Οι απεργίες στα λιμάνι αναβλήθηκαν για τον Αύγουστο

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
Οι απεργίες στα λιμάνι αναβλήθηκαν για τον Αύγουστο, στο τραπέζι και πάλι οι τιμές των εισιτηρίων!

Ενώ τα χειρότερα με ενδεχόμενες απεργίες στα λιμάνια της χώρας εν μέσω καλοκαιριού απεφεύχθησαν, ωστόσο η ελληνική ναυτιλία αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα, ένα εκ των οποίων είναι και το θέμα των τιμών των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες!

Οι απεργίες στα λιμάνια αναβλήθηκαν για τον Αύγουστο αλλά οι ακτοπλοϊκές εταιρείες κάθονται σε... αναμένα κάρβουνα για το θέμα των τιμών με φόντο τις κρατήσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι εταιρείες, που για τρίτη συνεχόμενη χρήση εφέτος είναι αντιμέτωπες με λειτουργικές ζημίες, επαναφέρουν το αίτημα για κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων που εξακολουθούν να επιβαρύνουν εντέλει τις τιμές των εισιτηρίων μέχρι και 32%. Και όλα αυτά, παρά την ανάλογη προσπάθεια που καταβλήθηκε από το πρώην υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, και είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση μιας σειράς επιβαρύνσεων σε ποσοστό μέχρι και 15%, όπως το Κεφάλαιο Αλληλασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) που αντιστοιχούσε σε επιβάρυνση 6,5% συν ΦΠΑ, αχθοφορικά τέλη κλπ. Αυτές οι καταργήσεις επέφεραν μείωση στις τιμές των εισιτηρίων κατά περίπου 10%-12%.

Στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών ανέφεραν ότι αν και το βασικό πλήγμα για τις εταιρείες είναι η κατακόρυφη αύξηση των καυσίμων και η πτώση της κίνησης, για το πρώτο δεν μπορεί να γίνει κάτι από τους ίδιους. Την μειωμένη επιβατική κίνηση όμως, σε μεγάλο βαθμό μπορεί να την ανακόψει ο κλάδος, τόνιζαν σχετικά, αν από τις τιμές των εισιτηρίων έφευγε το "καπέλο" του 30%, που καλούνται να πληρώνουν οι επιβάτες και μάλιστα για υπηρεσίες που είτε δεν υφίστανται (όπως συνέβαινε με τα αχθοφορικά) είτε για υποδομές που δεν υπάρχουν, όπως είναι η επιβάρυνση του 5% για λιμενικά τέλη.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των εισιτηρίων των φορτηγών για τα δρομολόγια από Κρήτη προς Πειραιά επιβαρύνονταν κατά 45% από μια σειρά τέτοιων κρατήσεων. Μετά την κατάργηση με την απόφαση του πρώην ΥΘΥΝΑΛ, κ. Γ. Διαμαντίδη, η επιβάρυνση στα ναύλα είναι 30%. Άλλες επιβαρύνσεις είναι το "καπέλο" που πληρώνουν οι επιβάτες για διαφυγούσα εργασία των εργατών θαλάσσης που ανέρχεται σε 8% και επιβάλλεται κυρίως σε γραμμές όπως αυτές της Κρήτης ή της Ιταλίας, επίναυλος 3% για ενίσχυση του ταμείου άγονων γραμμών κ.ά.

Καθένας δε, από αυτούς τους φόρους που συμπεριλαμβάνεται στα εισιτήρια των επιβατών έχει ξεχωριστά ΦΠΑ 13%. Επίσης, οι επιβαρύνσεις που συμπεριλαμβάνονται στα εισιτήρια των οχημάτων έχουν ξεχωριστά και αυτά το καθένα ΦΠΑ 23%.


Πηγή: capital.gr

----
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.863
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom