Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες μετά από μάχη με τον καρκίνο

taver

Member
Μηνύματα
12.497
Likes
29.135
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Είναι απίστευτο το πως είμαστε η μόνη χώρα ίσως στην Ευρώπη που υμνεί με δακρύβρεχτους επικήδειους το χειρότερο και πιο λαϊκιστή "ηγέτη" που έχει να επιδείξει η Ιστόρια, την ίδια ώρα που η χώρα του σημειώνει ρεκόρ εγκληματικότητας και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της από τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις του Bolivar που αθροιστικά ξεπερνάνε το 50% μέσα σε ένα εξάμηνο περίπου. Ο ακραίος λαϊκισμός των εθνικοποιήσεων, αντιμέτωπος με τα αποτελέσματά του. Αντιμέτωπος με το δρόμο προς την ακραία εξαθλίωση, που επέφερε, και με τις κοινωνικές ανισότητες που, αντί να τις μειώσει, όπως υποτίθετε σκόπευε, στην πραγματικότητα τις αύξησε.
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.817
Likes
18.768
Η Ιστόρια (sic) μας έχει αναδείξει τόσο φωτεινούς ηγέτες στην Ευρώπη (Χίτλερ, Μουσολίνι, Φράνκο κτλ κτλ) που πράγματι, ο Τσάβες ήταν μακράν ο χειρότερος ηγέτης που έπαιρνε 60% σε ελεύθερες εκλογές στην Ιστορία του Σύμπαντος.
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.027
Likes
6.411
Προσεξε τι λες GTS,ο χιτλερ δεν εχει κριθει ακομη(κατα χ.α!!).

Λαικιστης ο τσαβες και οχι οι ηγετες της ευρωπης ας πουμε που ολα αυτα που κανουνε υποτιθεται οτι τα κανουν για το καλο μας,για να ερθει η αναπτυξη στην χωρα,παρολα αυτα τα φωτισμενα μυαλα παραδεχονται οτι κανανε λαθος υπολογισμους,οτι ελεγαν ψεμματα για το ποτε θα βγουμε στις αγορες και αντι καποιος απο τους μη λαικιστες ηγετες μας να προσπαθησει να αλλαξει την κατευθυνση του προγραμματος ή καποιος απο τους μη λαικιστες φωτισμενους ηγετες να πει ως εδω με την παρανοικη πολιτικη της εξαθλιωσης στην Ελλαδα,συνεχιζουμε ως εχουμε ή σχεδον γιατι ο μισθος πρεπει να φτασει στα 300 ευρω και το επιπεδο του λαου να πεσει ακομα χαμηλοτερα,συμφωνα με τον επιτιμο και ολους τους χειροκροτητες του...

Τωρα περιμενω να πει καποιος και για τον αλλο φωτισμενο ηγετη,τον καραμανλη που θα μας ειχε ψηλα αν δεν τον εριχναν...

Αληθεια πως λεγονται αυτοι που ολα τα χρονια καταπολεμουν τη φοροδιαφυγη αλλα ποτε δεν τα καταφερνουν και βαζουν νεους φορους, ενω παραλληλα μειωνουν τους μισθους,ωστε να βρουν τα ''χαμενα'' λεφτα?
Αυτοι που τους ψηφιζουνε και τους ψηφιζανε δεν ρωταω γιατι θα κλειδωθει το τοπικ και ειναι κριμα...
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.162
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ακομη και νεκρος αποτελει φοβο και τρομο για τους απανταχου υπερμαχους του καπιταλισμου βλεπω.
 

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879
Όπως πάντα στην Ελλάδα αναφερόμαστε σε πρόσωπα και γεγονότα με όρους συναισθήματος και μόνο. Οι έννοιες λογική και ψύχραιμη αποτύπωση μιας κατάστασης είναι ξένες για μας.

Μην κατέχοντας την πλήρη αλήθεια για το τι ήταν ο Ούγκο Τσάβες και μόνο από αυτά που έχω διαβάσει και έχω δει διαπιστώνω ότι ήταν πράγματι ένας χαρισματικός λαϊκός ηγέτης που στα χαρτιά τουλάχιστον είχε ως στόχο την εξάλειψη των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα του. Για να το επιτύχει αυτό χρησιμοποίησε τα βασικά όπλα τέτοιου είδους ηγετών, τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τη συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπό του.

Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ότι 14 χρόνια υπό την προεδρία του η Βενεζουέλα, χώρα με τεράστια παραγωγή πετρελαίου παραμένει φτωχή, εξαθλιωμένη, διεφθαρμένη με ένα τραγικό πολιτικό σύστημα που μόνο δημοκρατικό δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις και με τον σημερινό αντιπρόεδρο της χώρας και μελλοντικό της πρόεδρο (μάλλον) να χαρακτηρίζει τον καρκίνο του Τσάβες ως "επίθεση των εχθρών του προέδρου εναντίον του". Μια χώρα βαθιά διαιρεμένη (οι υπέρμαχοί του θεωρούν βεβαίως ότι δεν υπάρχει διαίρεση, αλλά έχουμε φτωχούς εναντίον ολιγαρχίας, όμως τα αποτελέσματα των εκλογών και των δημοψηφισμάτων αποδεικνύουν τη διαίρεση) που ακόμα και τον τεράστιο φυσικό της πλούτο δεν μπόρεσε να τον εκμεταλλευτεί για να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες σε σχέση με το παρελθόν που ήταν πράγματι μπανανία. Με τον πληθωρισμό να τρέχει σαν τρελός και με την κατάσταση στο εσωτερικό να ξεφεύγει μετά το θάνατο του προέδρου, το μέλλον για το λαό της Βενεζουέλας μόνο ευοίωνο δεν προμηνύεται.

Το θέμα είναι ότι μια χώρα με τόσους φυσικούς πόρους θα μπορούσε άνετα να φτιάξει μια σοβαρή δημοκρατία βασισμένη σε όρους ελευθερίας που να μην είναι ούτε μπανανία όπως ήταν επί δεκαετίες, ούτε το τσίρκο που έφτιαξε ο Τσάβες. (να μην ξεχάσω ότι ο ηγέτης ήταν ένθερμος φίλων πολλών "φίλων της ελευθερίας", όπως οι κ.κ. Αχμαντινετζάντ, Άσαντ, Καντάφι κλπ)
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κι ένα άρθρο για τον δικτάτορα Chavez.
Owen Jones: Hugo Chavez lifted millions out of poverty

υ.γ. Με λαϊκισμό και δημαγωγία δεν μειώνεται η οικονομική ανισότητα και η φτώχεια.Αν αρκούσαν αυτά η Ελλάδα θα ήταν πρωταθλήτρια στους δείκτες μείωσης των ανισοτήτων.
 

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879
Δεν νομίζω ότι αναφέρω πουθενά ότι ο τρόπος για να μειώσεις τις ανισότητες είναι ο λαϊκισμος και η δημαγωγία. Απλώς λέω ότι αυτόν τον τρόπο χρησιμοποίησε ο Τσάβες και πολλοί άλλοι ηγέτες στο παρελθόν, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 81-85. Δεν υπάρχει αμφιβολία άλλωστε ότι τη δεκαετία του 80 οι ανισότητες στην Ελλάδα εξομαλύνθηκαν αρκετά, άσχετα αν το τίμημα ήταν μια διαλυμένη οικονομία στα τέλη της δεκαετίας εκείνης. Και ο Τσάβες ασφαλώς έκανε τομές στην κοινωνία του, σύστημα υγείας, εκπαίδευση κλπ για όλους, τρομερή μείωση των ποσοστών απόλύτης φτώχειας. Όμως το θέμα είναι τι παρακαταθήκη αφήνει ο κάθε ηγέτης. Και η παρακαταθήκη είναι μια ισχυρή οικονομία που θα βοηθήσει στην πλήρη εξομάλυνση των ανισοτήτων και για τις επόμενες γενιές. Κάτι που δεν φαίνεται να το έχει επιτύχει ο αποθανών.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.497
Likes
29.135
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Η Ιστόρια (sic) μας έχει αναδείξει τόσο φωτεινούς ηγέτες στην Ευρώπη (Χίτλερ, Μουσολίνι, Φράνκο κτλ κτλ) που πράγματι, ο Τσάβες ήταν μακράν ο χειρότερος ηγέτης που έπαιρνε 60% σε ελεύθερες εκλογές στην Ιστορία του Σύμπαντος.
Μήπως έχεις μπερδέψει τους όρους "ηγέτης" και "δικτάτορας" ?
Παρεμπιπτόντως, και ο Πούτιν, τόσο και περισσότερο παίρνει, σε "ελεύθερες" εκλογές. Κι ο Αχμαντινετζάντ επίσης.

Για τον άλλο που ρώτησε για τεκμηρίωση, η υποτίμηση του Bolivar δεν είναι κάτι που συμβαίνει στα κρυφά, ούτε χρειάζεται ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες για να στοιχειοθετηθεί. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο από μόνη της. Ένα απλό search για "Bolivar devaluation" στο google θα του δώσει όλα τα στοιχεία. Επίσης, η εγκληματικότητα στη Βενεζουέλα (και δη στο Καράκας) είναι κάτι που σ' αυτό εδώ το forum έχει συζητηθεί τόσο εκτενώς, που δε χρειάζεται νομίζω να επανέλθουμε.

Τα άρθρα που παρατίθενται αναφέρονται σε περιόδους που και για τη Βενεζουέλα "λεφτά υπήρχαν". Είναι προφανές πως, αν μοιράσεις αφειδώς λεφτά που δεν έχεις αλλά δανείζεσαι, θα μειώσεις προσωρινά τη φτώχεια. Τώρα να δούμε τι θα γίνει, που έρχεται σιγά σιγά ο λογαριασμός. Ξεκινήσαμε με τις υποτιμήσεις (όπου ήδη τα 100 ευρώ του μισθού έγιναν 50 από τη μια στιγμή στην άλλη). Τα υπόλοιπα έρχονται, και η Ελληνική κρίση θα είναι παιχνιδάκι. Ήδη τα CDS της Βενεζουέλας διαπραγματεύονται με 41% πιθανότητα για credit default στα επόμενα 5 χρόνια, κι αυτό είναι επίτευγμα από το 80% που βρισκόντουσαν προ υποτίμησης.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Μάλλον ξεχνάς σε ποια χώρα ζεις.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.268
Μηνύματα
885.771
Μέλη
38.947
Νεότερο μέλος
GThan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom