Ηνωμένο Βασίλειο Νορβηγία Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο

McElk

Member
Μηνύματα
1.033
Likes
1.600
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya

Ο Μ1 ξύπνησε σκεφτικός. Η σημερινή αποστολή ήταν σοβαρότατη. Έπρεπε να αποπειραθεί ανάβαση στο δεύτερο από τα τρία βουνά πίσω από το Longyearbyen και μάλιστα να εκτελέσει επιχείρηση στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο που βρισκόταν στην πλαγιά. Ούτε λόγος να πάρει μαζί του την Α-Κ. Οι προφυλάξεις που ανέφεραν οι οδηγίες θα του φαινόταν υπερβολικές αν δεν είχε δει κάποιο ντοκιμαντέρ του Discovery για δυο επιθέσεις πολικών αρκούδων στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Το Walther PPK του, ήταν τελείως ανίσχυρο για να αντιμετωπίσει τέτοιο ενδεχόμενο.
Μετά το πρωινό πήγε στον παραλιακό δρόμο στο κατάστημα «Ingeniør G. Paulsen» και ζήτησε να νοικιάσει μια καραμπίνα. - Πρέπει να έχετε άδεια, του είπε ο μεγαλόσωμος υπάλληλος. Ο Μ1 του έδειξε την άδειά του και ο υπάλληλος του έφερε ένα παλιό Mauser με 10 σφαίρες σε πλαστική θήκη. Τον ρώτησε αν γνωρίζει το όπλο και ο Μ1 είπε όχι τον συγκεκριμένο τύπο. Έβγαλε 4 πλαστικές σφαίρες και του έκανε μια επίδειξη. Γέμιση, ασφάλιση, όπλιση κλπ. Έδωσε στο Μ1 να επαναλάβει το ίδιο. Ο χειρισμός ήταν αρκετά απλός και ο Μ1 με σχετική ευκολία επανέλαβε τις κινήσεις. Κατόπιν τον ενημέρωσε για τα μέτρα ασφαλείας μέσα στον οικισμό : άδειο το όπλο, ανοικτό το κλείστρο κλπ. Συμπλήρωσε ένα διπλότυπο με τα στοιχεία υπέγραψαν και οι δυο και ο Μ1 παίρνοντας το όπλο πέρασε από το ξενοδοχείο πήρε το σακίδιό του και ξεκίνησε.

Σε μισή ώρα είχε βγει από τον οικισμό στο ύψος του ορυχείου και πήρε ένα ανηφορικό υποτυπώδες μονοπάτι. Όταν απομακρύνθηκε αρκετά σταμάτησε σ’ ένα πλάτωμα και γέμισε το όπλο. Η ανάβαση ήταν πολύ πιο δύσκολη από ότι υπολόγιζε. Η κλίση ήταν πολύ απότομη και οι μπότες βούλιαζαν στο υγρό ανακατεμένο με κάρβουνο χαλίκι. Από την άλλη όμως δεν είχε κανένα φόβο να γλιστρήσει προς τα πίσω. Το σακίδιό του του φαινόταν ασυνήθιστα βαρύ και επί πλέον είχε και το βάρος του όπλου κάπου 4,5 κιλά. Τα δυσκολότερα σημεία ήταν εκεί που είχε χιόνι. Μετά μισή ώρα και με τη γλώσσα έξω έφτασε στο ορυχείο και άρχισε να το περιεργάζεται ακροβατώντας σε μια σάπια ξύλινη γέφυρα. Από μια πόρτα που έχασκε ανοικτή μπήκε και εξερεύνησε τις εγκαταστάσεις. Τα παλιά μηχανήματα ήταν η μεγάλη αδυναμία του.

Συνέχισε να ανηφορίζει για λίγη ώρα ακόμη και σταμάτησε λαχανιασμένος. Είχε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του. Αποφάσισε ότι δεν θα τα κατάφερνε για την κορυφή και θα γύριζε πίσω κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο. Θέλησε να βάλει το μπουφάν του μέσα στο σακίδιο. Και τότε ανακάλυψε την αιτία του υπερβολικού βάρους του. Τόση ώρα κουβαλούσε μαζί του το 2,5 κιλών πετροκάρβουνο που είχε πάρει για ενθύμιο από το Pyramiden ! Η επιστροφή ήταν ευκολότερη και σε δυο ώρες ήταν πίσω. Η Α-Κ τον περίμενε στα εξωτερικά προφυλαγμένα με τζαμαρία τραπεζάκια του ξενοδοχείου που εξυπηρετούσαν τους καπνιστές. Είχε ζέστη σήμερα, το θερμόμετρο έδειχνε 6 βαθμούς. Παρέδωσε το όπλο στο κατάστημα πληρώνοντας για την ενοικίαση της 1 μέρας 150 ΝΟΚ. Κάλεσαν ταξί στο ξενοδοχείο φόρτωσαν τα βαλιτσάκια και 5 το απόγευμα ήταν στο μικρό λιμάνι. Το Plancius περίμενε και η κυρίως επιχείρηση τώρα άρχιζε. Στόχος το νησάκι Phippsoya στον 81ο παράλληλο.

Σάλπαραν αμέσως και στις 6 ο Μ1 απολάμβανε ένα ποτήρι σαμπάνιας (μεταξύ μας 3 ήπιε !) στο σαλόνι του πλοίου στην συνάντηση γνωριμίας με τους οδηγούς. Οι οδηγοί ήταν βιολόγοι, γεωλόγοι, και παρεμφερών ειδικοτήτων, οι περισσότεροι καθηγητές σε κάποιο κολλέγιο και όλοι τους αθλητές, άλλος εκπαιδευτής καταδύσεων άλλος πρωταθλητής σκιέρ κλπ. Οδηγούσαν τις φουσκωτές βάρκες Zodiac, στις πορείες στην ξηρά έδιναν εξηγήσεις για οτιδήποτε συναντούσαν από φυτά, ζώα, πετρώματα κλπ και ήταν οπλισμένοι με καραμπίνα και πιστόλι φωτοβολίδων για προστασία από τυχόν αρκούδες. Καθημερινά στο πλοίο κάποια ώρα έκαναν μια διάλεξη σχετική με την περιοχή. Ο αρχηγός τους Ian Stone είχε κάνει πάνω από 80 ταξίδια σε Αρκτική και Ανταρκτική !

Βγήκαν από το Isfjorden και πλέοντας βόρεια και δυτικά του επιμήκους νησιού Prins Karls Forland πέρασαν τον 79ο παράλληλο και μπήκαν στο Krossfjorden. Το πρωί της 23/6 μπήκαν στις Zodiac και πλησίασαν τον παγετώνα. Καθώς πλησίασε η πρώτη βάρκα, ένα μεγάλο κομμάτι σχίστηκε κοντά της και κατέρρευσε στη θάλασσα με παφλασμό οπότε όλες υποχώρησαν σε μια απόσταση ασφάλειας. Τριγύρω επέπλεαν κομμάτια πάγου σαν σκαλιστά κρύσταλλα.

Μετά το γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου το πλοίο κατευθύνθηκε νότια στο Kongsfjorden και απέναντι από τον τελευταίο προς βορά οικισμό του Ny-Ålesund κατέβηκαν με τις Zodiac στην ξηρά σε μία από παλιά εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση με σκουριασμένα μηχανήματα και ατμολέβητες. Ο Μ1 ήταν στο στοιχείο του. Γι’ αυτόν είχαν το ίδιο ενδιαφέρον με ότι θα’ χε για έναν αρχαιολόγο η Αφροδίτη της Μήλου. Λίγες ώρες μετά ξανανέβηκαν στο πλοίο και μετά σύντομο ταξίδι αποβιβάστηκαν στο Ny-Ålesund. Ο οικισμός είχε 70 κατοίκους, αεροδρόμιο και … μουσείο. Τους καλωσόρισε μια παμπάλαια ατμομηχανή με βαγονέτα μεταφοράς κάρβουνου, τουριστικό αξιοθέατο τώρα. Έκαναν το γύρο του μικρού οικισμού. Σε μια άκρη του δέχθηκαν επίθεση από κάτι μικρά πουλιά με μακρύ μυτερό ράμφος που είχαν βάλει στόχο τα κεφάλια τους. Στον «κεντρικό δρόμο» του οικισμού είδαν το Nordpol Hotellet - το βορειότερο ξενοδοχείο - και το βορειότερο ταχυδρομείο του κόσμου. Σε ένα πλάτωμα το άγαλμα του εξερευνητή Amundsen.

Ο Μ1 προχώρησε προς ένα κτίριο με … κινέζικη επιγραφή και δυο λιοντάρια στην είσοδο. Και τότε το είδε και ένοιωσε να χάνεται η γη από τα πόδια του ! Εδώ στο Ny-Ålesund,μπρος σ’ ένα κτίριο με κινέζικες επιγραφές, στον 79ο παράλληλο στην άκρη του κόσμου, το αποκρυπτογραφημένο μήνυμα ήταν γραμμένο με το δάκτυλο πάνω στο καταλερωμένο πίσω παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου σε ελληνική γραφή και μάλιστα δύο φορές μια κεφαλαία και μια μικρά : θέλω πλύσιμο !

Δεν χωρούσε καμιά αμφιβολία. Ήταν βρωμοδουλειά της αντικατασκοπείας ! Έτρεξε αμέσως στο ταχυδρομείο. Ήταν κλειστό αλλά ο προθάλαμος ήταν ανοικτός και μέσα υπήρχαν 3 σφραγίδες. Δύο Ολλανδοί σφράγιζαν με τις σφραγίδες αυτές τα … διαβατήριά τους. Έγραψε την αναφορά του σε τέσσερα αντίγραφα, τα σφράγισε κόλλησε το γραμματόσημο με την αρκούδα και έριξε τα τρία στο ταχυδρομικό κουτί κρατώντας ένα για το αρχείο του.

Όλη τη «νύχτα» έπλεαν βόρεια.
 

Attachments

Last edited:

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Απλά φοβερός!

Ευχαριστούμε πολύ για την ξεχωριστή αυτή ιστορία. :D

Αν και φοβάμαι ότι αφού μοιράστηκες μαζί μας τόσο σημαντικές και απόρρητες λεπτομέρειες από την αποστολή σου, τότε μάλλον κινδυνεύουμε όλοι.
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.395
Likes
14.345
Διάβασα 2 σελιδες και έχω ήδη ζαλιστεί με την εναλλαγή των μέσων μεταφοράς.Ετοιμάζω και τα πράγματα για το αυριανό ταξίδε σε Πορτογαλία όποτε θσ αφήσω το υπόλοιπο για την επιστροφή.Τελικά υπάρχουν πολύ δυνατές "πένες" εδώ μέσα.Μπράβο.
 

Eftichia

Member
Μηνύματα
858
Likes
1.285
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
εξαιρετικες και οι φωτογραφιες!!!!!!
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.033
Likes
1.600
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Συμπληρωματικά για κάποιον τυχόν ενδιαφερόμενο. Οι μόνες αναφορές που είχα βρει σε Ελληνικά sites για το μέρος ήταν του Δ. Τζιμέα http://www.ypovrixio.gr/article.php?issues_no=37&contents_id=123 και μιας παρέας χιονοδρόμων σε ένα site σχετικό με χιονοδρομικά. (στο δεύτερο υπάρχουν και καταπληκτικές φωτογραφίες) http://forum.snowreport.gr/forum_posts.asp?TID=16447&PN=44 Για το ίδιο το Longyearbyen μια μέρα είναι αρκετή για να το γυρίσει κάποιος να πάει στα δύο - τρία σημεία ενδιαφέροντος, να βγάλει τις φωτογραφίες του κλπ. Για τις υπόλοιπες μέρες της παραμονής του πρέπει να κάνει κάποιο πρόγραμμα με δραστηριότητες, στο οποίο αν έχει συμπεριλάβει τις επισκέψεις σε Barentsburg και Pyramiden καλό είναι να έχει κάνει από πριν τις κρατήσεις γιατί όλο κι όλο ένα μικρό πλοιάριο κάνει τις διαδρομές με 35-40 επιβάτες. Summer Excursions - Spitsbergen Travel Επίσης ο ενδιαφερόμενος το θέμα του ξενοδοχείου και του αεροπορικού εισιτηρίου πρέπει να το ερευνήσει τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα για να βρει δωμάτιο στα λίγα και περιορισμένης δυναμικότητας ξενοδοχεία και να πετύχει φθηνά αεροπορικά. Αν πάλι υπάρχει σκέψη για πολυήμερο ταξίδι με πλοίο γύρω από το αρχιπέλαγος η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει δυο μήνες πριν.
http://www.cruisingholidays.co.uk/polar-cruises.aspx?hid=N422 Svalbard Spitsbergen Cruises | Scantours.net
Για ενοικίαση αυτοκινήτου το μοναδικό γραφείο που είδα ήταν στο αεροδρόμιο.
Το οδικό δίκτυο είναι πολύ περιορισμένο και γύρω από τους οικισμούς.
Home - Arctic Autorent AS
Η θερμοκρασία (Ιούνιος) ήταν 4-8 βαθμοί στους οικισμούς και 0-4 βορειότερα στο γύρο. Από τις 12 μέρες οι 8 ήταν με πλήρη ηλιοφάνεια.
 
Last edited by a moderator:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Πωπω, μόλις κοίταξα την υδρόγειο και ζαλίστικα! Μην ανησυχείς αρχηγέ θα κρατήσουμε πλήρη εχεμύθεια.
 

adiaforos

Member
Μηνύματα
1.058
Likes
1.607
Oυφ, ζαλίστηκα, πολλές άσχετες τοποθεσίες μέσα σε λίγες μέρες!
Και Έλληνες στη Σπιτσβέργη, μετά τις Φερόες, να δούμε πού δεν έχει πάει Έλληνας - μέλος του φόρουμ!
Μοναδική εμπειρία αυτό το ταξίδι, αν μπορείς από περιέργεια να πεις πόσο κόστισε η διαμονή και η κάθε δραστηριότητα....

Και ας βάλει κάποιος διαχειριστής τη λέξη κλειδί Νορβηγία!
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.033
Likes
1.600
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Αγαπητέ μου επειδή το όνομά σου adia foros μπορεί να υποκρύπτει εφοριακό που … βάζει φόρους στις άδειες ! σου απαντώ εμμέσως πλην σαφώς : Για διαμονή : Booking.com: Radisson Blu Polar Hotel, Spitsbergen, Longyearbyen, Norway - 63 Guest reviews. Book your hotel now!

Για τις ημερήσιες κρουαζιέρες :
Boat trip to Barentsburg and the Esmark glacier - Spitsbergen Travel και

Boat trip to Pyramiden and the Nordenskiold glacier - Spitsbergen Travel

Για την 8ήμερη κρουαζιέρα :
North Spitsbergen Svalbard Cruise | Scantours.net Βάλε τώρα και τα αεροπορικά και φθάσαμε αισίως σε πενταψήφιο νούμερο για τα δυο άτομα. Συν τα έξοδα για διατροφή κλπ. Κομμάτι ακριβό θα μου πεις αλλά είναι ένα ταξίδι έξω από τα συνηθισμένα, ένα «ταξίδι ζωής» όπως λένε.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.883
Likes
14.445
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Συγχαρητήρια για την απίστευτη αυτή ιστορία. Η δε αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο με έκανε να νιώθω πως διαβάζω ένα μυθιστόρημα, παρά μια αληθινή ταξιδιωτική ιστορία. Ο επίλογος με έκανε να νιώσω ένα περίεργο συναίσθημα. Σα νοσταλγία...
Θέλουμε κι άλλες φώτο οπωσδήποτε.

Αντε με το καλό και στη Γροιλανδία του χρόνου.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.033
Likes
1.600
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια. Η ιστορία εκτός του στοιχείου της περιγραφής και της πληροφόρησης γράφτηκε με χιουμοριστική διάθεση επειδή θεώρησα ότι ελάχιστους θα ενδιαφέρει σοβαρά το μέρος. Ας με συγχωρήσει ο John le Carré που «δανείστηκα» όχι μόνο τον τίτλο του βιβλίου του αλλά και τους τίτλους όλων σχεδόν των κεφαλαίων.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.223
Μηνύματα
884.234
Μέλη
38.915
Νεότερο μέλος
katsanas1962@gmai

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom