Παρίσι:εμπειρίες ενός φοιτητή:Πρόλογος και Πανεπιστήμιο

ConstadinosO

Member
Μηνύματα
124
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Μπολόνια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιράν,Βόρεια Κορέα,Κούβα
Έχοντας διαβάσει τα πολύ accurate threads του Tripakia με θέμα τη ζωή στο Παρίσι,αποφάσισα να σας περιγράψω ,όσο μπορώ,τη ζωή ενός φοιτητή στο Παρίσι.

Λίγα λόγια για εμένα και πως βρέθηκα στο Παρίσι:

Γεννημένος στην Αθήνα,φοίτησα σε γαλλικό γυμνάσιο & λύκειο και αποφάσισα ,το 2013,να μετακομίσω στο Παρίσι για τις προπτυχιακές μου σπουδές.Είναι ο τέταρτος χρόνος μου στο Παρίσι και ,λογικά,θα φύγω σε 1,5 χρόνο.

Το πρώτο θέμα για το οποίο αποφάσισα να μιλήσω είναι το Πανεπιστήμιο στη Γαλλία και το Παρίσι.

Πανεπιστήμιο στη Γαλλία και το Παρίσι:


Τα βασικά:

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας είναι αρκετά διαφορετικό από εκείνο της Ελλάδας.Tα Πανεπιστήμια,μαζί με τις Πολυτεχνικές σχολές,τις Σχολές Αρχιτεκτονικής και Ιατρικής,τις Σχολές Καλών Τεχνών,τα École supérieures και πολλά ακόμη διαφορετικά ιδρύματα,συνθέτουν το πανεπιστημιακό γαλλικό σύστημα που μπορεί να περηφανεύεται για τις πολλαπλές επιλογές που προσφέρει στους νέους(και όχι μόνο).Οι περισσότερες σχολές στα Πανεπιστήμια(και όχι απαραίτητα στα υπόλοιπα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα 3 ετών(Licence),μεταπτυχιακά 1 η 2 ετών (master) και διδακτορικά 3 ετών (Doctorat).

Τα Πανεπιστήμια στο Παρίσι(συμπεριλαμβανομένων και των εκείνων στα προάστια που φέρουν το όνομα του Παρισιού) είναι 13.Μετά τον Μάη του 68',το Πανεπιστήμιο του Παρισιού χωρίστηκε σε 13 αυτόνομα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,συμπεριλαμβανομένων των 4 Πανεπιστημίων που είτε φέρουν το όνομα της Σορβόνης, είτε χρησιμοποιούν τα κτίρια της.



Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Η εισαγωγή στα τμήματα των Πανεπιστημίων ποικίλλει αλλά συνήθως γίνεται μέσω του site Admission PostBac.Οι όροι εισαγωγής έχουν αλλάξει άλλα η γενική μου εντύπωση είναι ότι η εισαγωγή στα Ανώτερα Ιδρύματα της Γαλλίας είναι πολύ πιο εύκολη και ανοιχτή σε σχέση με την Ελλάδα .Για μερικά τμήματα υπάρχουν επιπρόσθετες εξετάσεις(π.χ προσωπικά σπουδάζω Γαλλικό και Ιταλικό Δίκαιο και χρειάστηκε να περάσω από τεστ Ιταλικής Γλώσσας), αλλά τα Πανεπιστήμια είναι σαφώς πιο προσιτά σε σχέση με τα Ελληνικά.

Αλλαγή σχολής

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Εκπαιδευτικού Συστήματος στη Γαλλία είναι η δυνατότητα που σου δίνεται να αλλάξεις σχολή η τμήμα σε περίπτωση που δεν σε ευχαριστεί το τμήμα που διάλεξες αρχικά.Τα οφέλη της συγκεκριμένης δυνατότητας είναι πολλά και ευνόητα, ενώ η σύγκριση με την Ελλάδα είναι μάλλον ατυχής.

Επίπεδο σπουδών

Προσωπικά βρήκα το επίπεδο σπουδών στη Γαλλία αρκετά χαμηλότερο από εκείνο άλλων γειτονικών χωρών.Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν έχω ποτέ σπουδάσει εκτός Γαλλίας,οπότε δεν έχω προσωπική άποψη,αλλά θα έλεγα ότι το επίπεδο των σπουδών στη Γαλλία είναι μέτριο και σίγουρα εξαρτάται από το Πανεπιστήμιο και το τμήμα.Παραδείγματος χάριν, ήρθα στη Γαλλία έχοντας αποφασίσει να σπουδάσω Ξένες Γλώσσες.Το επίπεδο των καθηγητών ήταν ικανοποιητικό σε γενικές γραμμές,όμως το επίπεδο των φοιτητών ήταν τόσο χαμηλό που ανάγκαζε τους καθηγητές να αναλώνονται σε επεξηγήσεις που σίγουρα δεν δικαιολογούνται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Σε αντίθεση όμως με το χαμηλό επίπεδο του τμήματος Ξενών Γλωσσών ,το επίπεδο στη Νομική είναι αρκετά υψηλό.

Γαλλική Μεθοδολογία

Η αλήθεια είναι πως σε αυτό το θέμα αδυνατώ να είμαι αντικειμενικός γιατί προσωπικά είμαι πολέμιος της γαλλικής μεθοδολογίας και την κατακρίνω συνεχώς.Σε γενικές γραμμές,σε πανεπιστημιακό επίπεδο,οι Γάλλοι έχουν μια τάση να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δομή των απαντήσεών και των εργασιών των φοιτητών,παρά για το περιεχόμενο τους .Επιπλέον,είναι αρκετά βερμπαλιστές για τα ελληνικά δεδομένα και πολλές φορές στέκονται σε λεπτομέρειες ,οι οποίες δεν είναι απαραίτητες, αλλά μάλλον περιττές.Ακριβώς για αυτούς τους λόγους,η βαθμολόγηση είναι εξαιρετικά αυστηρή και ,στη Νομική για παράδειγμα, το 10/20 θεωρείται αρκετά ικανοποιητικός βαθμός.

Εξετάσεις και οργάνωση των μαθημάτων

Τα μαθήματα χωρίζονται σε TD(μαθήματα σε τάξη) και CM(μαθήματα σε αμφιθέατρο).Στα TD η παρουσία είναι υποχρεωτική και γίνεται δεκτός μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός απουσιών.Στα CM,αντιθέτως,η παρουσία δεν είναι υποχρεωτική και δεν κόβεσαι σε περίπτωση που δεν πας.Στο πλαίσιο των TD,τα μικρά τεστ είναι συχνά,οι εβδομαδιαίες εργασίες μπόλικες και η παρακολούθηση αυστηρή. Στο πλαίσιο των CM,η εξέταση είναι μία στο τέλος του εξαμήνου.Πολλές φορές ένα μάθημα αποτελείται και από TD ,αλλά και από CM ,τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται . Σε οργανωτικό επίπεδο,θεωρώ ότι το γαλλικό σύστημα έχει τα προβλήματά του,όμως είναι overall πολύ πιο καλά δομημένο σε σχέση με το ελληνικό και σου δίνει πολύ περισσότερες ευκαιρίες ,καθώς η επικοινωνία με τους καθηγητές είναι καλύτερη και πιο ουσιαστική.

Επιλογές στο Παρίσι

Τα Πανεπιστήμια στο Παρίσι είναι πολλά και προσφέρουν μεγάλη παλέτα επιλογών. Ένα από τα θετικά του να ζεις σε μια τόσο μεγάλη πόλη είναι η τεράστια γκάμα επιλογών όσον αφορά τα Πανεπιστήμια,καθώς και η δυνατότητα να συνδυάσεις αυτές τις επιλογές.Πολλοί γνωστοί μου,για παράδειγμα,παρακολουθούν δυο διαφορετικές σχολές παράλληλα και,ασχέτως των λογικών δυσκολιών που προκύπτουν από αυτή την απόφαση, είναι πολύ ευχαριστημένοι.Μπορεί το γαλλικό σύστημα να προσφέρει αυτή την επιλογή στους φοιτητές όλης της Γαλλίας,όμως οι επιλογές στο Παρίσι είναι δεκαπλάσιες από εκείνες στη Λυών και πολύ περισσότερες από εκείνες σε πιο μικρές επαρχιακές πόλεις.

Τα ξαναλέμε σε λίγες μέρες με περισσότερες πληροφορίες για το Παρίσι και τη ζωή σε αυτό!
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
Ευχαριστούμε πολύ Κωνσταντίνε για τις πληροφορίες! Να σε ρωτήσω κάτι; Για να μπεις σε πανεπιστήμιο του Παρισίου (σε μεταπτυχιακό κύκλο) χρειάζεται να ξέρεις γαλλικά ή υπάρχουν και αγγλόφωνα πανεπιστήμια; Επίσης υπάρχουν δίδακτρα;
Μήπως πρέπει να μεταφερθεί στους Έλληνες του Εξωτερικού;
 

ConstadinosO

Member
Μηνύματα
124
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Μπολόνια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιράν,Βόρεια Κορέα,Κούβα
Χαρά μου!Ήταν πρακτικά και το πρώτο μου thread στο φόρουμ και ελπίζω πως δεν τα έκανα θάλασσα.
Νομίζω ότι κανονικά θα έπρεπε να μεταφερθεί στους Έλληνες τους Εξωτερικού αλλά δεν ήξερα πως να το μεταφέρω.
Αμέλησα να μιλήσω για τα ,σχεδόν ,μηδενικά δίδακτρα της Γαλλίας.Τα δίδακτρα είναι στάνταρ,ορίζονται κάθε χρόνο από τη γαλλική κυβέρνηση και αφορούν κυρίως διοικητικά έξοδα που προκύπτουν και τη δωρεάν υπηρεσία υγείας που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια.Ενδεικτικά,τα δίδακτρα για το πανεπιστημιακό έτος 2015-2016 ήταν 184 ευρώ για τη licence και 256 ευρώ για το μάστερ.
Αγγλόφωνα δημόσια πανεπιστήμια δεν υπάρχουν απ'οσο γνωρίζω και τα αποκλειστικά αγγλόφωνα τμήματα(σε μεταπτυχιακό επίπεδο πάντα)είναι ελάχιστα.Τα περισσότερα Πανεπιστήμια ζητάνε B2
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
ευχαριστουμε πολυ καλες γιορτες και καθε επιτυχια στις σπουδες σου..
 

irooo

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Τέλεια! Άντε, πες μας τίποτα και για τη ζωή εκεί! Θα έρθω 15/1 και θέλω να μάθω διάφορα :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.615
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom