Κωνσταντινούπολη Οδοιπορικό στα οθωμανικά παλάτια της Κωνσταντινούπολης

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.453
Likes
2.494
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εκτός από τα διάσημα Τοπ Καπί και Ντολμάμπαχτσε, υπάρχουν πολλά ακόμα ανάκτορα σουλτάνων σε όλη την Κωνσταντινούπολη σε σημείο τέτοιο που να μπορεί κάποιος να κάνει θεματικό ταξίδι αρκετών ημερών στην Κωνσταντινούπολη με θέμα τα παλάτια των Σουλτάνων -άλλωστε μόνο με δύο ανάκτορα θα τη έβγαζαν οι σουλτάνοι μια αυτοκρατορίας που κράτησε κοντά 600 χρόνια; Σχετικό site: http://www.millisaraylar.gov.tr/sour…snet?wapp=home

Εν συντομία τα αναφέρω:

-Aynali Kavak Karsi Kasimpasa Cad. Haskoy tel 02122504094
Tμήμα ενός μεγαλύερου παλατιού το οποίο δε διασώθηκε. Ενδιαφέρον έχει η αίθουσα μουσικής που χρησιμοποιούσε ο Σουλτάνος Σελίμ Γ΄ο οποίος ήταν εξαίρετος μουσικός. Ενδιαφέρον έχει και μια συλλογή με παλιά μουσικά όργανα. Μερικές φορές γίνονται και συναυλίες κλασσικής οθωμανικής μουσικής.

-Πάρκο και Ανάκτορο Γιλντίζ /Yildiz Parki ve Sarayi
Το πάρκο Γιλντίζ αρχικά αποτελούσε κήπο του πρώτου Παλατιού Ciragan. Αργότερα οικοδομήθηκε και το Παλάτι Γιλντίζ, το οποίο αποτελείται από πολλά περίπτερα και βίλες. Το πάρκο είναι υπέροχο και επειδή η έκτασή του είναι πολύ μεγάλη σας προτείνω να πάρετε ένα ταξί το οποίο θα σας οδηγήσει στο περίπτερο Σαλέ, το οποίο είναι και το πιο εντυπωσιακό κτίσμα και βρίσκεται σχεδόν στην κορφή του λόφου και να δείτε τα υπόλοιπα κατεβαίνοντας. Η επίσκεψη αυτή επιβάλλεται να συνδυαστεί με φαγητό στο περίπτερο της Μάλτας το οποίο έχει υπέροχη θέα. Επίσης, αν θέλετε μπορείτε να επισκεφθείτε και το Αυτοκρατορικό Εργοστάσιο Πορσελάνης το οποίο άνοιξε το 1895 το οποίο στεγάζεται σε ένα ασυνήθιστο κτίσμα. Υπάρχει και πωλητήριο.
Δύο ακόμη παλάτια τα οποία βρίσκονται στην ασιατική μεριά του Βοσπόρου:

-Beylerbey Sarayi Cayirbasi Cad tel: 02163219320
http://archnet.org/library/images/one-image.jsp?location_id=9466&image_id=55262
Σε αυτό το ανάκτορο αρχιτέκτονες υπήρξαν ο Σαρκις και ο Αγκόπ Μπαλιάν. Κτίστηκε σε μπαρόκ στυλ μετά από εντολή του σουλτάνου Αβδούλ Ασίζ ως θερινή κατοικία κατά το διάστημα 1860-1865. Μετά το Ντολμαμπαχτσε εως και συντηρητικό θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε. Εδώ φιλοξενήθηκαν πολλοί αρχηγοί ξένων κρατών. Η αυτοκράτειρα της Γαλλίας, Ευγενία, η οποία ήταν καθοδόν από το Παρίσι προς την Αίγυπτο, για να παρευρεθεί στα εγκαίνεια της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ, φιλοξενήθηκε σε αυτό το παλάτι. Καταρχήν της βγήκε λίγο ξυνή η φιλοξενία. Μόλις μπήκε στο παλάτι κρεμασμένη ως δυτικοευρωπαία εστεμμένη στο μπράτσο του Αβδούλ Ασίζ έφαγε μια ξεγυρισμένη ξανάστροφη από τη Βαλιντέ Σουλτάνα η οποία συγχίστηκε με το θράσος της τρελογαλλίδας να αγγίζει, παντρεμμένη γυναίκα, δημοσίως ξένο άντρα. Τέτοια αίσχη δεν ανεχόταν στο σπιτικό της όποια και αν ήταν αυτή η κυρά. Παρα λίγο να πιαστούν σουλτάνα και αυτοκράτειρα μαλλί με μαλλί. Τέλος πάντων, τις χώρισαν, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, της πέρασε η σύγχιση της Ευγενείας, και τελικά της άρεσε τόσο πολύ η διακόσμηση ώστε παρήγγειλε ένα αντίγραφο του παραθύρου του ξενώνα για το υπνοδωμάτιό της στο παλάτι Tuileries στο Παρίσι.
Ενδιαφέρον έχουν τα δύο μικρά παραθαλάσσια κιόσκια: ένα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες: Από εδώ κατέβαιναν για να κολυμπήσουν στη θάλασσα. Επίσης εξαιρετικοί είναι οι κήποι.

-Kucuksu Karsi Kucuksu Caddesi tel: 0216 3320237
Υπήρξε παραγγελία του σουλτάνου Αβδουλ Μετζίτ στον Νικογός Μπαλιάν. Όταν το κτίσμα τελείωσε ο σουλτάνος το βρήκε πολύ απλό για τα γούστα του και ζήτησε περισσότερα στολίδια και φορτώματα και το μονόγραμμά του χαραγμένο στην πρόσοψη. Ο σουλτάνος, προφανώς, δεν ήταν οπαδός του μίνιμαλ. Ο διάδοχος Αβδούλ Ασίζ απαίτησε να γίνουν περαιτέρω αρχιτεκτονικές επεμβάσεις και έτσι σήμερα το παλάτι είναι ένα μωσαϊκό στοιχείων όσο αφορά το εξωτερικό του, το οποίο όμως έχει μια πανέμορφη μαρμάρινη πρόσοψη στο Βόσπορο.Το εσωτερικό του είναι αμιγώς οθωμανικό.

Έτερο παλάτι είναι το Ciragan το οποίο έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Kempinski. Αν έχετε πολλά μα πάρα πολλά χρήματα μπορείτε εως και να μείνετε σε κάποια από τις σουίτες του.
Παραλείπω μερικά μικρότερα παλάτια γιατί νομίζω ότι έχω αναφέρει ήδη πάρα πολλά και τη γενική ιδέα την έχει ήδη εισπράξει ο επισκέπτης: χλιδή, πλούτος, εξουσία.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

No members online now.

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.159
Μηνύματα
752.649
Μέλη
35.787
Νεότερο μέλος
yacs

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom