Νορβηγία Νυκτα στον Βορειο 78...στη γη με τις κρύες νύκτες..

PtK

Member
Μηνύματα
231
Likes
1.584
Επόμενο Ταξίδι
τα παντα ρει
αν και εκπληρωθηκε ο ποθος μου να δω την αουρορα πολλες φορες φετοος, γιατι πηγα ισλανδια περυσι και ολοι την ειδα πλην εμενα, θεωρω το tromnson μια ομορφη πολη που αξιζει να ξαναδοκιμασω μια μελλοντικη επισκεψη εκει και στα Λαφοτεν.. και ναι πληρωνεις ακριβα τα παντα απο υπηρεσιες ως πχ σαπουνι.. πχ για το ορυχειο πληρωσαμε 90 ευρω το ατομο, για τα χασκυ 155 ευρω για τη snow cat 115 , και για μια βραδια στο camp berganes 140 ευρω για μια παρουσιαση της ιστοριας και μια σουπιτσα.......
οταν σχεδιαζα το ταξιδι το 2008 αφου πρωτο ειδα το σελας με τη δουλεια τυχαια, και το βαλα στοχο να το δω με τους ορους που θελω εγω πηρα τον ταξιδιωτικο της νορβηγιας απο το Lonely planet .. ελεγε μεσα Loud and clear.. αν θελεις να επισκεφτεις τη χωρα μας.. θα πας στη σουηδια. θα νοικιασεις αμαξι απο κει, θα ψωνισεις απο σουπερ μαρκετ σουηδιας. θα βαλεις βενζινη απο σουηδια και μετα θα μπεις στη νορβηγια..εννοωντας... γιατι εδω ειμαστε οχι απλα πανακριβοι αλλα μεσα στις 3 πιο ακριβες χωρες του κοσμου.. οταν τα λενε οι νορβηγοι για τους νορβηγους αυτα.. καταλαβαινεις τι θα συναντησεις.
ειναι ομως μια χωρα που αξιζει καθε ευρω για τις παροχες της ιδιως για τους πολιτες της.... τωρα αν εμας μας φαινεται ακριβη ειναι αλλο θεμα.. περι ορεξεως...
οποτε και γω δεν κοιταξα καν τι θα μου κοστισει και ετσι ελυσα το προβλημα...
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.553
Likes
12.609
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Υπέροχη η ιστορία σου, όπως και κάθετι που έχεις ταξιδέψει/περιγράψει
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
Και όμως τώρα πληρώνεις προκαταβολικά. Ημουν στο Tromso πριν 40 μέρες για να "κυνηγήσω" το Σέλας και δεν βρήκα πρακτορείο που να μην ήθελε να το πληρώσεις εκ των προτέρων,απλά μερικά εάν δεν το έβλεπες σου έκαναν έκπτωση σε επόμενη εξόρμηση τους.


Το Tromso είναι μια συμπαθητική πόλη αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με την ομορφιά των νησιών Lofoten,εάν είναι να διαλέξεις μεταξύ των δύο "δαγκωτό" στα Lofoten,ιδίως το καλοκαίρι :)
εχω κατα νου και τα δυο ομως καλοκαιρι μου ειναι δυσκολο να ταξιδεψω λογω δουλειας οποτε μαλλον στα κρυα πάλι......
 

Dr Snoopy

Member
Μηνύματα
797
Likes
10.008
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν.Ζηλανδία
εχω κατα νου και τα δυο ομως καλοκαιρι μου ειναι δυσκολο να ταξιδεψω λογω δουλειας οποτε μαλλον στα κρυα πάλι......
Και τότε είναι όμορφα,ιδίως με το χιόνι,αλλά οι μέρες είναι μικρές.Τι να γίνει όμως,όποτε μπορείς εσύ :)
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
Πεινάσαμε και παμε για αναζήτηση φαγητού.. με εχει πιάσει μια επιθυμία για ψαρόσουπα αλλά δεν…..επιλέγουμε μια πίτσα και μια κοτοσαλατα με ένα γευστικότατο κόκκινο κρασι..Συνήθως δεν επιλέγω πίτσα γιατι εχω συνηθίσει την ιταλική την γνήσια ( λόγω σπουδών εκει) και δεν μπορώ να βλέπω το παχύ ψωμί με τυρι guda όπως επίσης και τη carbonara με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια…βγάζω φλουμπες….αλλα ευτυχώς εδώ ξαναβρήκα το λεπτό κροκαντε ψωμί. .το καταφχαριστηθηκα,,όπως τις παλιές καλες εποχές των φοιτητικών μου χρόνων..

Δεν προλάβαμε να μασήσουμε τη τελευταία μπουκιά και νασου πάλι η αουρόρα σε τρελά κέφια.. ..κάποια στιγμή έπιασα να τον εαυτο μου να μονολογεί ..ε φτάνει πια….

Τι ειπες Λουλου?? Ρωτα ξαφνιασμένη η Ιωάννα..

-Ρε εσύ εντάξει είπαμε να βρέξει αλλά όχι και να χιονίσει..(λαϊκή ρήση)

Εντάξει πιάστηκε ο αυχένας μου να κοιτώ ίσα πάνω ..

Μια ομάδα σκι μας είχε καλέσει σε ένα πάρτι λίγο έξω από τον οικισμό.. κάποιοι αποφάσισαν να πάνε αλλά όπως πήγαν έτσι γυρίσαν … ήταν απλά μια κοινωνική εκδήλωση χωρίς κέφι, τραγούδι.. ψόφια πράγματα.. μαζευτήκαμε και οι 15 στο μπαρ του ξενοδοχείου πίνοντας και γελώντας..

Ήλθε η ώρα του ύπνου .. ξεκούραση χαλάρωση σε αυτά τα κρεβάτια με τα υπέροχα στρώματα..

Στις εξι το πρωί όπως και κάθε μέρα απολαμβάνουμε το πρώτο καφέ.. έξω από το παράθυρο μου μια ταραντινα βόσκει στο πάγο.. .. τι τρώει καλέ??κάτι πάει να πρασινίσει στον ουρανό αλλά φεύγω από το παράθυρο. .φτάνει..

Στις 7.30 πρωινό και στις 9 πάλι με το τεράστιο λεωφορείο ανηφορίζομε ως το ορυχείο 3 για μια 4ωρη ξενάγηση..

Έξω στο κρύο και το παγετό μας περιμένει ο δίμετρος με μούσια και καλοθρεμμένος νορβηγός , ο ξεναγός μας και πρώτη ερώτηση

-‘’τι σας εφερε εδώ??

-Δεν έχω ακόμη την απάντηση..

-όπως και ναχει ναστε καλά που συντηρείτε το μισθό μου. και γελα.. εδώ πρέπει να τονίσω, ότι ο κόσμος είναι χαλαρός( μήπως παίρνουν ψυχοφάρμακα?) χαμογελαστός, πρόθυμοι να βοηθήσουν, καμιά σχέση με τα παγερά ανέκφραστα πρόσωπα που συναντώ εγω στα Χανιά..
IMG_20221127_101327.jpg
IMG_20221127_101334.jpg
IMG_20221127_101355.jpg
IMG_20221127_102605.jpg


Έχουμε παγώσει γιατί εξω αρχίζει το μάθημα για την ιστορία της εξόρυξης…αλλοίμονο δεν θα προλάβουμε να μπούμε μέσα.. εδω θα μείνουμε κολόνες..

Μετα τη πρώτη ψυχρολουσία μας οδηγεί μέσα στο κτίριο σε μια αίθουσα …και το μάθημα συνεχίζεται..
IMG_20221127_103332.jpg
IMG_20221127_104445.jpg
IMG_20221127_111407.jpg

Για πάνω από 100 χρόνια η κύρια πηγη πλούτου στη νησι ήταν η παραγωγή άνθρακα. Το 1906 που ο Αμερικανός Munroe Longyear ηλθε ως τουρίστας ανακάλυψε τον άνθρακα( τι τουρισμό εκανε και ετούτος??) και το 1916 ξεκινησε η βιομηχανία της εξόρυξης αρχικά με την Νορβηγική εταιρεία Arctic Coal στο ορυχείο 3 και στη συνέχεια εγινε Store Norske Spitsbergen που ακομη και σήμερα κατέχει το ορυχείο 7 που παραμένει ενεργό τουλαχιστον ως το 2027 και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα το κλείσει οριστικά .Αυτή τη στιγμή οι μόνοι πελάτες της εταιρείες είναι η γερμανική audi και Mercedes .. Αργότερα και άλλες εθνικότητες όπως Ρώσσοι Ουκρανοί δραστηριοποιήθηκαν στο τομέα εξόρυξης αλλα πόσο κερδοφόρα ήταν η επιχείρηση, δεν είναι απόλυτα σίγουρο μιας και τα ορυχεία αλλάζαν συνεχώς ιδιοκτήτες και στο τέλος εγκαταλείφτηκαν..
IMG_20221127_133520.jpg


Το ορυχείο 3 αποτελεί πια μουσείο και οι ξεναγήσεις αποφέρουν ικανό εισόδημα..

Εφοδιασμένοι με τα κράνη και φακούς μπαίνουμε στα έγκατα η περίπου .. 800 μετρα από την κυρια είσοδο ..στους εγκαταλελειμμένους διάδρομους , τα παλια καρότσια, τα τρενάκια με τα βαγόνια γεμάτα κάρβουνο, οι μηχανές όλα στη θέση τους μόνο γερασμένα από το χρόνο.. Μια ψύχρα την εχει..κάποιοι ντύθηκαν με τις ειδικές στολές και επιγονατίδες για να εισχωρήσουν στα πιο στενά σημεία ..

Την εποχή της ακμής 150 άνδρες δούλευαν μέσα εδώ, αργότερα και γυναίκες προστέθηκαν ως εργάτριες στα ορυχεία..

Μας παροτρύνει να κλείσουμε φακούς και να μην μιλάμε…απόλυτο σκοτάδι..ετσι ήταν η ζωή ενός ανθρακωρύχου με μόνα εργαλεία το σφυρί και το καλάμι,.. στο σκοτάδι ..και όλα για ένα κάλο μισθό..

-Για τι μισθό μιλάμε??ρωτω

Με τα τωρινά δεδομένα 6000 ευρω το μήνα και αν κάνεις υπερωρίες σίγουρα φτάνεις τα 100-120000 το χρόνο…βγάλε το 6% που αναλογεί στην εφορία είναι ένα καλο εισόδημα..

Επιστροφή στη πόλη..

Στο καφε Fruene αγκαλιά με μια κουπα ζεστή σοκολάτα μαθαίνουμε πως απόψε θα φωταγωγηθεί το δέντρο της πλατείας,( ένα μικρούλη ισχνο δεντρακι) Όσοι κάτοικοι και επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στην πυρσοπορια θα έπρεπε να βρίσκονται στο husek από όπου θα ξεκινούσε η πορεία…

Μέχρι να αρχίσει η πορεία είχαμε καιρό να επισκεφτούμε το μουσείο. Βρίσκεται στο πανεπιστήμιο και άνοιξε τις πύλες του το 1979.Μέσα ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα της περιοχής, της εξόρυξης, της φαλαινοθήρας, φυτών και ζώων σε μια πολύ όμορφη εγκατάσταση ( 10 ευρώ το εισιτήριο)
IMG_20221127_133029.jpg


Εγώ στήθηκα σε μια γωνία στη πλατεία σε ένα μικρό θεατράκι και περίμενα να αποθανατίσω τη στιγμή.. Στήθηκα στις 3 το μεσημέρι και μέχρι τις πέντε που κατέφθασαν οι πρώτοι και χωρίς πυρσούς,( γιατί έσβησαν) ειχα γίνει παγοκολόνα, τι να σου κάνει μια κούπα ζεστού Gluhwein .

H σχολική χορωδία τραγούδησε τους γνωστούς χριστουγεννιάτικους ( τύφλα ναχει η Τάμτα και ο Ρέμος δηλαδή!!!) ο δήμαρχος πάτησε ένα κουμπί και οι 3 σειρές φώτα ανάψαν στο δένδρο. Μετα έπιασαν χέρι χεράκι γύρω από το δένδρο και χοροπηδούσαν τύπου τζιτζιολετα..
IMG_7564.jpg


Λίγη ξεκούραση πίσω στο ξενοδοχείο μιας και στις 7.30 μας περιμένει μια άλλη περιπέτεια στους πάγους….επίσκεψη στο καταυλισμό Barentsz για παραδοσιακό δείπνο και παρατήρηση τους σελλαος..
IMG_7570.jpg
IMG_7574.jpg
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
Δεν προλάβαμε να μασήσουμε τη τελευταία μπουκιά και νασου πάλι η αουρόρα σε τρελά κέφια.. ..κάποια στιγμή έπιασα να τον εαυτο μου να μονολογεί ..ε φτάνει πια….
ενστασηηηηη!!! ;)
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
Eνα λεωφορείο που έχει περισυλλέξει και από άλλα ξενοδοχεία και ξενώνες τουρίστες που επιθυμούν να ζήσουν μια διαφορετική βραδιά μακρυά από τη πόλη κάνει τη τελευταία στάση στο Radisson.Μπαίνουμε και οι 15 φασαριόζοι. Και το λεωφορείο ξεκινα για την κοιλάδα Advent στο Barentz camp .
Εδωσαν το όνομα του Ολλανδού εξερευνητή, έφτιαξαν μια πανομοιότυπη καλύβα με εκείνη που ο Barentz είχε ως κατοικία εκείνη την εποχή.. και τωρα η ξενάγηση σε αυτην ειναι μια αναλυση των εργαλείων που χρησιμοποιουσε , το πως ζούσε, πως ψαρευε πως κυνηγούσε..
Μας υποδέχτηκαν 3 κορίτσια με τα όπλα ανα χείρας. .υποτίθεται ότι οι οικοδεσπότες μας θα ήταν ντόπιοι αλλά η αρχηγός είναι μια πολωνέζα φοιτήτρια που βγάζει ένα έξτρα χαρτζιλίκι κάνοντας την ξεναγό – σερβιτόρα , η Μαρία με το μεγάλο οπλο στο ώμο και αυτή φοιτήτρια από Βέλγιο, που εχει το ρόλο του σεκιούριτι – φρουρού- συνοδού, η οποία το καλοκαίρι βρήκε στη κουζίνα της ένα νεαρό αρκουδάκι που είχε βγάλει τα τρόφιμα από το ψυγείο και έκανε τσιμπούσι και μέχρι να έλθει το ελικόπτερο( rescu) πέρασαν 2 ώρες…., η Μαρία και η συγκάτοικος έζησαν αλλα το αρκουδάκι δυστυχώς σκοτώθηκε... η τρίτη μια ξανθούλα Γερμανίδα επίσης φοιτήτρια που κάνει χρέη μάγειρα ..Στο κέντρο της τραπεζαρίας βρίσκεται το τζάκι , ένας μεγάλος στρογγυλός πάγκος και η φωτιά που πάνω σιγοβράζει η παραδοσιακή τοπική σούπα. .Και τα 3 κορίτσια ήλθαν για λίγο αλλα ξέχασαν να γυρίσουν στις πατρίδες τους ..

Μπαίνουμε στη καμπίνα -σάλα- εστιατόριο ..δεν είχαμε καταλάβει ότι θα παρακολουθούσαμε και μάθημα σε pp , εμεις είχαμε διάθεση χαβαλέ και αυτό κάναμε , ντράπηκαν ορισμένοι αλλα όλα ξεχάστηκαν με τις τσικουδιές . Η αρχή εγινε με το δικο τους akevitt , οντως δυνατό , νιώθεις τα σωθικά σου να λιώνουν.., μετα ήλθε το κρασάκι με τη σουπιτσα Bidos από τάρανδο, λαχανικά γλυκοπατάτα.. κάποιοι έφαγαν δυο και τρία πιάτα..ηλθε η σειρά του καφέ και του μπραουνι ως επιδόρπιο .και μετά τσικουδιά αμύγδαλα και φιστίκια…
318520414_1005451360847229_7375320083361265387_n (1).jpg


Κάθε φορά που θέλαμε να βγούμε εξω να πάρουμε καθαρό αερα, να καπνίσουμε η να πάμε τουαλέτα η Μαρία μας συνόδευε με το οπλο..λες και αν η πεινασμένη αρκούδα εκανε ντου θα την εμπόδιζε η ξύλινη πορτούλα της καμπίνας για να μπει και να τα κάνει γης ρημαδιό και εμάς κιμά..Καμιά σιγουρια για τη σκοπευτική ικανότητα της Μαρίας, το όπλο ήταν πιο βαρύ και απο την ίδια..
318186241_1448305912364154_4723566412557127898_n.jpg


Και κοίτα να δεις που απόψε ο ουρανός εχει καλυφτεί με σύννεφα και το σέλλας φαίνεται ελάχιστα και αδύναμο..

Επιστροφή στο ξενοδοχείο… και τι κάνουν οι μισοχορτατοι Έλληνες??μα φυσικα παραγγέλνουν πατάτες , πικάντικες κοτοφτερούγες μπυρες και πίτσες…ετσι.. το κρύο θέλει καλοπέραση..
318066746_1293324024786130_4364176978385873591_n.jpg


Στο δωμάτιο συνειδητοποιούμε ότι το τέλος εφτασε και πρεπει να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες…

Δεν μας πιάνει υπνος..καθε τόσο βρίσκομαι στο παραθυρο και 3,46 αρχιζει πάλι ο χορός, φαίνεται να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στους άγρυπνους ταξιδιώτες, κάτι σαν ευχαριστήριο, σαν αποχαιρετιστήριο..

Το πρωι αφήνουμε τις αποσκευές στο χώρο φύλαξης και φεύγω για την τελευταία βόλτα.. κατεβαίνω προ το λιμάνι, ειχα δει μια γέφυρα και ήθελα να τη φωτογραφίσω ..,λιγα κλικ γιατί είναι η πρώτη φορά που η μπαταρία( δεν ειχα πάρει το σακιδιο μαζι μου )άδειασε γρήγορα και τα δάκτυλα μου πάγωσαν..
IMG_7590.jpg
IMG_7597.jpg
IMG_7601.jpg

Είχαμε καιρό για μια ακόμη ζεστή σοκολάτα στο cafe Husky και τα τελευταία χάδια στο χασκυ
Κάνοντας βόλτες στο χωριό μέχρι να παει δυο και μιση που αναχωρούμε για το αεροδρόμιο..
IMG_7615.jpg


Η Νορβιγκιαν μας φερνει Τρομσον και μετα Οσλο για την τελευταία διανυκτέρευση στο thon hotel… δεν είχαμε κουράγιο για επίσκεψη στη πόλη, ο κάθε ένας είναι κλεισμένος στις σκέψεις του , τις αναμνήσεις και καταμετρά τις εμπειρίες του.

Πίσω στην Αθήνα στις θερμοκρασίες που γνωρίζουμε. .τελευταία φωτο αφιερωμένη στο Αντώνη Συκάρη που οι ιστορίες του μας συνοδέψαν σε όλο το ταξιδι όπως και η Πόπη η γυναίκα του.. και μην εγκαταλείπουμε τα ονειρα μας λοιπον….
318362066_495064652608586_2321405830370359497_n.jpg


ΕΜ

.
 

Attachments

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
γενικα tromnson και svalbard ειναι απο τα σημεια βλεπεις το σελλας και κυριως αυτη τη εποχη που ειναι συνεχως νυκτα το βλεπουμε και την ημερα( που ειναι νυκτα)...
Tromso ναι, Svalbard όμως όχι, και λόγω γεωγραφικού πλάτους και λόγω νεφώσεων. Ήσασταν πολύ τυχεροί.
 
Last edited:

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Και όμως τώρα πληρώνεις προκαταβολικά. Ημουν στο Tromso πριν 40 μέρες για να "κυνηγήσω" το Σέλας και δεν βρήκα πρακτορείο που να μην ήθελε να το πληρώσεις εκ των προτέρων,απλά μερικά εάν δεν το έβλεπες σου έκαναν έκπτωση σε επόμενη εξόρμηση τους.
Έχεις κάποια καλή πρόταση; Θα είμαι εκεί το Φεβρουάριο.
 

x7777

Member
Μηνύματα
873
Likes
3.400
Επόμενο Ταξίδι
Mexico
Και όμως τώρα πληρώνεις προκαταβολικά. Ημουν στο Tromso πριν 40 μέρες για να "κυνηγήσω" το Σέλας και δεν βρήκα πρακτορείο που να μην ήθελε να το πληρώσεις εκ των προτέρων,απλά μερικά εάν δεν το έβλεπες σου έκαναν έκπτωση σε επόμενη εξόρμηση τους.
Και πριν 3-3.5 χρόνια το ίδιο ήταν. Προκαταβολικά πλήρωνες όλο το ποσό. Και ήταν ακριβό, κάπου 170ε το άτομο για μικρό group και 90ε για μεγάλο group.

Εμείς είχαμε επιλέξει το Chasing Lights, είδαμε το σέλας δύο από τις τρείς ημέρες σε πολύ δυνατή μορφή. Μετά το τέλος της εκδρομής σου στέλνουν link με τη διαδρομή που ακολούθησες αναλυτικά και όλες τις φωτογραφίες.
 
Last edited:

Earth Citizen

Member
Μηνύματα
2.859
Likes
7.077
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Έχεις κάποια καλή πρόταση; Θα είμαι εκεί το Φεβρουάριο.
Το 2019 είχα κάνει northern lights tours με το hostel που έμενα (Tromso activities hostel). Τα είχε πιο οικονομικά απ' όλους: one night 950 NOK, two nights 1800 NOK, three nights 2400 NOK). Ήταν με mini bus (όχι πολυτελείας) κ μπορούσαν να συμμετέχουν κι εξωτερικοί πελάτες. Είχα μείνει ικανοποιημένη με τις υπηρεσίες τους.
Χρησιμοποίησα για μια νύχτα και κάποιους άλλους που έκλεισα μέσω της σελίδας visittromso, με 1150ΝΟΚ, αλλά δεν έχω όνομα.

(συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου στην παρούσα ιστορία, ίσως πρέπει να μεταφερθούν τα μηνύματα)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.110
Μηνύματα
880.628
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom