Πάλι "πρωτειά" για τους Έλληνες!

KONSTANTINA

Member
Μηνύματα
66
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Κουφονήσια
Ταξίδι-Όνειρο
Θιβέτ
Τρεις πλανήτες για τους Έλληνες!
Σχεδόν τρεις πλανήτες θα χρειαζόταν η ανθρωπότητα αν ακολουθούσε τον σημερινό τρόπο ζωής των Ελλήνων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκθεση "Ζωντανός Πλανήτης 2008" της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά η χώρα μας βρίσκεται στη λάθος κορυφή μίας ακόμη παγκόσμιας λίστας. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης "Ζωντανός Πλανήτης 2008", η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 148 χώρες που εξετάστηκαν όσον αφορά το οικολογικό της αποτύπωμα, έχοντας χειροτερέψει τη θέση της σε σχέση με το 2006 (τότε καταλάμβανε τη 17η θέση).
Ο μέσος Έλληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα βιολογικά παραγωγικής έκτασης (γη και νερό για να καλύψει τις ανάγκες του). Σκεφτείτε ότι το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο από τον ήδη ανησυχητικό παγκόσμιο μέσο όρο (27 στρέμματα ανά κάτοικο) ενώ οι πραγματικές δυνατότητες του πλανήτη είναι μόλις 21 στρέμματα ανά κάτοικο. To γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο "ενεργειακό μας αποτύπωμα", δηλαδή στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια (μέση ετήσια αύξηση τα τελευταία 15 χρόνια 2,4% και πάλι πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).
Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η θέση της χώρας μας και όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Με μέση ετήσια κατανάλωση 2.389 κυβικών μέτρων ανά κάτοικο, έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο "υδατικό αποτύπωμα" μετά τις ΗΠΑ και διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου (1.243 κυβικά μέτρα / έτος / κάτοικο). To μεγάλο υδατικό μας αποτύπωμα αποδίδεται στην αυξημένη χρήση νερού για τη γεωργία (87%), στις απώλειες που παρουσιάζει το απαρχαιωμένο αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο της χώρας, αλλά και στη συνολική κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων.
"Ο τρόπος ζωής μας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το οικολογικό μας όριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη στρεβλή νοοτροπία μας που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πόρων", δηλώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. "Ταυτόχρονα, η υπερκατανάλωση ενέργειας σε συνδυασμό με την εμμονή της Πολιτείας σε "'βρώμικες" πηγές, όπως ο λιγνίτης, ενισχύουν διαρκώς τη δυσμενή θέση της χώρας μας", συνεχίζει ο Δ. Καραβέλλας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση του WWF καταδεικνύει ότι το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει διπλασιαστεί από το 1961. Μάλιστα, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της γης ζουν σε χώρες που είναι "οικολογικοί οφειλέτες", δηλαδή η εθνική τους κατανάλωση ξεπερνά τη βιολογική φέρουσα ικανότητα της χώρας. Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, καθώς καταναλώνουν η κάθε μία σχεδόν το 21% της βιολογικής ικανότητας της γης. Η αύξηση αυτή του παγκόσμιου αποτυπώματος οφείλεται κυρίως στις εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Αλλά και το Πάντα έχει λόγους να ανησυχεί καθώς ο δείκτης που μετρά την παγκόσμια βιοποικιλότητα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30% το διάστημα 1970-2005, με τους πληθυσμούς των χερσαίων ειδών να παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 33%, των ειδών γλυκού νερού 35%, των πουλιών 20% και των θηλαστικών 19%. Οι τραγικές απώλειες στην παγκόσμια βιοποικιλότητα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αποψίλωση και την αλλαγή χρήσης γης στους τροπικούς, στην επίδραση των φραγμάτων και των εκτροπών ποταμών, στη μόλυνση και την υπεραλίευση των θαλασσών και φυσικά στην κλιματική αλλαγή.
"Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάποιες κρίσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Αλλαγές που θα βελτιώσουν τo βιοτικό μας επίπεδο, ενώ παράλληλα θα μειώσουν την επίδρασή μας στο φυσικό περιβάλλον. Αλλιώς το οικολογικό χρέος μας προς τον πλανήτη θα αποδειχτεί καταστροφικό πολύ γρηγορότερα από ότι νομίζουμε, κυρίως για τα παιδιά μας", καταλήγει ο Δ. Καραβέλλας.
 
Last edited by a moderator:

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.406
Likes
17.236
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Ενδιαφέρον το κείμενο.

11οι από το τέλος δεν είναι και άσχημα για μας, που γενικά διατηρούμε πρωτεία στους "πάτους". :haha:

Όταν βέβαια είσαι 136ος στους 147, ε, μάλλον κάτι δεν πάει καλά :LOL:
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Πριν απο χρονια ειχα διαβασει το εξης-ειλικρινα δεν θυμαμαι που-το οποιο δεν θα ξεχασω ποτε.

"Ο ανθρωπος ανηκει στα θηλαστικα,
αλλα κανονικα επρεπε να ανηκει στους ιους,γιατι
ολα τα θηλαστικα ζουν σε αρμονια με το περιβαλλον ενω,
ο ανθρωπος και οι ιοι το καταστρεφουν."

Πριν λιγο διαβασα στο φορουμ οτι βυθιζονται οι Μαλδιβες,Κιριμπατι κλπ
πραγματικα οδυνηρο,και οι συνεπιες θα ειναι ασυλλυπτες,και για μας και για τους επομενους απο μας.

Αντι για πλανητης Γη,θα λεγεται
πλανητης Μπαρμπεκιου.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.406
Likes
17.236
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Για να σας τσιγκλήσω πάντως λίγο, έχει διαβάσει κανείς το "Κράτος του Φόβου" του Μάικλ Κράιτον;
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Για να σας τσιγκλήσω πάντως λίγο, έχει διαβάσει κανείς το "Κράτος του Φόβου" του Μάικλ Κράιτον;
Με αυτο το travelstories που να βρουμε χρονο να διαβασουμε και τιποτα αλλο.:haha:

Για λεγε Def χανω τιποτα καλο?
 

KONSTANTINA

Member
Μηνύματα
66
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Κουφονήσια
Ταξίδι-Όνειρο
Θιβέτ
Τελικά αν δεν παρθούν ριζικές αποφάσεις ανά τον πλανήτη, ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσει είναι ο αφανισμός μας.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.406
Likes
17.236
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Το βιβλίο αυτό ήταν ο κύριος εκφραστής ενός ρεύματος που υποστήριξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, κλπ κλπ, ΔΕΝ αποτελούν συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά είναι φυσιολογικός κύκλος του πλανήτη που έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

Ο Κράιτον έγραψε ένα εκπληκτικό κείμενο το οποίο υπό το πέπλο του μυθιστορήματος παρέθετε πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψη αυτή. Το βιβλίο προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στις ΗΠΑ και ο Κράιτον κλήθηκε σε κατάθεση ενώπιον του αμερικάνικου κογκρέσου εξ'αιτίας του.
 

thch81

Member
Μηνύματα
92
Likes
70
Το πιο τραγικο ειναι οτι στην Ελλαδα- περα απο την κρατικη αμελεια για εκμεταλλευση αλλων πηγων ενεργειας και μιας πιο σωστης ενημερωσης των πολιτων απο τα σχολικα χρονια- σημαντικο ποσοστο της λεγομενης νεας γενιας Ελληνων δεν κανει κατι για αυτη την καταστροφη. Οι περισσοτεροι νοιαζονται για το τωρα, οχι για το αυριο.Βλεπω φιλους μου 23-28 ετων και μενουν απραγοι μπροστα στην ολοι κατασταση. Δε λεω να κανουν κατι παραλογο.Μπορει ο καθενας μας να κανει απλα πραγματα. Δε μπορω να πηγαινω στα σπιτια τους και να βλεπω το νερο να τρεχει ασκοπα για 10 λεπτα η ολα τα φωτα να ειναι αναμμενα. Αν μειωσουν αυτη τη σπαταλη, περα του οτι ζημειωνουν λιγοτερο το περιβαλλον, εξοικονομουν και χρηματα. Ειναι κριμα η δικια μας γενια να μη κανει τιποτα για το περιβαλλον. μεγαλωσαμε σε μια εποχη που η ενημερωση διαδιδεται με απιστευτη ταχυτητα.ολοι ξερουμε πανω-κατω πχ για την υπερκαταναλωση ενεργειας και τι μπορουμε να κανουμε ωστε αυτη να μειωθει. και αντι να κανουμε κατι καθομαστε!αν δεν κανουμε κατι εμεις, τι παραδειγμα θα δωσουμε στα παιδια μας- οσοι αποκτησουμε- σε λιγα χρονια? Το χειροτερο!

Και κατι αλλο, η Ελλαδα ειναι μια απο τις χωρες που καυχιεται για τη πλουσια χλωριδα και πανιδα της, γενικα για το περιβαλλον της και για ορισμενα μερη σημαντικης οικολογικης σημασιας. Και τι κανει γι αυτο? Η πολιτεια αρνειται να παρει μετρα η αν παρει δεν εφαρμοζονται καν και οι πολιτες αδιαφορουν. Ας καταλαβουμε ολοι οτι το κυριο σπιτι ολων μας ειναι ο πλανητης.

Πριν 1 μηνα ειδα σε dvd ενα ντοκυματερ του national geographic για τα δυσμενη αποτελεσματα που θα επιφερει η υπερκαταναλωση ενεργειας μεχρι το 2100. Λογω της υπερκαταναλωσης ενεργειας (που δυστυχως επιβαρυνει το περιβαλλον) αναμενεται η μεση θερμοκρασια να αναιβει συνολικα 6 βαθμους (μεχρι τωρα εχουμε αυξηση 0.8 βαθμων). Το ντοκυματερ δειχνει με πολυ ρεαλιστικο τροπο τα αποτελεσματα που εχει η αυξηση καθε βαθμου στον πλανητη μας. Μετα τους 3 βαθμους η κατασταση ειναι απελπιστικη. Οσο για τους 6 βαθμους, μιλαμε για σχεδον ολοκληρωτικη καταστροφη. Πραγματικα σοκαριστηκα!ηταν τρομερη η αφηγηση και η εικονα!
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.406
Likes
17.236
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Και κατι αλλο, η Ελλαδα ειναι μια απο τις χωρες που καυχιεται για τη πλουσια χλωριδα και πανιδα της, γενικα για το περιβαλλον της και για ορισμενα μερη σημαντικης οικολογικης σημασιας. Και τι κανει γι αυτο?
Βάζει φωτιές, καίει τα δάση της, και μετά χτίζει.

Αυτό κάνει.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.270
Μηνύματα
885.832
Μέλη
38.948
Νεότερο μέλος
Stella_r

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom