς χώρους με τις φώκιες και τους πιγκουίνους. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ο θόλος με τους καρχαρίες και τα σαλάχια να κόβουν βόλτες πάνω από το κεφάλι σου. Εξίσου ωραία ήταν η αίθουσα με την τεράστια τζαμαρία όπου πλησίαζαν οι φώκιες και αλληλεπιδρούσαν με μικρούς και μεγάλους.

aquarium1.jpg
aquarium2.jpg
aquarium3.jpg
aquarium4.jpg


Στη συνέχεια περπατήσαμε πάνω στον ξύλινο πεζόδρομο και αριστερά είχαμε τον ωκεανό και δεξιά ένα από τα παλιότερα λούνα παρκ της Αμερικής. Εκεί τα αγόρια της παρέας ξασαλώσαμε. Έχοντας ημερήσιο βραχιολάκι (sightseeing pass) κάναμε τα πιο δημοφιλή τραινάκια. Από το σύγχρονο Thunderbolt μέχρι το κλασσικό ξύλινο τραινάκι Cyclones που χρονολογείται από το 1927, ξεσαλώσαμε.

coney1.jpg
coney3.jpg


Στη συνέχεια καθίσαμε να φάμε στο εικονικό και πασίγνωστο Nathan’s με τα περίφημα Hot Dogs και τα θεόρατα αναψυκτικά.

coney4.jpg


Τέλος περπατήσαμε και στο Steeplechase Pier την προβλήτα που εκτείνεται μέσα στη θάλασσα. Από εκεί και έχοντας πια νυχτώσει κατευθυνθήκαμε στο σταθμό του subway περνώντας μέσα από την εμπορική αγορά της περιοχής.

coney5.jpg


Καταλήξαμε κατάκοποι στο ξενοδοχείο, για μια ακόμα νύχτα, και ξεραθήκαμε.
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 6
Σήμερα η μέρα ξεκίνησε από το Ground Zero. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την περιοχή. Οι τεράστιες πισίνες που βρίσκονται στη θέση όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκοσμίου Κέντρο Εμπορίου, το περίγραμμα των πισινών όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων όσων χάθηκαν κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, το εμπορικό κέντρο και σταθμό του μετρό Oculus, ο πύργος One World Trade Center (δυστυχώς δεν προλάβαμε να ανέβουμε στο παρατηρητήριο), το Liberty Park με την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου η οποία σχεδιάστηκε από τον διάσημο Santiago Calatrava, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στις τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα αξιοθέατα της περιοχής.

View attachment 415143 View attachment 415138 View attachment 415139 View attachment 415141 View attachment 415142 View attachment 415140

Περπατήσαμε στο πάρκο Liberty απ’ όπου θαυμάσαμε τη θέα από ψηλά, περιπλανηθήκαμε γύρω από τις πισίνες και τέλος μπήκαμε στο Oculus και χαζέψαμε στις βιτρίνες.

View attachment 415146 View attachment 415145 View attachment 415144 View attachment 415147 View attachment 415148

Από εκεί πήραμε το subway για το Rockefeller Center όπου είχαμε το ραντεβού για να ανέβουμε στο Top of the Rock (sightseeing pass). Άλλη μία εμπειρία της πόλης από ψηλά, με το Empire State Building να ορθώνεται περήφανο μπροστά μας. Στα σύν αυτού του παρατηρητηρίου είναι ότι διαθέτει περιοχή όπου είναι τελείως έξω χωρίς κάγκελα και τζάμια να περιορίζουν τη θέα. Αφού είδαμε και το Central Park από ψηλά, κατεβήκαμε στο έδαφος και επιστρέψαμε πάλι στο Lower Manhattan.

View attachment 415149 View attachment 415150 View attachment 415151 View attachment 415152 View attachment 415153 View attachment 415154 View attachment 415155

Είχαμε κλείσει ραντεβού (sightseeing pass) για να μπούμε στο National September 11 Museum. Το μουσείο National September 11 Museum είναι αφιερωμένο σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11/9/2001 στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Στους χώρους του, που εκτείνονται στα θεμέλια των πύργων βρίσκονται αντικείμενα και κειμήλια που διασώθηκαν από τα συντρίμμια. Πολλά από αυτά είναι διαλυμένα και χωρίς αποκατάσταση για να θυμίζουν εκείνη την ημέρα. Τεράστια κομμάτια χάλυβα, μέρος από την κεραία του πύργου, μηχάνημα από τον εξαερισμό, ακόμα και ένα ολόκληρο κατεστραμμένο πυροσβεστικό όχημα. Επίσης παντού υπάρχουν οθόνες που παρουσιάζουν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και εθελοντές αναλαμβάνουν την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου. Εδώ τα χαμόγελα λείπουν και όλοι οι επισκέπτες αποτείουν με τον τρόπο και τη σοβαρότητά τους φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα.

View attachment 415159 View attachment 415160 View attachment 415156 View attachment 415157 View attachment 415158

Και έφτασε το μεσημέρι. Φαγητό στο Eataly και επιβίβαση στο subway με κατεύθυνση το Coney Island του Brooklyn. Άλλος ένας προορισμός που δεν περιλαμβάνεται στους οδηγούς των γραφείων. Απέραντη παραλία με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό, λούνα παρκ, ξύλινο πεζόδρομο για περαντζάδα και η κλασική προβλήτα που μπαίνει μέσα στο νερό. Η όλη περιοχή δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα και ως η παιδική χαρά της Νέας Υόρκης.

View attachment 415166

Μετά από μία ώρα διαδρομή κατευθυνθήκαμε αρχικά στο Ενυδρείο της Νέας Υόρκης (sightseeing pass). Το ενυδρείο της Νέας Υόρκης είναι το παλαιότερο ενυδρείο που λειτουργεί συνεχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδρύθηκε το 1896. Εκτείνεται σε 56 στρέμματα και διαθέτει περισσότερα από 270 υδρόβια ζώα. Το Ενυδρείο της Νέας Υόρκης αποτελείται από πέντε εκθέσεις: Το αμφιθέατρο με τις φώκιες, την αίθουσα με τα ψάρια, τα ασπόνδυλα, τους καρχαρίες και τους εξωτερικούς χώρους με τις φώκιες και τους πιγκουίνους. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ο θόλος με τους καρχαρίες και τα σαλάχια να κόβουν βόλτες πάνω από το κεφάλι σου. Εξίσου ωραία ήταν η αίθουσα με την τεράστια τζαμαρία όπου πλησίαζαν οι φώκιες και αλληλεπιδρούσαν με μικρούς και μεγάλους.

View attachment 415161 View attachment 415162 View attachment 415163 View attachment 415164

Στη συνέχεια περπατήσαμε πάνω στον ξύλινο πεζόδρομο και αριστερά είχαμε τον ωκεανό και δεξιά ένα από τα παλιότερα λούνα παρκ της Αμερικής. Εκεί τα αγόρια της παρέας ξασαλώσαμε. Έχοντας ημερήσιο βραχιολάκι (sightseeing pass) κάναμε τα πιο δημοφιλή τραινάκια. Από το σύγχρονο Thunderbolt μέχρι το κλασσικό ξύλινο τραινάκι Cyclones που χρονολογείται από το 1927, ξεσαλώσαμε.

View attachment 415165 View attachment 415167

Στη συνέχεια καθίσαμε να φάμε στο εικονικό και πασίγνωστο Nathan’s με τα περίφημα Hot Dogs και τα θεόρατα αναψυκτικά.

View attachment 415168

Τέλος περπατήσαμε και στο Steeplechase Pier την προβλήτα που εκτείνεται μέσα στη θάλασσα. Από εκεί και έχοντας πια νυχτώσει κατευθυνθήκαμε στο σταθμό του subway περνώντας μέσα από την εμπορική αγορά της περιοχής.

View attachment 415169

Καταλήξαμε κατάκοποι στο ξενοδοχείο, για μια ακόμα νύχτα, και ξεραθήκαμε.
Ημέρα 7

Ημέρα Σάββατο και πρώτη πρωινή δραστηριότητα ποδήλατο στο Central Park (sightseeing pass). Από τις 8:30 που πήραμε τα ποδήλατα έως τις 13:00 που τα επιστρέψαμε ζήσαμε μία ξεχωριστή εμπειρία. Εκατοντάδες κόσμου έτρεχαν, περπάταγαν, έκαναν ποδήλατο, πατίνι και ότι άλλο φανταστεί κανείς. Πήγαμε στα The Mall, Bethesda Fountain και Terrace, Belvedere Castle, Strawberry Fields, The Lake, Sheep Medow και σε διάφορα άλλα σημεία. Εντάξει, για αν δεις καλά, όλο το Central Park θέλεις 2-3 ημέρες φουλ.

central1.jpg
central2.jpg
central3.jpg
central5.jpg
central6.JPG
central7.JPG
central9.jpg
central10.jpg
central11.jpg



Είχε φτάσει η ώρα την υπέρτατη εμπειρία. Κατευθυνθήκαμε στο Hudson Yards και ανεβήκαμε στο παρατηρητήριο The Edge (sightseeing pass). Το The Edge είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής, μηχανικής και τεχνολογίας με πανοραμική θέα στην πόλη που όλοι αγαπάμε καθώς επίσης και το υψηλότερο ανοιχτό κατάστρωμα παρατήρησης στο δυτικό ημισφαίριο. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του The Edge είναι ότι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Μανχάταν και σάς επιτρέπει να δείτε ολόκληρο τον ορίζοντα από ένα μέρος. Μπορείτε να δείτε όλη τη διαδρομή από την άκρη του Central Park μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας και πέρα.

edge1.jpg
edge3.jpg
edge4.jpg


Αλλά στο παρατηρητήριο παρέμεινε η γυναίκα μου και ο γιος μου. Εγώ το πήγα ένα βήμα παραπέρα ή για να το πω και κυριολεκτικά 50 μέτρα ψηλότερα. Το City Climb, η υψηλότερη εξωτερική ανάβαση κτιρίου στον κόσμο και μια μοναδική εναέρια εμπειρία περιπέτειας. Το City Climb, προκαλεί τους επισκέπτες να ανέβουν στο εξωτερικό ενός υπερυψηλού κτιρίου 387 μέτρων και μετά να σκύψουν από την εξωτερικής πλατφόρμας του ουρανοξύστη για την απόλυτη θέα της Νέας Υόρκης.
Με επικεφαλής εκπαιδευμένους οδηγούς, μικρές ομάδες διασχίζουν μια σειρά από υπαίθριες πλατφόρμες και σκάλες κατά μήκος της περιμετρικής κορώνας του ουρανοξύστη. Τα υπερσύγχρονα συστήματα τρόλεϊ και καλωδίων ασφαλίζουν οδηγούς και επισκέπτες σε χαλύβδινες ράγες καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

edge2.jpg


Χωρίς εμπόδια στην εξωτερική περίμετρο του City Climb, σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της εμπειρίας, οι επισκέπτες μπορούν να σκύψουν στις ανοιχτές άκρες χωρίς εμπόδιο, εκτός από τον αέρα, και να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Το κόστος του City Climb είναι 185$, αλλά αξίζει μέχρι τελευταίου σεντ.

edge5.jpg
edge6.jpg


Βγαίνοντας από το The Edge πήγαμε για φαγητό στο Whole Foods Market. Το Whole Foods Market είναι ένα Super Market όπου στον πάνω όροφο έχει μπουφέδες με κάθε είδους φαγητά. Από κρεατικά, ζυμαρικά, σαλάτες, vegan, ψαρικά, μπορούσες να επιλέξεις ότι θέλεις. Επαιρνες στην είσοδο ένα χάρτινο κουτάκι και έβαζες μέσα ότι ήθελες. Μετά στο ταμείο το ζύγιζαν και πλήρωνες 14$/λίβρα, δηλαδή το μισό κιλό. Μια χαρά τίμια τιμή για Νέα Υόρκη, ύστερα από όλα τα κερατιάτικα που είχαμε πληρώσει για φαγητό. Διέθετε και τραπέζια όπου καθίσαμε και φάγαμε.

5 η ώρα είχαμε ραντεβού για το The Beast (30$). Το The Beast είναι ένα ταχύπλοο σκάφος που διαθέτει 2 μηχανές jet. Ένα roller coaster στη θάλασσα. Ξεκίνησε από τον Hudson River προς το Άγαλμα της Ελευθερίας. Στη μισάωρη διαδρομή δυνατή rock μουσική, γκάζια, νερό, νεροπίστολα και μπουγέλα από το προσωπικό. Μία διασκεδαστική και δροσιστική στιγμή για μικρούς και μεγάλους.

beast1.jpg
beast2.jpg


6 η ώρα ήμασταν απ’ έξω από το ΜοΜΑ (sightseeing pass) και με μόνο 1,5 ώρα για να εξερευνήσουμε το μουσείο. Το ΜοΜΑ είναι το διάσημο μουσείο σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί έργα από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Η συλλογή του MoMA προσφέρει δείγματα της σύγχρονης τέχνης, συμπεριλαμβανομένων έργων αρχιτεκτονικής, σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εκτυπώσεων, εικονογραφημένων βιβλίων, φιλμ και ηλεκτρονικών μέσων. Στους τοίχους και στις προθήκες του θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα των: Πικάσο, Νταλί, Γκογκέν, Κάλο, Ρουσσώ, Βαν Γκογκ, Ζεζάν, Γουόρχωλ και πολλών άλλων. Το μουσείο διαθέτει επίσης εξωτερικό αίθριο με εκθέματα και ένα τεράστιο κατάστημα με αναμνηστικά και αντίγραφα έργων. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να δούμε όλα όσα θέλαμε.

moma7.jpg
moma1.jpg
moma2.jpg
moma3.jpg
moma4.jpg
moma5.jpg
moma6.jpg


8 η ώρα μπήκαμε στο Madame Tussauds (sightseeing pass). Ανεβήκαμε 5 ορόφους και σιγά σιγά κατεβαίναμε μέσα από μία μοναδική διαδρομή. Είδαμε πανομοιότυπα ομοιώματα τραγουδιστών, ηθοποιών, πολιτικών, ιστορικών προσώπων, αθλητών, μοντέλων, ηρώων της Marvel και πολλών άλλων. Μεταξύ άλλων “συναντηθήκαμε” με τους: Elton John, Angelina Jolie, Brad Pitt, τη συγχωρεμένη Βασίλισσα Ελισσάβετ, τα εγγόνια της, την Scarlett Johansson, τον Bruce Willis, τον Chuckie Chan και δεκάδες άλλους. Το αποκορύφωμα της εμπειρίας ήταν το κέρινο αντίγραφο του χεριού μας που μας έφτιαξαν και πήραμε ως αναμνηστικό.

tussauds1.jpg
tussauds2.jpg
tussauds3.jpg
tussauds4.jpg


10:30 βγήκαμε κομμάτια από την κούραση, πήραμε φαγητό από την διάσημη καντίνα Halal Guys και καταλήξαμε στο ξενοδοχείο κατά τις 11:30. Ίσως η πιο κουραστική μέρα από όλες. Σήμερα ήταν και η τελευταία μέρα που χρησιμοποιήσαμε το sightseeing pass.

halal2.jpg
halal.jpg
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 7

Ημέρα Σάββατο και πρώτη πρωινή δραστηριότητα ποδήλατο στο Central Park (sightseeing pass). Από τις 8:30 που πήραμε τα ποδήλατα έως τις 13:00 που τα επιστρέψαμε ζήσαμε μία ξεχωριστή εμπειρία. Εκατοντάδες κόσμου έτρεχαν, περπάταγαν, έκαναν ποδήλατο, πατίνι και ότι άλλο φανταστεί κανείς. Πήγαμε στα The Mall, Bethesda Fountain και Terrace, Belvedere Castle, Strawberry Fields, The Lake, Sheep Medow και σε διάφορα άλλα σημεία. Εντάξει, για αν δεις καλά, όλο το Central Park θέλεις 2-3 ημέρες φουλ.

View attachment 415170 View attachment 415171 View attachment 415172 View attachment 415173 View attachment 415174 View attachment 415175 View attachment 415177 View attachment 415178 View attachment 415179


Είχε φτάσει η ώρα την υπέρτατη εμπειρία. Κατευθυνθήκαμε στο Hudson Yards και ανεβήκαμε στο παρατηρητήριο The Edge (sightseeing pass). Το The Edge είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής, μηχανικής και τεχνολογίας με πανοραμική θέα στην πόλη που όλοι αγαπάμε καθώς επίσης και το υψηλότερο ανοιχτό κατάστρωμα παρατήρησης στο δυτικό ημισφαίριο. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του The Edge είναι ότι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Μανχάταν και σάς επιτρέπει να δείτε ολόκληρο τον ορίζοντα από ένα μέρος. Μπορείτε να δείτε όλη τη διαδρομή από την άκρη του Central Park μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας και πέρα.

View attachment 415180 View attachment 415182 View attachment 415183

Αλλά στο παρατηρητήριο παρέμεινε η γυναίκα μου και ο γιος μου. Εγώ το πήγα ένα βήμα παραπέρα ή για να το πω και κυριολεκτικά 50 μέτρα ψηλότερα. Το City Climb, η υψηλότερη εξωτερική ανάβαση κτιρίου στον κόσμο και μια μοναδική εναέρια εμπειρία περιπέτειας. Το City Climb, προκαλεί τους επισκέπτες να ανέβουν στο εξωτερικό ενός υπερυψηλού κτιρίου 387 μέτρων και μετά να σκύψουν από την εξωτερικής πλατφόρμας του ουρανοξύστη για την απόλυτη θέα της Νέας Υόρκης.
Με επικεφαλής εκπαιδευμένους οδηγούς, μικρές ομάδες διασχίζουν μια σειρά από υπαίθριες πλατφόρμες και σκάλες κατά μήκος της περιμετρικής κορώνας του ουρανοξύστη. Τα υπερσύγχρονα συστήματα τρόλεϊ και καλωδίων ασφαλίζουν οδηγούς και επισκέπτες σε χαλύβδινες ράγες καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

View attachment 415181

Χωρίς εμπόδια στην εξωτερική περίμετρο του City Climb, σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της εμπειρίας, οι επισκέπτες μπορούν να σκύψουν στις ανοιχτές άκρες χωρίς εμπόδιο, εκτός από τον αέρα, και να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Το κόστος του City Climb είναι 185$, αλλά αξίζει μέχρι τελευταίου σεντ.

View attachment 415184 View attachment 415185

Βγαίνοντας από το The Edge πήγαμε για φαγητό στο Whole Foods Market. Το Whole Foods Market είναι ένα Super Market όπου στον πάνω όροφο έχει μπουφέδες με κάθε είδους φαγητά. Από κρεατικά, ζυμαρικά, σαλάτες, vegan, ψαρικά, μπορούσες να επιλέξεις ότι θέλεις. Επαιρνες στην είσοδο ένα χάρτινο κουτάκι και έβαζες μέσα ότι ήθελες. Μετά στο ταμείο το ζύγιζαν και πλήρωνες 14$/λίβρα, δηλαδή το μισό κιλό. Μια χαρά τίμια τιμή για Νέα Υόρκη, ύστερα από όλα τα κερατιάτικα που είχαμε πληρώσει για φαγητό. Διέθετε και τραπέζια όπου καθίσαμε και φάγαμε.

5 η ώρα είχαμε ραντεβού για το The Beast (30$). Το The Beast είναι ένα ταχύπλοο σκάφος που διαθέτει 2 μηχανές jet. Ένα roller coaster στη θάλασσα. Ξεκίνησε από τον Hudson River προς το Άγαλμα της Ελευθερίας. Στη μισάωρη διαδρομή δυνατή rock μουσική, γκάζια, νερό, νεροπίστολα και μπουγέλα από το προσωπικό. Μία διασκεδαστική και δροσιστική στιγμή για μικρούς και μεγάλους.

View attachment 415186 View attachment 415187

6 η ώρα ήμασταν απ’ έξω από το ΜοΜΑ (sightseeing pass) και με μόνο 1,5 ώρα για να εξερευνήσουμε το μουσείο. Το ΜοΜΑ είναι το διάσημο μουσείο σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί έργα από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Η συλλογή του MoMA προσφέρει δείγματα της σύγχρονης τέχνης, συμπεριλαμβανομένων έργων αρχιτεκτονικής, σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εκτυπώσεων, εικονογραφημένων βιβλίων, φιλμ και ηλεκτρονικών μέσων. Στους τοίχους και στις προθήκες του θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα των: Πικάσο, Νταλί, Γκογκέν, Κάλο, Ρουσσώ, Βαν Γκογκ, Ζεζάν, Γουόρχωλ και πολλών άλλων. Το μουσείο διαθέτει επίσης εξωτερικό αίθριο με εκθέματα και ένα τεράστιο κατάστημα με αναμνηστικά και αντίγραφα έργων. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να δούμε όλα όσα θέλαμε.

View attachment 415194 View attachment 415188 View attachment 415189 View attachment 415190 View attachment 415191 View attachment 415192 View attachment 415193

8 η ώρα μπήκαμε στο Madame Tussauds (sightseeing pass). Ανεβήκαμε 5 ορόφους και σιγά σιγά κατεβαίναμε μέσα από μία μοναδική διαδρομή. Είδαμε πανομοιότυπα ομοιώματα τραγουδιστών, ηθοποιών, πολιτικών, ιστορικών προσώπων, αθλητών, μοντέλων, ηρώων της Marvel και πολλών άλλων. Μεταξύ άλλων “συναντηθήκαμε” με τους: Elton John, Angelina Jolie, Brad Pitt, τη συγχωρεμένη Βασίλισσα Ελισσάβετ, τα εγγόνια της, την Scarlett Johansson, τον Bruce Willis, τον Chuckie Chan και δεκάδες άλλους. Το αποκορύφωμα της εμπειρίας ήταν το κέρινο αντίγραφο του χεριού μας που μας έφτιαξαν και πήραμε ως αναμνηστικό.

View attachment 415195 View attachment 415196 View attachment 415197 View attachment 415198

10:30 βγήκαμε κομμάτια από την κούραση, πήραμε φαγητό από την διάσημη καντίνα Halal Guys και καταλήξαμε στο ξενοδοχείο κατά τις 11:30. Ίσως η πιο κουραστική μέρα από όλες. Σήμερα ήταν και η τελευταία μέρα που χρησιμοποιήσαμε το sightseeing pass.

View attachment 415200 View attachment 415199
Ημέρα 8
Σήμερα είναι ημέρα εξερεύνησης αφού η μόνη κλειστή δραστηριότητα είναι το βράδυ. Ξεκινήσαμε το πρωί από την άδεια Times Square και πρωινό από το Dunkin Donuts (20$).

times1.jpg
times2.jpg
times3.jpg
times4.jpg


Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Hudson Yards όπου ήταν και η αφετηρία του High Line Park.

yards1.jpg
yards2.jpg


Το High Line, είναι χτισμένο στις παλιές υπερυψωμένες γραμμές τρένων που προμήθευαν την περιοχή με εμπορεύματα. Το 1999, δημιουργήθηκε η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση φίλων του High Line, που προώθησαν την ιδέα της μετατροπής της High Line σε ένα υπερυψωμένο πάρκο ή πράσινο χώρο περιπάτου, παρόμοιο με το Promenade Plantée στο Παρίσι. Κατά την επίσκεψή μας στο High Line, περπατήσαμε στα δρομάκια του ανάμεσα στα φυτά και τα λουλούδια, είδαμε τέχνη και απολαύσαμε μια μοναδική προοπτική της πόλης της Νέας Υόρκης.

high_line_01.jpg
high_line_04.jpg
high1.jpg


Λίγο πριν το τέλος του High Line Park το εγκαταλείψαμε με κατεύθυνση σε ένα νέο πάρκο της πόλης. Το Little Island. Το Little Island είναι ένα ολοκαίνουργιο δημόσιο πάρκο, που βρίσκεται στο Hudson River Park, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν τη φύση και την τέχνη σε μια μοναδική αστική όαση. Το πάρκο διαθέτει ένα καταπράσινο τοπίο με συναρπαστικούς λόφους, ελικοειδή μονοπάτια και εκθαμβωτική θέα σε συνδυασμό με προγράμματα που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, ποίηση, κωμωδία και εργαστήρια τέχνης για όλες τις ηλικίες. Από το πάρκο αυτό μπορείτε να πάρετε και απίστευτες λήψεις του Lower Manhattan.

island1.jpg
island2.jpg
island3.jpg
island4.jpg


Στη συνέχεια περπατήσαμε στο Greenwich Village, το Soho, και περάσαμε από το διάσημο πλέον κτίριο όπου το εξωτερικό του εμφανίζεται στη σειρά Friends

friends.jpg


και από τον πασίγνωστο πυροσβεστικό σταθμό των Ghostbusters.

ghost.jpg


Και στα δύο αυτά ο κόσμος ήταν πάρα πολύς και έψαχνε την τέλεια φωτογραφία. Τέλος καταλήξαμε στο Washington Square Park. Εκεί θαυμάσαμε το σιντριβάνι, την αψίδα, το πράσινο και χαζέψαμε τον κόσμο που υπήρχε εκεί.

Washington_05.jpg
washington1.jpg
greenwich_02.jpg
grenwich1.jpg


Αφού ξεκουραστήκαμε λίγο, προχωρήσαμε για γεύμα στο διάσημο Katz’s Delicatessen. Περίπου μισάωρη αναμονή απ’ έξψ πριν γευτούμε το original σάντουιτς με παστράμι και βοδινό. 65$ για 2 σάντουιτς και 2 αναψυκτικά. Το pastrami άπαιχτο, το βοδινό όχι κάτι ιδιαίτερο. Μου θύμισε Zwan, για τους πιο παλιούς.

katzs4.jpg
katzs2.jpg
katzs1.jpg
katz3.jpg


Στη συνέχεια πήραμε το subway για το Brooklyn και συγκεκριμένα για το DUMBO. Άπειρος κόσμος στην κυριολεξία και όταν φτάσαμε στη διασταύρωση Washington St και Water St, για την γνωστή φωτογραφία της γέφυρας Manhattan γινόταν το αδιαχώρητο. Κάναμε μία βόλτα στα πέριξ και στην παραλία και μετά κατευθυνθήκαμε προς την είσοδο της Γέφυρας του Μπρούκλιν ώστε να την περπατήσουμε. Στο δρόμο μας βρήκαμε και ένα μαγαζί με Χριστουγεννιάτικα!!! 36 βαθμοί κελσίου έξω και μέσα Άι Βασίληδες. Πρωτόγνωρο αλλά μπήκαμε και πήραμε και ένα αναμνηστικό στολίδι.

dumbo1.jpg
dumbo2.jpg
dumbo3.jpg


Στη συνέχεια βρήκαμε τα σκαλιά που μας οδήγησαν στην αρχή της γέφυρας. Ξεκινήσαμε το περπάτημα προς το Manhattan. 486 μέτρα απόλυτης Νέας Υόρκης. Περπάτημα στην πιο παλιά και εικονική γέφυρα της πόλης και θέα προς το Manhattan. Ο κόσμος πάρα πολύς που σταμάταγε παντού για φωτογραφίες και για να χαζέψει τη θέα. Ευτυχώς που από το 2021 έχουν δώσει στα ποδήλατα μία άλλη λωρίδα κυκλοφορίας και δεν υπήρχε κομφούζιο. Στο τέλος της γέφυρας από την πλευρά του Manhattan υπήρχαν δεκάδες κινέζοι που πουλούσαν αναμνηστικά και σουβενίρ. Ότι πιο οικονομικό θα το βρεις εκεί.

bb1.jpg
bb2.jpg
bb3.JPG
bb4.JPG
bb5.JPG
bb6.JPG


Είχε αρχίσει ήδη να σουρουπώνει οπότε και ξεκινήσαμε για την τελευταία δραστηριότητα της ημέρας που ήταν η άνοδος στο Summit One Vanderbilt. Το One Vanderbilt λάμπει σαν φάρος στον κόσμο με το εμβληματικό του σχήμα που θέτει νέα πρότυπα για την αρχιτεκτονική στη Νέα Υόρκη. Με ύψος 427 μέτρα, το One Vanderbilt είναι ο ψηλότερος εμπορικός ουρανοξύστης στο Midtown Manhattan και ανάμεσα στα 30 ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Το κατάστρωμα παρατήρησης του One Vanderbilt βρίσκεται στον 59ο όροφο και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του το γυάλινο πάτωμα, τους καθρέπτες και τις τεράστιες τζαμαρίες. Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί της αίσθηση της αιώρησης.

summit1.jpg
summit2.jpg
summit3.jpg
summit4.jpg
summit5.jpg


Σε ένα άλλο σημείο βρίσκεται το Levitation που είναι μια σειρά από γυάλινα κουτιά που προεξέχουν από το κτίριο πάνω από τη λεωφόρο Madison. Βρίσκονται 324 μέτρα στον αέρα! Στον πιο πάνω όροφο θα βρείτε το δωμάτιο με τις μπάλες και τέλος για τους πιο τολμηρούς υπάρχει το Ascent, ένα γυάλινο ασανσέρ, σε ακόμα 12 ορόφους, στο υψηλότερο σημείο του SUMMIT στα 365 μέτρα. Οι ανελκυστήρες ταξιδεύουν κατά ύψος του εξωτερικού του κτιρίου προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία με εκπληκτική θέα. Τα εισιτήρια με πρόσβαση στο Ascent, κοστίζουν περισσότερο από τα εισιτήρια της γενικής εισόδου. Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε κάτω. Το δάπεδο είναι διαφανές!!!

Αφού ολοκληρώσαμε και αυτή την εμπειρία, πήγαμε γρήγορα στο ξενοδοχείο για ύπνο αφού την επόμενη μέρα θα πηγαίναμε στην Ουάσιγκτον.
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 8
Σήμερα είναι ημέρα εξερεύνησης αφού η μόνη κλειστή δραστηριότητα είναι το βράδυ. Ξεκινήσαμε το πρωί από την άδεια Times Square και πρωινό από το Dunkin Donuts (20$).

View attachment 415201 View attachment 415202 View attachment 415203 View attachment 415204

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Hudson Yards όπου ήταν και η αφετηρία του High Line Park.

View attachment 415218 View attachment 415219

Το High Line, είναι χτισμένο στις παλιές υπερυψωμένες γραμμές τρένων που προμήθευαν την περιοχή με εμπορεύματα. Το 1999, δημιουργήθηκε η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση φίλων του High Line, που προώθησαν την ιδέα της μετατροπής της High Line σε ένα υπερυψωμένο πάρκο ή πράσινο χώρο περιπάτου, παρόμοιο με το Promenade Plantée στο Παρίσι. Κατά την επίσκεψή μας στο High Line, περπατήσαμε στα δρομάκια του ανάμεσα στα φυτά και τα λουλούδια, είδαμε τέχνη και απολαύσαμε μια μοναδική προοπτική της πόλης της Νέας Υόρκης.

View attachment 415205 View attachment 415206 View attachment 415207

Λίγο πριν το τέλος του High Line Park το εγκαταλείψαμε με κατεύθυνση σε ένα νέο πάρκο της πόλης. Το Little Island. Το Little Island είναι ένα ολοκαίνουργιο δημόσιο πάρκο, που βρίσκεται στο Hudson River Park, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν τη φύση και την τέχνη σε μια μοναδική αστική όαση. Το πάρκο διαθέτει ένα καταπράσινο τοπίο με συναρπαστικούς λόφους, ελικοειδή μονοπάτια και εκθαμβωτική θέα σε συνδυασμό με προγράμματα που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, ποίηση, κωμωδία και εργαστήρια τέχνης για όλες τις ηλικίες. Από το πάρκο αυτό μπορείτε να πάρετε και απίστευτες λήψεις του Lower Manhattan.

View attachment 415208 View attachment 415209 View attachment 415210 View attachment 415211

Στη συνέχεια περπατήσαμε στο Greenwich Village, το Soho, και περάσαμε από το διάσημο πλέον κτίριο όπου το εξωτερικό του εμφανίζεται στη σειρά Friends

View attachment 415212

και από τον πασίγνωστο πυροσβεστικό σταθμό των Ghostbusters.

View attachment 415213

Και στα δύο αυτά ο κόσμος ήταν πάρα πολύς και έψαχνε την τέλεια φωτογραφία. Τέλος καταλήξαμε στο Washington Square Park. Εκεί θαυμάσαμε το σιντριβάνι, την αψίδα, το πράσινο και χαζέψαμε τον κόσμο που υπήρχε εκεί.

View attachment 415216 View attachment 415217 View attachment 415214 View attachment 415215

Αφού ξεκουραστήκαμε λίγο, προχωρήσαμε για γεύμα στο διάσημο Katz’s Delicatessen. Περίπου μισάωρη αναμονή απ’ έξψ πριν γευτούμε το original σάντουιτς με παστράμι και βοδινό. 65$ για 2 σάντουιτς και 2 αναψυκτικά. Το pastrami άπαιχτο, το βοδινό όχι κάτι ιδιαίτερο. Μου θύμισε Zwan, για τους πιο παλιούς.

View attachment 415223 View attachment 415222 View attachment 415221 View attachment 415220

Στη συνέχεια πήραμε το subway για το Brooklyn και συγκεκριμένα για το DUMBO. Άπειρος κόσμος στην κυριολεξία και όταν φτάσαμε στη διασταύρωση Washington St και Water St, για την γνωστή φωτογραφία της γέφυρας Manhattan γινόταν το αδιαχώρητο. Κάναμε μία βόλτα στα πέριξ και στην παραλία και μετά κατευθυνθήκαμε προς την είσοδο της Γέφυρας του Μπρούκλιν ώστε να την περπατήσουμε. Στο δρόμο μας βρήκαμε και ένα μαγαζί με Χριστουγεννιάτικα!!! 36 βαθμοί κελσίου έξω και μέσα Άι Βασίληδες. Πρωτόγνωρο αλλά μπήκαμε και πήραμε και ένα αναμνηστικό στολίδι.

View attachment 415231 View attachment 415232 View attachment 415233

Στη συνέχεια βρήκαμε τα σκαλιά που μας οδήγησαν στην αρχή της γέφυρας. Ξεκινήσαμε το περπάτημα προς το Manhattan. 486 μέτρα απόλυτης Νέας Υόρκης. Περπάτημα στην πιο παλιά και εικονική γέφυρα της πόλης και θέα προς το Manhattan. Ο κόσμος πάρα πολύς που σταμάταγε παντού για φωτογραφίες και για να χαζέψει τη θέα. Ευτυχώς που από το 2021 έχουν δώσει στα ποδήλατα μία άλλη λωρίδα κυκλοφορίας και δεν υπήρχε κομφούζιο. Στο τέλος της γέφυρας από την πλευρά του Manhattan υπήρχαν δεκάδες κινέζοι που πουλούσαν αναμνηστικά και σουβενίρ. Ότι πιο οικονομικό θα το βρεις εκεί.

View attachment 415224 View attachment 415225 View attachment 415234 View attachment 415235 View attachment 415236 View attachment 415237

Είχε αρχίσει ήδη να σουρουπώνει οπότε και ξεκινήσαμε για την τελευταία δραστηριότητα της ημέρας που ήταν η άνοδος στο Summit One Vanderbilt. Το One Vanderbilt λάμπει σαν φάρος στον κόσμο με το εμβληματικό του σχήμα που θέτει νέα πρότυπα για την αρχιτεκτονική στη Νέα Υόρκη. Με ύψος 427 μέτρα, το One Vanderbilt είναι ο ψηλότερος εμπορικός ουρανοξύστης στο Midtown Manhattan και ανάμεσα στα 30 ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Το κατάστρωμα παρατήρησης του One Vanderbilt βρίσκεται στον 59ο όροφο και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του το γυάλινο πάτωμα, τους καθρέπτες και τις τεράστιες τζαμαρίες. Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί της αίσθηση της αιώρησης.

View attachment 415238 View attachment 415239 View attachment 415240 View attachment 415241 View attachment 415242

Σε ένα άλλο σημείο βρίσκεται το Levitation που είναι μια σειρά από γυάλινα κουτιά που προεξέχουν από το κτίριο πάνω από τη λεωφόρο Madison. Βρίσκονται 324 μέτρα στον αέρα! Στον πιο πάνω όροφο θα βρείτε το δωμάτιο με τις μπάλες και τέλος για τους πιο τολμηρούς υπάρχει το Ascent, ένα γυάλινο ασανσέρ, σε ακόμα 12 ορόφους, στο υψηλότερο σημείο του SUMMIT στα 365 μέτρα. Οι ανελκυστήρες ταξιδεύουν κατά ύψος του εξωτερικού του κτιρίου προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία με εκπληκτική θέα. Τα εισιτήρια με πρόσβαση στο Ascent, κοστίζουν περισσότερο από τα εισιτήρια της γενικής εισόδου. Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε κάτω. Το δάπεδο είναι διαφανές!!!

Αφού ολοκληρώσαμε και αυτή την εμπειρία, πήγαμε γρήγορα στο ξενοδοχείο για ύπνο αφού την επόμενη μέρα θα πηγαίναμε στην Ουάσιγκτον.
Ημέρα 9
Σήμερα ταξιδεύουμε για Ουάσιγκτον με τρένο για μία ημερήσια εκδρομή. Αναχώρηση 4:15 το πρωί επιστροφή 11:30 το βράδυ. Εισιτήρια είχαμε κλείσει από τον Φεβρουάριο με 58$ ανά άτομο, πηγαινέλα. Πρωί στις 3:00 λοιπόν μας περίμενε το Uber για τον σιδηροδρομικό σταθμό Penn Station (27$, το ταξί ήθελε 50$). Μικρή αναμονή και επιβίβαση στο Amtrak για την Ουάσιγκτον. Δυστυχώς δεν θυμάμαι και πολλά από το ταξίδι αφού κοιμόμασταν σε όλη τη διάρκεια. Αρκεί να αναφέρω ότι είχα βάλει ξυπνητήρι στις 3 ώρες για να μην βγούμε στο Μαϊάμι.

w9.jpg


Φτάσαμε περίπου στις 8 το πρωί και μείναμε άφωνοι από την μεγαλοπρέπεια του Union Station. Βγαίνοντας έξω καλέσαμε Uber με αρχικό προορισμό το US Marine Corps War Memorial λίγο έξω από το νεκροταφείο Arlington. Το μνημείο αυτό εμπνεύστηκε από την εμβληματική φωτογραφία του 1945 έξι πεζοναυτών που υψώνουν μια αμερικανική σημαία στο όρος Suribachi κατά τη διάρκεια της μάχης της Iwo Jima στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που τραβήχτηκε από τον στρατιωτικό φωτογράφο του Associated Press, Joe Rosenthal.

w19.jpg


Στη συνέχεια προχωρήσαμε περιμετρικά του νεκροταφείου μέχρι την κύρια είσοδό του. Το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον είναι ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, πέρα από τον ποταμό Potomac και απέναντι από την Ουάσιγκτον DC. Στα 2556 στρέμματα του, έχουν ταφεί περισσότεροι από 400.000 νεκροί των πολέμων των Η.Π.Α., ξεκινώντας από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Έπειτα από τον αρχικό έλεγχο μπήκαμε μέσα. Ήταν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία. Χιλιάδες τάφοι με πολλαπλές ημερομηνίες μέσα σε ένα απέραντο πράσινο τοπίο. Δεκάδες τα ορόσημα στο χώρο αυτό. Εμείς είδαμε τα παρακάτω:

w6.jpg


Arlington House
Το Arlington House, The Robert E. Lee Memorial, είναι μια έπαυλη σε ελληνικό στυλ αναβίωσης που βρίσκεται στο Arlington, της Βιρτζίνια και κάποτε ήταν το σπίτι του Στρατηγού Robert E. Lee της Συνομοσπονδίας. Έχει θέα στον ποταμό Potomac και στο National Mall στην Ουάσιγκτον, DC. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, οι γύρω χώροι της έπαυλης επιλέχθηκαν ως ο χώρος του Εθνικού Κοιμητηρίου του Άρλινγκτον.

w7.jpg


Tomb of the Unknown Soldier
Αυτό μπορεί να είναι το πιο γνωστό μνημείο σε όλο το Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον, και αυτό γιατί τιμά όχι μόνο ένα άτομο, αλλά μια ιδέα. Αρχικά χτίστηκε ως ο τόπος ανάπαυσης ενός άγνωστου στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ο τάφος επεκτάθηκε έκτοτε για να τιμήσει τους άγνωστους στρατιώτες που πέθαναν σε μεταγενέστερους πολέμους: Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Κορέα και Βιετνάμ. Ο άγνωστος στρατιώτης από τον πόλεμο του Βιετνάμ ταυτοποιήθηκε ως ο Michael Joseph Blassie, Jr. Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ήταν και είναι ένα μέρος όπου πρόεδροι, πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα και μέλη του στρατού έχουν έρθει για να τιμήσουν τους βετεράνους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σήμερα, το μνημείο συνεχίζει να χρησιμεύει ως σύμβολο της θυσίας που δίνουν τα μέλη του στρατού και της ιδέας ότι κανένας στρατιώτης που αγωνίζεται για τη χώρα τους δεν πρέπει να ξεχαστεί. Εκεί είδαμε την αλλαγή φρουράς.

w8.jpg


Space Shuttle Challenger
Το 1986, το Space Shuttle Challenger απογειώθηκε για το διάστημα, αλλά μόλις 78 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, το διαστημικό λεωφορείο εξερράγη. Όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Αυτή ήταν μια ιδιαίτερη τραγωδία για τα παιδιά των σχολείων των Η.Π.Α., καθώς μια από το πλήρωμα αστροναυτών, η Christa McAuliffe, επρόκειτο να είναι η πρώτη πολίτης στο διάστημα. Επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 11.000 υποψηφίους για το πρόγραμμα «Teacher in Space» της NASA και γι' αυτό πολλές τάξεις σε όλη τη χώρα παρακολουθούσαν ζωντανά την τραγωδία που εκτυλίσσονταν. Προς τιμήν της θυσίας του πληρώματος για την πρόοδο της επιστήμης, τα αποτεφρωμένα λείψανα των αστροναυτών έχουν ταφεί στο Challenger Memorial.

w27.jpg


Thurgood Marshall Grave
Ο Μάρσαλ ήταν ο πρώτος μαύρος που έγινε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και διορίστηκε από τον Πρόεδρο Λίντον Μπ. Τζόνσον το 1967. Ο Thurgood Marshall υπηρέτησε αυτόν τον ρόλο για 24 χρόνια και ήταν ο μόνος μαύρος δικαστής εκείνη την περίοδο. Πριν γίνει δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Μάρσαλ υποστήριξε πολλές υποθέσεις ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Brown εναντίον του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου το 1954.

John F. Kennedy & Jacqueline Kennedy
Ο Τζον Φ. Κένεντι είναι ένας από τους δύο προέδρους που έχουν ταφεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον. Δίπλα στον τάφο του John F. Kennedy είναι θαμμένη η Jackie Kennedy ως πρώτη κυρία που πέθανε το 1994. Στο πλευρό του πρώην προέδρου και της πρώτης κυρίας βρίσκονται οι τάφοι των δύο νηπίων παιδιών τους. Η Αραμπέλα γεννήθηκε νεκρή τον Αύγουστο του 1956 και ο Πάτρικ έζησε μόνο λίγες ώρες (39), πεθαίνοντας λίγους μήνες πριν από τον πατέρα του το 1963, από πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα.

w5.jpg


Φύγαμε από το νεκροταφείο και διασχίζοντας τη γέφυρα Arlington Memorial Bridge πάνω από τον ποταμό Potomac, φτάσαμε στο Lincoln Memorial. Για κακή μας τύχη πέσαμε πάνω σε κινηματογραφικό γύρισμα και μας καθυστέρησε αρκετά. Μπήκαμε μέσα και θαυμάσαμε το γιγάντιο καθιστό άγαλμα του Abraham Lincoln, 16ου προέδρου της Αμερικής. Ακριβώς κάτω από τα σκαλιά του κτιρίου ξεκινάει η Abraham Lincoln Reflecting Pool όπου αντικατοπτρίζεται ο τεράστιος οβελίσκος Washington Monument.

w20.jpg
w4.jpg


Φεύγοντας από το Lincoln Memorial. κατευθυνθήκαμε δεξιά της πισίνας και φτάσαμε στο Korean War Veterans Memorial. Το μνημείο αυτό τιμά τις θυσίες των 36.000 Αμερικανών που πέθαναν κατά την τριετή περίοδο του πολέμου της Κορέας. Το μνημείο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 19 αγάλματα από ανοξείδωτο χάλυβα. Κάθε άγαλμα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό μέγεθος, μεταξύ 2,21 μ και 2,29 μ ύψος. Το καθένα ζυγίζει σχεδόν 500 κιλά. Οι φιγούρες αντιπροσωπεύουν μια διμοιρία σε περιπολία, που προέρχεται από κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Δεκατέσσερα από τα αγάλματα είναι από τον στρατό των Η.Π.Α., τρία προέρχονται από το Σώμα Πεζοναυτών, ένα είναι από το Σώμα του Ναυτικού και ένα είναι της Πολεμικής Αεροπορίας.

w10.jpg
w23.jpg


Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στο The Mall φτάσαμε στο World War II Memorial, που είναι αφιερωμένο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελείται από 56 πυλώνες, που αντιπροσωπεύουν τις πολιτείες και τα εδάφη των ΗΠΑ, και δύο αψίδες θριάμβου για τα πεδία μάχης του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, που περιβάλλουν μια οβάλ πλατεία και ένα σιντριβάνι. Το Freedom Wall βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της πλατείας, έχει 4.048 χρυσά αστέρια, όπου το καθένα αντιπροσωπεύει 100 Αμερικανούς που πέθαναν στον πόλεμο. Μπροστά στον τοίχο βρίσκεται το μήνυμα "Εδώ σημειώνουμε το τίμημα της ελευθερίας".

w11.jpg
w22.jpg


Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Washington Monument, ο γιγάντιος οβελίσκος. Κατασκευάστηκε, για να τιμήσει τη μνήμη του Τζορτζ Ουάσιγκτον, από μάρμαρο, γρανίτη και γνεύσιο, και είναι η ψηλότερη πέτρινη κατασκευή και ο ψηλότερος οβελίσκος στον κόσμο. Το ύψος του είναι 169,294 μ σε μέτρηση του 1884. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1848 και σταμάτησε για μια περίοδο 23 ετών, από το 1854 έως το 1877 λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Ολοκληρώθηκε το 1885.

w1.jpg
w2.jpg
w24.jpg
w21.jpg


Προχωρώντας προς τον τελευταίος σταθμός στην περιοχή του The Mall το Καπιτώλιο, βλέπαμε δεξιά και αριστερά τα μουσεία της Ουάσιγκτον, όπου όλα είχαν δωρεάν είσοδο. Στο Καπιτώλιο είχαμε κλείσει δωρεάν είσοδο και συμμετοχή σε γκρουπ ξενάγησης. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το οίκημα. Ο ναός της δημοκρατίας των Η.Π.Α. βρισκόταν μπροστά μας. Εκεί όπου βρίσκεται ο τόπος συνάντησης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και η έδρα του νομοθετικού κλάδου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συμμετείχαμε στην ξενάγηση στην Rotunda, το National Statuary Hall και το Crypt. Μοναδικές στιγμές σε έναν ιστορικό χώρο.

w12.jpg
w13.jpg
w14.jpg
w15.jpg
w16.jpg
w3.jpg


Διάλειμμα για φαγητό και ξεκούραση στα Shake Shack.
Στη συνέχεια πήγαμε για τον Λευκό Οίκο αλλά ήταν κλειστή η προσέγγιση. Μάλλον ήταν ο Πρόεδρος εκεί αφού από πάνω μας πέταγαν 3 πανομοιότυπα ελικόπτερα όπου το ένα προσγειώθηκε μέσα στον Λευκό Οίκο.

w26.jpg


Χαζέψαμε λίγο ακόμα τη θέα από το Washington Monument, όσπου άρχισε να συννεφιάζει απειλητικά. Θέλαμε να πάμε στο Smithsonian National Air and Space Museum αλλά δυστυχώς ήταν κλειστό για ανακαίνιση και έτσι καταλήξαμε στο Φυσικής Ιστορίας οριακά πριν ανοίξουν οι ουρανοί.

Αφού βολτάραμε λίγο ακόμα πήραμε το τρένο της επιστροφής γύρω στις 8. Και πάλι ύπνος μέχρι τη Νέα Υόρκη.

w17.jpg
w25.jpg
w18.jpg
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 9
Σήμερα ταξιδεύουμε για Ουάσιγκτον με τρένο για μία ημερήσια εκδρομή. Αναχώρηση 4:15 το πρωί επιστροφή 11:30 το βράδυ. Εισιτήρια είχαμε κλείσει από τον Φεβρουάριο με 58$ ανά άτομο, πηγαινέλα. Πρωί στις 3:00 λοιπόν μας περίμενε το Uber για τον σιδηροδρομικό σταθμό Penn Station (27$, το ταξί ήθελε 50$). Μικρή αναμονή και επιβίβαση στο Amtrak για την Ουάσιγκτον. Δυστυχώς δεν θυμάμαι και πολλά από το ταξίδι αφού κοιμόμασταν σε όλη τη διάρκεια. Αρκεί να αναφέρω ότι είχα βάλει ξυπνητήρι στις 3 ώρες για να μην βγούμε στο Μαϊάμι.

View attachment 415251

Φτάσαμε περίπου στις 8 το πρωί και μείναμε άφωνοι από την μεγαλοπρέπεια του Union Station. Βγαίνοντας έξω καλέσαμε Uber με αρχικό προορισμό το US Marine Corps War Memorial λίγο έξω από το νεκροταφείο Arlington. Το μνημείο αυτό εμπνεύστηκε από την εμβληματική φωτογραφία του 1945 έξι πεζοναυτών που υψώνουν μια αμερικανική σημαία στο όρος Suribachi κατά τη διάρκεια της μάχης της Iwo Jima στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που τραβήχτηκε από τον στρατιωτικό φωτογράφο του Associated Press, Joe Rosenthal.

View attachment 415261

Στη συνέχεια προχωρήσαμε περιμετρικά του νεκροταφείου μέχρι την κύρια είσοδό του. Το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον είναι ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, πέρα από τον ποταμό Potomac και απέναντι από την Ουάσιγκτον DC. Στα 2556 στρέμματα του, έχουν ταφεί περισσότεροι από 400.000 νεκροί των πολέμων των Η.Π.Α., ξεκινώντας από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Έπειτα από τον αρχικό έλεγχο μπήκαμε μέσα. Ήταν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία. Χιλιάδες τάφοι με πολλαπλές ημερομηνίες μέσα σε ένα απέραντο πράσινο τοπίο. Δεκάδες τα ορόσημα στο χώρο αυτό. Εμείς είδαμε τα παρακάτω:

View attachment 415248

Arlington House
Το Arlington House, The Robert E. Lee Memorial, είναι μια έπαυλη σε ελληνικό στυλ αναβίωσης που βρίσκεται στο Arlington, της Βιρτζίνια και κάποτε ήταν το σπίτι του Στρατηγού Robert E. Lee της Συνομοσπονδίας. Έχει θέα στον ποταμό Potomac και στο National Mall στην Ουάσιγκτον, DC. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, οι γύρω χώροι της έπαυλης επιλέχθηκαν ως ο χώρος του Εθνικού Κοιμητηρίου του Άρλινγκτον.

View attachment 415249

Tomb of the Unknown Soldier
Αυτό μπορεί να είναι το πιο γνωστό μνημείο σε όλο το Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον, και αυτό γιατί τιμά όχι μόνο ένα άτομο, αλλά μια ιδέα. Αρχικά χτίστηκε ως ο τόπος ανάπαυσης ενός άγνωστου στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ο τάφος επεκτάθηκε έκτοτε για να τιμήσει τους άγνωστους στρατιώτες που πέθαναν σε μεταγενέστερους πολέμους: Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Κορέα και Βιετνάμ. Ο άγνωστος στρατιώτης από τον πόλεμο του Βιετνάμ ταυτοποιήθηκε ως ο Michael Joseph Blassie, Jr. Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ήταν και είναι ένα μέρος όπου πρόεδροι, πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα και μέλη του στρατού έχουν έρθει για να τιμήσουν τους βετεράνους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σήμερα, το μνημείο συνεχίζει να χρησιμεύει ως σύμβολο της θυσίας που δίνουν τα μέλη του στρατού και της ιδέας ότι κανένας στρατιώτης που αγωνίζεται για τη χώρα τους δεν πρέπει να ξεχαστεί. Εκεί είδαμε την αλλαγή φρουράς.

View attachment 415250

Space Shuttle Challenger
Το 1986, το Space Shuttle Challenger απογειώθηκε για το διάστημα, αλλά μόλις 78 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, το διαστημικό λεωφορείο εξερράγη. Όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Αυτή ήταν μια ιδιαίτερη τραγωδία για τα παιδιά των σχολείων των Η.Π.Α., καθώς μια από το πλήρωμα αστροναυτών, η Christa McAuliffe, επρόκειτο να είναι η πρώτη πολίτης στο διάστημα. Επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 11.000 υποψηφίους για το πρόγραμμα «Teacher in Space» της NASA και γι' αυτό πολλές τάξεις σε όλη τη χώρα παρακολουθούσαν ζωντανά την τραγωδία που εκτυλίσσονταν. Προς τιμήν της θυσίας του πληρώματος για την πρόοδο της επιστήμης, τα αποτεφρωμένα λείψανα των αστροναυτών έχουν ταφεί στο Challenger Memorial.

View attachment 415269

Thurgood Marshall Grave
Ο Μάρσαλ ήταν ο πρώτος μαύρος που έγινε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και διορίστηκε από τον Πρόεδρο Λίντον Μπ. Τζόνσον το 1967. Ο Thurgood Marshall υπηρέτησε αυτόν τον ρόλο για 24 χρόνια και ήταν ο μόνος μαύρος δικαστής εκείνη την περίοδο. Πριν γίνει δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Μάρσαλ υποστήριξε πολλές υποθέσεις ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Brown εναντίον του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου το 1954.

John F. Kennedy & Jacqueline Kennedy
Ο Τζον Φ. Κένεντι είναι ένας από τους δύο προέδρους που έχουν ταφεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον. Δίπλα στον τάφο του John F. Kennedy είναι θαμμένη η Jackie Kennedy ως πρώτη κυρία που πέθανε το 1994. Στο πλευρό του πρώην προέδρου και της πρώτης κυρίας βρίσκονται οι τάφοι των δύο νηπίων παιδιών τους. Η Αραμπέλα γεννήθηκε νεκρή τον Αύγουστο του 1956 και ο Πάτρικ έζησε μόνο λίγες ώρες (39), πεθαίνοντας λίγους μήνες πριν από τον πατέρα του το 1963, από πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα.

View attachment 415247

Φύγαμε από το νεκροταφείο και διασχίζοντας τη γέφυρα Arlington Memorial Bridge πάνω από τον ποταμό Potomac, φτάσαμε στο Lincoln Memorial. Για κακή μας τύχη πέσαμε πάνω σε κινηματογραφικό γύρισμα και μας καθυστέρησε αρκετά. Μπήκαμε μέσα και θαυμάσαμε το γιγάντιο καθιστό άγαλμα του Abraham Lincoln, 16ου προέδρου της Αμερικής. Ακριβώς κάτω από τα σκαλιά του κτιρίου ξεκινάει η Abraham Lincoln Reflecting Pool όπου αντικατοπτρίζεται ο τεράστιος οβελίσκος Washington Monument.

View attachment 415262 View attachment 415246

Φεύγοντας από το Lincoln Memorial. κατευθυνθήκαμε δεξιά της πισίνας και φτάσαμε στο Korean War Veterans Memorial. Το μνημείο αυτό τιμά τις θυσίες των 36.000 Αμερικανών που πέθαναν κατά την τριετή περίοδο του πολέμου της Κορέας. Το μνημείο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 19 αγάλματα από ανοξείδωτο χάλυβα. Κάθε άγαλμα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό μέγεθος, μεταξύ 2,21 μ και 2,29 μ ύψος. Το καθένα ζυγίζει σχεδόν 500 κιλά. Οι φιγούρες αντιπροσωπεύουν μια διμοιρία σε περιπολία, που προέρχεται από κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Δεκατέσσερα από τα αγάλματα είναι από τον στρατό των Η.Π.Α., τρία προέρχονται από το Σώμα Πεζοναυτών, ένα είναι από το Σώμα του Ναυτικού και ένα είναι της Πολεμικής Αεροπορίας.

View attachment 415252 View attachment 415265

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στο The Mall φτάσαμε στο World War II Memorial, που είναι αφιερωμένο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελείται από 56 πυλώνες, που αντιπροσωπεύουν τις πολιτείες και τα εδάφη των ΗΠΑ, και δύο αψίδες θριάμβου για τα πεδία μάχης του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, που περιβάλλουν μια οβάλ πλατεία και ένα σιντριβάνι. Το Freedom Wall βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της πλατείας, έχει 4.048 χρυσά αστέρια, όπου το καθένα αντιπροσωπεύει 100 Αμερικανούς που πέθαναν στον πόλεμο. Μπροστά στον τοίχο βρίσκεται το μήνυμα "Εδώ σημειώνουμε το τίμημα της ελευθερίας".

View attachment 415253 View attachment 415264

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Washington Monument, ο γιγάντιος οβελίσκος. Κατασκευάστηκε, για να τιμήσει τη μνήμη του Τζορτζ Ουάσιγκτον, από μάρμαρο, γρανίτη και γνεύσιο, και είναι η ψηλότερη πέτρινη κατασκευή και ο ψηλότερος οβελίσκος στον κόσμο. Το ύψος του είναι 169,294 μ σε μέτρηση του 1884. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1848 και σταμάτησε για μια περίοδο 23 ετών, από το 1854 έως το 1877 λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Ολοκληρώθηκε το 1885.

View attachment 415243 View attachment 415244 View attachment 415266 View attachment 415263

Προχωρώντας προς τον τελευταίος σταθμός στην περιοχή του The Mall το Καπιτώλιο, βλέπαμε δεξιά και αριστερά τα μουσεία της Ουάσιγκτον, όπου όλα είχαν δωρεάν είσοδο. Στο Καπιτώλιο είχαμε κλείσει δωρεάν είσοδο και συμμετοχή σε γκρουπ ξενάγησης. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το οίκημα. Ο ναός της δημοκρατίας των Η.Π.Α. βρισκόταν μπροστά μας. Εκεί όπου βρίσκεται ο τόπος συνάντησης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και η έδρα του νομοθετικού κλάδου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συμμετείχαμε στην ξενάγηση στην Rotunda, το National Statuary Hall και το Crypt. Μοναδικές στιγμές σε έναν ιστορικό χώρο.

View attachment 415254 View attachment 415255 View attachment 415256 View attachment 415257 View attachment 415258 View attachment 415245

Διάλειμμα για φαγητό και ξεκούραση στα Shake Shack.
Στη συνέχεια πήγαμε για τον Λευκό Οίκο αλλά ήταν κλειστή η προσέγγιση. Μάλλον ήταν ο Πρόεδρος εκεί αφού από πάνω μας πέταγαν 3 πανομοιότυπα ελικόπτερα όπου το ένα προσγειώθηκε μέσα στον Λευκό Οίκο.

View attachment 415268

Χαζέψαμε λίγο ακόμα τη θέα από το Washington Monument, όσπου άρχισε να συννεφιάζει απειλητικά. Θέλαμε να πάμε στο Smithsonian National Air and Space Museum αλλά δυστυχώς ήταν κλειστό για ανακαίνιση και έτσι καταλήξαμε στο Φυσικής Ιστορίας οριακά πριν ανοίξουν οι ουρανοί.

Αφού βολτάραμε λίγο ακόμα πήραμε το τρένο της επιστροφής γύρω στις 8. Και πάλι ύπνος μέχρι τη Νέα Υόρκη.

View attachment 415259 View attachment 415267 View attachment 415260
Ημέρα 10

Προτελευταία μέρα σήμερα και θα είναι αφιερωμένη στα ψώνια. Αλλά πριν αναχωρήσουμε για το εμπορικό κέντρο θα ζήσουμε την τελευταία εμπειρία στη Νέα Υόρκη. Πτήση με ελικόπτερο πάνω από το Manhattan. Ότι και να περιγράψω είναι λίγο. 20 λεπτά απόλυτης θέας και αίσθησης. Ότι καλύτερο για να κλείσει αυτό το ονειρικό ταξίδι.

heli6.jpg
heli1.jpg
heli2.jpg
heli3.jpg
heli4.jpg
heli5.jpg
heli7.jpg



Μόλις προσγειώθηκε το ελικόπτερο, πήραμε το subway για το Port Authority Bus Terminal. Εκεί βγάλαμε εισιτήρια (14$ το άτομο) για το The Mills at Jersey Gardens. Το The Mills at Jersey Gardens είναι ένα γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο στο New Jersey (δίπλα στο αεροδρόμιο Newark) το οποίο εκτός από τα κανονικά και outlet μαγαζιά όλων των brands έχει και outlet μεγάλων καταστημάτων της Νέας Υόρκης, όπως το Bloomingdale’s, Saks, Marshalls αλλά και το τεράστιο Burlington με τις πολλές προσφορές. Βρήκαμε πραγματικές ευκαιρίες που δεν είχαμε καν σκεφτεί ότι θα τα βλέπαμε στην Ελλάδα. Ευτυχώς η μεγάλη βαλίτσα είχε έρθει σχεδόν άδεια. Ενδιάμεσα στα ψώνια καθίσαμε σε ένα από τα πάμπολα εστιατόρια του πάνω επιπέδου. Για να πω την αμαρτία μου, δεν καταφέραμε να το γυρίσουμε όλο (240 καταστήματα είναι αυτά), οπότε φαντάζομαι ότι θα υπήρχαν και άλλες ευκαιρίες.

mills1.jpg
mills2.jpg
mills3.jpg


Απόγευμα επιστροφή στο Manhattan κατάκοποι και γεμάτοι τσάντες. Λίγη ξεκούραση στο ξενοδοχείο και εξόρμηση για Chinatown και Little Italy. Βόλτα στις 2 γραφικές γειτονιές με την απίστευτη κινέζικη αγορά αλλά και τα άπειρα εστιατόρια και καφέ. Πήραμε κινέζικο πακέτο από ένα εστιατόριο και τα τελευταία σουβενίρ από τα κινέζικα μαγαζάκια και καταλήξαμε στο Columbus Park όπου και φάγαμε στα υπαίθρια τραπεζάκια.

chinatown1.jpg
chinatown2.jpg
chinatown3.jpg
chinatown4.jpg


Σήμερα νωρίς στο ξενοδοχείο αφού πρέπει να πακετάρουμε και να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα που θα είναι και η αναχώρηση. Ένα “πουλάκι” από την Αθήνα μας εκμυστηρεύτηκε ότι καλό είναι να βγάλουμε τις ετικέτες από οτιδήποτε ψωνίσαμε διότι σε ενδεχόμενο έλεγχο μπορεί να περνάγαμε από τελωνείο.

DSC_0132.jpg
DSC_0540.jpg
DSC_00622.jpg
little-italy1.jpg
 

manosmarka

Member
Μηνύματα
21
Likes
223
Ημέρα 10

Προτελευταία μέρα σήμερα και θα είναι αφιερωμένη στα ψώνια. Αλλά πριν αναχωρήσουμε για το εμπορικό κέντρο θα ζήσουμε την τελευταία εμπειρία στη Νέα Υόρκη. Πτήση με ελικόπτερο πάνω από το Manhattan. Ότι και να περιγράψω είναι λίγο. 20 λεπτά απόλυτης θέας και αίσθησης. Ότι καλύτερο για να κλείσει αυτό το ονειρικό ταξίδι.

View attachment 415389 View attachment 415384 View attachment 415385 View attachment 415386 View attachment 415387 View attachment 415388 View attachment 415390


Μόλις προσγειώθηκε το ελικόπτερο, πήραμε το subway για το Port Authority Bus Terminal. Εκεί βγάλαμε εισιτήρια (14$ το άτομο) για το The Mills at Jersey Gardens. Το The Mills at Jersey Gardens είναι ένα γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο στο New Jersey (δίπλα στο αεροδρόμιο Newark) το οποίο εκτός από τα κανονικά και outlet μαγαζιά όλων των brands έχει και outlet μεγάλων καταστημάτων της Νέας Υόρκης, όπως το Bloomingdale’s, Saks, Marshalls αλλά και το τεράστιο Burlington με τις πολλές προσφορές. Βρήκαμε πραγματικές ευκαιρίες που δεν είχαμε καν σκεφτεί ότι θα τα βλέπαμε στην Ελλάδα. Ευτυχώς η μεγάλη βαλίτσα είχε έρθει σχεδόν άδεια. Ενδιάμεσα στα ψώνια καθίσαμε σε ένα από τα πάμπολα εστιατόρια του πάνω επιπέδου. Για να πω την αμαρτία μου, δεν καταφέραμε να το γυρίσουμε όλο (240 καταστήματα είναι αυτά), οπότε φαντάζομαι ότι θα υπήρχαν και άλλες ευκαιρίες.

View attachment 415391 View attachment 415392 View attachment 415393

Απόγευμα επιστροφή στο Manhattan κατάκοποι και γεμάτοι τσάντες. Λίγη ξεκούραση στο ξενοδοχείο και εξόρμηση για Chinatown και Little Italy. Βόλτα στις 2 γραφικές γειτονιές με την απίστευτη κινέζικη αγορά αλλά και τα άπειρα εστιατόρια και καφέ. Πήραμε κινέζικο πακέτο από ένα εστιατόριο και τα τελευταία σουβενίρ από τα κινέζικα μαγαζάκια και καταλήξαμε στο Columbus Park όπου και φάγαμε στα υπαίθρια τραπεζάκια.

View attachment 415394 View attachment 415395 View attachment 415396 View attachment 415397

Σήμερα νωρίς στο ξενοδοχείο αφού πρέπει να πακετάρουμε και να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα που θα είναι και η αναχώρηση. Ένα “πουλάκι” από την Αθήνα μας εκμυστηρεύτηκε ότι καλό είναι να βγάλουμε τις ετικέτες από οτιδήποτε ψωνίσαμε διότι σε ενδεχόμενο έλεγχο μπορεί να περνάγαμε από τελωνείο.

View attachment 415398 View attachment 415400 View attachment 415401 View attachment 415402
Ημέρα 11
Ξυπνώντας σήμερα κάναμε check out πριν την ώρα που έπρεπε και αφήσαμε όλες μας τις αποσκευές στο ξενοδοχείο εντελώς δωρεάν. Θα περνάγαμε στις 5 το απόγευμα για να τις πάρουμε.
Τελευταίες βόλτες και τελευταίες φωτογραφίες. Πήγαμε στο εμπορικό Brookfield Place που είναι η προέκταση του The Oculus για να χαζέψουμε το εσωτερικό δάσος με τους φοίνικες. Στη συνέχεια περπατήσαμε γύρω από το Battery Park και χαζέψαμε τις χήνες και τα σκιουράκια που περιφέρονταν ελεύθερα (η αλήθεια είναι ότι πάθαμε overdose από σκιουράκια αφού υπήρχαν παντού).

battery1.jpg
battery2.jpg
battery3.jpg
battery4.jpg
brookfield1.jpg
brookfield2.jpg


Περάσαμε μία τελευταία φορά από το Ground Zero και ανεβήκαμε μέχρι το Civic Center για να χαζέψουμε τα κυβερνητικά κτίρια αλλά και το The Woolworth Building, έναν από τους πιο παλιούς ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.

civic1.jpg
civic2.jpg
civic3.jpg
civic4.jpg


Φάγαμε σάντουιτς από τα Subway’s (37$) και ήπιαμε και ένα τελευταίο milkshake από τα Shake Shack’s (18$).

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Παίρνουμε τις βαλίτσες μας και κατευθυνόμαστε προς το Fulton Station για το αεροδρόμιο. Θα πάρουμε το μετρό και στη συνέχεια το Airtrain με μόνο 25$ και οι τρεις μας. 6 το απόγευμα φτάσαμε στο JFK όπου μετά από τον έλεγχο, επιβιβαστήκαμε στην πτήση των 9 της Swiss Airlines για Ζυρίχη και από εκεί για Αθήνα. Ώρα άφιξης την επόμενη μέρα στις 5 το απόγευμα.

finish3.jpg


Τελειώνοντας αυτό το επικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη και επιστρέφοντας πίσω, είναι σαν να τελειώνει μία ημέρα και να ξεκινάει μία νέα. Με εμπειρίες, αναμνήσεις, χαρές, λύπες, άγχος, αγωνία, όλα σαν ένα κουβάρι μπερδεμένα, προσπαθώ να τα βάλω όλα σε μία σειρά. Οι εμπειρίες που ζήσαμε θα μας "στοιχειώνουν" μια ζωή.

finish1.jpg
finish2.jpg


Ραντεβού μέχρι την επόμενη φορά, Χριστούγεννα όμως.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.074
Μηνύματα
879.683
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom