Κρακοβία Παλιά Πόλη (Stare Miasto)

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
H πιο παλιά γειτονία της Κρακοβίας, είναι περικυκλωμένη από τα τείχη της αλλά και το πάρκο Planty. Κέντρο της γειτονιάς αυτής είναι το Rynek Główny, όπου βρίσκονται τα κυριότερα αξιοθέατα.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να μπειτε στην πόλη (και συνάμα ο πιο όμορφος) είναι να περάσετε την Πύλη Φλοριάνσκα (Brama Florianska). H πύλη χτίστηκε το 1307, και ήταν μια από τις πύλες της Κρακοβίας. Από εκεί ξεκίναγε ο Βασιλικός Δρόμος που κατευθυνόταν προς το Κάστρο Wawel.
Δίπλα στην πύλη, στην οδό Św. Jana 13, υπάρχει το μουσείο/πινακοθήκη Czartoryskich. Σε αυτό το μουσείο βρίσκονται διάφορα έργα τέχνης με κυριότερο το ʽΗ Γυναίκα με την Ερμίναʼ του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ακλουθώντας την οδό Św. Jana 13 ή την οδό Florianska, θα καταλήξετε στην Κεντρική πλατεία (Rynek Główny). Στην πλατεία αυτή, όπως ανάφερα πριν λίγο, έχει μια μεγάλη ποικιλία αξιοθέατων.
Πρώτος σας σταθμός η εκκλησιά Mariacki. Η εκκλησία αυτή έχει δύο εισόδους, η μία είναι για τους προσκυνητές και η άλλη για τους επισκέπτες που θέλουν να δουν τον βωμό του Wita Stwosza και τον ναό.
Ο βωμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός βωμός στην Ευρώπη. Έχει μήκος 11 μέτρα και ύψος 13, και πάνω από 200 φιγούρες οι οποίες παρουσιάζουν την κοίμηση της Παναγιας Παρθένου. Όταν ο βωμός είναι κλειστός, δείχνουν 12 σκηνές της Παναγίας μαζί με τον Ιησού Χριστό.
Δίπλα στην εκκλησιά, υπάρχει ο Πύργος Mariacki, όπου με ένα μικρό αντίτιμο μπορείτε να ανεβείτε πάνω (πληροφοριακά, οι σκάλες είναι πολύ δύσκολες για άτομα με ειδικές ανάγκες ή πρόβλημα με το περπάτημα), να δει την θέα της Κρακοβίας αλλά και να ακούσει τον ύμνο της Μαρίας σε κάθε ώρα. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει το Sukiennice. To Sukiennice από τα παλιά χρόνια ήταν κέντρο αγοράς ρούχων, και γενικά μιας μεγάλης αγοράς. Σήμερα, εκεί μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία μπιχλιμπίδο- σουβενίρ, σε σχετικά προσιτές τιμές. Στον πάνω όμως όροφο, βρίσκεται παράρτημα του εθνικού μουσείου, με έργα πολωνών καλλιτεχνών.
Τελευταίο αξιοθέατο στην πλατεία είναι το παλιό δημαρχείο της Κρακοβίας (Wieza Ratuszowa), που από θαύμα δεν καταστράφηκε το 1820, όταν χτήστικε το νέο δημαρχείο.
Τελευταίος σταθμός, το πανεπιστήμιο Jagielonski. Το δεύτερο πιο παλιό πανεπιστήμιο στην Ανατολική Ευρώπη (μετά την Πράγα), χτισμένο το 1394. Στο τμήμα Collegium Maius φοίτησαν μεγάλα ονόματα όπως ο Κοπέρνικος και ο Karol Woityła (ο προηγούμενος πάπας). Εκεί μπορείτε να δείτε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο Κοπέρνικος αλλά και τον πρώτο γλόμπο που περιέχει και την Αμερική μέσα.
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.063
Μέλη
38.910
Νεότερο μέλος
giota789

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom