Ο τρόμος

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ο 'τρόμος' ιστορικά είναι λεξη συνδεδεμένη με ακραία γεγονότα που δεν επιδέχονται άλλη κατηγοριοποιηση. Όπως πχ. η μαζικη λαιμοτόμιση των πλουσιων μετα την Γαλλική επανασταση. 'Γενοκτονια' ειναι μια άλλη λέξη που φέρνει στο μυαλό καταστάσεις όπως αυτες που βίωσαν πχ. οι αυτόχθονες λαοί του Νέου Κόσμου. Βαριές κουβεντες συνδεδεμενες με καταστασεις που αλλοι θελουν να ξεχάσουν γιατι δεν αντεχουν την βαρβαρότητα. Και άλλοι να θυμουνται για να μην αφησουν τις ιστορίες των εμπλεκόμενων να χαθουν. Ορισμενες φορες οι λογοι μνημόνευσης δεν ειναι τόσο απλοί, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακομα και να υφέρπουν σκοτεινά εκδικητικά κινητρα.

Μονο αυτα δεν σκεφτομουν οταν περπατουσαμε με με τον φιλο μου και το σκυλι του σε ενα δασος λιγο εξω απο το Ταλιν. Ο φιλος μου ειναι Ιταλος expat σε σχεση με μια Εσθονη με Ρωσικη καταγωγη. Ο σκυλος ειναι μαλλον βερος Εσθονος: Ειναι σαν να μην υπαρχει ολη την μερα, αθορυβος στην γωνια του. Μεχρι να δει απο το παραθυρο του αμαξιου τα πρωτα δεντρα του δασους! Μετα αρχιζει και ...τραγουδαει.

Μεσα στα τα δεντρα λοιπον τρεχει ο σκυλος κι εμεις απο πισω. Απο πανω ο ανεμος εχει μπλεξει τις κορυφες τους. Εμεις όμως είμαστε προστατευμενοι απο το πυκνο τοιχος που δημιουργούν. Περπαταμε σε πιστες για σκι αντοχης (ενα απο τα σπορ που συγκινούνε ιδιαιτερα τους Εσθονους) που επειδη δεν υπαρχει καθολου χιονι ειναι ερημες. Που και που καμια φιγουρα Εσθονου. Φυσιογνωμίες βόρειες, ουδέτερες, αλλα βλεματα μυστήρια, ντροπαλα, εσωστρεφή.

Ο δρομος μας οδηγει στην παραλια. Της Βαλτικης θαλασσας που βρεχει την Εσθονια. Εδω που λεηλατούσαν οι Βικινγκ που ταλαιπωρουσαν τους Εσθονούς απο τις αρχες της ιστοριας τους. Καποιες σκουριασμενες εγκαταστασεις απο του Ολυμπιακους αγωνες του 1980 εδω και εκει. Μου τραβαει την προσοχη μια περίεργη ράμπα, ενας πολυ φαρδυς πεζοδρομος με ανασηκωμένες πλευρες. Ενα γιγαντιαιο έργο που η μια του ακρη ξεκιναει απο απροσδιοριστο σημειο και η αλλη καταληγει στο κενο, πανω απο την θαλασσα!

'Εδω ειναι το τελος μιας διαδρομης που ξεκιναει απο την Μοσχα' λέει ο φίλος μου. 'Σοβιετικο εργο' 'Σε αυτο το σημειο ηταν η Ολυμπιακη φλόγα'. 'Πίσω απο τον λοφο ειναι μια Ρωσικη συνοικια. Οι Ρωσοφωνοι και οι Εσθονοφωνοι της Εσθονιας μενουν χωριστα. Οι Ρωσοι συνηθως πιο φτωχοι. Η φιλη μου ερχοταν σε αυτη την ραμπα μικρη και επινε βοτκες με τους φιλους της.'

Περπαταμε στο πισω μερος της ραμπας. Μια σειρα απο ταφους χωρις ονοματα. Τι ειναι αυτο; Μνημεία για τους Γερμανους που πεσαν στον 2ο παγκόσμιο. Οκ... Παρακατω βλαπουμε ενα τοιχο με τρυπες. Κοιτοντας στις τρυπες βλεπεις φωτογραφίες Εσθονών στρατιωτικων. ' Τι ειναι αυτο το συμβολο που εχει αυτος στο καπέλο.' 'Σήμα των ΣΣ' μου λεει ο φιλος μου. Α οκ! Μαλλον ειναι η στιγμη να λυσω μια βασικη απορια.

'Με ποιων το μερος ηταν η Εσθονια στον πολεμο;'

'Περιπλοκο' 'Πριν τον πολεμο Γερμανια και Σοβιετικη ενωση συμφωνισαν να δωθει η Εσθονια στους δευτερους. Οι Εσθονιοι ομως ειχαν τις δικες τους ιδεες, και μαλλον αυτες ηταν περισσοτερο φιλογερμακες, αφου η εθνικη τους αντισταση ηταν κατα των Ρωσων.

Ενδιαφεροντα και ασυνήθιστα ολα αυτα. Αν και δεν ημουν ακομα σιγουρος για τον σκοπο του μνημειου. Συνεχισαμε σε ενα διαδρομο που οδηγει στην θαλασσα: κατι σαν την σοβιετικη ραμπα αλλα αντι για μεγαλειωδης, ηταν στενος και κλειστοφοβικος. Ονοματα χαραγμενα παντου. Τα περισσότερα Εσθονικα, αλλα Λετονικα και καποια Ρωσικα (μου δειχνει ο φιλος μου). Θυματα του Κομμουνιστικου καθεστως. Κινηγημενοι στα δαση, μελη αντιστασιακων ομαδων, που καταληξαν στα γκουλαγκ ή σε εκτελεση. Άγρια πράγματα.

Επεξεγητικες πινακιδες γραφουν λεξεις οπως 'γενοκτονια' και 'τρομος'.'. Αυτο λοιπον ηταν το νοημα του μνημειου! Απο τα μυστηρια αδιεξοδα του δασους, οπου κρυβονταν οι Εσθονοι φιλοναζι αντιστασιακοι (!) βγηκαμε στην αποδειξη οτι οι Εσθονοι αντιμετωπιζουν τον πολεμο και τις συνεπειες του με πολυ ξεκαθαρο τροπο! . Ο τρομος ειναι ενας. Ο 'Κομμουνιστικος τρομος' οπως ειναι χαραγμένο στα τοιχώματα της ράμπας.

Οι λογοι; Εδω πρεπει να επιστρέψω στους προγουμενους προβληματισμους. Και να ξαναμπώ στα σκοτάδια σαν αυτά που αφησαμε πισω μας στο δασος. Ο σκυλος παντως μολις εχει βγει απο το δάσος εχει βυθιστεί στην παραξενη αλλα φυσικη κατασταση ηρεμιας του.


FFAF1260-86FB-4F18-B16F-7FCA5C2FC93A.jpeg
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.934
Likes
40.783
Ειναι πολυ εντονα ακομη τα πραγματα. Στο Ταλιν αργα το βραδυ για μοναδικη φορα στη ζωη μου δεχτηκα λεκτικη επιθεση απο μεθυσμενους ντοπιους στο δρομο που με ρωτουσαν επιμονα αν ειμαι Ρωσιδα.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ειναι πολυ εντονα ακομη τα πραγματα. Στο Ταλιν αργα το βραδυ για μοναδικη φορα στη ζωη μου δεχτηκα λεκτικη επιθεση απο μεθυσμενους ντοπιους στο δρομο που με ρωτουσαν επιμονα αν ειμαι Ρωσιδα.
Κρίμα. Αυτού του είδους το μπούλινγκ είναι λίγο περίεργο για μια χώρα που σχεδόν το 30% είναι Ρώσοι εθνοτικά.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom