Οικονομικό social!

Georgie

Member
Ξέρεις όμως κάτι; Οι boomers όταν προσλήφθηκαν σε νεαρή ηλικία οι μισθοί ήταν εξ ίσου χαμηλοί. Ανέβηκαν με τις αυξήσεις κατά καιρούς (ΑΤΑ κλπ.). Για να πάρουν τα 1500 δούλεψαν 40+ χρόνια με ανάλογες εισφορές. Βέβαια οι συντάξεις του δημοσίου είναι μεγάλες, του ιδιωτικού τομέα, ΙΚΑ και ειδικά ΤΕΒΕ είναι πολύ πιο χαμηλότερες. Σε αυτό βέβαια φταίει το άδειασμα των ταμείων με την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο επί Σημίτη...
Λεφτά οι boomers δημοσιοι υπάλληλοι μπορεί να μη πηραν άμεσα αλλα είχαν τη τυχη να αποκτήσουν σταθερή και μόνιμη εργασία σε μια Ελλαδα που μάζευε γόπες απο τα πεζοδρόμια και έπλενε πιάτα στη Γερμανία
Είχαν επισης τη τυχη να αποκτήσουν το status του δημοσίου υπαλλήλου που τους έδινε τη δυνατότητα να παίρνουν δάνεια, παροχές, και προτεραιότητες σε γραφεία υπουργων και κομματικών στρατών εκει που οι αλλοι έτρωγαν τα μούτρα τους.
Επίσης ποτε μα ποτε ιστορικά δεν αγωνίστηκαν για τη ποιότητα της ζωής τους, ποτε δε πίεσαν κανέναν για αυτό.
Καταστράφηκε μια ολόκληρη πολη για το όνειρο του νοικοκύρη.
Μόνο για τη τσέπη τους έπαιζαν και για τον ασβέστη στο πλατάνι του χωριού.
Μια Ελλαδα η μούρη του Παναγοπουλου και του Φραπέ.

Κριμα να μη βρίσκουμε νέους να μαζέψουν τις ελιές στο χωράφι!

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Μακαρι να ειναι ετσι.
Αλλα απο τις σχέσεις και η εικονα που εχω απο την Ελλαδα δε μου προκύπτει αυτο, ειδικα σε σύγκριση με αλλες αγορές.
Τι μισθο και τι υποχρεώσεις εχει κάποιος στα 25-30 για να μπορεί να κανει 2-3 ταξίδια το χρονο.
Ούτε εγω μπορούσα στην ηλικία αυτη πριν φύγω απο τη χωρα για παντα.
Το ότι κάποιοι μπορουν ειναι σίγουρο.
Δεν ειναι η πλειοψηφια όμως.
Αυτό που είπα δεν είναι συνάρτηση μόνο οικονομικού υποβάθρου, εχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Σήμερα οι περισσότεροι φοιτητές, γιατί μίλησες για τους νέους, έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο κάτι που ήταν αδιανόητο όταν ήμουν εγώ φοιτήτρια τη δεκαετία του '90. Τοτε αυτοκίνητο είχαν οι φοιτητές που ήταν μεγαλωμένοι εκτός Ελλάδας, όπως οι Κύπριοι ή τα παιδιά οικονομικών μεταναστών απο την Ευρωπη, πχ Γερμανία και αν είχαν κιόλας. Και αυτό δεν συνέβαινε γιατί δεν υπήρχε χρήμα.

Το ότι έχουν αυτοκίνητο ή μηχανή σήμερα δεν σημαίνει ότι έχουν και οικονομική άνεση. Τα έχουν γιατί "κόβουν" απο αλλού. Με τον ίδιο τρόπο κάνουν και τα ταξίδια, τα οποία επιτάσσει η σημερινή κουλτούρα των σόσιαλ....

Πόσους νεαρούς ή οικογένειες απο Βρετανούς Γερμανούς κλπ συναντάς στα ταξίδια σου και πόσους νεαρούς ή οικογένειες Ελλήνων ?
Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, επίσης πολύ ενδιαφέρουσα. Μία γρήγορη απάντηση είναι ότι ο Έλληνας δεν έχει τέτοια παιδεία. Το ότι τα νέα παιδιά "μετακινουνται" δεν σημαίνει ότι ταξιδεύουν κιόλας.

Και για να μην παρεξηγηθώ και να έρθω στην αρχική ανάρτηση που αφορά την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων να ανταπεξελθουν σε μία έκτακτη οικονομική δυσκολία, θεωρώ ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι ανίκανοι να διαχειριστουν οικονομικά θέματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι υπερχρεωμένες πιστωτικές.

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Λεφτά οι boomers δημοσιοι υπάλληλοι μπορεί να μη πηραν άμεσα αλλα είχαν τη τυχη να αποκτήσουν σταθερή και μόνιμη εργασία σε μια Ελλαδα που μάζευε γόπες απο τα πεζοδρόμια και έπλενε πιάτα στη Γερμανία
Είχαν επισης τη τυχη να αποκτήσουν το status του δημοσίου υπαλλήλου που τους έδινε τη δυνατότητα να παίρνουν δάνεια, παροχές, και προτεραιότητες σε γραφεία υπουργων και κομματικών στρατών εκει που οι αλλοι έτρωγαν τα μούτρα τους.
Επίσης ποτε μα ποτε ιστορικά δεν αγωνίστηκαν για τη ποιότητα της ζωής τους, ποτε δε πίεσαν κανέναν για αυτό.

Κριμα να μη βρίσκουμε νέους να μαζέψουν τις ελιές στο χωράφι!
Ισχύουν όλα μέχρι κεραίας!

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Οχι, δεν ηταν και γι αυτο δεν τους εμποδισε να κανουν 2 και 3 παιδια μαζι με εξοδους σε μπουζουκια. Δεν ξερω boomer που να στερηθηκε ταβερνα καθε Κυριακη με τα 2-3 παιδια του.
Μην κρίνεις από μερικές περιπτώσεις.
Εξ άλλου οι σημερινές ανάγκες είναι περισσότερο κοστοβορες.

paefstra

Member
στην αρχική ανάρτηση που αφορά την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων να ανταπεξελθουν σε μία έκτακτη οικονομική δυσκολία, θεωρώ ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι ανίκανοι να διαχειριστουν οικονομικά θέματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι υπερχρεωμένες πιστωτικές.
Σε συνδυασμο με την εκθετικη δραστηριοτητα σε τζογο, το μειγμα ειναι εκρηκτικο.

Georgie

Member
Αυτό που είπα δεν είναι συνάρτηση μόνο οικονομικού υποβάθρου, εχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Σήμερα οι περισσότεροι φοιτητές, γιατί μίλησες για τους νέους, έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο κάτι που ήταν αδιανόητο όταν ήμουν εγώ φοιτήτρια τη δεκαετία του '90. Τοτε αυτοκίνητο είχαν οι φοιτητές που ήταν μεγαλωμένοι εκτός Ελλάδας, όπως οι Κύπριοι ή τα παιδιά οικονομικών μεταναστών απο την Ευρωπη, πχ Γερμανία και αν είχαν κιόλας. Και αυτό δεν συνέβαινε γιατί δεν υπήρχε χρήμα.

Το ότι έχουν αυτοκίνητο ή μηχανή σήμερα δεν σημαίνει ότι έχουν και οικονομική άνεση. Τα έχουν γιατί "κόβουν" απο αλλού. Με τον ίδιο τρόπο κάνουν και τα ταξίδια, τα οποία επιτάσσει η σημερινή κουλτούρα των σόσιαλ....

Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, επίσης πολύ ενδιαφέρουσα. Μία γρήγορη απάντηση είναι ότι ο Έλληνας δεν έχει τέτοια παιδεία. Το ότι τα νέα παιδιά "μετακινουνται" δεν σημαίνει ότι ταξιδεύουν κιόλας.

Και για να μην παρεξηγηθώ και να έρθω στην αρχική ανάρτηση που αφορά την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων να ανταπεξελθουν σε μία έκτακτη οικονομική δυσκολία, θεωρώ ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι ανίκανοι να διαχειριστουν οικονομικά θέματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι υπερχρεωμένες πιστωτικές.
Ναι σίγουρα συμφωνώ σε αυτο ότι σε σχέση με το παρελθόν ταξιδεύουν πιο πολυ οι νέοι, εχουν γινει κατά κάποιο τρόπο και ευκολότερα τα ταξιδια με τη Σενγκεν low cost εταιρείες, Airbnb etc.
Απλά αναφέρομαι στην οικονομική δυνατότητα που εχει ενα Ελληνόπουλο να στηρίξει αυτο το lifestyle με τα σημερινά δεδομενα.
Επίσης συμφωνώ και για τη παιδεία.
Ήμουν έτοιμος να το κανω edit στο προηγούμενο σχόλιο αλλα μου έδωσες τη ευκαιρία.
Είμαστε ζευγαροτουριστες παραδοσιακά οχι για crack με παρέα.
Όμως και παλι ειμαι σίγουρος ότι αν ρωτουσαμε μια τυχαία παρέα 30χρονων Ελλήνων με μια αντίστοιχη παρέα 30χρονων Ιταλών οι δεύτεροι θα είχαν ταξιδεψει σε περισσότερα μέρη στο κοσμο.

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Σε συνδυασμο με την εκθετικη δραστηριοτητα σε τζογο, το μειγμα ειναι εκρηκτικο.
Ε ναι. Μα όλοι ζητάνε χρήματα χωρίς να παράγουν τίποτα! Όλοι θέλουν μόνο ευκολίες χωρίς να ζοριστουν καθόλου. Το βλέπω να συμβαίνει καθημερινά γύρω μου και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επαγγελματικό. Δεν ξέρω ποιος τους έχει πει ότι όλα έρχονται στο πιάτο έτοιμα. Όποιος το κάνει αυτό, διαπράττει σοβαρό σφάλμα. Η ζωή εκεί έξω είναι πολύ δύσκολη...

paefstra

Member
Δεν ξέρω ποιος τους έχει πει ότι όλα έρχονται στο πιάτο έτοιμα. Όποιος το κάνει αυτό, διαπράττει σοβαρό σφάλμα. Η ζωή εκεί έξω είναι πολύ δύσκολη...
Η τραπεζα τους το ειπε. Φιλη με 2 δανεια που δεν εξυπηρετουνται παρελαβε μετα και πιστωτικη. Δεν θελω να ξερω ποσο τη χρεωσε. Στο μυαλο καποιων ανθρωπων ειναι free money. Η τραπεζα κανει αυτο που ξερει: θα της φαει το σπιτι.

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Απλά αναφέρομαι στην οικονομική δυνατότητα που εχει ενα Ελληνόπουλο να στηρίξει αυτο το lifestyle με τα σημερινά δεδομενα.
Επίσης συμφωνώ και για τη παιδεία.
Ήμουν έτοιμος να το κανω edit στο προηγούμενο σχόλιο αλλα μου έδωσες τη ευκαιρία.
Είμαστε ζευγαροτουριστες παραδοσιακά οχι για crack με παρέα.
Όμως και παλι ειμαι σίγουρος ότι αν ρωτουσαμε μια τυχαία παρέα 30χρονων Ελλήνων με μια αντίστοιχη παρέα 30χρονων Ιταλών οι δεύτεροι θα είχαν ταξιδεψει σε περισσότερα μέρη στο κοσμο.
Μου δίνεις την εντύπωση ότι θεωρείς για τους νεους ότι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε ταξιδιωτική κουλτούρα, κάτι που εγώ θεωρώ ότι δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη στη ζωή ενός ατόμου. Τα ταξίδια είναι προσωπική επιλογή και όχι απαραίτητη προϋπόθεση διαβίωσης.

Georgie

Member
Μου δίνεις την εντύπωση ότι θεωρείς για τους νεους ότι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε ταξιδιωτική κουλτούρα, κάτι που εγώ θεωρώ ότι δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη στη ζωή ενός ατόμου. Τα ταξίδια είναι προσωπική επιλογή και όχι απαραίτητη προϋπόθεση διαβίωσης.
Οχι, καμία σχέση.
Η συζήτηση ξεκίνησε και το έφερε εκεί.
Πως θα μπορούσα άλλωστε?
Στον ίδιο κοσμο ζω :)
Working class hero

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Η τραπεζα τους το ειπε. Φιλη με 2 δανεια που δεν εξυπηρετουνται παρελαβε μετα και πιστωτικη. Δεν θελω να ξερω ποσο τη χρεωσε. Στο μυαλο καποιων ανθρωπων ειναι free money. Η τραπεζα κανει αυτο που ξερει: θα της φαει το σπιτι.
Το θέμα του εύκολου χρήματος που υιοθετούν πάρα πολλοί σήμερα και κυρίως νέα άτομα, δεν έχει να κάνει με τα παλιά κόκκινα δάνεια παρελθόντων χρόνων.

Οι τράπεζες σίγουρα θα κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν, αλλά πλέον δεν παρέχουν χρήμα όπως παλιά. Το γνωρίζω και απο προσωπική πλευρά αλλά και απο άλλα άτομα γύρω μου. Δεν δίνουν χρήμα πλέον χωρίς προϋποθέσεις! Αν το πάρεις όμως θα πρέπει να μπορείς να το διαχειριστείς.

Οι νέες κοινωνικές νορμες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τεχνολογιών και τη κατοχή γνώσεων έχει μετατρέψει το δυτικό κόσμο σε μία μη παραγωγική μάζα που εκμεταλλεύεται την φτώχεια και την ανέχεια άλλων αδυναμων ανθρώπων. Τέλος πάντων να μην το πάμε αλλού

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Αυτό ακριβώς από που προκύπτει; Δίοτι εάν εσύ βλέπεις μόνο αυτή τη μούρη της Ελλάδας, μάλλον έχουμε διαφορετική οπτική, ή οι συναναστροφές σου τυγχάνει να είναι αυτό που περιγράφεις.

Ένα πράγμα που δε μ' αρέσει σ' αυτές τις κουβέντες κι αποφεύγω να συμμετάσχω είναι το τσουβάλιασμα όλων (δεν αναφέρομαι μόνο στο δικό σου σχόλιο).
Οι νέοι έτσι, οι boomers (πόσο μου τη σπάει αυτή η λέξη) γιουβέτσι και πάει λέγοντας, λες και είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.413
Μέλη
40.043
Νεότερο μέλος
KOSTAS_captain

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom