Οι Βρετανοί αναζητούν φθηνές διακοπές

thanosth

Member
Μηνύματα
3.378
Likes
6.913
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Οι Βρετανοί αναζητούν φθηνές διακοπές
anews.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
Οι προορισμοί που θα επισκεφθούν φέτος αλλάζουν δραματικά, λόγω κόστους ζωής και ισοτιμίας ευρώ - στερλίνας Του Νικου Mαλκουτζη
Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας στον οποίο οι Βρετανοί βομβαρδίζονται από διαφημίσεις για πακέτα διακοπών. Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει και τη στερλίνα να πέφτει σε αξία έναντι του ευρώ, πολλοί αναθεωρούν τα σχέδιά τους και η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά αν οι επισκέπτες δεν βρουν αυτό που ζητούν για τα χρήματα που διαθέτουν.
Είναι ακόμη νωρίς στη σεζόν των κρατήσεων για να φανεί κάποια καθοριστική τάση, αλλά όλα δείχνουν μεγάλο προβληματισμό στη Βρετανία. Σε μια έρευνα της ιστοσελίδας travelsupermarket.com η οποία συγκρίνει προσφορές, το 49% των ερωτηθέντων είπε ότι επανεξετάζει τα σχέδιά του για διακοπές το 2009 και το 18% είπε ότι θα αναζητήσει φθηνότερες επιλογές. Ενας στους δέκα είπε ότι θα κάνουν σύντομες διακοπές. Θετικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 28% είπε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδιά του. Αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι ο αριθμός των Βρετανών που θα αλλάξουν τα σχέδιά τους θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη βιομηχανία του τουρισμού.
«Ο τύπος των διακοπών που θα κάνουν οι Βρετανοί και οι προορισμοί που θα επισκεφθούν φέτος αλλάζουν δραματικά», είπε ο Μπομπ Ατκινσον, ειδικός των διακοπών στο travelsupermarket.com. «Το κόστος ζωής είναι σημαντικός παράγοντας, και ειδικά η τιμή του συναλλάγματος που οι Βρετανοί πετυχαίνουν για τις λίρες τους. Είναι πιθανό ότι παραδοσιακοί τόποι διακοπών όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα θα υποφέρουν φέτος, ενώ προορισμοί όπως η Τουρκία, Βουλγαρία, Αίγυπτος και άλλες χώρες της βορείου Αφρικής θα προτιμηθούν. Επίσης, όσο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τι ξοδεύουν στις διακοπές, προβλέπουμε ότι τα «all inclusive» πακέτα θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή». Από την πλευρά τους, οι βρετανοί τουριστικοί πράκτορες κάνουν ό,τι μπορούν για να τονώσουν την αγορά. Η εταιρεία flybe υπόσχεται στους πελάτες ότι αν κλείσουν πακέτο τώρα αλλά αναγκαστούν να χάσουν τις διακοπές τους επειδή απολύθηκαν εν τω μεταξύ, θα τους αποζημιώσει πλήρως. Η εταιρεία Thomas Cook υπόσχεται «πλήρης αποζημίωση εντός 24 ωρών για ό,τι αγοράσετε.»
Δημοφιλής προορισμός
Η Ελλάδα είναι ο πέμπτος πιο δημοφιλής προορισμός των Βρετανών, με σχεδόν 2,3 εκατομμύρια να έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας πέρσι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Μια σημαντική πτώση σε αυτό τον αριθμό -σε συνδυασμό και με την κατάρρευση του βρετανικού πρακτορείου ΧL πέρσι, το οποίο άφησε απλήρωτους πολλούς Ελληνες ξενοδόχους- θα έκανε ζημιά στη βιομηχανία τουρισμού της Ελλάδας.
Κι όμως, παρ' όλους τους φόβους λόγω της πτώσης της λίρας και της ύφεσης στη Βρετανία, οι αρχικές εκτιμήσεις δεν είναι τόσο αποθαρρυντικές. Η Ελλάδα είναι δεύτερη - μετά την Ισπανία - στις προτιμήσεις Βρετανών που τον Δεκέμβριο έκλεισαν για τις διακοπές τους φέτος, σύμφωνα με την Ascent Market Intelligence, η οποία παρακολουθεί τη βιομηχανία τουρισμού.
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι διακοπές είναι τόσο σημαντικές για τους Βρετανούς που η Ελλάδα μπορεί να μη νιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας. «Πιστεύω ότι οι Βρετανοί θα ταξιδέψουν, όσο σκοτεινά κι αν φαίνονται τα πράγματα, επειδή πιστεύουν ότι έχουν δουλέψει τόσο σκληρά όλο τον χρόνο και δικαιούνται διακοπές», λέει η Σάρον Τέρνερ, η οποία διευθύνει στην Τήνο το υποκατάστημα του βρετανικού πρακτορείου Windmills Travel and Tourism.
Παρόμοια γνώμη έχει ο Σύνδεσμος Βρετανικών Τουριστικών Πρακτορείων (ΑΒΤΑ) και το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την έκθεσή τους για τις τάσεις του 2009 (Travel Trends Report), πιστεύουν ότι «η ύφεση δεν θα επηρεάσει τον ενθουσιασμό για ταξίδια και πολλοί πιστεύουν ότι οι οικογένειες θα εξασφαλίσουν διακοπές τουλάχιστον μια φορά μέσα στον χρόνο». Σημειώνουν, όμως, ότι η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ «προκαλεί ανησυχία». Το υπουργείο Εξωτερικών και ο ΑΒΤΑ σημειώνουν ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή του προορισμού παίζει το αν οι τουρίστες πιστεύουν ότι εξασφαλίζουν καλές υπηρεσίες για τα λεφτά τους.
Προσεκτικοί στις επιλογές
Η κ. Τέρνερ από το Windmills Travel προσθέτει ότι η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει τους Βρετανούς να έρθουν. «Θα είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους και θα ψάχνουν για τις καλύτερες προσφορές», είπε. «Εδώ πρέπει να είναι πολύ ανταγωνιστική η Ελλάδα. Πρέπει να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες για τις υψηλές τιμές που αναγκαζόμαστε να ζητάμε, και πρέπει να επιδιώκουμε την επιστροφή του κάθε επισκέπτη. Γενικώς, οι Βρετανοί είναι καλά πληροφορημένοι καταναλωτές και δεν επιστρέφουν εκεί που δεν ικανοποιήθηκαν».
Η κ. Τέρνερ παρομοιάζει την κατάσταση με αυτή των Αμερικανών τουριστών, οι οποίοι επλήγησαν από την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου τα τελευταία χρόνια. «Ολοι πίστευαν ότι οι Αμερικανοί θα έμεναν στη χώρα τους. Αλλά ήρθαν. Ρώτησα πολλούς Αμερικανούς πελάτες γιατί ήρθαν ενώ η ισοτιμία του νομίσματος ήταν τόσο κακή. Ολοι μου είπαν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη του χρόνου, οπότε ας πάμε τώρα. Μακάρι οι Βρετανοί να έχουν την ίδια αντίληψη».


Πηγή:

kathimerini.gr | home page
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.270
Μηνύματα
885.817
Μέλη
38.948
Νεότερο μέλος
Stella_r

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom